Tidlig ultralyd

Tidlig ultralyd kan gjennomføres fra uke 6 i svangerskapet for å bekrefte graviditeten og undersøke hvordan det står til med fosteret. Hos Medicus har vi erfarne gynekologer og ultralydjordmødre som utfører privat ultralyd gjennom svangerskapet ved våre klinikker i Trondheim, Stavanger, Oslo og Bergen.  

Hva innebærer en tidlig ultralyd?

Tidlig ultralyd kan utføres fra uke 6 til 13 i svangerskapet. På en tidlig ultralyd undersøker man hovedsakelig om:  

  • hjertet til embryoet har startet å slå (ca. fra uke 6+0) 
  • det er flere enn ett embryo 
  • svangerskapet ligger normalt plassert inne i livmoren

 

Fra uke 11 vil man også kunne se mer av anatomien. 

Hvorfor tar man en tidlig ultralyd?

Det er ulike grunner til at gravide ønsker å ta en tidlig ultralyd. Mange ønsker først og fremst en bekreftelse på graviditeten og hvordan det står til med fosteret. Andre årsaker kan være: 

  • Usikkerhet om svangerskapets lengde 
  • Blødninger i svangerskapet 
  • Tidligere spontanaborter 
  • Spørsmål om flerlingsvangerskap (mer enn ett foster)  

Hvordan gjennomføres en tidlig ultralyd?

Tidlig ultralyd gjennomføres normalt som en innvendig ultralyd (vaginalt), likt som når man er på en vanlig gynekologisk undersøkelse. Gynekologen eller jordmor benytter et lydhode/probe på ultralydmaskinen som sender ut lydbølger. Lydbølgene treffer fosteret og reflekteres tilbake slik at det dannes et bilde på skjermen. Ultralyd innebærer altså ikke noe form for stråling.

Er ultralyd skadelig for fosteret?

Svaret på det er nei. Det er gjort mye forskning på om ultralyd i svangerskapet er farlig. Konklusjonen er at ultralyd i svangerskapet ikke er skadelig for fosteret. Dette under forutsetning at det brukes godkjent utstyr og at undersøkelsen blir utført av kvalifisert helsepersonell. 

Hos Medicus kan du være trygg på at undersøkelsen blir utført av erfarne eksperter som er kvalifisert til å gjennomføre ultralydundersøkelser. Vi er også opptatt av å ligge i front når det kommer til teknologi, og sørge for at vi har moderne utstyr som er opp til standard.  

Ultralyd senere i svangerskapet

Senere i svangerskapet er det flere ting som kan undersøkes med ultralyd, basert på hvor langt man er på vei og hva man ønsker å vite.  

NIPT-test fra uke 10+0

På en time for NIPT-test  tas det en blodprøve som analyseres i henhold til norsk lovgivning for tilstandene Trisomi 13 (Pataus syndrom), Trisomi 18 (Edwards syndrom) og Trisomi 21 (Downs syndrom). Det gjennomføres også en ultralydundersøkelse hvor man undersøker hjerteaktivitet, antall foster, svangerskapslengde og undersøker om fosteret utvikler seg normalt. 

Ultralyd fra uke 14-42

Fra uke 14 er det mulig å se kjønnet på den lille i magen, og man vil kunne se mer enn bare anatomien. Når man kommer til uke 18-19 er det mulig å sette en termindato. Videre kan man fra uke 27 gjøre en vektkontroll, og når det nærmer seg termin i uke 36-37 kan man se på hvordan fosteret ligger plassert med tanke på hodeleie. 

3D-ultralyd fra uke 26-32

På en 3D-ultralyd vil man få et mer virkelighetsnært bilde ved at man får den dybdegjengivelse av fosteret. Veksten måles, mengden fostervann vurderes og man ser hvordan fosteret ligger plassert inne i livmoren.  

Bestill time til tidlig ultralyd

Du finner enkelt en time til tidlig ultralyd via vår online booking. Du får time raskt og ingen henvisning er nødvendig. 

Fant du ikke det du lette etter?