Den vonde skyldfølelsen

Hodet jobber på spreng for å finne svar. Hvorfor blir alle rundt deg gravid – men ikke du? Tankene legger skylden på deg og din kropp, og klarer å overbevise deg om at du har gjort noe galt.

Det er menneskelig å ha behov for svar, og jeg har hørt flust av forklaringer fra kvinner om hvorfor akkurat hun ikke lykkes med å bli gravid: «Jeg skulle aldri tatt den løpeturen». «Jeg angrer på at jeg tok det ene glasset med vin». «Jeg visste det – stresset på jobb ville ødelegge alt». «Jeg gjorde noe galt en gang, og nå får jeg straffen».

Alle forklaringene er gjengangere blant kvinner som kommer til samtale hos meg, og som du ser er fellesnevneren at alle legger ansvaret på seg selv. I de aller, aller fleste tilfellene har slike forklaringer ikke rot i virkeligheten. De er rett og slett skapt av at den ulmende, dystre skyldfølelsen har tatt knekken på selvbildet, kroppssynet og livskvaliteten. Skyldfølelsen er tung å bære, og kan i sin tur gå ut over prøverørsbehandlingen. Risikoen for å hoppe av behandlingen øker dess mer skyldfølelsen får gro.

Jeg har selv vært gjennom fem prøverørsforsøk. Mens dette sto på handlet hele livet mitt om graviditet. Jeg lagde mine egne «gravidregler», som å kutte ut diverse mat- og drikkevarer og redusere treningen. Jeg slet meg ut for å forsikre meg om at skylden ikke lå hos meg, og både energinivået og humøret ble sterkt påvirket.

Også skjedde det igjen: Menstruasjonen kom, selv om jeg avslo både jobbfest og jentetur. Skyldfølelsen blir ikke noe mindre – heller tvert om.

I dag jobber jeg for at kvinner som prøver å bli gravide skal skyve ansvaret fra seg selv og over på klinikken. Det er viktig å innse at det er enkelte ting du simpelthen ikke kan påvirke, og mye av jobben min går ut på å få deg som lengter etter barn til å akseptere at du ikke kan leve på vent. For mange er det en befrielse å innse at den viktigste oppgaven din er å rette konsentrasjonen mot parforholdet, sosiale hendelser, jobb og hobbyer. Det er på disse områdene du henter påfyllet du trenger til prøverørsprosessen, og med det kommer du faktisk et viktig steg nærmere ønskebarnet.

  • Aksepter at du per dags dato ikke er gravid, og slutt å lev som om du er det
  • Husk at skyldfølelsen kommer snikende fordi du har et menneskelig behov for svar
  • Si ja til å være med på aktiviteter
  • Bruk tid og tankevirksomhet på det som gir deg overskudd
  • La klinikken ta ansvaret for å gjøre deg gravid – og senk skuldrene

Det er menneskelig å ha behov for en forklaring, og jeg har hørt flust av forklaringer på hvorfor kvinner ikke lykkes med å bli gravide.

Risikoen for å hoppe av behandlingen øker dess mer skyldfølelsen får gro.

Det er ingen tvil om at det er tøft å være ufrivillig barnløs, og det å være snill mot deg selv er det smarteste du kan gjøre.

Les mer om veiledningstilbudet jeg tilbyr her på Medicus her

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.