Forside / Jerninfusjon ved jernmangel
Jerninfusjon ved jernmangel
Jerninfusjon i Trondheim og Stavanger
Flere lider av jernmangel og lav blodprosent uten å være klar over det. Jern er et viktig mineral og har svært mange viktige funksjoner i kroppen. Mangel på jern og lav blodprosent kan gi mange ulike symptomer:
- slitenhet
- dårlig fysisk yteevne
- depresjonssymptomer
- utmattelse
Jern tas opp i tarmen og styres av komplekse prosesser og samspill med blant annet leveren din. Kun 10 % av jernet i maten, eller tilskudd i form av piller, tas opp via tarmen. Dette forklarer hvorfor mange ofte må stå på høye doser jern(tabletter) over lang tid for å opprettholde jernnivået. Rundt 30 % av de som tar jerntilskudd (tablett) opplever mye bivirkninger. Plagene rammer særlig mage og tarm, og kan gi forstoppelse, kvalme og magesmerter.
Vanlige årsaker til jernmangel
- Tap av jern ved menstruasjon (gjelder 15 % av kvinner i fertil alder )
- Svangerskap (pga. økt forbruk av jern)
- Blødninger fra mage-tarm kanalen
- Dårlig opptak av jern i tynntarmen
- Mangelfullt kosthold.
- Kronisk betennelse i kroppen
- Enkelte kroniske sykdommer
- Gjennomgått overvektkirurgi
Årsakene kan være mange. Vi tar blodprøver som kartlegger blodprosenten, ferritinnivå, jernmetning og størrelsen på de røde blodcellene dine. Hvis nivåene dine er for lave, hjelper vi deg tilbake på riktig nivå.
Kronisk jernmangel og jernmangelanemi
Mange mennesker med jernmangel og jernmangelanemi har hatt dette lenge, uten at de klarer å få opp jernnivået. Tilskudd i form av tabletter og mikstur gir ofte betydelige bivirkninger, som kvalme og magesmerter. Hos pasienter som har forsøkt tabletter mer enn tre måneder, og enten ikke klart å få opp jernnivået, eller ikke tolererer det, kan man søke om å få dekke intravenøse preparater som Monofer. Dette gjøres ved at man søker Helfo om refusjon, og svaret på søknaden får man umiddelbart. Snakk med din fastlege eller rett en henvendelse hit, så kan vi bistå deg med søknaden. Preparatet kan deretter medbringes og vi tar ansvaret for å gi medikamentet, samt følge opp blodprøver i etterkant og fornye resepter.
Lang erfaring

Erfarne eksperter på fagfeltet sikrer deg hjelpen du trenger
Kort ventetid

Vi har kort ventetid og du får time raskt.
Enkel tilgjengelighet

Du finner oss sentralt lokalisert i Trondheim, Oslo, Stavanger og Bergen
Slik foregår behandlingen med jerninfusjon
Vi setter jerntilskudd intravenøst, altså gjennom en kanyle i armen din. Dette tar cirka 30-35 minutter. Etterpå må du sitte i venterommet vårt i rundt 30 minutter til observasjon. Årsaken til det er at 1-2% kan oppleve en reaksjon på jerntilskuddet (oftest milde, forbigående symptomer). Allergiske reaksjoner har kun blitt sett i svært sjeldne tilfeller.
Oppfølging og kontroll
Vi anbefaler at du tar en ny blodprøve cirka 4 uker etter behandling. Hvis blodprøvene dine er normale, trenger du ikke mer tilskudd – før du eventuelt får nye symptomer og påvist lave jernlagre.
Hvis du har vedvarende behov for påfyll av jern, tar vi kontakt med deg. Hvor ofte og mye jerntilskudd du trenger, henger sammen med årsaken til jernmangelen din.
Ofte stilte spørsmål
Det er individuelt og kommer an på årsaken til jernmangel din. Mange har god effekt av jerninfusjonen i flere måneder, og slipper å bruke annet tilskudd. Vi anbefaler at du kontrollerer blodprosenten og jernlagrene dine (via blodprøve hos legen) cirka fire uker etter første infusjon.
Jernbehandlingen tar maks 60-65 minutter (inkludert observasjonstiden). Du får hurtig effekt og varigheten er ofte lang (noen måneder). Du slipper derfor tilskudd i form av tabletter i denne perioden.
Det enkle svaret er: Nei, det er ikke farlig. Men, rundt 2-3 % kan få en mild reaksjon, som kalles infusjonsreaksjon. Dette går som regel raskt over av seg selv. I noen veldig få tilfeller kan det være aktuelt med enkle «medisiner»; som væske inn i blodårene eller paracetamol. Ved transfusjonsreaksjon kan man helt fint få ny infusjon på et senere tidspunkt. Det er viktig å understreke at de nye jernpreparatene har svært liten sjanse for allergisk reaksjon. Ferske studier fra Akershus Universitetsykehus viser at kun 1:250000 får en reell allergisk reaksjon.
Alle i Medicus som bistår i behandlingen, er trent på å håndtere allergiske reaksjoner.

- Var denne siden nyttig?
- Ja, takk!Nei, ikke særlig