Hva skjer i fertilitetsbransjen? Rapport fra ESHRE 2014.

Endelig ble det kongress i regi av ESHRE igjen. Mer enn 10.000 mennesker var samlet for å gi og motta informasjon om det siste og viktigste innenfor området behandling av barnløshet. Forskere, legespesialister, laboratorieteknikkere og sykepleiere i tillegg til produsenter av medisiner og utstyr fra hele Europa og Asia møtes, lærer og knytter nye kontakter. I år var vi tre stykker fra Medicus som deltok på ESHRE 2014 i München, sammen med en flere andre fra andre norske klinikker.

Godt og variert program

Vi opplevde årets møte som spesielt godt og interessant, med nyttig faglig påfyll og inspirasjon til utvikling og forbedring. Det var stor faglig variasjon i foredragene på kongressen, og noe av det som det ble fokusert mest på var:

  • utredning og behandling av mannlig infertilitet
  • medier i IVF-laboratoriet
  • implementering av nytt utstyr i IVF-laboratoriet

Time-lapse (Embryoscope) i fokus

Et viktig tema var diskusjonen omkring verdien av bruk av Time Lapse-systemer som Embryoscope i IVF-laboratoriet. Noen bruker denne teknologien som hjelp til å velge ut «det beste» embryoet å sette tilbake, for å oppnå graviditet raskere. Så langt har ingen vist at bruk av Time Lapse gir flere graviditeter, men arbeidet i laboratoriet blir mer interessant og teknologien kan være bra i utdanning og forskning.  Det finnes flere typer systemer i markedet, i Norge er Embryoscope og PrimoVision vanligste. Noen som bruker slikt utstyr i klinikken sier de får bedre resultater, men det er ingen som så langt har klart å publisere en vitenskapelig holdbar studie som dokumenterer at bruk av dette utstyret gir flere graviditeter og flere barn (Mastenbroek 2014, Kaser 2014). Det ble også reist bekymringer omkring om enkelte klinikker i verden er blitt for kommersielle og tilbyr behandling med utstyr som pasienten må betale ekstra for uten at det gir flere graviditeter eller flere barn.

Vi har selvfølgelig også vurdert om vi skal ta i bruk Time Lapse-systemer, men ser det så langt slik at kost/nytte for pasienten ikke er god nok. Vi følger nøye med på hva som skjer, og det er en spennende utvikling innen nye teknologier som kanskje vil vise seg å kunne hjelpe lab-personalet til å velge ut det beste embryoet.

Mindfulness mot stress i IVF

Det ble også presentert en interessant studie som vurderte effekten av et mindfulnessbasert program for infertilitet (MBPI) hos kvinner som har vanskeligheter med å få barn. Den portugisiske psykologen Ana Galhardo (2014) har bygd sitt program på Jon Kabat-Zinn sitt MBSR-program som er godt dokumentert som behandling for et bredt spekter av tilstander. Studien indikerer at programmet er en effektiv psykologisk intervensjon for kvinner som opplever infertilitet.

Spesielt interesserte kan lese om kongressen og programmet på ESHRE’s nettsider.

Kilder:
* Mastenbroek, S. (2014). Presentasjonen «Contra» ved ESHRE 2014, 0-201.

* Kaser, DJ (2014). Clinical outcomes following selection of human preimplantation embryos with time-lapse monitoring: a systematic review.

* Galhardo, A. (2013). Mindfulness-Based Program for Infertility: efficacy study.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.