Videoblogg om azoospermi og operativt sæduttak (oppdatert!)

Azoospermie er en tilstand som vi opplever hos 10 – 15 % av alle menn som kommer til utredning for infertilitet. Det betyr at vi ikke finner sædceller i sædprøven.

Vi har ulike metoder for å likevel få tak på tilstrekkelig med sædceller, og disse kalles PESA, TESA og TESE. PESE er en metode som vi normalt ikke bruker.

Nå har vi også laget en animasjon som forklarer azoospermi og behandlingsmetodene vi har for dette.

 

Azoospermie er en tilstand som vi opplever hos 10 – 15 % av alle menn som kommer til utredning for infertilitet. Det betyr at vi ikke finner sædceller i sædprøven. Når vi ikke ser sædceller kan man velge å ta en ny sædprøve, og hvis den også viser ingen sædceller finnes det to forklaringer til dette:

  1. Det kan være normal produksjon av sædceller i testiklene, men at noe stenger for i sædlederne. Dette kan komme av infeksjon eller ved sterilisering.
  2. Det kan være svært liten eller ingen produksjon av sædceller i testiklene.

Man finner ut om det er sædcellerproduksjon ved å gjøre små operasjoner i testiklene eller i bi-testikklene. Disse operasjonene er vanligvis ikke smertefulle og gjøres i lokalbedøvelse. Mannen kommer da fastenede om morgenen, og operasjonen trenger ikke ta mer enn ca 5 – 10 minutter.

Operasjonenstypene – tre typer:

PESA: en svært enkel operasjon som man bruker når hvis det er en normal produksjon av sædceller, men at noe stenger for i sædlederne. Da stikker man en liten nål i bitestikkelen, og hvis man da får ut sædvæske herifra vil den normalt inneholde sædceller.

TESA: denne typen operasjon gjør vi ved liten eller mistanke om at det er svært nedsatt produksjon av sædceller. Da stikker man en nål i en av testiklene og aspirerer (trekker opp) væske fra dem. I mer enn halvparten av alle tilfeller hvor vi opplever nedsatt sædproduksjon vil man finne tilstrekkelig sædceller i det aspirert materiale.

TESE: Ved TESE gjør vi et lite innsnitt i huden og tar ut en liten bit vev. Dette vevet undersøkes i laboratoriet.

Ved alle metodene, både ved PESA, TESA og TESE, vil man få svar umiddelbart om man har funnet sædceller ikke.

Det vanlige er at man begynner med en PESA eller en TESA, og skulle man ikke finne sædceller der så går man videre på TESE som er en litt større operasjon da man må gjøre et snitt i huden. Har man funnet sædceller kan man gjennomføre prøverørsbehandling (med mikroinjeksjon). Hvis man ved samtlige metoder ikke finner sædceller vil det anbefales å vurdere andre  alternativer som donor eller adopsjon.

Totalt sett er utredning av mannen, og disse operasjonene enkle og greie operasjoner som vanligvis ikke er smertefulle. Vi anbefaler dog at man ikke jobber den dagen inngrepet skjer da det gis lokalbedøvelse og noe avslappende. Neste dag kan mannen vanligvis gå på jobb som vanlig.

Vi håper dere finner videoen informativ, og hvis det er noe som er uklart så ikke nøl med å stille spørsmål i kommentarfeltet!

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

32 Responses

  1. Hei!

    Jeg er en mann i 30-årene som har levert sædprøve 1 gang. Denne viste ingen spermier. Har fått ny time om 2 måneder. Hva er sjansen for at det blir funnet spermier på denne prøven? Har ingen sykdom knyttet til dette i familien. Kan det alikevell hende at det kan være en tilfeldig blokkering som gjør at en ikke finner spermier? Er det vanlig at menn ikke produserer spermier i det hele tatt uten at man finner årsaken til det?

    1. Hei!

      Ved funn av azoospermi i sædprøve er det viktig med ny kontrollprøve. Erfaringsmessig viser kontrollprøven svært ofte samme resultat som første prøve. Dersom påvist azoospermi er det viktig med ytterligere utredning for å prøve å finne bakenforliggende årsak. Dette inkluderer i starten nøye sykehistorie, hormonutredning, genetiske prøver og ofte ultralyd av testikler. Ut fra dette kan man danne seg et inntrykk av om det er obstruktiv azoospermi (blokkering / tett etter testikkel) eller non-obstruktiv azoospermi (produksjonssvikt i testikkel). Etter dette er det vanlig å ta en biopsi (vevsprøve) fra testikkelen (TESA / TESE) for å se om man finner sædceller. Hvis du ikke allerede er i kontakt med en Fertilitetsklinikk, vil jeg råde deg til å ta kontakt med en for videre utredning og plan.

      Lykke til!

  2. Hei!
    Jeg er sammen med en sterilisert mann. Han har to barn fra før men jeg har ingen. Han sier han vil ha flere med meg og kan av-sterilisere seg. Men jeg lurer på, er det lurere å bare hoppe over det steget og gå rett på å hente ut sædceller?
    Er sannsynligheten for å lykkes med av-sterilisering liten likevel, så vi sparer penger på å bare hoppe over det?
    Er det lov, eller vil dere at vi skal gjøre det først?
    Mvh Litt uviten

    1. Hei!

      Jeg ville absolutt vurdert å gå rett på assistert befruktning med TESA (hvor man henter ut spermier direkte fra testikkelen) fremfor re-fertilisering, da det siste ofte har svært varierende effekt. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom dere ønsker en prat med tanke på veien videre.

  3. Hei!

    Hvis mannen min er sterilisert for 12 år siden, er det da sjans for at han har spermier som kan benyttes i et prøverørsprosjekt?
    Begge har barn fra før, blitt gravide uten problemer tidligere.

    1. Hei!

      Beklager sent svar. Det er absolutt gode muligheter for å finne spermier som så kan brukes i assistert befruktning. Vanligvis gjøres en såkalt diagnostisk TESA først (testikulær sperm aspirasjon) hvor man, under lokalbedøvelse, tar små prøver fra testikkelen / testikkelvevet for å se om man finner bevegelige spermier. Finner man dette kan man så begynne å planlegge assistert befruktning hvor man da gjør ny TESA samme dag som egguthentingen og befrukter eggene med spermiene man har hentet ut.

  4. Hei. Jeg og kjæresten ønsker oss barn. Han ble sterilisert da han var sammen med sin eks og har to barn fra før. Det er ca 3 år siden steriliseringen.
    Er det håp for oss og få et barn i fremtiden? Hvilken metode vil muligens bli benyttet da i såfall? Er det så enkelt som at det kan hentes ut sæd fra hans testikler og dette «sprøytes» inn i min livmor ved eggløsning?
    Hva ligger prisen på den type behandling som anbefales i vårt tilfelle?

    1. Hei Ida! Hyggelig å høre fra deg. Det er absolutt håp, men det er ikke riktig så enkelt som du foreslår. Ja, vi kan nok hente ut sædceller fra testiklene, men det vil være såpass få at de ikke kan «sprøytes» (insemineres) inn i din livmor. Det vil være nødvendig å gjøre prøverørsbehandling med mikroinjeksjon med disse sædcellene. I tillegg må det altså gjøres TESE. Prismessig er det 33.5000,- for prøverørsbehandlingen og noe tillegg for ICSI og TESE. Anbefaler å sende inn et sikkert kontaktskjema og få skreddersydd svar for dere av en av våre dyktige sykepleiere.

  5. Jeg er en 70 år gammel mann som ble sterilisert i 1984, som lurer på om det fortsatt er levedyktige spermier i mine tekstiler, har ingen barnebarn, derfor dette spørsmålet. Har tre døtre, Er åpen for et eksperiment.

    1. Hei John
      Vi gjør slike undersøkelser når hensikten er å finne ut om det er mulig å tilby behandling. I ditt tilfelle faller nok problemstillingen utenfor det vi kaller for behandling av barnløshet, så dette kan vi nok ikke hjelpe deg med.

  6. Hei.

    Jeg lurer på hvordan man gjør det om mannen er sterilisert men vi ønsker et barn til.
    Må hans sæd hentes ut av pungen, mitt egg hentes ut, og dette befruktes, eller kan hans sperm sprøytes til mine egg ved eggløsning?

    1. Det må gjøres slik du beskriver først. Dine egg hentes ut, hans sædceller hentes fra testikkel eller bitestikkel og eggene befruktes med mikroinjeksjon (ICSI).

  7. Hei! Vi ønsker oss et barn til, men min mann steriliserte seg for ca 12 år siden.
    Han er 42 år og har barn fra før.
    Jeg er 34 år og har også barn fra før av. Er PESA og inseminasjon noe for oss?

  8. Hei, min mann er sterilisert i 2009. Vi har tre barn sammen fra før og ønsker nå et fjerde. Hvilken behandlingsmetode er aktuell for oss?

    1. Hei Liv
      Slik jeg ser det vil prøverørsbehandling med mikroinjeksjon (ICSI) være den beste løsningen i deres situasjon. Din mann må først få gjort en undersøkelse for å sikre at det fortsatt finnes modne sædceller som kan brukes til behandlingen (testikkelbiopsi). Om dere skulle velge refertilisering (skjøte sammen sædlederne) vil det ofte ikke være sædlig mange sædceller, hvis noen, i sædvesken som kommer ut, og da er dere like langt.

  9. Hei!

    Jeg tok en sædprøve og fikk påvist lavt antall spermier, bare 63 prosent levende og kun 13% motilitet. Fikk derfor en ny konsultasjon hos et medisinsk senter. Der ble det påvist (delvis) blokkering av den ene sædlederen. Men helt normal produksjon i begge testikler. Jeg fikk høre at det ikke fins noen kirurgisk inngrep som kan fikse dette. Løsningen ble hormoner som skal føre til mer spermproduksjon slik at flere spermier blir «presset» ut av den (delvis) blokkerte sædlederen.

    Når jeg leser denne artikkelen høres det ut som PESA hadde vært et alternativ?

    Hva tenker dere om det? Og den hormonelle behandlingen?

    1. Hei Jørgensen
      Synes dette høres litt merkelig ut. Hvis den ene sædlederen er delvis tett og den andre helt åpne og det var helt normal sædproduksjonen i begge testiklene burde det kommet ut helt normale sædceller, om enn i litt færre antall enn om det var åpent på begge sider.
      PESA er en teknikk som brukes for å hente ut modne sædceller fra bitestikkelen hos menn som har blokkerte sædledere pga sykdom, skade eller etter sterilisering. Antall sædceller man får ut er begrenset og brukes til å befrukte kvinnens egg ved hjelp av mikroinjeksjon (ICSI). Det vil aldri være så mange sædceller at de kan brukes til inseminasjon. Det kan være at informasjonen etter undersøkelsene var utydelig eller uklar slik at du bør be om utdypende informasjon hos legen som undersøkte deg.

      Vi har også god erfaring med å hjelpe par hvor nedsatt sædkvalitet er et problem så dere kan også sende oss all informasjon fra konsultasjoner så kan vi foreta en vurdering. Dette er best at dere sender oss per post sammen med et brev som beskriver dere situasjon.

  10. Hei!

    Vi var og fikk tatt en sædprøve av mannen, og resultatet var nedslående. Ingen spermier. Venter nå på å få tatt en ny. Han har tatt en blodprøve tidligere, og den viser lavt testosteronnivå. Dersom årsaken til at man ikke finner spermier ligger der (lavt testosteron), hva er alternativene da? Hvor går veien videre nå? Er det en lang prosess? Mener å ha hørt at utredning og alt det her tar så lang tid.

    Håper på raskt svar. Er usedvanlig utålmodig, ihvertfall når det gjelder det her..

    1. Hei Sini!

      Det fins sikkert flere ulike måter for hvordan klinikker utreder par.Jeg kan bare svare for hvordan vi gjør det hos oss.

      Dersom en mann leverer en prøve uten sædceller, anbefaler vi at han leverer en kontrollprøve relativt raskt. Vi syns ikke det er nødvendig å vente i 3 mnd. Vi vil først bare sjekke om det er en tilfeldighet.

      Samtidig med kontrollprøven tar vi blodprøve for hormon- og kromosomanalyse. Svaret på kromosomanalysen kan ta litt tid, men det er kanskje snakk om 3-4 uker. I mellomtiden utreder vi kvinnen.

      Dersom det ikke finnes sædceller i kontrollprøven og blodprøvene ikke gir noen konkrete svar, tilbyr vi operativt uttak av testikkelvev. Det kan da analyseres materiale fra bitestikkel (PESA), eller fra selve testikkelen (TESA eller TESE).

      Materialet undersøkes direkte i laboratoriet samt sendes inn for histologisk vurdering.
      Ventetiden på et slikt inngrep er forholdsvis kort.

      Dersom vi finner sædceller i det undersøkte materialet kan paret tilbys assistert befruktning.
      Finner vi ingen sædceller avventer vi den histologiske vurderingen. Hvis denne er negativ kan paret evt tilbys behandling med donorsæd.

  11. Dere nevner metoden PESE på toppen og sier dere vanligvis ikke bruker denne, men hva er det den innebærer egentlig, hva er det som blir gjort da?

    1. Hei!

      PESE er en teknikk hvor testikkel og bitestikkel hentes ut av pungen, bitestikkelen blottlegges og en tynn pipette (nål) føres inn i en sædkanal i bitestikkelen hvoretter sædvæske suges inn i nålen og overføres til laboratoriet for videre håndtering.

      Dette er mikrokirurgisk teknikk som krever operasjonsmikroskop og mikroinstrumenter for punksjon og aspirasjon. Metoden egner seg når mannen mangler sædceller i ejakulatet på grunn av en blokkering etter bitestikkelnivå.

      Metoden er mer krevende teknisk og kirurgisk enn PESA, som normalt gir tilstrekkelig godt resultat.

  12. Tilbyr dere mikro-TESE på klinikken, dvs bruk av operasjonsmikroskop?
    Jeg har allerede fått negativt resultat på 2 sædprøver og 1 nålebiopsi. Kan jeg gå «rett på» TESE hos dere, eller må jeg utredes på nytt igjen?

    1. Hei!

      Vi gjør TESE, uthenting små biter testikellvev, for undersøkelse i vårt laboratorium og for undersøkelse ved laboratorium for patologi St. Olavs Hospital.

      Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse, gjennom en liten åpning inn til testikkelen og deretter inn til testikkelvevet. Vi bruker ikke mikroskop ved inngrepet.

      Dersom vi finner sædceller i testikkelvevet vet vi at vi kan tilby behandling med sikte på å få genetisk egne barn.

      For å ta stilling til om du kan gå rett på TESE trenger vi flere bakgrunnsopplysninger om hva som er gjort tidligere, og hva din situasjon er. Print og fyll ut pasientopplysningsskjema (last det ned i papirformat herifra ) og send dette i posten til meg i mitt navn så skal jeg se på det. Legg gjerne også med et lite skriv om hva du har gjort tidligere og hva din situasjon er (er du i et forhold, er dere under utredning/behandling nå etc). Send det til:

      Terje Sørdal
      Medicus AS
      Sverresgate 15 E
      7012 Trondheim

  13. Hei!
    Min samboer har azoospermi (trolig non-obstruktiv – små testikler, noe forhøyet FSH) og skal få gjort en TESE på sjukehuset i mai. Hvis de finner sædceller, ønsker vi å gjøre ICSI snarest mulig privat.
    Spørsmålet er hvor snart kan han gjennomgå en TESA (eventuelt TESE) etter en diagnostisk TESE, som jo er den mest invasive metoden? Må han vente så lenge som 6 mnd., slik det står anbefalt på noen nettsider?

    Er takknemlig for svar!

    Hilsen Maria

    1. Hei Maria!

      Vi anbefaler også at man venter 6 måneder etter en diagnostisk TESE før man igjen henter ut sædceller til bruk under behandling.

  14. Hallo frøken Utålmodig.

    Hvis det er en blokkering og blokkeringen sitter i sædlederen, altså etter bitestikkelen, bør det være mulig å hente ut sædceller fra bitestikkelen ved hjelp av teknikken PESA.

    Hvis blokkeringen sitter mellom testikkelen og bitestikkelen og det, som du sier, er normal spermieproduksjon, bør det være mulig å hente ut sædceller ved hjelp av teknikken TESA eller TESE.

    Neste trinn blir da å finne ut om man finner modne sædceller ved bruk av disse teknikkene. Hvis lar seg gjøre å finne modne sædceller ligger forholdene til rette for senere å hente ut sædceller for å befrukte eggene dine ved hjelp av mikroinjeksjonsteknikk (ICSI).

    Terje

  15. Hei!

    Mannen min fikk diagnosen Azoospermi. Etter det dro vi til Dr. Purvis og fikk tatt prøver der. Det viste seg at han har en blokkering. Men det er normal størrelse på testikkel, FHS indikerer normal spermproduksjon, gentest o.l er OK.
    Han sier at neste skritt er vevsprøver fra testikkel.

    Siden han nevner at han har normal spermieproduksjon, da burde man kunne få de ut ved Tesa? Og hvis man finner, hva er neste skritt etter det?

    Hilsen frøken Utålmodig!

    På forhånd takk for svar:-)

  16. Hei Cathrine!

    Da har jeg hørt med en av våre leger her angående ditt spørsmål og vi kan si følgende.

    Hvis årsaken er at mannen er sterilisert eller årsaken er blokkering av sædleder, er sannsynligheten for å finne sædceller svært stor. Hvis årsakene er nedsatt sædcelleproduksjon i testikkelvevet vil vi ut i fra vår erfaring her ved klinikken kunne gjette på at det er ca 80% for å finne sædceller som kan brukes til ICSI-behandling. For å hente ut dette bruker vi enten aspirasjon (utsuging) eller biopsi (vevsprøve) fra testikkelvevet. Dette er forklart i videoen over. Antallet vil variere betydelig, uten at man nødvendigvis trenger så mange for å gjennomføre en vellykket behandling.

    Årsakene kan være genetisk, det kan være på grunn av gjennomgått sykdom (eksempelvis kusma som slår ned i testikkelvev og ødelegger sædproduksjon) og noen ganger hos menn hvor testikkel ikke har kommet ned i pungen ved fødsel. Årsaken kan også være hormonell. Det fins også ganger hvor man faktisk ikke vet årsaken.

    Vi skjønner ikke helt hva du mener med symptomer, men det eneste vi kan komme på av åpenbare symptomer for dette er hvis testiklene er unormalt små eller har unormal konsistens.

    Håper dette gav deg svar på spørsmålet. Du er selvsagt hjertelig velkommen til å ringe oss på 73 87 14 80 hvis du ønsker å snakke med noen hos oss.

  17. Hva er sjansene for å finne sædproduksjon dersom mannen har blank sædprøve/ingen spermier i sentrifugert prøve? Og hva er årsakene til (en evt) null sædproduksjon? symptomer? Finner ikke svar på dette noen plass.. Fortvilt..

  18. Hei Gina .

    Da har jeg konferert med Terje Sørdal angående ditt spørsmål. Vi er litt usikre på hva du mener med «giftig hinne», men kan se for oss at du tenker på sædceller som er klumpet sammen på grunn av antistoffer. Hvis dette er tilfellet vil det være vanskelig å «vaske dem» fin til inseminasjon eller IVF, men man da kan man vanligvis bruke en behandlingsmetode som heter ICSI for å befrukte egget likevel. Så lenge det finnes sædceller i sædvæsken vil det alltid være mulig å hente sædceller som kan benyttes til å befrukte eggene ved mikroinjeksjonsmetoden.

    Sjangsen for å lykkes avhenger av mange faktorer som eksempelvis alder og årsaker til barnløsheten, og er vanskelig å si noe om uten videre. I tilfeller hvor det er snakk om alvorlig nedsatt sædkvalitet, vil mikroinjeksjonsmetode, ikke inseminasjon slik du beskriver, være den riktige behandlingsmetode. Sjangsen per forsøk er sjelden så høy som 50 %, men ofte fra rundt 40% og nedover – alt avhenging av faktorene nevnt over som alder og årsak.

    For å få gjort en utredning som kan hjelpe dere med å få svar på hvorfor du ikke blir gravid , og til å velge riktig behandlingsmetode, kan dere ta kontakt med oss eller annen fertilitetsklinikk. Vi kan forøvrig hjelpe dere uansett om dere bor langt unna Trondheim.

  19. Hei! Beklager at du ikke har fått svar på dette. Det har ikke kommet noen varsling om kommentaren. Skal få sjekket opp dette med staben i løpet av noen dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.