Pia vil være anonym. Bildene i saken er illustrasjonsbilder, noen KI-generert.
For Pia (37) ble eggfrysing en måte å ta tilbake kontrollen på. – Jeg ville ikke at døra skulle lukke seg.
Lang prøvetid med barn nummer én, og et ønske om å holde mulighetene åpne for i alle fall ett, kanskje to barn til, var årsaken til at hun valgte å sikre seg.
Mer krevende enn forventet
Pia hadde alltid sett for seg at hun skulle få barn i fornuftig tid og at det skulle gå ganske greit for seg. Da hun og samboeren begynte å prøve, var hun 32 og følte hun var i rute.
Men det skulle bli mye prøving, mange skuffelser og flere spontanaborter før hun endelig ble gravid. Da Oliver kom til verden, fylte hun 35.
– Jeg var ikke forberedt på hvor lang tid det ville ta.
Hun var heller ikke forberedt på hvor krevende det skulle bli.
Det gjaldt både prøvefasen og livet som mamma. De første årene i foreldrerollen var intense.
Hun ammet lenge og kjente seg fortsatt ikke klar for å tenke på flere barn da Oliver nærmet seg to. Likevel begynte de å prøve igjen.
Følelsen av å miste kontroll
– Jeg følte at jeg måtte. Men så gikk det et halvt år uten hell, og jeg begynte virkelig å kjenne på alderen. Det var en helt annen følelse å være i prøvefasen som nesten 37-åring enn som 32-åring, konstaterer hun.
Hun innså at om de ville ha tre barn, skulle det godt gjøres å få tidslinja til å gå opp.
– Etter hvert skjønner man jo at dette har man ikke kontroll på, og det ble klart for meg at jeg trengte en backup.
Det var da tanken om eggfrys kom. En mulighet til å kjøpe seg mer tid.
Et ekstremt valg?
Pia – som vanligvis tar seg god tid når det kommer til avgjørelser – bestemte seg relativt raskt. En løs samtale med en venninne ga tanken fart.
– Kan du ikke bare gjøre det, da? spurte venninnen.
Jo, kanskje jeg kan det, tenkte Pia.
– Jeg var veldig ulik meg selv der. Men det ble så tydelig for meg at jeg ønsket et alternativ. Jeg ville sikre meg tid og sikre meg muligheten til en større familie.
I den perioden satt jeg med følelsen av at dette var et litt ekstremt valg. Gjør jeg dette bare fordi jeg er en sånn som liker å sikre meg?
Men gjennom samtale med venner og familie i ettertid, har hun skjønt at eggfrys er langt vanligere enn hun først hadde trodd.
Samboer syntes nok også den raske avgjørelsen var litt utypisk, men støttet Pia og de stod sammen i valget.
26 egg i «banken»
Pia visste at Medicus hadde lang erfaring med fertilitetsbehandlinger og har hjulpet kvinner med eggfrys siden det ble tillatt i Norge i 2020. Derfor ble valget av klinikk enkelt. Hun beskriver prosessen som ryddig og trygg, og at hun fikk god oppfølging hele veien.
På grunn av høyt AMH-nivå og mange follikler, utviklet det seg mange egg. Som følge av det, var hun innom for en ekstra monitoreringstime i forkant, fikk justert medisindoseringen og ble beroliget på at dette var helt normalt.
Som en person som liker å kjenne detaljene i, hadde hun mange spørsmål underveis.
– Jeg kunne heldigvis ringe og snakke med sykepleier, også i helgen, og fikk svar på det jeg lurte på.
Under egguttaket tok en lege og en sykepleier ut eggene, som ble sendt rett inn på laben.
– Jeg fikk se hva de gjorde på skjermen og fikk løpende oppdatering underveis. Det var fint, syntes hun.
Hele 28 egg ble plukket ut. 26 av dem var modne og ble lagt på frys – eller i «banken».
Gjennomsnittet for et slikt egguttak 10–15 egg.
Valget ga ro
Pia legger ikke skjul på at hun kjente prosessen på kroppen, mye fordi hun utviklet så mange egg og eggstokkene vokste. Men selve egguttaket gjorde ikke vondt i det hele tatt.
Alt med sprøytene i forkant gikk også veldig greit, hun opplevde ingen bivirkninger i forbindelse med hormonene. Da egguttaket først var gjort og eggene lagt på frys, følte hun at hun hadde tatt et lurt og riktig valg med å sikre seg en backup-løsning.
– Det ga meg ro og en viss følelse av kontroll igjen.
«Alle» andre utsetter
På spørsmålet om hva hun tenker andre familieplanleggere bør vite om dette med eggfrys, blir hun litt emosjonell. Før hun selv fikk barn, klarte hun ikke helt sette seg inn hvordan det ville være å ha skapt sin egen familie, og hvor fint det kunne være.
– Vi prøver å lage søsken og få til den familien vi alltid hadde tenkt vi skulle få, men så er det vanskelig. Jeg leste i avisen at fertilitetsklinikkene er fulle av folk i slutten av 30-årene som angrer på at de ikke startet før. Nå er vi en av dem.
Ifølge Folkehelseinstituttet blir førstegangsfødende i Norge stadig eldrem og vi vet at fertiliteten synker merkbart etter fylte 35. I 2023 var gjennomsnittet 30,2 år, og tallet har blitt høyere for hvert år.
– Vi tror det ikke angår oss, at vi av en eller annen grunn er hevet over alder fordi vi føler oss unge lengre.
– Bare fordi «alle» rundt oss utsetter, så tenker vi at det går bra. Men det gjør ikke nødvendigvis det.
– Hvorfor gjør ikke flere dette?
Prosessen er ofte lengre enn du tror, fra du begynner å prøve til du faktisk får barn – og er klar igjen for neste. Prøving og mislykkede forsøk, spontanaborter og småbarnsliv med amming og følelsen av å miste både seg selv og kroppen sin til noen andre – ting tar tid. Folk som ikke har vært gjennom det, undervurderer dette aspektet, tror Pia.
– Vi er vant med å ha kontroll på det meste, men her har vi ikke det.
Samtidig som hun har ønsket å holde sin og samboerens prosess privat, og ikke ønsker å blande seg i andres business, har hun hatt lyst til å rope høyt til alle hun kjenner som nærmer seg midten av 30-årene. Hun vil at alle skal vite om at muligheten for eggfrys finnes og at de vurderer muligheten før det er for sent.
– Jeg føler jeg har oppdaget en mulighet som jeg skulle ønske flere visste om. Hvorfor gjør ikke flere dette? spør hun.
Etter eggfrysingen, prøvde samboerparet enda et drøyt halvår på egen hånd, før de innså at det var på tide med litt mer hjelp. De fikk IVF-behandling her på Medicus, og det ble full klaff på første forsøk. Pia er (endelig!) gravid med sitt andre barn.
Vil du vite mer om eggfrys?
Last ned gratis guide
– og få oversikt og svar på det du lurer på

Fakta om eggfrys
«Sosial frysing» tillatt fra 2020
I 2020 fikk kvinner i Norge mulighet til å fryse ned ubefruktede egg, uten at det trenger å ligge en medisinsk grunn bak. Dette kalles ofte «sosial frysing».
Stadig flere fryser ned eggene sine
Trenden er stigende, og fra 2022 til 2023 økte antallet eggfrys utført i Norge med 67 %. (kilde: TV2)
Anbefalt alder for eggfrys
Fertiliteten begynner å synke gradvis fra 32-årsalderen og mer merkbart fra 37 år. Derfor er det anbefalt å fryse egg mellom 25 og 35 år for best resultat.
Suksessrater
Over 90 % av eggene overlever fryse- og tineprosessen takket være moderne teknikker som vitrifisering.
Slik foregår eggfrys-prosessen
Det starter med en fruktbarhetssjekk og går videre til stimulering av eggstokkene og uthenting av egg. Legene vurderer hormonverdier og eggreserver for å tilpasse behandlingen. Hele prosessen, fra første konsultasjon til eggene er trygt nedfryst, tar vanligvis noen uker. Dette inkluderer stimulering av eggstokkene, monitorering med ultralyd og selve egguttaket.
Hvor lenge kan eggene oppbevares
Eggene kan oppbevares i mange tiår uten å ta skade, men de må benyttes før kvinnen fyller 46 år.