Donor – en godt bevart hemmelighet

Hvor mye kan du egentlig få vite om donor? Og får man velge donor selv? Farmen-paret Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik ville vite «alt», men må leve med uvisshet.

De fleste vil gjerne at barnet skal ligne foreldrene. Dermed trenger de en donor som har lik hårfarge, øyenfarge og hudfarge. Men hvordan går du frem?

Alle par og single under behandling må føre opp fysiske karakteristika donor skal ha. I tillegg får du muligheten til å legge inn inntil 3 ønskedonorer – hvis du vil. I så fall søker du selv blant donorene listet opp hos Cryos, sædbanken Medicus samarbeider med.

Lene og Tonje tok seg god tid – og landet til slutt på 3 kandidater. Paret vet likevel ikke hvem som ble plukket ut.

Legen tar beslutningen – og valget forblir hemmelig.

Enkel eller utvidet profil

Når du eller dere trenger donor, får du velge mellom «enkel profil» eller «utvidet profil». Hvis du går for en utvidet profil, kan du få tilgang til et bilde av donoren.

Eller du kan la det være helt opp til legen å finne en god match.

 – Det er jo forskjellig hvor mye informasjon man ønsker om donor, men vi ønsket å vite så mye som mulig, forteller Tonje.

Paret valgte en såkalt «utvidet profil med voksenbilde». Pakken inneholder informasjon om personlighet, familiebakgrunn, utdanning og interesser. Med disse opplysningene tilgjengelig, følte Lene og Tonje at det ble lettere å velge ut donorer de selv kjente seg igjen i.

Få oversikt over typer donorprofiler og priser i økonomiguiden

Kun barnet kan få vite donorens navn

Enten befruktningen med donor går gjennom en privat eller offentlig klinikk, får ikke de kommende foreldrene vite identiteten på donoren som blir tildelt dem. Det er behandlingsstedets ansvar å velge en donor som har karakteristikaene som de kommende foreldrene har oppgitt.

Vanligvis velger legen ut en donor fra ønskelisten, men paret vet ikke hvilken. De vet heller ikke om legen ble nødt til å velge en donor utenfor listen. Det er kun barnet selv som kan få vite hvem donoren er når barnet fyller 15 år – hvis det vil.

Drømte om partnerdonasjon

I 2021 ble lovverket om partnerdonasjon endret, og det er nå mulig for lesbiske par å donere egg til hverandre uten at det ligger en medisinsk grunn bak. Til parets skuffelse skjedde lovendringen etter Lene og Tonje startet reisen mot babylykke.

– Vi synes jo det var litt trist at muligheten kom så sent, for det har jo vært drømmen vår hele veien: å gå gravide med hverandres egg, forteller Lene.

Ønsket om å få en spesiell tilknytning til den andres biologiske barn var såpass sterkt at de vurderte å gå langt for å få det til. Så tok fornuften over.

– Vi sjekket faktisk opp mulighetene for å få partnerdonasjon i utlandet. Men vi konkluderte med at når det går an å få barn i Norge, er det en mye smartere løsning. Både økonomisk og påkjenningsmessig, med tanke på å reise både ofte og langt, sier Tonje.

Det at lovendringen kom for sent, er likevel ikke noe de sørger over.

Vi blir akkurat like glad i barna våre uansett. Jeg tror ikke det vil forandre tilknytningen eller påvirke kjærligheten til barnet på noen som helst måte. Men det er bare en utrolig hyggelig og fin tanke at man kunne gjort det sånn, sier Tonje.

 

Vil du høre mer om Lene og Tonjes reise med IVF? Sjekk ut samlesiden med artikler, film og podcast