Spørsmål og svar om gynekologi

Dette er jo primært en blogg om fruktbarhet, men vi skriver om litt annet også – blant annet gynekologi. Våre leger blir ofte forespurt av ulike journalister om å uttale seg om gynekologi og det å gå til gynekolog. Hvor ofte bør man gjøre det? Er det vondt? Og hvor lenge varer en slik undersøkelse?

Vi har gjort en oppsamling av slike spørsmål og besvart dem i vårt kunnskapssenter.

Vi kan presentere noe av de mest vanlige spørsmålene med svar her, resten finner dere i kunnskapssenteret ved å følge en av linkene i bunnen.

Hvor ofte bør en voksen kvinne dra til gynekolog og hvorfor?

En voksen kvinne bør gå til underlivsundersøkelse minst hvert 3. år. Hvis hun ikke får tatt celleprøve fra livmorhalsen minst så ofte vil hun få purring fra Kreftregisteret og bli oppfordret om å gå til fastlegen eller gynekolog for å ta en slik prøve.

Gjør det vondt?

En gynekologisk undersøkelse skal normalt ikke gjøre vondt, men kan likevel oppleves som ubehagelig, mest pga at kvinnen opplever det som ubekvemt å blottlegge seg slik det er nødvendig ved denne typen undersøkelser.

Hvor lenge varer en slik undersøkelse?

Undersøkelse med ultralyd og inspeksjon av livmorhalsen, skjeden og yttre deler av kvinnens kjønnsorganer vil som regel ikke ta mer enn 15 minutter.

Det er to kategorier med spørsmål som det er mest fokus på. Les flere spørsmål med svar her:

Gynekologi

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

26 kommentarer

  1. Hei,
    Vi ønsker barn nr. 2 og jeg tok ut hormonspiral for ca. 5 mnd siden. Før vi fikk første barn hadde jeg en lutalfase på 12 dager. Jeg har tempet i disse 5 mnd for å følge med på når eggløsning kommer. De siste tre mnd. ser jeg at jeg har hatt ganske kort lutalfase. For tre mnd siden var den på 11 dager – da testet jeg for så vidt positiv men mistet bare et par dager etterpå. De to siste mnd. har det kun gått 9 dager mellom eggløsning og mens. Så vidt jeg har forstått er dette såpass kort tid at det vil være veldig vanskelig å bli gravid. Bør jeg kontakte fastlegen eller gynekolog/fertilitetslege pga. dette?

    Jeg er klar over at vi ikke har prøvd så lenge, men for meg virker det ganske meningsløst å prøve ett år før vi kontakter noen hvis dette er noe som rent faktisk vil gjøre det ganske vanskelig å bli gravid, og kanskje er enkelt å gjøre noe med.

    1. Hei!

      Lutealfasen pleier å være relativt stabil hos de fleste, vanligvis 12-14 dager. Således er jeg enig i at 9 dager er litt kort. Det kan da være et alternativ å forsøke progesteronstøtte noen sykluser. Jeg tror ikke fastleger er veldig vant til den problemstillingen, så mitt råd vil være å ta kontakt med gynekolog / Fertilitetsklinikk for videre hjelp/plan.

      Lykke til!

  2. Har fulgt med på syklusen i noen mnd (uten hormonell prevensjon). Har får EL-slim (litt som eggehvite, kan strekkes mellom to fingre) på syklusdag 17-18 og mensen på dag 26-31 de siste to syklusene mine.

    Altså: stretchy slim under samleie på dag 17 og så mensen på dag 31 i første syklus etter uttak av hormonspiral, og i den andre syklusen fikk jeg EL-slim på dag 18 og mens på dag 26. Nå er jeg på dag 16 i den tredje syklusen og har mye/vannete utflod i dag og regner meg jeg får «eggehviteslim» i morgen eller dagen etter.

    Det jeg lurer på er om jeg har for kort lutealfase og at dette kan føre til vansker med å bli gravid? Bør jeg ta eggløsningstester for å bekrefte dette eller oppsøke hjelp allerede, når jeg planlegger å bli gravid om et års tid? Bruker kondom for øyeblikket.
    Hvordan er prognosene for graviditet ved for kort lutealfase og hvilken type behandling krever det som regel?

    1. Hei!

      Lutealfasen er hos de fleste fra 12-14 dager, dvs. fra påvist eggløsning til mens, og kan også variere noen dager fra syklus til syklus. Dersom du ikke har aktivt barneønske nå, ville jeg derfor ikke gjort noe med dette. Hvis du lurer på om du kan ha noe kort lutealfase når den tid kommer at dere planlegger graviditet ville jeg i første omgang tatt kontakt med en gynekolog / fertilitetslege som kan hjelpe deg. I noen tilfeller gir man progesteron som lutealfasestøtte, men det er ikke veldig ofte at det er nødvendig.

      Lykke til!

  3. Hei jeg er 21 år gammel jeg og mannen min prøvde å bli foreldre i 2måned men så gikk det ikke så fikk jeg beskjed at jeg har for høy prolaktin nivå og da måtte jeg bruke cabergoline tablet for å få eggløsning jeg begynte med cabergoline 16.09.19 og i dag er det 28.09.19 og jeg skulle få mensen 03 oktober. Men det som er litt rart for meg er at jeg fikk brun mens og det var 4 dager for tidlig det blør ikke så veldig den er så lite som ser ikke akkurat som mensen,,, vet ikke helt om det er på grunn av de tablettene som jeg bruker eller om det tidlig mens det har jeg ikke hatt før det er første gang kan det være at jeg har blitt gravid?? Er veldig bekymret for dette. Og hvis ikke jeg er gravid hva kan jeg gjøre siden jeg har prolaktin hvor lenge må vi vente?

    1. Hei!

      Beklager sent svar. Regner med ting kanskje har løst seg? Hvis du fortsatt har spørsmål rundt din syklus ville jeg tatt kontakt med en gynekolog som kan ta ultralyd og evnt nye blodprøver.

  4. Hei, jeg har et spørsmål når det kommer til bruk av lutinus for å hoppe over eggløsningen.
    Jeg har nå fått klar signal om å bruke lutinus for å hoppe over 3 eggløsninger for å se om det da vil hjelpe på at egget vil bli mer moden å derfor ta til seg sæden.
    Men skal jeg da starte rett etter mensen eller skal jeg starte når mensen starter?

    1. Hei Nina
      Jeg har aldri vært borti bruk av Lutinus for å «hoppe over eggløsninger». Lutinus brukes som støttebehandling ved IVF-behandling. Primolut N eller Provera derimot kan brukes til å hemme eggutvikling og eggløsning. Mens Lutinus tilføres lokalt i skjeden og i det vesentlige påvirker livmorslimhinnen vil de andre to preparatene som tas i tablettform også påvirke eggstokkene.

  5. Hei! Fikk for noen år siden en flott gutt. Jobbet og følte meg i fin form hele sv.skapet, i tung jobb som hjelpepleier. Det var mye stress både privat og på jobb. Dro på sykehuset 1 uke før termin med rier, det ble da direkte ks pga morkakesvikt og løsning.. De sa at gutten min ikke ville overlevd om vi kom 1 time senere.. Testene viste senere at jeg har Leiden hetrozygot. De sa at jeg må ha hyppige kontroller og bruke blodfortynnende i et evt neste sv.skap. Ønsker nå å bli gravid igjen, men redd for hva som kan skje.. Kan også stress og fysisk tung jobb øke sjansen for at dette vil skje igjen? Er det normalt å jobbe fult/ eller bli sykemeldt? På forhånd takk for svar!

    1. Hei Stine
      Du skal ha behandling med blodfortynnende når du tenker på å bli gravid på nytt, fordi du har økt risiko for blodpropp under svangerskapet. Det blir vel også litt hyppigere kontroller tenker jeg på bakgrunn av det som hendte i det forrige svangerskapet. Du skal ikke bekymre deg eller være redd for et nytt svangerskap. Du vil får forebyggende behandling mot blodpropp og kan ellers leve et het normalt liv.

  6. Hei

    Har bare ett spørsmål angående pergotime. Jeg har nå kjørt 3 kurer etter hverandre med enkel dose. ( Fått eggløsning med disse ) De to siste gangene har jeg spottet opptil 4-5 dager før menstruasjon, (de første dagene bare under toalettbesøk)hvis jeg regner fra første dag jeg spotter vil det da tilsi at jeg har en lutealfase på ca 9 dager. Har hørt at kort lutealfase gjør det vanskelig å bli gravid. Bør jeg avvente ett par måneder med å ta en ny kur med pergotime ? Har hørt at man som regel får eggløsning i pausemåneden også.
    Og hvis jeg kjører på en ny kur, hvilken dag skal jeg regne som første menstruasjonsdag ?
    Jeg har pcos.
    Jeg er også veldig øm under sex i eggløsningsperioden, dette er ikke ett tegn på overstimulering ?

    1. Hei Tine
      Hvis du spotter slik du forteller vil jeg foreslå at du også får støttebehandling med progesteron etter eggløsning, Crinone vaginalgel eller Lutinus vaginaltabletter. Første menstruasjonsdag er den dagen du sier til deg selv at nå har jeg fått mens, ikke nødvendigvis når du merker bare spotting.
      Om du har brukt Pergotime noen sykluser kan den akkumulere og ha effekt også i pausemåneden. Overstimulering på Pergotime er sjelden, men kan forekomme, men mest trolig er det selve eggløsningen som gjør at du føler deg øm.

  7. Hei. I 15. Januar 2015 har jeg hatt lapraskopi for andometriose i eggstokkene mine så etter det fikk jeg procren depot sprøyte for å bruke i 3måneder, siste sprøyte fikk jeg i 11.03.15 nå det har gått mer enn 2 måneder etter det siste sprøyten som jeg har hatt men fikk jeg ikke mensen ennå? Jeg skal begynne å gå i gang for ivf behandling når det mensen begynner å komme. Lurer på at hvorfor får jeg ikke mensen da???

    1. Hei!
      Normalt skal Procren Depot vare i 4 uker, altså til midten av april. I og med at du har fått flere injeksjoner kan det tenkes at effekten henger i lengre. det hender at noen får eggløsning som følge av slike injeksjoner, så sjekk også med en graviditetstest.

  8. Hei,

    Jeg skal igjennom IVF med min mann, etter 7 år forsøk på den vanlige måten. Men min mann har lav spermkvalitet og bevegelse. Jeg har normale hormonverdier har jeg fått beskjed om.

    Jeg er redd behandlingen og bivirkninger. Mest fordi jeg har enorm fobi mot å kaste opp. Hvor stor sannsynlighet er det for at man blir overstimulert og kvalm/kaste opp? En ting er hva bivirkningene på hormonene sier på pakningsvedlegget, men overalt hvor jeg leser på nett er det kvinner som sliter masse etter eggløsningssprøyta og egguthenting og innsetting. Jeg er rett og slett livredd for å få dette overstimuleringssyndromet. Så redd at jeg nesten ikke tørr.
    Er det noe jeg kan gjøre for å sørge for at dette ikke skjer?

    Mvh Engstelig.

    1. Hei Line
      Når du leser pakningsvedlegg skal du være oppmerksom på at bivirkninger er sjeldne og at om de oppstår går de som regel over. Hvis du får nedregulering med nesespray (agonist) kan du få bivirkninger fra uken etter oppstart og i et par uker på grunn av lave østrogenverdier. Det kan være humørforandringer eller heteplager. Hvis du behandles med kort protokoll (antagonist) vil du trolig ikke ha bivirkninger av hormonbehandlingen. Derfor bruker vi nesten alltid kort protokoll. Hyperstimuleringssyndrom (OHSS) forkommer sjelden, spesielt i alvorlig grad. Risikoen for alvorlig grad er redusert med 50% hvis du får kort protokoll. Hvis legen mener at det er risiko for OHSS kan han bruke et annet preparat enn hCG for å modne eggene og da vil du ikke få OHSS uansett, men må regne med at alle embryoene blir fryst og satt tilbake i en senere naturlig eller lett stimulert syklus. Men hyperstimuleringssyndrom er sjelden og du skal ikke regne med at det skal hende deg når du behandles av en erfaren IVF-lege.

  9. Hei. jeg bare lurer på noe ang. pergotime! jeg skal starte med pergotime så snart tante rød melder sin ankomst å har fått beskjed om å ta dobbel kur denne gangen! jeg har tidligere tatt enkel kurer så mitt spørsmål er:

    1. Hva er sjangsen for tvillinger om man klarer å bli gravid med dobbel kur?
    2. hvor stor er sjangsen for overstimulerte eggstokker? (har lest mye om at det kan skje)
    3. Hvor mange runder med pergo kan man ta før man bør slutte med dette?

    håper dere får tid til å svare fort 🙂

    1. Hei Nathalie

      Jeg regner med at du ikke fikk eggutvikling på enkelt kur når du nå skal bruke dobbel. Hvis det er riktig vil jeg anta at sjansen for tvillinger er 10 % eller lavere. Sjansen for overstimulering på Pergotime er lav, også på dobbel dose hvis du ikke fikk respons på enkel dose. Hvis du ikke har prøvd enkel dose først uten respons, er det vanskeligere å si noe om dette. Vi gir inntil 6 kurer med Pergotime.

  10. Hei!
    Er det noen nedre grense ved prøverør?
    Jeg og samboeren min har prøvd å bli gravide i snart 2 år nå uten å lykkes. Vi er begge 20 år. Har nå tatt en dobbel kur med pergotime og to trippel-kurer uten å lykkes. Jeg har pco. Vil det være vanskelig for meg å bli gravid ved hjelp av prøverør siden jeg har pco?
    Hvor mye koster det med medisiner og behandling?

    1. Hei Camilla

      Enkelte klinikker har en veiledende nedre aldersgrense for kvinnen på 25 år for assistert befruktning.
      Slik vi ser det er partnerskapets art og varighet av forholdet av større betydning enn kvinnens alder. Om et par velger å gifte seg eller bli samboere i ung alder og forsøker å bli gravid uten å lykkes behandler vi dem på lik linje med andre som ikke lykkes. Vi har behandlet par hvor kvinnens alder har vært ned mot 20 år.

      Du har fått fåvist PCO og har vært behandlet med Pergotime uten å lykkes. Mener du da du ikke har hatt eggløsninger eller at du ikke har blitt gravid? Jeg regner med at alle andre forhold, slik som din partner sin sædkvalitet og din egglederfunksjon er funnet i orden. I så fall kan det være aktuelt å behandle med enkel stimulering (Pergotime) i opptil 6 sykluser før man vurderer assistert befruktning (IVF).
      Kvinner med PCOS har litt vanskeligere med å bli gravide fordi de har litt høyere sjanse for spontanabort enn andre. De kan også være ”vanskeligere” å stimulere da de lett kan komme til å utvikle flere egg enn forventet, men dette takler vi normalt greit, de vi kjenner til problemet.

      Kostnadene for medisiner for inntil 3 fullførte behandlinger vil maksimalt være kr. 15.000,- og prisen for hvert IVF – forsøk er hos oss kr. 27.500,-.

  11. Hei, jeg vet ikke om dette er rett forum, men prøver alikevel og håper på svar.
    Jeg fikk nå påvist fra gynekolog at jeg har lavt stoffskifte med, men verdiene er ikke så forhøyet at jeg trenger begynne på medisin enda mener legen.
    Men hvis jeg ønsker barn i nærmeste framtid må jeg begynne.
    Så derfor lurer jeg på hvor lang tid det vil ta fra jeg begynner på medisin til min menssyklus blir normal og jeg har større sjanse for å bli gravid.?
    Tusen takk for svar på forhånd!

    1. Hei!

      Etter at man har startet behandling pleier man å kontrollere stoffskiftet etter en måned for å se om behandlingen har vært effektiv. Vanligvis vil stoffskiftet ha normalisert seg på 1-2 mnd på behandling.

      1. Ok, da får jeg bare be ved neste sjekk i april hvis verdiene ikke er forandret om å få begynne. Bedre å være frisk allerede når man begynner å planlegge. Tusen takk for svar.

  12. Min kone (41, barnløs) har en fibroid/myom med diameter 6 cm i livmor. Kan dere fjerne/redusere den med embolisering?

    1. Hei Didrik
      Myomet kan vi ikke hjelpe dere med. Be hennes fastlege henvise til sykehus som kan tilby embolisering (større sykehus). Så store myomer kan også opereres ut på vanlig måte, men det bør gjøres ved sykehus med kompetanse på (og interesse for) fertilitetsbevarende kirurgi. Hun må nok vente i minst 3 mnd før hun forsøker å bli gravid etter en slik operasjon, og det kan vi hjelpe dere med! Mvh Terje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *