Bekymring på bekymring – selv når testen er positiv

Gravid, men ingen gledesrus? Urolige tanker kan overskygge entusiasmen over en voksende mage. Farmen-paret Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik kjente selv på det. – Helt normalt, sier fertilitetscoach Mari Fevaag Heger.

For Lene og Tonje, som deltok i «Farmen» i 2018, ble det en krevende reise med in vitro fertilisering (IVF). Ventetiden med hormonbehandlinger, håp og skuffelser gjorde det vanskelig å begripe når de til slutt ventet barn, selv med Lenes struttende mage.

Da Mari Fevaag Heger i Medicus snakket med paret 3 måneder før termin, var det fortsatt vanskelig å tro fullt og helt på at de ventet en liten gutt.

– Det er egentlig helt surrealistisk. Det er så rart å tenke på at det er en liten baby inni magen hennes, sier Tonje, fullspekket av begeistring.

Endelig to streker

Forsøkene med hormonsprøyter, egguttak, innsett og negative graviditetstester har satt sine spor. Paret var på besøk hos Tonjes familie på Sunnmøre da ny test skulle tas etter det tredje egginnsettet.

Selv om de var smekkfulle av håp, lå frykten på bunnen og murret.

– Jeg vekket Tonje grytidlig den dagen vi skulle ta testen. Jeg svettet og skalv, for jeg visste hvor lei meg jeg kom til å bli hvis det ikke gikk denne gangen heller, forteller Lene.

En tydelig rosa kontrollstrek kom først opp. Etter noen pinefulle minutter kunne de skimte en svak, rosa strek til. De måtte dobbeltsjekke bruksanvisningen: To streker betyr positivt svar.

– Første respons var at det kanskje var noe galt med testen, ler Tonje. 

I frykt for å igjen kjenne på skuffelsen, reiste forsvarsmekanismen seg opp som en tykk mur før de engang rakk å kjenne på gleden over to streker på displayet.

– Vi trodde ikke på det, forteller Lene.

Fertilitetscoach Mari Heger, som hadde støttet dem gjennom hele prosessen, måtte involveres. Paret sendte henne et bilde av testresultatet. «Klart dere er gravide», kom umiddelbart i retur.

Lene og Tonje ventet en liten baby.

Og så kom neste bekymring: Tenk hvis vi spontanaborterer.

Redde for å glede seg

I 10 måneder hadde de kjent på håpet. Gleden. Frykten. Sorgen.

– Tør vi å lene oss inn i dette og glede oss? husker Tonje at de begge tenkte.

Lene prøvde å fokusere på gleden over at de ventet barn, men følte bekymringene eskalerte etter den positive graviditetstesten. Hun sjekket om det var blod på papiret hver gang hun var på do.

Fertilitetscoachen kjenner igjen frykten, både fra sin egen prøverørserfaring, og det mange av pasientene forteller.

– Det er helt naturlig at denne frykten kommer, spesielt når du har jobbet så hardt for å komme dit. Både du og dem rundt deg forventer at du skal være ekstremt glad for at du er gravid. Men så enkelt er det ikke alltid, sier hun.

Hos noen kan frykten overskygge gleden over å ha blitt gravid.

– Mange synes det var lettere å være i prøveperioden enn i starten av graviditeten. Det blir så intenst når de tenker: «Hvis det skulle gå galt nå, så rykker jeg helt tilbake til start. Og da vet jeg ikke om jeg kommer meg opp igjen», forteller Mari.

Dempet bekymringene med ultralyd

Hos Medicus får par og single komme inn på klinikken til en ultralyd i uke 7 eller 8 for å følge med på at fosteret utvikler seg. Alt så helt strålende ut med Lene og Tonjes lille «mini».

Ukene gikk – og bekymringene vokste.

– Jeg ble fort kvalm og trøtt, men jeg kjente jo ingenting i magen. Da jeg fortalte Tonje at jeg var redd fosteret var dødt, fikk jeg frysninger, forteller Lene.

Frykten for at noe var galt, slapp ikke. Derfor valgte pare å ta en ekstra ultralyd i uke 12.

– Det var utrolig skummelt da de lette etter hjertet. Vi holdt pusten. Da vi hørte hjertet banke, kjente vi en enorm lettelse. Først da turte vi å begynne å glede oss – på ordentlig, sier Lene.

Vil du høre mer om Lene og Tonjes reise med IVF? Sjekk ut samlesiden med artikler, film og podcast