MedicusPodden – Fruktbarhetssjekk

I dagens episode av MedicusPodden snakker vi med medisinsk ansvarlig og grunnlegger av Medicus, Terje Sørdal, om fruktbarhetssjekken.

Enten man har forsøkt å bli gravid uten å lykkes, eller om man bare vil planlegge for fremtiden, kan man ta en fruktbarhetssjekk.

Er du interessert i dybdekunnskap om hormonnivå og de blodprøvene som tas er dette episoden for deg. Men vi snakker også mer overordnet om selve prosessen, hvilke undersøkelser som gjennomføres og hva man kan forvente seg.

Les mer om fruktbarhetssjekken her

Se episoden i videoen under, eller hør den på iTunes og Spotify.

Alle episoder av MedicusPodden kan du ser her.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

4 kommentarer

 1. Hei! Jeg (29 år) og min mann (29 år) har vært under IVF-behandling siden mars 2020 og har hatt tre uttak. Vi har fått ut egg i alle tre forsøkene, henholdsvis 7, 4 og 3 men aldri fått innsett fordi eggene ikke utvikler seg til blastocyst. De to siste forsøkene ble ICSI brukt.

  Ved forsøk nr. 2 fikk vi beskjed på dag 4 at det ikke ble noe av innsett, de to andre forsøkene har vi fått beskjed på dag 3. 

  Relevant bakgrunnsinformasjon: 
  Før utredning i mars 2020 hadde vi prøvd aktivt selv i ett år,  i april 2019 hadde jeg en xu hvor venstre eggleder ble fjernet. I november 2019 hadde jeg en spontanabort i uke 5. Min manns prøver er helt fine.

  Vi er usikre på veien videre nå, og ønsker derfor å høre med en annen klinikk hva dere tenker om vår situasjon og eventuelt videre fremgang. Vi vurderer også eggdonasjon som et alternativ til IVF om dette gir oss veldig mye større sannsynlighet for å lykkes, men ønsker en anbefaling/rådgivning da vi synes det er en vanskelig avgjørelse å ta selv for oss uten medisinsk bakgrunn. Kan du ta en titt på prøvesvarene under og gi oss en liten pekepinn på hva du tenker vi bør gjøre?

  Prøvesvar mars 2020:
  S-TSH 2,4
  S-Fritt T4 16,3
  S-FSH 17 
  S-LH 7S-Prolaktin 132S-Østradiol-17beta <0,07S-Testosteron 0,3 S-SHBG  41 S-Vitamin D 88• Vitamin D3 88S-Anti-Syfilis NEGS-HIV Ag/As NEGHepatitt B Utført• S-HBsAg NEG • S-Anti-HBc NEGHepatitt C Utført• S-Anti-HCV NEGS-Anti-Rubella IgG POS

  1. Hei!

   Jeg tar gjerne en second opinion av deres historie. Det enkleste da er at dere tar kontakt med oss via hjemmesiden eller ringer oss, og også gjerne laster opp epikriser / resyme av tidligere behandlinger. Jeg tar så kontakt med dere når jeg har fått sett gjennom alle papirene deres.

   Mvh
   Finn

 2. Har mirena hormonspiral. Har nettopp tatt prøver for å finne ut om jeg fortsatt har muligheten for å bli gravid. Er 42 år gammel. Kan spiralen påvirke testresultatet av AMH, FSH, LH og østrogenprøver. Venter på svar på blodprøvene. Skal fjerne spiralen om 1 uke for å prøve å bli gravid.

  1. Hei!

   Hormonspiral hemmer hos de aller fleste ikke eggløsning og dermed heller ikke syklusrelaterte hormoner. Hos en del kan det likevel være vanskelig å vite hvor i syklus de er da mange ikke har blødninger på spiral.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *