Forside / Lene og Tonje – Fertilitetssjekken som utløste startskuddet
Fertilitetssjekken som utløste startskuddet
Foto: @ihnebilder/Ihne Andersen
Farmen-paret Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik skulle bare ta en fertilitetstest. De følte de hadde god tid – og stresset ikke med å få barn. Men så kom testsvarene.
Det unge paret kontaktet Medicus i oktober 2019. Barneønsket hadde de hatt lenge, men hadde ennå ikke tatt stilling til når de skulle starte prosessen mot baby og familieliv. De ville først og fremst sjekke hvordan det sto til med fertiliteten.
– Vi hadde lyst til å finne ut hvem av oss som burde bli gravid først. Om vi skulle benytte oss av det private eller offentlige behandlingstilbudet, hadde vi ikke bestemt oss for på det tidspunktet. Men vi ønsket raskt svar på testen. Og det visste vi at Medicus kunne gi oss, forteller Tonje.
På en vanlig fruktbarhetssjekk blir livmorhulen og egglederne undersøkt med ultralyd. I tillegg tar legen en blodprøve for å kartlegge nivåene på vitamin D, stoffskifte og ulike hormoner, som antimüllerhormon (AMH) og follikkelstimulerende hormon (FSH).
Nivået på AMH forteller hvor stor eggreserven er, mens hormonet FSH gir informasjon om eggstokkfunksjonen og kvaliteten på eggene.
– Jeg synes hele undersøkelsen gikk kjempefint. Gynekologen hos Medicus undersøkte grundig og forklarte godt underveis, sier Lene.
De urovekkende prøvesvarene
Som så mange andre unge, likekjønnede par, tok de begge for gitt at prøvesvarene ville vise normal fertilitet. Til sammenligning med heterofile par, hadde de selvfølgelig ikke hatt en prøveperiode på hjemmebane. Dermed var de lite forberedt på tilbakemeldingen.
Lene hadde lett forhøyede FSH-verdier.
Et høyere nivå indikerer at eggstokkvaliteten er på vei ned. Og når eggstokkfunksjonen er på en synkende kurve, betyr det også ofte at eggkvaliteten er på vei til å bli dårligere.
– Da beskjeden kom, ble jeg redd og tenkte «Hva betyr dette? Kan jeg ikke få barn?» forteller Lene.
Med alderen vil FSH-nivået gå opp, spesielt når kvinner nærmer seg overgangsalderen. At Lene på 30 år hadde litt høyere verdier, betyr ikke at hun kan vente overgangsalderen rundt neste sving. Men det er et tegn på at kroppen har gått forbi fertilitetstoppen.
Da ble det ingen flere spørsmål om hvem av dem som burde bli gravid først.
Ble redd
Med testsvarene svart på hvitt, kjente de begge på viktigheten av at behandlingsstedet fikk dem til å føle seg ivaretatt.
– Vi hadde allerede fått kjent litt støtten og oppfølgingen vi kunne få hos Medicus. Det gikk foran ventetid i det offentlige, sier Tonje.
Spesielt Lene kjente på behovet for god kontakt med fertilitetsklinikken.
– Selv om jeg ble betrygget med at jeg fortsatt kunne bli gravid, hadde jeg en frykt i meg. Å få veiledning og forklart hva alle ordene betyr, hvordan medisinene fungerer og hvordan de påvirker kroppen min, ble en stor trygghet for meg, sier Lene.
Vil du høre mer om Lene og Tonjes reise med IVF? Sjekk ut samlesiden med artikler, film og podcast