9 årsaker til at det er vanskelig å bli gravid

Prøver dere å bli gravide? Da har dere kanskje lurt på hvilke faktorer som påvirker fruktbarheten – og hvorfor noen har store vanskeligheter med å få det til. Årsakene kan være mange.

Visste du at ⅓ av gangene ligger årsaken hos mannen, ⅓ hos kvinnen og ⅓ hos begge – eller uforklarlig?

Her får du en oversikt over 9 årsaker som kan spille inn – både hos ham og henne.

1. Kvinnens alder

Alder er den faktoren som normalt veier tyngst hos kvinner. Fruktbarheten synker fra hun fyller 35, og enda mer fra fylte 40. Etter hvert som hun blir eldre, oppstår det nemlig genetiske forandringer i eggene, slik at andelen normale egg synker. Flere graviditeter vil stoppe opp også på grunn av genetiske feil.

2. Nedsatt sædkvalitet

Nedsatt sædkvalitet hos mannen er en av de vanligste årsakene til at et par ikke blir gravid. Det kan være for få svømmere, for dårlig svømmeevne, unormal form eller at den er genetisk unormal. Alderen spiller også inn hos menn, og andelen genetisk unormale sædceller øker etter at han fyller 45 år.

3. Eggløsningsforstyrrelser

Noen kvinner har sjeldne eller ingen eggløsninger. Det kan skyldes overvekt, undervekt, stress eller en genetisk årsak, som hos kvinner med PCOS. PCOS er en tilstand som kjennetegnes av mange små eggsekker (follikler) i eggstokkene, uregelmessige og sjeldne menstruasjoner, og økt nivå av mannlige kjønnshormoner. Eggløsningstester eller blodprøver gjennom syklus, gir svar på om hun har eggløsning eller ikke.

4. Tette eggledere eller egglederskade

Eggledere som er skadd eller blokkerte, er en annen mulig årsak til at par opplever vanskeligheter med å gravide. Det kan være en følge av infeksjonssykdommer som klamydia. Utfordringen her, er at egget som løsner aldri møter sædcellen, fordi egglederens jobb er å lede egget dit. Om det er tilfellet hos deg, kan gynekologen sjekke ved hjelp av en relativt enkel ultralydundersøkelse.

5. For tidlig overgangsalder

Noen kvinner er genetisk disponert for å komme tidlig i overgangsalderen (menopausen). I tiden før, vil de oppleve kortere syklus og større blødninger. Det påvirker eggstokkenes kapasitet og funksjon, og dermed muligheten til å bli gravid. Måling av AMH-hormonet på syklusdag 1 og 2 kan være med å gi en pekepinn om en tidlig overgangsalder er på vei.

6. Kroppsvekt og BMI

Er du under- eller overvektig (19 < BMI > 35) kan hormonelle endringer gjøre det vanskelig å bli gravid. Det på grunn av ingen eller sjelden eggutvikling og eggløsning. Syklusen går som regel tilbake til normalen etter at kroppsvekten har normalisert seg, men noen vil likevel trenge hjelp for å bli gravid.

Også overvektige menn kan ha redusert fertilitet.

7. Livsstil og kosthold

Fysisk aktivitet reduserer stress og gir bedre selvfølelse – og det kan komme godt med i en prøveperiode. Også et sunt og variert kosthold og lavt eller ingen bruk av tobakk og alkohol er bra for «prøvere».

Har du mennesker rundt deg som stresser deg med spørsmål om graviditet? Fortell at dere jobber med saken, men ikke har det travelt. Det pleier å stilne spørsmålene for en stund. Husk å ta tilskudd med folsyre om du prøver å bli gravid. Det beskytter fosteret mot misdannelser.

8. Muskelknuter og polypper

Muskelknuter og polypper i livmoren og livmorhulen kan redusere sjansen for å bli gravid. Om det er tilfellet, kan gynekologen finne ut av det ved hjelp av ultralyd.

9. Endometriose

Endometriose er en tilstand hvor samme type celler som de i livmorsslimhinnen (endometriet) vokser utenfor livmoren, som i bukhinnen eller på eggstokkene. Det irriterer bukhinnen, kan føre til sammenvoksninger og tette eggledere, og gjør miljøet lite gunstig for befruktning.