Eggdonasjon

Medicus ble godkjent for å tilby behandling eggdonasjon i slutten av mai 2021, og jobber nå med å klargjøre oppstart av behandling etter vi åpner igjen etter sommerferien. Vi samarbeidet med den finske eggbanken og fertilitetslinikken Ovumia Oy og de sørger for at vi har en rask og rikelig tilgang på donoregg. Dette betyr at vi snart har muligheten til å tilby behandling med donoregg for par i Norge. 

Vi jobber med planleggingen for oppstart av tilbudet, og par som ønsker en prat angående eggdonasjon kan allerede nå ta kontakt med oss. Dette gjør dere enkelt via denne linken eller kontakt oss  sikkert skjema.

Hvordan fungerer det?

Slik dette fungerer i praksis, er at sæd fra far i Norge fryses ned og sendes til eggbanken i Finland. Der blir egget fra den finske donoren befruktet. Deretter fryses det befruktede egget ned og sendes til Norge, hvor det tines opp og settes inn i livmoren til mor her hos oss i Medicus. 

Hvem kan få eggdonasjon?

Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne. Egget befruktes med mannens sædceller og tilbakeføres til hennes livmorhule for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta i mot et befruktet egg.

 

Etter rundt 90 år med sæddonasjon i Norge, kan vi endelig gjøre par gravide ved hjelp av eggdonasjon også. Det betyr at du som ikke har egg får mulighet til å selv bære frem ønskebarnet sammen med partneren din.

Fortsatt er det dessverre noen loven ikke omfavner. Ettersom bioteknologiloven krever at identiteten til minst én part må være kjent, kan ikke enslige få eggdonasjon. Heller ikke to kvinner, om egget ikke kommer fra en av partene (partnerdonasjon).

Hvordan velges eggdonor?

På lik måte som ved sæddonasjon, velger legen ut en eggdonor for dere. Det er fortsatt ikke tillatt å få donert egg fra familie og venner. Fertilitetslegen sørger for at dere får genmateriale som ligner mest mulig på kvinnen som skal bære frem barnet. Donoregget kommer fra Norge eller et av de andre nordiske landene. Donoren vil være ukjent for dere, men kan ikke være anonym. Som ved sæddonasjon, har barnet rett til å få vite donorens identitet når gutten eller jenta fyller 15 år.

Vi sender ut oppdateringer rundt vårt tilbud for deg som er interessert i mulighetene for eggdonasjon.

Fant du ikke det du lette etter?

Møt våre gynekologer

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?