Infertilitet – når bør utredning av infertilitet starte?

Terje Sørdal

Utredning av infertilitet har som mål å avdekke om det finnes en årsak til at graviditet ikke oppstår. Vår erfaring er ikke alle klar over når utredning av infertilitet bør starte – heller ikke alle leger. Derfor er tidspunkt for når utredning av infertilitet bør starte et av de tema vi har fokus på i våre foredrag for allmennleger.

Hovedbudskapet i denne delen av foredraget er at det i de fleste tilfeller ikke vil være hensiktsmessig å vente lengre enn 12 måneder før man starter utredning av et par som har prøvd å bli gravid.

Nedenfor kan du høre og se utdrag fra foredraget.

Viser 8 kommentarer
 • Avatar
  L
  Svar

  Hei,

  Takk for informativ blogg. Ser i dette innlegget at utredning bør starte etter 12 mnd med prøving, men det gjelder ikke hvis du f.eks har hatt underlivsinfeksjoner. Hva gjelder her? er herpes en infeksjon?

  • Terje Sørdal (gynekolog og ansvarlig lege)
   Terje Sørdal (gynekolog og ansvarlig lege)
   Svar

   Hei,

   det vi i utgangspunktet tenker på her er egglederbetennelse eller i livmoren som vanligvis forårsakes av klamydia eller gonokokker (sjelden i dag). Herpes fører ikke til denne typen infeksjoner.

 • Avatar
  Magnus Sørdal
  Svar

  Hei Anette.

  Jeg har snakket med Terje her, og han sier at det at du trenger å bruke østrogentilskudd for å holde symptomer i sjakk er i seg selv et bevis på at eggstokkene ikke lengre fungerer og at muligheten for å bli gravid med egne egg desverre ikke lengre er tilstede.

 • Avatar
  Anette
  Svar

  Hei!
  Jeg er en kvinne på 37 år i prematur overgangsalder. Jeg bruker hormoner Novofem for å lindre “plagene”. Min samboer og meg ønsker oss inderlig et barn sammen, da han ikke har barn fra tidligere…Er dette mulig? Jeg har hørt om kvinner som har blitt gravid i klematorie perioden, men føler at mine muligheter ikke lenger er tilstede.

 • Magnus
  Magnus
  Svar

  Hei Hanna.

  Det er så vidt oss bekjent ikke noen lov som sier at man må være 25 år for å kunne få assistert befruktning. Vi har omtalt dette i et annet blogginnlegg her.

 • Avatar
  hanna
  Svar

  Aldersgrenser er litt motstridene mener nå jeg når 15 åringer kan få barn så lenge de får på den naturlige måten mens de som ikke klarer å bli gravid på den naturlige måten må vente til de er 25…. Forvirrende…

 • Avatar
  Magnus Finset Sørdal
  Svar

  Hei Hanne! Takk for innspill.

  Det er vel ikke noe konkret om dette i loven, men i Helse- og omsorgsdepartementets vurderinger sier man 25 år som veilende nedre aldersgrense, men at det er opp til behandlende lege å ta endelige avgjørelse. Se forøvrig: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/regpubl/otprp/20022003/otprp-nr-64-2002-2003-/4/8/5.html?id=174167

  Vi skal lage et blogginnlegg hvor vi litt nøyere går igjennom dette med nedre og øvre aldersgrense og assistert befruktning!

 • Avatar
  Hanne
  Svar

  Hei. Bra blogg dette. Er det noen nedre aldersgrense for å ta assistert befruktning?

Legg igjen en kommentar

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.