Partnerdonasjon

Partnerdonasjon ble tillatt i Norge fra 01.01.2021. Det betyr at du som er kvinne og er i et parforhold med en annen kvinne kan få donert egg fra din partner. 

Dette er kun aktuelt dersom du har minimale eller ingen sjanser for å bli gravid med egne egg. Dette er en beslutning behandlende lege gjøres basert på medisinske undersøkelser, prøvesvar og eventuell historikk med assistert befruktning. 

Det vil si at loven ikke åpner for at to kvinner kan bære fram barn med hverandres egg kun basert på eget ønske. 

Hvorfor partnerdonasjon?

Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Noen ganger er også eggkvalitet såpass nedsatt eller eggmengde så redusert at sannsynligheten for å lykkes er minimale. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne. Egget befruktes med sædceller fra donor og tilbakeføres til  livmorhulen for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta i mot et befruktet egg.

Hvem kan få partnerdonasjon?

Partnerdonasjon er kun aktuelt for to kvinner. 

Tidligere var ikke partnerdonasjon tillatt i Norge, men etter endringer i Bioteknologiloven i 2020 er det blitt tillatt for to kvinner dersom det er en medisinsk årsak til det. 

 

Start veien mot ønskerbarnet, book en time med en av våre erfarne spesialister.

Fant du ikke det du lette etter?

Møt våre gynekologer

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?