Hva er eggdonasjon og er det lov i Norge?

Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne. Egget befruktes med mannens sædceller og tilbakeføres til hennes livmorhule for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta i mot et befruktet egg.

Eggdonasjon ble tillatt i Norge fra 01.01.2021. Medicus er i dialog med Helsedirektoratet om etablering av tilbudet. Mer info kommer på nettsiden så fort det foreligger. Du kan også ta kontakt med oss for mer informasjon.

Partnerdonasjon ble tillatt i Norge fra 01.01.2021. Det betyr at to kvinner i et parforhold kan donere egg fra partner, dersom kvinnen som skal bære frem barnet  har minimale eller ingen sjanser for å bli gravid med egne egg.

Fortsatt er det dessverre noen loven ikke omfavner. Ettersom bioteknologiloven krever at identiteten til minst én part må være kjent, kan ikke single få eggdonasjon. Heller ikke to kvinner, om egget ikke kommer fra en av partene (partnerdonasjon).

Les mer om hva vi mener om eggdonasjon i vår kronikk her.