Forrige onsdag reiste ansvarlig lege Terje og jeg til Oslo fordi Terje var invitert til å holde foredrag om lavdosestimulering. På Scandic Hotell Vulkan møtte 20 gynekologer opp for oppdatere seg på temaet. Engasjementet var stort, og spørsmålene mange. Det er mange dyktige, privatpraktiserende gynekologer i Oslo med betydelig erfaring og kompetanse innen lavdosestimulering, mens andre igjen gjør lite eller ingen ting av det. Vi håper at vårt besøk inspirerer flere av gynekologene til å ta i bruk denne behandlingsmetoden, som er en enkel og god behandling for mange par som sliter med å bli gravid.
Lavdosestimulering er en behandlingsmetode som brukes på kvinner som ikke ovulerer (får eggløsning). Vanligvis får kvinnen noen tabletter av typen Clomifencitrat (Pergotime) eller Letrozol (Femar) for å stimulere til eggutvikling. Vi har skrevet mer inngående om denne behandlingen på våre nettsider her.
Under kan du se foilsettet brukt under foredraget.
6 Responses
Jeg har prøvd letrozol i 4 omganger, to ganger med enkel dose og to ganger med dobbel, uten å få eggløsning.
Jeg lurer litt på om klomifen fortsatt er i bruk her i Norge eller om det er helt vekk? Hvordan kan man Evt få resept på dette? Jeg vet også at klomifen gir større sjanser for at flere egg slippes, men det er faktisk noe vi ønsker oss og ingen ulempe.
Er det noen andre muligheter når det er bevist at det er jeg som ikke får eggløsning? Jeg har barn med samme mann fra før og hadde nettopp en MA på første eggløsning på 5 år, så svømmerne hans er jo helt som de skal.
Hei!
Klomifen er fortsatt å få tak på, på såkalt registreringsfritak. Din gynekolog kan nok skrive ut dette. Når det er sagt er jeg usikker på om du kan forvente å få eggløsning på denne dersom du ikke har hatt noe respons på Letrozol, heller ikke i dobbel dose. Det finnes andre muligheter også, disse innebærer at man må stimulere med hormoner i sprøyteform, det vi kaller Lavdosestimulering. Assistert befruktning er også selvsagt en mulighet. Jeg ville tatt kontakt med en fertilitetsklinikk, gjerne oss, for videre utredning og planlegging av hva som vil være beste behandling for akkurat deg!
Lykke til!
Hei! Jeg skal igang med Letrozol behandling p.g.a. PCOS/manglende eggløsning og barneønske. Sist ultralyd hadde jeg veldig tynn livmorslimhinne. Har dette noen betydning for videre forløp? Jeg skal ta Letrozol og så blodprøver dag 20 for å se om jeg har fått eggløsning eller ikke. Takk !
Hei Stine Lill
Tynn livmorslimhinne gjenspeiler som regel lav østrogenverdi. Når egget utvikler seg øker østrogenproduksjonen og dermed tykkelsen på livmorslimhinnen. Vi tar alltid både østradiol og progesteron på 20. Dag. Det forteller oss mer enn bare om du har hatt eggløsning. Hvis du har lav østradiol og lav progesteron har du ikke hatt eggutvikling eller eggløsning. Om du har høy østradiol men lav progesteron har du eggutvikling men ennå ikke hatt eggløsningen. Om du har moderat høy østradiol og høy progesteron har du hatt eggløsning. I utgangspunktet foretrekker vi å følge opp med ultralyd for å følge eggutviklingen på den måten og sikre eggløsningen med en eggløsningssprøyte når eggsekken er 17 – 20 mm.
Veldig intr artikkel! Ser dere anbefaler maks 6 runder med stimulering før videre til ivf. Kan man bruke lavdose stimulering i 6 sykluser etter hverandre? Med mindre man blir overstimulert, og man svarer fint på behandlingen? Takk 🙂
Hei Mette.
Hvis du stimuleres med Pergotime vil jeg anbefale hver 2. mnd. Dette fordi clomifencitrat har lang nedbrytningstid og tette behandlinger vil kunne føre til at medisinen akkumuleres (hoper seg opp og gir en sterkere effekt enn forventet). Hvis du stimuleres med Femar kan du stimuleres i 6 sykluser etter hverandre pga denne medisinens korte nedbrytningstid.