Sædprøve og sædanalyse

Hvorfor gjøre en sædanalyse?

Infertilitet knyttet til mannlig faktor er den mest vanlige grunnen til at par søker fertilitetsbehandling med en hyppighet på nærmere 40 %. Det første som skjer ved en fruktbarhetssjekk er en enkel sædanalyse. Selv om noen pasienter har testet sædkvaliteten tidligere, kan sædanalysen være dårlig utført og nøkkelindikatorer på mannlig infertilitet bli oversett. Derfor gir en vurdering gjort av en erfaren embryolog en mer detaljert analyse som vil hjelpe din behandler til å rettlede deg til å velge den beste behandlingsmåten.

Hva undersøkes?

Å diagnostisere mannlig infertilitetsfaktorer er en prosess som bygger på en rekke viktige tester for å lage et korrekt bilde av mannen. Alle disse testene har betydning i den potensielle suksessen med å bli gravid, enten på naturlig måte eller ved assistert befruktning.

På Medicus har vår sædanalyse blitt laget for å vurdere ikke bare at du har sædceller, men også faktorer som kan påvirke kvaliteten på sædcellene dine. Fra disse resultatene kan vi lage en behandlingsplan for å potensielt bedre din sædkvalitet og gi deg det aller beste utfallet. Nedenfor er en liste over viktige sædparametere som vi vurderer.

Faktorer som påvirker mannlig fertilitet

  • Sædkonsentrasjon/Motilitet
  • Sædvolum
  • Vurdering av immunceller/umodne sædceller i sædvæske
  • DNA-kvalitet i sædceller, Sperm Comet-test (på indikasjon)
  • Livsstil/miljø
  • Veldig tykk sædvæske
  • pH av sædvæske

Hvordan går jeg fram?

Man må være seksuell avholden i minimum 2 dager, men ikke lengre enn 3 dager, før prøven skal avgis. For kort eller for lang avholdenhet påvirker prøven og bedømmingen

Under har vi skissert prosessen steg for steg.

Vi har også en undersøkelse hvor vi analyserer DNA-skade i sædcellene. Denne kalles Sperm Comet-testen og gjøres i samarbeid med det engelske selskapet Examen. Les mer om Sperm Comet-testen her. 

1. Kontakt oss for å avtale time

Rad Om Veien Videre

Vi finner en tid som passer deg og avtaler når du kommer for å ta eller levere prøven.

2. Ta prøven – på klinikken eller hjemme

Fruktbarhetssjekk

Hvis du tar den hjemme, kan du kjøpe prøveglass/uringlass på apotek. I tillegg må vi ha den innen 30 minutter etter at prøven er tatt og den bør oppbevares varmt i transport til klinikken, f.eks. i armhulen.

3. Vi analyserer og du får resultatet

terms_icon

Vi avtaler med deg når og hvordan du vil få resultatet. Normalt sett ringer vi deg samme dag med svaret og eventuell oppfølgingsplan.

Fant du ikke det du lette etter?

DNA-skadeanalyse, Sperm Comet-testen

Spørsmål og svar