IVF-behandling

IVF-behandling er en type behandling som hjelper par som opplever vanskeligheter med å bli gravid. Ved IVF-behandling stimuleres kvinnen med hormoner slik at hun produserer flere egg. Deretter hentes eggene ut og befruktes i laboratoriet. Etter noen dager føres egget som er befruktet og har delt seg, kalles også embryo, tilbake til livmoren.

Ofte får vi flere embryo av god kvalitet ved IVF-behandling. Vi setter normalt tilbake ett, mens de resterende fryses ned. Disse kan vi tine og sette tilbake i senere naturlig eller lett stimulert syklus. Dette kalles FER (fra engelsk Frozen Embryo Replacement).

Undersøkelser før IVF-behandling

Før vi anbefaler IVF-behandling gjør vi grundige forundersøkelser for å kartlegge om det er behov og finne ut hvilken type behandling som er best for dere.

Slik kommer dere i gang

Først trenger vi å vite så mye som mulig om dere og deres situasjon. Derfor ønsker vi at dere fyller ut og sender inn vårt elektroniske pasientopplysningsskjema slik at vi raskt kan komme i gang.

Når vi mottar skjemaet vil vårt fagpersonell i løpet av noen dager ta kontakt for å fortelle om veien videre.

Prøvetaking

Vi vil be dere ta blodprøver og en sædprøve. Disse kan dere ta hos oss eller hos en lokal lege. Ut fra blodprøvene (blant annet FSH og AMH) kan vi vurdere kvinnens eggstokker og utelukke risiko for smittsomme sykdommer. Sædprøven sier oss noe om mannens fruktbarhet. Hvis partner er kvinne diskuterer vi valg av donor når dere har bestemt dere for behandling.

Når dere starter å ta prøvene setter vi dere opp på time hos en av våre gynekologer.

Besøk hos gynekologen

I tillegg til prøvetaking vil det bli foretatt en gynekologisk undersøkelse og en ultralydundersøkelse av kvinnens livmor, eggstokker og eggledere samt en nærmere undersøkelse av mannen hvis sædkvaliteten er nedsatt. Bor dere langt unna kan dette gjøres hos en av våre samarbeidende gynekologer.

Vurdering og veien videre

På bakgrunn av resultatene fra utredningen gir vi dere råd om veien videre. Kanskje dere bør forsøke videre på egenhånd eller komme i gang med assistert befruktning. I så fall vil vi gi dere råd om hvilken type assistert befruktning som passer best for dere.

IVF-behanding med omsorg og ekspertise

På Medicus er vi opptatt av å møte våre pasienters behov og lytte til deres historie.

Dere som allerede har vært i prøverørsbefruktning uten å lykkes, vet at det kan være en påkjenning. Derfor har vi fokus på å tilby en skånsom ivf-behandling med kort varighet, lave doser hormoner, høy tilgjengelighet og mye omsorg. Hos oss vil dere bli møtt av folk med lang erfaring og høy kompetanse som kan se nærmere på deres bakgrunn og finne den behandlingen som gir dere størst sjanse til å lykkes.

Om Medicus

Ved Medicus møter dere mennesker med lang erfaring, høy kompetanse og som bryr seg om dere og deres situasjon. Vi har hjulpet kvinner og par som prøver å bli gravid gjennom utredning og behandling med assistert befruktning siden 1997. Vi har mange erfarne fagpersoner – hils på noen av dem under.

(Gynekolog Terje Sørdal)

Terje Sørdal

Gynekolog og medisinsk ansvarlig
inger2

Inger Øverlie

Gynekolog og daglig leder Oslo
olav_medicus_photo_wil_lee-wright_mg_6140

Olav Andre Klefstad

Gynekolog og daglig leder Stavanger

Fant du ikke det du lette etter?

Pasienthistorier

Spørsmål og svar