benskjørhet
(osteoporose)

Benskjørhet (osteoporose) er en sykdom som påvirker benstrukturen og medfører økt risiko for brudd. Hos Medicus tilbyr vi utredning med bentetthetsmåling (DXA-scan) og behandling av benskjørhet hos vår erfarne endokrinolog. 

Hva er benskjørhet (osteoporose)?

Benskjørhet, også kjent som osteoporose, er en bensykdom karakterisert ved lav bentetthet og forringelse av benstrukturen, som fører til økt risiko for brudd. Tilstanden utvikler seg gjerne uten symptomer og blir ofte kalt en «stille» sykdom fordi mange ikke er klar over at de har den før de opplever et brudd. Både kvinner og menn rammes av sykdommen, men den forekommer oftere hos kvinner.

Symptomer på benskjørhet

De fleste tidlige stadier av benskjørhet har ingen åpenbare symptomer. Når tilstanden utvikler seg, kan noen oppleve:

  • Reduksjon i høyde over tid.
  • Plutselige, uforklarlige ryggsmerter.
  • En tendens til å få benbrudd lettere enn normalt.

Utredning og behandling for Osteoporose (benskjørhet)

Utredning for osteoporose er en viktig del av å forstå benhelsen og forebygge mulige brudd. En utredning innebærer:

kunnskap-gir-trygghet

1. Gjennomgang av medisinsk historie

Vår pasientkoordinator vil ring deg for en gjennomgang av din medisinske historie, inkludert tidligere brudd, familiehistorie med osteoporose, livsstilsvaner (som røyking og alkoholforbruk), og bruk av medikamenter som kan påvirke benmassen.

blodprove

2. Blodprøver

Blodprøver alene kan ikke måle bentetthet direkte, men det kan likevel gi verdifull informasjon og avdekke underligge årsaker til bentap. Vi tar derfor blodprøve for å sjekke dine nivåer av Kalsium, Vitamin D, TSH, PTH, Testosteorin og østradiol, Ostekalsin og CTX

ultrasound_icon

3. Bentetthetsmåling (DXA-scan)

For å gjøre en direkte måling av bentettheten gjør vi en DXA-scan som kan identifisere reduksjoner i benmassen. Vi har et samarbeid med Evidia og henviser deg til å foreta DXA-scan hos en av deres klinikker. 

Prisliste

4. Analyse av resultater

Etter vi har mottatt resultatene fra blodprøvene og DXA-scannen foretar vår erfarne endokrinolog en vurdering av resultatene. Du settes deretter opp for en time til konsultasjon. Hvis du bor i Trondheim kan konsultasjonen gjennomføres fysisk på vår klinikk. Bor du en annen plass i landet settes du opp på en digital time.

care

5. Behandling og videre oppfølging

Etter konsultasjonen vil du følges opp videre med riktig behandling tilpasset deg. Behandling av osteoporose fokuserer primært på å styrke benmassen og redusere risikoen for brudd, vanligvis gjennom medikamenter. I tillegg kan det være aktuelt med kosttilskudd og livsstilsendringer.

Hvem har behov for en bentetthetsmåling (DXA-scan)?

Bentetthetsmåling, også kjent som DXA-scan (Dual-Energy X-ray Absorptiometry), er en medisinsk bildediagnostikk teknikk som brukes til å måle bentettheten direkte. En DXA-Scan er særlig relevant for: 

  • Eldre voksne: Risikoen for osteoporose øker med alderen, spesielt hos kvinner etter overgangsalderen(menopause).
  • Personer med lav kroppsvekt: De med lav kroppsmasseindeks (BMI) er mer utsatt for tap av benmasse.
  • Person som har brukt visse medisiner: Langvarig bruk av steroider eller andre medisiner kan påvirke benmassen.
  • Personer med tidligere benbrudd: De som har hatt brudd som kan være knyttet til svake ben.
  • Pasienter med visse medisinske tilstander: Tilstander som påvirker hormonbalansen, som for eksempel hypothyroidisme eller visse autoimmun sykdommer.

Få hjelp av erfarne eksperter - bestill time til utredning av benskjørhet

Det første steget i utredningsprosessen er en samtale med vår pasientkoordinator. Samtalen er helt uforpliktende og gratis – om du ønsker å gå videre i prosessen etter samtalen er opp til deg!

Du finner enkelt en time som passer deg via vår online booking.