Sliter du med infertilitet?
Vår fertilitetscoach Mari Fevaag Heger kan gi deg støtte til å ivareta din mentale helse på veien til å bli gravid.
Få hjelp

Mange kvinner opplever at eggkvaliteten ikke er god nok til å bli gravid, eller at eggstokkene ikke produserer egg. Medicus er Norges største klinikk når det kommer til eggdonasjon, og vi har hjulpet mange par med å bli gravide med eggdonasjon. Lurer du på om dette er veien for dere? Eller er dere utredet og klar for å komme i gang?

Her finner du alt du trenger å vite om hvordan eggdonasjon fungerer hos oss

Slik foregår prosessen

Medicus er godkjent som sæd-og eggbank, som betyr at vi rekrutterer våre egne norske donorer. I tillegg samarbeider vi med den finske eggbanken Ovumia. Dette innebærer at vi har rikelig med tilgang på både norske og finske donoregg, og kan tilby rask oppstart med eggdonasjon hos oss.  

rad-om-veien-videre

1. Samtale og forundersøkelser

Etter dere har tatt kontakt med oss er det første steget en samtale. Her gjør vi undersøkelser og/ eller tar en gjennomgang av tidligere utredning og behandling før vi legger en behandlingsplan og inngår avtale om behandling. I tillegg må dere fylle ut et donorvalgskjema. Normalt skjer dette innen to uker etter dere tar kontakt.

Fruktbarhetssjekk

2. time til sædprøve

Det neste steget er at vi avtaler en time for levering av sædprøve, normalt innen en uke etter første samtale. Det tas samtidig en blodprøve og en urinprøve av mannen for å utelukke infeksjonssykdommer. Sædprøven fryses ned på laboratoriet samme dag.

Ved bruk av donor fra vår egen eggbank, beholdes sædprøven i tanker hos oss til vi har funnet en egnet donor. Hvis dere ønsker en finsk donor, vil den nedfryste sædprøven sendes til Ovumia i en tank med flytende nitrogen.

Prisliste

3. Donorsøk starter

Når sædprøven er levert og fryst ned, starter vi umiddelbart med å lete etter en passende donor. Basert på donorvalgskjemaet som dere har fylt ut under første samtale, starter søket etter en egnet donor, enten internt hos vår egen eggbank eller hos Ovumia.  

terms_icon

4. valg av donor

Legen hos Medicus velger til slutt aktuell donor til dere, basert på deres fysiske karakteristika. Ved valg av en norsk donor fra vår egen eggbank, er det ofte kort til ingen ventetid for donor, men ventetiden vil påvirkes av ønskede fysiske karakteristika. Hos Ovumia er ventetiden for donor normalt 1-3 måneder etter donorrekrutteringen startet hos Ovumia.

ovulation_icon

5. Egg befruktes

Når vi har funnet en donor som passer til dere, tines den nedfryste sædprøven . Eggene befruktes så ved hjelp av ICSI-metoden. Eggene dyrkes til de er 5 dager gamle, og utvikler seg til embryo. Deretter fryses embryoene ned. Hvis dere har valgt en finsk donor vil embryoene bli sendt til oss fra den finske eggbanken. Ved bruk av en norsk donor skjer befruktning på våre klinikker.

care

6. Innsett av embryo

Etter donoreggene har blitt befruktet og blitt til embryo, kan vi planlegge innsett. På innsettdagen møter dere opp på klinikken, og vi setter tilbake ett embryo i livmoren til kvinnene. Kvinnen får en forberedende hormonbehandling slik at tilstanden i livmoren er optimal for å ta imot et embryo.

Bli gravid

7. Graviditetstest

Etter ca. 10 dager tar vi en blodprøve som vil gi svar på om dere har blitt gravide.

Hvorfor velge eggdonasjon hos Medicus?

  • Norges største klinikk innen eggdonasjon: når det kommer til antall behandlinger med eggdonasjon siden dette ble tillatt i Norge, er det ved Medicus det har blitt utført flest. Det innebærer at vi har mye kunnskap og erfaring med eggdonasjon, og har hjulpet mange par med å bli gravide ved hjelp av donoregg.

  • Kort til ingen ventetid: vi har flere donorer enn mottakere, som vil si at for de aller fleste, har vi ingen ventetid på donor og oppstart med behandling. Dette er selvfølgelig noe avhengig av fysiske karakteriske på mor.
  • Norske og finske donorer: vi rekrutter egne norske donorer, og vi kan også tilby behandling med finske donorer fra vår samarbeidspartner Ovumia i Finland.
  • Blastocystgaranti: får dere ingen blastocyster ved første forsøk, får dere et nytt forsøk uten ytterligere kostnad for dere.

Vanlige spørsmål om eggdonasjon

Behandling med eggdonasjon fører ofte til mange spørsmål om pris, prosess og lovverk. Nedenfor har vi samlet noen av de mest vanlige spørsmålene par ofte har om eggdonasjon. Vi har også laget en helt egen guide på eggdonasjon som tar deg igjennom alt du trenger å vite om prosessen i detalj. 

En god del kvinner opplever at eggkvaliteten ikke er god nok til å bli gravid, eller at eggstokkene ikke produserer egg. De vanligste grunnene til dette er:

  • genetikk
  • alder
  • tidlig overgangsalder
  • sykdom

Hvis dere har prøvd å bli gravid med prøverør, og legen ser at dere ikke vil lykkes, kan eggdonasjon være neste steg.

Fortsatt er det dessverre noen loven ikke omfavner. Ettersom bioteknologiloven krever at identiteten til én part må ha biologisk tilknytning til barnet kan ikke single kvinner eller kvinner i likekjønnet parforhold få hjelp gjennom eggdonasjon. Et unntak er om kvinner i et likekjønnet parforhold donorer egg til hverandre (ROPA).

Normalt tar det 0-6 uker å få tildelt én donor. Noen ganger har vi fryst ned egg fra donor som kan tines og brukes umiddelbart, og andre ganger må vi vente til donor starter stimulering. Hele prosessen tar derfor normalt en tid mellom 0-12 uker.

Se vår prisliste for en oversikt over våre priser.

Dessverre kan du ikke det. Det er fortsatt ikke tillatt å få donert egg fra familie og venner, fordi loven krever at donor er anonym frem til barnet er 15 år. Først da kan barnet få vite identiteten til donoren.

Ja, det kan hun. Loven sier at barnet må ha biologisk tilknytning til en forelder, og det blir i dette tilfellet medmor.

På lik måte som ved sæddonasjon, velger legen ut en eggdonor for dere. Når sæd er fryst ned, er det på tide å finne en egnet donor. Donor velges basert på ønskede fysiske karakteristika, og det skal tas utgangspunkt i mor sitt utseende. Det er legen som til slutt velger en egnet donor, og sørger for at dere får genmateriale som ligner mest mulig på mor.

Donoren vil være ukjent for dere, men kan ikke være anonym. Derfor har barnet rett på å få vite donorens identitet når det fyller 15 år.

Antall egg vil av biologiske årsaker variere noe, men dere vil som regel få 2 befruktede egg av god kvalitet(blastocyster). Hvis dere blir gravid på første innsett, kan dere fryse ned den andre blastocysten og eventuelt bruke det til et søskenforsøk.

Dere har også mulighet til å kjøpe flere blastocyster fra samme donor og spare til søskenforsøk – hvis dere ønsker at barna skal ha samme donor.

Det stilles noen krav til donor som øker sjansen for at eggene skal være av høy kvalitet, for eksempel at kvinnen må være mellom 25 og 35 år. For å bli kvalifisert som donor må hun gjennom en fertilitetsundersøkelse med blodprøver og ultralyd for å sikre god kvalitet på eggene.