Podcast

MedicusPodden

MedicusPodden er en podcast om fertilitet og kvinnehelse.

Vi ved Medicus har alltid vært glad i dele av kunnskapen vår. Vi bidrar med kurs og undervisning for fastleger og gynekologer, vi har hatt vår egen blogg siden 2010 og vi har gitt ut magasinet Mirakel i to utgaver. 

Ofte kan man sitte å høre våre dyktige fagfolk forklare faglige problemstillinger for pasienter, kolleger eller andre samarbeidspartnere, og tenke : «Dette burde andre også hørt!». I 2019 lanserte vi derfor vår egen podcast. Siden da har vi hørt fra ikke bare våre egne, men også fra erfarne fagfolk utenfor våre egne vegger.

Du kan høre MedicusPodden på iTunes og Spotify eller se videoene under.

Tema vi snakker om

Pasienthistorier

Første episode av tre hvor vi snakker med Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik  om prosessen før og under behandling, det mentale aspektet, sårbare tema knyttet til assistert befruktning og mye mer.

Vi får høre om deres erfaringer med assistert befruktning, og deres vei til ønskebarnet.

Den første episoden har fokus på tiden før man starter behandling, og utredningsprosessen.

Hør podcasten på  iTunes og Spotify.

Andre episode av tre hvor fertilitetscoach Mari snakker med Lene og Tonje om deres erfaringer med assistert befruktning, og deres vei til ønskebarnet. 

Fokuset i episoden er selve behandlingen Lene og Tonje gikk gjennom. De snakker om hvorfor gikk de rett på IVF-behandling og hoppet over inseminasjon, hvordan de opplevde prosessen, følelsene som oppstår, og de sårbare øyeblikkene og utfordringene de møtte underveis. 

Hør podcasten på  iTunes og Spotify.

Tredje og siste episode hvor fertilitetscoach Mari snakker med Lene og Tonje om deres erfaringer med assistert befruktning og deres vei til ønskebarnet. 

I dag snakker de om den fasen alle under fertilitetsbehandling strekker seg etter og jobber mot å komme til, den etterlengtede graviditeten. Den trenger ikke nødvendigvis å bare være fylt med glede og godfølelse. «Du prøver å være glad og tenke nå er vi der, men du har fortsatt den lille bekymringen.»

Tonje deler sine tanker om det å være medmor, og de snakker om tema som tidlig ultralyd og NIPT-test, trening under graviditeten, kroppsbilde og selvfølelse.

Hør podcasten på  iTunes og Spotify.

I dagens episode har fertilitetscoach Mari besøk av Julie og Camilla Lorentzen. Noen av dere kjenner kanskje til paret gjennom sosiale medier. De har bygget seg opp en stor følgerskare på Instagram, TikTok og Youtube. Paret har vært hos oss for IVF- behandling og har fått en nydelig gutt. I episoden får du høre hvordan behandlingen har vært for Julie og Camilla. 

Hvordan har det vært å være åpen i sosiale medier når du selv skal håndtere egne følelser? Hva synes disse to damene har vært det mest krevende med prosessen og hva var det som hjalp når ting ble vanskelig? De deler åpent og ærlig om sin reise. Kanskje vil du kjenne deg igjen i noe av det de har å si. 

Vi gleder oss til å dele denne episoden med deg!

MedicusPodden kan du høre på Spotify eller Apple Podcasts

Vår fertilitetscoach Mari Fevaag Heger snakker med Helene Ragnhild, som har gått veien via IVF og er i dag så heldig å ha en datter, Lykke. Hun forteller oss om sine egne erfaringer med veien til Lykke, både oppturene og nedturene.

Helene Ragnhild har en bachelor i ernærings fysiologi. På sin Instagram-konto og blogg snakker hun om ernæring, velvære og hverdagsmagi, hun har også vært åpen om sin IVF-prosess. Hun er for mange en stor inspirasjon knyttet til livsglede, kropp og energi, og ikke minst hvordan man skal ha det bra med seg selv.

Hun er for mange en stor inspirasjon knyttet til livsglede, kropp og energi, og ikke minst hvordan man skal ha det bra med seg selv.

Marielle og Emil forteller om sin lange, og til tider vanskelige, vei til ønskebarnet i samtale med fertilitetscoach Mari.

Både par som ikke har startet prosessen enda og par som er godt i gang, kan være usikker og møte på problemer og utfordringer som kommer med det å være ufrivillig barnløs. Å høre om andres erfaringer og historie kan ofte være fint og nyttig for par som er ufrivillig barnløs.

Vi er utrolig glad for at Marielle og Emil vil dele sin historie.

Bli gravid

Vi snakker med en av politikerne som har stått i bresjen for å få endret bioteknologiloven. Hør Åshild Bruun-Gundersen fortelle om hva som ligger bak endringsforslagene – og hvordan de skal fungere i praksis.

Vår fertilitetscoach Mari Fevaag Heger snakker med gynekolog og fertilitetsspesialist Finn Tysland Johnsen. Tema  er medisiner ved assistert befruktning.

Mange, kanskje spesielt de om er ny i prosessen har mange spørsmål rundt medisinene som brukes i en prøverørprosess. Hvilke medisiner bruker vi, hvorfor bruker man de, hva kan man forvente av bivirkninger, er det farlig og så videre. Vi går igjennom de vanligste spørsmålene og de preparatene du vil møte i en prøverørsprosess.

Vi snakker med Mona Rygvold Reppe og Simone Anzjøn Holbø, gründerne av House of Femme i Trondheim. De har spesialisert seg på gravidtrening, og vi skal snakke om trening før, under og etter trening.

Både lesbiske og heterofile par får hjelp til barneønske ved bruk av donor hos oss. Pasienter har ofte mange spørsmål knyttet opp mot dette, noe vår biolog Benedicte svarer på i denne episoden.

I denne episoden får du bli bedre kjent med fertilitetsspesialist Alexander Freis og vår nye klinikk i Bergen. I episoden snakker fertilitetscoach Mari og Alexander om Medicus Bergen og ambisjonene for klinikken. Du får også bli kjent med Alexander på et mer personlig plan, og høre hvordan han endte opp med å flytte fra Tyskland til Norge for å bli med å starte opp Medicus Bergen. I tillegg forteller Alexander om hva som er viktig for han i møte med fertilitetspasienter, og han kommer med noen tips og råd til pasienter som er eller skal i fertilitetsbehandling. 

MedicusPodden kan du høre på Spotify eller Apple Podcasts

Hva skjer inne på laboratoriet under en fertilitetsbehandling?

Akkurat det er det mange som pasienter som lurer på, noe vi forstår veldig godt. I den nyeste episoden av MedicusPodden får du derfor et nærmere innblikk i hva som foregår inne på laboratoriet hos en fertilitetsklinikk.

 • Hvordan ser arbeidshverdagen ut for en embryolog?
 • Hva skjer med eggene etter egguttaket?
 • Hvordan skjer befruktningen av eggene?
 • Hva er grunnen til at noen egg ikke blir befruktet?
 • Hvordan klassifiseres kvaliteten på embryoene?

 

Dette er noen av mange spørsmål som fertilitetscoach Mari og embryolog Steven snakker om i dagens episode. I tillegg får du også bli litt bedre kjent med Steven som er laboratorieleder ved Medicus Oslo.

MedicusPodden kan du høre på Spotify eller Apple Podcasts

Temaet i dagens episode av MedicusPodden er sæddonasjon, hvor fertilitetscoach Mari har besøk av kvalitetsleder Benedicte Haukanes. Hun har tidligere vært donorkoordinator i Medicus og har jobbet tett på single og par som har behov for donor i behandlingen. 

Benedicte og Mari snakker om lovverket og svarer på spørsmål som ofte dukker opp i forbindelse med sæddonasjon, slik som:

 • Hva sier bioteknologiloven om hva som er lov og ikke?
 • Hvilke krav settes til en sæddonor?
 • Hvordan foregår behandling med sæddonasjon? 
 • Er det noe par og singel bør tenk på ved bruk av donor?
 • Hva skjer om donor dør?

I tillegg er de innom følelser og tanker som kan oppstå hos par som har behov for sæddonor når mannens sædceller ikke er mulig å bruke i behandlingen. 

MedicusPodden kan du høre på Spotify eller Apple Podcasts

Fruktbarhet

Vi har snakket med professor Sheena Lewis fra Examen i England om mannlig fertilitet. Sheena er professor i reproduktiv medisin ved Queens University Belfast, og er en av de fremste forskerne på mannlig fertilitet i Europa.

Mannlig fertilitet er mer enn antall sædceller og deres bevegelighet. Det handler også om cellenes DNA og informasjon om det kan være relevant for å gi en bedre utredning og behandling.

Vi snakker om hvordan man tester mannlig fertilitet, hva man selv kan gjøre for å øke sin fertilitet, samt hvordan denne testingen kan være med å forbedre fertilitetsbehandlingen.

Vi har snakket med medisinsk ansvarlig og grunnlegger av Medicus, Terje Sørdal, om fruktbarhetssjekken. Enten man har forsøkt å bli gravid uten å lykkes, eller om man bare vil planlegge for fremtiden, kan man ta en fruktbarhetssjekk for å sjekke sin fertilitet. Er du interessert i dybdekunnskap om hormonnivå og de blodprøvene som tas er dette episoden for deg. Men vi snakker også mer overordnet om selve prosessen, hvilke undersøkelser som gjennomføres og hva man kan forvente seg.

Fertilitetscoaching

Vi snakker med fertilitetscoach Mari Fevaag Heger.

I sine samtaler med par i prøverørsprosessen ser Mari at det er det enkelte tema som går igjen. Vi går i dybden på det temaet som oftest kommer opp; følelsen av mangelen på kontroll. Ventetiden fra et embryo blir satt tilbake til du vet at du er blitt gravid er tung for mange. Mari forteller om hvordan hun jobber med parene, og hvordan man kan håndtere denne perioden på en best mulig måte.

Fertilitetscoach Mari Fevaag Heger forteller om det emosjonelle aspektet av prøverørsbehandlingen.

Den nyeste episoden av MedicusPodden er en litt kortere episode med fertilitetscoach Mari, denne gangen uten gjest i studio.

Mari deler noen ord og perspektiver med deg som står i en behandlingsprosess eller som skal i gang med behandling. 

Kanskje du kjenner noen som står i en slik prosess? Da anbefaler vi deg å høre episoden for å få mer innsikt i deres situasjon og tips til hvordan du kan snakke om temaet.

MedicusPodden kan du høre på Spotify eller Apple Podcasts

Gynekologi

Gynekolog Inger Øverlie forteller om det man må vite om celleprøve.

Alle kvinner kommer i overgangsalder, noe som ofte fører med seg plager i forskjellig grad. For flere kan det være hjelpsomt med behandling. Her får dere høre mer om dette med den meget erfarne gynekologen vår Inger Øverlie.

Temaet i dagens episode er endometriose og adenomyose.

 • Hva er endometriose?
 • Hva er forskjellen på endometriose og adenomyose?
 • Hva er symptomene på endometriose?
 • Hvordan kan endometriose påvirke fertiliteten?

 

Dette er noen av spørsmålene som vår gynekolog og fertilitetsspesialist Alexander svarer på i dagens episode Alexander og fertilitetscoach Mari dykker ned i hvordan endometriose kan påvirker kvinners fertilitet og hvordan man går fram hvis man har et barneønske.