Alt har en overgang – også overgangsalderen

«Du har reddet livet mitt», sa en pasient til meg en gang. Kvinnene som kommer til meg, opplever typiske plager i forbindelse med overgangsalderen. Det begynner som regel med uregelmessig menstruasjon og hetetokter, men de kan også kjenne på nedstemthet, humørsvingninger og hjertebank. Disse plagene må vi ta mer på alvor.

Hele 25 % av kvinner i overgangsalderen har så store plager at det går ut over livskvaliteten. Kvinnene jeg behandler, forteller om bølger av varme som slår inn over dem mens de holder et foredrag på jobb, for eksempel, og det opplever de som helt forferdelig. De blir svette og røde i ansiktet, mister konsentrasjonen, og føler behov for å kle av seg og åpne vinduer. Slike opplevelser går så klart ut over selvfølelsen.

Hetetoktene kan også gjøre at du våkner helt gjennomvåt om natten, og det kan være så ille at du må opp og skifte sengetøy. Noen føler seg i tillegg nedstemte, og gråter for den minste ting uten at de helt forstår hvorfor. Noen klager over influensalignende plager, de mangler overskudd og føler seg ikke vel. Hormonbehandling fjerner disse symptomene raskt.

Flest positive sider ved hormonbehandling

Mange av kvinnene som kommer til meg, ønsker behandling og vet at det går an å få hormoner. Samtidig har mange av dem hørt at det kan være farlig, og at det kan øke risikoen for blodpropp, brystkreft og hjerte- og karsykdommer. En kvinne sa til meg at hun ikke forteller til venninnene sine at hun får behandling, fordi hun er redd de vil si «Hva, er du gæren, du kan dø av det!».

Men utallige studier viser at risikoen for slike komplikasjoner er veldig liten om man begynner med hormonbehandling når man kommer i menopause, altså når man er rundt 50 år. Faktisk er det flere positive sider ved hormonbehandling enn negative.

Enkel behandling med plaster

Hormonene kan nemlig ha en beskyttende effekt på hjerte og blodkar. Dessuten har kvinner økt risiko for benskjørhet etter overgangsalderen, men østrogen reduserer risikoen og kan ha en langvarig, positiv effekt på benmassen om man får langtidsbehandling (mer enn fem år). Det er heller ikke slik at korttidsbehandling (under fem år) øker risikoen for brystkreft, slik mange tror – faktisk avtar brystkreftrisikoen etter at man har stoppet behandlingen.

Jeg anbefaler de fleste av mine pasienter som har store plager å starte med hormonbehandling, og da gjerne transdermal behandling. Det vil si at de får et plaster som festes på huden slik at hormonene kommer direkte inn i blodet, uten å gå gjennom leveren og mage- og tarmsystemet. På den måten påvirkes ikke andre hormoner i kroppen som f.eks. testosteron, og det reduserer risikoen for blodpropp.

Plagene forsvinner i løpet av dager

Om du plages med hetetokter, er hormontilskudd absolutt mest effektivt. Når du starter behandlingen, vil hetetoktene forsvinne i løpet av dager. Det hjelper også på tørre slimhinner og reduserer risikoen for urinveisinfeksjoner, noe som også kan inntreffe i overgangsalderen.

Noen kvinner blir nedstemte og da anbefaler jeg absolutt å forsøke med hormontilskudd før annen behandling. Mange føler at «de blir seg selv igjen» kort tid etter at de begynner med tilskudd. Enkelt kan man si at hvis humøret ikke bedrer seg av dette, bør du tenke på om det kan være andre årsaker til nedstemtheten enn overgangsalderen.

I tillegg til hormonbehandling, vil det også hjelpe deg om du gjør enkle endringer i hverdagen og livsstilen din. Å spise sunt og regelmessig, slutte å røyke, og ikke minst holde deg i fysisk form, kan redusere for eksempel hetetokter.

For mange kvinner er ikke overgangsalderen noe problem, og mange kommer gjennom den uten store plager. De fleste sier faktisk i etterkant at den ikke var så ille som fryktet. For overgangsalderen er nettopp det – en overgang. Du kommer «tilbake» til den du var. Men som i så mange andre overgangsfaser i livet, kan man trenge litt hjelp til å komme seg gjennom det.

Faktaboks: Kvinners overgangsalder

 • Overgangsalderen starter ofte med uregelmessige menstruasjoner, og subjektive plager som hetetokter og nedstemthet. Den kan inntreffe lenge før menopause.
 • Frem mot menopause, vil eggstokkene dine produsere stadig mindre av hormonene østrogen og progesteron, til slutt så lite at menstruasjonen opphører. Når du ikke har hatt menstruasjon på 12 måneder, har du gått inn i menopause.
 • Overgangsalderen starter som regel etter at du fyller 45 år, og gjennomsnittsalderen for menopause er 52 år.
 • Omkring 1 % av norske kvinner kommer i overgangsalderen før de fyller 40 år, såkalt tidlig overgangsalder.

Saken er først skrevet for Medicus’ magasin Mirakel som ble gitt ut i juni 2016. Ønsker du en utgave av magasinet Mirakel kan du bestille dette her.

Share on print
Print
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

4 kommentarer

 1. Jeg er en kvinne på 57 år og har begynt på Livial ! Fungerer bra med tanke på sex og tørre slimhinner , men har fått mye ledd og muskelsmerter! Vil dette avta etter hvert ? Har brukt de i ca 3 uker.

  1. Hei Anita

   Kan ikke utelukke at det skyldes Livial, det er registrert som bivirkning med ukjent hyppighet.
   Hvis du kan bruke østrogen så kan Estalis plaster 50 mikorgam være et alternativ.

 2. Hei jeg lurer på hvor lenge kan jeg gå på hormoner ? har brukt Livial fra jeg var 52 er nå 67,sluttet med Livial for 2 år siden men jeg er så plaget med hetetokter ,det går veldig utover livskvaliteten min ,kan jeg begynne på nytt med Livial?

  1. Hei, Gudny! Du kan gå på hormoner så lenge du trenger det pga nedsatt livskvalitet. Nesten synd at du stoppet, men om du ikke har risikofaktorer for blodpropp eller hjerte/karsykdom vil vel nytten oppveie risikoen ved å starte opp igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.