Eggdonasjon

Eggdonasjon ble tillatt i Norge fra 01.01.2021. Medicus er i dialog med Helsedirektoratet om etablering av tilbudet. Mer info kommer på nettsiden så fort det foreligger. Du kan også ta kontakt med oss for mer informasjon.

Hvem kan få eggdonasjon?

Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne. Egget befruktes med mannens sædceller og tilbakeføres til hennes livmorhule for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta i mot et befruktet egg.

 

Etter rundt 90 år med sæddonasjon i Norge, kan vi endelig gjøre par gravide ved hjelp av eggdonasjon også. Det betyr at du som ikke har egg får mulighet til å selv bære frem ønskebarnet sammen med partneren din.

Fortsatt er det dessverre noen loven ikke omfavner. Ettersom bioteknologiloven krever at identiteten til minst én part må være kjent, kan ikke enslige få eggdonasjon. Heller ikke to kvinner, om egget ikke kommer fra en av partene (partnerdonasjon).

Hvordan velges eggdonor?

På lik måte som ved sæddonasjon, velger legen ut en eggdonor for dere. Det er fortsatt ikke tillatt å få donert egg fra familie og venner. Fertilitetslegen sørger for at dere får genmateriale som ligner mest mulig på kvinnen som skal bære frem barnet. Donoregget kommer fra Norge eller et av de andre nordiske landene. Donoren vil være ukjent for dere, men kan ikke være anonym. Som ved sæddonasjon, har barnet rett til å få vite donorens identitet når gutten eller jenta fyller 15 år.

Vi sender ut oppdateringer rundt vårt tilbud for deg som er interessert i mulighetene for eggdonasjon.

Fant du ikke det du lette etter?

Møt våre gynekologer

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?