PCOS (polycystisk Ovariesyndrom)

PCOS er en forkortelse for polycystisk ovariesyndrom, og er en hormonell forstyrrelse som medfører at kvinnens hormoner havner i ubalanse. Tilstanden kan føre med seg en rekke symptomer og plager, eksempelvis fertilitetsproblemer som følge av sjelden eller manglende eggløsning. Heldigvis finnes det gode behandlingsalternativer for PCOS. Hos Medicus får du en grundig utredning av våre erfarne gynekologer som finner beste behandlingsmetoden for deg, uavhengig om du ønsker å bli gravid eller ikke. 

Hva er PCOS?

Polycystisk ovariesyndrom er en av de hyppigste hormonforstyrrelsene som påvirker kvinner i fertil alder. Det kjennetegnes av en rekke symptomer og plager, inkludert uregelmessige menstruasjossykkluser, overproduksjon av mannlige hormoner (androgene), og tilstedeværelse av mange små væskefylte eggsekker på eggstokkene. Årsaken til at noen kvinner rammes er fortsatt uklart, men arv er en faktor som kan spille inn. 

Symptomer på PCOS

De vanligste symptomene og konsekvensene kan være: 

  • Uregelmessige eller fraværende menstruasjon.
  • Overflødig hårvekst (hirsutisme) og akne på grunn av økte nivåer av mannlige hormoner.
  • Insulinresistens og økt risiko for type 2 diabetes og økt kroppsvekt eller vanskeligheter med å gå ned i vekt.
  • Fertilitetsproblemer på grunn av sjelden eller manglende eggløsning.

PCOS og graviditet

PCOS er dessverre en sykdom som kan medføre fertilitetsproblemer, som vil si at det påvirker din evne til å bli gravid. Årsaken til det er at sykdommen påvirker kvinnens hormoner som kan føre til eggløsningsforstyrrelser, som gjør at man har sjelden eller manglende eggløsning. Hvis kvinnen ønsker å bli gravid, er det derfor viktig med en individualisert behandling, som har som mål å øke sjansen for å bli gravid og å redusere risiko i det påfølgende svangerskapet. 

Hvordan oppdage PCOS?

En utredning hos gynekologen innebærer vanligvis:  

  1. En gjennomgang av din historikk. 
  2. Hormonprøver(blodprøve) hvor du har gått minst 3 måneder uten p-piller.
  3. Undersøkelse av eggstokker med ultralyd
 
Hvis det er nødvendig foretar gynekologene også en behåringsscore, omtalt som Ferriman-Gallway-Score. Denne undersøkelsen evaluerer eventuell overflødig hårvekst (hirsutisme) på kroppen. 

 

Før man setter diagnosen PCOS er det viktig å ekskludere eventuelle andre årsaker til symptomene. For å diagnostiseres må to av tre kriterier oppfylles, uten at man finner en annen årsak: 

  • Sykluslengde over 35 dager
  • For mye mannlige hormoner (vises gjennom hormonprøver og Ferriman-Gallway-Score).
  • Typiske PCOS-eggstokker som avdekkes på ultralyd
 

Etter diagnosen er satt er det viktig med en individualisert behandling, avhengig av subtypen av PCOS. 

Hvordan behandle PCOS?

Behandlingen av PCOS er avhengig av om du ønsker å bli gravid eller ikke. Om ikke, er det viktig å behandle de forskjellige symptomer som du opplever, og redusere eventuelle risikoer for din framtidige helse. Det er viktig å huske at PCOS kan variere betydelig fra person til person, og behandlingen tilpasses ofte individuelt basert på symptomer. Regelmessig oppfølging med en lege eller spesialist er viktig for kvinner som lider av PCOS.

Behandling hvis du ønsker å bli gravid

Hvis du har PCOS og ønsker deg barn kan det hende at du trenger hjelp til å bli gravid. Hvis alle andre faktorer er i orden, forsøker man i første omgang å normalisere din menstruasjonssyklus slik at du får regelmessig eggløsning. Andre ganger kan det være nødvendig med IVF-behandling. Hvilken type behandling som er best for akkurat deg, er avhengig av en individuelle vurdering av din tilstand. Våre erfarne gynekologer finner den beste behandlingsmetoden for nettopp deg!

Bestill time for utredning

Bestill en time med en av våre erfarne gynekologer for å få en grundig undersøkelse og rådgivning om veien videre, uavhengig om du ønsker å bli gravid nå eller senere i livet eller om du er usikker på om du har PCOS.

Vårt team av gynekologer har lang erfaring med utredning og behandling av PCOS, inkludert både klinisk og vitenskapelig ekspertise.   

Fertilitetssjekk

Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg som ønsker å bli gravid.

Våre gynekologer

Bli bedre kjent med våre erfarne gynekologer