Videoblogg om IVF (prøverørsbehandling) fra vår IVF-klinikk

Prøverørsbehandling, ofte omtalt som IVF, er en av de to formene for assistert befruktning som er tillatt ved norske IVF-klinikker i dag. Den andre formen IVF-klinikkene kan tilby er inseminasjonsbehandling.

Vi har laget et innlegg i videoformat hvor Terje Sørdal forklarer hva IVF er, og håper dette kan være nyttig.

Videoen om IVF kort oppsummert:

 1. Kvinnen stimuleres med hormoner for at hun skal utvikle flere egg enn det ene hun vanligvis produserer hver måned
 2. Deretter setter hun en eggløsningssprøyte og møter 36 timer etter dette til egguthenting ved IVF-klinikken
 3. På IVF-klinikken blir kvinnens egg hentet ut, lagt i skål sammen med mannens sædceller, befruktet og satt tilbake etter et par dager dyrkning og deling i IVF-laboratoriet
 4. Etter tilbakesettingen utføres støttebehandling i form av tilførsel av progesteron
 5. To uker etterpå vet kvinnen om hun er blitt gravid eller ikke
Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

24 kommentarer

 1. Hei! Jeg lurer på en ting. Har gått på synarela og var inne til ultralyd for å se om jeg kunne begynne på hormon sprøytene. Svaret hadde jeg ikke forventet meg da jeg var forberedt til å begynne på sprøyter samme dag. Men NEI. Så lett var det ikke. Jeg hadde for store folliker. Kopierer inn fra journal: Transvaginal ul:
  Endometrie er smalt på 2,9mm.
  Hø. ovar ser to større follikler på 13mm og 12,8mm
  Ve. ovar: en større follikkel på 12,5mm.

  Så forsøket ble Avbryt frem til jeg får ny mens og jeg måtte slutte momentant på synarela. Gråt hele veien fra Oslo til Geilo . Hun forklarte meg at jeg nå ville få eggløsning iløpet av 2-3 dager og at jeg måtte ta tester for dette. Fikk beskjed om og ha samleie når det var Max ,selv om vi nå har forsøkt naturlig i 4 år og vi vet at det er i mannens sædkvalitet det ligger. Jeg var til ultralyd den 8 oktober dette året. Har ennå ikke fått hverken eggløsning eller mensen. Og apparatet jeg bruker til eggløsning tester kan også testes for graviditet. Der står det IKKE gravid . Hva gjør jeg nå?

  1. Hei!

   Jeg tror det mest fornuftige nå vil være å kontakte din klinikk for avtale snarlig ny sjekk/ ultralyd, evnt. oppsøke en gynekolog som er nærmere Geilo – dette for å få en vurdering av livmorslimhinne og eggstokker, og evnt. ta hormonstatus dersom ultralydfunn er vanskelig å tolke.

 2. hei, meg og min kone har svært lyst på barn men jeg er en transeksuell mann slik at vi ikke kan få det naturlig hva er mulighetene våre?

 3. Hei.
  Jeg er en kvinne på 32 år, som ble sterilisert i 2014. I ettertid har jeg giftet meg med en yngre mann,som ikke har noen barn selv.
  Har vært gjennom ett IVF forsøk privat, men opplevelsen var ikke særlig positiv. Oppfølgingen fra klinikken var ikke mye å skryte av, og vi opplevde mye stress. Selve forsøket ble brutt etter egguthentingen, da alle eggene lot seg befrukte av flere sædceller hver. Fikk aldri noen forklaring på hvorfor.
  Alle tester av meg og mannen er fine.
  Er nå ekstremt usikker på om veien videre. Har vært i kontakt med klinikker angående både IVF og refertilisering, men blir bare mer usikker. Vi bruker mye penger og energi på dette, og sitter med følelsen av at de fleste bare ønsker å selge sitt produkt. Har du noen meninger om hva vi bør tenke på framover?

  1. Hei Jill
   Hvis dere planlegger flere barn sammen kan refertilisering være et alternativ, men forsøket viste at det i tillegg til din egglederfaktor også var et problem knyttet til selve befruktningsprosessen, noe som trolig vil være av betydning ved befruktning av eggene i kroppen. Om dere velger nytt forsøk vil jeg anbefales ICSI, da har man i alle fall kontroll over hvor mange sædceller som kommer inn i egget. Feilbefruktningen har selvsagt en årsak og om den fortsatt vil være av betydning for embryoutviklingen selv etter ICSI vet vi ikke sikker på forhånd, før vi får sett det. Trolig vil utfallet bli bedre enn ved IVF.

 4. Hei. Jeg ser at denne er gammel men spør likevel.
  Jeg er en kvinne på 34år som tok en refertilisering på Aleris i 2015.
  Jeg ble fortalt at det var vellykket.Men har enda ikke blitt gravid…
  Er det fakisk mulig å bli gravid etter refertilisering?
  Hvordan kan jeg sjekke at egglederne er i orden?
  Håper veldig på svar.

  1. Hei Evy
   Det er absolutt mulig å bli gravid etter refertilisering, men det kan ta litt tid, slik det også kan gjøre hos de som ikke har noen problemer. Du kan gi deg selv minst et år før det er grunn til bekymring. Det er mulig å gjøre en kontrast ultralydundersøkelse av egglederne for å sjekke om de er åpne. Det kan du få gjort hos oss i Trondheim og Oslo, eller kanskje en lokal gynekolog med kompetanse på utredning av barnløshet.

 5. Hei!
  Kjæresten min steriliserte seg for snart to år siden, da han mente han hadde fått de barna han ville ha. Vi ønsker oss et barn sammen om et par år. Vi har begge barn fra tidligere forhold og hadde ingen problemer med å bli gravide den gang. Vi er begge i begynnelsen av 30-årene. Vil du anbefale IVF eller refertilisering? Hvor får man gjennomført en slik operasjon?
  Mvh Cathrine

  1. Hei!

   Normalt anbefaler jeg assistert befruktning når en partner er sterilisert og ønsket er et barn til. Når det er mannen som er sterilisert vil det bli nødvendig å hente ut sædceller fra bitestikkelen eller testikkelvevet for deretter å gjøre mikroinjeksjon av sædcellene for å befrukte egget (ICSI). Dette er noe vi tilbyr.

   Det er kort tid siden din partner ble sterilisert. Om han får gjort refertilisering kan sædkvaliteten være så bra at det kan gjøres vanlig IVF behandling, eller i beste fall så bra at dere blir gravide uten behandling. Dere kan forsøke å kontakte Volvat eller Aleris for refertilisering.

 6. Hei

  vi er et ungt par på midten av 20 årene som har prøvd å få barn via vanlig inseminasjonsmedtoden uten hell. Behandlingene ble gjort på Rikshospitalet tre ganger med nagetive resultater. Vi har nå blitt anbefalt å prøve IVF behandling istedefor, men det er ganske lang ventetid og vi har fått høre at man må vente tre mnd. etter hver IVF behandling. Så jeg lurer på hvor lang ventetid det er hos dere om vi skulle bestemme oss får å prøve IVF behandling, og om dere også anbefaler å vente tre mnd. etter hver behandling.

  1. Hei «Ungt par».

   Forutsatt at alle forhold er avklart og at det ligger til rette for IVF vil dere kunne starte behandling hos oss allerede i løpet av januar 2013. I så fall må dere sende oss deres pasientopplysninger og all relevant informasjon om utredningen ved Rikshospitalet. Vi anbefaler at det minst er en normal syklus mellom hver behandlingssyklus.

 7. Hei

  Jeg er en kvinne på 39 år, har vært gift og samboer i 18. Vi ønsker oss et barn til, men jeg har endometriose og tette eggledere. Har blitt anbefalt ivf, er dette mulig med disse sykdommene?

  1. Hei Janne

   Det er absolutt mulig med disse sykdommene!

   Spørsmålet er om eggstokkene fortsatt fungerer normalt (hormonundersøkelse) og antall tilgjengelige egg i eggstokkene (AMH). Det er selvsagt også viktig å kartlegge mannens sædkvalitet. Hvis resultatet av disse undersøkelsene og ultralydundersøkelsen av livmoren og eggstokkene er tilfredsstillende skulle det ligge godt til rette for behandling.

   Du skal likevel vite at kvinner med endometriose i eggstokkende kan ha en noe lavere sjanse til å lykkes i hvert forsøk. Hos oss tilpasser vi behandlingen slik at vi minimere betydningen av at det foreligger endometriose.

   Send inn vårt skjema «Pasientopplysninger» som du finner på våre nettsider så hører du fra oss!

 8. Hei,mitt navn er Naila,og jeg er 37 aar gammel,jeg har vert gift i 1.aar,og 9 mnd,vi har vert hos legen,tatt alle prover,sjekket mitt liv-mor,egg stokkene/egg losning.Alt er fint,mannen min har tatt saed prove,den veldig fint,men likevel blir jeg ikke gravid.Hvor mye koster hos dere,for aa ta ivf behandling,har dere ogsaa 3 behandlinger(forsok)Er dere privat klinkk,hvor ligger deres klinkk,kan dere sende meg informasjon,,
  Takk
  MVH Naila

  1. Hei Nalia og takk for kommentar. Hos oss koster IVF i dag kr. 26.000 – se vår prisliste her. . Vi har også mulighet til i noen tilfeller å tilby 3-pakk, dette avgjøres av lege i hvert enkelt tilfelle. Vi er privat og ligger i Trondheim. Bor du en annen plass i landet er det ok, vi har par i fra hele landet. Ta kontakt med oss på telefon 73 87 14 80 mandag til fredag mellom 08:30 og 15:30 for en prat med en av våre IVF-koordinatorer. De kan også sende deg noe informasjon i posten hvis du gir dem din adresse.

 9. thank you so much for answering my question quickley doctor!But how can we contact these clinics?pleas help us if you can? thank u !!

 10. i have inferitlity problem,my huspand also hepatite B+.And we want to have achild.How can u help us?

  1. Dear Wegahta. At the moment no Norwegian clinic can help you to get pregnant, due to laboratory facilities. Try AVA-clinics or a Danish clinic if you want treatment in Scandinavia.

 11. Hei.
  Jeg steriliserte meg for 2 år siden, og angrer meg litt.
  Om jeg skulle ønske meg et barn om en stund, kan jeg gjøre dette ved hjelp av ivf?
  Kan du i så fall fortelle litt om dette?

  1. Hei Vendelin! Om du ønsker deg et barn til vil IVF være en god løsning. Om du er ung , ønsker flere barn og har tiden foran deg kan refertilisering være et godt alternativ. I så fall kan du ta kontakt med Volvat Oslo for slik operasjon.
   Om du velger IVF og forholdene ellers ligger til rette skal vi gjerne hjelpe deg. I så fall, fyll ut vårt skjema «Pasientopplysninger«, så kontakter vi deg tilbake.

 12. Over hvor lang tid må kvinnen stimuleres med hormoner i forkant av en IVF-behandling?

  På forhånd takk!

  1. Hei Pauline,

   Normalt stimuleres kvinne fra og med syklusdag 2 tom syklusdag 10, altså i 9 dager. Dette kan variere mellom klinikkene, men hos oss er 9 dager med stimulering det vanligste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.