Prøverørsbefruktning (IVF) for single kvinner

Hva er prøverørsbefruktning?

Prøverørsbefruktning (IVF) er en måte å hjelpe single kvinner som ønsker å bli gravide. Det er en av to former for assistert befruktning som vi benytter i Norge. Den andre er inseminasjonsbehandling (IUI). Behandlingen foregår ved at vi henter ut og befrukter ditt egg på laboratoriet, før vi setter dem tilbake noen dager senere.

Hvem er det for?

Vanligvis anbefaler vi prøverørsbefruktning hvis

Hvordan foregår prøverørsbefruktning?

Behandlingen starter en stimuleringsperiode på normalt 10-14 dager. Etter drøye to uker fra stimuleringsstart er et befruktet egg satt tilbake og den nervepirrende tiden mot en graviditetstest venter.

injection

1. Stimuleringsperiode

Du blir stimulert, slik at du skal utvikle flere egg enn det ene du vanligvis produserer i måneden. Dette skjer ved at du setter en liten sprøyte i huden like under magen. Stimuleringsperioden varer normalt 10-14 dager.

ultrasound monitor icon

2. Ultralydundersøkelse

I stimuleringsperioden kommer du til ultralydundersøkelse, vanligvis to ganger. Bor du langt unna, kan en lokal gynekolog utføre ultralyden. Her vil vi finne ut hvor mange eggsekker du produserer, og hvor store de er blitt. Etter andre ultralyd får du beskjed om når du skal sette eggløsningssprøyten.

fertilization

3. Egguthenting og tilbakesetting

Ca. 36 timer etter eggløsningssprøyten er satt, møter du på klinikken. Nå blir eggene hentet ut og lagt i en skål med donorens sædceller for å befruktes. De blir så satt til dyrkning og deling på IVF-laboratoriet, før de blir satt tilbake i deg. Dette skjer vanligvis etter 5 dager når embryoet har nådd blastocyst-stadiet.

pregnancy-test

4. Støttebehandling og graviditetstest

I dagene etter egguthentingen får du tilført hormonet progesteron, som er nødvendig for å lykkes. Etter 14 dager vil en blodprøve gi deg svar på om du har blitt gravid.

ultrasound icon

5. Veien videre

Er testen positiv, er neste steg ultralydundersøkelse etter 5 uker (det vil si svangerskapsuke 7). Bor du langt unna, kan vi henvise deg til ultralyd hos en lokal gynekolog eller på nærmeste sykehus. Lyktes ikke behandlingen, vil du få råd og veiledning om veien videre, enten det er et nytt forsøk eller andre løsninger.

Fant du ikke det du lette etter?

MER INTERESSERT I PRØVERØRSBEHANDLING FOR ET HETEROFILT PAR ELLER ET LESBISK PAR?​

Prøverørsbehandling (IVF) er også et behandlingsalternativ for dere

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?

Les flere artikler i bloggen