Infertilitet – når bør utredning av infertilitet starte?

Utredning av infertilitet har som mål å avdekke om det finnes en årsak til at graviditet ikke oppstår. Vår erfaring er ikke alle klar over når utredning av infertilitet bør starte – heller ikke alle leger. Derfor er tidspunkt for når utredning av infertilitet bør starte et av de tema vi har fokus på i våre foredrag for allmennleger.

Hovedbudskapet i denne delen av foredraget er at det i de fleste tilfeller ikke vil være hensiktsmessig å vente lengre enn 12 måneder før man starter utredning av et par som har prøvd å bli gravid.

Nedenfor kan du høre og se utdrag fra foredraget.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

8 kommentarer

 1. Hei,

  Takk for informativ blogg. Ser i dette innlegget at utredning bør starte etter 12 mnd med prøving, men det gjelder ikke hvis du f.eks har hatt underlivsinfeksjoner. Hva gjelder her? er herpes en infeksjon?

  1. Hei,

   det vi i utgangspunktet tenker på her er egglederbetennelse eller i livmoren som vanligvis forårsakes av klamydia eller gonokokker (sjelden i dag). Herpes fører ikke til denne typen infeksjoner.

 2. Hei Anette.

  Jeg har snakket med Terje her, og han sier at det at du trenger å bruke østrogentilskudd for å holde symptomer i sjakk er i seg selv et bevis på at eggstokkene ikke lengre fungerer og at muligheten for å bli gravid med egne egg desverre ikke lengre er tilstede.

 3. Hei!
  Jeg er en kvinne på 37 år i prematur overgangsalder. Jeg bruker hormoner Novofem for å lindre «plagene». Min samboer og meg ønsker oss inderlig et barn sammen, da han ikke har barn fra tidligere…Er dette mulig? Jeg har hørt om kvinner som har blitt gravid i klematorie perioden, men føler at mine muligheter ikke lenger er tilstede.

 4. Aldersgrenser er litt motstridene mener nå jeg når 15 åringer kan få barn så lenge de får på den naturlige måten mens de som ikke klarer å bli gravid på den naturlige måten må vente til de er 25…. Forvirrende…

 5. Hei Hanne! Takk for innspill.

  Det er vel ikke noe konkret om dette i loven, men i Helse- og omsorgsdepartementets vurderinger sier man 25 år som veilende nedre aldersgrense, men at det er opp til behandlende lege å ta endelige avgjørelse. Se forøvrig: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/regpubl/otprp/20022003/otprp-nr-64-2002-2003-/4/8/5.html?id=174167

  Vi skal lage et blogginnlegg hvor vi litt nøyere går igjennom dette med nedre og øvre aldersgrense og assistert befruktning!

 6. Hei. Bra blogg dette. Er det noen nedre aldersgrense for å ta assistert befruktning?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.