Prøverørsbloggen – en blogg om hvordan du kan hjelpe naturen litt på vei

Det utføres hvert år over 5000 prøverørsbehandlinger i Norge. For mange av de som er under behandling oppstår mange spørsmål som man ikke alltid finner gode svar på. Man søker informasjon på nett som skal hjelpe en å forstå. Derfor eksisterer denne bloggen. Fordi vi vil hjelpe til å forstå.

Her ønsker vi å spre kunnskap om prøverørsbehandling og tema relatert til dette. Vi ønsker å bli en viktig kilde for kunnskap for de som er interessert i vårt fagfelt. Dette kan være par som lurer på om de trenger behandling, par som er under behandling eller folk som har interesse i emnet, som for eksempel andre leger.

Noen av innleggene vil være enkle og forklare det mest grunnleggende, mens andre vil være mer avanserte. De enkle vil passe for folk som har tilnærmet ingen kunnskap om fertilitet og prøverørsbehandling, mens de avanserte kan være så omfattende at de passer best for andre fagfolk.

Forhåpentligvis vil vi opplyse og engasjere mer enn å provosere. Uansett hva vi gjør så hører vi på det du har å si. Gi oss tilbakemelding, still oss spørsmål, si din mening. Vi hører gjerne fra dere om hva nettopp dere er opptatt av. Bare ved å snakke om tema som dere synes er interessante vil vi kunne skape en blogg som har en verdi.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

21 kommentarer

 1. Hei!
  Jeg er ei jente på 29år,samboer på 33år som har 3 barn sammen hvor den yngste er 3.5.Vi har vært uten noen form for prevensjon i 23 mnd.Jeg starta med litt utredning hos dere aug-2011 og alle blodprøver/hormonprøver var fine samt at den innvendig ul ikke fant noe galt.Alt var normalt.Samboer tok sædprøve som var normal.Gynekolog mente at det ville oppstå graviditet om ikke så lenge.Det skal sies at vi ikke har prøvd hver mnd da dette med prøving blir slitsomt.Fikk svar nylig på celleprøve og alt var normalt.Hva er neste steg videre?Er det sjekk av eggledere?Eller kan vi fortsatt klare det selv og at vi har hatt uflaks?

  1. Hei Ester
   Takk for din henvendelse. Hvis dere ble utredet etter våre retningslinjer skal det være gjort kontrastultralydundersøkelse av livmorhulen og egglederne. Om dette av noen grunn ikke ble gjort vil jeg anbefale å få dette gjort nå. Undersøkelsene vil kunne gi svar på hvorfor dere ikke har blitt gravide på egen hånd etter å ha forsøkt så lenge. Uansett regner jeg med at dere nå føler at tiden er inne for å gå videre og få hjelp til å få barn. Det er viktig for oss å vite at forholdene i livmorhulen er normale før vi starter behandling. Om egglederne er åpne eller tette vil være av betydning for vår anbefaling om behandlingsmetode. Hvis undersøkelsene ikke er gjort, ta kontakt med oss for slike undersøkelser, hvis undersøkelsene ble gjort i 2011, ta kontakt med oss for å planlegge behandling.

 2. heei:)
  jeg er en jente på 21 år, jeg har ett stor ønske om og bli gravid, jeg var gravid for 2år siden med tvillinger men det gikk galt for det viste seg 3uker før termin at fostrende var døde og jeg måtte føde dem ut, har prøvd nå i to år og bli gravid men har ikke fått det til så nå tenker jeg på prøverørsbehanling men jeg er singel kan jeg fortsatt gå igjennom en sånn behandling eller er det helt umulig for jeg har tenkt og være aleine mor håper på posetift svar:)

 3. Hei Jane! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Vi prøver så godt vi kan å gi raske og skikkelige tilbakemeldinger!

  Vi hjelper også par i fra Oslo som ønsker behandling. Godt samarbeid med lokale gynekologer gjør at reiseaktiviteten blir begrenset til noen dager.

 4. Hei! Vil bare få gi dere ros for en flott site og blogg! Mye god info, profft, raske svar på spørsmål, osv,- kompliment for det! Eneste negative er vel at dere ikke holder til / har avdeling i Oslo også.. (da hadde jeg garantert henvendt meg til klinikken deres).

 5. Tusen takk Magnus Sørdal. Jeg skal gjøre det. Jeg har fått endometriose,så det tar sikkert tid med å få barn når jeg må gjennom en del lege,gynekolog å div….

 6. Hei igjen. Hvis det er slik at dere har prøvd i et år å blitt gravid så ville jeg tatt kontakt med en gynekolog for undersøkelser. For timebestilling til oss, ring 73 87 14 80 og forklar saken. Lykke til!

 7. Tusen takk for informasjonen. Men det er ene eggstokken som har blitt fjernet på grunn av clamydia. Jeg ble smittet av tidligere forhold. Å etter denne operasjonen som jeg hadde for 1 år siden, så får jeg vondt når jeg å kjæresten min har sex. Å skjønner ikke hvorfor. Å det virker ikke som at seden vil feste seg,det renner bare ut igjenn. Det er veldig ekkelt. Å jeg blir lei meg å redd for at jeg kansje aldrig blir mor.

 8. Du har sannsynligvis fått fjernet en eggleder (ikke eggstokk). Hvis det er riktig at du har fått fjernet en eggleder så har du noe vi kaller en «tubefaktor». Dette fører ofte til nedsatt fruktbarhet og kan som regel behandles prøverørsbehandling.

  Det kan nok være lurt for dere å ta kontakt med en fertilitetsklinikk for noen forberedende undersøkelser før dere eventuelt gjennomfører prøverørsbehandling.

  Dere kan ta kontakt med oss eller en klinikk som er nærmere dere hvis dere bor langt unna.

  Prøverørsbehandling går i korthet ut på at vi henter ut egg fra kvinnen, befrukter egget på laboratoriet før det settes tilbake i kvinnenslivmor noen dager etterpå. Hvis du søker på «video» og «prøverørsbehandling» i søkeboksen lengre opp på siden ser du en video hvor jeg forklarer litt mer detaljert om hvordan det foregår. Eller står det masse om de ulike delene av prossessen på vårt nettsted.

  Hvis dere ønsker hjelp fra oss, eller har flere spørsmål, ring oss gjerne på 73 87 14 80 mellom 0815 og 1515 mandag til fredag.

 9. Hei. Jeg er jente på 23 år som ønsker gjerne å få barn selv sammen med min kjæreste.Vi har vært ilag i 3 år. Jeg var gravid i fjor,men det gikk galt. Jeg fikk store smerter i hele kroppen,å jeg måtte til gynekologen. Å han fant ut at fosteret hadde vokst utenfor livmor. Så jeg måtte operere bort fosteret. Å det var min verste dag i mitt liv. Å jeg måtte fjerne ene eggstokken min. Å da har jeg vel 50 prosent til å få barn. Jeg fikk beskjed fra både gynekologen og jordfar at jeg måtte prøve 1 år får å bli gravid igjenn. Men ingenting har skjedd. Å jeg tenker veldig mye på dette at jeg kansje aldrig blir gravid. Kansje det har med det å gjøre? Jeg vurderer å ta prøverørsbehandling. Hva går det ut på? Med vennlig hilsen jente 23

 10. Ønsker alle som ønsker seg barn lykke til med mulige forsøk. Har selv to gutter, 20 og 16, som er verdens herligste. Kostet mange forsøk, men det er fort glømt. Men tenker alltid på dere som strever med å få det til. Hærlig med god hjelp da.

 11. Hei!

  Da anbefaler vi absolutt at dere gjennomgår en utredning så fort som mulig for å se om forholdene ligger til rette for at du skulle kunne bli gravid. Dette gjøres hos gynekolog / fertilitetsklinikk. For å starte utredning hos oss kan du gå på «Barnløshet»-seksjonen på våre nettsider, laste ned pasientopplysningsskjema ute til venstre og sende det inn til oss. Når legene har evaluert opplysningene vil dere få råd om hva dere bør gjøre.

 12. Hei
  Jeg er 45 og ønsker veldig et barn til. Er i et samboerforhold og det har nå gått ca 3 år siden jeg tok ut spiralen, men er ikke blitt gravid. Klokken tikker. Hva anbefaler dere?

 13. Hei Jente!

  Godt innspill! Dette skal vi absolutt få til et innlegg om . Det er kjemperelevant.

  Vi har skrevet litt om det under «Barnløshet» – «Lær mer om assistert befruktning» – «Fertilitet, røyking og overvekt». Dette har vi hentet fra American Society for Reproductive Medicine, men vi skal greit lage et innlegg spesifikt og litt mer omfattende om overvekt selv også.

 14. Jeg lurer litt på om dette med overvekt og IVF. Forskjellige klinikker har forskjellige grenser, og noen mener overvekt gjør det vanskeligere, mens andre kanskje ikke mener det er en like stor faktor.

  Kunne gjerne tenkt meg et innlegg om dette.

 15. Takk for godt forslag! Vi får diskutere internt og se hva vi kan få til av dette.

  Vi har noen ideer som går i den retning så vi får håper vi kan få laget noe som er av interesse.

  Mange av innleggende som kommer framover blir ganske grunnleggende, men vi har også noen mer avanserte foredrag som vi håper vi kan lage en slidecast av og gjøre tilgjengelig.

 16. Etter å ha vært i ivf-gamet noen år er jeg vel over gjennomsnittet interessert i ivf generelt, men likevel er det vanskelig å få god oversikt over forskning og utvikling.

  Jeg ser gjerne at dere kommenterer, lenker til og gjennomgår ny forskning og utvikling innen ivf.

  Jeg ser nemlig for meg at dere har god oversikt over sånt! 🙂

 17. Hei Erika!

  Takk for tilbakemelding. Vi håper også at vi kan ta opp tema på en måte som kan være til nytte for alle interesserte her.

  Kom gjerne med innspill til hva som er interessant så får vi se hva vi kan få til!

 18. Ser med glede frem til denne bloggen. Er mange forum rundt omkring som er til god hjelp, men har egentlig savnet blogg-lignende nyheter fra klinikker.

  Håper det blir mange, fine innlegg her! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.