En kringle bakt med kjærlighet

Det har blitt hvisket om at verdens beste kringle befinner seg her på Medicus.

Har du ikke hørt om den? Det gjør ikke så mye, for det betyr bare at du mest sannsynligvis ikke har hatt behov for prøverørsbehandling hos oss.

Denne kringla er nemlig bakt med kjærlighet og omsorg i over 11 år til tøffe kvinner som nettopp har fått hentet ut egg i forbindelse med prøverørsforsøk.

En liten premie

– Pasientene kommer hit til en dag de kanskje har gruet seg litt for og er litt øre etter medisineringen. Da betyr det mye å få synke ned i en god stol etterpå med en kopp kaffe og et stykke kringle. Det gjør at pasientene sitter igjen med noen gode assosiasjoner etter en dag som kan være litt stressende. Det er en liten premie, sier sykepleier Magnhild.

Selve kringla er det familien Sørdal som står bak. Terje Sørdal startet Medicus i 2002 og er ansvarlig lege ved klinikken. Kona Liv jobber også her som studiekoordinator, og er opphavskvinnen til kringla.

– Jeg har bakt den til alle typer anledninger i mange år og fått mange gode tilbakemeldinger på den. Da vi startet Medicus syntes jeg det var hyggelig å bake noe som pasientene kunne få servert når de kom hit til behandling, sier hun.

1000 kringler

Den gangen så ikke Liv for seg at det skulle blir baking flere ganger i uka i over ti år. Nå passerer de snart 1000 bakte kringler med melisglasur, vaniljekrem og rosiner. Hemmeligheten, som ikke er mer hemmelig enn at alle får med seg oppskriften hjem, ligger i hevingen.

– Jeg lar den heve kaldt over natta og så bruker vi ordentlig godt smør som jeg kjevler inn i deigen. Og fersk gjær selvsagt, forteller Liv.

Om morgenen er det Terje sitt ansvar å steke bakverket. Etter en kopp kaffe i sekstida setter han ovnen på 200 grader og lar kringla steke et kvarter, før han dekker den med bakepapir og lar den steke ti minutt til.

Så bærer det ned til klinikken hvor den blir pyntet med melisglasur før servering. Det er litt jobb, men Liv mener det er verdt det.

– Ikke en eneste gang har det vært et ork, det er moro å tenke på hvor mange vi gleder med det, smiler hun.

Og oppskriften på herligheten får du her:

Medicus-kringla

  • 25 g gjær
  • 2 dl melk
  • 1 ½ del kulturmelk, fløte eller rømme
  • 1 egg
  • 1 ½ dl sukker
  •  1 ts salt
  • 200 gr godt smør – gjerne Kvitseid
  • Ca. 1 kg mel
  • 1 pk vaniljekrem
  • Rosiner

Smuldre gjæren i litt lunkent vann, tilsett resten av væsken – den skal være kald. Bland deretter i egg, sukker, salt og mel. Rør deigen sammen og la den hvile litt. Kjevle deigen til en leiv 60 x 35 cm. Skjær halvparten av det kalde smøret med ostehøvel og fordel det utover 2/3 av leiven. Gjenta dette, og kjevle på nytt til en leiv på ca. 80 x 20 cm. Legg så en stripe med vaniljekrem og rosiner på midten av leiven og brett over. Settes til heving i 10-12 timer i ca. 10-15 grader (evt. i kjølekap natten over og noen timer i romtemperatur før steking). Pensles med egg , stekes ved 200 grader i 20 minutter.

Pyntes med melis.

God fornøyelse!

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *