Operativt sæduttak

Hva er operativt sæduttak?

Operativt sæduttak er en liten operasjon for å hente ut sædceller i fra testiklene eller bitestiklene og bruker dem i prøverørsbehandlingen. Denne operasjonen er vanligvis ikke smertefull og gjøres i lokalbedøvelse. Mannen kommer da fastenede om morgenen, og operasjonen trenger ikke ta mer enn ca 5 – 10 minutter.

Når benyttes operativt sæduttak?

Azoospermie er en tilstand som vi opplever hos ca 10 – 15 % av alle menn som kommer til utredning for infertilitet. Det betyr at vi ikke finner sædceller i sædprøven. Når vi ikke ser sædceller kan man velge å ta en ny sædprøve, og hvis den også viser ingen sædceller finnes det to forklaringer til dette:

  • Det kan være normal produksjon av sædceller i testiklene, men at noe stenger for i sædlederne. Dette kan komme av infeksjon eller ved sterilisering.
  • Det kan være svært liten eller ingen produksjon av sædceller i testiklene.

Ulike operasjonstyper

Det fins ulike typer av denne operasjonen. De går under navnene PESE, PESA, TESE og TESA. Den metoden vi har best erfaring med er TESE. Finner vi sædceller kan vi kunne gjøre prøverørsbehandlng med mikroinjeksjon (ICSI). Hvis vi ikke finner sædceller vil vi orientere dere om andre mulige alternativer som: donor eller adopsjon.

Disse operasjonene enkle og greie operasjoner som vanligvis ikke er smertefulle. Vi anbefaler dog at man ikke jobber den dagen inngrepet skjer da det gis lokalbedøvelse og noe avslappende. Neste dag kan mannen vanligvis gå på jobb som vanlig.

Fant du ikke det du lette etter?

Se alle behandlinger

Tilreisende til våre fertilitetsklinikker?