Overvekt, BMI og assistert befruktning

Vi får mange spørsmål om overvekt og BMI-grenser i forbindelse med vårt tilbud innen assistert befruktning. Dette forholdet ønsker vi å fortelle om i dette innlegget. Vi vil understreke at vi alltid prøver å ha fokus på individuelle vurderinger. Dette gjelder ikke bare forhold knyttet til behandlingsopplegg og alder, men også BMI. Man bærer vekta si forskjellig og BMI trenger ikke alltid å gi et helt riktig bilde av situasjonen, men for mye og for lite er ikke bra, heller ikke når det gjelder BMI.

Noen kvinner mister sin syklus pga lav BMI, mens andre mister sin syklus pga høy BMI. Dette skriver seg tilbake til endringer i hormonstatus som virker tilbake på de områdene i hjernen som styrer kvinnens syklus, hypotalamus og hypofysen. Når forholdet mellom muskelmasse og fettmengde blir for lav eller for høy oppstår det endringer som fører til at kvinnens eggstokker ikke går i naturlig syklus. Eggutvikling og eggløsning opphører eller skjer bare sporadisk og sjansen for å bli gravid på egen hånd reduseres pga sjeldne eller ingen eggløsning.

Her er det altså “naturen” som setter begresningen. Det kan tenkes at dette skriver seg tilbake til et prinsipp om å beskytte kvinnen mot å bli gravid under forhold som kan være negative for graviditeten eller representere en risiko for kvinnen som ønsker å bli gravid. Denne kommentaren byggs på egen betraktning og kan ikke dokumenteres. Vi vil alltid foreta individuell vurdering, men vil ikke utsette kvinnen for uakseptabel risiko. Noen ganger kan dette føres tilbake til kvinnens BMI.

Kvinner som behandles for barnløshet knyttet til lav BMI er normalt lette å undersøke med UL. Ultralydveiledet uthenting av egg fra eggstokkene innebærer som regel ingen problememer, men de kan være vanskelige å stimulere eller reagerer annerledes eller kraftigere på stimuleringen enn det man forventer.

Kvinner med høy BMI avbilder som regel dårligere enn normalt ved ultralydundersøkelse. Dette skyldes at ultralydbølgene svekkes når vevsmengden øker. Vevsmengden omkring organene i bekkenet kan ved betydelig overvekt være så stor at det blir vanskelig å se eggstokkene. Dette vanskeliggjør oppfølging i stimuleringsperioden og kan forårsake problemer med å se eller nå fram til eggsekkene i forbindelse med egguthentingen. Betydelig overvekt kan derfor representere en helserisiko for kvinnen under stimulering og egguthenting som går ut over det man vil akseptere ved denne type behandling.

For å oppsumere opplever vi ved behandling av kvinner med barnløshet knyttet til lav eller høy BMI at det kan oppstå risiko knyttet til følgende forhold:

 • unormal respons på stimuleringen
 • vanskeligere å kontrollere stimuleringen
 • vanskeligere å følge utviklingen av eggsekkene og bestemme tidspunkt for egguthenting
 • mer komplisert egguthenting
 • økt risiko for komplikasjoner under svangerskap og fødsel

På bakgrunn av det foran nevnte har vi en anbefalt grense for BMI. Vi ønsker at kvinnen skal ha en BMI mellom 19 og 35. Dette viser tilbake til at vi ønsker å gjennomføre et vellykket behandling og ivareta tryggheten for kvinnen og fosteret som måtte bli til som følge av behandlingen, noe som alle involverte parter vil være tjent med.

Har du en BMI under 19 eller over 35 skal du likevel ta kontakt med oss. Vi gjør individuell vurdering av deg og din situasjon. Noen ganger vil vi tilby behandling, mens andre ganger vil vi foreslå løsninger for hvordan vekten kan tilpasses høyden slik at sjansen for graviditet optimaliseres samtidlig som risikoen for komplikasjoner reduseres til et akseptabelt nivå.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

8 kommentarer

 1. Hei.

  For ordens skyld:
  Alder: 34 år
  AMH: 5
  Høyde: 172 cm
  Vekt: 105 kg

  Jeg skal i gang med mitt siste offentlige forsøk, og etter dette går jeg privat. Kommer da til å gå til dere. Men jeg lurer på noe. Jeg har fått beskjed om å gå ned 10 kg før det siste forsøket, som er om 2 måneder. 10 kg på 8 uker. Jeg skal klare det, men jeg er redd for at lite næring og hard trening vil ha en negativ effekt på forsøket. Jeg har gått ned i vekt før, og den gangen fikk jeg ikke ut ett eneste egg. Det var bare tomme skall. Jeg var redd lite næring og hard trening hadde noe å gjøre med saken, men gynekologen mente at det hadde det ikke. Med mine fettlagre er det nok næring å ta av mente han, selv om jeg spiser lite og trener hardt. Jeg har lav AMH, men har aldri opplevd å ikke få ut egg før. Bruker å få ut mellom 4-6 stk. Nå er jeg redd det samme skal skje igjen. Så jeg har noen spørsmål.

  Tror du lite næring og hard trening tett opptil forsøket kan påvirke resultatet negativt?

  Hva er egentlig verst? Lite næring og hard trening som gir vektnedgang, eller høy BMI men nok næring og en mindre stresset kropp?

  Og hvilken måte er det best å gå ned i vekt på for min del nå? Lite næring og la kroppen slappe av, eller rikelig næring men hardere trening?

  Tror du det kan ha vært andre ting som gjorde at det pluselig ikke var noen egg der?

  Veldig usikker på hva jeg skal gjøre, er så redd for å ende opp uten egg igjen.

  1. Hei!

   Om lite næring og hard trening i forkant var årsaken til ingen egg hos deg vet jeg faktisk ikke sikkert. Imidlertid vil jo et slikt raskt vekttap kunne være stressende for deg – totalt sett. Jeg kan ikke se for meg at det på noen måte er gunstig for det du skal gjennom. BMI grensen på 32 som mange offentlige klinikker har er jo litt tilfeldig satt, og jeg treffer mange som sliter unødig mye i forkant kun for å oppnå kravet en kort stund før vekten naturlig går litt opp igjen. Gradvis vekttap er vel bedre på alle måter. Lykke til!

 2. Etter naturlig forsøk, så ble jeg mirakuløst gravid. Men vi mistet vårt fullbårne barn under keisersnitt, men hadde et meget sterkt ønske om å prøve igjen – men da med hjelp. Vi har hatt 2 forsøk med ICSI for noen år siden med dessverre negativt resultat. 1.forsøk ga kun 1 egg (m/nesespray), 2.forsøk ga 4 egg (sprøyter, men det gikk ikke). Egg ble tatt ut ene dagen, og satt inn igjen neste dag (kun 1 egg). Han har dårlig sædkvalitet / få sædceller. Kan mine egg være for dårlige mht alder ? Nå er jeg 46 og han 44. Jeg har en BMI på over 30, og han er også godt i hold. Har regelmessig mens. Kan drikker mye kaffe. Kan det spille inn på sædkvaliteten ? Vi har prøvd naturlig, men det gir bare negativt resultater og nedturer. Ønsker oss så inderlig et barn til. Hva er øvre aldersgrense for prosessene ? Hva er grensen i utlandet ? Hvilke klinikk / land anbefales som seriøst om man må dra utenlands ?.Kan eggdonor eller sæddonor være et alternativ for oss ? Eller er vi for gamle ?

  1. Hei Wenche.I deres situasjon er nok behandling med donoregg den eneste realistiske behandlingsmåten. Sjansen for å bli gravid med egne egg er statistisk langt under 5% og det er ikke noe å satse på. Før dere tar en slik beslutning bør dere sjekkes begge to for å utelukke andre negative faktorer ut over alder og at din partner har tilstrekkelig med sædceller til å kunne bidra til behandlingen.

  1. Hei Maren
   Ikke så lenge du ikke har mens, da har du heller ikke eggløsning. Du vil trolig heller ikke få en regelmessig syklus før du øker vekten din til en BMI på 19 eller over. Naturen setter en stopper for eggløsningene når kvinnen er for lavvektig eller høyvektig

 3. Hei Jannicke!

  Som det står i innlegget kan du selv om du har en BMI på over 35 ta kontakt med oss. Vi gjør individuell vurdering av deg og din situasjon. Dette finner dere ut av i felleskap med legen.

  Magnus

 4. jeg er ei jente på 21år, som er overvektig…har en bmi på 45…kan jeg bare glemme å få hjelp av dere da, eller?? eller kan jeg bestille time lell?? har mest fett rundt magen.
  har snakket med flere som har fått hjelp hos dere som har hatt samme bmi som meg…er det håp for meg?? vi har prøvd å bli gravide i 2.5år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.