Søke behandling med assistert befruktning ved våre klinikker i Trondheim, Oslo eller Stavanger

Ved Medicus har vi klinikker som tilbyr assistert befruktning i Trondheim, Oslo og Stavanger.

Vi kan tilby behandling om assistert befruktning til alle som oppfyller kriteriet for barnløshet, lovens krav om partnerskap eller har status som enslig/singel.

Bioteknologiloven sier at assistert befruktning kan utføres på en kvinne som er gift eller lever i et ekteskapsliknende forhold (normalt tolkes dette som ett eller to års samboerskap med samme adresse), eller er enslig/singel. I felles ekteskapslov for heterofile og lesbiske par, som trådde i kraft 1. januar 2009, likestilles heterofile og lesbiske par med hensyn til retten til assistert befruktning.

I tillegg vurderer vi deres mulighet for å lykkes, risiko for overføring av smittsom sykdom til mor, barn eller til andre som er til behandling i klinikken, samt omsorgsevne for barnet som måtte bli til som følge av behandlingen. Sjansen for å lykkes må være større ved behandlingen enn uten slik behandling.

Risiko for overføring av smitte til mor, barn eller andre som er til behandling ved klinikken foreligger ved:

 • HIV
 • smittsom Hepatitt B
 • smittsom Hepatitt C

Akseptert medisinsk kunnskap og lovens bestemmelser er utgangspunktet for vår behandling av søknaden.

Vi tilbyr normalt behandling når kvinnen er 43 år eller yngre, men gjør også individuelle vurderinger på par hvor kvinnen er 44 og 45 år.

Se også vanlige spørsmål og svar til dette tema i vårt kunnskapssenter, eller spør oss her i bloggen.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

108 kommentarer

 1. Hvilken hjelp kan dere tilby par med primær habituell abort der det ikke finnes noen årsak og alt «ser bra ut»? I vårt tilfelle er det tatt rutinemessige blodprøver, det er gjort utallige ul-undersøkelser, det er gjort vannscan og jeg har regelmessig syklus. Vi får beskjed om at vi «bare» har vært uheldige og at vi «bare« må fortsette å prøve til spiren sitter. Hvilke erfaringer har dere med å hjelpe par med habituell abort?

  1. Hei!

   Som du selv skriver er det hos de aller fleste som opplever habituell abort normale funn ved de ulike undersøkelser man da vanligvis gjør. Mange ulike tiltak er forsøkt uten at noen av dem har særlig god evidens, annet enn tett ultralydoppfølging i 1.trimester ved neste graviditet. Sjansen for at neste graviditet skal forløpe normalt er også mye større enn sjansen for ny abort. Hva man evnt. velger som mulig tiltak vil være individuelt, men mange forsøker Progesteronstøtte. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker for å diskutere veien videre.

   Mvh
   Finn

 2. Hei, mannen min har hepatitt B. Han går på medisiner og fått beskjed om at så lenge han tar tabletter er det ikke smittsom. Kan vi da starte med en IVF behanding? Finner ikke noe sted i Norge som gjør det utover Ullevål sykehus 🙁

  1. Hei!

   Dere kan få assistert befruktning. Ved potensiell blodsmitte, f.eks Hep.B, kreves det egne fasiliteter og spesielle prosedyrer for å forebygge smitte. I Norge er det Oslo Universitetssykehus som tilbyr denne tjenesten.

 3. Hei, har dere restriksjoner på vekt? Evt hvor går grensen? Altså skjønner at dere ikke kan si en spesiell vekt men foreks bmi og slikt da

  1. Hei Hanne! Vi har skrevet et blogginnlegg om dette tema i 2010 her som fortsatt står seg. Kort fortalt ønsker vi BMI mellom 19-35, men vi gjør individuelle vurderinger. Det er bare å ta kontakt med oss så finner du ut av dette med vårt team.

 4. Hei. Min partner er svensk og vi har ikke blitt skrevet på samme adresse i et år. Jeg er allerede 38 år gammel.

  1. Hei! Mener du at dere ikke har bodd sammen på samme adresse i et år? Hvis dere har vært sammen lenge og bodd fra hverandre av noen spesielle årsaker kan man vurderes for behandling. Det beste er om du ringer oss på 73 87 14 70 og tar en prat med en av våre flinke sykepleiere eller helsesekretærer om saken 🙂

 5. Jeg er 38, samboer 39. Har ett barn på 2,5 år, ble da gravid på første forsøk. Har nå prøvd i tre måneder uten positivt resultat. Er det på tide med fruktbarhetssjekk?

  1. Hei Stine, beklager sent svar. Vi pleier ikke å stresse par som har prøvd såpass kort med å gå til undersøkelser, men nå som det har gått et par måneder til (igjen, beklager virkelig sent svar!) så kan dere jo vurdere om en enkel fruktbarhetsjekk er noe dere vil forsøke i og med at dere nærmere dere 40 år. Ta gjerne kontakt med oss!

 6. Hei .

  Etter vurdering av sykehuset så viser det seg slik at jeg må ha hjelp til kunstig befrukting. Det jeg lurer på, er det forsatt slik PR i dag at man må enten være gift eller ha vært samboer med partner i 1-2 år før man har rettigheter til å få hjelp?

  Jeg har ingen sykdommer eller noe jeg er avhengig av som snus og røyk. jeg har hus, lappen/bil, utdannelse og jobb men på papirer har jeg ikke bodd med samboer i mer enn 6mnd men vært sammen i 3,5år.

  1. Hei Camilla. Bioteknologiloven sier: «Assistert befruktning kan bare utføres på kvinne som er gift eller som er samboer i ekteskapsliknende forhold.». Denne tolker vi normalt som samboere i 1 – 2 år. Det gjøres noen ganger individuelle vurderinger så det er ingenting i veien for å ta kontakt med oss for en prat i alle fall. Hvordan sykehuset vurderer det er opp til dem.

  1. Hei! Det går dessverre ikke an. Vi må ha oversendt donorsperm fra en godkjent spermbank. Kanskje fins det muligheter for dette i andre land.

 7. Hei. Jeg har pcos, ikke gått på p-piller på 3 år og er 175cm høy og veier 176/7kg – normal vekt vil jeg si. Får beskjed av legen min at jeg må ned i vekt får å kunne få barn siden jeg har en del cyster på eggstokkene.

  Fast partner i over 2 år, barn begynner å komme på tankene men ønsker at det kunne skje normalt om det er mulighet?

  Kunne dere hjulpet meg?

  1. Hei Hannah
   Hvis mange cyster betyr PCO og hvis du samtidig har lange eller sjeldne sykluser vil sjansen får bli gravid kunne øke om du ble stimulert til eggutvikling og fulgt opp med ultralyd for å vurdere tilveksten. Da vil det bli lettere å planlegge når i syklus du og din partner bør være sammen.

 8. Hei,

  Jeg og samboeren min har ønsket oss barn lenge, men vi er begge aseksuelle og strever med å fullføre samleie da vi ikke opplever noe tenning eller glede av det. Det er over ett år siden sist vi klarte å fullføre.
  Er dette god nok grunn til å få hjelp til assistert befruktning eller må det være en fysisk årsak inne i bildet?

  Mvh Elin

  1. Hei Elin
   Assistert befruktning kan være aktuelt i deres situasjon, trolig vil enkel stimulering kombinert med inseminasjonsbehandling være tilstrekkelig. Vil likevel anbefale en utredning i forkant for å sjekke at den behandlingstypen passer for dere eller om dere trenger annen type behandling for å lykkes.

 9. Hei!
  Vi har prøvd å bli gravide i over 2 år, mannen fikk påvist lavt antall sædceller februar 2016 og fikk beskjed om at IVF var nok det beste alternativ, han skal på grundigere utredning på nyåret. Vi er begge 24 år. Vi har vært samboere i over to år, men jeg har adresse hos mine foreldre. Er det noe sjangs for at vi kan få godkjent prøverør?

  1. Hei anonym! Hvis dere kan dokumentere at dere har vært samboere i over to år skulle ikke det være noe problem basert på kriteriet om samboerskap. Det fins jo andre måter dere kan vise det fram på (f.eks. strømregning, husleie/ nedbetaling lån etc). Hvis forholdene ellers ligger til rette for det så skulle det være fint for dere å få godkjent søknad om behandling for prøverør hos oss i alle fall.

 10. Hei,

  er det mulighet for å lykkes med inseminasjon når mannen «bare» har for få sædceller som svømmer raskt nok (ellers god kvalitet). Når anbefales inseminering før/fremfor IVF? De har ikke funnet noe galt med meg (litt uregelmessig mensen, men syklusen varierer aldri med mer enn 1 uke).

  Vi ble anbefalt IVF/ICSI for et halvår siden, men av personlige årsaker er ikke det noe vi ønsker. I ettertid kom jeg til å tenke på imseninasjon. Sjansen for å lykkes er jo mye lavere enn ved IVF siden en sædcelle må klare å befrukte egget selv. Men siden sædceller uten tilstrekkelig bevegelighet fjernes før imseminasjonen, må det vel være bedre sjanse for å lykkes enn dersom det jevnt over hadde vært dårlig kvalitet på alle sædcellene..?

  Vi har forresten vært «prøvere» i 2 år, og jeg hadde satt stor pris på svar!

  1. Hei Aina87

   Inseminasjon fungerer best når mannens sædkvalitet er normal. Jeg vil derfor anbefale at dere velger å gå for IVF/ICSI om dere virkelig ønsker å ha optimal sjanse for å få et barn sammen. Inseminasjon vil være en dårlig løsning i deres situasjon.

 11. Hei
  Vi har en dobbel utfordring:
  1. Jeg (36) har leddgikt og må gå uten cellegift i minimum 3 måneder før befruktning, i tillegg til under svangerskapet og kanskje i ammeperioden.
  2.Min kjæreste (44) er sterilisert.
  Å gå uten medisiner vil for min del kunne medføre svært dårlig allmenntilstand, redusert mobilitet og mye smerter. Vi tenker derfor at assistert befruktning kan være gunstig ettersom vi da kan bestille time etter 3 måneder, og redusere «prøve på den naturlige måten uten resultater-tiden» så mye som mulig.

  Vi ønsker oss flere barn, men fordi et svangerskap vil være en stor påkjenning for meg kunne vi tenke oss å gå gjennom dette bare én gang. Er det mulig å sette inn 2 befruktede egg?

  1. Hei Mari
   Det er vel ingen grunn til å prøve på den naturlige måten når din samboer er sterilisert.Du bør få en uttalelse fra din behandlende lege på at din helsetilstand er slik at du kan bli gravid og gjennomgå et svangerskap uten risiko for din egen helse. Det er mulig å sette tilbake 2 embryo, men sjansen for et tøffere og mer komplisert svangerskap bør tilsi at du velger å få satt tilbake ett embryo i gangen.

 12. Hei.
  Jeg har et spørsmål ang assistert befruktning til lesbiske. Jeg er selv 29 og min partner er 34. Vi har vært samboere i 4 år, men vi har ikke bodd i Norge sammen da min samboer ikke er norsk, men fra et land utenfor EU. Er det noe mulighet for at vi kan søke om assistert befruktning i Norge, eller må min partner ha oppholdstillatelse i Norge (annet enn turistvisum) for at vi kan søke? Hun vil gjerne gå gravid første gang da hun er noen år eldre enn meg.

  1. Hei Lisa
   Hvis dere beviselig har bodd sammen i 4 år bør det ikke være noe problem å søke om assistert befruktning i Norge. spørsmålet vil ikke være hvor dere har vært samboere, men om det kan likestilles med et «ekteskapsliknende» samboerforhold.

 13. Hei. Jeg har endometriose (litt, ikke mye) og samboeren min er sterilisert, han har 2 barn fra før. Nettopp på grunn av barna hans flytta vi først sammen nå i April, men har vært sammen i snart 3 år. Vi har mer eller mindre bodd sammen helt fra begynnelsen av, men gjorde det offisielt først nå. Jeg er 30 år, og han er 40. Betyr dette at vi ikke kan søke om IVF, da reglene sier at man må ha bodd på samme adresse i minst 2 år?

  1. Hei Iselin
   Kan nok bli et problem. Om dere gifter dere vil dere kunne få behandling uten spørsmål om hvor lenge dere har bodd sammen.

 14. Hei,
  Jeg er 43 år og har disse verdier: TSH: 1.2, FSH: 10, LH: 6, Prolaktin: 268, Østradiol: 0.25,
  Testosteron: 1.7, AMH: 14.

  Hvordan vil min sjanse være for å ta IVF med egne egg ift mine verdier?
  Jeg ble gravid i løpet av 2 uker da jeg var 42 år. Jeg tok en abort for ett år siden
  og angrer så fryktelig på det. Jeg var jo heldig som ble gravid naturlig i en alder
  av 42 år, så raskt.

  1. Hei Anne
   Du har fortsatt godt med egg. En god del av dem er nok genetisk unormale pga alder. Ved IVF får vi ut flere egg som kan observeres fra befuktning og under utviklingen, slik at de som synes å ha best kvalitet kan tilbakeføres til livmoren. Det vil gi deg den best mulige sjansen til å bli gravid og forhåpentlig vis til å få barn.

 15. Jeg er en 39 år gammel,har en kjæreste på 44,som har sterilisert seg. Det er 10 år siden han sterilisert seg. Eg har ingen barn ifra før av. Eg har tatt tester og kan bli gravid. Men vi må nok ha asisstert befruktning. Vi har ikke vært samboere i to år heller. Så vet ikke om vi får hjelp.Tenker og litt på om det er liten sjangs på å bli gravid hvis han reverserer sterilasjonen og vi prøver på gamle måten å bli gravide.

  1. Hei Lillis. Er han sterilisert så er det assistert befruktning med uthenting av sædceller (TESE) som er løsningen for dere. Alternativt refertilisering, men det kan likevel bli snakk om assistert befruktning (da eventuelt med ICSI). Du har ikke så veldig god tid med tanke på din alder så det kan være lurt å vurdere å få hjelp. Hvis dere tar kontakt med oss så finner vi ut hva som kan være en god løsning for dere.

 16. Hei!
  Min samboer og jeg har prøvd å bli gravide i 1,5 år. Gikk en periode på Pergotime, men graviditeten uteble. Ble gravid en stund etter at jeg sluttet med Pergotime. Graviditeten endte med en MA i ca uke 6. Jeg er 39 år, snart 40. Har et barn på 12 fra før. I følge min gynokolog er eggene i høyre eggstokk fortsatt «gode», men ikke i venstre. Har ikke opplevd hverken MA eller SA tidligere(som jeg vet om). Min samboer er 38 år og har et barn på 7. Han har tidligere fått konstantert noe nedsatt sædkvalitet. Vi ønsker oss så inderlig barn sammen, men føler at tiden renner fra oss.. Kan vi søke om assistert befrukting?

 17. Må man gå på hormoner i forkant av assistert befruktning? Og blir det da 30. 000 +15000 for medisinene. Altså 45 000 for et forsøk?

  1. Hei Camilla. Som regel går man på hormoner hvis det er prøverørsbehandling (IVF) man trenger. For et forsøk blir det ofte rundt 10.000 per forsøk i medisinkostnader. HELFO dekker kostnader over 16 642. Les mer om dette her. . Ca 30.000 per IVF-forsøk er korrekt. Det kan komme til kostnader hvis man f.eks. er i behov av mikroinjeksjon (ICSI) eller andre tilleggsbehandlinger.

 18. Jeg steriliserte meg for ca to år siden.ønsker barn med min samboer.hva er prognosen og pris?har selv to barn fra tidligere forhold.

  1. Hei! Prognosen vil avhenge av mange forhold som f.eks. din alder. Dette kan personalet her si mer om hvis du sender inn mer opplysninger om dere. Prisen vil også avhenge av behandlingmetode som er nødvendig, men prøverørsbehandling starter på ca 30.000. I tillegg kommer medisinkostnader opp til ca 16.000 som man må betale selv. Ta gjerne kontakt med oss og for best mulig svar send gjerne inn dine opplysninger via pasientopplysningsskjema.

 19. Hei, jente på 23 år som er samboer med jente på snart 24! Vi har vært sammen i over 3 år, og samboere i snart 2! Jeg er sykemeldt og har alltid vært det igjennom nav, hun jeg er sammen med er utdannet og har arbeid. Pga min situasjon så er ikke vi registrerte samboere! Etter møte med nav ble vi enige og ikke krysse av det.. ang. Økonomi! Det jeg lurer på er ; når den dagen kommer der hvor vi har vært samboere i 2år, kan vi få barn når vi ikke er registrerte? Og er det krav for meg (som skal bære barne) om noe jobbsammenheng? Vet selv at innen det halvåret som er igjen at det blir slutt på min sykemelding og at jeg skal prøve meg ut i jobb! Lurer av nysgjerrighet, men velger selfølgelig ikke å sette ett barn til verden før økonomi er i orden!

  1. Hei! Hvis dere har vært samboere i to år burde det være greit, selv om du har krysset ut noe annet hos NAV. Dette prater du med personalet vårt om når dere ønsker å komme i gang. Det settes heller ikke krav til at begge må være i jobb. Dere er velkommen til å kontakte oss når dere er klar for det!

 20. Hei. Jeg og min kjæreste har prøvd å få barn i over et år og har tenkt på om det er mulig å få assistert befruktning. Etter å ha lest dette står det at vi må ha vært samboer i minst 2 år for å få muligheten. Vi har ikke på papiret vært samboere så lenge, men i praksis er vi det. Jeg er 32 år og redselen for å ikke få barn er så stor at det påvirker hverdagen min. Jeg kan ikke tenke meg et uten barn. Hva kan vi gjøre?

 21. Hei! Vi er et lesbiske par, begge er asiatiske. Vi har bodd sammen i mange år men har aldri registrert samboerskap grunnet vår kulturell bakgrunn. Min partner er allerede 43 år og nå vil vi gjerne ha barn. Hva skal vi gjøre da?

  1. Hei Regine
   Norsk lov krever at paret er gift eller samboere i et ekteskapsliknende forhold.
   Dette oppfyller dere vel om dere har bodd på samme adresse i mange år.
   Din partner har statistisk lav sjanse for å bli gravid hva gjelder alder, men hun bør få gjort en utredning av hormonstatus, eggreserve, livmoren og eggledere. Da vil dere vite mer om hvordan forholdene ligger an for hennes tilfelle.

   1. Hei! Vi har bodd i samme addresse i 7 år allerede. Hvilken vei skal vi gå da? Går vi til fastlegen eller til dere?

    1. Hei Regine! Det holder i lange baner. Dere kan gjerne kontakte oss direkte. Ring oss på 73 87 14 70 så får dere hjelp.

 22. Hei.

  Jeg og kjæresten sjekker mulighetene for å få barn i framtiden, der vi både vurderer Danmark og Norge. Vi er et lesbisk par, men jeg har en sønn fra før av og ønsker vedlig å kunne gi han søsken om en stund.
  Hvordan starter vi? Må vi til fastlege kanskje?
  Hva er kritikkene til assistert befruktning hos lesbiske ?

  Håper på svar!

  Vennlig hilsen

  Louise

  1. Hei Louise. Takk for kommentar og spørsmål.

   Dere starter veldig enkelt ved å sende inn et sikret pasientopplysningskjema. Det finner dere her. . Det er helt uforpliktende, men da får vår pasientvert en del viktig informasjon om dere slik at hun kan ringe dere tilbake for en prat. Det skjer normalt i løpet av en dag eller to. Hun kan gi svar på det meste.

   Hvis det er kriteriene du mener så er de det samme som får hetrofile par, og står beskrevet i dette innlegget. Hvis det er kritikk du mener så er det vel ikke så mye kritikk rundt dette i vårt miljø i alle fall, og det er ingen spesielle grunner til å dra til Danmark for dette lengre. En forskjell er at det i Norge er ikke-anonym donor, mens i Danmark er donor anonym. Vi synes i utgangspunktet det er positivt med ikke-anonym slik at et barn kan få muligheten til å finne ut hvem som er donor når det blir 18 år og eventuelt ønsker det.

   Ta gjerne kontakt med oss for å få vite mer om hvordan vi kan hjelpe!

 23. Hei,

  Jeg er 42 år gammel, har S-FSH på 71, S-LH på 40, S-Østradiol på 0,08, og AMH mindre en 1 på 1. syklusdag. Jeg har et sønn som er 3 år gammel. Kan jeg bli gravid ved IVF? Når det gjelder refurdering av HELFO er grense 41,5 år gammel mor eller?

  Hilsen

  1. Hei Anna
   Beklager – skrev svar til feil Anna i den første kommentaren (fjernet nå).

   Du vil nok ikke bli gravid med IVF. Hormonverdiene viser at du er i eller like før menopausen. Dersom behandling med donoregg er aktuelt stiller det seg selvfølgelig annerledes.

 24. Hei
  Det er Sofia her og ønsker tvillinger 🙂 Jeg og min ektefelle har 4 barn og
  vil gjerne ha tvillinger også.
  Det er drømmen vår og mine 4 barn ønsker også ha tvilling søsken.
  Min alder er 35år..
  Det vil være stor glede for oss.
  Kan dere hjelpe med det ?
  Hva koster det ?
  Vil være veldig takknemlig

  Mvh
  Sofia

  1. Hei Sofia. Vi kan ikke hjelpe til med å lage tvillinger. Vi hjelper par som sliter med å få barn til å få barn.

 25. Hei,

  Jeg er 33 år og startet på utredning for barnløshet hos fastlege, etter 1 år med prøving. Avventer svar på blodprøver foreløping men sjekker ut muligheter dersom assistert befruktning skulle bli aktuelt. «Problemet» er at min partner er britisk og jeg er norsk. Vi bor sammen i England (tilsammen 3 år nå) mens jeg jobber «fjernkontor». Altså har jeg norsk jobb, norsk statsborgerskap og er medlem i norsk folketrygd, betaler norsk skatt samt at jeg bor i Norge ca 40-50% av året (og resterende i England med min partner). Min partner har «alt» i England. Min fastlege ba meg tenke på hvor vi evt. ville utføre IVF e.l. dersom det skulle bli aktuelt. Jeg lurer derfor på om det er regler for at begge partnere må ha norske personnummer for å få assistert befruktning? I England er det krav om at man har prøvd å bli gravide i 2 år før man kan starte på behandling, jeg ønsker derfor å sjekke ut mulighetene i Norge.

  1. Hei! Begge partnere trenger ikke Norsk statsborgerskap, det er parforholdets varighet som teller. I Norge gjelder 12 mnd. regelmessig samliv uten å oppnå graviditet.
   Anbefaler et dere begge utredes for barnløshet slik at årsaken kan avdekkes og type behandling anbefales.

 26. Hei. Jeg er en kvinne på 41. Jeg og min partner har ikke bodd sammen i 2 år, men vi kan ikke vente siden jeg er så pass gammel. Vi har årøvd i 7 mnd å bli gravid. Lurer på om det er mulig å få hjelp til det? Leste noen plasser at kvinnens alder ved innsending av søknad skal ikke være mer enn 39…

  1. Hei! Det er mulig å få hjelp til å bli gravid og som du sier begynner det å haste nå. Dersom dere er gift blir det ikke spørsmål om hvor lenge dere har vært samboere, og dere kan tas inn til behandling dersom forholdene ellers ligger til rette for det. Vi har ingen regel om 39 års aldersgrense, men det kan tenkes at andre klinikker har en slik grense. Hvis dere ønsker at vi skal ta kontakt for en prat, send inn pasientopplysningsskjema som du finner her.

 27. Hei.
  Det jeg lurer på er: min samboer steriliserte seg for 7år siden. Men har nå lyst på barn sammen med meg. Er det mulig å få hjelp til det?

 28. Hei! Hvor i Norge kan man få hjelp til assistert befruktning hvis kvinne er alene uten mann men godt etablert økonomisk mm.?

 29. Hei
  Jeg hadde 1 ivf forsøk i 2009, pga tette eggledere etter operasjon. Gravid med første innsetting. Ukomplisert svangerskap. Er nå 36 år. Ønsker oss ett barn til. Er gift med samme mann, begge har høyere utdanning. Vi bygget nytt hus for 3 år siden, blir gjeldfri pga pasientskadeerstatning ved feilbehandling i forbindelse med tarmslyng. Ble rammet av stranguleringsileus i 2011. Har derfor kun 3, 20 meter tynntarm igjen, mangler colon pga UC. Alle blodprøver er fine, ingen ernæringsproblemer eller betennelser. Gastrokirurg og indremedisiner sier jeg har mer enn nok tarm til å ernære 1 foster, og jeg har fått klarsignal av dem til å bli gravid. Jeg sliter derimot noe med væskebalansen, får Ringer 2 liter hver 14 dag. Klarer meg også helt uten Ringer, men blir da veldig slapp og kvalm i perioder. Vil jeg bli godkjent for et nytt IVF forsøk?

  1. Hei Kari
   Dersom fødeavdelingens leger er enige i vurderingen til indermedisineren og gastrokirurgen vil du nok kunne få tilbud om IVF-behandling. Slik jeg ser det er dette en typisk oppgave for en offentlig klinikk, hvor de har umiddelbar tilgang til nødvendig ekspertise hvis det skulle oppstå problemer eller komplikasjoner under behandlingen eller i svangerskapet.

 30. Hei
  Jeg er en dame på 33 år og har gått uten prevensjon i mange år. Jeg har hatt faste partnere, samboerforhold. Jeg har vært hos gynekolog 2 ganger og fått beskjed om at alt er i orden. Men jeg ønsker å få en skikkelig vurdering/undersøkelse, for jeg har gått med en følelse i over lengre tid om at jeg kan ha problemer med å bli gravid på egen hånd. Nå har jeg og min tidligere kjæreste flyttet fra hverandre, mye pga dette med barn. Derfor lurer jeg på om jeg kan få en vurdering, selv om jeg nå er alene? Om ikke annet bare få tatt denne undersøkelsen, slik at jeg kan få en bekreftelse…

  1. Hei dame 33
   Du kan få utredning hos oss for å klarlegge hvordan det ligger an med fruktbarheten hos deg. Gå inn på vår nettside, send inn vårt skjema pasientopplysninger, så tar vi kontakt tilbake og starter utredningen.

 31. Hei. Jeg lurer på om det er noe nedre aldersgrense for å prøve ut dette? Jeg og samboeren har bodd sammen i snart to år, jeg er 20 og han 29. Vi har prøvd siden vi flyttet sammen, men ingen tegn til barn enda, dessverre. Min mor fikk meg tidlig, da hun var 19, og hun hadde ingen problemer. Vi er veldig bekymret, og er redd for at det enten er noe galt med enten meg eller han. Jeg dro til legen, men fikk til svar at vi var alt for unge til å få barn, selv om vi har hat et stabilt forhold i mange år. Håper dere eventuelt kan hjelpe oss, da vi tar dette er veldig tungt.

  1. Da er det på tide å sette i gang en utredning av deg og din partner. Dette kan vi hjelpe dere med om dere fyller ut og sender oss pasientopplysninger. Hvis dere skulle være i behov av hjelp og forholdene ellers ligger til rette for det kan dere få hjelp hos oss.

 32. Hei! Min mann er hiv + og jeg er hiv -. Jeg har 2 varn fra forrige ekteskap. Hvordan kan vi få barn sammen?

  1. Svar Mari
   Hvis det ellers ikke er noe galt med noen av dere vil det enkleste være å gjøre det på den «naturlige måten». Om dere er i behov av assistert befruktning vil dere ikke kunne få hjelp i Norge, da ingen klinikker her hjemme har laboratorieforhold som hånterer den type smitterisiko. Noen danske klinikker og flere andre utenlandske kan også hjelpe.

 33. Hei
  Jeg og min kone ønsker gjerne bære hverandres barn (dvs. bruke den andres egg+ donor) og lurer på om dette er mulig? Eller om dette regnes som surregati i Norge.

  1. Hei Malin. Jeg forstår ditt ønske, men dette vil vi etter norsk lov ikke kunne tilby i Norge. Det er vel så vidt jeg kan forstå både ses som surrogati og eggdonasjon, og ingen av disse er tillatt i Norge i dag. Det vi kan gjøre er å utføre behandling hvor dine egg settes inn hos deg etter befruktning med donor. Ta kontakt med oss på 73 87 14 70 hvis du ønsker å høre mer om dette.

 34. Hei jeg er en dame på 44 år, Jeg prøver å bli gravid og har tatt første forsøk uten å lykkes.
  Jeg har en datter på 23 år da jeg i min ungdumsalder ble voldtatt og har en kristen familie og beholdte barnet mitt, noe jeg aldri har angret på.
  No for 10 år siden giftet meg med en snill mann som fikk meg til å få livsgleden igjen,
  han er 12 år yngre enn meg og har ingen barn.
  Vi har prøvd alt. Jeg tok første forsøk i haugesund ( hausken) i 2011.
  Jeg leste her at alderen er 44 år, lurer på om dere kan hjelpe meg ihverfall med siste forsøk for å gi håpet om å bli mor igjen.
  Jeg griner i søvne og er desperat.

  På forhånd takk

  1. Hei Marita
   Som det framgår av vår nettside (aldersgrense) sier vi at vi ikke tilbyr behandling når kvinnen er 44 år eller eldre. Grunnen er et vi ikke har graviditeter i denne aldersgruppen. Forstår at du har det vanskelig, men de aldersbestemte endringene i eggkvaliteten kan ingen gjøre noe med, heller ikke vi. Som regel vil behandling med donoregg være måten å bli gravid på for kvinner i din situasjon. Jeg vil ellers anbefale deg å ta kontakt med Tone Bråten (ufrivilligbarnløs.no) .

 35. Hei. Jeg er 31 år gammel. Jeg vil ha barn, men min mann har problemer med reproduktiv helse. Sædceller i ejakulatet har ikke blitt funnet.Testikkelbiopsi viser prosessen med å lage sædceller, men de kommer ikke ut.Vi ber om din råd om hva vi skal gjøre neste

  1. Hei Milica
   Hvis det ble funnet normale sædceller i testikkelbiopsien kan de brukes til å befrukte egg fra deg ved hjelp av mikroinjeksjon (ICSI). Hvis det bare ble sett spermieproduserende celler og ingen spermier er det ikke mulig å tilby behandling annet en ved hjelp av donorsæd.

 36. Hei!
  Vi trodde i dag at vi var klare til å sende inn søknad til prøverør gjennom det offentlige.
  Når vi kom til legen i dag fikk vi beskjed om at jeg hadde irregulærer celler og at jeg måtte vente et halvt år før meg tok en ny test for å sjekke at dette var gått tilbake.
  Jeg ble VELDIG skuffet for jeg trodde at nå kunne vi endelig komme igang!

  Er dette vanlig praksis overalt? Må jeg vente med å sende inn søknad om prøverør før perøvene viser at cellene er normale?

  Vi er utredet, alt er ellers bra med begge to. begge er 26 år. Har prøvd i 1 1/2 år.

  1. Hei Siri

   Kan hende må du vente til celleprøven er normal med å starte behandlingen, men søknaden om behandling kunne du vel ha sendt inn. Det er jo ofte rimelig lang ventetid på selve behandlingen i det offentlige. Vi synes det er riktig å avklare at celleprøven er normal for å unngå problemer med celleforandringer som trenger behandling under behandlingen eller når du er blitt gravid.

 37. hei.

  jeg lurer på koffer man må ha samboer for og få barn? jeg har været alene i snart 6 år me min datter og hun har jo ikke lidd noe.

  1. Personer som har hatt hepatitt B, men som ikke er smittebærere (ikke har hepatitt B-virus i kroppen) kan få behandling. De har typisk følgende svar på serologisk test for hepatitt B – virus:

   Hepatitt Bs Ag: neg / Hepatitt -B Core Ab: pos / Hepatitt HB S Ab: pos

   Personer som har aktiv hepatitt B, kan ikke få behandling i Norge fordi ingen av de Norske IVF – klinikkene har egen produksjonslinje (laboratorium) for behandling av par der den ene eller begge har aktiv smittsom hepatitt B (gjelder også personer med hepatitt C og HIV).

   Personer som har aktiv hepatitt B har typisk følgende svar på serologisk test for hepatitt B:
   Hepatitt Bs Ag: pos / Hepatitt -B Core Ab: pos / Hepatitt HB S Ab: pos

   Personer som har gjennomgått hepatitt B for lenge siden eller som er i en latensfase før sykdommen bryter ut vil ha følgende svar på serologisk test for hepatitt B:

   Hepatitt Bs Ag: neg / Hepatitt -B Core Ab: pos / Hepatitt HB S Ab: neg

   Dette betegnes som hepatitt B cor – alene positiv og krever vidreundersøkelse med PCR – teknikk for å finne ut om det kan påvises hepatitt B DNA hos personen. Om denne testen er negativ (ikke påvist DNA) kan vi tilby assistert befruktning i tiden 4 – 6 ukene etter testen. Undersøkelsen må gjenta før hvert forsøk.

   Det finnes klinikker som tilbyr behandling til pasienter med aktiv hepatitt B, blant annet noen Danske klinikker. Kontakt gjerne Ønskebarn for utfyllende informasjon om klinikker og rettigheter i forbindelse med behandling i utlandet.

 38. Heisann! Hvis man kan få barn vanlig, men ønsker in Vitro for større sjanse av tvillinger, er det mulig? Joseph

  1. Heisann Joseph.

   Det er mulig, men ikke tilrådelig. Vi vil gjerne gi deg to barn, men ikke samtidig. Dessuten har vi ikke lov å behandle par som kan få barn på vanlig måte.

 39. Hei. Jeg er 46 år gammel og i de siste 2 årene har jeg planer om å bli gravid, men jeg blir ikke gravid. Jeg har 2 barn så jeg har ikke hatt noe problem om å ikke bli gravide. Men brukte prevensjon ganske langt periode. Jeg lurte på om dere kan hjelpe meg. Hilsen Hanna

  1. Hei Hanna!

   Beklager sent svar.

   Jeg er ikke så overrasket over at det tar tid. Det er ikke så ofte at en kvinne på 46 år blir gravid med sine egne egg. Hos oss tilbyr vi ikke behandling når kvinnens alder er 44 år eller høyere. Grunnen til det er at sjansen til å bli gravid og få barn er så lav at vi mener det er uansvarlig å tilby prøverørsbehandling.

 40. Hei,

  Hvordan vurderer dere hvilke par som dere velger å behandle?
  Da tenker jeg først og fremst i forhold til omsorgsevne.
  Er dette kun basert på samtaler, eller innhentes det noen form for
  informasjon?
  Psykisk helse er jo et sårt tema for mange, og mange har kanskje
  en historikk innen psykiatrien. Som sliter med angst, depresjoner,
  borderline, bipolar etc.
  Er man avhengi av hjelp fra en klinikk kan det være veldig sårt å
  ikke kunne få hjelp grunnet slike ting, selv om man vil være vel så
  egnet som mor, og også har et stabilt partnerskap.
  Hvordan vurderer dere slike situasjoner?

  1. Hei Lene,

   I utgangspunktet ønsker vi å hjelpe alle som trenger det til å få barn.

   Vi er ansvarlige for å tilse at de er gifte eller lever i et ekteskapsliknende forhold og at de har evne til å ta hånd om barnet som måtte bli til som følge av behandlingen. Noen ganger finner vi at det kan være grunn til å innhente tilleggsinformasjon for å sikre at vi ikke medvirker til å bringe barn inn i et forhold som av ulike grunner ikke evner å gi barnet gode oppvekstforhold. Da ber vi normalt om en sosialrapport, en utenforstående vurdering av omsorgsevne og boforhold. Vi er opptatt av gode oppvekstforhold og egnede omsorgspersoner, ikke av diagnoser eller funksjonshemninger.

 41. Vi vil ha to barn med en gang. Kan vi få behandling for det. Og hvor mye koster det?.

  1. Hei Mari

   Holdningen hos oss som tilbyr assistert befruktning er at flerlingsvangerskap er en av de alvorligste komplikasjoner til denne type behandling. Derfor setter vi normalt tilbake ett embryo og fryser ned de andre gode embryoene for senere tilbakeføring. Slik kan du få to barn etter en behandling, men til forskjellig tid. Hvis sjansen til å bli gravid er lav hender det at vi setter tilbake to embryo. Vi ønsker å hjelpe våre brukere til å få barn, men ikke risikofylte flerlingsvangerskap med betydelig sjanse for for tidlig fødsel og fosterskade. Jeg kjenner ingen Norske klinikker hvor man kan «bestille» tvillingsvangerskap.

 42. Jeg har fått time til samtale hos Kvinneklinikken for prøverør, men slik jeg leser ett annet innlegg her, er det visst bortkastet? Jeg hadde Hepatitt C for tre år siden , tok kur og er nå frisk. Antistoffene vil jo alltid vise på blodprøvene, men er det slik nå at jeg bare kan avbestille timen min hos kvinneklinikken? Er ikke noe vits å dra opp der da… Gjelder samme reglene i utlandet? – er det ett smutthull der?

  1. Hei Rebecca

   Regner med at klinikken kjente til prøvesvarene dine før de satte deg opp til samtale. Derfor vil jeg anbefale at du møter for å høre hva de kan tilby. Behandling av par hvor den ene eller begge er bærer av alvorlig smittsom sykdom eller kan være bærer, krever at klinikken har egen avdeling for å håndtering av smittefarlig materiale. I Norge mener jeg å vite at ingen klinikker har egen avdeling for smittefarlig biologisk materiale. Det skal finnes mulighet for behandling utenlands og jeg vil anbefale at dere tar kontakt med «Ønskebarn» som har omfattende kunnskap om behandlingsmuligheter i utlandet.

 43. Hei, jeg er 42 år gammel, har S-FSH på 14, S-LH på 7 og S-Østradiol på 0,11 på 3. syklusdag. Kan jeg bli gravid ved IVF? 20 kg overvektig.

  1. Hei! Om forholdene ellers skulle ligge til rette for tilbud om IVF vil jeg si at sjansen fortsatt er til stede, men litt nedsatt I forhold til alder pga antydet forhøyet FSH.

 44. Hei. Hvis en har <1 AMH, er det mulig og få behandling? Jeg er snart 36år gammel. Hva ellers kan vi gjøre fordi min gynokolog sa vi er ikke en kandidat for IVF pga av lav AMH.

  1. Hei! Beklager sent svar. Ikke nødvendigvis. Hvis eggstokkfunksjonen fortsatt er normal (normal FSH) kan behandling fortsatt være aktuelt. Send inn pasientopplysninger og kopi av evt prøvesvar til oss via post så skal vi gjøre en vurdering.

 45. Vi gifter oss til sommeren og gyn skal sende inn søknad til det offentlige i mai/juni. får vi prøverør når vi har hatt adressen på forskjellig sted, men vi gifter oss til sommeren?

  1. I loven er det krav til at man enten må være gift eller samboer i ekteskapsliknende forhold. Det siste tolkes vanligvis som to års samboerskap. Er man gift er kravet oppfylt så da vil det vanligvis være klart for behandling hvis resten av kravene er oppfylt. Vi kan jo likevel ikke snakket på vegne av det offentlige sykehuset dere har sendt søknad til. Dere får neste høre med dem om det. Lykke til!

 46. Hei. Jeg lurer på hvordan det er med ivf behandling når man er overvektig? Jeg har fått påvist PCOS, og har prøvd å få barn med min samboer i 2-3 år nå. Vi har prøvd med pergotime, men ikke klart å få det til med dette heller. Er ivf noe vi kan få hjelp til i norge, eller må vi til danmark?

  1. Hei! Det fins 11 klinikker i Norge i dag som tilbyr IVF, også til pasienter med PCOS. De fleste klinikker har en øvre grense for BMI på 35. Vi har skrevet om dette tidligere – se følgende link.

   Som du ser av dette innlegget fins det flere grunner til at man setter en slik grense. Både når det gjelder for riskio for kvinnen, risiko for svangerskapet og dermed også risiko for barnet som måtte bli til som følge av behandlingen.

 47. er mulig å få behandling vis han sambore min er hiv negative og jeg er hiv postive med god behandling med hiv medicin har nesten fines ikke hiv virus på blod mitt.håper dere svarer meg-:)

  1. Hei Sara. Desverre er ikke dette mulig i Norge per i dag, og vi vet ikke hvor man kan henvende seg nå. Det er to fra Medicus som reiser på et nasjonalt møte i neste uke om nettopp denne problematikken, og kanskje kan vi si noe mer om dette når de kommer tilbake. Hvis så er tilfelle så gir vi tilbakemelding på dette her.

  2. Jeg har nesten samme problem;min mann har hatt Hiv,men er kvitt det,vi har sjekket 10 ganger,og de finner ikke noe virus.Selv har jeg det heller ikke.
   Hvordan er det om man har hatt Hepatitt B,og C,men er behandlet for det,og virusene finnes ikke lenger på blodprøver?
   Er det da mulig å få hjelp med assistert befruktning?

   1. Slik situasjonen er i Norge dag kan man ikke få tilbud om assistert befruktning hvis man har HIV eller Hepatitt C. Hvis man har hatt Heptatitt B, er immun og oppfattes som smittefri vil man kunne få tilbud om assistert befruktning.

    1. Hvis jeg klarer bli kvitt hepatitt C viruset kan jeg da få? Mannen min har kreft og dette er vårt siste håp, men jeg har hepatitt C. hatt det i over ti år og fødte en frisk gutt for ti år siden så dette knuste meg her jeg sitter og spontanaborterer.

     1. Hei Trine
      Det er slik at man aldri med sikkerhet kan si at du er helt virusfri, selv om den ikke kan påvises. Så langt jeg vet er det derfor heller ingen norska klinikker som i dag kan tilby behandling. I Norge vil det også bli reist spørsmål om leveutsiktene til din mann, med bakgrunn i at man mener at barnet skal ha en rimelig sjanse til å vokse opp med både en far og en mor. Dere bør nok velge å få behandling utenlands. Kontakt «Ønskebarn» (www.onskebarn.no), de sitter med mye informasjon om hvor dere kan få god behandling ved klinikker utenfor Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.