Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Magnus Finset Sørdal

Snart trenger du ikke lenger å reise til Danmark for å få eggdonasjon – eller assistert befruktning som enslig. 26. mai 2020 vedtok Stortinget endringene i bioteknologiloven som ble foreslått av Frp, Ap og SV. Det betyr fruktbare lovendringer her i Norge. Men hva betyr egentlig dette for deg?

Vi jubler for flertall på Stortinget – nå får enslige lov til å få assistert befruktning, par kan få eggdonasjon og alle får mulighet til å lagre egne egg. Vi i Medicus har allerede begynt å gjøre oss klare til å ta imot deg.

Hvem kan få eggdonasjon?

Etter rundt 90 år med sæddonasjon i Norge, kan vi endelig gjøre par gravide ved hjelp av eggdonasjon også. Det var sannelig på tide, mener vi i Medicus. Fra senest 1. januar 2021 skal kvinner altså etter planen begynne å donere egg. Det betyr at du som ikke har egg får mulighet til å selv bære frem ønskebarnet sammen med partneren din.

Fortsatt er det dessverre noen loven ikke omfavner. Ettersom bioteknologiloven krever at identiteten til minst én part må være kjent, kan ikke enslige få eggdonasjon. Heller ikke to kvinner, om egget ikke kommer fra en av partene.

Egg fra partner – eller fra eggdonor i Norden

På lik måte som ved sæddonasjon, velger legen ut en eggdonor for dere. Det er fortsatt ikke tillatt å få donert egg fra familie og venner. Men er dere to kvinner, kan partneren din donere egg til deg dersom du har minimale eller ingen sjanse for å bli gravid med egne egg.
Fertilitetslegen sørger for at dere får genmateriale som ligner mest mulig på den som skal bære frem barnet. Donoregget kommer fra Norge eller et av de andre nordiske landene.

Donoren vil være ukjent for dere, men kan ikke være anonym. Som ved sæddonasjon, har barnet rett til å få vite donorens identitet når gutten eller jenta fyller 15 år.

Du som er enslig kan få assistert befruktning

Partitoppene har med tid og stunder hørt deg som er enslig og ønsker barn. Det betyr at du som enslig kvinne får mulighet til å bli mor med assistert befruktning. Tilbudet er planlagt å starte opp allerede fra 1. juli 2020.

Som ved assistert befruktning til par, blir man vurdert medisinsk og psykososialt før prosessen settes i gang. Barnet har også, som ved sæddonasjon, rett til å vite donorens identitet når hun eller han fyller 15 år. 

Nå kan du fryse egg til senere

Det har ikke vært mulig å fryse ned egg uten medisinsk grunn – inntil nå. Fra 1. juli 2020 kan nemlig du som vil sikre deg fruktbare egg til senere i livet. Kanskje du ønsker barn, men ikke har funnet den rette ennå. Eller kanskje du har partner, men vil vente. Uansett grunn, så har du snart lov til å spare på eggene dine.

Forskjellen fra de som har medisinsk grunn til å lagre egg, er at du må dekke kostnadene selv.

Mulig å få barn etter partners bortgang

Endringene i bioteknologiloven fører også til at kvinner kan bære frem felles barn etter partnerens bortgang. 

For å få dette til, må dere ha fryst ned sæd eller befruktede egg. I tillegg må mannen ha gitt skriftlig bekreftelse på at det var et ønske fra hans side. 

Bedre registrering av data 

Ikke nok med at partiene foreslår lovendringer som vil gi flere mulighet til å få barn. De vil også legge til rette for bedre registrering av data slik at man kan produsere mer og bedre forskning på assistert befruktning. Det vil si at fagmiljøet kan få mer kunnskap om blant annet hormonbehandlinger og prosessen rundt befruktning av egg. 

Og når kunnskapen øker, kan forhåpentligvis også flere mager vokse.

Vil du bli oppdatert om lovverket og tilbudene som kommer innen assistert befruktning og eggdonasjon? Registrer deg her og få tilsendt relevant informasjon

Legg igjen en kommentar

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.