Lær mer om spiral

Det finnes to ulike typer spiraler, kobberspiral og hormonspiral. Spiralen er et effektivt prevensjonsmiddel som legges opp i livmorhulen og er garantert effektive i fem år.

Kobberspiralen beskytter mot graviditet ved at den gjør det vanskelig for det befruktede egget som kommer ned i livmorehulen å fester seg. I tillegg nedsetter kobberionene sædcellenes evne til å befrukte egget. Noen opplever å få sterkere blødninger enn vanlig når de bruker kobberspiral.

Hormonspiralen beskytter mot graviditet ved at den gjør det vanskelig for det befruktede egget som kommer ned i livmorehulen å feste seg. I tillegg til å virke som et fremmedlegeme slik som kobberspiralen, gjør den livmorslimhinnen tynn og uimottakelig for det befruktede egget, samtidlig som den gjør livmorhalsslimet vanskelig gjennomtrengelig for sædceller. Kvinner som bruker hormonspiral vil ofte oppleve mindre menstruasjoner enn normalt. Mange vil oppleve at mensturasjonen blir borte. Dette skyldes at livmorslimhinnen krympes så mye av spiralhormonet at det ikke er noe som skal ut av livmoren. I det senere er det kommet to nye hormonspiraler som er spesielt beregnet for kvinner som ikke har vært gravide eller født barn. Den ene har varighet tre år, den andre har varighet fem år.