Hva fungerer og hva fungerer ikke? Spør Cochrane!

Hvem er Cochrane? Archie Cochrane var en lege og forsker som kritiserte de medisinske fagene for ikke å ha «ryddet i arkivet». Forskning ble pøst ut, uten at noen tok seg bryet med å finne ut hva som allerede var gjort, hva som var god forskning og hvilke behandlinger som var til nytte sett under ett (Eiring 2009).

Forteller oss hva som fungerer – og ikke

Hans initiativ har vokst til Cochrane-samarbeidet, og det er en internasjonal, ideell og uavhengig organisasjon. Den har som formål å utvikle oppdatert og presis informasjon om effekt av helsetiltak, og gjøre denne tilgjengelig over hele verden (Cochrane-samarbeidet). Cochrane-artikler gir oss oversikt over hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Både du og jeg kan få svar

Den norske staten har inngått en avtale hvor de betaler for fri tilgang for alle med norsk IP-adresse. Det betyr at både du og jeg kan gå inn å søke etter informasjon. Ønsker du for eksempel å se om det er forsket noe på antioksidanter og fertilitet, går du inn Cochrane Summaries og søker på «antioxidants fertility». Da kommer det opp artikler som summerer forskningen som er gjort på dette, og presenterer det på «godt norsk», det vil si et lett forstålig språk som de fleste kan forstå.

Medicus’ fundament

Benytter du våre tjenester, skal du vite at vi baserer oss på denne type godt fundamentert forskning. Vi er dessuten nysgjerrige, opptatt av teknologi og åpne for nye metoder. Det betyr at vi også tar i bruk nye metoder så lenge vi tror at det er bra og sikre på at det ikke er skadelig.

Kilder:
Cochrane-samarbeidet. 2010. Hentet 16. januar 2015
Eiring, Øystein. 2009. «Lær mer om hva Cochrane gir». Helsebiblioteket, 20.05.2009. Hentet 16. januar 2015

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.