Knuser mytene om prevensjon

Er det farlig å hoppe over mensen når du går på p-piller? Og er det skadelig å sette inn spiral før du har født barn? Mange av mytene om prevensjon har versert like lenge som de ulike preparatene har eksistert – og det er på tide å rette opp i misforståelsene. 

 

Skrevet i samarbeid med gynekolog Finn T. Johnsen.

 

Myte 1: «Det er stor risiko for å gå opp i vekt med p-piller». 

Studier har vist at jenter og kvinner som bruker p-piller ikke legger på seg mer enn dem som ikke bruker hormonell prevensjon. Så, hvorfor hevder enkelte at dette er tilfellet? 

Mange av førstegangsbrukerne av p-piller er i en alder hvor kroppen og vekten naturlig endrer seg. De er i ferd med å bli kvinner, og i denne perioden kan man blant annet oppleve vektoppgang. 

 

Myte 2: «Det er lurt å ta en pause fra p-pillene etter noen år». 

Det er ingenting som tyder på at dette er nødvendig. Tvert om er det en litt større risiko for blodpropp ved å ta en pause fra p-pillene, for så å begynne på igjen. Blodproppfaren er nemlig størst de første månedene etter oppstart – uavhengig av om du har gått på p-piller tidligere eller ikke. 

 

Myte 3: «Det er farlig å ta p-piller kontinuerlig». 

Vi starter med litt bakgrunnsinformasjon: P-pillene ble utviklet i USA på 50-tallet av biologen Gregory Pincus og gynekologen John Rock. Rock var katolikk, og for å prøve og overbevise den katolske kirke om pillens berettigelse, designet han behandlingen slik at kvinnens naturlige syklus ble mest mulig etterlignet. 

Menstruasjonen som p-pillebrettet legger opp til hver fjerde uke er altså bare en psykologisk blødning. Derfor kan du hoppe over denne blødningen så lenge du vil – uten problem. Slimhinnen i livmorhulen holdes tynn av p-pillene slik at det ikke blir noe å blø ut. Så én av fordelene med å gå på kontinuerlig p-piller er at du slipper den månedlige blødningen.

 

Myte 4: «Jo lenger du bruker p-piller, dess vanskeligere er det å bli gravid». 

Mens noen gjerne må ha et års tid på å få kroppen i sitt vanlige gjenge igjen, blir andre gravide kort tid etter at den siste p-pillen er tatt. Men en ting er likt for alle: Fertiliteten svekkes ikke av prevensjonsmiddelet. 

Etter p-pilleslutt vil noen kvinner oppdage at de sliter med å bli gravide, men dette er ikke p-pillen sin skyld. I disse tilfellene har pillene kamuflert problemet.

Er det snart ett år siden du sluttet å bruke prevensjon, uten at menstruasjonen har kommet tilbake? Da er det lurt å spørre gynekologen om hjelp. 

Du kan booke time hos Medicus her

 

Myte 5: «Kvinner som ikke har født barn bør ikke bruke spiral som prevensjonsmiddel». 

Mange har hevdet at det er vanskelig å få satt på plass en spiral i livmoren hos kvinner som ikke har født barn ennå. 

Erfaringsmessig stemmer ikke dette. Det er heller ikke slik at kvinner som bruker spiral vil ha vanskeligheter med å få barn når de tar den ut. Kvinnen kan i utgangspunktet bli gravid så snart hun får spiralen fjernet.  

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *