Inseminasjon

Hva er inseminasjon?

I Norge har vi to former for assistert befruktning: Inseminasjon (IUI), som betyr at kvinnen får innført sæd i skjeden, og prøverørsbefruktning (IVF). Gjennom fruktbarhetssjekken finner vi ut hvilken som er riktig for dere, men vanligvis anbefaler vi IVF til heterofile par og donorinseminasjon for lesbiske.

Hvem er inseminasjon for?

Inseminasjon er en enkel behandlingsmetode som vi kan benytte når

  • paret er to kvinner
  • vi ikke ser en forklarlig årsak til at graviditeten uteblir
  • det av ulike årsaker er vanskelig for sædcellene å komme inn i livmorhulen
  • mannen av ulike årsaker ikke kan få utløsning i kvinnens skjede

Donorsæden vår kommer fra Danmark. Vi gjør det praktiske, men dere er med på prosessen.

Hvordan foregår inseminasjonsbehandlingen?

Noen kvinner vil ha behov for stimulering med medikamenter for å sikre eggutvikling og eggløsning. De gangene det ikke trengs, utfører vi inseminasjonen i naturlig syklus. Vi vurderer hvert enkelt tilfelle om dette er nødvendig.

ultrasound monitor icon

1. Ultralydundersøkelse

Noen kvinner vil ha behov for stimulering med medikamenter for å sikre eggutvikling og eggløsning. De gangene det ikke trengs, utfører vi inseminasjonen i naturlig syklus. Vi vurderer hvert enkelt tilfelle om dette er nødvendig.

injection

2. Eggløsning

Det er viktig at inseminasjonen skjer på rett tidspunkt: Under eggløsning. Så når eggposen har riktig størrelse, får kvinnen beskjed om når hun kan begynne med eggløsningstester hjemme (teste LH-nivå i urin) – eller når hun skal sette eggløsningssprøyte, hvis det er behov for det. Ser vi at det utvikler seg mer enn tre eggsekker, avbryter vi behandlingen eller bytter til IVF. Det for å unngå flerlingsvangerskap.

fertilization

3. Sæden blir inseminert

Før inseminering, renser vi sæden for å få den mest mulig konsentrert. Deretter blir den inseminert i kvinnens livmor ved hjelp av et tynt kateter. Det er gjort på få minutter, og er enkelt og smertefritt. Deretter skjer befruktningen i kvinnens kropp på naturlig vis.

pregnancy-test

4. Tid for graviditetstest

14 dager etter inseminering får dere svar på om behandlingen var vellykket, enten ved hjelp av en graviditetstest hjemme eller en blodprøve som dere får rekvisisjon på av oss. Blodprøven vil gi mer informasjon enn hjemmetesten.

ultrasound icon

5. Veien videre

Er testen positiv, vil neste steg være ultralydundersøkelse etter 5 uker (det vil si svangerskapsuke 7). Bor dere langt unna kan vi henvise dere for å få gjort dette hos en lokal gynekolog eller på nærmeste sykehus. Lyktes ikke behandlingen, vil dere få råd og veiledning om veien videre.

Uforpliktende samtale

Book selv på nett, når det passer deg

Start behandling

Bruk vårt sikre elektroniske skjema

Fant du ikke det du lette etter?

Se alle behandlinger

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?