NIPT-test

NIPT-test kan utføres fra uke 10+0 i svangerskapet. I Norge er det lov å analysere for tilstandene Trisomi 13 (Pataus syndrom), Trisomi 18 (Edwards syndrom) og Trisomi 21 (Downs syndrom) for å avdekke om fosteret har en høy risiko for disse tilstandene. 

Medicus er godkjent for og tilbyr NIPT-test ved våre klinikker i Trondheim, Oslo, Stavanger og Bergen. 

Hva er NIPT?

NIPT står for Non Invasiv Prenatal Test. Testen innebærer en blodprøve av den gravide, som kan avdekke om fosteret har høy risiko for tilstandene Trisomi 13 (Pataus syndrom), Trisomi 18 (Edwards syndrom) og Trisomi 21 (Downs syndrom). Blodprøven tas fra armen på den gravide og er ikke farlig for fosteret.

I tillegg til blodprøven gjennomføres det også en ultralydundersøkelse for å undersøke hvor langt du er på vei, hjerteaktivitet, antall foster og om fosteret utvikler seg som normalt.

Hvem kan ta en NIPT-test?

NIPT kan tas av alle gravide fra uke 10+0 og helt opp til uke 40+0. Unntaket er ved flerlingsvangerskap, da kan man ikke gjennomføre en NIPT-test.

Hvis den gravide har autoimmune sykdommer, kreft, infeksjon eller for høy BMI er det en risko for et inkonklusivt svar fordi betennelsesceller kan kamuflere fostercellene. Det skjer i cirka 3-4% av tilfellene. 

 

Slik foregår en NIPT-test

En NIPT-test består av en blodprøve og en ultralydundersøkelse, som tas enten hos gynekolog eller jordmor. Etter du har bestilt deg en time via vår online booking, foregår prosessen slik:

 

terms_icon

1. NIPT-skolen

Alle som skal ta en NIPT-test er nødt til å gjennomføre NIPT-skolen før du kommer på time. Her får du lest informasjon om testen og du får et digital sertifikatet som du må vise fram når du ankommer klinikken. 

professional

2. Konsultasjon

Du får videre veiledning og svar på spørsmål du måtte ha av vår gynekolog eller jordmor du har booket time hos. Behandleren foretar en ultralydundersøkelse for å undersøke hjerteaktivitet, antall foster og svangerskapslengde eller om det er avvik som tilsier at det er annen utredning som er mer hensiktsmessig. 

blodprove

3. Blodprøve

Etter ultralydundersøkelsen tas det en blodprøve fra armen til den gravide. 

Prisliste

4. Analyse

Blodprøven din sendes inn for analyse til Edda Laboratories som vi samarbeider med. Vanligvis tar det cirka 10 dager før resultatet er klart.

Ultralyd

5. Oppfølging

Videre oppfølging er avhengig av svaret på NIPT-testen. Ved normale funn mottar du en SMS direkte fra laboratoriet, og det er normalt sett ikke behov for videre oppfølging. Ved avvikende funn vil en av våre behandlere ringe deg for videre oppfølging.

Hva koster en NIPT-test?

Prisen på NIPT-test inkludert veiledning, ultralyd, blodprøve, analyse og oppfølging er 7.900,-

Bestill time til NIPT i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo

Alle Medicus sine klinikker er godkjent for og kan utføre NIPT-test.

Du finner enkelt en time som passer deg via vår online booking.

Ofte stilte spørsmål

I utgangspunktet er svaret på det nei. Vi må forsikre oss om at du er godt nok informert og har fått god nok veiledning. Dette gjøres ved kontroll av gjennomført NIPT-skole og veiledning hos en av våre behandlere. Vi ønsker også en så fersk ultralyd som mulig for å ikke risikere å gjøre en test under forhold som kan gi feil resultat.

Ved vår klinikk i Trondheim kan du booke deg time for kun blodprøven hos vår ultralydjormor, men det forutsetter at du har vært på 1. trimester ultralyd i det offentlige og tar med dokumentasjon på det. Ultralyden må være gjennomført samme dag eller seneste dagen før blodprøven tas. Dette fordi vi må ha så fersk informasjon som mulig når vi tar blodprøven.

Da får du SMS direkte fra laboratoriet om at alt er normalt. Der logger du deg inn med BankID for å finne resultatet. 

En av våre behandlere kontakter deg via telefon for videre oppfølging.

Om testen avdekker at fosteret har høy risiko for en av tilstandene, må det bekreftes med en prøve av fostervannet eller morkaken. 

Normalt sett er svartiden 10 dager.

Nei, det er en helt vanlig blodprøve som tas fra armen til den gravide. Blodprøven utgjør derfor ikke en risiko for fosteret.  

Fant du ikke det du lette etter?