Overgangsalder (menopause)

Mange kvinner i overgangsalderen opplever plager som går utover hverdag og livskvalitet. Hos Medicus har vi erfarne eksperter på fagfeltet som kan hjelpe deg. Vi tilbyr et helhetlig tilbud med konsultasjon og oppfølging av en erfaren spesialist innen gynekologi og DXA-måling for benskjørhet med oppfølging av endokrinolog. 

Hva er overgangalderen (menopause)?

Overgangsalderen, også kjent som menopause, er en naturlig del av en kvinnes aldringsprosess og markerer slutten på hennes fertile periode. Denne fasen defineres medisinsk som tidspunktet kvinnen har hatt sin siste menstruasjon, vanligvis bekreftet etter 12 måneder uten menstruasjon. Dette skjer typisk mellom 45 og 55-årsalderen, men kan variere. Gjennomsnittsalderen for menopause er cirka 52 år.

Symptomer på overgangsalderen

Overgangsalderen kan medføre en rekke symptomer som varierer både i intensitet og varighet fra kvinne til kvinne. De mest vanlige symptomene er:

  • Hetetokter
  • Nattesvette
  • Blødningsforstyrrelser
  • Nedstemthet
  • Humørsvingninger
  • Søvnproblemer
  • Vaginal tørrhet
  • Andre symptomer kan omfatte urininkontinens og tretthet.

 

Utredning av overgangsaldersplager

Hos Medicus får du en grundig utredning av dine overgangsaldersplager hos våre erfarne eksperter.

kunnskap-gir-trygghet

1. Førstegangskonsultasjon

På førstegangskonsultasjonen foretar gynekologen en gynekologisk sjekk som inneholder en undersøkelse av livmor, eggstokker og andre organer i bekkenet med ultralyd. Gynekologen gjennomgår også din medisinske historie, og dere har en grundig samtale om dine plager.

blodprove

2. Blodprøver

For noen vil det være aktuelt å ta blodprøver for å gjøre en utredning av dine hormonnivåer. Dette innebærer i hovedsak en sjekk av dine FSH-nivåer.

ultrasound_icon

3. Bentetthetsmåling (DXA-scan)

For kvinner i og etter overgangsalderen foreligger det en økt risiko for benskjørhet (osteoporose). Ved Medicus tilbyr vi derfor bentetthetsmåling som en del av utredning av overgangsaldersplager. Legen vil gjøre en vurdering av dine behov for en slik måling.

Prisliste

4. Analyse av resultater

Basert på konsultasjonen og eventuelle prøver som ble tatt, gjør gynekologen en vurdering av resultatene. Hvis det ble foretatt en DXA-scan vil også vår erfaren endokrinolog gjøre en vurdering av resultatet fra scannen for å se om det foreligger benskjørhet.

care

5. Behandling

Du vil videre få råd og veiledning om behandling. For mange kvinner innebærer dette hormonbehandling (MHT),  som kan hjelpe med å lindre mange av symptomene man opplever i overgangsalderen. For noen vil det også være aktuelt med livsstilsendringer. 

conversation_icon

6. Videre oppfølging og kontroll

Ved behov for videre oppfølging settes du opp på oppfølgingskonsultasjon. På timen vil gynekologen i samråd med deg evaluerer effekten av behandlingen som ble gitt, og gi deg veiledning om veien videre.

Få hjelp av erfarne spesialister på overgangsalderen

Hos Medicus har vi et helhetlig tilbud og dedikert team for kvinner som er i overgangsalderen. Vi har erfarne gynekologer ved alle våre klinikker som har ekspertise på overgangsalder, ledet an av Dr. Inger Øverlie som har doktorgrad innen fagfeltet og er en av landets ledende eksperter på overgangsalder. 

Gynekolog Inger Øverlie

Inger Øverlie

Gynekolog, Oslo

Solveig Tingulstad

Gynekolog, Trondheim

Olav Andre Klefstad

Gynekolog/daglig leder Stavanger

Alexander Freis

Gynekolog/daglig leder Bergen

MedicusPodden om overgangsalderplager

I andre episode av MedicusPodden får dere høre mer om overgangsalderplager med vår erfarne gynekolog, Inger Øverlie.

Ofte stilte spørsmål

Overgangsalderen, ofte kalt menopausen, er perioden før og etter siste menstruasjonsblødning, og inntreffer vanligvis i 45-55 års alderen. Da forsvinner kjønnshormonet østrogen, og mange opplever ulike grader av plager som disse:

 
  • Hetetokter og svettetokter
  • Blødningsforstyrrelser
  • Forandringer i slimhinner
  • Psykiske symptomer, som nedstemthet, søvnløshet og dårligere konsentrasjon

Den hormonelle forandringen påvirker også skjelettet. Det kan føre til lavere beinmasse og i noen tilfeller benskjørhet, noe du bør være obs på om du har benskjørhet i familien. Behandling kan også motvirke det.

Mange får god hjelp av hormonbehandling i form av preparat eller plaster, og det forskyver ikke plagene til senere, slik mange tror. Vi har også lokal behandling mot plager med slimhinneforandringer. 

Bestill time i dag - ingen henvisning er nødvendig

Hos oss får du time raskt og uten henvisning for utredning av overgangsaldersplager.

Du finner enkelt en time som passer via vår online booking.

Les mer om overgangsalderen

Alt har en overgang - også overgangsalderen

Skrevet av Dr. Inger Øverlie

Spørsmål og svar om overgangsalderen

Få svar av våre eksperter