Hvordan bli gravid?

Har dere prøv å bli gravid en stund, uten å lykkes? Dere er langt ifra alene. Omtrent 5-10 prosent av alle par i fruktbar alder har vanskeligheter med å bli gravide.

Hvor lang tid tar det egentlig å bli gravid?

Sjansen for å bli gravid raskt, er relativt lav. Faktisk lykkes kun en av fire med å bli gravide på første forsøk, eller den første måneden de prøver. Rundt 60 prosent vil bli gravide i løpet av tre måneder dersom de har jevnlig samleie, og 80-85 prosent vil bli gravide innen ett år. Hele 90-95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år¹. 

Mellom fem til ti prosent av de som aktivt prøver å bli gravide, regnes for å ha et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem.

Har dere prøvd å bli gravid i over ett år? Da kan det være på tide å gjennomføre en fertilitetssjekk. Om dere er over 35 år eller har et kjent fertilitetsproblem kan dere gjerne ta kontakt før det er gått 1 år. Men før dere oppsøker hjelp hos en spesialist, er det en del tiltak dere kan gjøre for å øke sjansen til å bli gravid – på egen hånd: 

1. Slutt med prevensjon

Dette rådet kan kanskje virke banalt – men likevel viktig å nevne. Det er viktig å huske at det kan ta tid for kroppen å kvitte seg med hormonene fra hormonell prevensjon og få tilbake normal eggløsning og syklus. Gi derfor ikke opp å bli gravid etter noen få forsøk – det kan være at kroppen rett og slett trenger tid på å komme tilbake i normal syklus.  

2. Når kan man egentlig bli gravid? Ha samleie på riktig tidspunkt

Mange tror at det å ha samleie ofte øker sannsynligheten for å bli gravide. Sannheten er imidlertid at kvinnen bare kan befruktes i et par dager i løpet av en syklus. Det å bli gravid handler altså om kvalitet, ikke kvantitet – det gjelder å ha samleie på riktig tidspunkt, nemlig rundt eggløsningen. 

Når en kvinne har eggløsning, slippes ett eller flere modne egg fra eggstokkene. Egget må bli befruktet innen et døgn, mens sædcellene kan leve i egglederen og være befruktningsdyktige i flere døgn. Den beste timingen for å bli gravid er derfor å ha samleie før selve eggløsningen. 

3. Finn ut når du har eggløsning

Noen kvinner kjenner det på kroppen når eggløsningen skjer. Andre merker ingenting. En eggløsningstest er derfor et nyttig verktøy for å finne riktig tidspunkt for å bli gravid. En eggløsningstest gjøres med urin på en strips, på lignende måte som en graviditetstest. Kvinnen tar testen på badet hjemme de dagene en eggløsning mest sannsynlig finner sted, omkring 12-14 dager før forventet menstruasjon. Morgenurin gir det tydeligste svaret på en eggløsningstest. Hormonnivået måles, og testen gir svar på om en eggløsning er på gang. 

Det finnes en rekke varianter av eggløsningstester – noen av bedre kvalitet enn andre. De som viser smilefjes er enklest å tolke, mens de som viser streker noen ganger gir tvetydige svar. 

4. Temping - Bli kjent med kroppstemperaturen gjennom syklusen

Det å måle tempen gjennom hele syklusen er et annet verktøy som kan hjelpe dere med å bli kjent med syklusen og finne riktig tidspunkt for å bli gravid. Bruk et vanlig febertermometer til å måle tempen før du står opp hver morgen. Temperaturen går vanligvis opp 0,5 grader ved eggløsning.  

Temperaturmåling gjennom syklusen kan hjelpe dere med å finne ut om kvinnen mangler eggløsning, eller om fasen etter eggløsning og før menstruasjon er lang nok til at egget kan feste seg. Vanligvis varer denne fasen i 12 dager, men for noen er den kortere. Fasen bør være minst 10 dager lang. 

Vær obs på at temperaturen på syklusen ikke kan brukes til å planlegge samleie, fordi kroppstemperaturen først øker etter eggløsningen. 

Dersom du har prøvd å bli gravid en stund, og tempingen gir deg indikasjoner på at eggløsningen ikke finner sted, eller at den kommer veldig tidlig eller sent i syklusen, kan du ta kontakt for en uforpliktende samtale om fertilitet eller booke en time til en fertilitetssjekk her. 

5. Øk sjansen for å bli gravid med smarte livsstilsvalg

Røyker du? Dette kan spille inn på fertiliteten hos kvinner. Det samme gjør overvekt og fedme – noe som også gjelder for menn. Undervektige kvinner er også mindre fertile. Harde dietter med rask vektnedgang, spiseforstyrrelser, overdreven trening og overdreven bruk av alkohol kan også påvirke fertiliteten.  

Heldigvis er store livsstilsendringer sjelden nødvendig i prosessen med å bli gravid. Likevel anbefales det at de som vil bli gravide har et sunt og variert kosthold, er i regelmessig i fysisk aktivitet og har et moderat forbruk av alkohol og tobakk.  

Er det på tide med en fertilitetssjekk?

Har dere prøvd alle disse tipsene for å bli gravid, men likevel ikke lykkes? Da kan det være lurt å ta steget videre og bestille en uforpliktende samtale om fertilitet eller å booke en time for en fertilitetssjekk. 

Fant du ikke det du lette etter?

Fertilitetssjekk

Få råd og tips på veien til ønskebarnet