Undersøkelse av livmorhule og eggledere ved utredning av ufrivillig barnløshet

Som en del av utredningen av ufrivillig barnløshet undersøker vi normalt om det er noe galt inne i livmorhulen eller om det er noe galt med egglederne.

Måten vi undersøker dette på her ved Medicus er at vi benytter ultralyd. Dette er en god måte å gjøre det på da undersøkelsen kun tar noen få minutter, er tilnærmet helt smertefri og man får resultatet med en gang. Noen klinikker benytter også noe som heter hysteroskopi og laparoskopi (kikkehullsoperasjon), og dette er mer omfattende undersøkelse som gjøres i narkose.

Under ser du en video som viser undersøkelsen:

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

61 kommentarer

 1. Hei! Jeg fikk en infeksjon etter en abort jeg gjorde nå i november. Etter antibiotikabehandlingen opplever jeg sporadiske stikkende smerter nederst på venstre side av magen, og jeg er redd for at infeksjonen har gjort skade på egglederne mine. Gynekologen har sagt at infeksjonen er borte, men sa jeg måtte vente med å se om jeg klarte å bli gravid for å kunne vite om det har gjort noe skade.
  Kjæresten min og jeg planlegger å bli gravide til sommeren, men jeg klarer ikke å leve i uvitenheten helt frem til da. Er en kontrastundersøkelse noe du ville anbefalt meg å ta nå, selv om vi ikke prøver å bli gravide før om 6 mnd?

  1. Hei!

   I utgangspunktet skal det mye til at egglederfunksjonen tar varig skade etter en infeksjon, så trolig har gynekologen din rett, og en kontrastundersøkelse synes således litt unødvendig enda. Imidlertid er det jo også unødvendig for deg å gå rundt med slike tanker og uvisshet i hverdagen, så hvis du grubler mye på dette synes jeg du skal sjekke dette – så får du det avklart.

   Lykke til!

 2. Hei, jeg har fått time til laparoskopi ved et offentlig sykehus. Har veldig lyst til å unngå operasjon, og lurer derfor på om den undersøkelsen dere foretar med ultralyd er et fullgodt alternativ til laparoskopien. Vil ultralydundersøkelsen dere foretar kunne godtas av det offentlige i stedet for laparoskopi, slik at vi kan gå videre i prosessen? Alle våre prøver er helt normale, og de finner ingenting galt hos noen av oss så langt.

  1. Hei!

   Nå vet jeg ikke hva som er grunnen til at det er bestemt laparoskopi i ditt tilfelle, men ultralyd vil nok aldri bli et fullgodt alternativ til laparoskopi, uansett årsak. En annen fordel med laparoskopi er at man samtidig kan ta biopsier (vevsprøver), eller evnt. fjerne mindre strukturer dersom man finner grunn til det. Jeg tenker nok at du bør stole på det din lege og din klinikk har bestemt. Lykke til!

 3. Hei!
  Jeg har undersøkt egglederne i april 2016.
  Ble gravid naturlig i juni 2016 og alt gikk bra
  Ble gravid igjen i august 2018 men mistet. Nå prøver vi å bli gravide igjen men uten suksess.
  Lurer på om jeg burde ta en ny undersøkelse av egglederne?

  Jeg er 37 år.
  Fsh 13 (dag nr 2)
  Amh 15

  Takk på forhånd!

  1. Hei!

   Dersom det var normale funn ved undersøkelsen av egglederne i 2016, og det ikke har vært noe risikofaktor for egglederskade siden det (bekkeninfeksjon, sprukken blindtarm), må man anta at egglederne fungerer helt normalt. Spontan graviditet i august 2018 bekrefter jo også det. Det er derfor ingen grunn til å få undersøkt egglederne på nytt.

   Dersom dere nå har forsøkt å bli gravide en lengre stund uten å lykkes, kan dere jo vurdere om dere vil ta en grundig sjekk på en av våre klinikker.

 4. Hei jeg er jente på 32 år blitt gravid 2 ganger av 3 insett i 2016 men mista 2 ganger kommer til uke 5.6 når hjerte skal begynne å slå men da går det galt har lett endomeriose å fikk brendt det bort i 2015 sommern å blitt lett gravid etter det 2 ganger av 3 insett jeg har lest på nette at kan hjelpe blodfortynnende nårn mister jeg lurer på hvorfor kommer bare te uke 5.6 så stopper det opp ???håper på svar

  1. Det er riktig at det noen ganger kan hjelpe med Prednisolon eller blodfortynnende til de som aborterer ofte, avhengig av hva årsaken til abortene er. I de fleste tilfeller skyldes abortene at det var genetiske feil fosteranlegget slik at det stoppet av den grunn. Det er mulig å ta prøver for å sjekke om du trenger tilleggsbehandling for å lykkes eller om du bare skal vente til du får satt inn det rette, normale, embryoet som vil fortsette å vokse og dele seg og føre til et barn.

 5. Kan jeg ha tette eggledere etter en abbsess pga clamydia. Var veldig syk med crp på 300 og sykehus med operasjon av absess. Ønsker nå en baby, har prøvt med pergotime i 3 mnd og uten i 1 år. Tiden løper litt fra meg. Er 38 år. Hilsen frustrert.

  1. Hei Sj.
   Vil absolutt foreslå en undersøkelse av egglederne for å sjekke om de er normale eller skadet etter infeksjonen. Det kan gjøres med ultralyd med kontrast for eggledere eller ved laparoskopi med blåfarge.

 6. Hei,

  Vi er et par som skal ta hysteroskopi. vi skal ha IVF i danmark. en av oss har en muskelknute som må fjernes, hva blir prisen på en sånn type operasjon?
  og den andre har en hjerteformet livmor. her skulle vi sjekke slimhinne og evt operere. hva er prisen for det?

  1. Hei Johanna
   Muskelknuter og skillevegger i livmoren bør dere vurdere å få gjort ved et offentlig sykehus som tilbyr slik undersøkelse og behandling, hvis ikke vil det koste dere dyrt. Sjekk prisene hos private sykehus som kan tilby hysteroskopi og hysteroskopiske operasjoner.

 7. Hei, hva er ventetiden på en slik undersøkelse og hva er prisen (Oslo). Har prøvd 5 inseminasjoner (donorsæd, Danmark) uten pos resultat- kan det være aktuelt å gjøre en slik undersøkelse? Står på venteliste offentlig, men kan tenke oss å forsøke noen inseminasjoner til om alt ser ut til å fungere. Har ingen indikasjoner/risikofaktorer som skulle tilsi tette eggledere.

  1. Hei Julia. Hos oss får du en slik undersøkelser uten ventetid både i Trondheim og Oslo. Hvis du bare skal gjøre denne undersøkelsen vil den normalt koste 1500,- for undersøkelsen (20 min) og ca 1.000 for materiellet (kontrastveske og kateter). Vi gjør alltid denne typen undersøkelse ved utredning, spesielt viktig er det jo hvis du skal gjøre inseminasjon. Bare ring oss for å avtale time!

 8. Hei,

  Jeg opererte bort en cyste på høgre eggstokk for 3 uker siden og fikk vite at egglederen på høgre side var tett. Jeg har også fått påvist PCOS. Syklusen er veldig ustabil. Vi har prøvd snart i 9 månder uten prevansjon. Og er 26 år gammle.
  Har jeg fremdeles muligheten til å bli gravid?

  1. Hei Anonym
   Ut fra det du forteller vil jeg nok anbefale dere å gå for en prøverørsbehandling. Den vil takle både tett eggleder og PCOS. Det er ikke så «skummelt» som det kan høres ut.

 9. Hei.

  Er det mulig å sjekke eggleder hos dere uten at man er registrert samboer?

  Er det sannsynlig at eggledere kan tette seg pga en klamydia infeksjon som varte i 3 uker? Har forresten 1 barn fra før som satt på 3 forsøket.dette var 2 år etter at jeg hadde klamydia. Han er 4. Prøvd nesten 1 år nå med ny mann. Alle hormonprøver er bra hos meg. Mannen hadde noe redusert kvalitet. Jeg er 23 år, mannen 37.

  1. Glemte å si at GU undersøkelse viser normale eggstokker og livmor. Livmorslimhinnen etter en syklus med pergotime var 7 mm. Regner med den er tykkere syklusene uten, da jeg har hørt pergo kan ha negativ innvirkning på slimhinnen.

   1. Hei Lisa
    Så bra. Har du fått sjekket livmorhulen og egglederne også? Det rett at Pergotime (clomifencitrat) kan gi tynnere livmorslimhinne fordi det er en østrogenreseptorblokker. I livmorslimhinnen er det også østrogenreseptorer som får redusert følsomhet og dermed et tynnere endometrium. Imidlertid er det likevel slik at Pergotime / clomifencitrat er det preparatet som har hjulpet flest med eggløsningsproblemer til å bli gravide!

  2. Hei isa.
   Hos oss kan hvem som helst som er bekymret for om noe er galt, få sjekket egglederne. En klamydiainfeksjon kan skade egglederne hvis den brer seg oppover til livmorhulen og egglederne. At du ble så raskt gravid med barnet trekker i retning av at egglederne fungerer normalt. Hvis partner har nedsatt sædkvalitet kan det alene være årsak til at det tar litt ekstra tid.

 10. Hei! Vi prøver nå å få nr 3. Har nå telt dager og tatt eggløsningstester siden mai 2015 ,de blir positive, men ingenting befruktning skjer. Brukte litt tid på å bli gravid med de to andre barna også (prøvde i 9 mnd og 1 år). Var på ultralyd i september og gynekolog kunne ikke se noe galt og mente alt lå bra tilrette. Jeg bare begynner å lure på om kanskje min mann har litt dårlig sædkvalitet? Det er jo litt rart at vi har jevnlig samleie rundt eggløsning, men at det tar såpass lang tid før befruktning skjer..? Jeg er 32 år, fysisk aktiv og slank.

  1. Hei Liv
   Det er vel på tide med en utredning. Da vil mannen få sjekket sædkvaliteten, du vil få sjekket hormonverdiene gjennom en syklus, livmorhulen og egglederne. Etter utredningen vil dere trolig ha et klarer bilde av om det kan være en begrensende faktoren når det gjelder å bli gravid igjen. Ønsker dere dette hos oss kan dere sende inn pasientopplysninger så vil vi ta kontakt!

 11. Hei,
  jeg har nettopp vært igjennom ultralydundersøkelse med kontrast av eggledere hos gynekolog i forbindelse med fertilitetsutredning. Har lest at det ved rtg med kontrast bør gis antibiotika forebyggende mot infeksjon. Er dette annerledes ved ultralydundersøkelse eller er det gått bort ifra? Det var aldri snakk om dette i forbindelse med undersøkelsen, og nå er jeg litt usikker på om det kanskje ble avglemt. Er engstelig for infeksjon nå midt i prøvingen og kanskje IVF behandling. Forholdene var forøvrig helt normale av det de så under undersøkelsen.

  På forhånd takk for svar!

  1. Hei Anonym
   Vi bruker ikke antibiotikaprofylakse ved denne typen undersøkelse. Vi vasker godt før katetret føres opp i livmoren, på samme vis som vi gjør når vi legger inn spiraler.

 12. Min frue har nå vært på undersøkelse av egglederne ved hjelp av lapraskopi. Det viser seg at en eggleder er helt tett og den andre er delvis tett. Fikk beskjed at neste skritt var IVF. Er det noen som helst mulighet for å åpne egglederne igjen?

  1. Hei Anonym!

   Muligheten kan nok være til stede, men resultatet vil trolig bli dårlig. Etter en slik operasjon må dere påregne en observasjonstid på 2 år for med sikkerhet å vite om operasjonen var vellykket eller ikke. Tidligere skadde eggledere øker i alle tilfelle risikoen for graviditet utenfor livmoren. Derfor mener jeg at rådet om at neste steg bør være IVF er faglig rett.

 13. Hei,
  Samboeren min og jeg har forsøkt å få barn i ett år. Jeg er 35 år. Jeg var i går til lapraskopi og fikk konstatert helt tette eggledere som legen ikke klarte å åpne. Fikk beskjed om at neste steg da er prøverør – og også eneste mulighet for meg å bli gravid. Jeg er nå så bunnfortvilet og redd jeg aldri får oppleve å bli mor. Kan dere si noe om sjansene for å lykkes? Min samboers sædkvalitet er svært bra. Jeg har nok egg, men ikke fått svar på kvaliteten ennå.

  1. Hei Anonym
   Prøverør er en flott mulighet til å få barn for kvinner med tette eggledere. Det var egentlig for kvinner med slike problemer at denne behandlingen ble til. At din partner har normal sædkvalitet er bra. Din alder er fortsatt grei. Forutsatt normal eggstokkfunksjon (FSH) og kapasitet (AMH) hos deg bør sjansen for å få barn ved prøverørsbehandling være høy!

 14. Hei
  Jeg lurte på om hvis jeg ble satt på undersøkelse med kontrast veske men kan jeg ha en ultralyd undersøkelse som dere har her istedenfor?
  Takk for svaret
  Mvh :Rita

  1. Hei Rita
   Vi gjør flere typer ultralydundersøkelser, uten og med kontrast. Hvis vi ønsker å undersøke livmorhulen for polypper eller sammenvokstringer og sjekke om egglederne er åpne eller tette må vi bruke kontrast. Slike undersøkelser gjør vi når vi utreder par for barnløshet.

 15. Hei!

  Det er nå 5 uker siden jeg var på undersøkelse hos dere, ultralyd av livmor og eggledere med kontrastvæske. Det var dag 11 i syklusen, og etter det har jeg ikke hatt menstruasjon. Jeg har tatt graviditetstester som viser negativt resultat. Kan undersøkelsen ha forstyrret syklusen min?

  1. Hei Tya
   Det skal ikke være noen grunn til at undersøkelse av livmorhulen og egglederne skal påvirke syklusen. Syklusen styres fra et område i hjernen som heter hypothalasmus.
   Den lar seg ikke påvirke av det vi bruker ved denne undersøkelsen. Den kan imidlertid påvirkes av stress, endringer i kroppsvekt, hormonelle endringer (PCOS) og noen ganger av forhold som vi ikke sikkert kan si hva er. Håper du er i syklus igjen nå.

 16. Hei

  Min mann vil refertilisere seg så vi kan få barn. Jeg er 43 år og vil få hormontilskudd som en liten hjelp. I forkant skulle jeg undersøke livmor, eggleder og eggstokker. Dette ble gjort med innvendig ultralyd, ikke laproskopi. Allt var ok, og ingenting tydet på at jeg ikke skulle kunne bli gravid. Men før vi bruker penger på refertilisering, skulle det alikevel vært bedre med laproskopi-undersøkelse? Jeg har tre friske barn fra før og yngste er 7 år. Med unntak av levaxin bruker jeg ingen medisiner.

  1. Resultatet av refertiliseringen vil avhenge av hvor lenge mannen har vært sterilisert og hvor god sædkvaliteten var den gangen. Hvis sædkvaliteten var normal og steriliseringen ble gjort for få år siden kan resultatet bli bra. En kvinne på 43 år vil alltid ha nedsatt eggkvalitet og oftest ha nedsatt antall egg i eggstokkene. At ultralydundersøkelsen viste normale forhold høres bra ut. Regner med at livmorhulen og egglederne ble undersøkt med tilpasset ultralydkontrast. Laparoskopi er normalt ikke nødvendig for å avklare forholdene hvis det ble gjort kontrastultralydundersøkelse. En blodprøve for undersøkelse av AMH – verdien vil si hvor mange egg du har tilgjengelig. En blodprøve for undersøkelse av FSH og østradiol tidlig i syklus (syklusdag 1) vil si noe om eggkvaliteten. Høy FSH og lav AMH vil være et dårlig utgangspunkt, men sjansen kan likevel være tilstede. Uthenting av sædceller fra mannens testikler og prøverørsbehandling med mikroinjeksjon (ICSI) kan være et alternativ hvis forholdene ellers ligger til rette for det.

 17. Hei! tok ultralydundersøkelse med kontrast av livmor og eggledere, det viste seg at alt var normalt/fint. men jeg lurer på om denne undersøkelsen også er god nok til å oppdage endometriose?

  1. Hei Idun Sofie
   Den undersøkelsen er ikke god nok til å oppdage endometriose, annet enn i eggstokkene, endometriomer. For å påvise endometriose i bukhinnen må det nok gjøres en laparoskopi, en langt mer omfattende og krevende undersøkelse. Verdien av å påvise en peritoneal endometriose kan vel være omdiskutert. Hvis det er aktuelt med IVF vil forbehandling med GnRh-agonist dempe endometrioseaktiviteten i bukhinne fram til at selve behandlingen skal skje.

 18. Hei Fawzia.

  Det er bare å ta kontakt med oss på telefon 73 87 14 80 så får du prate med vårt IVF-personell som kan gi deg informasjon om hva vi eventuelt kan hjelpe deg med.

 19. Hei jeg vil å vet hvis de er mulig for meg ågjøre ivf og, når kan jeg gjør det.jeg er på 44 år .takk

 20. Hei igjen EMB. Det stemmer som sagt at vannscanningen over er det som du kaller HYS.

 21. Det er mulig at jeg har gått glipp av noen detaljer i videoene,men er de ikke akkurat likens? Trodde det var større forskjeller siden det er to forskjellige udersøkelser.

 22. Hei Ingrid! Først av alt – takk for hyggelig tilbakemelding! Vi driver med et redesign av nettsiden nå og håper den blir enda bedre etter det 🙂

  Når det gjelder ditt spørsmål så er det vanskelig for oss å si noe om man kan kreve dette av ditt sykehus, men det du kan spørre om er om de aksepterer resultatene fra en undersøkelse av livmorhule og eggledere med ultralydkontrast som en erstatning for kikkehulsoperasjon. Hvis de gjør dette er du velkommen til oss for å foreta denne undersøkelsen. Ring oss isåfall på 73 87 14 70 for å avtale tid.

 23. Glemte å si at dere har en veldig opplysende og forklarende hjemmeside:) Ikke lett å vite om alt i denne prosessen, og da er det kjekt med så flott og detaljert informasjon!!! Har dere en klinikk i oslo-området også? mvh ingrid

 24. Hei!
  Jeg har vært til undersøkelse på rikshospitalet og videresendt til ullevål for kikkhullsoperasjon for å sjekke eggledere og livmorhule med kontrasvæske før en inseminasjon. Jeg er derimot livredd for narkose, men de har ikke fortalt meg om den undersøkelsen dere tar med ultralyd. Så vidt jeg vet har de ikke funnet noe galt gjennom de andre prøvene jeg har tatt. Kan man kreve å ta undersøkelsen med ultralyd? evt ta hos dere og så tilbake til rikshospitalet igjen? mvh ingrid

 25. Hei EMB! Spurte en av legene, Terje, her nå.

  Vannscanningen som du ser i videoen over (video nr 2) er det vi her ofte kaller HYS.

 26. Hei Anna. Det er litt vanskelig å forstå hva du mener, men hvis du er til utredning / behandling i Tromsø anbefaler jeg å ringe dem.

  Hvis du er i kontakt med oss er det beste å ringe oss for å avklare eventuell framdrift.

  Bloggen passer best til å stille spørsmål om utredning og behandling generelt.

  Håper du forstår 🙂

 27. Anna. hei magnus, jeg har søkt ny fra 30.12.2010. og så leng tid å vent jeg har søkt på ivf tromsø, og blir fardig med alt som blo prevør og undersøker av livmorhule og eggledene, ny i april skal jeg vente så leng gjene?

 28. Hei Anna. Hos oss tar ikke dette særlig lang tid da vi ikke har noen ventelister. Hvis forholdene ligger til rette for det kan man normalt starte når syklusen tillater det.

 29. anna hei ta det lenge tid til å vent når mann er fardig men trinn 5 til å kom inn på ivf?

 30. Hei Fawzia,

  du får ta kontakt med oss på telefon 73 87 14 80 . Der møter du våre IVF-koordinatorer som kan hjelpe deg med de spørsmål du måtte ha!

  Magnus

 31. Hei jeg er på 44 år jeg her en gutt på 10 år og ei jente på 4 år jeg fodt dem med ivf .jeg ønsker å bli gravid

 32. Hei Anna Karine. Har snakket med lege Terje Sørdal om spørsmålet ditt. Vi er litt usikker på hva du mener med spørsmålet, men hvis spørsmålet er om det går an å bli gravid med assistert befruktning hvis egglederne dine er tette så er svaret ja.

  Du kan også bli gravid naturlig hvis kun én av egglederne er tett, men du må påregne at det kan ta lengre tid enn vanlig.

 33. hei er de mulig at hvis mann er ikke eggledene eller hvis der er tett kan få sjanse til å blir gravid?

 34. Hei Anonym.

  Først og fremst vil vi anbefale deg å foreta en fullstendig utredning, og ikke bare denne undersøkelsen.

  Når det er sagt så kan du, hvis du ønsker dette, enkelt ringe oss på telefon 73 87 14 70 når vi åpner igjen etter påske for å bestille en time til bare denne undersøkelsen.

  Fortsatt fredelig skjærtorsdag 🙂

  1. Hei! Vet ikke om bloggen her fortsatt fungerer, men jeg prøver alikevel. 🙂
   Etter kontrastvæske undersøkelse hos dere fikk jeg beskjed om tette eggledere. Da gikk vi på IVF og etter 3 innsettinger uten hell fikk jeg henvisning fra dere til laparoskopi for å sjekke om det er mulig å «reaprere» eggledere. Operasjonen forventes i Januar/Februar. Mens jeg venter på det så prøvde vi en ivf forsøk til uten hell igjen. Da lurer vi på om jeg trenger hysteroskopi i tillegg for å sjekke om det er slimhinnen som er årsak til at embryoer ikke fester seg. Da lurer jeg på om jeg trenger ny henvisning med ny ventetid og ny operasjon eller om det er mulig «å utvide» laparoskopi henvisningen min og ta hysteroskopi samtidig som laparoskopi?

   1. Jeg må si at på nåværende tidspunkt vet jeg ikke hvem du er eller hvem hos oss som har henvist deg til operasjon av egglederne. Regner med at det ble gjort både test av livmorhulen og egglederne hos oss. Hvis livmorhulen var normal (HYS) tror jeg ikke hysteroskopi vil gi noe ytterligere svar på om livmorslimhinnen er «mottakelig». Hvis du venter på operasjon av egglederne tror jeg ikke hysteroskopi kan gjøres samtidig, men hvis du «bare» skal til laparoskopi kan det gjøres i samme undersøkelse.

 35. Hei! Er det mulig å gjennomføre en slik undersøkelse selv om man ikke er for utredning? jeg ønsker å bli gravid, har prøvd i to år uten hell, hadde en klamydiainfeksjon for mange år siden, som ble behandlet sent, tror årsaken til at jeg enda ikke har blitt gravid er denne infeksjonen (tette eggledere).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.