Fertilitetssjekk

I gjennomsnitt sliter 1 av 6 par med å bli gravide på egen hånd. Årsaken til dette kan skyldes underliggende problemer med fertiliteten hos kvinnen, mannen eller begge. Er dere et par som har prøvd å bli gravide i ca. ett år uten å lykkes, kan det derfor være lurt å ta en fertilitetssjekk for å finne årsaken.  

For likekjønnede par (to kvinner) eller single kvinner som ønsker barn, er en fertilitetssjekk det første steget i behandlingsprosessen. For de som ikke har et barneønske akkurat nå, men i fremtiden, kan en fertilitetssjekk være et steg i å planlegge for fremtiden.  

Hva er en fertilitetsjekk?

En fertilitetssjekk, også omtalt som en fertilitetstest eller fruktbarhetstest, er en undersøkelse som sjekker fruktbarheten din. Det vil si hvordan det står til med dine muligheter for å kunne få barn.  

For de om trenger assistert befruktning, er en fertilitetssjekk som regel det første steget i prosessen, slik at vi kan tilpasse det beste behandlingsløpet for akkurat deg eller dere. 

Etter en fertilitetssjekk hos oss kan du føle deg trygg på at du har fått en grundig undersøkelse tilpasset ditt utgangspunkt og historikk, og våre erfarne fertilitetsspesialister vil gi deg råd om veien videre.  

Hvem er fertilitetssjekken for?

En fertilitetssjekk passer for: 

  • De som lurer på hvorfor de ikke blir gravide 
  • To kvinner som ønsker barn og skal ha behandling 
  • Singel kvinne som ønsker barn og skal ha behandling 
  • Kvinne som ønsker å fryse ned eggene sine for fremtidige svangerskap 
  • De som er nysgjerrige på- eller bekymret for egen fertilitet 
  • De som ønsker å planlegge for fremtiden 

Hvorfor trenger man en fertilitetssjekk?

En fertilitetssjekk er ikke nødvendig for alle. Men for par som har forsøkt å bli gravid på egen hånd uten å lykkes i ca. ett år, er det lurt å ta en fertilitetssjekk for å finne årsaken. En kartlegging hjelper dere å få den nødvendige hjelpen, avhengig av hvor problemet ligger.  

Av og til kan det være at en enkel pillekur for å hjelpe med eggløsningsproblemer er nok til at det klaffer. Andre ganger trenger man mer hjelp i form av behandling med assistert befruktning for å bli gravid. En fertilitetsjekk er derfor nødvendig for å gi oss svaret på hva som er beste løsning for akkurat dere.  

For to kvinner som ønsker barn sammen, eller for single kvinner som ønsker barn alene, er det alltid nødvendig med assistert befruktning i en eller annen form. En fertilitetssjekk er da første steg i behandlingsløpet, og hjelper med å finne beste mulige løsning for akkurat deg eller dere. Aktuelle løsninger for to kvinner eller single kvinne kan være inseminering (IUI) eller prøverørsbehandling (IVF). 

Hvordan foregår en fertilitetssjekk?

Innholdet i en fertilitetssjekk henger sammen med ditt eller deres utgangspunkt og tidligere historikk, og blir tilpasset deretter. Det er ulike metoder for å sjekke fertiliteten hos kvinner og menn. En fertilitetssjekk vil uansett alltid innebære en samtale med en av våre erfarne fertilitetsspesialister, prøvetaking og undersøkelser. Vanligvis tar fertilitetssjekken mellom 30-60 minutter.   

Hvis du eller dere ønsker behandling, og har tatt en fertilitetssjekk tidligere, kan vi vanligvis bruke resultatene fra denne fertilitetssjekken uten at dere trenger å gjøre en ny sjekk hos oss. Likevel kan det være noen tilfeller hvor det er lenge siden prøvene ble tatt, der vi må foreta nye hormonprøver av kvinnen eller en ny sædprøve fra mannen. 

Slik foregår en fertilitetssjekk for kvinnen

På en generell basis vil en fertilitetsjekk for kvinner normalt inneholde en gynekologisk undersøkelse hvor gynekologen undersøker livmor, eggstokker og eggledere. Videre blir det tatt blodprøver for å kartlegge dine hormonnivå (blant annet AMH og FSH) og generell helsetilstand. Hvis du ønsker behandling sjekkes det også for smitterisiko. 

Blodprøvene tas enten på selve timen eller i etterkant, avhengig av hvor du er i din syklus. Tidligere sykdomshistorikk er også en del av vurderingen i en fertilitetssjekk for kvinnen.  

Slik foregår en fertilitetssjekk for mannen

En fertilitetssjekk av mannen innebærer i første omgang at du leverer en sædprøve som analyseres av våre embryologer på laboratoriet. Prøven analyser ikke bare at du faktisk har sædceller, men ser også på faktorer som kan påvirke kvaliteten på sædcellene dine, slik som blant annet motilitet, volum, tykkelse og PH-verdi

Hvis det viser seg at du har en redusert sædkvalitet tas det også hormonprøver. I tillegg tas det også en blodprøve for å sjekke for smitterisiko hvis du skal videre i behandling. Noen ganger kan det også bli foretatt undersøkelse av ytre kjønnsorganer, spesielt testiklene og sædstrengen, samt prostatakjertelen med tanke på infeksjon eller knuter.  

Hva er prisen på en fertilitetssjekk?

Prisen på en fertilitetssjekk varierer fra om du er singel eller et par som skal undersøkes, samt hvilke undersøkelser som er nødvendig, da vi alltid tilpasser fertilitetssjekken etter ditt behov. Du finner til enhver tid oppdaterte priser i vår prisliste.

Uforpliktende samtale om fertilitetssjekk

Er du ikke klar for å bestille en fertilitetssjekk, så kan du starte med en uforpliktende, gratis samtale med en av våre utredningskoordinatorer. De svarer på alle spørsmål du måtte ha. Samtalen er helt gratis og uforpliktende.  

Bestill time til fertilitetssjekk

Du kan enkelt bestille time til en fertilitetssjekk selv via vår online booking. Finn dato og tidspunkt som passer for deg! 

Fertilitetssjekken i dybden