Opplever du vanskeligheter med å bli gravid med nr 2? Du er ikke alene.
Når en kvinne som tidligere har vært gravid eller har fått barn ikke blir gravid på nytt etter å ha forsøkt aktivt i minst 12 mnd. kalles det sekundær infertilitet. Av heterofile par som søker hjelp hos helsevesenet fordi kvinnen ikke har blitt gravid etter å ha aktivt å ha forsøkt i minst 12 mnd. er ca 10% er sekundært infertile. De fleste er kvinner i alderen mellom 35 – 44 år.
Flere årsaker
Det kan være flere grunner til at det blir vanskeligere bli gravid på nytt.
Alder er normalt den viktigste faktoren når det gjelder fruktbarhet hos kvinnen. Dette skriver seg tilbake til at hun er født med alle de eggene hun noen gang vil ha og at eggene forbrukes og eldes med henne. Med tiden oppstår det genetiske forandringer i eggene slik at andelen normale egg synker. Da blir det vanskeligere å bli gravid og flere av graviditetene vil stoppe opp på grunn av genetiske feil. Hos mannen er alderen også av betydning, spesielt etter 45 år er sjansen for genetiske feil i sædcellene økende og dermed evnen til å gjøre sin kvinne gravid.
Mellomliggende sykdom, slik som underlivsinfeksjoner hos kvinnen eller mannen, hormonelle forstyrrelser hos en av partnerne eller endometriose hos kvinnen kan også bidra til at det blir vanskeligere å bli gravid igjen.
Andre ganger kan det være at kvinnen har fått en ny partner som hun ønsker å få et barn til med, men som viser seg å være ufruktbar.
Slik kan vi hjelpe sekundær infertile
Hos oss utreder vi sekundær infertilitet på samme måte som vi utreder de som ikke tidligere har vært gravide. Det innebærer en hormonscreening hos kvinnen og en sædundersøkelse hos mannen. Deretter undersøker vi kvinnens livmor og eggstokker, livmorhulen og egglederfunksjonen. Når vi har gjort dette har vi funnet en årsak hos kvinnen, hos mannen, hos begge eller ingen forklarende faktor hos noen av parene, altså uforklarlig sekundær infertilitet.
Om det er mulig å tilby behandling avhenger av hva vi finner ved utredningen, men i de fleste tilfeller vil vi kunne hjelpe paret til å bli gravid igjen.
18 Responses
Jeg og min partner sliter med å bli gravide med nummer 2, vi har holdt på i ett år nå og det begynner å tære på.
På nummer en brukte vi nesten ett år – 10 mnd før det endelig satt.
Vi har nå vært gjennom en kjemisk graviditet hvor mens var fire dager forsinket og det forelå en positiv graviditets-test, samt en MA i uke 10, men utvikling hadde stoppet ca uke 6.
Jeg har hele tiden hatt en stabil syklus, men har en meget kort lutelal fase, hvor det er 9 dager mellom eggløsning og spotting, hvor på menstrasjon kommer dagen etter.
Det jeg når lurer på er om vi rett og slett har utfordringer knyttet til at egget ikke får tid til å feste seg dersom det er befruktet før menstrasjon kommer.
Min fastlege mente på at vi er innenfor normalen, men helt i korteste ende av hva som er sett på som normalt. Jeg lurer på om det virkelig er slik at det ikke er noe vi kan prøve å hjelpe oss med?
Hei!
Beklager sent svar. Du beskriver en noe kort lutealfase, samt to episoder med graviditet, en kjemisk og en MA. I slike tilfeller kan man vurdere å forsøke lutealfasestøtte noen sykluser, da vanligvis oppstart 2 dager etter positiv eggløsningstest og i 10 dager. Mitt råd vil være å ta kontakt med en gynekolog eller evnt. en Fertilitetsklinikk for videre hjelp med tanke på dette.
Lykke til!
Hei!
Vi forsøker å bli gravide med nr 2. Har barn på snart 3 år (var uplanlagt) Vi har nå prøvd i 7-8 mnd. Ikke blitt gravid. Vært hos gynekolog å blitt undersøkt- alt ser normalt ut der! Tatt hormonprøver på dag 2/3 av mensen.
P-TSH – 1,3mlU/l
P-tf4 fritt- 12 pmol/l
P-t3 fritt- 4,2
P-anti -tpo – <10
P-fsh – 6 lU/l
P-Lh – 8,5
P prolaktin – 206
P- østradiol- 0,14 nmol/
P progreston – <1,5 nmol
P- testosteron – 0,80
P seksualhormonbimdende hormon – 97 nmol/l
P amh- 28 pmol/l
Legen sier at disse var normale men ser jo at testosteron fks ikke er innenfor referanseverdien.. uten at jeg vet hva det betyr!
Jeg har 28 dagers sykluser og har forsøkt eggløsningstest en mnd og den ga utslag for eggløsning på 13 og 14 dager før mensen kom. Moren min har endometriose (hun var kraftig plaget) jeg har aldri hatt symptomer men leser jo at det er arvelig! Bør jeg være bekymret? Tenker mye på dette og blir en del lei meg! Er forresten 32 år!
Gynekologen har forresten skrevet ut femar til meg, vil det kunne ha effekt når jeg jo trolig har eggløsning..
Hei!
Femar brukes vanligvis kun hos kvinner som har lang og uregelmessig syklus. Hvis du har regelmessig syklus vil Femar være helt unødvendig.
Mvh
Finn
Hei!
Jeg er enig i at blodprøvene er normale. Femar (se svar over) vil nok ikke gi tilleggseffekt da du allerede har regelmessig syklus og dermed regelmessige eggløsninger. Hvis du ikke plages med kraftige menssmerter har du lite trolig endometriose. Forsøk et par mndr til på egen hånd, dersom dere ikke blir gravid bør dere ta kontakt med en Fertilitetsklinikk for videre utredning og råd.
Lykke til!
Mvh
Finn
Hei!
Jeg er 43 og startet IVF ved UNN da jeg var 39. Alle tester var over norm, så jeg ble satt på kort protokoll. Ble hyperstimulert og fikk ut 21 egg (kunne fått ut flere, men avbrøt etter 21 pga store smerter) der 17 ble befruktet og fryst ned til jeg var klar for innsett etter medisinering. Ble gravid på andre innsett (to egg), men exu. På tredje innsett (to egg) ble jeg gravid og fødte en velskapt gutt nov 2017. Den gangen glemte jeg å ta Lutinus tre dager før innsett. Tok 10 mnd før jeg fikk tilbake menstruasjon, og startet fryseforsøk høsten 2018. Problemet er at jeg nå har mitt tredje mislykkete innsett – jeg blir ikke gravid. Testene er blendahvite, og blodprøver negative. Har bare fire egg (to innsett) igjen, og lurer på om det er noe en kan gjøre for å sjekke om det kan være noe som forhindrer graviditet? Kan det være at Lutinusen virker mot sin hensikt på meg? Jeg får vel ikke innvilget nytt forsøk siden jeg er 43? Jeg er klar over at sjansen minsker med alderen, men jeg hadde så veldig godt utgangspunkt på tross av alder! Eggene jeg har igjen er jo heller ikke eldre enn da de ble nedfryst, dvs som om jeg var 39. Er alt håp ute? Vi vil så gjerne ha et søsken til vår sønn…
Takker for svar.
Hei!
Først, alt håp er absolutt ikke ute! Du fikk ut svært mange egg, så utgangspunktet ditt må åpenbart ha vært godt! Det er litt uklart hvor mange som ble fryst ned, og på hvilken dag (dag 2 eller 3? Eller dag 5?) Er det videre noen spesiell grunn til at det er satt inn 2 embryo hver gang? Jeg tenker følgende:
1: Dersom embryoene du har på frys er fryst ned på dag 2 eller 3 ville jeg ha bedt dem tine alle sammen og dyrket dem videre til dag 5 (blastocyststadiet). Dette fordi det er høyere graviditetsrate på dag 5 embryo vs. dag 2-3 embryo per tilbakesetting.
2: Dersom embryoene du har på frys er blastocyster, eller man evnt. lykkes med tiltak nevnt under punkt 1, ville jeg ha satt tilbake 1 blastocyst om gangen. Graviditetsraten er ikke veldig mye større ved å sette inn 2 om gangen.
3: Dersom du har regelmessige menstruasjoner ville jeg ha tilstrebet FER i naturlig syklus.
Du vil ikke få innvilget nytt forsøk i det offentlige, men private klinikker (som oss) vil nok kunne gi deg nye forsøk, litt avhenging av hormonverdiene dine i dag. Din absolutt største sjanse for å lykkes vil nok likevel være med embryoene fra da du var 39 år, da du nå, i en alder av 43 år, vil ha en mye høyere andel med genetisk unormale egg. Jeg ønsker deg lykke til med videre forsøk!
Hei Terje Sørdal,
Jeg er 35 år og har hatt vanskelig med å bli gravid, med sen eggløsning og uregelmessig mens. Da min kjæreste og jeg gikk inn for det for 4 år siden, tok det 1,5 år før vi klarte det, da var som vanlig eggløsningen sent ute og vi traff blink, men jeg mistet i uke 7, det vil si MA uke 12, måtte legges inn på sykehus og dra ut plommesekk med tang og det var komplisert og smertefullt. Jeg fikk så Pergotime og det gikk på første forsøk med eggløsning på rett tidspunkt. Nydelig frisk datter som vi elsker.
Nå prøver vi på nr 2. Det ble igjen graviditet på sen eggløsning og igjen opplevde jeg i dag min andre MA. Veldig vondt for vi så hjertet slo på ultralyd for to uker siden. Igjen stoppet det uke 7. Er så frustrert for gynekologen min vil ikke skrive ut hormoner til neste forsøk. Han tror det var en kromosomfeil. Men jeg har uregelmessig mens og tror problemet ligger i eggløsningen og sen implementering av egget. Kan du hjelpe oss?
Hei Siri
Tror nok gynekologen har rett i at det høyst sannsynlig skyldes genetiske feil. Ved for sen implantasjon vil du ikke gå så langt. Da får ikke embryoet festet seg og kommer ut i menstruasjonen. Men du har sen eggløsning og uregelmessige sykluser, så regulering med for eksempel letrozol, oppfølging med UL for å sjekke follikkelstørrelsen og eggløsningssprøyte ved moden follikkel kan nok være på sin plass. Vet ikke hvor du bor men om du tar kontakt med en av våre klinikker vil du få hjelp.
Hei! Er 37 og prøve å bli gravid. Jeg har fått Femar, som fungerer godt, har fått Ovitrelle og Litinus. Denne kombinasjonen de siste 3 ganger, men likevel blir jeg ikke gravid. Alle testene er bra, og jeg inseminere meg med sæd fra to menn, så synes noen av svømmere burde treffe! Hva kan være årsaken til at det likevel ikke fungerer?
Hei!
For å utrede dette videre vil jeg anbefale at du tar kontakt med en fertilitetsklinikk som kan hjelpe deg videre!
Mvh
Finn
Hei Terje,
jeg er en kvinne på 34 år. (Prøver tatt dag 3: AMH 19, FSH 9, Østradiol 0,17, LH 3.) Fødte og mistet mitt første barn i oktober. Ønsker nå sterkt å bli gravid igjen.
Fikk første menstruasjon 7 uker etter fødsel. Den påfølgende syklusen hadde jeg sen eggløsning (dag 20) og kort lutealfase (8 dager). Har normalt alltid 12 dagers lutealfase, men har forstått at lutealfasedefekt kan være vanlig første syklus etter fødsel. Neste syklus hadde jeg ikke eggløsning (temper og tester) og fikk blødning allerede dag 19. Nå vurderer jeg å søke hjelp hos dere.
Spørsmål: Kan letrozol/gonal f-stimulering (ev progesterontilskudd) være aktuelt? Annet? Eller må jeg vente til kroppen (forhåpentligvis) kommer i hormonell balanse av seg selv? (Slet litt med eggmodning/sen eggløsning før første graviditet også)
Hei Silje
Det kan vel være flere grunner til at syklusen blir litt ut av lage etter det dere har opplevd.
Det kan være aktuelt med letrozol, eggløsningssprøyte og progesterontilskudd for å sikre de kritiske punktene i syklusen du prøver å bli gravid.
hei ,jeg er ei dame på 44 år, jeg har vært på mjøskirurgene og sjekket meg og mannen min har sjekket seg,og alt er bra med oss,fikk resept på femar som jeg har brukt noen mnd ,og har eggeløsning ,men jeg blir ikke gravid. ifølge legen min så sa han att det er ikke noe i veien for att jeg kunne bli gravid igjen ,men det skjer ikke ,og jeg har og hatt slik sjekking av eggestokene mine sprøytet dem opp.di er ikke tette,så da lurer jeg på hva som er galt .hvorfor blir jeg ikke gravid…
Hei Michelle
Som du sikkert vet så blir sjansen for å bli gravid dårligere med årene. Det gjelder både for kvinner og menn. Sjansen for en kvinne på din alder er kanskje 5 % per måned. Grunnen er at eggkvaliteten raskt blir dårligere etter 35 års alder hos kvinner og etter 40 år faller kvaliteten raskt. Hvis din mann er i samme alder er det genetiske innholdet i hans sædceller også dårligere. Så alderen er nok den viktigste årsaken i derestilfelle.
Hei. Vi fikk i Juli 2011 en datter. Sluttet med prevansjon (angrepillen) 5 mnd etter. Begynte aktivt og prøve i slutten av 2012. Er enda ikke gravid. Mann har testet svømmere, alt normalt. Jeg har hatt kikhullsoperasjon for å se over at alt var normalt( hadde ac sectio forgie gang) alt var ok. Har eggløsning. Har en bmi på 30. Men er bare 154. Har siden mai fått hjelp med femar og ovitrelle sprøyte, uten hell. Nå begynner jeg og bli sliten, lei og deprimert. Va mer kan jeg gjøre?
Hei Eirin
Da har dere prøvd aktivt i snart 4 år og det er lang tid. Du sier at du har eggløsning, da tenker jeg at Femar og Ovitrelle ikke var det dere trengte mest, det hjelper jo bare til med å gi eggutvikling og eggløsning, som du allerede har. Du forteller at alt annet også er normalt, men i så fall burde du blitt gravid. Jeg synes dere skal søke hjelp hos oss eller en klinikk som kan gi tilby dere hjelp med prøverørsbehandling (IVF).