Partnerdonasjon

Partnerdonasjon ble tillatt i Norge fra 01.01.2021. Det betyr at du som er kvinne og er i et parforhold med en annen kvinne kan få donert egg fra din partner, dersom du har minimale eller ingen sjanser for å bli gravid med egne egg. 

Hvorfor eggdonasjon?

Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne. Egget befruktes med sædceller fra donor og tilbakeføres til  livmorhulen for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta i mot et befruktet egg.

Hvem kan få partnerdonasjon?

Etter rundt 90 år med sæddonasjon i Norge, kan vi endelig gjøre par gravide ved hjelp av partnerdonasjon også. Det betyr at du som ikke har egg får mulighet til å selv bære frem ønskebarnet sammen med partneren din.

Tidligere var ikke partnerdonasjon tillatt i Norge, men etter endringer i Bioteknologiloven er det blitt tillatt for to kvinner dersom det er en medisinsk årsak til det. Det vil si dersom kvinnen som skal bære frem barnet har minimale eller ingen sjanse for å bli gravid med egne egg.

Fortsatt er det dessverre noen loven ikke omfavner. Eggdonasjon hos to kvinner hvor man ikke bruker partners egg er ikke tillat, da loven krever at identiteten til minst én part må være kjent.

Start veien mot ønskerbarnet, book en time med en av våre erfarne spesialister.

Fant du ikke det du lette etter?

Møt våre gynekologer

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?