Hvor stor sannsynlighet har jeg for å lykkes med assistert befruktning?

Oppdatering 11.10.2017: Vi har publisert våre suksessrater her.

«Hvor stor sannsynlighet har vi for å lykkes med assistert befruktning?», er et av de vanligste spørsmålene vi får her ved Medicus. Enten paret forsøker hos oss for første gang, eller man kommer fra flere mislykkede forsøk ved andre klinikker er svar på dette spørsmålet noe mange par grubler på. Et generelt, og samtidig riktig svar er vanskelig å gi. Hvert par er unikt og det må alltid foretas grundige undersøkelser før man kan gi et godt estimat på hvor stor sannsynligheten er for å lykkes med behandlingen.

Til tross for dette, kan det være interessant å snu seg mot historiske data for å prøve å få en indikasjon på sannsynligheten for å lykkes med assistert befruktning på et generelt grunnlag. Tabellen under viser sammenhengen mellom alder og sannsynligheten for å bli gravid, levendefødte barn og levendefødte singelton fødsler (singelton = ett barn) per startede forsøk.

Alle tallene i i denne artikkelen er hentet fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sin årsrapport for 2008. CDC er en amerikansk etat underlagt Helse- og sosialdepartementet, og tallene baserer seg på data raportert fra 436 klinikker i USA som tilsvarer over 90% av klinikkene. I alt ble det rapportert 148.055 startede forsøk dette året.

Det første man legger merke til her er at sannsynligheten for å lykkes synker betydelig med økt alder. Noen prosenter følger:

AlderGraviditetFødselSingelton fødsel
3048,2 %42,4 %27 %
3638,3 %31,7 %22,5 %
4217,6  %9,8 %8,3 %
447,5 %3,2 %3,1 %

Man kan også merke seg en betydelig forskjell i fødsler og singelton fødsler. Dette betyr at det er mange forsøk som fører til flerlingsvangerskap. Amerikanske klinikker har en helt annen policy enn norske klinikker på dette punktet. I Norge setter vi som hovedregel tilbake ett befruktet egg, mens i USA setter man tilbake to i 49,9 % av tilfellene og tre egg i 24,9 % av tilfellene. Ett egg setter man i USA tilbake kun i 11,9 % av tilfellene. Vi har skrevet mer om når og hvorfor vi setter tilbake ett og to embryo i et tildligere innlegg her.

Skal man sammenligne tallene med behandlingen man får ved norske klinikker er det da mest riktig (men ikke helt sammenlignbart) å se på grafen med singelton fødsler. Tallene kan brukes som et utgangspunkt for å vurdere sin egen situasjon, men det kan være mange faktorer som kan gjøre at sannsynligheten er høyere eller lavere for dere som par. Dette finner man ofte ut av gjennom den utredningen som gjøres i forkant av behandling.

Ønsker dere en vurdering av deres situasjon er dere velkommen til å søke utredning og behandling hos oss. Les mer om hvordan man kommer i gang her. 

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

2 Responses

  1. Er en kvinne på 45 år.Tatt TCER tidligere,og undersøkt i danmark,der de fant ut at jeg nesten ikke har noe slimhinne igjen.
    Ønsker oss nå barn igjen, min AMH er 9,2 og FSH 6,5.
    Har lest på nettet at de i amerika limer fast eggcellene til surrogatmødre,tror dere det går an til meg.Har sendt forespørsel til Houston IVF om dette, og at vi vil ha en surrogatmor om det ikke går med meg.

    Vennlig hilsen Hege

    1. Hei Hege

      TCER er et endelig inngrep, som fjerner livmorslimhinnen (endometriet). Etter en slik operasjon blir man ikke gravid, det er ingen steder det befruktede egget kan feste seg.
      Forutsatt at eggkvalitet er god nok er surogatmor eneste mulighet. Uansett surrogatmor er sjansen for å lykkes for en kvinne på 45 år svært lav.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.