Forside / Assistert befruktning / to kvinner
Assistert befruktning for to kvinner
Hos Medicus har vi siden 2011 hjulpet kvinnelige par som ønsker å bli foreldre sammen. Vi vet at veien til ønskebarnet kan være både spennende og følelsesladet – og vår jobb er å gjøre prosessen trygg og tilpasset akkurat dere.
Hos oss møter dere et dedikert team som skreddersyr behandlingen basert på deres behov og følger dere opp tett – med omsorg hele veien.
Denne siden er laget for dere som er to kvinner i et parforhold – og som ønsker hjelp til å få barn sammen.
Behandlingsformer – hva passer best for dere?
Assistert befruktning er et fellesnavn for flere ulike metoder. Hvilken behandlingsform som passer best for dere, avhenger blant annet av ulike faktorer som alder, eggkvalitet og tidligere historikk. Ved hjelp av en fertilitetsjekk finner vi ut hva som er beste alternativet, basert på deres utgangspunkt.
Vi har delt inn behandlingmetodene slik at det blir enklere å orientere seg:
- Har dere nettopp begynt å prøve? Da kan enklere tiltak være nok.
- Har dere prøvd lenge, eller fått behandling tidligere? Da kan prøverørsbehandling være aktuelt.
- Har dere embryo på frys? Da kan vi bruke disse i en ny syklus.
- Har det vist seg at den ene partens egg ikke kan brukes? Da finnes det løsninger med partnerdonasjon.
Enkel behandlingsmetode – ofte første steg
Inseminasjonsbehandling (IUI)
Ved inseminasjon føres sædceller fra donor direkte inn i livmoren til kvinnen som skal gå gravid. Metoden kan være et godt første steg for to kvinner hvor det ikke foreligger kjente fertilitetsproblemer.
Når det trengs mer avansert hjelp – prøverørsbehandling (IVF)
IVF – prøverørsbehandling
Ved IVF hentes egg ut fra eggstokkene og befruktes med donorsæd i laboratoriet. Det befruktede egget settes tilbake i livmoren. IVF kan være aktuelt dersom IUI ikke fører frem, eller ved redusert fertilitet.
Når dere har embryo på frys
Frysebehandling (FER)
Har dere embryo på frys fra tidligere IVF-forsøk, kan disse tines opp og settes tilbake i livmoren til den som skal gå gravid, uten at dere må gjennom en ny hormonstimulering og egguthenting.
Partnerdonasjon (ROPA)
Behandling med partnerdonasjon (ROPA)
Ved partnerdonasjon (også kjent som ROPA) donerer én av dere egg, som befruktes med donorsæd på laboratoriet og settes inn i livmoren til partneren. Dette kan gjøres både av medisinske grunner, eller som et bevisst ønske om delt involvering fra begge partnere.

Før vi går i gang med behandling, starter vi alltid med en fertilitetssjekk. Den gir oss viktig innsikt i hvordan det står til med fertiliteten – enten hos én av dere, eller begge – og legger grunnlaget for et godt behandlingsløp videre.
For å bli gravide som to kvinner, trenger man sædceller fra en donor. Vi benytter både norske og danske donorer, og hjelper dere å finne riktig løsning tilpasset den behandlingen dere skal gjennom.
Historier fra andre kvinnelige par
Det er mange følelser i spill når man skal bli foreldre sammen. Flere av våre tidligere pasienter har delt sine historier – og mange forteller at det hjalp å høre om andres opplevelser underveis.