Eggdonasjon

Gravid med eggdonasjon

Lurer du på om du trenger eggdonasjon for å bli gravid? Eller er dere vel vitende om at det må bli løsningen, og vil vite hvordan eggdonasjon fungerer?

Vi er klare for å ta imot dere, veilede og svare på alle spørsmål dere måtte ha.

Kort ventetid

Vi samarbeider med den finske eggbanken Ovumia Oy som sørger for at vi har rask og god tilgang på donoregg.

Når dere tar kontakt med oss, får dere straks satt opp time til utredning. Hvis dere allerede er utredet, sender dere oss dokumentasjonen. Fertilitetslegen tar så en evaluering før dere går videre til neste steg: å fryse ned sæd. 

Likekjønnede par kan donere egg til hverandre, men dessverre ikke få donoregg fra en eggbank.

Finn ut mer om partnerdonasjon 

Hvordan er prosessen med eggdonasjon?

Nedfryste sædceller fra mannen sendes til eggbanken i Finland. Der blir det finske donoregget befruktet. Så fryses det befruktede egget ned og sendes til oss i Medicus. Vi tiner det opp og setter det inn i livmoren til kvinnen. 

Hvem kan få eggdonasjon?

En god del kvinner opplever at eggkvaliteten ikke er god nok til å bli gravid, eller at eggstokkene ikke produserer egg. De vanligste grunnene til dette er:

  • genetikk
  • alder
  • tidlig overgangsalder
  • sykdom

 

Hvis dere har prøvd å bli gravid med prøverør, og legen ser at dere ikke vil lykkes, kan eggdonasjon være neste steg.

Fortsatt er det dessverre noen loven ikke omfavner. Ettersom bioteknologiloven krever at identiteten til én part må være kjent, kan ikke enslige få eggdonasjon. Heller ikke to kvinner, hvis ikke egget blir donert av medmor (partnerdonasjon).

Hvordan velges eggdonor?

På lik måte som ved sæddonasjon, velger legen ut en eggdonor for dere. Når sæd er fryst ned, er det på tide å finne en egnet donor. Donor velges basert på ønskede fysiske karakteristika, og det skal tas utgangspunkt i mor sitt utseende. Det er legen som til slutt velger en egnet donor, og sørger for at dere får genmateriale som ligner mest mulig på mor. 

Donoren vil være ukjent for dere, men kan ikke være anonym. Derfor har barnet rett på å få vite donorens identitet når det fyller 15 år.

Ofte stilte spørsmål

Dessverre kan du ikke det. Det er fortsatt ikke tillatt å få donert egg fra familie og venner, fordi loven krever at donor er anonym frem til barnet er 15 år. Først da kan barnet få vite identiteten til donoren.

Ja, det kan hun. Loven sier at barnet må ha biologisk tilknytning til en forelder, og det blir i dette tilfellet medmor.

Antall egg vil av biologiske årsaker variere noe, men dere vil som regel få 2 befruktede egg av god kvalitet(blastocyster). Hvis dere blir gravid på første innsett, kan dere fryse ned den andre blastocysten og eventuelt bruke det til et søskenforsøk.

Dere har også mulighet til å kjøpe flere blastocyster fra samme donor og spare til søskenforsøk – hvis dere ønsker at barna skal ha samme donor.

Det stilles noen krav til donor som øker sjansen for at eggene skal være av høy kvalitet, for eksempel at kvinnen må være mellom 25 og 35 år. For å bli kvalifisert som donor må hun gjennom en fertilitetsundersøkelse med blodprøver og ultralyd for å sikre god kvalitet på eggene. 

Alle kvinner kan ha en og annen syklus med lavere eggkvalitet, derfor vet vi aldri med sikkerhet hvor mange egg embryologen får å jobbe med. Som regel ender vi opp med minimum 2 blastocyster.

Ved oppnåelse av 2 høykvalitets blastocyster koster det 90 000 kroner. Hvis det blir færre eller flere blastocyster, tilkommer det enten en reduksjon eller økning i prisen på 15 000,-. Blir det f.eks. bare en blastocyst, reduseres prisen til 75 000,-. Oppnår man 3 eller flere blastocyster blir prisen 105 000,-. I tillegg kommer kostnader for utredningen. Finn ut mer om kostnader her

Normalt tar hele prosessen 3–5 måneder.

Fant du ikke det du lette etter?

Møt våre gynekologer

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?