Ett eller to embryo tilbake ved prøverørsbehandling?

Vi har i den siste tiden fått mange gode forslag til tema som ønskes tatt opp. Eksempler på dette er spørsmål knyttet til AMH og bruken av agnoist vs antagonist. Disse vil vi etterhvert lage innhold rundt. Travle dager gjør likevel at innholdsproduksjonen til bloggen har kommet litt i bakgrunnen i det siste.

Et annet svært relevant spørsmål vi har fått er vedrørende vår praksis med tanke på hvor mange embryo vi setter tilbake.

Våre brukeres fremste ønske er å få barn. De har gjerne forsøkt lenge, er fortvilet over at de ikke har lyktes og søker hjelp hos oss for å et friskt barn. Ved prøverørsbehandling med tilbakeføring av mer enn ett embryo er sjansen for flerlingsvangerskap mange ganger høyere enn normalt. Par som blir gravide etter prøverørsbehandling har ofte tilleggsfaktorer som øker risikoen for komplikasjoner i svangerskapt, slik som høyere alder, høyere BMI, tendens til diabetes type 2, PCOS eller på grunn av langvarig barnløshet.

Vår fremste oppgaver er å hjelpe våre par til å få barn, samtidig som vi ikke påføre paret eller barnet helserisiko eller skade. Dette innebærer at vi etter beste evne ivartar kvinnens helse og ikke utsetter henne for risiko knyttet til et komplisert svangerskap, eller utsetter barnet for unødig risiko som følge av flerlingesvangerskap. Våre brukere ønsker seg barn og vi ønsker å hjelpe dem, fortrinsvis slik at ett forsøk fører til ett friskt barn.

Derfor setter vi i utgangspunktet tilbake ett embryo til kvinnen ved hvert prøverørsforsøk. Vi setter tilbake ett embryo til kvinner som er 35 år eller yngere og i første og senere forsøk hos kvinner som er eldre enn 35 år og som har normal embryokvalitet.

Noen ganger setter vi tilbake to embryo.

Dette skjer når:

  • vi mener at sjansen for å bli gravid er lavere enn forventet, slik som hos kvinner med nedsatt embryokvalitet;
  • kvinner som har fått satt tilbake embryo flere ganger uten å bli gravid;
  • eller kvinner som har nedsatt eggstokkfunksjon og eggkvalitet, uansett alder.

Tanken er at sjansen for å bli gravid er høyere når vi fører tilbake to embryo, men sjansen for flerlinger er lavere enn normalt på grunn av at embryokvaliteten er nedsatt. Sjansen for at ett av embryoene utvikle seg videre er høyere mens sjansen for et begge embryoene utvikler seg videre er lavere enn normalt.

Vi vil også understreke at vi alltid gjør individuelle vurderinger, og at vi i tillegg til vår faglige vurdering tar hensyn til parets egne ønsker.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

9 Responses

  1. Hei. Jeg er snart ferdig med mitt siste offentlige forsøk og vil da gå privat. Jeg har lav AMH og har ikke fått ut mer enn 4-5 egg hver gang. Denne gangen var det litt unormaliteter i celledelingen, fikk jeg beskjed om. Befruktningen var fin, men celledelingen gikk litt raskere enn det som er «etter boka». Jeg fikk ikke vite så mye mer enn det, men det ble satt inn et egg likevel. Hvordan tror du sjansene er når man setter inn et egg av denne typen? Er det håpløst? Finnes det noen fagsider med info om akkurat dette med «for rask» celledeling? Hva innebærer det egentlig? Og ikke minst, om det skulle resultere i graviditet, er det økt sjanse for at det vil være noe galt med fosteret, siden det var unormaliteter ved celledelingen?

    1. Hei!

      Dette er nok et tema som embryologene kan mest om. Embryoene scores dag for dag ut fra flere faktorer, ikke bare hvor raskt det deler seg. Hvordan det var i ditt forsøk er jo vanskelig for meg å si noe om. Jeg ville spurt avdelingen der du fikk behandling om de kan forklare det i detalj. Dersom embryoet først gir opphav til graviditet er det – meg bekjent – ingen økt risiko for noe unormalt med fosteret.

  2. Hei! Har vært gravid tre ganger, to spontanaborter og en exu som resulterte i at dem fjernet hø eggleder.
    Hatt tre IVF forsøk.
    Målte min AMH, den var på 22. Er dette bra eller dårlig på min alder (26år)

    Interessant side dere har og dere er med i vurderingen om vi må til de private for evt videre forsøk.

    God førjulstid 🙂

    1. Hei «Dame 26»

      AMH på 22 pmol/l synes jeg er veldig bra. Regner med at eggstokkende dine fortsatt er like unge og friske som deg! Hva er grunnen til at dere ikke får barn og trenger IVF? Om dere ønsker å bli nærmere kjent med oss og våre tilbud, send inn vårt «Pasientopplysningsskjema«, som dere finner på vårt nettsted og annen relevant informasjon om utredningen / behandlingen som er gjort, så tar vi kontakt tilbake.

  3. jeg er et spøsmol,hvis kvenner er vært operet å fjern begge eggstokker kan man få sjanse få å blir gravide ved ivf

  4. Jeg er i et lesbisk forhold, og vi skal ha et insemineringsforsøk snart. Om vi ikke blir gravid da skal vi gå for IFV. Om vi ønsker det, kan vi få satt tilbake to embryo slik at sjansen for tvillinger økes eller er dette noe som ikke er aktuelt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.