Endometriose

Forekomsten av endometriose hos kvinner er i stor grad en undervurdert tilstand. Mange kvinner opplever kraftige smerter under menstruasjonen, og får ofte beskjed om at dette er noe de må tåle. Men sterke menstruasjonssmerter er ikke normalt, og er noe som krever videre undersøkelse. Det tar ofte flere år fra de første symptomene til man får satt en diagnose, noe som fører til en unødvendig progresjon av sykdommen. 

Hos Medicus har vi erfarne eksperter på feltet som kan hjelpe deg med utredning og videre behandling for endometriose. 

Hva er endometriose?

Endometriose er en kronisk gynekologisk lidelse, hvor de samme type cellene som vokser i livmorsslimhinnen (endometriet) vokser utenfor livmoren, i bukhinnen, på eggstokkene, egglederen eller andre steder. Tilstanden er ofte smertefull og kan ha en påvirkning på kvinners fertilitet, og dermed deres mulighet til å bli gravid.   

Symptomer på endometriose

Symptomene kan variere fra person til person, men de vanligste er ofte karakterisert ved:

 • sterke smerter før og under menstruasjon
 • smerte i nedre del av magen
 • mellomblødninger og kraftig menstruasjon
 • smerter under samleie 
 • smerter under gynekologisk undersøkelse 
 • blødninger fra tarmen
 • smerter ved avføring og/eller vannlating
 • oppblåsthet, diare og forstoppelse
 • andre kroniske smerter
 

Andre symptomer kan være:

 • tretthet og utmattelse
 • nedstemthet 
 

Omtrent 30 % av kvinner med endometriose har ingen symptomer i det hele tatt, men kan likevel møte på problemer når de prøver å bli gravid. 

Endometriose og graviditet

Endometriose kan dessverre ha en stor innvirkning på kvinnelig fertilitet, det vil si dine muligheter til å bli gravid. Det er flere ulike årsaker til det, da det er ulike mekanismer ved kvinnelig fertilitet som påvirkes. 

Endometriose i eggstokkene vil ofte føre til nedsatt eggkvalitet, hvorav eggkvalitet er en av de viktigste faktorene for å bli gravid. Videre vil sykdommen kunne føre til sammenvoksninger og tette eggledere, som gjør at bevegelses- og transportfunksjonen til egglederen blir redusert eller blokkert. 

Hvis endometriose finnes i livmoren vil det føre til vanskeligheter med implantasjon, som vil si at det befruktede egget får problemer med å feste seg. Kvinner med endometriose trenger derfor oftere fertilitetsbehandling sammenlignet med kvinner uten. 

Hvordan oppdage endometriose?

Å oppdage og diagnostisere endometriose for sikkert er en vanskelig oppgave. En av årsakene til det er mangelen på biomarkører. Det vil si målbare indikatorer som kan benyttes for å sette en diagnose, f.eks. gjennom analyse av blodprøver, finnes ikke for endometriose. Gullstandarden i dag for å sette diagnosen er derfor gjennom et kirurgisk inngrep kalt for laparoskopi, også omtalt som kikkhullskirurgi.

Likevel starter utredningen av endometriose som regel med en samtale og undersøkelse av gynekolog, hvor gynekologen foretar en ultralydundersøkelse. I noen tilfeller kan endometriose (eller subtyper) oppdages ved hjelp av ultralyd. 

Hvordan behandle endometriose?

Det finnes ulike behandlinger basert på hvor plaget kvinnen er med symptomer og smerter. Behandlingen inneholder vanligvis en kombinasjon av flere metoder, herunder smertestillende, hormonell eller kirurgisk behandling. Våre erfarne gynekologer gjør en evaluering sammen med deg hvilken behandling som er best for akkurat din situasjon. 

Bestill time for utredning

Bestill time til en av våre erfarne spesialister for å få en grundig undersøkelse og rådgivning om veien videre, uavhengig om du ønsker å bli gravid nå eller senere i livet eller om du er usikker på om du har endometriose.  

Vårt team av gynekologer har lang erfaring med utredning og behandling av endometriose, inkludert både klinisk og vitenskapelig ekspertise.   

Fertilitetssjekk

Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg som ønsker å bli gravid.

Våre gynekologer

Bli bedre kjent med våre erfarne gynekologer