Koloskopi

Koloskopi er undersøkelse hvor endetarm, tykktarm og av og til nederste del av tynntarm undersøkes. Undersøkelsen gjennomføres ved symptomer som gir mistanke om sykdommer i disse organene.  Vi tilbyr nå koloskopi på klinikken i Trondheim.

Symptomer som utredes ved koloskopi

Viktig å tenke på FØR undersøkelsen:

Undersøkelsen

Undersøkelsen starter med at du ligger i venstre sideleie. Når man kommer opp i overgang mellom endetarm og tykktarm legges du på ryggen. Underveis i undersøkelsen kan leieendringer forekomme.

Det benyttes Co2 gass underveis for å blåse opp slimhinnene for å få oversikt, instrumentet kan suge ut væske og luft underveis. Du kan oppleve kortvarig ubehag når instrumentet føres gjennom «svinger» i tarmen men smertene skal ikke vedvare og det kan administreres smertestillende underveis ved behov. Pasienter som er underlivsoperert eller operert i magen (og kan ha sammenvoksninger), samt de som har mye utposninger på tykktarmen kan oppleve mer ubehag. For å minske dette ubehaget kan vi tilby «barneinstrument» som er en langt tynnere slange i tillegg til smertestillende.

Når instrumentet er ført opp til blindtarmsåpningen/inn i nederste del av tynntarm bruker vi god tid på å se slimhinnene på returen, og det vil tas vevsprøver og fjernes eventuelle polypper.

Normalt sett tar undersøkelsen ca 30 minutter og du kan reise hjem etter undersøkelse og spise og drikke som normalt samme dag.

Underveis og etter undersøkelse får du samtale med lege og sykepleier, og eventuelle vevsprøver følges opp i etterkant.

Ta kontakt dersom du ønsker mer informasjon om undersøkelsen.

Timebestilling

Du får time for gastroskopi og koloskopi med henvisning fra lege. Be din lege sende henvisning til oss så tar vi snarlig kontakt med deg med forslag til time.

Dersom du har privat helseforsikring hos Vertikal Helse (IF) kan du få time hos oss innen 5 dager med henvisning fra fastlegen din. Ta kontakt med Vertikal, så ordner de med bestilling av time hos oss.