Hva er eggdonasjon og er det lov i Norge?

Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne. Egget befruktes med mannens sædceller og tilbakeføres til hennes livmorhule for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta i mot et befruktet egg.

Eggdonasjon ble tillatt i Norge fra 01.01.2021. Medicus ble godkjent for å tilby behandling eggdonasjon i slutten av mai 2021, og jobber nå med å klargjøre oppstart av behandling etter vi åpner igjen etter sommerferien. Vi samarbeidet med den finske eggbanken og fertilitetslinikken Ovumia Oy og de sørger for at vi har en rask og rikelig tilgang på donoregg. Dette betyr at vi snart har muligheten til å tilby behandling med donoregg for par i Norge. 

Slik dette fungerer i praksis, er at sæd fra far i Norge fryses ned og sendes til eggbanken i Finland. Der blir egget fra den finske donoren befruktet. Deretter fryses det befruktede egget ned og sendes til Norge, hvor det tines opp og settes inn i livmoren til mor her hos oss i Medicus. 

Vi jobber med planleggingen for oppstart av tilbudet, og par som ønsker en prat angående eggdonasjon kan allerede nå ta kontakt med oss. Dette gjør dere enkelt via denne linken eller kontakte oss via sikkert skjema

Partnerdonasjon ble tillatt i Norge fra 01.01.2021. Da endringene i bioteknologiloven kom i 2020 måtte eggdonasjon fra partner være medisinsk begrunnet.  Dette ble i mai 2021 endret, slik at kvinner i likekjønnet par kan selv velge hvem av kvinnene som skal gå gravid med parets barn uten at det er medisinsk grunn. 

Loven sier at en av partene må ha en biologisk tilknytning til barnet. Derfor kan ikke enslige og heterofile par få donert både egg og sæd.

Fortsatt er det dessverre noen loven ikke omfavner. Ettersom bioteknologiloven krever at identiteten til minst én part må være kjent, kan ikke single få eggdonasjon. Heller ikke to kvinner, om egget ikke kommer fra en av partene (partnerdonasjon).

Les mer om hva vi mener om eggdonasjon i vår kronikk her.