Bekkenet skal utvide seg og lage mer rom i fødselskanalen som en forberedelse til fødsel, dette kaller vi bekkenløsning. Dette skjer hos alle gravide kvinner. Noen opplever dog smerter i bekkenområdet, og det kalles ”symtomgivende bekkenløsning” eller bekkenrelaterte smerter. Ca 50 % av alle gravide har plager i rygg eller bekken i løpet av svangerskapet. Smertene kan oppstå når som helst i svangerskapet eller under fødselen. Smertene er ikke farlige, men et varsel om at du må ta hensyn til kroppen din. Mange gravide kan oppleve perioder med smerter relatert til bekkenløsningen, men ofte kan dette reduseres, eller gå helt over, med god rådgivning og et hensiktsmessig aktivitetsnivå. Opplever du smerter som ikke gir seg etter noen dager, kan du ha nytte av fysioterapi. Forskning viser at individuelt tilpasset behandling og trening hos fysioterapeut som er spesialisert på området, fører til reduserte smerter og mindre sykemelding. Trening som innebærer støtbelastning og store bevegelser med beina fra hverandre kan provosere, og dette bør derfor utøves med forsiktighet. Prøv deg frem med aktiviteter som kjennes gode og ikke utløser smerter, for eksempel styrketrening i slynger og kondisjonstrening på fitnessball.
Bekkenløsning – tips og råd
Aktivitet
- Beveg deg på måter som gjør minst mulig vondt.
- Gå så avslappet du kan. Tyngden bør plasseres midt over foten, ikke bakpå. Ikke skyt magen fram. Tilpass skrittlengden etter smertene.
- Hold det som skal bæres tett inntil kroppen. Fordel tyngden likt på begge ben.
- Stå med tyngden fordelt på begge ben. Ikke stå lenge i ro av gangen. Når du arbeider stående, forsøk å støtte kroppen mot bordet eller benken. Bruk stødige sko med gode såler.
- Glatt stoff på bilsetet gjør det lettere å skli seg inn og ut av bilen. Glatt stoff i sengen gjør det lettere å snu seg. Forsøk å rulle deg over på siden og støtt deg på armene når du skal sette deg opp.
- Dersom samleie gir smerter, prøv andre stillinger. Ligg eventuelt på siden, godt støttet av puter.
- Senk kravene til deg selv, og få hjelp til det tyngste husarbeidet. Unngå i størst mulig grad gulvvask, støvsuging og langvarige handleturer. En stresset hverdag kan øke plagene.
Hvile
- Varier mellom aktivitet og hvile. Hvil før du får vondt.
- Finn gode sittestillinger. Varier stilling, ikke sitt for lenge i ro. Gjerne sitt overskrevs på stolen med stolryggen foran deg og en pute foran magen.
- Finn gode hvilestillinger. For en god avlastning for bekkenet: legg deg på siden med en pute mellom knærne og anklene.
- Hviler du på ryggen kan en ekstra pute under sitteknutene gi god støtte for bekken og korsrygg.
Hva gjør jeg?
- Kroppen er laget for bevegelse. Hold kroppen i aktivitet på det nivået kroppen til enhver tid tåler. Dette varierer fra kvinne til kvinne og vil også være avhengig av dagsform.
- For å redusere eller forebygge smerter må du kjenne etter hvordan du beveger deg, belaster kroppen og hviler.
- VARIASJON mellom aktivitet og hvile reduserer plagene best.
- TILPASS din fysiske aktivitet i forhold til de signalene kroppen gir.
- Ta hensyn til smertene dine.
- Beveg deg slik at du unngår å få vondt.
- Finn gode hvilestillinger.
- Ta små pauser i løpet av dagen.
- Gjør daglige øvelser for å opprettholde styrke og bevegelighet
* Hverdagsråd for kvinner med bekkenrelaterte plager hentet fra Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for kvinnehelse.
Smerteterskel er et sentralt begrep du skal jobbe etter når du har smerter i bekkenområdet. Beveg deg og tren uten smerter, dersom du kjenner smerter avslutt aktiviteten. Slik holder du deg alltid under smerteterskelen og bekkenet ditt nyter godt av belastningen.
Dette er små tilpasninger som gir stor og gode resultater! Lykke til!