Jerninfusjon ved jernmangel

Jerninfusjon i Trondheim, Stavanger, Oslo og Bergen

Flere lider av jernmangel og lav blodprosent uten å være klar over det. Jern er et viktig mineral og har svært mange viktige funksjoner i kroppen. Mangel på jern og lav blodprosent kan gi mange ulike symptomer:

 • slitenhet
 • dårlig fysisk yteevne
 • depresjonssymptomer
 • utmattelse 

 

Jern tas opp i tarmen og styres av komplekse prosesser og samspill med blant annet leveren din. Kun 10 % av jernet i maten, eller tilskudd i form av piller, tas opp via tarmen. Dette forklarer hvorfor mange ofte må stå på høye doser jern(tabletter) over lang tid for å opprettholde jernnivået. Rundt 30 % av de som tar jerntilskudd (tablett) opplever mye bivirkninger. Plagene rammer særlig mage og tarm, og kan gi forstoppelse, kvalme og magesmerter.

Vanlige årsaker til jernmangel

 • Tap av jern ved menstruasjon (gjelder 15 % av kvinner i fertil alder )
 • Svangerskap (pga. økt forbruk av jern) 
 • Blødninger fra mage-tarm kanalen
 • Dårlig opptak av jern i tynntarmen
 • Mangelfullt kosthold. 
 • Kronisk betennelse i kroppen
 • Enkelte kroniske sykdommer
 • Gjennomgått overvektkirurgi
 

Årsakene kan være mange. Vi tar blodprøver som kartlegger blodprosenten, ferritinnivå, jernmetning og størrelsen på de røde blodcellene dine. Hvis nivåene dine er for lave, hjelper vi deg tilbake på riktig nivå. 

Refusjon fra Helfo for intravenøst jern

Hos pasienter som har forsøkt tabletter mer enn tre måneder, og enten ikke har klart å få opp jernnivået, eller ikke tolererer det, kan man søke om å få dekke intravenøse preparater som Monofer. Dette gjøres ved at man søker Helfo om refusjon, og svaret på søknaden får man umiddelbart. Snakk med din fastlege angående dette. Preparatet kan deretter medbringes og vi tar ansvaret for å gi medikamentet, samt følge opp blodprøver i etterkant og fornye resepter. 

Lang erfaring

kunnskap-gir-trygghet

Erfarne eksperter på fagfeltet sikrer deg hjelpen du trenger

Kort ventetid

reference_like_icon

Vi har kort ventetid og du får time raskt.

Enkel tilgjengelighet

Locations icon

Du finner oss sentralt lokalisert i Trondheim, Oslo, Stavanger og Bergen

Slik foregår behandlingen med jerninfusjon

Vi setter jerntilskudd intravenøst, altså gjennom en kanyle i armen din. Dette tar cirka 30-35 minutter. Etterpå må du sitte i venterommet vårt i rundt 30 minutter til observasjon. Årsaken til det er at 1-2% kan oppleve en reaksjon på jerntilskuddet (oftest milde, forbigående symptomer). Allergiske reaksjoner har kun blitt sett i svært sjeldne tilfeller. 

Oppfølging og kontroll

Vi anbefaler at du tar en ny blodprøve cirka 4 uker etter behandling. Hvis blodprøvene dine er normale, trenger du ikke mer tilskudd – før du eventuelt får nye symptomer og påvist lave jernlagre. 

Hvis du har vedvarende behov for påfyll av jern, tar vi kontakt med deg. Hvor ofte og mye jerntilskudd du trenger, henger sammen med årsaken til jernmangelen din.

Ønsker du time til jerninfusjon?

Før du kan få time til jerninfusjon må du utredes med blodprøver for å kartlegge blodprosenten, ferritinnivå, jernmetning og størrelsen på de røde blodcellene dine.  

Book en uforpliktende samtale om jerninfusjon og en av våre sykepleiere vil ringe deg til avtalt tid. 

Ofte stilte spørsmål

Det er individuelt og kommer an på årsaken til jernmangel din. Mange har god effekt av jerninfusjonen i flere måneder, og slipper å bruke annet tilskudd. Vi anbefaler at du kontrollerer blodprosenten og jernlagrene dine (via blodprøve hos legen) cirka fire uker etter første infusjon.

Jernbehandlingen tar maks 60-65 minutter (inkludert observasjonstiden). Du får hurtig effekt og varigheten er ofte lang (noen måneder). Du slipper derfor tilskudd i form av tabletter i denne perioden.

Det enkle svaret er: Nei, det er ikke farlig. Men, rundt 2-3 % kan få en mild reaksjon, som kalles infusjonsreaksjon. Dette går som regel raskt over av seg selv. I noen veldig få tilfeller kan det være aktuelt med enkle «medisiner»; som væske inn i blodårene eller paracetamol.  Ved transfusjonsreaksjon kan man helt fint få ny infusjon på et senere tidspunkt. Det er viktig å understreke at de nye jernpreparatene har svært liten sjanse for allergisk reaksjon. Ferske studier fra Akershus Universitetsykehus viser at kun 1:250000 får en reell allergisk reaksjon. 

Alle i Medicus som bistår i behandlingen, er trent på å håndtere allergiske reaksjoner.