Partnerdonasjon

Partnerdonasjon ble tillatt i Norge fra 01.01.2021. Det betyr at du som er kvinne og er i et parforhold med en annen kvinne kan få donert egg fra din partner. 

Da endringene i bioteknologiloven kom i 2020 måtte eggdonasjon fra partner være medisinsk begrunnet. Dette ble i mai 2021 endret, slik at kvinner i likekjønnet par kan selv velge hvem av kvinnene som skal gå gravid med parets barn, uten at det er medisinsk grunn. 

Hvorfor partnerdonasjon?

Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Noen ganger er også eggkvalitet såpass nedsatt eller eggmengde så redusert at sannsynligheten for å lykkes er minimale. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne. Egget befruktes med sædceller fra donor og tilbakeføres til  livmorhulen for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta i mot et befruktet egg.

Hvem kan få partnerdonasjon?

Partnerdonasjon er kun aktuelt for to kvinner. 

Tidligere var ikke partnerdonasjon tillatt i Norge, men etter endringer i Bioteknologiloven i 2020 er det blitt tillatt for to kvinner som lever sammen i et parforhold å donere egg til hverandre.

Fant du ikke det du lette etter?

Møt våre gynekologer

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?