Om eggstokkfunksjon (FSH) og eggstokkapasitet (AMH)

Vi har tidligere fått mange spørsmål om betydningen av hormonene FSH og AMH. Dette innlegget er til deg som lurer på hvilke betydninger disse hormonene har opp mot sjansen til å få barn ved hjelp av assistert befruktning.

Jeg innfører to begreper som er viktige, eggstokkfunksjon (FSH) og eggstokkapasitet (AMH). Med eggstokkfunksjon (FSH) mener jeg kvaliteten på eggene. Med eggstokkapasitet (AMH) mener jeg hvor mange egg som finnes i eggstokkene.

Om FSH 

Eggstokkfunksjonen (FSH) er viktigst når det gjelder å vurdere sjansen for å få barn, da den sier noe om kvaliteten på eggene i eggstokken. 

FSH verdien kan bare vurderes når prøven tas tidlig i syklus, mens østradiolverdien ennå er lav (0,07, 0,10 nmol / L). Hvis østradiolverdien er høyere blir vurderingen usikker. Er den 0,20 eller høyere kan eggstokkfunksjonen ikke vurderes.

Kvinner med nedsatt eggstokkfunksjon får høy østradiol tidligere i syklus enn  kvinner med normal eggstokkfunksjon.

Om AMH

AMH hormonet sier noe om antall eggsekker som finnes i eggstokkene, altså eggstokkkapasiteten. Høye verdier sier at det er mange eggsekker tilgjengelig, og at stimulering av eggstokkene kan gi mange egg, mens lave verdier sier at det er færre eggsekker tigjengelig og at stimulering av eggstokkene kan gi få egg. 

AMH sier ikke noe om kvaliteten på eggene. Det vil ofte være en sammenheng mellom svært lav AMH og nedsatt eggkvalitet.

Hvem er viktigst? 

Kvinner med normal FSH tidlig i syklus kan forvente at eggkvaliteten er god enten AMH viser at hun har mange eller få egg, mens kvinner med høy FSH tidlig i syklus kan forvente at eggkvaliteten er nedsatt, enten hun har mange eller få egg.

Det er eggstokkfunksjonen som er den viktigste når det gjelder å vurdere sjansen til å bli gravid og få barn ved assistert befruktning.

Vi vurderer alltid AMH som en del av fruktbarhetsutredningen

Tar du en fruktbarhetsutredning hos Medicus får du en helhetlig vurdering av din situasjon inkludert AMH-verdiene dine.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

585 kommentarer

 1. Hei

  Jeg er 38 år og har et barn på 3 år som det tok nesten et år å bli gravid med, og vi ønsker oss et barn til. Har tatt en blodprøve på dag 1 i syklus og den viste:

  FSH: 9,7 IU/L
  LH: 4,3 lU/L
  Prolaktin: 156 mlU/L
  SHBG: 45 nmol/L
  AMH: 11,5 pmol/L
  Østradiol 76 pmol/L
  Testosteron: 0,51 nmol/L

  Hva sier dette om fertiliteten min? Kan jeg forvente å få det til uten hjelp?

  1. Hei!

   Blodprøven viser normale verdier mtp din alder. Grunnet din alder vil jeg likevel anbefale videre utredning / behandling ved en Fertilitetsklinikk dersom du ikke blir spontant gravid innen et halvt års prøvetid på egenhånd.

   Lykke til!

 2. Hei! Jeg er 32 år og pga uregelmessige og uteblitte menstruasjoner, itillegg til begynnende hetetokter tok jeg hormonprøver hos gynekologen. Resultatet på disse var:

  P-hCG+beta-kjede: 2,0
  P-TSH: 1,2
  P-T4, fritt: 13,6
  P-FSH: 75
  P-LH: 28
  P-Prolaktin: 235
  P-Østradiol: 0,22
  P-Progesteron: <1,5
  P-testosteron: 0,71
  P-Antimullerhormon: 0,5
  P-CA125: 6

  Kan du si noe om hva dette betyr? Er jeg i tidlig overgangsalder?
  Jeg hadde en FSH på 6,3 for et halvt år siden.

  Takk på forhånd. Mvh Ary

  1. Hei!

   Blodprøvesvaret ditt er forenlig med prematur ovarialsvikt / perimenopause med høy FSH og svært lav eggreserve med AMH på 0.5. Du skriver ikke noe om barneønske, men sjansen for å få barn med egne egg er svært liten. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en fertilitetsklinikk for videre utredning og evnt. behandling / tiltak.

   Lykke til!

 3. Hei. Jeg er 31 år og fikk i oktober 2023 påvist en AMH på 0,2 og ved kontroll en måned etterpå var den på 0,3. Blodprøvene ble tatt når jeg fortsatt hadde hormonspiral, så jeg vet ikke hvor i syklusen jeg var på tidspunktet blodprøvene ble tatt. Jeg og samboeren min fikk beskjed fra gynekologen om å prøve i 6 måneder og ta kontakt igjen hvis det ikke gikk. Vi har nå prøvd aktivt siden november og ikke blitt gravide. Jeg har også kun fått en positiv eggløsningstest, dette var på syklusdag 20 av 34. Syklusen min har vært uregelmessig (20-35 dager). Nå er jeg på syklusdag 38 og fortsatt ikke fått menstruasjon, men har også vært i en periode nå med høy intensitet trening. Gynekologen min har forøvrig også ikke funnet høyre eggstokk på UL, men sagt at det ikke alltid er så lett. Har ny time der i slutten av måneden.

  Svaret på de andre prøvene så slik ut:
  FSH 6,3
  Progesteron <1.5
  Prolaktin 436
  Androstendion 1,7
  LH 1,9
  Østradiol 0,60

  Kan du si noe om hvordan du ser disse resultatene og mine muligheter for å bli gravid? Hva blir eventuelt veien videre?

  1. Hei!
   AMH på hhv 0.2 og 0.3 er svært lave verdier, og tilsier at dere ikke bør utsette evnt. assistert befruktning noe mer. Dere bør ta kontakt med en fertilitetsklinikk for videre utredning slik at man best kan planlegge videre strategi.
   Lykke til!

   1. Hei.

    Fått svar på noen prøver, som jeg gjerne skulle fått litt mer informasjon om hvordan ser ut. Er bekymret for min mulighet for graviditet både naturlig og med hjelp.
    Tatt på syklusdag 1 eller 2.

    PT4 fritt: 13.9
    PT3 fritt: 4,7
    TSH: 0,89 (denne er tatt en annen gang og da annet sted i syklus, ser det ble glemt nå, så legger inn denne som er fra Mars)
    LH: 3,4

    AMH: 16

    P FSH: 7
    P østradiol: <0,1
    P progresteron: 1
    P prolaktin: 211
    P testosteron: 0,86
    SHBG: 17,6
    P fri testosteron indeks: 0,5

    Er klar over at SHBG er akkurat under referanse på 19.8-155,2 og at fri testosteron er over da den skal være under 0,3.

    Litt relevant info:
    28 år.
    Satt inn hormonspiral i 2017, mista da mensen. Fjernet den etter 2 år og mensen kom aldr ordentlig tilbake. Antageligvis pgr PCOS samt kraftig overvekt med jevnt vektoppgang(grunnet overspisinglidelse) som stoppet med en med bmi 47 i 2021.
    Fikk da beskjed om PCOS
    pgr økt testo og økt hårvekst. Ikke spesielt funn på innvendig ultralyd.
    Tok provera 1 gang høst 22 for å få blødning
    Har nå BMI på 34 og syklus på 28-36 dager hver mnd. Hatt det i over 1 år.

    Håper du kan gi meg oppklaring på hvordan disse prøvene ser ut.

    1. Hei!

     Prøvene nå ser fine ut med normal eggreserve (AMH på 16) og normale prøver for øvrig. Prøvene passer ikke med PCOS. Du oppgir også relativt regelmessig syklus som indikerer regelmessig eggløsning. Således vil det være gode muligheter for spontan graviditet dersom det er ønskelig.

     Mvh
     Finn

 4. Hei, jeg er 32 år, sunn og ellers frisk. Etter 6 måneders prøving tok jeg blodprøver hos Hausken for å sjekke at alt var ok. Prøvene viste en AMH-verdi på 6,6. Prøven ble tatt på dagen eller dagen etter eggløsning. FSH ble ikke målt, vet ikke hvorfor. Mannens sædverdier var normale.

  I konsultasjonen fikk jeg innvendig ultralyd som viste 6+8 eggposer. Fikk beskjed om at vi trolig kommer til å bli gravid på egen hånd og at vi dermed skal fortsette med det i et halvt år til før vi evt. starter med assistert befruktning. Men jeg kjenner at AMH-verdien stresser meg litt, og i alle fall da jeg ikke vet noe om eggkvaliteten/FSH. Er det sannsynlig at det er noen sammenheng mellom de to verdiene og at jeg dermed bør sjekke den også før jeg slår meg til ro med å prøve på egen hånd? Er det i så fall en prøve jeg kan ta hos fastlegen? Har ingen barn fra før og ønsker oss to.

  1. Hei!
   AMH verdien kan variere noe avhengig av når den er tatt i syklus, så jeg ville i første omgang heller tatt ny AMH i starten av en syklus. FSH tatt midtsyklisk gir ingen særlig informasjon, her også får man mest informasjon dersom den tas i starten av en syklus. I utgangspunktet er eggkvaliteten hos en ellers frisk kvinne på 32 år god, med høy andel av genetisk normale egg. Ta nye blodprøver i første omgang, i starten av en mens.syklus. Dersom normale verdier er jeg enig i at dere forsøker på egen hånd en stund til.

   Lykke til!

 5. Hei!

  Jeg er 26 år og jeg og min samboer ønsker å få barn. Sluttet på p-piller okt-22. Tok da 4 mnd. å få menstruasjon tilbake, første mnd var den relativt regelmessig, deretter fikk jeg opphold på nesten 2 mnd og påfølgende opphold på 4 mnd. Da jeg fikk den igjen var den kortvarig (2 dager), samt unormalt lite blødning. I løpet av det sistnevnte oppholdet dro jeg til fastlegen ifb med dette, ble da tatt blodprøver, disse ble da tatt 11 dager før jeg fikk menstruasjonen.

  Stoffskifte u.a.
  FSH 5 U/L
  LH 1 U/L
  Prolaktin 106 mU/L
  Østradiol-17beta 0,39 nmol/L
  Progesteron <3 nmol/L
  SHGB 72 nmol/L
  AMH 9,2 pmol/L

  Fastlege mener at dette er normal lab, og at det ikke er nødvendig å utredes per nå. Bør ikke prøvene tas på andre dager i syklus for å kunne gi det svaret? Er ikke min AMH helt i nedre grense for min alder å være? Var også hos gynekolog da jeg sluttet på p-piller men ifb med celleprøve, tok da ultralyd av livmor+eggstokker, som da var upåfallende ifølge henne. Kan også legge til at jeg har diabetes type 1 som er velregulert.

  Håper på svar og ev. råd. Tusentakk 😊

  1. Hei!

   Blodprøvesvaret passer ikke helt med det som hadde vært forventet 11 dager før en menstruasjon, så mulig var ikke den blødningen du opplevde mens.blødning. Hadde det vært en reell menstruasjon hadde jeg forventet forhøyet progesteron (som tegn på nylig gjennomgått eggløsning / ovulasjon). FSH og LH skulle heller ikke vært såpass lav. Du har rett i at AMH verdien er lav mtp din aldersgruppe, men denne verdien kan variere noe, samt også være falsk lav dersom syklus ikke er re-etablert. Mitt råd vil være at du tar kontakt med en Fertilitetsklinikk, gjerne Medicus, for mer detaljert gjennomgang, ultralyd og evnt. nye blodprøver.

   Mvh
   Finn

   1. TaKk for svar, da gjør jeg det. Dog så hadde jeg tegn til eggløsning kanskje dagen/dagene etter blodprøvene ble tatt, eggløsningssmerter og hovne og vonde bryst. Beklager men er litt forvirret, viss jeg oppplevde tegn på eggløsning men at det ikke var en reell menstruasjon, hva er da årsaken til det?

 6. Hei.
  Jeg er 33, snart 34. Vi har prøvd å få barn en god stund uten hell. Ingen barn fra før. Jeg har regelmessig syklus på +/-26 dager. Har derfor tatt hormonblodprøver for å se verdier.
  Blodprøve dag 1 eller 2:
  TSH: 1,2
  P,T4- fritt: 14,5
  AMH: 5,9
  FSH: 12
  Østradiol: 0,07
  LH: 5
  Prolaktin: 234
  Progesteron: <3

  Tok nye prøver 25/7
  Dag 5:
  TSH: 1,2
  P,T4-fritt: 15
  AMH: 6,4
  FSH: 8
  Østradiol: 0,22
  LH: 5
  Prolaktin: 163
  Progesteron: <3

  Hva kan dere si ut ifra prøvene? Ser de normale ut eller har vi dårlig tid?

  Tusen takk på forhånd:)

  Mvh
  Prøver

  1. Hei!

   Din eggreserve (AMH) er helt i nedre normalområde for din aldersgruppe. Siden dere allerede har forsøkt å bli gravide en god stund uten å lykkes, vil jeg da anbefale at dere nå går videre med assistert befruktning, da det vil øke sjansen for å lykkes. Blodprøvene forøvrig er normale.

   Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker for videre utredning og veiledning.

   Lykke til!

 7. Hei.
  Er 37år og blodprøver viser begynnende overgangsalder. Den ene eggstokken min er innskrumpet og hos én gyn får jeg vite at den andre eggstokken inneholder to cyster, mens hos en annen får jeg vite at den inneholder en cyste og mulig egg, men vanskelig å se.
  Blodprøver viser
  AMH <0,2
  FSH 15
  Østradiol 266 pmol/L
  LH 9,1
  Har et barn fra før, men sterkt ønske om flere. Er det noe håp for ny graviditet?

  1. Hei!

   AMH verdien din (eggreserven) er dessverre betydelig redusert, og passer således med det som er beskrevet på ultralyden. Sjansen for å da få barn med egne egg er derfor svært, svært lav. Eggdonasjon vil trolig være den eneste måten å få flere barn på, og mitt råd vil være at du tar kontakt med en fertilitetsklinikk for ytterligere informasjon rundt dette.

 8. Hei
  Jeg er 43 år, har ingen barn, men ønsker å bli gravid og få barn. Jeg vet at mine sjanser er begrenset med hensyn til alder, men jeg vil i allefall prøve. Jeg har tatt blodprøve 3. dag i syklus:
  LH: 9,1 IU/L
  FSH: 9,7 IU/L
  Østradiol: 0,12 nmol/L
  AMH: 21,2 pmol/L
  T4: 17 pmol/L
  TSH: 2,05x10E-3 IU/L

  Er det muligheter for at det kan gå?
  Med vennlig hilsen
  Kristine

  1. Hei!

   Dine blodprøver viser svært god eggreserve (AMH på 21) for din aldersgruppe. Grunnet alder på 43 år er likevel sjansene for graviditet dessverre lav, dette grunnet aldersbetinget redusert kvalitet på eggene. Med dette som utgangspunkt synes jeg likevel at du bør forsøke å blir gravid!

   Lykke til!

 9. Jeg er 29 år og sluttet på prevensjon for 3 måneder siden. Vi har kun prøvd aktivt i en syklus. Vi har et barn fra før uten at det var noe problem. Har den siste måneden tempet og fant ut av jeg ikke fikk stigning i temperatur etter det jeg forventet var EL pga positive tester. Tok en blodprøve en uke etter og den viser ingen økning i progresteron.

  Var i dag på en fertilitetssjekk hos Hausken og gikk ut derifra med en skikkelig ekkel magefølelse. Gynekologen påpekte at jeg hadde lav AMH for alderen og at jeg trolig bare hadde en 50% sjanse for å bli gravid på egenhånd pga dette. Han telte 12 eggposer og alt annet så bra ut på UL foruten om en vanncyste på 4 cm. Han var veldig raskt inne på IVF, at jeg burde velge en pakke på 3 forsøk med en gang og mente jeg burde vurdere dette innen 2-3 forsøk til på egenhånd med dobbel dose letrozol og metformin. Jeg hadde ikke PCOS.

  Legger ved resultatene som er tatt 7 dager etter forventet eggløsning/6 dager før jeg fikk mensen. Har forresten nogenlunde regelmessig syklus. Har variert fra 26-32 dager disse 3 månedene,

  Kan en vanncyste ligge i veien for eggløsning? Er prognosene mine for et barn til på egenhånd virkelig så dårlige? Kjenner jeg ble veldig urolig av dette..

  TSH 0,93
FSH 2
LH 4
Prolaktin 244
Østradiol 1,3
Progesteron <3
AMH 10,4

  1. Hei!

   AMH på 10.4 er i nedre normalområdet for din aldersgruppe, men på ingen måte kritisk lav. En østradiolverdi på 1.3 er noe man vanligvis ser ved moden follikkel / rett i forkant av eggløsning. Mulig har den simple cyste på 4 cm forstyrret den aktuelle syklusen noe. Hvis du har regelmessige sykluser har du også regelmessige eggløsninger, og således vil ikke Letrozolstimulering være nødvendig. Mitt forslag vil være å prøve på egen hånd hvertfall 6-8 sykluser før videre tiltak evnt. vurderes.

   Lykke til!

   Mvh
   Finn

 10. Hei, jeg er en kvinne som fylte 40 år denne mnd. Har ett barn fra før på 2,5 år. Vi ønsker nå en til og lurer derfor på våre sjanser. Vi ble gravide på første forsøk sist og jeg ble gravid igjen svært kort tid etter vår første, men da valgte vi å avbryte. Jeg fjernet hormonspiral for 1,5 mnd siden og har hatt to eggløsninger siden. Pr nå ikke noe hell. Regelmessig menstruasjon.

  TSH 1,3
  FSH 8
  LH 5
  Prolaktin 391
  Østradiol 0,12
  Progesteron <3
  Testosteron 0,6
  SHBG 51
  AMH 10,1

  1. Hei!

   Blodprøvene dine er helt normale, og viser fin eggreserve med AMH på 10.1. Grunnet din alder vil jeg likevel anbefale å vurdere assistert befruktning dersom du ikke har blitt spontant gravid innen 6 mndr etter du fjernet spiralen.

   Lykke til!

 11. Hei, jeg og min kone skal om en stund sette i gang med assistert befruktning hos dere og har i den forbindelse tatt blodprøver. Jeg er 33 år og prøvene er tatt første dag av menstruasjonen.
  FSH: 12,4iu/l
  Prolaktin: 934miu/l (har startet med Dostinex)
  AMH: 12,9pmol/l
  Østradiol: 141 pmol/l
  Normale stoffskifteprøver.
  Vi lurer på om hva du syns om prøvene og om du ville anbefalt oss inseminering eller prøverør dersom gynekologisk undersøkelse er uten funn. Mvh Marielle

  1. Hei!

   Blodprøvene som foreligger er normale, bortsett fra forhøyet Prolaktin (ser du skriver du har startet med Dostinex). Personlig holder jeg en knapp på IVF, mest fordi det er betydelig mer effektivt per behandling / syklus – og vi opplever at mange par synes det er en viktig faktor. Dette er imidlertid noe som kan vurderes og diskuteres ytterligere med gynekologen dere treffer når dere kommer til utredning.

 12. Hei,
  Jeg er 34 år og har et stort ønske om å få barn. Har fått følgende svar på blodprøve, tatt første dag i syklus;
  TSH: 5,2
  S-Fritt T4: 13,2
  S-FSH: 19
  S-LH: 11
  S-Prolaktin: 234
  S-Østradiol-17beta: 0.12
  AMH: 3,8

  Skjønner at resultatet er svært dårlige, men er alt håp ute for meg?

  1. Hei!

   Blodprøvene dine viser lav AMH (eggreserve), og lett forhøyet basal FSH – som tilsier at eggstokkfunksjonen er redusert. Barneplanlegging bør derfor ikke utsettes. Alt håp er absolutt ikke ute, men du bør nok vurdere assistert befruktning for å øke sjansen for å lykkes. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom du ønsker videre utredning og hjelp til dette.

   Lykke til!

   1. Hei Finn!
    Jeg er 28 år og har PCOS. Dette er verdiene mine, kunne du forklart hva dette betyr for meg? Jeg har hatt mensen kun 1 gang og der var da jeg var 13 år. Nå får jeg kun mensen når jeg er i land med høy varmetemperatur og aldri i Norge.
    S-Antimüllerhormon
    Din verdi
    26,1 pmol/L
    S-FSH
    Din verdi
    5,0 IU/L

    S-Testosteron
    Din verdi
    1,28 nmol/L
    S-DHEAS
    Din verdi
    11,4 µmol/L
    S-Progesteron
    Din verdi
    3 nmol/L
    S-SHBG
    Din verdi
    18 nmol/L
    S-Androstendion
    Din verdi
    5,52 nmol/L
    S-Østradiol
    Din verdi
    190 pmol/L

    Pt-GFR, estimert
    Din verdi
    >90 mL/min/1,73m2
    Referanseområde
    >=60 mL/min/1,73m2

    1. Hei!

     Dine blodprøver viser normale verdier (inkludert normal AMH (eggreserve) og normale androgener (testosteron og androstendion), og ut fra blodprøvene alene er det ikke noe som gir mistanke om PCOS. (finner ikke svar på LH, som kunne vært interessant). Man kan imidlertid likevel ha PCOS da utslag på blodprøver ikke er et nødvendig kriterium for å få diagnosen. Du skriver ikke noe om høyde / vekt (BMI) eller og du har barneønske eller ikke. Jeg vil evnt. anbefale deg å ta kontakt med en gynekolog eller Fertilitetsklinikk for videre utredning / plan.

     Lykke til!

 13. Hei!
  Det jeg lurer på er om mine blodprøver ser bra nok ut for IVF eller inseminasjon? Jeg har en regelmessig syklus og er 35 år.
  Blodprøve på dag 4 i syklus:
  S-TSH: 1,6
  S-fritt T4: 15,4
  S-FSH: 11
  S-LH: 6
  S-Prolaktin: 241
  S-Østradiol 17beta: 0,13
  S-Progesteron: <3
  S-Testosteron: 0,5
  S-SHBG: 33
  AMH: 6,4

  Dag 21 i syklus
  S-Østradiol 17 beta: 0,57
  S-Progesteron: 37

  Mvh
  Stephanie

  1. Hei!

   Dine blodprøver er normale, og således bra nok for assistert befruktning. Din eggreserve (AMH) er imidlertid i nedre normalområde for din aldersgruppe, og av den grunn bør nok IVF vurderes fremfor IUI (inseminasjon). Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom du ønsker hjelp videre.

   Lykke til!

 14. Hei,
  Jeg har følgende verdier på mine prøver:
  FSH; 12,2.
  LH; 8,4.
  AMH; 19.
  Antrafollikler: 8+8.
  Prøvene er tatt på dag 6. Har regelmessig syklus på +/- 26 dager.

  Både jeg og min mann er 30 år, og hans prøver var helt fine. Legen sa at det kunne være en eggfaktor som har/kan gjøre det vanskelig å bli gravide. Stemmer det, og evt. hva vil det si? Hva sier disse tallene deg?

  På forhånd takk for svar.

  1. Hei!

   Beklager sent svar. Blodprøver og ultralydfunn (antralfollikler) fremstår i mine øyne normale. Normale prøver, sammen med din alder og regelmessige sykluser, tilsier at det skal være gode sjanser for graviditet.

 15. Hei igjen. Beklager, nå har jeg skrevet mange ganger. Jeg hat vært til utredning hos dere, fått påvist PCO. God effekt av letrozol.
  Min mann tok nylig sædtest hos dere, fikk beskjed om at prøven var helt ok. Når jeg leser på nett, så virker det som at det er få sædceller
  • 11,5 mill/ml
  • totalt 45,5 mill i prøven
  • 43-44% gode svømmere
  • 59% antall bevegelige.

  Bør vi i gang med IVF? Vi er begge normalvektige og friske ellers. Jeg er 31 og min mann 45

  Vennlig hilsen Kristine

  1. Hei!

   Antar du har fått svar på en del av dine spørsmål under utredningen. Dersom du får fin follikkelmodning på Letrozol ville jeg har forsøkt det noen runder før evnt IVF vurderes. Sædprøven viser lett red. antall per ml, men likevel fint totalantall.

   Mvh
   Finn

 16. Hei.
  Jeg mage fått følgende blodprøvesvar på dag 3:

  P-T4, fritt 12,5 12,2-19,6
  P-TSH 1,74 0,50-4,00
  P-FSH 10,1
  P-LH 7,9
  P-Østradiol 195
  P-Prolaktin 287 63-533
  P-Antimüllerhormon 6,85

  Din AMH har gått noe ned fra da du tok denne i 2019 (da var den på 11)

  Sist prøver i 2019 tok jeg forøvrig syklusdag 2. jeg ammer mitt første barn enda, kan dette påvirke dette resultatet? Vil det være vanskelig å bli gravid for meg?
  Kjenner dette svaret gjorde meg veldig urolig.

  1. Hei!

   Du skriver ikke noe om din alder, så litt vanskelig å si noe eksakt om AMH verdien da den er aldersavhengig. Videre står det heller ikke noe om du har fått tilbake regelmessige sykluser eller ikke. Amming kan påvirke resultatet dersom dette gjør at man ikke har syklus. AMH vil da være falskt for lav. AMH på 6,85 er, uansett syklus eller ikke, fremdeles en verdi som tilsier at fremtidig graviditet er mulig.

   Mvh
   Finn

 17. Hei, jeg har nylig fylt 46 år, og vet at alderen gjør det vanskelig å bli gravid, men lurte likevel på om prøvene mine tilsier at det kan være en mulighet fortsatt? Dette er kun blodprøver jeg har tatt hos fastlegen, så jeg har ikke fått tatt AMH-test.

  Alle prøver tatt nylig og på dag 3 i syklus.
  S-FSH: 12 U/L
  S-LH: 4 U/L
  S-Østradiol-17beta: <0,07 nmol/L

  S-Progesteron: <3 nmol/L
  S-SHBG: 30 nmol/L

  S-Kortisol morgen: 307 nmol/L

  S-TSH: 1,1 mU/L
  S-Fritt T4: 10,6 * pmol/L
  S-Anti-TPO: <34 kU/L

  Ser selv at stoffskiftet er litt lavt, men jeg går på Levaxin, så kan oppjustere dosen. Jeg vet at man må øke dosen ved en eventuell graviditet, men bør man da ta litt ekstra Levaxin og ligge høyt i referanseområdet _allerede i forkant_ for å bedre sjansene for å bli gravid? Jeg er også overvektig, men ellers frisk.
  Hvordan anser du/dere sjansen min for å kunne bli gravid på naturmåten..? Og eventuelt, hva er den øvre aldersgrensen nå for å få hjelp fra en klinikk?

  1. Hei!

   Beklager for sent svar.

   Blodprøvene dine viser forsåvidt normale verdier, men fertiliteten din er dessverre – selv om normale blodprøver – svært redusert. Dette grunnet aldersbetinget dårlig eggkvalitet, noe som gjelder alle kvinner i samme aldersgruppe. Sjansen for spontan graviditet ansees som svært lav, antar 1-2 %. Øvre aldersgrense for behandling i Norge er 45 år, dvs. at det ikke er lov til å sette inn embryo hos kvinner som har blitt 46. Din eneste reelle sjanse for graviditet vil nok være eggdonasjon, og du må da såfall til utlandet grunnet alder.

   Mvh
   Finn

 18. Hei! Jeg er en kvinne på 28 år som har testet for eggløsning i 3 måneder. Har fått positive tester, og nesten bare det. De er positive i over 10 dager. Har time til gynekolog for utredning, men lurer på hva årsaken kan være. Eneste jeg finner på internett er PCOS, evt overgangsalder? Kan det være andre årsaker til langvarig forhøyet LH?

  1. Hei!

   Beklager sent svar. Mulig har du allerede fått svar på ditt spørsmål. I din aldersgruppe er nok forhøyet LH grunnet PCOS vanligste årsak til (falske) positive tester.

   Mvh
   Finn

 19. Hei!

  Er 32 år med normale prøver både hos meg og han og diagnose uforklarlig barnløshet.

  Ved tidligere uttak i ivf har det vært problemer med befruktningen og det mistenktes umodne egg.

  Jeg har de siste to årene tatt en del eggløsningstester, men får aldri positiv. Kan dette ha noe sammenheng med umodne egg ved stimulering?

  Samtidig har jeg veldig stabil syklus på 29/30 dager og mens hver mnd. Skulle jo da tro at jeg har eggløsning? Men hvorfor får jeg ikke positiv test?

  1. Hei!

   Beklager for sent svar.

   Dersom du har regelmessig og stabil syklus har du eggløsning hver mnd. Det at du ikke får utslag på test skyldes nok da enten at testen tas på feil tidspunkt, eller at testen ikke er god nok. Har du evnt forsøkt ulike tester?

   Mvh
   Finn

 20. Hei! Jeg er 25 år gammel, spiser sunt og trening jevnlig. Jeg har tatt en fertilitetssjekk av nysgjerrighet og for å få en pekepinn på hvordan jeg ligger an, ettersom jeg ikke ønsker barn før om minst 3 år, pga. studiet. Jeg har regelmessige menstruasjoner med en syklus på +/- 28 dager. Jeg sluttet på p-piller for 3,5 mnd siden, og fikk menstruasjonen tilbake med en gang. Jeg fikk følgende svar på blodprøvene, alle tatt syklusdag 2.
  FSH- 7
  Østradiol- 0,17
  LH- 5
  Testosteron- 0,8
  SHBG- 58
  TSH- 6,7
  Prolaktin- 1285
  AMH- 18
  Legen talte i tillegg 8-10 follikler i hver eggstokk på syklusdag 11, med den største follikkelen på 14 mm. Jeg er klar over at TSH er høy, og skal ta dette videre med fastlege. I tillegg er prolaktinverdien høy, men prøven ble reanalysert etter PEG-felling pga. mulighet for medbestemmelse av makroprolaktin. Verdien etter PEG-felling ble da 750.
  Mine spørsmål er om østradiolverdien er litt for høy med tanke på at prøven ble tatt syklusdag 2, og om FSH-verdien også er litt for høy, i og med at østradiolverdien ikke er 0,10 eller lavere? Og er AMH-verdien min normal, i tillegg til antal antrale follikler som ble talt?
  Takk for svar på forhånd!

  1. Hei!

   Beklager for sent svar.

   Foruten forhøyet TSH og Prolaktin er prøvene dine godt innenfor det jeg tolker som helt normalt. Du har også fin AMH og AFC (antralfollikkeltelling) – så antar at du har god og helt normal fertilitet!

   Mvh
   Finn

 21. Jeg er 38 år og singel. Jeg tok en fertilitetssjekk i juni 2021, ved en annen klinikk. Blodprøven målte AMH på 0,8. Det var totalt 4 follikler på ultralyd. På eget insj tok jeg ny blodprøve i juli 2021, nøyaktig 21 dag etter første dag menstruasjon. Resultatet var da som følger; AMH 3, FSH 3, ALH 1, Prolaktin 230, Østradiol 0,34, Progestoron 17, Testosteron 0,7, SHBG 70. Deretter tok jeg en ny blodprøve i september 2021, med en AMH på 3. Denne gangen med ultralyd, som talte 5 + 8 follikler. Jeg ønsker barn, og det kom brått på at jeg hadde disse AMH verdiene. Hvor drastisk kan AMH synke på feks 3 måneder, hvis jeg trenger tid til å tenke? Bør jeg sette i gang med eggfrys eller IVF så raskt som mulig? Hva betyr de sprikende AMH verdiene? Og er de andre verdiene ok? (Jeg tok ut hormonspiral i februar 2021, og, ikke tatt p-piller e.l. siden da).

  1. Hei!

   Beklager for sent svar.

   Blodprøvene som ble tatt dag 21 viser gjennomgått eggløsning, men sier oss ikke så mye om eggstokkfunksjonen ellers. For å sjekke dette ytterligere bør du ta en blodprøve i starten av en menstruasjon, såkalt 1.dagsprøve. AMH verdien din er, som du selv sier, lav, og lavere enn hva ultralydbildet (antralfollikkeltallet) skulle tilsi. Du er også i en alder hvor fertiliteten naturlig begynner å falle raskt. Ut fra disse faktorer, dvs. alder og AMH, bør du ikke utsette barneønsket vesentlig. Jeg vil ikke anbefale eggfrys da man i din aldersgruppe helst bør ha ca 20-25 egg fryst ned for å ha en rimelig god sjanse for barn i fremtiden. Hos deg vil nok dette sannsynligvis kreve 4-6 uthentinger. Jeg ville da heller vurdert IVF hvor man befrukter egget med donorsperm og heller evnt. fryser ned embryo.

   Mvh
   Finn

 22. Hei,

  Jeg er 34 år og har forsøkt å bli gravid med nr 2 i ca 9 mndr. På den tiden har vi blitt gravide 1 gang, men endte i MA (oppdaget uke 9, fosteret var uke 6)
  Har tatt blodprøver dag 2 i syklus som viste:
  FSH: 14
  Østradiol: 0,08
  Lh: 5
  AMH: 10

  Tok også samme blodprøver dag 3 i samme syklus:
  FSH: 16
  Østradiol: 0,07
  Lh: 4,3
  Samme amh

  Jeg vet at fsh er forhøyet, men vil jeg kunne bli gravid naturlig? Kan jeg ha hatt en MA fordi egget hadde dårlig kvalitet? Er verdiene så dårlig at man bare burde gå rett på ivf eller kan jeg lykkes naturlig?

  Tusen takk for svar,

  1. Hei!

   Beklager for sent svar.

   Med din alder og dine blodprøver vil du fremdeles ha god sjanse for å kunne bli gravid naturlig. Dersom det går mer enn 1 år bør assistert befruktning vurderes.

   Lykke til!

   Mvh
   Finn

 23. Hei, jeg har nettopp fått svar på noen blodprøver og har blitt litt bekymret, spesielt for høy fsh. Jeg er 35 år og har endometriose. Hva vil du si sjansen er for å bli gravid naturlig? Har jeg dårlig tid? Bør jeg satse på ivf? Har prøvd i 6mnd uten hell.

  tsh: 0,26
  t4: 17,5
  fsh: 10
  lh: 4
  Østradiol: 0,17
  amh: 24

  1. Hei Katrine

   Ikke vær bekymret over prøvesvarene. Din FSH er fortsatt innenfor normalområdet. Du har fin AMH og dermed god eggreserve. I din alder og med bakgrunn i prøvesvarene regner jeg med at du har helt normal sjanse til å bli gravid naturlig. Drøyer det lenger enn 12 mnd bør din partner sjekke sædkvaliteten og du få sjekket livmorhulen og egglederne.

 24. Hei!
  Jeg er 34 år, blir 35 år i november. Har ei datter på 4 år fra før som kom til på første forsøk. Har målt verdi til ahm 14. Var til gyn undersøkelse og han så 5-6 folikler på hver side (rett etter eggløsning). Er alene og bekymrer meg for å ikke kunne få flere barn. Er min AHM verdi ok? Trenger jeg å være bekymret for å ha dårlig tid?

  1. Hei Pie! Beklager for sent svar.

   Slik jeg ser det er din AMH rimelig normal for din alder og bør ikke være grunn til bekymring.

 25. Hei.
  Jeg kikket gjennom kommentarene her, men fant ingen verdier som lå på det samme som meg så her kommer et nytt spørsmål.
  Mannen (37-år) har undersøkt seg hvor svaret var dårlige svømmere: prosentvis- bevegelige 17, raskt bevegelige 13, raskt progressive bevegelige 8, normalt utseende 4.
  Jeg (33-år) har også undersøkt meg med UL og hormonprøver, UL bra, kunne se egg, 1cm livmorhals etter gjentatte koniseringer.
  Hormonprøver tatt på syklusdag 2:
  S-fsh: 17.
  S-lh:11.
  S-prolaktin: 262.
  S-østradiol-17/beta: 0,24.
  S-tsh: 1,0.
  Fritt t4: 16,0.
  Amh er ikke målt, hvorfor vet jeg ikke.

  Hva vil dette si for min/vår mulighet til barn naturlig vs ivf/icsi?

  Annen info: har sykluser på mellom 26-30 dager.
  Positive el-tester som regel alltid i 3 hele dager før de blir negative igjen.
  El-test blir som regel positiv rundt dag 12, men har variert helt ned i dag 10 og dag 14.
  Blødning kommer som regel 14-15 dager etter siste positive el-test.

  Setter stor pris på kyndig tilbakemelding på disse resultatene.

  1. Hei Cathrine

   Beklager veldig sent svar. Prøvene dine ser ikke helt bra ut. Du har forhøyet FSH og LH selv på en moderat østradiolverdi. Det er nok denne LH`en som slår ut på eggløsningstestene dine.
   Partneren sin sædprøve var heller ikke bra, med så nedsatt bevegelighet. Antallet sædceller sier du ikke noe om. Livmorhalen er særdeles kort og kan nok vise seg å åpne seg for tidlig.
   Alt i alt ser det ikke bra ut og dere bør vurdere nøye om dere kanskje heller skulle legge dette prosjektet bort.

 26. Hei dere.

  Jeg lurer ganske enkelt på hvor lenge sædceller normalt lever inni en kvinne? Enkle google-søk viser til at de KAN leve opptil 3-5 døgn, men hvordan står det til hos gjennomsnittlige Ola Nordmann? Holder det. ha samleie annenhver dag i eggløsningsperioden, eller kan det hende at min manns sædceller ikke lever i hele 48 timer? Vi har to barn som begge ble lett unnfanget, og da mener jeg vi hadde sex hver dag. Nå har vi prøvd i 7 mnd med hjelp av eggløsningssprøyte gyn ber med administrere når en eller maks to follikkler er ca 17 mm (er dette for lite? Hvor stor bør en follikkel være når man setter Ovitrelle?). Vi har hatt sex annenhver dag etter instruksjoner fra gynekolog. Ofte har dette truffet på den dagen jeg administrerer Ovitrelle og så to dager senere, altså ikke selve eggløsningsdagen. Er dette mer uheldig enn heldig? Denne gangen opplevde jeg å sette Ovitrelle kl 10 en onsdag. Vi hadde samleie onsdag kl 08, torsdag kl 08 og så ikke mer, fordi min mann måtte reise. Jeg fikk kraftige tak i eggstokkene og ubehag en del timer fredag mellom kl 10-19. Kan eggløsningen skje senere enn 24-48 timer slik pakningsvedlegget «lover»? I så tilfelle kan vi ha gitt oss for tidlig med samleie flere ganger denne prøvetiden. Jeg er ellers frisk, har fine blodprøver, fint endometrium ved ventet eggløsning, AHM på 20 og alt er supert ved gynekologisk undersøkelse. Vi er 35 år begge to. Et siste spørsmål: Ser flere spør om kaffe: Er det slik at 1-2 kopper kaffe daglig kan være til hinder for graviditet, eller har det reelt ingen ting å si?

  1. Hei Agnes

   Beklager veldig sent svar, håper dere har fått det til i mellomtiden.
   Sædcellene kan nok leve i 3 – 5 døgn, i alle fall en del av dem.
   Det bør altså holde med samleie hver 2. dag, forutsatt noenlunde normal sædkvalitet.
   Eggløsningssprøyen ved 17 mm er bra. Eggløsning ca. 36 timer deretter.
   Noen kopper kaffe skade nok ikke, men her er det mange som mener seg å vite best.
   Har hør at inntil 5 kopper kaffe i døgnet er greit.

 27. Hei!
  Eg kjempe redd og stresset nå..er 29 år gammel, har to barn fra før (4 og 8 år). Har prøvd med nummer 3 i snart 6 sykluser. Har da tenkt noe har vært galt (føler kanskje det stemmer nå)..mannen hadde normal sæd.
  Tok blodprøver dag 3:
  Fsh: 10
  Østradiol: 0,22

  Tok også ca 3-4 dager etter eggløsning:
  Fsh: 8
  Østradiol: 0.53.

  Har tydeligvis også en AMH på 7.8.

  Har lest meg grundig opp nå, og er redd Fsh er for høy dersom jeg hadde målt den dag 1 når den var under 0,10. Er alt håp ute for oss? Har grått masse og hatt angst 🙁 Tenkte ta blodprøve på ny når ferien er over for å se på dag 1.

  1. Hadde også TSH på 3.1 og ikke så høy D vitamin (57) om det har noe å si 🙂 Hørte ei si at over 2 i TSH kunne gjøre det vanskeligere å bli gravid?

  2. Hei!

   Beklager sent svar, sommerferien får ta noe av skylden. Først, alt håp er absolutt ikke ute for dere. Du har AMH verdi (mål for eggreserver) som er i nedre normalområde for din aldersgruppe. FSH verdien er i grenseland høy. TSH på 3,1 er også litt over det vi anbefaler hos kvinner som har barneønske. Som du skriver ønsker vi denne ned mot 2.0. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en fertilitetsklinikk eller en gynekolog med erfaring innen fertilitet for nærmere utredning / planlegging.

   Lykke til!

   1. Hei igjen, og takk for svar!
    Tok ny blodprøve på dag 1 over to sykluser. Første var fsh 12.5 og Østradiol 0.15, gang nummer 2 var fsh 11 og Østradiol 0.15. Har positive eggløsningstester. Skal inn til dere denne uken på dag 9 i syklus for å se med ultralyd. Kan jeg evnt bli spontant gravid med fsh på 11? Har liter ut sjokolade, kaffe og rødt kjøtt bare for å se en periode nå. Det er vell positivt at den nå var 11? Og dersom jeg har 3 i TSH, kan det gjøre at fsh også stiger? Eller ingen sammenheng? Hvorfor bør evnt TSH være rundt 2? 🙂

     1. Hei igjen!
      På ultralyd kunne gynekolog se at folikkelen var stor og at eggløsning ville inntreffe bare noen dager etterpå. Fikk bekreftet eggløsning med blodprøve på dag 21. Men jeg tok fsh og Østradiol på dag 1 igjen når jeg fikk mensen.

      Nå var fsh 14 og Østradiol 0.16. Altså, hva skjer? Fikk tilbake kommentar av han som sjekket blodprøvene om ovariesvikt?
      Alle andre blodprøver er normale innen hormoner, TSH er jo rundt 3- men normal sa gyn. Ellers er alt normalt og mensen har ikke forandret seg de siste årene heller. Kan fsh stige ved stress? For meg går konstant med veldig mye angst i kroppen, og har gjort det i snart 9 år. Har alvorlig panikkangst/helseangst. Kan fsh variere mye, og plutselig bli normal?
      Er bare så redd og lei meg.

      1. Tok en ny blodprøve igjen to dager etterpå. Da var Østradiol 0.15 og fsh 9 (dag 4). Det er jo helt normale verdier, så jeg forstår ikke så mye. Tenker prøve bli gravid på egenhånd litt til, så får vi se. Men er det ikke positivt at det plutselig var fsh på 9 istedenfor 14?

     2. Hei!

      Jeg er 35 år, og lurer på noe i forbindelse med utredning av fertilitet og egguttak. Jeg har fjernet livmoren pga adenomyose, og har vært uten livmor i 2 år. Før dette, hadde jeg regelmessig mens og eggløsning (30 dagers syklus) i 20 år, og føler også at jeg ser samme tegn til eggløsning og PMS-symptomer som før. Når jeg skal ta hormonprøver, er det jo litt usikkert om jeg treffer på rett syklusdag, ettersom jeg ikke har blødning lenger. Hva bør jeg gjøre?

      1. Hei!

       Det er som du sier ikke lett å vite helt hvor du er i syklus siden du ikke har blødninger å ta utgangspunkt i. Jeg vil foreslå at man tar en ultralyd av eggstokkene dine, men kan ut fra dette få god indikasjon på hvor du er i syklus, samt vurdere eggreserver. Man kan så ta blodprøver ut fra dette. Alternativt tar du bare blodprøver «helt tilfeldig», og så kan man evnt. gjenta dem igjen dersom behov

       Mvh
       Finn

       1. Takk for svar!

        Jeg fikk disse verdiene på den dagen jeg tror er i starten av syklus:

        AMH: 15
        TSH: 0,19
        FSH: 4,5
        LH: 3,1
        Prolaktin: 375
        Progesteron: 4,4

        Kan du si noe ut fra dette?

          1. Hei, igjen! Jeg lurer også på følgende: Ved kort protokoll, starter man med en langtidsvirkende injeksjon eller daglige injeksjoner på dag 1-3, hvis jeg har forstått det riktig. Dersom man tar feil av syklusdag, og man f.eks starter med injeksjoner for tidlig/før syklusdag 1, hvordan vil dette påvirke prosessen/veksten av follikler? Er det kritisk?

          2. Hei!

           Follikkelveksten vil nok kunne gå bra uansett, men man kan risikere at utviklingen av livmorslimhinnen (endometriet) ikke er synkronisert med follikkelveksten, og at man derfor evnt vil anbefale å fryse ned embryoene på dag 5 (totalfrys) etter egguthenting og heller planlegge tilbakesetting av embryo i en senere syklus (Frysesyklus).

           Mvh
           Finn

 28. Hei!
  Jeg er 32 år og har ingen barn fra før. Har tatt abort tre ganger tidligere, men sist var jeg 23. Har ikke prøvd aktivt å få barn, men har hatt ubeskyttet sex i et år. Etter sist abort har jeg hatt hormonspiral som jeg tok ut for litt over et år siden.
  Jeg har en syklus på 28 dager +/- 2 dager.
  Tok en blodprøve dag 5 i ny syklus.
  P-FSH: 6.3
  P-LH: 6.1
  P-Østradiol: 0.18
  P-AMH: 18

  Siden jeg har blitt oppmerksom på at fler bekjente sliter med å få barn har jeg villet sjekke det ut selv for å se hvordan jeg ligger an..

  1. Hei!

   Du fremviser helt normale blodprøver med normal ovarialfunksjon og normal eggreserve. Dersom dere forsøker å bli gravide bør dere ta kontakt med en fertilitetsklinikk for videre utredning.

   Mvh
   Finn

 29. Hei!

  Jeg har en kropp som ikke har fungerende eggløsning hverken av seg selv eller med pergotime/letrozol. Jeg har to barn og begge er blitt til ved lavdosestimulering med Menopur. Mitt første barn kom på andre forsøk og mitt andre barn kom på første forsøk, da med to modne egg i hvert forsøk. Jeg var da hhv 27 og 32 år da disse ble født. Nå er jeg snart 35 år og har forsøkt på et tredje barn i 4 sykluser med samme regime, uten resultat. To modne follikler hver gang og eggløsningen er vellykket (har sjekket med ul forrige runde). AMH er på 30 og resterende blodprøver er fine, inkludert FSH som ikke er forhøyet (husker ikke nøyaktig resultat, bare at gyn mener det ser flott ut). Nytt siden forrige svangerskap er at jeg går på Lamictal, 400 mg. Det er avklart at dette ikke vil være problematisk i et svangerskapsforløp. Men, kan medisinen være forringende på fertiliteten? Er det den som trolig gjør at det tar tid denne gang? Jeg lurer også på hva dere praktiserer i forhold til restriksjoner rundt koffein i en prøveprosess? Leser på nett at flere unngår koffein helt i stimuleringsperioden og tiden etter eggløsning (fortrinnsvis dem som holder på med IVF og som tar tilsvarende eggmodningsmedisiner som meg). Jeg ser mange mener at 1-2 kopper kaffe daglig ikke har betydning og siden jeg forhuder min kaffe holder jeg meg til en god kaffekopp daglig. Men om dette forlenger prøveprosessen på noe vis ønsker jeg selvsagt å droppe kaffe. Ellers spiser jeg sunt, har en BMI på 19 og har god øvrig helse.

  1. Hei!

   Jeg kjenner ikke til at Lamictal skal kunne påvirke fertiliteten i negativ grad. Vi går heller ikke ut med råd om restriksjoner mtp normalt bruk av koffein. Du skriver at du nå har hatt 4 runder med lavdosestimulering uten å oppnå graviditet. Dette regner vi som godt innenfor normalvariasjonen – selv om du ble gravid raskere de forrige gangene. Mitt råd er bare å fortsette noe sykluser til!

   Lykke til!

   1. Tusen takk for godt svar.

    Nå har jeg testet negativt igjen, etter en eggløsning med tre egg, hhv 22, 20 og 18 mm dagen før Ovitrelle ble satt. Jeg hadde samleie kveldene i forkant av Ovitrelle, 12 og 36 timer etter Ovitrelle. Livmorslimhinnen min var som den pleier å være, tykk og tilfredsstillende. Dette var fjerde runde med lavdosestimulering, jeg hadde første runde i januar og hadde et opphold i mars grunnet en cyste, og gikk da på Progynova en syklus. Min gyn klør seg i hodet over at jeg enda ikke er gravid, jeg har hatt 2-3 follikler i hver eggløsning hver gang. Jeg har fått mellom 112-150 ie Menopur hver runde. Årsak til ar jeg ikke har eggløsning av meg selv er identifisert som bivirkning av anoreksi fra jeg var 12-19 år. Jeg har visst lav LH og Menopur er dermed rett medisin for meg. Jeg ble gravid med denne metoden første og andre gang jeg forsøkte i 2017, første mistet jeg i uke 5, neste resulterte i et friskt barn født til termin. Mitt første barn ble jeg gravid med for ti år siden uten noen form for stimuli. Nestemann måtte jeg ha Pergotime for å få laget, det tok fire sykluser. Siden første barn har jeg ikke hatt eggløsning av meg selv, og dobbel dose Pergotime fungerte ikke da jeg skulle lage barn nr 3, da måtte Menopur til.

    Spørsmålet er: Burde jeg ha en pause nå i et par måneder før nytt forsøk, eller er det uten betydning å «kjøre på» med en gang igjen? Jeg rekker en runde til før sommerferie hvor det blir en pausemnd uansett. Dette er imidlertid krevende etterhvert, mest økonomisk og psykisk, medisinene tåler jeg veldig godt. Jeg er ellers frisk, har et sunt kosthold, drikker knapt alkohol, er i bevegelse osv. Alderen er åpenbar årsak til at graviditet uteblir, jeg fyller 35 år om noen måneder. Min mann er like gammel.

    Rettelse: AMH ble målt til 23 desember 2019, og 52 i april 2017.

    Hvilke andre tiltak kan jeg foreta meg? Leser på nett og ser at enkelte sverger til lavkarbo-kosthold da dette skal gi optimal eggkvalitet, at man skal holde seg unna selv en kopp kaffe hele stimuleringsfasen fordi koffein ødelegger oddsene for å lykkes mm. Jeg spiser lite sukker som det er, men spiser potet til middag og drikker en god kopp kaffe hver morgen (ikke mer).

    Jeg lurer også på når eggløsning inntreffer etter Ovitrelle? Det anslås 24-48 t etter sprøyten er satt. Jeg ser at dem som får IVF-behandling og dem som insemineres ikke henter ut eggene/insemineres før etter 36 t. Hvorfor er det ikke sjans for at deres follikler løsner før dette?

    Dette ble langt, beklager!

    1. Hei!

     Det er ingen medisinsk grunn til å ta pause mellom stimuleringene. Jeg er imidlertid litt skeptisk til at din gynekolog velger å la deg sette Ovitrelle ved 3 modne follikler. En vanlig «regel» er at man bør bryte av syklusen (samleieforbud) dersom mer enn to modne follikler. Årsaken er jo selvsagt risikoen for tvillinger, og i verste fall trillinger.

     Jeg tror nok ikke du skal legge for mye fokus på dietter / koffeininntak osv. Har du et fornuftig normalt kosthold er det å foretrekke. I forbindelse med IVF-behandling er det riktig at Ovitrelle settes 35,5 – 36 timer før egguthenting. Da er man jo samtidig enten nedregulert, eller har brukt antagonist som gjør at eggløsningssignalet er blokkert frem til man setter Ovitrelle. Likevel kan det skje at kvinnen har gått i eggløsning før egguthentingen, men heldigvis er dette sjeldent.

     Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom du ønsker mer info.

     Mvh
     Finn

 30. Hei,

  Vi har vært gjennom et forsøk med prøverør. Kort Protokoll. Grunnen til at vi først ble henvist var at mannen min har sterilisert seg for å så refertilisere seg igjen 6-7 år etterpå. Han har fått to barn i et tidligere forhold. Men han har lav kavlitet etter denne refertiliseringen. ca 2 millioner sædceller.. Men de fant noen de kunne bruke til befruktning på vår ICSI behandling sist..
  Jeg har ingen, men har vært gravid 2 ganger før men har mistet en gang og valgt abort en annen gang pga jeg var veldig ung. Men når vi var på konsultasjon så sier legen at jeg har litt lav amh.
  Men jeg sender her mine resultater så kan du tyde de for meg for jeg har en del spørsmål.-)
  Prøver er tatt 2 eller 3 dag i syklus.
  Østradiol: 0,12.
  FSH: 6,3
  SLH: 5,6
  Prolaktin: 618* (denne sa hun var lett forhøyet)
  Testosteron: 1,2
  AMH: 8
  SHBG: 49

  Vi har som nevnt vært gjennom et prøverørsforsøk hvor jeg bare fikk ut to egg. De andre eggposene var tomme.. Jeg hadde 7 til sammen. Jeg gikk på Rekovelle 12, Fyremadel og til slutt Ovitrelle som eggløsningssprøyte. Dessverre så fikk jeg ikke noe innsett fordi det ene egget var tomt og det ene som ble befruktet døde eller utviklet seg ikke til blasto. (de ville dyrke til blasto pga helg og klinikken min setter ikke inn i helg…
  Neste gang vil de putte meg på Menopur og Fyremadel. Jeg er usikker på hva som er best for meg.

  Takk for svar 🙂

  1. Hei!

   Du sier ikke noe om din alder. AMH-verdien synker naturlig med økende alder, så verdien må alltid vurderes opp mot din aldersgruppe. Dine andre prøver er normale. Menopur ved neste forsøk høres ut som en god plan det. Ut fra din forhistorie ville jeg nok lagt meg på 300 IE. Høyere dose enn dette er unødvendig og vil ikke føre til flere egg, bare økte medisinkostnader.

   Lykke til!

   1. Hei!

    Jeg er 28 år og sluttet med prevensjon 22januar. 18februar var jeg til legen og tok blodprøver som viste at eggstokkene mine enda var undertrykte som følger av prevensjonen. Den 18mars var jeg til gyn og hun kunne se på UL at jeg hadde en follikelcyste på 18x17mm. Jeg har enda ikke fått igjen syklusen min, men lurer på hva dette betyr? Er eggstokkene mine mindre undertrykte og begynner det å se ut til at jeg vil få eggløsning i nærmeste tid?

    1. Hei!

     En follikkel på 18 mm er vanligvis forenlig med en moden eggpose, dvs rett før en eggløsning. Hvis det var det som ble sett ved ultralyd 18.mars burde du ha fått menstruasjon nå. Har du sjekket om du har blitt gravid, dvs. tatt graviditetstest? Dersom du har gjort dette og den var negativ, ville jeg ha tatt en ny test etter noen dager/1 uke.

     Mvh
     Finn

     1. Ikke tatt noe test, men hadde bittebittelitt blødning for en ukes tid siden. Kom litt på formiddag to dager på rad. Dette var veldig «utvannet» av utseende. Jeg skal ta en test og se etter. Takk for svar, jeg håper virkelig at syklus er på vei tilbake i allefall.

  2. Hei,

   Jeg ville satt kjempe stor pris på en tilbakemelding.
   Jeg er 32 år gammel , prøver å bli gravid med følgende :

   FSH -7
   TSH-1,8
   LH-4
   Østrogen -0,32 ( den er alltid høy i ett år, endret diett, tatt noen supplememter, men er fortsatt høy- lurer på om dette er veldig høy for siklus dag 4?

   Progesteron etter ovulasjon -20
   SHBG -147 ( alltid høy, den beskymrer meg litt)
   Prolaktin -170
   Testosteron-0,9 ( litt lite??)

   Jeg har også gått vaginal østrogen krem fra gynekologen, men jeg har mye østrogen i kroppen allerede! Og leste at det ikke er bra å ta om man vil bli gravid. Så er jeg forvirret.

   Kunne du si ifra hva du mener om disse?
   Høy østrogen, høy SHBG, vet ikke AMH

   Takk ☺️

   1. Hei!

    Du skriver ikke hvor lenge du har forsøkt å bli gravid. For å få best oversikt over hormonstatus er det ønskelig med blodprøver i starten av en syklus (syklusdag 1-3). Ønsker man enda mer oversikt kan man ta gjentatte prøver gjennom en syklus (syklusdag 1-3, syklusdag 10. syklusdag 20 og syklusdag 24). Dine blodprøver gjør meg ikke urolig på noen måte, men gjenta dem gjerne som nevnt over. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker for dette. Vaginalt østrogen er sjelden nødvendig hos kvinner med regelmessig syklus, men har nok lite betydning mtp. graviditet.

    Mvh
    Finn

 31. Hei! Jeg nærmer meg 42 år, har ingen barn fra før. Ultralyd har vist fine eggposer, alt ser veldig bra ut der sa gynekolog (var 1 uke etter mensen, 1 uke før eggløsning, 5 poser på ene siden og 3 på andre). Mine blodprøveverdier (tatt dag 2 av menstruasjon) er: amh: 11, fsh: 8, østradiol: 0,15, Lh: 4, Tsh: 1,4, fritt t4: 14,8, anti-tpo: <34, prolaktin: 154. Jeg får som regel menstruasjon på dagen 4 uker etter forrige, men kan variere med en dag eller to. Hvordan ser mine verdier ut for min alder, har jeg en god sjanse for å bli gravid?

  1. Hei!

   Dine blodprøveverdier er fine ut fra din aldersgruppe med normal eggstokkfunksjon og fin eggreserve. Din største utfordring mtp fertilitet er din alder da du nå har en høy andel genetisk unormale egg. Du bør derfor ikke utsette barneønske noe videre, og også vurdere assistert befruktning dersom du har forsøkt å bli gravid en stund. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker for videre utredning og samtale.

  2. Hei, jeg er 42 år, ingen barn fra før. Nylig fikk prøveresultat (tatt den 4.dag syklus) med FSH på 30(!?).Ellers regelmessig menstruasjon med sporadiske kraftige blødninger utenom syklus et par ganger hvert år (eller hvert andre år) som har startet når jeg var 25 år. Har aldri fått entydig forklaring på etiologien av episodene, sannsynligvis har de å gjøre med diagnostiserte, men ikke behandlede ovarialcyster og flere små myomer i uterus).

   Resten av resultatene av den siste blodprøven er som følger:

   S-CA 125 24
   S-TSH 2,1
   S-FSH 30 *
   S-LH 9
   S-Prolaktin 172
   S-Østradiol-17beta 0,08
   S-Progesteron 3
   S-Testosteron 0,7

   Peker disse verdiene entydig på begynnende klimakterium (uansett at det er ingen amenorrhea)?
   Er det lurt med gjentagelse av blodprøvene for bekreftelse av resultatene (det var behandling med Primolut p.g.a. blødning utenom syklus i måneden like før resultatene ble tatt)?
   Og ikke minst, hvis disse er reale verdier og ovaria funksjon er så pass sviktet, finnes det noe sjanse for å lykkes med assistert befruktning eller det er best å vurdere adopsjon?

   1. Hei!

    Dine blodprøver viser klart sviktende eggstokkfunksjon med basal FSH på 30. Det vil ut fra dette ikke være sjanse for å lykkes med assistert befruktning med bruk av egne egg. Dine beste sjanser for å få barn vil være ved eggdonasjon, eller adopsjon som du selv nevner.

    Mvh
    Finn

   2. Hei!
    Jeg er 35 år, fjernet en eggstokk pga svær eggstokkcyste i 2018. Opplever at syklusen min er ca to dager kortere enn tidligere, og at jeg blør noe mindre. Hva kan det bety? Ganske sikker på at jeg stort sett har eggløsning hver måned. Fikk i høst målt amh på 13. Prøver tatt nylig på syklusdag 2 viste: fsh 6,42 Lh 4, østradiol 0,13 (husker ikke progesteron og prolaktin men tror de var normale)
    Hva vil du si om min fertilitet? Har det å ha kun en eggstokk mye å si?

    1. Hei!

     Hvis du har regelmessig syklus har du også regelmessig eggløsning. AMH på 13 er en fin verdi for din aldersgruppe, øvrige prøver også fine. (Progesteron på syklusdag 2 er helt uvesentlig, stiger kun etter eggløsning). Du har en god fertilitet – selv med en eggstokk!

     Mvh
     Finn

  3. Heisann!
   Jeg er 38år og ønsker en sistemann i flokken. Vet ikke AMH ennå, men har foreløpig fått svar på resten. Blodprøvene ble tatt på syklusdag 3.

   TSH – 2.1

   Fritt T4 – 16.8

   FSH – 6

   LH – 7

   Prolaktin – 299

   Østradiol – 0.16

   Er det verdier innenfor normalen i min alder, eller vil det være svært vanskelig å få ønsket oppfylt?

   Vennlig hilsen Linn

   1. Hei Linn

    Beklager veldig sent svar. Prøvesvarene er normale. Håper du fikk en normal AMH også.

 32. Hei,

  Jeg har tatt noen blodprøver dag 3 i syklus og fått beskjed om at amh er veldig lav, men at de andre prøvene var fine. Men jeg syns fsh også er høy?? Vi venter på utredning. Vi har ett barn fra før, men har prøvd i 1 år på nr 2. Er det håp?

  Amh 2, P-TSH:1,31, P-LH:5,6, P-Østradiol:0,10 P-FSH:16,84

  Mvh
  Lykke

    1. Hei 🙂 jeg har tatt blodprøve dag 2 i syklus . 32 år . Fsh er på 8 men østradiol er 0,24 leste at man ikke kan vurdere eggestokk funksjonen hvis den er over 20. På blodprøve svaret står det at referansen er 0,07 til 0,53 i folikkfase , så ble forvirret . Kan du hjelpe med å forstå dette ?

     1. Hei!

      Østradiolverdien stiger gradvis i follikkelfasen, dvs. i tiden fra første mensdag og frem til eggløsning. Høyeste verdi er rett før eggløsningen. Ref.verdien er av den grunn såpass stor, fordi man må vite når i syklus prøven er tatt. Follikkelveksten (modningen av eggposen) stimuleres av FSH. Østradiol virker hemmende på FSH, dvs at etterhvert som østradiolverdien stiger vil FSH gå gradvis ned. Østradiol på 0,24 med samtidig FSH 8 tyder på normal eggstokkfunksjon i mine øyne.

      1. Hei ! Hvor lang tid tar det å få svar åå Amh ? Har fått svar på de andre men forstått det slik at det tar lenger tid med denne .

  1. Hei!

   AMH på 2 er som du sier lavt i din aldersgruppe. FSH på 16 på adekvat lav østradiol er også noe forhøyet som tegn på begynnende redusert eggstokkfunksjon. Lurt at dere har startet prosessen med utredning mtp assistert befruktning. Det er absolutt håp!!

   Lykke til!

  2. Hei,

   Har du mulighet til å kommentere mine prøvesvar(fra dag 3 under menstruasjonen)?
   FSH 10,4, LH 4,6, Prolaktin 309, Østradiol 0,20, Progesteron <1,5, Testosteron 1,3, SHBG 137, AMH 24. Jeg stusset forresten på AMH da denne er høyere enn ved måling i 2018 (19) og 2017 (21). SHBG har vært høy ved alle målinger de siste årene og jeg vet ikke hva som er grunnen. Har for øvrig lavt stoffskifte (bruker Levaxin og siste verdier er TSh 0,73, T4 15, T3 3,5 og Anti-TPO 131) og får jerntilskudd siden jernlagrene var tomme ved siste måling. Jeg er 42 år og forstår at min alder er en utfordring med tanke på graviditet. Hadde tidlig spontanabort i 2012 (opererte etter dette ut polypper fra livmoren) og 2016. Min mann og jeg har forsøkt å bli gravide i mange år, og han har nå fått påvist lav sædkvalitet (lav motilitet). Hva vil du anbefale oss å gjøre?

   1. Hei!

    Din alder alene, samt funn ved sædprøven, indikerer at dere nå bør gå videre med assistert befruktning. Du har god eggreserve ut fra din aldersgruppe. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker, så får vi startet utredningen raskt.

    1. Hei. Jeg tok blodprøven i syklus dag 25. Jeg fikk beskjed fra legen at alt er nomalt. Men jeg forstår ingenting av dette her. Er det mulig for meg å bli gravid? Jeg er 33 år gammel.
     P-TSH 0.24
     P-T4, fritt 16.0
     P-FSH 4
     follikkelfase
     P-LH 4
     follikkelfase
     P-Prolaktin 495
     P-Østradiol 0.86
     folikkelfase
     P-Progesteron 41
     foll.fase15
     P-Testosteron 1.3
     P-Seksualhormonbindende globulin (SHBG) 94
     P-hCG+ betakjeder <5

     1. Hei!

      Blodprøver tatt dag 25 i syklus tas vanligvis bare for å sjekke om man har hatt eggløsning, noe vi ser at du har hatt (Progesteron på 41). Det er jo et godt utgangspunkt for å kunne bli gravid! De andre prøvene er også normale, tatt i betraktning når de er tatt i syklus. For å få best oversikt over eggstokkfunksjon og kvalitet er det best å ta blodprøver i starten av en syklus, dag 1-3. Dersom du er usikker på din fertilitet anbefaler jeg at du tar kontakt med en gynekolog eller en klinikk som driver spesielt med dette, så får du avklart mye. Lykke til!

 33. Hei! Jeg har nylig vært på utredning for feritiltet. Blodprøvesvarene mine fra dag 2 i syklus viser:
  FSH: 6,5
  LH: 5,7
  Østradiol: 116
  AMH: 11,1

  Jeg er 29 år, frisk, regelmessige menstruasjoner. Hva tror dere sjansene er for å bli spontant gravid? Er det noe «naturlig» jeg kan gjøre for å øke sjansene? Tusen takk for svar!

  1. Hei!

   Du fremlegger helt normale blodprøver, du har regelmessig syklus og gunstig alder mtp. fertilitet. Ut fra dette bør du har gode sjanser for å bli spontant gravid gitt at utredningen ikke har vist noe annet.

   Lykke til!

   1. Jeg tar fast naproxen i gang i uken, første dag mens pga relativt kraftige menssmerter. Jeg føler meg avhengig av disse to tablettene for å komme gjennom denne dagen i syklus. Har lest at det er skadelig og kan gjøre det vanskelig å bli gravid? Stemmer dette, og hva bør jeg gjøre? kan bruk av naproxen allerede gjort skade slik at det er vanskelig å bli gravid?

 34. Hei. Er 40 år og har litt varierende syklus, ligger rundt 33-35 dager. Har ett barn i fra før, ønsker ett til. Brukte ved siste syklus eggløsningstest for å sjekke om jeg hadde eggløsning. Fikk 3 positive tester på rad, negative tester i forkant, og 2 dager meg negative tester etter de 3 positive, så jeg tolker det slik at jeg har hatt eggløsning, men det er kanskje ikke 100 % sikkert?. Hadde første dag i siste mens 3 oktober. Fikk positiv test 21, 22 og 23 oktober. 24 okt var testen negativ, så fikk det til å bli en syklus på 35 dager. Jeg tok blodprøve den 24 okt og har nå fått resultatet som jeg trenger hjelp til å tolke. Det som må nevnes her er at blodprøven ble enten tatt rett før eggløsning, eller mens den pågikk, eller rett etter så det er kanskje greit å vite når en skal tolke blodprøven antar jeg men gjør det kanskje litt vanskelig? Som sagt fikk positiv eggløsningstest den 23 oktober på dagtid og negativ den 24 oktober på dagtid, så eggløsningen må ha skjedd en gang mellom de to tidspunktene. Blodprøven ble tatt på morgenen den 24 okt. Resultatet er som følger:
  S-TSH 1,3
  S-Fritt T4 15,5
  S-Fritt T3 6,4
  S-FSH 4
  S-LH 11
  S-Prolaktin 192
  S-Østradiol-17beta 0,35
  S-Progesteron 7
  S-SHBG 149

  Østradiol er høyere enn ref verdien, hva tyder det på? Det samme gjelder SHBG. Burde ikke Progesteron være høyere? Har jeg gode sjanser på bli gravid? Har hatt UL og alt så fint ut, mange eggposer sa de. Men lurer på om progesteronet er for lavt?

  1. Hei!

   Beklager sent svar. Sånn umiddelbart passer blodprøvene best med siste del av lutealfasen, dvs en stund etter eggløsning når progesteronet er på vei nei, og østradiol også er på vei ned etter å ha vært rundt 1,0 ved moden follikkel/eggløsning. Dette passer jo ikke helt med eggløsningstestene som du selv tok. For å avklare din syklus bedre kan det derfor være av verdi å følge den tettere gjennom en syklus, gjerne av en gynekolog som kan ta ultralyd – f.eks. rett for forventet eggløsning – for å se om man da ser et stimulert endometrium, samt moden eggpose på en av eggstokkene. Alternativt, eller i tillegg, kan man følge deg med blodprøver tatt på syklusdag 1, 10, 20 og 24 for å følge den hormonelle utvikling og variasjon i syklusen. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom ønskelig.

   1. Hei, og takk for svar. =) Så om jeg forstår det riktig så skulle progesteronet vært høyere med tanke på at syklusen var ca rundt eggløsning? Er det slik at progesteronet skal fortsette å øke etter eggløsning og nå en topp ca en uke etter? Når du sier blodprøvene mener du alle testsvarene eller tenkte da mest på SHBG, østradiol og progesteron?

    1. Hei igjen!

     Som sagt hadde jeg forventet noe høyere progesteron og østradiol dersom prøven ble tatt kort tid etter ovulasjon. Blodprøvene som bør tas gjennom en syklus er: Dag 1: FSH, LH, østradiol. Dag 10: FSH, LH og østradiol. Dag 20: FSH, LH, østradiol og progesteron. Dag 24: FSH, LH, østradiol og progesteron (+evnt. dag 30 siden du har tendens til lang syklus: FSH, LH, østradiol og progesteron)

   2. Hei, jeg skriver svar her fordi jeg ikke fant ut hvordan jeg skulle opprette egen post. Min kjæreste og jeg er nå i gang med IVF-behandling, etter at min gynekolog (dessverre, tenker jeg nå) ventet litt lenge med å henvise oss til IVF-behandling i det offentlige, noe som førte til at vi sto veldig lenge i kø. Vi har hatt et mislykket forsøk og er i gang med det neste. Jeg fyller straks 39, har en AMH på 8 og FSH på 6,3 (tatt i fjor). Det som bekymrer meg er at jeg har få antralfollikler – legen har aldri sett mer enn 6-8 til sammen. Dette kan ha med å gjøre at det også ble oppdaget et endometriom på venstre eggstokk, og på denne eggstokken har det aldri vært mer enn en eller to follikler, mens det er 5-7 på den andre. Jeg har hatt laparoskopi der det ikke ble oppdaget endometriosevev andre steder. Jeg er usikker på i hvilken grad antallet antralfollikler er grunn til bekymring, og om vi kanskje burde søke oss til klinikker i utlandet som bruker høyere hormondoser o.l. Ved første forsøk fikk vi bare ut fire egg, hvorav to ble befruktet, men legen var fornøyd med kvaliteten på embryoene. Hva tenker du?

    På forhånd tusen takk.

    1. Hei!

     Først, antralfollikkeltallet ditt samsvarer med AMH-verdien – og er sånn situasjonen er hos deg. Det er heller ikke noe man kan gjøre for å endre dette. Videre ser jeg ingen grunn til at dere bør søke klinikker i utlandet. De bruker ikke høyere doser enn i Norge – da det er et maksnivå for hva som vil fungere. Det er ikke vist at høyere doser enn 300-350 IE gir flere egg, så høyere dose enn dette synes unødvendig. Jeg vet ikke hvilken dose du hadde på ditt forsøk. I deres tilfelle ville jeg stimulert med antagonistprotokoll (kort protokoll) med FSH 300-350 IE fra syklusdag 1. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker for ytterligere vurdering.

 35. Hei! Jeg har akkurat fått beskjed (ved en tilfeldighet under G.U og andre årsaker til blodprøver) om følgende: Jeg har lav AMH og bør utredes videre for inferitlitet). Jeg ble selvsagt veldig overasket og bekymret, da jeg ikke har rukket å forsøke å bli gravid spontant, og ikke har tenkt på dette som et problem. Jeg tok blodprøver syklusdag 5, og fikk følge resultat:

  AMH: 8,67
  FSH: 6,8
  LH: 5

  Jeg er straks 29 år, frisk og regelmessige menstruasjoner. På UL så gynekologen «mange egg», så hun ble overasket over resultatet. Jeg opplevde ikke å få gode nok svar på dette, og håper derfor dere kan gi noen svar her:) På forhånd tusen takk for hjelp!

  1. Hei!

   AMH på 8,67 er helt i nedre normalområdet for din aldersgruppe. De andre blodprøvene lar seg best vurdere hvis man også har østradiolverdien, men jeg vil anta at disse prøvene er normale. AMH er et kvantitativt mål for eggreserver. Dette hormonet produseres av små antralfollikler i eggstokkene, så det er med andre ord vanligvis godt samsvar mellom AMH verdien og antall antralfollikler (AFC) sett ved ultralyd. Hvis jeg var deg ville jeg tatt kontakt med en fertilitetsklinikk for en utvidet sjekk -med ny ultralyd og telling av antralfollikler. Så kan man ut fra funn legge en fornuftig plan. Dersom du ikke har barneønske akkurat nå kan det f.eks da være lurt å ta en ny kontroll inkl. AMH om 1 år. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom du ønsker videre hjelp med dette.

   Lykke til!

   1. Tusen takk for svar! Østradiol ser ut til å være over 200? Kan dette stemme? Det var jo som sagt tatt syklusdag 5.
    Tror du det er sjanse for å bli spontant gravid, naturlig innen et år?
    Takk igjen!

    1. Hei igjen!

     Østradiol på 200 er en normal verdi på dag 5, og passer bra med resten av prøvene også. Jeg tror absolutt du har sjanse for å bli spontant gravid på egen hånd!

     1. Hei!
      Etter 6 mnd som prøvere tok jeg blodprøver hos gyn. på syklusdag 2.
      AMH: 6
      FSH og LH: forhøyet (fikk ikke eksakt tall)
      Østradiol: Normal (fikk ikke eksakt tall)

      Har regelmessig eggløsning og menstruasjon. Ved ultralyd 3 ganger på 2 år, har de observert mange egg.. Fikk beskjed om at jeg har prematur ovariesvikt/tidlig overgangsalder. Fylte akkurat 27 år. Ble henvist til IVF med engang. Har fått forsamtale i november..

      Hva tenker dere om resultatene? Hva er sjansen for å bli gravid selv? Tar det veldig lang tid? Er å vente til november for lenge eller burde vi tatt kontakt med en privat klinikk? Er sannsynligheten for å bli gravid gjennom IVF stor med mine resultater?

      Har fått veldig lite info om dette og det er lite å finne på nett. Håper dere kan hjelpe. Takk på forhånd 🙂

      1. Hei!

       AMH på 6 i din aldersgruppe er en lav verdi og nok også grunnen til at dere ble henvist videre for vurdering mtp IVF. De andre prøvene kan jeg dessverre ikke si noe om da tallverdien mangler. Jeg tenker først og fremst at det er bra at man nå tenker et steg videre mtp planlegging og evnt. behandling. Om de skjer rett over sommeren eller i november har nok ikke så stor betydning. Dine sjanser for å lykkes er i utgangspunktet gode! (men vil være enklere å si noe mer konkret om dersom også FSH og LH – svar hadde vært kjent).

       Lykke til!

 36. Hei! Er 32 år og har i ett år forsøkt å bli gravid. Min mann er 33 år. Mine blodprøver tatt menstruasjonsdag 3:
  FSH 10
  LH 6
  Østradiol 0,14
  AMH 35
  Testosteron 1,5
  SHBG 175
  TSH 1,5
  Fritt T4 18,4

  Normal utredning med ultralyd med kontrast av eggledere.

  Han sin sædprøve:
  Volum 2 mL
  Spermiekonsentrasjon 80,7 mill/mL
  Motile sperm 34,9 %
  Prog motile sperm 31,6%
  Totalt ant. spermier 161,3 mill
  Viskositet 1
  pH >7,4
  Leukocyttkonsentrasjon <1

  Vurdert som normal da det konsentrasjonen er så høy.

  Vi er begge friske, normal vekt og bruker ingen medisiner. Gravide etter 2 mnd prøving, men ente i SA uke 6. Diagnostisert med uforklarlig barnløshet. Har nå vært til IVF ved offentlig sykehus (kort regime). Grunnet min høye AMH, startet de forsiktig med Gonal-f. 112,5 t.o.m dag 9. Deretter økt til 150 t.o.m dag 12 etter overtalelse fra meg. Østradiolverdien dag 8 var 2,26, dag 10 var 3,05 og dag 12 var 4,61. Altså ikke tegn til overstimulering. Fikk ut kun 6 egg hvorav 2 ble befruktet og delte seg perfekt. Innsett etter 2 dager. Ingen graviditet. Innsett av fryst egg (2-dagers) som heller ikke endte i graviditet.

  Synes ikke vi fikk god oppfølging under forsøket og ble møtt av hele 7 forskjellige leger. Ingen hadde lest journal på forhånd. Ingen ville heller ikke øke Gonal-f underveis. Synes dette er en så psykisk belastende prosess, og ønsker å legge til rette for at den skal oppleves så god som mulig. Ønsker nå å gå privat. Hvordan vurderer du våre prøver mtp å lykkes ved neste forsøk? Takknemlig for tilbakemelding.

  1. Hei!

   Jeg tror dere har gode sjanser for å lykkes med behandling! Nå som du også har vært gjennom et forsøk må vi bruke informasjonen fra det forsøket for å optimalisere nye forsøk. Jeg ville i nytt forsøk tenkt følgende: antagonistprotokoll (kort regime) med FSH 150 IE fra syklusdag 2. Dette for å få rekruttert flere follikler tidlig. Videre vil jeg dyrke alle embryo til dag 5 – blastocyststadiet – før tilbakesetting. Skulle det vise seg å bli mange modne follikler og mange egg ved egguthenting – og derav truende overstimulering – kan man gjøre tiltak for å unngå dette (trigge med agonist, samt såkalt totalfrys av embryo, dvs. vente med å sette tilbake embryo til en annen syklus). Ta kontakt med en av våre klinikker dersom dere ønsker videre informasjon og hjelp!

  2. Tusen takk for svar. Hva tenker du om at FSH-verdien er i øvre normalpmråde med østradiol på 0.14? Er det et uttrykk for dårlig kvalitet? Sykluslengde 26 dager.

 37. Hei

  Jeg er en kvinne på 27 år som har har prøvd å bli gravid i 2 år. Ble gravid veldig fort første gangen vi prøvde, men mistet i SA i uke 6. Ble etter 6 mnd gravid igjen etter stimulering av clomid. Mistet i MA i uke 11. Har nå prøvd å bli gravid i over et år med stimulering av både letrozol og clomid, men ingenting ser ut til å funke. Har tatt disse testene i 2 dag i syklusen. Har alltid hatt regelmessig mens, med unntak av 4-5 mnd hvor min syklus varer i 7-8 uker.

  P-TSH 1,69 0,5-3,6 P-Progesteron 0,9 Syklusavhengig P-LH 6,0 Syklusavhengig P-Østradiol 0,11 Syklusavhengig P-FSH 5,96 Syklusavhengig P-Prolaktin 282 110-562

  1. Hei!

   Blodprøvene du oppgir er normale. Jeg synes nå dere bør utredes mtp infertilitet, og trolig vil assistert befruktning være den mest fornuftige veien videre, enten ved offentlig eller privat klinikk.

 38. Hei,
  har fått diagnosen pco ut i fra rikelig med f. på eggstokkene og økt overvekt/hårvekst. Skal bruke letrozol for å stimulere egg. For å først få blødning vil de sette meg på p-piller en mnd. Jeg stusser på dette da venner i samme situasjon bruker Provera. Er det vanlig å gå på p-piller helt opp mot letrozol?

  1. Hei!

   Det å bruke p-pille 1 mnd før planlagt stimulering med Letrozol er hvertfall et ukjent regime for meg. Har din gynekolog forslått dette? Jeg pleier å bruke gestagenkur (Provera 10 mg x 1 i 10 dager eller Primolut-N 5 mg i 10 dager) for å fremprovosere blødning først. Dette vil dog kun gi blødning dersom livmorslimhinnen (endometriet) til en viss grad er stimulert, vanligvis minst 5 mm tykt. Med andre ord kan det være lurt å gå til en gynekolog som har ultralyd og som er kjent med denne type behandling.

  2. Hei,
   Meg og samboer har vært «prøvere» i litt over et år nå. Jeg sluttet på (p-piller) cerazette i april’18, og har siden jeg sluttet på dem hatt regelmessige sykluser på 26-28 dager. I september’18 begynte jeg å overvåke sykluser og følge med på eggløsning ved å teste hjemme fra dag 9 i syklus til dag 16-17, jeg har med unntak av 2-3 ganger aldri fått positivt svar på testene om at eggløsning faktisk inntreffer. 2-3 av gangene har det vært svært svake utslag. Jeg er noe overvektig, men forøvrig aktiv og i ellers ved god fysisk helse.
   Har nå oppsøkt fastlegen å tok blodprøver på dag 5 i syklus.
   Men aner ikke hva resultatene av blodprøvene betyr, kan du hjelpe?
   Navn Svar
   S-TSH 4,8
   S-FSH 5
   S-LH 3
   S-Prolaktin 237
   S-Østradiol-17beta 0,12

   1. Hei!

    Dersom du har regelmessig syklus har du også regelmessige eggløsninger, så testing med eggløsningstester hjemme er sånn sett egentlig unødvendig. Blodprøvene som er tatt på syklusdag 5 er helt normale, men det mangler noe prøver som vi pleier å ta – hvertfall hvis det gjelder utredning med tanke på fertilitet. Dere har nå forsøkt ca. 1 år med å bli gravide. Jeg synes derfor dere bør vurdere å oppsøke en fertilitetsklinikk for ytterligere utredning av dere begge to for å se om det er noen spesiell grunn til at dere ikke har lykkes enda. Dette inkluderer også sædprøve fra mannen. Lykke til!

 39. Hei. Jeg har et lite dilemma. Jeg er 34 år og har AMH på 5. Samtidig har jeg BMI på 35. Bør jeg kjøre på med IVF kjapt siden AMH er så lav, eller bør jeg gå ned litt i vekt først? Er så redd for å gå tom for egg, samtidig er vel sjansen for graviditet større om vekten går ned? AMH var 6 for 1,5 år siden. Hvor fort bør jeg forvente at den synker? Hva vil du råde meg til å gjøre? Grunnen til at vi trenger behandling er at samboeren er sterilisert.

  1. Hei!

   AMH på 5 i din aldersgruppe er en lav verdi, og absolutt noe jeg synes du skal ta hensyn til. Jeg tror nok denne vil har større betydning enn din BMI. Samtidig vet man også at fornuftig vektreduksjon kan være vanskelig og ta lengre tid enn det man hadde sett for seg. Jeg ville derfor ikke utsatt oppstart av behandling i særlig grad.

   Lykke til!

 40. Hei,
  Jeg har min blødtest cd22
  FSH: 4
  S-Østradiol-17beta: 0,42
  S-Progesteron: 46
  S-hCG: <5

  Jeg var på letrozol med denne syklusen.
  Hva betyr det?
  Tusen takk,
  Sha

 41. Hei. Fikk svar på en hormonprøve nå, tatt dag 43 i syklusen min. Der fikk jeg beskjed om at Progesteron: 32,0.
  Har fortsatt ikke fått menstruasjon, er nå på dag 47 i syklusen. Er ikke dette nivået alt for høyt? Har vanligvis sykluser på 31 dager.

  1. Hei Mia!

   Progesteron er et hormon som stiger etter at en eggløsning har funnet sted. Denne fasen kalles lutealfasen og varer vanligvis i 12-14 dager. Dersom egget ikke blir befruktet vil progesteronverdien da etterhvert falle raskt, og man får en ny menstruasjon. Dersom egget blir befruktet vil man ikke få fall i progesteronverdien, og man får dermed ingen ny mens. En verdi på 32 er helt normalt og betyr enten at du nylig har hatt en eggløsning (og dermed har hatt en litt unormal lang syklus) eller at du er helt tidlig gravid. Dersom graviditet ikke er en mulighet vil du kunne forvente å få en mens om 7-10 dager.

   1. Hei. Jeg er 42 år og har en datter på 8 år. Ble gravid på første forsøk den gangen. Har nå ny partner og vi ønsker å bli gravide. Tok ut spiral for 4 mnd. Har helt regelmessige sykluser. Amh er 19. Fsh 8. Progesteron 33 dag 7 i syklus. Har åpne eggledere. Ikke pcos eller endometriose. Hva tror du om mine sjanser til å bli gravid naturlig? Har forsøkt siden mars. Takk for gode svar her inne. /Marianne

    1. Hei!

     Du er nå i en alder hvor den naturlige fertiliteten begynner å bli veldig lav, og hvor den også faller fort. Dette skyldes i hovedsak økende andel genetiske unormale egg. Din eggreserve (AMH 19) er en god verdi for din aldersgruppe. Er du sikker på at blodprøvene er tatt på dag 7? Progesteron på 33 indikerer at du nylig har hatt eggløsning, noe som sjelden skjer så tidlig i syklusen.

     Grunnet din alder vil jeg anbefale dere å ikke vente for lenge med å gå videre med assistert befruktning, f.eks dersom ikke du har blitt gravid etter 6 mnndr. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker for ytterligere sjekk, og evnt. planlegging av videre tiltak.

     Lykke til!

     1. Hei Finn! Takk 🙂 Jeg har egentlig bestemt meg for å ikke gå veien med ivf. Viste seg at jeg hadde et par mnd uten eggløsning. Gikk en måned på clomifen og det satte i gang. Ble ikke gravid men fikk flere modne store egg. Er nå i pausemåned og fikk positiv el test. Har nå sjekket blodprøver, ultralyd og tatt skylling av eggledere. Alt ser bra ut. Jeg vet jo sjansene er små pga alder, men er det andre ting jeg bør sjekke som jeg har glemt? Jeg velger å fortsatt ha troa siden alle tester ser bra ut! Tar gjerne imot råd fra deg. Og vurderer å komme til dere for grundigere oppfølging. Anbefaler du videre bruk av klomifen eller heller letorozol?

      1. Hei igjen!

       Har din partner sjekket sædkvaliteten? Dersom ikke kan jo det være lurt å få gjort innen rimelig tid. Når det gjelder Klomifen eller Letrozol er det begge gode preparater. Personlig bruker jeg bare Letrozol/Femar til mine pasienter da det gir mindre risiko for flerlinger.

 42. Hei,

  Jeg fyller straks 37 år, og har vært gravid to ganger:
  Første gang da jeg var rundt 20 år (som endte i en spontanabort dagen før jeg skulle til kirurgisk inngrep) og nå igjen i slutten av januar 2019.

  Denne siste graviditeten endte i en såkalt «missed abortion», hvor kroppen fortsatte å oppføre seg normalt gravid (med stadig økning av HCG) i en lengre periode etter at selve fosteret hadde forsvunnet.
  Jeg måtte gjennomgå to såkalt medisinske aborter for å få ut ‘det resterende’ som ikke fungerte på meg (annet enn smerter og ubehag), men fikk omsider en spontanabort.

  Jeg ba deretter om å få tatt en blodprøve for å sjekke min fruktbarhet.
  Denne ble tatt under andre menstruasjon etter aborten på dag 4 i min syklus.
  Resultatene kom i form av en kort telefonsamtale, hvor jeg fikk beskjed om at jeg hadde veldig dårlig tid på meg om jeg ønsket å få barn. At det var umulig å forespeile et nøyaktig tidsperspektiv på dette, men vedkommende ville anta rundt 6 måneder.

  Nå som jeg omsider fikk de faktiske resultatene per post håper jeg dere kan hjelpe meg med å tyde disse.

  De er som følger:

  S-STH:0,84
  S-Fritt T4: 15,0
  S-FSH: 16* (1-13, tidl folli)
  S-LH: 5 S-Prolaktin: 300
  S-Østradiol-17beta: 0,46* (0-0,30, tidl folli)
  S-Testoseron: 1,4
  S-SHBG: 44
  AMH: 7

  Hva vil dere si vedrørende disse resultatene?
  Betyr dette at jeg ikke har mulighet til å bli gravid på ‘vanlig vis’ lenger?
  Betyr dette at jeg har veldig ‘dårlig tid’?
  Kan denne siste «missed abortion» være et direkte resultat av en dårlig eggkvalitet?
  Om jeg ønsker å bli gravid igjen: burde jeg i så fall vurdere andre alternativer som å skaffe hjelp via en klinikk?

  Jeg kan forøvrig nevne at jeg alltid har hatt regelmessige menstruasjoner, og kan selv kjenne når jeg har eggløsning. Dette skjer mer eller mindre nøyaktig når min kalender tilsier hvor jeg skulle være i syklusen. Jeg har ikke gått på noen form for hormonell prevensjon de siste årene, og ikke forsøkt å bli gravid med hensikt tidligere.

  På forhånd mange takk for svar!

  1. Hei!

   Først, du har absolutt mulighet til å bli spontant gravid – det har du jo nylig opplevd. Risikoen for missed abortion/ spontan abort øker med økende alder, likevel er dette et såpass vanlig fenomen generelt at vi nok ikke kan konkludere noe ut fra dette etter en missed abortion. Så til blodprøvene: Du har AMH (eggreserve) på 7 som er i nedre normalområde for din aldersgruppe, men på ingen måte alarmerende lav. FSH på 16 på Østradiol 0,46 kan indikere begynnende reduksjon i eggstokkfunksjon. For å avklare dette ytterligere kan det være verdifullt med en såkalt 1.dagsprøve, dvs. at man tar disse prøvene 1. eller 2. menstruasjonsdag. Man får da et lettere tolkbart prøveresultat. Mitt tips vil være at du tar kontakt med en gynekolog eller klinikk som er spesialister på fertilitet – både for å ta nye blodprøver, samt ultralyd av livmor og eggstokker. Man kan da ut fra dette legge en videre plan. Jeg ser for meg at en fornuftig strategi kan være at dere forsøker å bli gravide selv f.eks i et halvt år til, før man evnt. da vurderer assistert befruktning dersom du ikke har blitt gravid på egen hånd – men endelig stilling til dette bør gjøres når ny blodprøver og ultralydfunn foreligger.

   Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom du ønsker hjelp til dette! Lykke til!

 43. Hei!
  Jeg er en 31 år gammel kvinne som er i gang med behandling for å få barn nummer to. Jeg har PCOS, og første barnet ble unnfanget da jeg var 28 med lavdose FSH (puregon) da clomifen ikke virket på meg. Stimuleringen tok flere uker, og jeg måtte til slutt opp på 100 IE i flere dager før gullegget kom, deretter «timet coitus».
  Nå er vi som sagt i gang igjen, denne gang på klinikk i utlandet da vi har flyttet i mellomtiden; får ikke så mye informasjon her så håper dere kan svare meg.
  Blodprøvene ble tatt på en vilkårlig dag da jeg har amenoré, og viste følgende: AMH > 60, FSH 8, LH 13, østradiol 0,20 (samme enheter som i Norge). Normalt stoffskifte og androgennivå, høy AFC. Mannen hadde god sædkvalitet i -16, ikke retestet nå.
  Har nå vært igjennom to sykluser uten hell; første med Provera og 2,5 MG Letrozol ble avbrutt da jeg ikke responderte, nå i andre syklus har jeg blitt stimulert med Menopur i tre uker, startet på 75 IE og endte på 137,5 siste dagen. Dominant follikkel målte mellom 16-17 mm ved siste kontroll og jeg satte Ovitrelle kvelden etter og prøvde så med hjemmemetoden. Ser dessverre ikke ut som dette har virket og jeg blir derfor frustrert og bekymret.
  – kan det være alderen som spiller inn?
  – Er FSH-verdien for høy? Sist var den mellom 5-6.
  – Kan det at jeg trenger langvarig stimulering med det jeg selv anser som ganske høye doser FSH tyde på at jeg er en «poor responder» og på full fart inn i overgangsalderen?
  – Kan det at jeg trengte høyere doser FSH denne gangen kontra sist gang igjen være betinget i alder og dårligere eggstokkfunksjon, eller er det en tilfeldig variasjon?

  Takknemlig for svar (får som sagt ikke spurt om alt jeg lurer på her jeg går nå og lenge til neste besøk)! 🙂

  Hilsen utålmodig sjel

  1. Hei!

   Først, blodprøvene er slik vi ser dem hos PCOS kvinner. Høy AMH og LH>FSH. AFC er også naturlig nok høy grunnet din PCOS. Så til dine spørsmål: Jeg er ikke bekymret for din alder. 31 år er godt innenfor det «optimale» fertilitetsvinduet. Videre er din FSH verdi normal og ikke noe å bekymre seg over. Så til lavdosestimulering: Målet ved lavdosestimulering er å utvikle 1 moden follikkel (monofollikulær utvikling). Kvinner med PCOS er per definisjon «high respondere» – gir man høy nok dose FSH vil man vanligvis få utvikling av svært mange follikler – med økt fare for overstimulering. Ved Lavdosestim. begynner man derfor lavt i dose, og øker heller gradvis ved behov. På denne måten får man vanligvis frem 1 eller 2 follikler. Ulempen med denne metoden er at det kan ta en del uker før man kommer i mål. Personlig bruker jeg av den grunn ikke så ofte denne metoden på mine pasienter. Hos kvinner med PCOS og anovulasjon eller sjelden syklus starter jeg ofte med Letrozolstimulering. Imidlertid er ofte 2,5 mg for lav dose for å få follikkelutvikling, så jeg starter derfor mange ganger opp med 5 mg (2 tbl) direkte. Hvis man da får frem moden follikkel forsøker man dette inntil 6 sykluser. Så en mulighet er jo at du på nytt forsøker Letrozolstimulering (evnt med Provera først for å indusere blødning) – men at du da bruker 5 mg. Jeg ser ikke rent sjelden at kvinner som ikke responderte på 2,5 mg responderer fint på 5 mg. Alternativt kan du jo gjøre nytt forsøk med lavdosestimulering, du fikk jo frem en moden follikkel på den måten, så du vet jo at det fungerer. Siste alternativ er jo assistert befruktning/IVF. Hos deg vil man jo da kunne forvente mange follikler og derav mange egg ved egguthenting. Kvinner med PCOS har økt risiko for overstimulering, men heldigvis har vi nå regimer som reduserer denne risikoen betydelig sammenlignet med tidligere.

   Håper du ble litt klokere, og jeg er sikker på at dere lykkes til slutt – uansett hvilken metode dere nå går for!

 44. Hei!
  Planlegger ivf om et 2-3 måneder. Har regelmessige menstruasjoner og normale hormonverdier. Neste menstruasjon ventes 25.06 og jeg har regelmessige sykluser på 26-28 dager.Er det mulig å forskyve menstruasjonen med Primolut-N nå slik at oppstart med ivf også kan forskyves noen dager? Kan være en liten sjanse for spontan graviditet nå.

  1. Hei!

   Primolut-N kan generelt brukes for å forskyve menstruasjoner. Vanligvis anbefales da at man starter med 3 tbl. (15 mg) daglig 3 dager før forventet blødning. Dette kan man bruke i inntil 10 dager. Når man slutter med Primolut-N vil man få blødning etter noen dager. Man skal imidlertid IKKE bruke dette dersom man tror man kan være gravid – da Primolut-N er kontraindisert ved tidlig graviditet.

 45. Hei, jeg er en jente på 18 år. Da min søster slet veldig med AMH verdier og med å bli gravid i tidlig alder, bestemte jeg meg for å teste meg tidlig. Fikk kun sjekket AMH, men fikk en verdi på 6 er dette grunn til bekymring?

  1. Hei Hanna!

   AMH på 6 i din aldersgruppe er en svært lav verdi. Ble prøven tatt mens du bruker p-piller? Isåfall vil nok AMH verdien være falsk for lav. Dersom du ikke bruker p-piller ville jeg ha gjentatt prøven i starten av en menstruasjonssyklus (dag 1-3).

   1. Hvor lenge burde man ha gått uten p piller for å ikke risikere falske lave verdier?

 46. Hei!
  Har alltid hatt lange sykluser mellom 30-40 dager. Noen ganger lenger. Jeg er 26 år og fødte i starten av november men fødselen gikk ikke bra. Vi vil derfor prøve igjen. Har hatt mensen tre ganger etter fødsel i starten av november. Den første gang etter 12 uker med for kort lutealfase på 5 dager. Den andre gang 44 dagers syklus med 11 dagers lutealfase og sist gang 70 dagers syklus med 14 dagers lutealfase. De to første gangene var lutealfasen for kort men nå virker den mer stabil. Under den siste lange syklusen tok jeg hormonprøver 8 dager etter eggløsning (Får forresten alltid påvist eggløsning med El-tester før mens). Legen min mente prøveresultatet var normalt og at jeg bare må vende meg til at jeg har lange sykluser, det var ingenting å gjøre med det og hun var ikke bekymret da jeg ble gravid på første forsøk sist. Prøvesvarene var slik:
  S-TSH: 1,9 (0,20-4,0)
  S-fritt t4: 14,4 (11,0-23,0)
  S-FSH: 1 (1-13, tidl folli)
  S-LH: 3 (1-13, tidl folli)
  S-østradiol -17beta: 0,70 (0-0,30, tidl fo)
  S-PGE: 38 (foll.fasw <3,lut)
  S-testosteron: 0,9 (<3,0)
  S-SHBG: 62 (23-100)
  FTindeks: utgår (0,1-0,6)

  Ser disse verdiene normale ut?

  Hun tok ikke progesteron og AMH enda jeg etterspurte dette. Er nå på syklusdag 19 uten tegn til EL enda. Jeg lurer på hvorfor fasen frem til menstruasjon er så lang og om det er noen grunn til bekymring? Kan det være normalt å bare ha slike lange sykluser? Redd det skal ta lang tid å bli gravid med nestemann og lurer på om vi trenger hjelp for å fremskynde eggløsning. Hva tenker dere? Finnes det noen måte å stabilisere syklusen på? Forøvrig normalvektig og ingen tegn på PCO i følge lege. Skal prøve å få tatt prøver tidlig i syklus neste gang og sjekke AMH.

  Har forøvrig fått påvist antikardiolipin antistoff og blir da fulgt opp nøye neste svangerskap med blodfortynnende. Men regner ikke med at dette antistoffet påvirker menstruasjonssyklus?

  Takk for svar

  1. Hei!

   Her var det flere ting vi må se på. Først, du beskriver lange sykluser – dette kaller vi oligomenore og defineres som sykluslengde over 35 dager. I slike sykluser er det follikkelfasen (tiden fra mens til eggløsning som vanligvis er lang, lutealfasen er normalt sett ganske stabil og relativt kort – som du selv nevner, 12-14 dager. En av de absolutt vanligste årsaker til dette er PCOS. PCOS defineres ved minst 2 av 3 følgende kriterier: 1: Polycystisk ovarium sett ved ultralyd 2: Oligamenore – lang eller ingen syklus og 3: Hyperandrogenisme (høy testosteron, androstendion) eller klinisk (mannlig hårvekst). Du oppfyller ut fra det vi vet så langt punkt 2. Du oppfyller ikke punkt 3. Ved en gynekologisk sjekk med ultralyd av eggstokkene kan man fort vurdere om du oppfyller punkt 1. Gjør du det har du per definisjon PCOS.

   Blodprøvene du har tatt er tatt i lutealfasen ut fra det du sier – og er derfor ikke tatt ved optimalt tidspunkt for vurdering.(vi ønsker helst blodprøver tatt i starten av en syklus). Vi kan uansett se at du har normal testosteron (jmfr punkt 3 ved PCOS). s-PGE kjenner jeg ikke til. Sikker på at ikke det er forkortelse for progesteron? Verdien kan hvertfall passe med det. AMH er ikke tatt, men vil ved evnt. PCOS oftest være høy eller svært høy.

   Det som kan bli et problem hos kvinner med lang syklus og barneønske er å vite når eggløsning inntreffer. Dette kan hos mange etterhvert bli frustrerende. Heldigvis finnes det enkel hjelp å få. Vi benytter ofte det vi kaller «enkel stimulering» med Femar/Letrozol gitt i 5 dager i starten av en syklus for få en eggpose (follikkel) til å modnes fortere. Dette kan følges på ultralyd slik at man kan planlegge eggløsningen mer nøyaktig og dermed også time samleier. Dette kan absolutt være en god løsning for deg. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom du ønsker hjelp til dette – evnt. andre gynekologer som har erfaring med slik behandling.

   Til slutt – jeg holder en liten knapp på PCOS som årsak til lange sykluser hos deg. Bestill time til en gynekolog for å få sjekket dette skikkelig. Og din syklus påvirkes ikke av at du har påvist antikardiolipin antistoff. Lykke til!

   1. Takk for svar!
    Jeg håper jo det ikke er pcos. Jeg er godt gynekologisk vurdert med ultralyd og har helt normale eggstokker og livmor i følge gyn. Sist jeg sjekket eggstokkene var 9 uker etter fødsel og da var de også helt fine med follikler i ulik modningsgrad. Kan jeg ha pcos hvis jeg kun oppfyller punkt 2? Kan det da være vanskelig å bli gravid når det var så enkelt med første graviditet? Så forresten de andre hormonverdier normale ut? Er det vanskelig å finne ut om man har gode eggreserver(amh) ved pcos? I og med at du nevner den verdien ofte er forhøyet ved pcos. Beklager mange spørsmål.

    Skal prøve å få tatt flere hormonprøver og evt ta kontakt med klinikken deres hvis det viser seg at jeg trenger litt hjelp 🙂

    1. Hei igjen.

     Du har ikke PCOS dersom kun 1 av 3 kriterier er oppfylt. Sa din gynekolog noe om antall follikler? Hvis ikke kan du få din gynekolog til å telle antall antralfollikler i begge eggstokker ved neste UL. Det holder at kun en av eggstokkene oppfyller PCO kriteriet (>19 follikler) for at punkt 1 oppfylles. AMH er høy ved PCOS da dette hormonet produseres av antralfolliklene, som jo nettopp er forhøyet ved PCOS. Ved lange sykluser kan det for noen bli vanskeligere å bli gravid fordi det da ikke er så lett å følge når man har eggløsning.

 47. Hei

  Kan man bruke Primolut for å regulere når man får mens, slik at man får planlagt oppstart med Letrozol og ovitrelle?

  1. Hei Stine
   Det kan man. Start Primolut N 3 dager før forventet mens og bruk den i inntil 10 dager. Du kan stoppe etter så mange dager som nødvendig. Mens kommer normalt to dager etter siste dose. Du starter med Letrozol den 3. blødningsdagen. Jeg bruker normalt 2 tab (10 mg) Primolut N daglig, tatt i en dose.

 48. Hei,

  Jeg har akkurat fått svar på noen prøver jeg har tatt i forbindelse med fruktbarhet, men jeg sliter litt med å forstå svaret, så jeg lurer litt på om dere kan hjelpe meg med å tyde det. Jeg er 36 år, normalt slank, aldri hatt noen plager eller helsemessige utfordringer og har en normalsyklus. Jeg husker ikke helt hvilken dag i syklusen prøvene er tatt ( mulig det er noe lengre ut enn hva som er anbefalt av hva jeg kan lese over.)

  AMH : 23
  TSH: 0.97
  Fritt T4: 13

  FSH: 6.5
  LH: 9.2
  Prolaktin: 235
  Østradiol: 0.22
  Progesteron: 7.2

  Håper dere kan rådgi meg litt på hva dette betyr.

  1. Hei Hanne
   Det hadde vært til stor hjelp om du husket hvilken dag i syklus den ble tatt. Ut fra østradiolverdien ville jeg tippet dag 3-4. Progesteronverdien derimot er litt høy og kunne tyde på at prøven ble tatt helt på slutten av syklus, rett før mens. Det jeg kan si er at din eggreserve er fin og at din FSH ville vært normal selv på en adekvat lav østradiolverdi (0.10 nmol/l eller lavere). Stoffskiftet er OK og prolaktinverdien er normal. I og med at du også har regelmessig syklus vil jeg si at det ser normalt ut både når det gjelder funksjonen og kapasiteten av eggstokkene dine.

 49. Hei Terje. Jeg er 34 år. Hvordan er mine blodprøver. Har jeg nok egg og hvordan er kvaliteten. S-TSH:1,6 S-Fritt T4:12 S-fritt T3:4,5 S-FSH:9,2 S-LH:11,8 S-Prolaktin:241 S-Østradiol:0,22 S-antimüllerhormon:15 .Prøvene ble tatt syklus dag 21.

  1. Hei Tina
   Din AMH er normal, altså har du god eggreserve. FSH virker også å skulle være normal, men den liker jeg best å bedømme ut fra en prøve tatt tidlig i syklus, på dag 1 – 2 i syklus. Normalt sjekker kan ikke dette på 21. dag i syklus, da er det som regel om det har vært eggløsning som sjekkes. Du har høy LH i forhold til FSH den dagen, litt usikker på hva det betyr. Har du lange sykluser? En prøve på FSH, LH og østradiol på syklusdag 1 – 2 ville vært ønskelig.

 50. Hei,

  Jeg har nettopp fått svar på hormonprøver, med lite beskrivelse, og lurer litt.

  Jeg er 35,5 og har to barn på 7 og 4 år
  (gravid på første forsøk begge ganger). Etter siste fødsel måtte en eggstokk fjernes helt pga cyste.
  Vi har prøvd å få til nr 3 i ca 1,5 år.

  Jeg har lav AMH: 2pmol/l og forhøyet FSH 30U/L. LH er på 9.0U/L og østradiol på 0.06nmol/L.
  Prøvene er tatt på syklusdag 4.

  Vil dette si at det er helt umulig å bli gravid spontant? Og er det ev noe vits med IVF?
  Kan fjerningen av eggstokk være en medvirkende årsak til hormonnivåene?

  1. Hei Ida
   Det ser ikke akkurat lyst ut med disse prøvesvarene. Eggreserven er svært lav og eggstokkene trenger kraftig stimulering, høy FSH, for å fungere. Du kan nok bli gravid på egen hånd om du er riktig heldig, sjansen med IVF vil ikke være vesentlig høyere, så det frarådes.

 51. Hei!

  Har fått svar på hormonprøver, men jeg forstår hva de betyr. Ser disse tallene normale ut eller vil jeg kunne slite med å bli gravid? Har jeg dårlig tid med tanke på at jeg ønsker meg barn? Er sammen med en jente, så sæd kvalitet utgår å teste.

  Jeg er 32 år, og prøvene ble tatt dag 4 av menstruasjon:

  S-TSH: 1,3
  S-Fritt T4: 16,2
  S-Fritt T3: 5,5
  S- Anti TPO: <34
  S- FSH: 8
  AMH: 11
  S-LH: 4
  S-Prolaktin: 439
  S- Østradiol-17beta: 0,09
  S- Pregesteron: <3
  S-Testosteron: 0,7
  S-SHBG: 43

  På forhånd, tusen takk for svar!

  1. Prøvesvarene ser normale ut. Hvis du samtidig er født i 1986 så tror jeg nok at du har rimelig god tid på deg. Både eggstokk kvaliteten og eggreserven er god.

 52. Hei,

  Jeg er kvinne, 36 år, har født et barn i mars 2017, mensen begynte i november 2017, ble gravid i august 2018, men mistet i uke 4-5. Har tatt blodprøve hos Furst nå, på dag 3:
  FSH -13
  LH -4
  Er FSH verdi forklaring for SA? I desember tok jeg eggløsningstester, men jeg aldri opplevde positiv svar. Burde jeg prøve å bli gravid naturlig? Eller det går an å vurdere IVF?
  Takk på forhånd.

  1. Hei, Jeanette! Tror ikke FSH i seg selv er grunnen til at du mistet, men at det var noe genetisk feil med graviditeten slik at den stoppet. Dersom kvaliteten på eggstokkene blir dårligere vil FSH bli høyere og flere av eggene kan være genetisk unormale. Det er litt vanskelig å vurdere FSH verdien uten å vite østradiolverdien i samme prøve. AMH – verdien hadde også vært interessant å vite.

 53. Hei, jeg fikk slikt prøvesvar fra lege:
  S- AMH: 5 (0,1-39), S-FERRIT: 20 (15-200), S-FSH:4 (1-13, tidl.folli), alt tatt på dag 5 i syklusen, har jeg sjanser å få barn med egne egg (40 år, i april 41) ? Kan jeg søke hos dere? Ellers hvilke prøver må jeg ta i tillegg? Har ikke prøvd IVF før, har ikke noe problem med helse generelt, men hadde nyreinfeksjon i 2018.

  1. Hei Nina
   Vi ønsker nok noen flere prøver av deg, men det ordner vi når du og din partner tar kontakt med oss. Du har en grei AMH for din alder. FSH kan jeg ikke si så mye om da det mangler informasjon om østradiolverdien. Vi kommer til å be deg ta prøver tidligere i syklus, på dag 1 eller 2, da får vi bedre inntrykk av din hormonstatus. Da håper vi å høre nærmere fra dere!

 54. Hei. Jeg blir straks 39 år, har operert for endometriose for noen år siden, og går nå på Mirena hormonspiral for å holde endometriosen i sjakk, men har blødninger i ca 6-7 dager her måned. Sykluslengden varierer fra 25 dager til 32 dager. Jeg ønsker meg barn, men kjæresten er usikker og vil vente. Jeg har tatt følgende prøver på dag 21 i en syklus som ble på 25 dager, og de viste: S-FSH 1,2, S-Prolaktin 746, S-østradiol 0, 53, S-Progesteron 29,4, S-SHBG 82, S-AMH 7. Nå lurer jeg på om disse prøvene kan ansees som riktige når de er tatt mens jeg har hormonspiral, og hvordan jeg skal forstå dem? Hvor fort kan man feks forvente at AMH synker? Kjæresten vil vente i et års tid med å begynne å prøve. Jeg er redd for at det allerede begynner å bli for sent å få til å bli gravide.

  1. Hei Helene.

   Beklager sent svar. Dine blodprøver er tatt etter eggløsning. For å få best oversikt over eggstokkfunksjonen er det ønskelig med en blodprøve i starten av en syklus (blødningsdag 1-2). Din AMH er grei nok for din aldersgruppe. Hormonspiral hemmer vanligvis ikke eggløsning og den hormonelle syklus, så prøvene er tolkbare. Jeg ville imidlertid ikke utsatt det å få barn. Du har nå kommet i en alder hvor fertiliteten faller raskt, videre har du kjent endometriose – som i seg selv er en infertilitetsfaktor. Disse faktorene sammen gjør også at man tidligere bør vurdere assistert befruktning. Hvis du ikke blir spontant gravid innen 4-6 sykluser etter at spiralen er tatt ut bør du vurdere videre utredning mtp assistert befruktning. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom det blir aktuelt. Lykke til!

 55. Hei, jeg lurer på mulighet for å bli gravid med FSH på 18 (tatt syklusdag 2) Østradiol på 0,13 og AMH på 2. Min mor kom i overgangsalder da hun var 40 år, jeg er nå 33 år og har 1 barn fra før av med mannen min. Hans sædkvalitet er testet og er normal. Har forsøkt å bli gravid i 6 mnd, vurderer IVF. Veldig takknemlig for svar.
  Hilsen håpefull…

  1. Hei Ida
   Du har alderen på din side, men den genetiske arven fra mor virker du også å ha fått med deg. Du bør i alle fall forsøke å bli gravid og IVF vil helt klart være den foretrukne måten å forsøke på. Det er ingen grunn til å utsette det.

 56. Hei jeg lurer på om jeg kan bli gravid tenker IVF behandling i Danmark. Jeg er kvinne på 35 år. Tatt hormonprøver som er FSH 4,1. Østradiol 46. TSH 1,24. AMH 9. Tatt i syklus dag 5. Brukte p piller Diane i 6 År pga. Høy testosteron. Nå slutten med Diane for 3 måneder siden. Første måneden var ikke noe menstruasjon. Andre var til tide, men tredje var etter 42 dager. Og jeg tatt hepatitt prøver som viser hepatitt b virus core antistoff påvist og hepatitt b virus s antistoff påvist 600 er de positive verdiene pga. Jeg er vaksinert mot hepatitt B? Og har jeg sjanse m bli gravid? Tusen hjertelig takk for svaret. Mvh Svetlana

  1. Hei Svetlana
   Tror verdiene er positive fordi du tidligere har hatt hepatitt B. Når det gjelder hormonene dine og alderen din tror jeg du kan bli gravid.

 57. Først må jeg si at dette er en utrolig fin side. Mye nyttig informasjon.
  Før jul i fjor var jeg gjennom en runde prøverør med donor (kort protokoll, 150 IE Gonal-F)
  Fikk ut 4 egg, 1 ble befruktet og satt inn, men fikk mensen før det hadde gått 14 dager.

  Har også prøvd noen runder med inseminering tidligere. Uten hell.
  Jeg blir snart 41.
  Alder tatt i betraktning tenker jeg at det eneste riktige nå er prøverør.
  Men er redd for at kvaliteten på eggene mine er så dårlig at det ikke er noen vits.
  Kan du si noe om resultatene mine?

  De ble tatt på syklusdag 2 (ca 15 timer etter første blødning)

  TSH 0,31 mU/L
  S-Fritt T4 20,8 pmol/L
  S-Anti-TPO >1300 kU/L
  S-FSH 8 U/L
  S-LH 5 U/L
  S-Østradiol 0,10
  S-Prolaktin 387 mU/L
  S-Progesteron 3 nmol/L
  S-Testosteron 0,9 nmol/L
  S-SHBG 83 nmol/l
  S-Vitamin D 63 nmol/L

  Min AMH verdi var 18 i fjor sommer, og hadde sunket til 9 før jul. Synker denne raskt?
  Hva tenker du om mine sjanser for å få barn ved prøverør?

 58. Hei, jeg er 28 år og har noen spm til mine siste blodprøver.
  Disse er tatt på syklus dag 1, tror jeg.

  LH 8,4 IU/L
  FSH 7,7 IU/L
  Østradiol 0,09 nmol/L
  Amh 23
  SHBG 47 nmol/L

  Ser at Østradiol er under referanse, men kan dette skyldes at den er tatt så tidlig i syklusen?

 59. Hei! Jeg er 27 år og under utredning for Habituell abort. Har ifm dette tatt blodprøver på dag 2 i syklusen:
  Fsh 6,6 IE/L
  LH 2,2 IE/L
  Østradiol 0,16 nmol/L
  AMH 23

  Er disse normale? Vi vurderer IVF, er sette å anbefale?

  Mvh Iselin

  1. Hei Iselin
   Prøvene dine ser bra ut, men jeg regner met at det er mer som skal sjekkes før du eventuelt starter med IVF. Når vi utreder habituell abort ønsker vi å finne årsaken for om mulig å eliminere den før dere førsøker å bli gravid på nytt. Vi pleier å sjekke tromboserisiko, autoantistoffer, kromosomanalyse av begge, mannens sædkvalitet og helst også graden av kromosomskade i mannens sædceller (Sperm Comet-test). Dette forutsetter selvfølgelig at det foreligger tre på hverandre følgende tidlige aborter (SA eller MA), hvis ikke blir selvfølgelig også vår utredning mindre omfattende. Ved habituell abort ligger ikke problemet alltid hos kvinnen.

 60. Hei
  Jeg er 26 år og har siste årene hatt korte sykluser. Syklusene variere fra 25-27 dager, og noen ganger (2-3 ganger i året ) nede i 23-24. Slik har det vært i 4 år ca.

  Frem til jeg var 20 år hadde jeg ofte uregelmessig menstruasjon, med mange svært korte sykluser. Dette stabiliserte seg når jeg var 20 år, og hadde da en syklus på 28 dager i 2-3 år, før den de siste årene har vært korte. Jeg blør i 7 dager, det har jeg alltid gjort.
  Det som nå bekymrer meg er at jeg over alt leser at når syklusene blir kortere tyder det på tidlig overgangsalder. Jeg tenker å få sjekket ut dette, i og med at jeg har barneønske. Men finnes det andre forklaringer på kortere syklus, eller er det nesten garantert at jeg er kommet i tidlig overgangsalder ? Har ingen andre symptomer.

  1. Hei Desire
   Det er flere grunner til kortere sykluser enn begynnende overgangsalder. Jeg vil anbefale deg å ta en hormonprøve tidlig i syklus (dag 1 – 2) for å sjekke FSH, LH, østradiol, prolaktin, TSH, FT4, SHBG, testosteron, androstendion og AMH. Da vil vi få en pekepinn på hvordan det ligger an med eggstokk kvaliteten og eggreserven din.

 61. Hei og takk for en flott og nyttig side.

  Jeg er 40 og har aldri prøvd å bli gravid før, men har et sterkt ønske om det nå.
  Har etter 20 år nettopp sluttet på p-pille og lege ønsket å måle min AMH. Denne er målt på Hormonlaboratoriet til å være 4, 7 dager etter pilleslutt. Jeg fikk vite av lege at refranseområde var oppgitt til å være 0,1 – 39. Tidligere har jeg lest at det er mellom 3 og 60. Jeg fant da dette på nett i og med at mitt referanseområde var annerledes:
  https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/Medisinsk%20biokjemi/Hormonlaboratoriet/Nyhetsavis/Nyhetsavis%201,%20mars%202017.pdf som oppgir:

  Referanseområde for kvinner:
  20-34 år 4-84 pmol/l
  35-39 år 1-54 pmol/l
  40-50 år 0,1-39 pmol/l
  ≥ 51 år < 0,1 pmol/l

  Er verdien 4 sett opp mot ny referansetabell like "dårlig" som tidligere når intervallet var fra 3-60 eller er det en annen målemetode som brukes? Er man fertil når verdien er over 0,1?

  Ser forøvrig også at de nå anbefaler at prøven ikke tas under p-pillebruk og min prøve ble tatt dagen etter pillefritt brett, mens jeg fortsatt hadde pilleblødning (https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/Medisinsk%20biokjemi/Hormonlaboratoriet/Nyhetsavis/Nyhetsavis%202,%20september%202017.pdf). Er det påvist hvor mye for lave verdiene evnt. kan bli?

  Jeg tenker å få målt de andre verdiene når syklus er i gang, men det er noe stressende å tenke på dette, så spør derfor om dette kun basert på AMH.

  1. Hei Jente 40
   Det er en ny målemetode som brukes, derfor blir verdiene og referanseområdene annerledes enn tidligere. Det ser ut for at AMH ikke er så stabil som tidligere antatt, at verdien kan påvirkes av tiden i syklus prøven er tatt, om du står på p pille eller om du er gravid. AMH sier ikke nødvendigvis noe om fertilitet, men om eggreserven. Hvis AMH er lav og alderen høy er det rimelig å tro at fertiliteten er nedsatt, om AMH er lav og kvinnen i ung alder er det mer trolig at hun bare har lavere eggreserve enn normalt, men at kvaliteten kan være god. Det finnes selvfølgelig alle varianter. Din AMH virker å være bra i henhold til referansene, aldersbetinget noe nedsatt fruktbarhet må du regne med, men om din FSH er normal (12,5 IE eller lavere) på en adekvat lav østradiolverdi (0,10 nmol/l eller lavere) så bør sjansen for å bli gravid være rimelig god.

 62. Hei, er det slik at dere bruker to forskjellige verdier på AMH? Fikk nettopp vite at min verdi er 1.61. Jeg er 42 år, og har hatt noen ivf-forsøk. Er dette lavt eller høyt? Er vel bare nysgjerrig. Har vel imidlertid ikke så gode FSH-verdier… Takk for svar uansett!

  1. Dersom din AMH er 1,61 pmol/l så er den lav, selv for en kvinne på 42 år. Du kan altså ikke forvente å få hentet ut så mange egg. Det foregår en omlegging av målemetoder for AMH for tiden, den nye metoden kan gi litt lavere, men sannere verdi for AMH enn den metoden som tidligere ble brukt.

 63. Hei, jeg er en kvinne på 32 år. Prøver tatt dag 3: AMH 19, FSH 9, Østradiol 0,17, LH 3. Min samboer er 37 og har en datter fra et tidligere forhold. Vi begynte å prøve å få barn i sommer. Allerede i august ble jeg gravid, men spontanaborterte i uke 7 (trolig i uke 4-5, vi så ikke fosteranlegg på ultralyd). Jeg har eggløsning hver måned (måler temperatur), men etter aborten har jeg plutselig fått lange sykluser med senere eggløsning enn før. I september: EL dag 20, i oktober: EL dag 22 og i november EL dag 18. Før aborten hadde jeg eggløsning dag 14-16. – Er det vanlig med uregelmessige/forlengede sykluser så lenge etter spontanabort? Kan sen eggløsning redusere muligheten for barn? (kvalitet egg/slimhinne)

  Eggløsningene etter aborten har også virket «tregere» enn før. På eggløsningsmonitor fikk jeg «høy» i 7 dager før den ble «maksimal» (normalt er den «høy» i 2 dager). Måneden etter fikk jeg eggløsning først 3 døgn etter at LH ble oppdaget. Så vidt jeg forstår er det normale 12-36 timer. Før aborten målte jeg progesteron til 74 på dag 20, nå i november målte jeg 42 på samme dag.

  Mitt inntrykk er derfor at jeg sliter litt med eggmodning etter aborten. Vil du anbefale hormonbehandling i en periode for å gi kroppen litt hjelp? Selv om jeg har eggløsning? Gonal f for eksempel? Hvor høy dose i så fall? Må man i så fall også sette Otrivelle eller annen eggløsningssprøyte, selv om jeg normalt får eggløsning av meg selv?

  Takk for råd og for informativ side!

  1. Hei Silje
   Hormonsprøvene dine er fine. Sykluslengden bør ikke redusere sjansen for å bli gravid, så lenge det fortsatt går 12 dager fra eggløsning til mens, altså første del av syklusen som blir lengre. Tenk over om det er noe ved kroppen som har endret seg, vekt opp eller ned. Stress kan også påvirke syklusen og eggløsningen.
   Progesteronverdien er begge normale, avhenger bare av hvor mange dager etter eggløsning den blir tatt, eller om den ble tatt i en syklus der du ble gravid.
   Om du ikke finner forklaring på lengre sykluser i det som er nevnt foran, kan det kanskje hjelpe med litt enkel stimulering med Femar / Letrozol. Stimulering med Gonal F tror jeg er å dra det litt langt foreløpig. Det er mulig å sette Ovitrelle, også ved enkel stimulering, ved moden follikkel. Du bør sjekkes med UL for å følge tilveksten av follikkelen.

 64. Hei! Jeg er 33 år og skal igang med 3 ferskforsøk ICSI/TESA (så mannlig faktor, og 5 negative innsett) Det mistenkes endometriose på grunn av smerter i syklus, skal snart inn å få bekreftet/avkreftet dette. I den forbindelse tok jeg nye hormonprøver lurte litt hvordan det ligger an, og om det er noen sjangser for å i det hele tatt håpe på graviditet. Til tross for lav AMH så fikk jeg ut 12 egg sist, hvor av 8 ble befruktet og vi fikk 7 på frys sist forsøk (i februar), så jeg antar at det ikke står så dårlig til, men det har enda ikke festet seg et eneste «perfekt» embryo på disse forsøkene.
  Mannlig faktor er tette sædledere med mange spermier i testikkel.

  Blodprøven ble tatt CD2.
  AMH : 5 (var 7 i 2015)
  TSH: 1.19
  Fritt T4: 16.9
  Kortisol: 294 (ble tatt klokka 10)

  FSH: 8.8
  LH: 5
  Østradiol: 0.06
  Progesteron: 0.7
  Testosteron: 0.9
  Prolaktin: 286

  Kan det være noen hormonell til at det ikke går med assistert eller er det noe som feiler eggkvaliteten?

  1. Hei Wera
   Hormonprøvene dine synes jeg virker veldig bra. AMH er kanskje litt lav for alderen, men som du sier, det ble bra med egg likevel. Befruktningen var vel rimelig bra (67%) og embryoutviklingen meget bra. Det vi ikke vet noe om er embryoutviklingen etter at det er satt tilbake i livmoren. Mange vil være genetisk unormale og stoppe opp etter noen dager eller uker. Det er nok grunnen til at du ikke har lyktes ennå. Det unormale arvematerialet kan komme fra egget eller fra din partner sine sædceller. Dere har mange på frys og det skulle forbause meg om du ikke skulle bli gravid på en av dem.

 65. Hei!
  Jeg er litt fortvilet og lei meg her jeg sitter etter ett mislykket forsøk IVF tidligere denne uken. Det vil si, jeg hadde ingen egg i eggposene da de gikk inn for å hente. I august vil jeg si at jeg hadde ett vellykket forsøk med 8 egg ut, 1 ble dyrket til blasto – men, det ble dessverre negativt. Går på ganske høye doser, forskjellen fra forrige gang og nå var at jeg ikke fikk Bemfola. Jeg tror at jeg hadde dårlig utelling med bare Menopur alene, som jeg fikk nå.

  Jeg vet jeg har en forhøyet FSH – verdi, og denne har svinget litt det siste året – alt fra 14 – 17. Hva tenker dere om mine siste prøvesvar(tatt i april).

  S-Fritt tyroxin: 13 pmol/L
  S- TSH: 1, 59 M\mU/L
  S-LH: 9,6 U/L
  S -Østradiol: 0.09 nmol/L
  S-FSH: 16, 53 U/L
  S-Prolaktin 238 mU/L

  AMH: 6

  Jeg har veldig regelmessige sykluser og får knallpositive EL-tester hver syklus.

  Mannen har levert varierende sædprøver, og ved forsamtalen var den nedslående. Vi fikk vite at vi da skulle gjennom ett ICSI forsøk. Ved første uttak sa de at prøven var så god at de ville gjøre 1/2 ICSI og 1/2 IVF. Det endte med at eggene kun ble befruktet ved ICSI. Jeg føler på mange måter at de gamblet med eggene mine, ved å la vær å ta ICSI på alle, kanskje kunne vi ha fått ett bedre resultat? Det får vi jo aldri vite.

  Er jeg helt avslått? Jeg har jo bevist at jeg får ut egg, bare med rett medisin. Jeg har også alltid hatt lang protokoll.

  Har også lest om ICSI i naturlig syklus. Kanskje det hadde vært noe for oss? Jeg har vet to tidligere anledninger vært hos gyn ved eggløsning. Hun har sett stor follikler på en side, og andre gangen hadde en stor(17mm) på begge eggstokkene.

  Jeg har aldri hatt noe form for infeksjon, så alle sier at mine eggstokker er åpne – men jeg begynner jo å lure?
  Har en fødsel bak meg som endte i hastekeisersnitt pga stor blødning. Jenta vår ble unnfanget naturlig for 5 år siden.

  Dette ble mye spørsmål på en gang, men jeg vurderer sterkt å forhøre meg privat.

  1. Prøvene dine sier at eggstokkfunksjonen er moderat nedsatt, forhøyet FSH. Din AMH er rimelig bra og skulle tilsi at du skulle få ut egg. Som du sier så kan kvaliteten på syklusene variere og dermed også hvor mange egg som hentes ut. Vi gjør halvt IVF og halvt ICSI ved uforklarlig barnløshet, ikke ved nedsatt sædkvalitet. Er vi i tvil gjør vi ICSI på alt. ICSI i naturlig syklus er ikke en god løsning, ett egg er lite å jobbe med i laboratoriet og sjansen for at det ikke blir noe å sette tilbake er stor.
   I ditt tilfelle vil jeg anbefale «duo-stim», to egguthentinger i samme syklus, med ICSI for befruktning og vitrifisering av ev. høykvalitets blastocyster. Dere bør ikke utsette forsøkene med å få barn, da tiden på ingen måte er på deres side.

 66. Hei. Ser ut som min forrige kommentar ble borte. Jeg er 39,5, år og vi ønsker å prøve å få barn nr. 3. Ikke store problemer å bli gravid for 7 og 10 år siden. Prøver tatt nå dag nr. 3 i syklus:
  AMH: 17
  TSH: 1,7
  FSH: 7
  LH: 5
  Østradiol: 0,15
  SHBG: 56
  Pestosteron: 1,1

  Det jeg lurer på om vi skal prøve en stund fremover på egenhånd, eller om vi burde søke hjelp så fort som mulig? Veldig takknemlig for svar:-) Mvh

  1. Hei! Neida, det er bare slik at kommentaren ikke vises før vi har lagt inn vårt svar – som vi nå har gjort. Takk for tålmodigheten 🙂

 67. Hei. Jeg er 39,5 år og vil gjerne forsøke barn nr 3 (med samme mann). Det er 7 år siden forrige barn ble født. Ingen store problemer med å bli gravid for 10 og 7 år siden. Fikk tatt blodprøver syklusdag 3:
  AMH 17
  TSH 7
  LH 5
  ØSTRADIOL 0,15
  TESTOSTERON 1,1
  SHBG 56

  Er det slik at vi har tid til å prøve en stund på egenhånd, eller burde vi bare se om vi kan få hjelp så fort som mulig. Hva tror du? På forhånd takk for svar!

  1. Hei Anna
   Det virker som om ditt utgangspunkt er rimelig godt. Du har god eggreserve og trolig fortsatt bra eggstokkfunksjon. Du sier ikke noe om hvor lenge dere har prøvd nå eller om sædkvaliteten til din partner. Begge deler vil være av betydning for totalvurderingen.
   Hvis dere har prøvd over 1 år og hans sædkvalitet er normal bør dere vurdere å få hjelp.
   Kvinnens alder er i seg selv av vesentlig betydning pga den genetiske slitasjen som eggene har vært utsatt for gjennom i 40 år, siden du var 4 mnd i din mors liv.

   1. Hei og tusen takk for svar! Sædkvalitet skal være bra ifølge sjekk og vi har kun prøvd i to mnd. Da tenker jeg at vi forsøker en stund til på egen hånd😊

 68. Hei.

  Jeg og samboeren min har prøvd å bli gravide i 6 måneder nå. For noen uker siden var vi på en fertilitetssjekk hos en privat klinikk der eggstokker, livmorhule + eggledere ble undersøkt, og fikk beskjed om at alt så normalt ut. Det ble tatt sædprøve av ham, og den var også normal. Jeg har så lenge jeg kan huske hatt forholdsvis sterke menstruasjonssmerter. Legen på klinikken nevnte i denne sammenheng mulig endometriose, men jeg har ikke smerter utover disse to-tre dagene under menstruasjon da jeg blør som mest. For tre år siden ble jeg (uplanlagt) gravid, men dette endte i MA. Siden dette var et dårlig tidspunkt, prøvde vi ikke videre den gangen. (Dette var forøvrig den eneste gangen vi i løpet av vårt fire år lange forhold ikke har brukt prevensjon, bortsett fra de seks månedene vi nå har prøvd. Jeg tok imidlertid angrepille den gangen, men denne fungerte åpenbart ikke.) Jeg er 37 år gammel, og har fått beskjed om at jeg har AMH på 14. FSH tror jeg ikke ble målt. Siden vi bare har forsøkt i 6 måneder, mente legen vi burde forsøke noen måneder til før eventuelt IVF-behandling blir satt i gang. Vi har ingen barn fra før, og ønsker oss veldig et biologisk barn. Mitt spørsmål er todelt: 1. Er du enig i anbefalingen om å vente før vi prøver IVF? På grunn av alderen min føler jeg at vi ikke har så mye tid å miste, og jeg vet jo at IVF optimaliserer sjansen for best mulig eggkvalitet. Er redd AMH vil synke raskt framover. 2. Dersom jeg skulle ha endometriose – er dette noe man bør opereres for før man eventuelt starter IVF-behandling? Og hvordan avdekker man endometriose – må det en operasjon til?

  1. Hei AnneM
   I utgangspunktet synes jeg at det var et fornuftig råd. Du har normal AMH og den vil nok holde seg en god stund framover. Du har hatt samme type menssmerter så lenge du kan huske. Det synes jeg kan tale mot endometriose, den er sjelden tilstede allerede fra starten av. Endelig diagnose av endometriose krever laparoskopi (kikkehullsoperasjon) i narkose. Endometriose i eggstokken kan man se ved UL av eggstokkene, men de var jo normale. FSH er alltid interessant for vurdering av eggstokk – kvaliteten. Den bør tas sammen med østradiol tidlig i syklus, mens. dag 1 eller 2. Hvis den også er normal ser det lyst ut for å kunne lykkes på egen hånd.

 69. Hei.

  Jeg ønsker i utgangspunktet bare å stille et spørsmål. Jeg fyller 40 år i September nå.
  Jeg fikk et nedslående resultat på AMH i går, 0,66.. De andre hormonprøvene var: Prolaktin 263, FSH 1,6.
  LH 1,5. Østradiol 0,74. (disse ble tatt i på syklusdag 1-2) Er det ingen håp for meg ?? 🙁

  Mvh en meget trist og lei seg kvinne…

  Ps. Fikk beskjed fra gynekolog i går over telefon at det nesten var umulig for meg å bli gravid med en amh på 0,66.. Dette tok all håp i fra meg… 🙁 Vi har prøvd i noen mnd å bli gravid.

  Setter umåtelig stor pris på svar….

 70. Hei,

  Jeg er 36 år og har ett barn fra før (født i 2013). Vurderer nå IVF-behandling ettersom vi har forsøkt å få barn i over ett år, og vi også noe nedsatt sædkvalitet. Fikk nye prøvesvar på hormonprøver i går (tatt CD 3), og FSH-verdien var lite oppløftende – 11 (den var 7 for et år siden). Hadde satt stor pris på hjelp til å tolke prøvene, ettersom at jeg ser dere har god kunnskap blant annet om østradiols innvirkning på FSH-verdi. Jeg har hypothyreose, men er godt regulert.

  TSH: 0,65
  T4: 18,2
  FSH: 11
  Prolaktin: 305
  LH: 5
  Østradiol: 0,17
  Testosteron: 1,0

  Venter fortsatt på svar på AMH, men tok antral follicle count på CD 4, og den viste 7 follikler på høyre side og 8 follikler på venstre.

  Ser dere skriver at høy østradiol på CD 3 kan være et tegn på nedsatt eggstokkfunksjon. Kan jeg tenke at jeg har det basert på disse prøvene? Bør jeg ta nye prøver på CD 1-2? Vil dere si at jeg fortsatt kan bli gravid? Hvilken behandling vil dere i så fall anbefale (IVF/ICSI, kort/lang protokoll)?

  Blir veldig glad for svar!

  1. Hei Jennifer
   Antall antralfollikler høres bra ut, tyder på at AMH også er rimelig normal. Østradiolverdien er normal for dag 3 i syklus. Basal FSH skal normalt ikke være over 12,5 IE, altså tidlig i syklus når østradiolverdien er 0,10 nmol/l eller lavere. Når østradiolverdien stiger vil FSH-verdien synke. For å få best mulig inntrykk av den basale FSH-verdien er det best å ta prøve tidlig i syklus når østrogenverdien er lavest. Pga. tendens til stigende FSH og nedsatt sædkvalitet vil jeg anbefale IVF (ICSI hvis sædkvaliteten er svært nedsatt). Du bør fortsatt kunne få barn ved slik behandling.

 71. Hei
  jeg ønsker veldig gjerne å ha barn og prøver nesten 1 år. Sluttet på p-pillen i september i fjor ( Harmonet- tok jeg 10 år med 2 års pause) og etter det har jeg hatt bare tre menstruasjoner (31 dager) og etter hvert det kommer å være verre og verre. Sykluslengdene har vært 42 dager – 42 dager – 42 dager – 62 dager (med provera /10 dager /10mg hjelp). Har derfor begynt å lure på om det er noe galt. Vanskelig å treffe på eggløsning med så uregelmessige sykluser. Jeg hadde hypothyreose for et par siden, derfor tok jeg euthyrox N 25 men slutter i fjor i August ( jeg hadde 3 ganger blodprøvene i år) og de var bra. Vekten gikk opp ( 80 kg ) og ned i siste årene. Jeg er 31 år, 174 høy og 65 kilo, spiser sunt og trene mye. Jeg vet ikke hvilken dag av cyklus ble dette prøveresultatene tatt men menstruasjon var 2-3 uker forsinket for den tida og dessverre ble det ikke tatt AMH. Ultralyd av thyreoidea uten fokale forandringer. Ingen hyperemi.

  P-TSH 2.9
  P-T4, fritt 13
  P-T3, fritt 4.6
  P-Prolatktin 101
  P-LH 15
  P-FSH 5.6
  P-Østradiol 0.25
  P-progestereron mindre enn 0.5
  P-Testosteron 3.4 *
  P-fri testosteron index 0.4
  P-HCG mindre enn 2
  P-Kortisol kl 8- 235 *
  P- Ca 125 6.4
  P-CeA 1

  Hva kan Du anbefale ? Tusen hjertlig takk !!!

  1. Hei Celine
   Ut fra prøvene dine og syklusen din vil jeg anta at du er en PCOS-jente. Det er først og fremst den forhøyede LH-verdien og testosteronverdien som får meg til å tenke slik, sammen med syklusen din skulle det passe bra. Hvis jeg har rett vil du ha en høy AMH. Jeg vil foreslå at dere søker hjelp hos en gynekolog med spesiell kompetanse på utredning og behandling av barnløshet for å finne ut hvilken type hjelp dere trenger for at du skal bli gravid. Vår klinikk i Oslo vil gjerne hjelpe dere å komme i gang.

   1. Hei Terje,

    Jeg hadde konsultasjon men gynekolog og hun anbefalte meg å ta femar ( 1 tablett 2.5 letrozol) fra 3 til 7 dagen av syklus også prøve pra 12te dager på rad. Også 2 tabletter fra andre gang. Også planlegger hun å sende meg for in vitro i Januar hvis jeg ikke blir gravid. Akuratt foregår fikk jeg menstruasjon også tok hcg i går. Resultatene – ikke gravid. Da begynte jeg med 2 tabletter i dag. Men jeg lurer på om dere monitorere hva som skjer med egger ? Jeg vet at i noen steder gynekologer overvåke om egg vokser opp og sprekker. Eller deg er mulig å ta injeksjon av pregnyl til å hjelpe hvis det ikke fungere. Kan dere hjelpe meg ? er det mulig å ha konsultasjon hos deg om kommende uke?

    1. Hei,
     Fikk disse prøvesvarene og har egentlig hvert veldig lei meg denne uken.

     Er nettopp fylt 29 år og er i gang med første barn. Kun prøvd i 3PP. Tok en test bare for å sjekke at alt var bra. Mannen har veldig bra sædkvalitet, men fikk beskjed om at mine resultater ikke var så bra.

     Er alt håp ute? Lav AMH og dårlig fsh. Har sett andre svar her å fikk inntrykk av at 0.25 østrogen er ett dårlig tegn på dag 4 og om jeg tar prøven tidligere vil fsh stige. Å da er jeg vel over 10 på fsh som tilsier dårlig eggstokkfunksjon.
     Uff er bare 29 år. Er det jeg som misforstår disse tallene. Håper på oppløftende svar.

     Tok innvendig ultralyd å hadde ca 7 follikler på hver side. Har regelmessig syklus å eggløsning hver mnd.

     Disse ble tett på dag 4

     Sluttet på p piller etter 7 år nå i desember.

     AMH er på 6.
     P-TSH 2.2 mU/L
     P-T4, fritt 15.5 pmol/L
     P-FSH 9 U/L
     P-LH 5 U/L
     P-Prolaktin 244 mU/L
     S-Østradiol-17beta 0.25 nmol/L
     P-Testosteron 0.9 nmol/L
     P-Seksualhormonbindende globulin (SHBG) 87 nmol/L
     P-Testosteron, fritt UTGÅR nmol/L
     01-04-2019 S-Vitamin D 70 nmol/L
     01-04-2019 – Vitamin D3 70 nmol/L

     1. Hei!

      Alt håp er absolutt ikke ute! Jeg skjønner imidlertid godt at uventede prøvesvar setter i gang tankene. Først, la oss se på faktorer hos deg som er viktige med tanke på din fertilitet: Din alder er fremdeles godt innenfor vinduet med antatt normal fertilitet, dvs. at hoveddelen av dine egg fremdeles vil være genetisk normale. Videre har du og din partner forsøkt aktivt å bli gravide i kort tid (kun 3 mndr) – generelt gjelder at man bør forsøke opp mot 1 år før evnt. videre tiltak da 85% av alle par som forsøker å bli gravide lykkes innen det. Du har regelmessig syklus, som betyr regelmessige eggløsninger. Videre har din partner normal sædprøve – viktige faktorer som må være på plass for å kunne lykkes. Så til dine blodprøver: Du har rett i at AMH på 6 er lavt i din aldersgruppe. FSH-verdien lar seg ikke bedømme sikkert da østradiolverdien er litt for høy, men trolig ligger FSH-verdien din i grenseområdet (12,5 og ikke 10 som du skriver) for normal eggstokkfunksjon dersom østradiolverdien hadde vært adekvat lav (som vi ser ved syklusdag 1-2). Eggstokkfunksjonen ansees derfor fremdeles som grei. Jeg vil heller ta mer hensyn til din AMH verdi. Siden du nå vet at denne er lav vil det være lurt å trekke dette inn i videre planlegging, og jeg vil anbefale at dere vurderer assistert befruktning tidligere enn hva som ville vært naturlig dersom verdien hadde vært høyere (dvs. å ha prøvd 1 år på egenhånd først). Mitt forslag vil være at dere forsøker videre på egenhånd en del sykluser til – f.eks til etter sommeren. Dersom du mot formodning ikke har blitt gravid innen det vil det være lurt å gå videre med IVF-behandling. Ta såfall gjerne kontakt med oss for en nærmere prat. Håper du fikk svar på det du tenkte på. Lykke til!

      1. Hei,
       Takk for svar!

       Tror du jeg har gode muligheter til å få flere enn ett barn?

       Føler jeg stresser veldig nå å er redd jeg har dårlig tid. Ville jo gjerne ha 1-3 barn.

       Er sannsynligheten stor for at jeg er ufruktbar før fylte 35 år med tanke på AMH?

       1. Hei igjen!

        AMH verdien vil gradvis falle med økende alder. Ved lav verdi er sjansen for å få barn redusert. Det er vanskelig å spå hvor fort din AMH vil falle, men det kan godt tenkes at din verdi vil være kritisk lav ved 35 års alder mtp barn. Nettopp derfor bør man ta hensyn til din målte verdi og planlegge ut fra den, som nevnt tidligere mtp å vurdere assistert befruktning noe tidligere enn hva som ville vært naturlig ved høyere verdi. Fordelen ved assistert befruktning vil være at man kan få embryo fryst ned og som man evnt. kan bruke til søskenforsøk senere. Lovverket i dag tillater at embryo kan fryses ned i inntil 5 år før de må brukes eller evnt. destrueres. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom du ønsker mer info.

      2. Altså er det 85% sjanse for meg også? Er litt sånn deprimert i disse dager da jeg akkurat har begynt å fikk litt sjokk.

       Betyr dette kun at jeg kommer tidligere i overgangsalder men at jeg fortsatt kan få flere barn frem til 35-37? Kan AMH 6 vare noen år?

       Tusen takk for svar! Setter stor pris på det

       1. 85% gjenspeiler generelt andel par som har blitt spontant gravide innen 1 år hvor kvinnen har regelmessig syklus og de har praktisert regelmessig, prevensjonsløst samliv. Dette danner også grunnlaget for definisjonen på infertilitet – som da gjelder de resterende som ikke har blitt spontan gravide etter 1 år.

 72. Hei

  Jeg har ingen syklus post p-pille (1,5 år) og har fått vite at jeg mest sannsynlig aldri vil få tilbake normal syklus. Jeg har derimot normale hormonprøver (FSH 6,7 på lav østradiol 0,10 og AMH 12, alle andre prøver normale). Jeg er slank og 31 år. Min mann har normale prøver. Hvor stor sannsynlighet er det for å lykke med IVF? Står at det er ca 35 prosent per forsøk, men det gjelder jo alle uavhengig av årsak til infertilitet. Er den høyere for ‘friske par’? Kan du anslå sannsynligheten i vårt tilfelle?

  1. Hei Nina
   Prøvene dine ser normale ut. Kan det være avvik i andre prøver som kan forklare at du ikke kommer i syklus?
   Er LH-verdien, prolaktinverdien og stoffskiftet normalt også? I så fall mener jeg at dere bør ha meget god sjanse til å få barn etter IVF. Sjansen er høyest hos friske unge par hvor årsaken til barnløsheten er mangel på eggutvikling eller hvor kvinnen har tette eggledere. Kommer det flere faktorer til og høyere alder synker sjansen. Jeg vil ikke gi deg et tall for din sjanse nå, men etter første IVF-forsøk vil det være lettere, når befruktningsevnen, eggkvaliteten og embryoutviklingen kan bli med i vurderingen, men som sagt, i utgangspunktet anser jeg den som god.

   1. Hei , tusen takk for svar. Alle andre prøver er innenfor oppgitt referanseområde (prolaktin 153, LH 5,1, S-TSH 1,2, S-Fritt T4 12,3 S-Fritt T3 4,1). Det er ingen andre prøver det har kommet avvik på. De mistenker at menstruasjonsbortfallet kan skyldes mye trening, selv om jeg synes det høres rart ut når jeg er normalvektig (BMI 20-21) og har normal fettprosent. Tror du allikevel det kan være årsaken?

    1. Hei igjen Nina
     Egentlig ikke når BMI er som du forteller, hvis den ikke varierer mye da. Ellers kan stress også påvirke menssyklusen.

 73. Hei!

  Jeg trenger hjelp til å tyde prøver jeg har fått svar på av gynekolog. De ble tatt dag 4 eller 5 i syklus.

  Amh: 27
  Fsh: 8.1
  Lh: 5.3
  Prolaktin: 261
  Shbg: 51
  T4 fritt: 23
  Tsh: 1.0
  Østradiol: 0.19

  Vi skal starte prøving om et par måneder og kjenner jeg stresser litt med tanken på om jeg kan få barn.
  Jeg tar medisiner for lavt stoffskifte (100mcg levaxin om dagen).

  Jeg er 28 år

  1. Hei Marie
   Prøvene dine ser fine ut, du har godt med egg og god eggstokk kvalitet. Stoffskiftet er godt regulert og alderen er jo perfekt mtp å skulle bli mor. Lykke til.

 74. Hei, så utrolig bra at jeg kom over denne siden. Har noen spørsmål vedr mine testresultater og fruktbarhet.
  Prøvene er tatt på dag 5 i syklus. Jeg er 38 år, men fyller 39 i år. Normalvektig/slank. Dessverre ble det ikke tatt AMH. Har regelmessig syklus (27-29 dager).

  FSH: 5
  LH: 5,1
  Prolaktin: 161
  Østradiol: 0,22
  Progesteron: 1,5
  Testosteron: 0,39
  SHGB: 144
  Fritt testosteron: 0,0
  TSH: 1,2
  T4: 16
  T3: 2,9

  Vil det være mer korrekt å ta prøve for fruktbarhet dag 1 eller 2 av syklus?Skal AMH taes på en bestemt dag? Kan du lese noe ut fra testene slik de er nå og min fruktbarhet?

  1. Hei Siw
   Når prøven tas så sent som på dag 5 vil østrogenverdien ofte være så høy at det blir vanskelig å bedømme FSH-verdien mtp eggstokk kvaliteten. I ditt tilfelle er FSH så lav at jeg regner med at den også ville vært normal på en østradiol omkring 0,1 nmol/l, slik den ville vært omkring dag 1 – 2. AMN skal kunne tas når som helst, men jeg vil foreslå at du tar den tidlig i syklus. Din alder er av betydning, men bortsett fra det ser det bra ut.

 75. Hei, jeg er en 37 år gammel kvinne som har tatt to runder med blodprøver som gav ulikt svar. De første jeg tok gav dårligst resultat, og det forvirrer meg. Prøvene er tatt med ca 8 mnd mellomrom. Begge prøver er tatt syklusdag 2-3.
  Hvordan vil du vurdere mine sjanser til å bli gravid? Trenger jeg prøverør for å kunne bli gravid?

  Første blodprøver:
  TSH-2.76
  FT4-14.0
  LH-3.6
  FSH-11.3
  SHBG-63
  Østradiol-66
  AMH-2.0

  Sist tatte blodprøver (nylig):
  TSH-3.52
  FT4-14.7
  LH-3.2
  FSH-7.1
  SHBG-48
  Østadiol-98
  AMH-6.6

  1. Hei Elisabeth
   Enig med deg, spesielt AMH varierer ganske mellom de to prøvene, men det er noe vi ikke så sjelden ser.
   Jeg synes at din TSH er litt høy, selv om FT4 er normal. Det er normalt et tegn på framtidig risiko for lavt stoffskifte.
   Antar at din østradiol har enheten pmol/l og dermed er identisk med 0,066 nmol/l og 0,098 nmol/l. I så fall varierer også FSH litt over forventet mellom prøvene. Hva din sanne AMH er vet vi ikke sikker, men la oss håpe at det er 6,6.
   Hvis din AMH var 2.0 ville jeg anbefalt prøverør pga den lave eggreserven. Selv om AMH skulle være 6,6 pmol/l oppfatter jeg variasjonen i prøveresultatene som et forvarsel om en noe ustabil eggstokkfunksjon, så prøverør vil trolig være det beste valget uansett.

 76. Hei. Vi ønsker veldig gjerne å få barn i nærmeste fremtid. Sluttet på p-pillen i juni i fjor, og etter det har jeg bare hatt mensen 6 ganger. Sykluslengdene har vært 44 dager – 63 dager – 53 dager – 63 dager og 53 dager. Har derfor begynt å lure på om det er noe galt. Vanskelig å treffe på eggløsning med så uregelmessige sykluser. Jeg er 31 år, 165 høy og 56 kilo, og sunn og frisk. Tok noen prøver for litt siden, kan du si meg hvordan sjansene mine ser ut ut i fra disse prøvesvarene?

  S-hCG < 5 <5
  S-TSH 2,01 0.5-3.6
  S-Fritt T4 11,8 8-21
  S-Anti-TPO <10 <35
  S-FSH 3,4 Follikkel-/lutealfase <12 IU/l
  S-LH 4,0 Fol/lut < 14 IU/l, midtsyklisk
  14-100 IU/l
  S-Prolaktin 291 50-700
  S-Østradiol 0,13 Fol 0.09-0.21
  nmol/l.Midtsyklisk 0.43-2.2 nmol/l.Lut 0.27-1.05 nmol/l
  S-Progesteron 3,0 Follikkelfase 11.6 nmol/l
  S-testosteron 0,76 <1.9
  S-SHBG 60 23-100
  S-Fri testosteron-indeks (FTI) 0.1 <0.3
  S-Androstenedion 2,7 1.4-5.2 1,4-7,9
  midtsyklisk, postmeno kan ha lavere konsentrasjon
  S-antimüllerhormon 48 4-84

  På forhånd tusen takk for svar 🙂

  1. Hei Tonje
   Ut fra disse prøvene ser dine sjanser ut til å være gode. Alle prøvesvar er normale og du har høy eggreserve.
   For meg virker det mest som om du kan ha et etterslep etter p pillen. Kanskje en enkel stimulering med ultralydoppfølging kunne påskynde en normalisering av sykluslengden dermed forutsigbarheten om når eggløsning kan forventes. Du kan lese mer om enkel stimulering på vår nettside.

   1. Supert, kanskje jeg skal prøve det da! Dere holder til i Oslo og? Kjøpte endelig eggløsningstest i helgen, og testet faktisk positivt både lørdag morgen og lørdag kveld. Dessverre er mannen mye ute å reiser, så da er det mulig det er best å bruke Femar så vi vet sånn ca når eggløsning blir neste gang, så vi kan planlegge at han er hjemme da.

    1. Hei igjen Tonje. Vi har klinikk på Majorstua med to dyktige gynekologer som vil hjelpe dere!

 77. Hei

  Jeger 45 år og prøver på normale måten og bli gravid. Mars 2016 gravid og vart 5+2 som enda i MA. Tok i feb 2017 på dag 2 i syklusen blodprøve
  FSH 6,7
  LH 4,9
  Østradiol 201

  Vart gravid feb men enda i BO. Har jeg noen muligheter og bli gravid. Har 28 dager syklus og temper som bekrefter eggløsning.
  Har toget mitt godt ? Kva burde jeg gjøre ?

  Mvh Trine

  1. Hei Trine
   Prøvene dine oppfatter jeg som normale. Sjansen for å lykkes kan fortsatt være til stede, men er nok relativt betydelig nedsatt pga alderens betydning for det genetiske innholdet i eggene som løsner og befruktes. Det er nok grunnen til at graviditetene stopper opp. Sjansen for å få et barn vil være høyest ved bruk av donoregg.

 78. Det står på denne siden at normale FSH tidlig i syklus, da kan man anta at eggkvaliteten er god, mens ved høy FSH kan den være nedsatt. Men hva sier lav FSH tidlig i syklus om eggkvaliteten? (0,1 pmol/L og østradiol 0.05 pmol/L)

  1. Hei Brita
   FSH i serum angis i IE/l, antar derfor at du mener FSH = 0,1 IE/l på østradiol 0,05 nmol/l.
   Hvis det er riktig er FSH så lav på lav østradiol at det trekker i retning av overordnet svikt i hypofyse eller hypotalamus og ikke sier noe om eggkvaliteten. I slike tilfelle vil også LH være tilsvarende lav og i noen tilfelle også lav prolaktin, avhengig av hvor svikten sitter.

 79. Hei.
  Jeg er 29 år og i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse ønsket legen å utføre endel flere prøver. Disse ble tatt med 3mnd mellomrom i 2017/2016:
  FSH 9,5/11,5
  LH 4,4/4,1
  Prolaktin 203/534
  T4 Fritt 16,5/17,5
  TSH 2,13/3,82
  Østeadiol 109/153
  AMH 12,7
  Thy.perox.antis 121
  Prøvene ble tatt 2. menstruasjons dag og jeg har begynt med 25mg levaxin etter de første prøvene og økte til 50mg etter de andre. I tilegg nevnte gynokologen at eggstokkene mine var små (har ikke brukt p-piller e.l. på over 3 år).
  Vi er anbefalt ivf, men samboeren min (som har normale spermier) har tro på at vi klarer det selv. Hva mener dere?

  1. Hei Therese
   Du har normal egg-reserve (AMH) og eggstokk-kvalitet (FSH). Hvis du har regelmessig syklus med eggløsning og normale eggledere kan partneren din ha rett, men hvis dere har prøvd lenge uten å lykkes, kan legen ha rett i å anbefale IVF. Med lang tid mener jeg at dere har forsøkt aktivt i 18 – 24 mnd uten å lykkes.

 80. Hei,

  jeg er 39 år gammel, og har syklus på mellom 30-34 dager. Jeg har tatt hormonprøver dag 2 i syklusen og fått følgende svar:

  FSH – 4.2
  LH – 5.2
  Østradiol – 0.12
  Testosteron – 1.3
  SHBG – 38
  AHM – 59 (Faglig vurdering mht AHM: forhøyede ahm-konsentrasjoner kan være forenelig med PCO og fare for overstimulering.)

  Kan du si noe om hvordan du ser disse resultatene og mine muligheter for å bli gravid?

  På forhånd takk!

  1. Hei Liv
   Prøvene dine ser fine ut. Du har høy eggreserve og normal eggstokkkvalitet. Prøvesvarene tyder på god sjanse til å bli gravid, men som du vet er det flere forhold som kan spille inn, slik som egglederfunksjon og sædkvalitet.

 81. Er snart 41 år og har vært gjennom 5 ivf med donorsperm i Danmark i løpet av 2015 og 2016. Har tilsammen hatt 7 innsett hvor 2 har vært fryseinnsett. Har hatt en MA uke 9 og en BO uke 8. Har hatt 2-3 kjemiske i tillegg. Dvs svak positiv test rundt testdag men mensen kommer enten dagen den skal eller noen dager forsinket. Burde jeg få undersøkt livmoren for muskelknuter eller andre ting som kan forhindre graviditet før jeg setter i gang med flere forsøk i tilfelle det er noe feil inni der? Eller tror du dette skyldes uflaks og har jeg sjanser for å lykkes? Syklusen er stabil og har bare fått beskjed om at alt ser fint ut hos tidligere gynekolog. Har nylig tatt nye hormonprøver. Kan du si noe om sjansene mine ut i fra disse? Syklusdag 2:
  S-TSH:1,3 S-Fritt T4:14,1 S-FSH:11 S-LH:8 S-Prolaktin:273 S-Østradiol-17beta:0,14 S-SHBG:63
  Kommentar: * Kommentarer hormonanalyser:
  Normale hormonanalyser.

  Syklusdag 25:
  S-TSH:1,1 S-Fritt T4:13,6 S-FSH:5 S-LH:6 S-Prolaktin:488 S-Østradiol-17beta:0,34 S-SHBG:59
  Kommentar: * Kommentarer hormonanalyser:
  Normale hormonanalyser.
  S-antimüllerhormon:6

  1. Hei Lillian
   Du blir altså lett gravid, men det stopper opp. Mest trolig skyldes det at mange av eggene dine er genetisk unormale, slik vi ser ved økende alder hos kvinnen. Vi sjekker alltid livmorhulen før vi starter behandling, så det kan være en god ting å få gjort før du prøver på nytt.

 82. Hei, jeg er 37 år gammel og ønsker å prøve å bli gravid. Ingen sykdomshistorie, regelmessig syklus. Jeg er enslig og må reise utenlands på klinikk. Jeg har tatt hormonprøver dag 2 i syklusen og fått følgende svar:
  TSH 1.3
  Fritt T4 14.4
  FSH 13
  LH 6
  Østradiol-17beta 0.20
  AMH 3
  Vil du si at min FSH er forhøyet? AMH lavt? Jeg har prøvd Clearblues eggløsningstest og får utslag på den. Hva vil du si om mine muligheter?
  Takknemlig for svar!

  1. Hei Thale
   Din FSH er forhøyet og din AMH er lav. Begge deler trekker i negativ retning og at du i alle fall må regne med en del forsøk før du kan forvente å lykkes.

 83. Hei.
  Vært gjennom mitt 3. IVF forsøk.
  Nr.1: 3 egg ut, 2 befruktet og satt inn. Neg.
  Nr.2: bare ett egg som modnet, avbrutt.
  Nr.3: 5 egg ut, 1 befruktet men stoppet å dele seg etter dag 2, dvs ingen innsett.
  Blodprøver: AMH 8,5 og fsh 8.
  Skal ta nye FSH og østradiolprøver nå ved neste menstruasjon, men lurer på om resultatet av disse prøvene blir påvirket at jeg i denne syklusen har brukt menopur og elnova (ift stimuleringen)?
  Ved neste syklus der igjen kan jeg ikke ta prøvene, da jeg nå ved neste mens skal begynne på synfase ifm neste ivf-forsøk.
  Hvordan ser prognosene mine ut tenker du?
  Har også hatt en MA ifm inseminasjon for 1 år siden. Blir 36 om 3 mmd.

  1. Hei Live36
   Det ser vel ikke akkurat lovende ut vurdert ut fra utfallet i din tre tidligere forsøk.
   Hvis du skal ta nye hormonprøver bør de tidligst bli tatt i den første naturlige syklusen etter blødningen som kom pga det avbrutte forsøket. Da vil ikke stimulerings medisinene fra forsøket påvirke prøvesvarene.

 84. Hei! For 4 år siden måtte jeg fjerne venstre eggstokk pga 15 cm stor cyste. Den viste seg å være en borderline tumor. Etter operasjonen har jeg gått til kontroll hver 3.mnd. Jeg nærmer meg nå 38 år og for 2 år siden sluttet jeg med prevensjon for å prøve å bli gravid. Dette har ikke lykkes. Har en god stund fulgt ned cyste på den gjenværende eggstokken.Den er nå 7 cm og de vil operere den også bort. Håpet på å kunne ta ut egne egg først,men fikk nå beskjed om at det ville de ikke pga min alder og at amh -verdien er under 1. Jeg har regelmessig menstrasjon . Er det virkelig slik at det er ingen mulighet for at jeg kan få egne barn? Synes dette er komplisert og nå venter jeg bare på operasjonsdato, så da er det bare å glede seg til overgangplager .. En smule frustrert her, men det jeg lurer på er om det er noe mer jeg bør prøve eller er det ingen vits pga min sykdomshistorie, alder og prøveresultat?

  1. Hei Olin
   Tror nok at det er usannsynlig at du vil kunne få genetisk egne barn slik forholdene ligger an. For å ha noen sjanse for å lykkes med nedfrysing av egg trengs det et relativt høyt antall å fryse ned og det er det liten grunn til å tro at du vil lykkes med når AMH er så lav at den ikke er målbar (< 1 pmol/l). Sjansen for å få barn med nedfryste egg er i tillegg lav, spesielt når kvinnens alder i reproduksjonssammenheng i tillegg er høy. Sjansen for å bli gravd med donoregg er imidlertid høy, men det er foreløpig ikke tillatt her hjemme

 85. Hej

  Jeg fylder 35 om få dage og har taget en blodprøve på 2.dag for at tjekke mine tal for første gang (uden min egen læges henvisning). Mine tal vise at FSH er 13 int.enh./L, LH 7,8 int.enh./L, S-Estradiol 0,09 nmo/L.

  Jeg har tidligere haft en M.A. og har lige siden forsøgt at blive gravid, men uden held, og ved ikke hvad mine chancer er, da min egen læge er ret uinteresseret i at hjælpe.

  1. Hei Utolmodig
   Slik jeg ser det er din alder fortsatt innenfor det vi kaller kvinnens mest fruktbare alder. At du har hatt en MA betyr ikke at sjansen for at det skal gjenta seg ved neste graviditet er høyere. Din FSH er ligger i øvre normalområde eller knapt over. Vet ikke hva din AMH, men hvis den er lav kan det tenkes at dere bør søke hjelp til å bli gravid heller enn å forsøke på egen hånd. Du sier ikke noe om hvor lenge dere har forsøkt eller hvor lenge det er siden din MA. Det kan være av betydning for hvilket råd dere trenger.

 86. Hei. Jeg er en kvinne på 28 år. Har et barn fra før født i 2014. Da ble jeg fort gravid innen 1 mnd. Vi planla ikke en gang så det skjedde veldig fort. Men nå har vi prøvd på nr. 2 i 1 år snart. Tok en hormonprøve i juli på 3. Menstruasjonsdag.

  S-FSH 18,9 IU/l
  S-LH 6,8 IU/l
  S-Prolaktin 196 mlU/l
  S-Østradiol 0,09 nmol/l
  Progesteron <1.5 nmol/l
  Testosteron 0.61 nmol/l
  SHBG 43 nmol/l
  AMH <1

  Etter denne prøven tok jeg kontakt med Frøyaklinikken. Hun sa det er umulig at du har så lite AMH i denne alderen. Skal ta en ny test om en måned ca. Men FSH prøver hun å få ned ved hjelp av naturlige legemidler. Jeg får også soneterapi og akupunktur. jeg har hatt positive eggløsningstester og har menssyklus på 26 dager. Jeg gikk på piller etter første barnet ble født. Tror dere jeg har sjanse for å bli gravid ??

  1. Hei Nilo
   Hvis du skal få et barn til må du søke hjelp ved en fertilitetsklinikk. Du kan ikke vente lengre, da det skranter både med antall egg og eggstokkfunksjonen. Du vil nok ikke få ut så mange egg, men forhåpentlig kan kvaliteten på de man får være bra pga din unge alder.

 87. Hej
  Jeg er en enslig kvinde på 41 med følgende værdier:

  AMH 4
  S-TSH 2.2
  S-Prolak 280
  S-FSH 4
  S-LH 5
  S-Østrad 0.40
  S-Progress 22

  Jeg har haft to fertilitetsbehandlinger ved en klinik i DK. En kort en med menopur (412,5), der endte med bare et æg (follikel på 33 mm.), hvor jeg havde 7 follikler ved første ultralyd, og nu så en lang behandling med gonal-F (300) og nedregulering først, som endte med at ingen af de nu 8 follikler udviklede sig i det hele taget. Hvad tænker du? Klinikken vil anbefale donoræg. Er det den eneste chance jeg har? og tak på forhånd…

  1. Hei Jo
   Prøvene dine viser samtidlig forhøyet verdi av østradiol og progesteron og må derfor være tatt ca. en uke etter eggløsning. Da er det ikke mulig å si noe om din basale FSH og dermed om eggstokkfunksjonen din. Din AMH er ikke bekymringsverdig lav for alderen og det skal normalt være mulig å få en kvinne på 41 år gravid om hun ikke samtidlig har betydelig forhøyet FSH tidlig i syklus (syklusdag 1 – 2). Jeg vil derfor foreslå at du får tatt en ny prøve av FSH og østradiol på første eller endre menstruasjonsdag, da vil jeg kunne gi deg et bedre svar om din sjanse til å lykkes med egne egg.

 88. Hei
  Jeg er 38 år gammel prover å bli gravid. Har ja sjanse å bli gravid igen.

  P-fri 0.1
  P-FSH 5.4
  P-LH 4.2
  P-Prolaktin 270
  P-SHBG 110
  P-T3,fritt 5.1
  P-T4,fritt 12
  P-Testostron 0,96
  P-TSH 2.6

  1. Hei Tvillinggravid
   Vanskelig å gi deg et svar ut fra disse prøvene. Mangler østradiol som er av betydning for å vurdere FSH og dermed din eggstokkfunksjon og AMH for å vurdere hvor mange egg du har i reserve. Prøvene ellers er bra og din alder er fortsatt slik at du kan forvente å bli gravid.
   Ta en ny prøve men FSH, LH, østradiol og AMH på første eller andre menstruasjonsdag, så skal jeg gi deg et sikrere svar.

 89. Hei

  Jeg er 40 år, snart 41 og lurer på hva mine verdier sier om muligheten til å bli gravid med hjelp av IVF med donor. Jeg er normalvektig, hverdagsmosjonist med alminnelig, sunt kosthold. Jeg har vært på gynekologisk undersøkelse i vår der alt så fint ut mtp mulig graviditet, uten at dette ble sjekket med direkte tanke på IVF. Jeg har i høst tatt blodprøver, men synes det er vanskelig å lese og vurdere prøvesvarene selv.

  AMH 7
  S-TSH 1,1
  S-Fritt T4 15,6
  S-FSH 6
  S-LH 2
  S-Prolaktin 96
  S-Østradiol-17beta 0,14
  S-Progresteron 6

  Jeg har vært spontant gravid to ganger tidligere – i 1999 da jeg tok abort og i 2011 da graviditeten ble fullført uten problemer.

  Hva forteller blødprøvesvarene mine egentlig og hva er muligheten/sannsynligheten for at jeg kan bli gravid ved hjelp av IVF? Er det noe som kan indikere at det kan gå på ett forsøk, eller om en trolig vil trenge flere?

  1. Hei Åse Nelly
   Prøvene dine er tilfredsstillende. Alderen tilsier at du må regne med at du trenger noen forsøk før du lykkes, fordi en del av de eggene som befruktes vil være genetisk unormale og derfor ikke utvikle seg så langt at det blir barn av det.

 90. Hei!
  Dame 32 år, frisk og metabolsk alder målt til 19 så alt utenfor befruktningsstatus er tipp topp. AMH er lav, målt til 3, follikler telt til 5 +3, FSH 18 dag på dag 1, ellers er LH og østrodiolnivå «helt normalt» forteller gynekologen. Normale sykluser «etter klokka» på 25 – 27 dager avhenger av hvilken side/måned (aldri vært over 28 dager), og tydelige merkbare eggsløsninger dag 12 – 14 med alt av symptomer som indikerer EL. Mor + mormor kom i ovegangsalder rundt 50. Ville du totalslaktet muligheter for ett barn til? 2 barn, sist født i 2014, 2 MA (08,13). AMH målingen har steget fra test utført av dere i 2014 med 3 nivå..?! Ble da gravid naturlig i første syklus, med en «Ikke målbar AMH».(under 1) . Vil en høy FSH tidlig i syklus ødelegge alle sjanser, eller vil alder og ellers helse være medvirkende?

  1. Hei Marianne
   Vet ikke riktig hva metabolsk alder er, men ovarial alder er i alle fall høyere enn din kronologiske alder. Din alder og helse teller positivt. Gjør et forsøk og se hva som skjer, kvaliteten på eggene kan være bedre enn det FSH kan tyde på pga din relativt lave alder.

 91. Hei!

  Jeg fylte 40 i mars, og lurer på hva du tenker om prøvesvarene jeg har fått. Jeg hentet resultatet i skranken hos fastlegen min i dag, og dessverre har enten hun eller laboratoriet glemt å få med AMH-testen.
  Syklusen har hatt noe større variasjon det siste halvåret, generelt varier det mellom 27-37 dgr, vanligvis ca 31/32. Normalvekt (57 kg/164 cm). Går ikke på noe form for medisiner, og har aldri vært gravid.

  Prøvene ble tatt på syklusdag 3:

  S-FSH 10
  S-LH 9
  S-Østradiol-17b 0,17
  S-Prolaktin 157
  S-TSH 2,4
  S-FT4 (Fritt T4) 14,8
  S-Fritt 3 T3 4,7

  Jeg er veldig spent på hvordan dette skal tolkes. Forstår at jeg har liten tid med tanke på alderen, og siden jeg er singel planlegger jeg å prøve i Danmark. Så raskt som mulig. Hva tror du om sjansene mine? Bør jeg vurdere IVF allerede fra starten av?

  1. Hei Hege
   Prøvene ser rimelig bra ut, for alderen (unnskyld), AMH skulle vært med i betraktningen, men jeg ville nok valgt IVF blant annet pga større sjanse til å bli gravid per behandling.

   1. Takk for svar! Har fått svar på AMH som er på 56. Ser det er innenfor OK verdi, men kan det være fare for PCO?

    Ellers beroliget av svaret ditt – tar rådet om å vurdere IVF med meg videre!

    Vennlig hilsen
    Hege

    1. Hei Hege
     Du har nok PCO, altså mange eggsekker i eggstokkene ved ultralyd. Det ligger i sakens natur med så høy eggreserve som du har. Din AMH ligger opp mot grensen for det som benevnes som PCOS, som er en tilstand hvor det i tillegg til mange eggsekker ved samtidlig er foreligger sjelden eller ingen mentruasjon og eller forhøyede androgenverdier. Syklusene dine kan være relativt lange og androgenveriene dine (testosteron, androstendion) kjenner jeg ikke. Et snev av PCOS kan det kansje være?

 92. Hei,
  jeg er en enslig kvinne på 41 år, som har et spm om fertilitet.. Jeg var hos gynekolog i april, og tok noen blodprøver. Vurderer å gå i gang med inseminasjon/ivf-behandling, men er usikker på om østradiol-verdien er vel høy og om det indikerer nedsatt fertilitet.. Fikk beskjed om at prøvene så normale ut. Blodprøven er tatt på dag 4 av syklus: Verdier
  fsh- 5.7, lh-3.8, shbg-100, s-progesteron- 1.7, s-østradiol- 0.35 (ref.omr: 0.20-0.75). Hva tror du ift sjanse for å bli gravid? Går det i det hele tatt an å si noe om disse verdiene?
  Takknemlig for svar!

  1. Hei Line
   Enig med deg i at østradiolverdien er for høy til å si noe sikkert om din basale FSH, men det skyldes nok at du tok prøve på 4. syklusdag. Ta heller prøven på 1. eller 2. syklusdag. Hvis FSH er 12.5 eller lavere med østradiol på 0,10 eller lavere så er det et godt tegn.
   Jeg tror, ut fra svarene slik de foreligger, at du ha en normal FSH.

   1. Hei, har vært å tatt nye blod/hormonprøver. Får da s-østradiol verdi på 0.36 (mmol visstnok) på dag 2, med fsh på 8.2 og lh på 4.1. Får til svar at prøvene er normale og fine- kjenner jeg blir frustrert, hva skal jeg tro? Gynekologen vet hvilken prosess jeg er i..

    1. Hei Line
     Østradiolverdien din er så høy at den allerede har senket FSH – verdien din. Antar at din FSH på en adekvat lav østradiolverdi (0,10 nmol/l) vil vise se å ligge over øvre normal som er 12,5 IE. I så fall er det et tegn på nedsatt eggstokk kvalitet. Det er i så fall ugunstig, men i hvilken grad avhenger av om den er litt forhøyet eller betydelig forhøyet. Det vil vi bare få vite noe om dersom du får tatt prøvene tidlig nok i syklus.

 93. Hei. Jeg er 27 år og gift med en annen kvinne.

  Vi tenkte å starte på prosjekt baby til neste år, da med bruk av donorsæd. Vi har ingen barn fra før. Min syklus varierer fra 28 til 34 dager. Men gjennomsnittlig ligger jeg på rundt 30 dager i sykluslengde

  Jeg var tidlig ute å målte hormonene mine. Disse er tatt på syklusdag 2:

  KORTISOL: 169,4
  AFP: 2,09
  PROGRESTERON: 1,68
  PROLAKTIN: 394,1
  A-TPO: 15,36
  SHBG: 102,3
  FSH: 7,56
  LH: 7,19
  ØSTRADIOL: 0,133
  AMH: 41,18

  Hva tenker dere om mine hormonverdier med tanke på å bli gravid? Før trodde jeg at jeg kanskje hadde pcos/pco siden jeg har tendenser til å legge på meg rundt magen, en del kviser og noen få mørke hår på haka jeg napper vekk, men jeg har jo relativt høy shbg så da er det kanskje ikke tilfellet likevell? Er ellers slank. Min shbg er jo like under referasneområdet (25-110 nmol/L målt hos universitetssykehuset nord-norge). så nå lurer jeg på om jeg kanskje har østrogendominans? Hehe er kanskje litt hypokonder nå kanskje, men det kan være lett å google seg sønder og sammen når barneønsket er så sterkt og man har lyst at alt skal være sjekket ut før vi begynner med forsøk. Tusen takk om dere kan se litt på hormonverdiene mine og komme med innspill 🙂 Med vennlig hilsen Kari.

  1. Hei Kari
   Du har ikke noe typisk bilde for en PCOS-kvinne. Prøvene virker bra og du har god eggreserve. Det mangler testosteron og androstendion i prøveserien, så hvor dine androgener ligger kan jeg ikke si noe om, men med så høy SHBG er jeg enig i at testosteron trolig er normal. Noen kvinner har genetisk disposisjon for økt hårvekst uten at de behøver å være hyperandrogene. Østrogenverdien er normal for dag 2 i syklus. Finn ut når dere vil starte, finn en bra donor, så vil nok dette gå bra.

 94. Hei!

  Jeg tok en hormonprøve og fikk følgende resultat:

  PS-ASAT – 25
  B-ERYTROCYTTER – 5.00
  B-EVF – 0.46
  B-Hb – 14.9
  B-LEUKOCYTTER – 7.4
  B-TROMBOCYTTER – 334
  S-SHBG – 153
  E-MCH – 30
  E-MCHC – 33
  E-MCV – 92
  E-RDW – 12.0
  PS-FOLAT – 10
  S-LH – 3.3
  S-FSH – 7.0
  PS-VITAMIN B12 – 217
  PS-KOLESTEROL – 6.0
  PS-25-OH-Vitamin D – 87
  PS-ALAT – 27
  PS-URINSTOFF – 3.6
  PS-FERRITIN – 69
  PS-KREATININ – 76
  PS-TSH – 1.28
  PS-T4-FRITT – 12.8
  PS-HDL-KOLEST. – 1.5
  PS-GT – 20
  S-Prolaktin – 322

  Jeg sliter mye med uønsket magefett selv om jeg trener 3-5 ganger i uken, hetetokter, svette, tørr skjede og angst. Jeg har fått vite at jeg har økt mengde mannlige kjønnshormon, men lurer på hva dette vil si for min mulighet til å bli gravid. Hva forteller disse prøveresultatene meg? Er det noen sammenheng mellom resultatet av lab-prøven og de plagene jeg har?

  1. Prøvene tyder på at du har vært hos en lege som sikkert er flink, men som ikke vet så mye om hormonell utredning for barnløshet. En del vesentlige prøver mangler for å kunne svare på det du spør om. Oppsøk en gynekolog med kompetanse på hormonutredning av kvinner så vil det bli enklere å gi deg et svar. Det er også viktig når i syklus prøvene blir tatt eller om de blir tatt tilfeldig hvis du ikke går i syklus.

 95. Hei! Min kjære har fått testresultater etter blodprøve og vi har blitt veldig bekymret for muligheten til å få et barn til da S-FSH er veldig høy. Hun er 39 og jeg er 40, vi har et barn sammen som snart blir 6. Vi har de siste månedene begynt å gjøre en innsats for å få barn nr. 2. Årsaken til at hun tok testen er at menstruasjonen er blitt noe «ustabil» og hun har hatt en del levering i blodet.

  Resultatene fra prøven er:
  S-FSH 18
  S-LH 13
  S-ØSTRADIOL-17BETA 0,10
  S-PROGESTERON 0,10

  Hun skal til gynekolog om noen uker.

  Hvordan tolker dere tallene?

  Hvor stor sjanse er det for at hun naturlig kan bli gravid om sædcellene er aktive?

  Er S-FSH verdien så langt utenfor referanseområde at assistert befruktning er uaktuelt?

  Håper på raskt svar! Takk!

  1. Beklager, S-PROGESTERON skulle være 6 nmol/L.

   Vi fikk forøvrig første barnet nærmest på første forsøk, men det er jo som sagt snart 6 år siden…

   1. Hei igjen
    Opplysningen om progesteron lå ved forrige kontakt, så svaret blir det samme. Gjør et forsøk og se hva som skjer, det var vel en grunn til at det ble anbefalt IVF forrige gang også, kanskje sjansen for dere er best ved slik behandling.

  2. Hei Pappa
   Bra at du tar tak og spør om hvordan sjansen er. Den er nedsatt pga din partners eggstokk kvalitet. Ustabil mens sammen med moderat forhøyet FSH med samtidlig forhøyet LH er ikke et godt utgangspunkt. Dere har ikke fått målt hennes AMH, som sier noe om kvinnens eggreserve, men uansett er nok kvaliteten på hennes egg betydelig nedsatt.
   Assistert befruktning kan vel fortsatt være aktuelt, men først og fremst som en test på om det er noe som kan være til nytte for dere i forhold til den sjansen dere måtte ha ved å forsøke «på egen hånd».

 96. Hei
  Jeg er en 32 år gammel kvinne som ikke har hatt barn tidligere.
  Jeg tok en blodprøve på dag 14 av syklusen min og fikk svar:
  Misforhold FSH/LH. AMH verdier < 3 pmol/l er forenlig med svært lave ovarial reserve eller menopause.

  S-Antimullerhormon: 2*L(3-60)
  S-FSH:10.8
  S-LH: 4.3
  S-Østradiol: 0.15

  Hva er mine sjanser for å bli gravid på naturlig vis? Kan jeg bli gravid på naturlig vis? Når må vi evt søke videre hjelp?

  1. Hei Stacy
   Du kan bli gravid på naturlig vis hvis alt annet er normalt, slik som egglederfunksjon og sædkvalitet hos din partner. Du har lav eggreserve og dermed ikke så lang tid på deg. Jeg vil foreslå at dere søker hjelp for å øke sjansen for å bli gravid i løpet av kortest mulig tid.

 97. Hei!
  Jeg er 45 år, har ett barn (ivf da jeg var 41) og vil så gjerne ha ett til. Har gjennomgått flere prøverørforsøk i Danmark det siste året uten hell. Ble riktignok gravid på det ene forsøket, men mistet i uke 8. Tok blodprøver på syklusdag 3 i forrige måned, og resultatene er slik:
  S-FSH 11
  S-LH 2
  S-Østradiol -17
  Beta 0,09
  AMH 3

  Er det overhodet noe håp for meg å bli gravid med egne egg med disse talla – og ikke minst; alderen tatt i betraktning?

  Mvh håpefull

  1. Hei Synne
   Prøvene ser bra ut, alderen tatt i betraktning. Det største begrensningen i ditt tilfelle er nok selve alderen og den betydningen den har for det genetiske innholdet i eggende sine. Sjansen er vel til stede, men erfaringsmessig dessverre veldig liten.

   1. Takk for svar. Ville du i tilfelle satset på nok et IVF-forsøk, eller er det like stor (les: liten) sjanse å bli spontant gravid?

    1. Hei igjen Synne
     Hvis alle andre forhold er i orden, normal sædkvalitet, åpne eggledere, normal syklus med eggutvikling og eggløsning er normale er sjansen like god på egen hånd dom ved IVF, hvis noe er unormalt kan et sist IVF forsøkes.

 98. Hei. Jeg er 39 år til høsten og vurderer IUI 1-2 ganger (med donor), deretter IVF i tilfelle. Har ingen barn fra før.

  Prøver tatt dag 3 i syklus (i april):
  FSH – 10
  LH – 6
  Østradiol – 0.11

  AMH – 20 (prøve tatt i juni)

  Har jeg god sjanse på IUI eller burde jeg gå rett på IVF? Alt ser forøvrig bra ut ifølge gynekologen.

  1. Hei Sunniva
   Prøvene er fine, alderen begynner å bli truende, men du har vel fortsatt mulighet for å prøve et par sykluser med IUI, forutsatt at du har fått sjekket at livmorhulen er normal. Lykke til!

 99. Hei. Jeg var hos gunokolog og tok blodprøver på dag 23 i syklusen. Jeg har utegelmessig mens og kan ha syklusser fra 30-42 dager. Jeg 29 år og hadde en MA for litt under et år siden. Har prøvd siden det. Prøvene fikk jeg beskjed om så unormale ut og hun sa det viste svar som tydet på menopause. Svarene viste: FSH: 13
  LH: 68
  Prolaktin: 223
  Østradiol-17beta: 0,84
  Progesteron: 8
  Testosteron: 2,6
  Shbg: 53

  Jeg er svært bekymret. Er det noe muligjet for å bli gravid eller få hjelp til å bli gravid med disse svarene?

  1. Hei Camilla
   Da kan jeg med største glede fortelle deg at prøvene dine er helt normal. Prøven er tatt akkurat på det tidspunktet du fikk eggløsningssignalet i den syklusen. Østradiolverdien svarer til et modent egg, da utløses eggløsningstoppen som består av at både LH og FSH stiger, men LH er alltid høyere enn FSH, slik som hos deg. Ved menopause er alltid FSH høyere enn LH. Verdiene viser altså starten på en helt normal eggløsning!

 100. Prøvene mine er tatt på dag 29 i en 30 dagers syklus.

  Progesteron <3 (fikk ingen konkret verdi her)
  Østradiol 0,13
  Fritt T4: 16,4
  TSH: 0,57
  FSH: 8
  LH: 4

  Er det noen avviker her i prøvene mine? Legen min sier alt er fint, selv om jeg ser at TSH her høy.

  1. Hei Heidi
   Prøvene dine stemmer med dagen før eller samme dag som du fikk mens igjen, men de sier ikke noe om fruktbarheten din. Du bør nok oppsøke en gynekolog som her greie på utredning av barnløshet. En prøve tatt dagen før neste mens sier ikke mer enn det jeg har nevnt og din TSH er ikke høy!

 101. Hei.
  Jeg er 31 år gammel og ønsket å undersøke min fertilitet/hvor travelt jeg har det med å tenke at jeg burde får barn, da min mor kom i overgangsalderen litt tidligere enn det som er vanlig.
  Jeg har målt min AMH i fjor og da var den på 29,5 pmol/L.
  Andre verdier var da Progesteron: 35,4, FSH: 4,1, LH: 6,3, Østradiol: 0,66.
  (Tror ikke det ble målt den perioden i syklusen det er anbefalt, så vet ikke om de kan tolkes rett, hvis de kan ønsker jeg gjerne å vite hva det betyr også i forhold til fruktbarhet.)

  Jeg målte bare AMH igjen i år, ca. nøyaktig 1 år senere og nå er den på 12,7 pmol/L. Er det normalt at det synker så mye på 1 år?
  Jeg har egentlig ikke planer om å få barn i nærmeste framtid, tenkte jeg kan vente i noen år, men begynner nå å bli usikker pga. AMH verdien. På diverse sider på internett finner jeg at AMH verdi på 12,7 tilsvarer lav fertilitet. Stemmer det? Jeg vet andre verdier har betydning når det gjelder fruktbarhet også, men lurer særlig på hva et slik fall på AMH-verdi betyr?
  S.O

  1. Enig i at fallet i din AMH var påfallende stort i løpet av bare 1 år. De andre prøvene viser at du har hatt eggutvikling og eggløsning. For å vurdere kvaliteten på eggstokkende anbefaler vi en hormonscreening tidlig i syklus (dag 1 – 2 i syklus). Lav fertilitet foreligger når AMH er mindre enn 3, så der er du definitivt ikke ennå. Du kan ta en ny prøve på AMH når som helst som en sjekk og som en kontroll på om den siste prøvesvaret er riktig. Hvis det nye svaret stemmer med det forrige bør du ta en ny prøve etter et år som oppfølging og hvis den faller fortsatt bør du tenke på nytt om når du ønsker å få barn. Men som nevnt, ta en hormonskrining tidlig i i syklus for å få sjekket FSH på en lav østradiolverdi.

 102. Hei,
  Jeg er 32 år og enegget tvilling. Min søster er i gang med IVF prosessen etter å ha prøvd å få barn i 2 år. Hun har fått vite at eggcellene hennes allerede er begynt å eldes og kvaliteten dermed er nedsatt.. I tillegg har hun hjerteformet livmor og en «skillevegg» som gjør det vanskelig å få barn (barnet overlever ikke om egget fester seg til «skilleveggen», jrg kjenner ikke det medisinske begrepet).
  Jeg lurer på om disse problemene er genetiske og om det er store sjanser for st jeg vil ha problemer med å få barn selv siden vi er enegget? Jeg har ikke tenkt på å få barn ennå, men hvis det viser seg at det kan bli vanskelig senere må jeg vurdere å starte prosessen selv..
  Håper dere kan hjelpe meg med denne problemstillingen

  1. Hei Lene
   Eneggete tvillinger er jo genetisk identiske. På bakgrunn av dine opplysninger vil jeg foreslå at du får gjort en utredning av din hormonstatus tatt tidlig i syklus (dag 1 – 2) inkludert hormonet AMH, som sier noe om eggreserven din. Utredningen bør også inkludere en ultralydundersøkelse med vannskanning av livmorhulen. Det får du gjort hos oss i Oslo eller Trondheim eller hos en gynekolog med erfaring i utredning av barnløshet, avhengig av hvor du bor.

 103. Hei!
  Jeg er 31 år og jeg og min mann(31) har forsøkt i godt over ett år å bli gravide. Det er litt vanskelig å treffe på eggløsning da mine sykluser varierer fra 27 – 34 dager.
  Har fra 4,5 år siden fjernet venstre eggstokk og eggleder grunnet borderline tumor. Følges opp med nøye kontroller nå og høyre side ser helt fin ut. Den er åpen ( vanntest) , har fine slimhinner og livmor. Tok hormonprøver nå og fikk disse svarene på dag 2 i syklus:
  Tsh- 2 mle/l
  T4 -fritt – 9pmol/l
  Fsh – 9,5 u/l
  LH – 4,1 u/l
  Østradiol- 0,10 nmol/l
  Prolaktin- 210 mle /l
  AMH – 20

  Har ikke fått ny oppfølgingstime og ble litt bekymret for min Fsh.. Det ble også funnet moderate endometrioseforandringer under siste operasjon.

  Min manns sædprøve viser:

  Volum: 3,6 ml
  Konsentrasjon: 49,8 m/ml
  Totalt antall: 179,2 m
  Antall motile :95 m
  Mobilitet: 53%
  Rask mobilitet: 37%
  Moderat mobilitet: 16%
  Progressiv motilitet: 25%

  Hvordan tolker du sjansene våre til å være? Føles ganske håpløst akkurat nå. Håper på svar!!

  Ida

  1. Hei Ida
   Prøvene dine er fine, både eggstokk kvaliteten og eggreserven er normal. Din manns sædkvalitet oppfatter jeg også som normal. Eggløsning har du ca. 12 dager før neste menstruasjon, altså omkring dag 15 ved kort syklus og dag 22 ved lang syklus. Spermier lever og er befruktningsdyktige over flere dager så med samleie fra dag 12 til dag 20, hver 3. dag burde det ikke være problem med sædceller til stede når egget løsner.
   Du har fjernet en eggleder og har fått påvist endometriose, så det kan vel ligge en faktor der.
   Om det ikke skjer noe positivt i løpet av noen mnd. kan det være relevant å tenke på å få hjelp, i form av prøverørsbehandling.

 104. Hei,
  jeg fikk mitt første barn da jeg var 42. Ble naturlig gravid etter 10 måneders prøving. Vi hadde da konsulentert lege og tatt prøver: Jeg hadde FSH på 14,5 dag 3 i syklus. Husker ikke tallet for østradiol, men den ble vurdert som normal. (AMH ble målt til 1, men det var feil grunnet svikt i målemetode fra produsent i følge reportasje i VG, og den stemte heller ikke med folikkeltelling – hadde 7-8 follikler og normal størrelse på eggstokkene hver måned, sjekket 4-5 ganger i denne perioden).

  Ammet lenge, så fikk mensen igjen først etter 44. Den er nå regelmessig 25-26 dagers syklus.
  Er nå 44 og vil undersøke muligheten for et søsken. FSH dag 2 er målt til 15 (altså opp fra 14,5 da jeg var 41), østradiol 0,14 og LH 5. UL viste 5 egg og normal størrelse på eggstokkene like etter at jeg slutet amme og mensen var tilbake.

  Min mor og mine bestemødre kom begge sent i overgangsalder. Jeg var selv sent i puberteten (antar det er negativt).

  Forstår at FSH er forhøyet, men ble jo gravid med FSH på 14,5.. Er det fortsatt muligheter? Ville dere anbefalt pergotime eller femar? Antar IVF ikke er mulig med FSH 15?

  1. Hei Brit
   Sjansen for å bli gravid og få barn i en alder av 44 år er svært lav. Det skyldes først og fremst at det genetiske innholdet i eggene skades med årene. Prøvene og funnene er rimelig bra for alderen, så du skal ikke se bort fra at dere kan lykkes igjen. Du har en normal og regelmessig syklus og derfor også eggløsninger. Du skal derfor hverken trenge pergotime eller femar.

 105. Hei på en AMH UNDER 1 og målte igjen etter 6 mnd var på 2. fikk beskjed at jeg har nesten ingen sjanser for å bli gravid eller ingen tar imot for viderebehandling! Har jeg noen sjanser for å bli gravid. er på 31 år
  Mannen prøver var helt fine

  1. Hei Tina
   At AMH – svarene varierer har vi sett før. Du har lav AMH for å være 31 år, men hvis kvaliteten på eggene er bra burde dere kunne lykkes likevel, men dere har ikke god tid. Kvaliteten kan du få et inntrykk av ved å måle FSH og østradiol i en 1. dagsprøve. Hvis FSH er 12,5 eller lavere på en østradiol som er 0,10 nmol/l eller lavere ville jeg vært optimistisk tross alt, men valgt å søke hjelp for å få en mest mulig effektiv behandling, da tiden er en knapphetsfaktor for dere.

 106. Hei, jeg ble 40 år for 2 uker siden. Har hatt samme mann i 20 år, har blitt gravid 4 ganger; Ukompliserte sv skap og fødsler i 2006 og 2009, gravid på første forsøk. Vi prøvde en kort periode på et 3. barn i 2013, endte med SA i uke 8. Fjernet så hormonspiral i mai 2015 og har siden vært aktiv prøvere. Ble gravid i sept, så hjertebank på UL, men hadde MA og medisinsk abort uke 10, utviklingen hadde stoppet ca uke 7. Pga barneønske og alder ble det tatt hormonprøver i feb – 16, dag 2 i syklus; FSH 8, LH 7, Østradiol 0,17, progesteron 4, testosteron 1,4, SHBG 82, prolaktin 320, normalt stoffskifte.
  Nye prøver dag 21 i februarsyklus; progesteron 39, prolaktin 419, FSH 6, LH 5, Østradiol 0,34.
  Var så hos gynekolog, dag 2 nå i marssyklus, han fant kun 3 antralfollikler i den ene eggstokken. Nye prøver viste AMH på 2, FSH 13, LH 9, Østradiol 0,10.

  Jeg er overrasket over stor endring i FSH siste måned, kan den svinge fra syklus til syklus, eller har den økt «for godt» tror du? Begge prøver tatt på dag 2, samme lab. Har fått henv til sædprøve, foreløpig ikke tatt. Tenker at problemet ligger hos meg med få egg igjen og nedsatt eggstokkfunksjon. Vi ønsker et barn til, men vil gjerne ha litt realistiske forventninger før vi evt kontakter IVF klinikk. Hva tror du er sjansen er for at vi blir gravide uten hjelp? Og hva er sjansen med IVF? Så lenge prøver viser gjennomgått eggløsning, er det håp om at det slippes et bra egg iblant? Hvor lang tid trenger dere fra henvisning før første prøverunde,- forutsatt at dere er fornøyde med gynekologens utredning av oss begge? Skjønner at det er ingen grunn til å vente hvis vi skal ha hjelp, ønsker i så fall forsøk før sommerferien og må vel klaffe med syklusen min. Og siste ting; vi har et frisk barn og en med autismediagnose,- er det økt risiko for å få barn med spesielle behov ved IVF + høy alder? Tenker da ikke på tilstandene som kan påvises ved fostervannsprøve.
  På forhånd takk for tilbakemelding, – flott side!!

  1. Det er ikke så forunderlig. Din AMH og FSH på lav østradiol tyder på at dine eggstokker sliter litt mer enn kanskje forventet ut fra alder. Min vurdering er at det haster og at dere ikke bør forsøke for lenge «på egen hånd» før dere forsøker IVF. Jeg tror fortsatt sjansen for å få barn er høyere ved IVF enn ved å prøve selv, men at dere ikke har god tid. Variasjonen mellom sykluser er typisk når eggstokkfunksjonen
   begynner å skrante. Du slipper sikker et bra egg iblant, men når kan være usikkert.
   Forutsatt alle nødvendige opplysninger trenger vi minst 14 dager før oppstart behandling. Høy alder kan være forbundet med kjente genetiske avvik, men ikke behandlingen i seg selv.

 107. Hej!

  Jag har alltid haft en oregelbunden menstruation, under tiden på minipiller hade jag det knappt en gång om året. Jag är snart 31 år, i somras gick vi till en fertilitetsklinik efter att ha varit utan preventivmedel i ett år utan att ha blivit gravida. Det visade sig att jag hade en AMH på 1 och FSH på 7. Antal folliklar har aldrig varit mer än 7. Tog en ny AMH tre månader senare som visad 4. Vi har varit igenom ett försök av IVF, vi fick endast ut ett ägg som blev befruktat och återfört men på RD14 började jag blöda efter att dagen innan ha tagit ett positivt test. Inför nästa försök ska jag gå en högre stimulering av hormoner. Är det så att sannolikheten för mig att bli gravid är starkt reducerad pga låg AMH? har jag bättre kvalitet på äggen för att jag är ung trots låg AMH? varför visade testen såpass olika?

  1. Hei Anna
   Jeg har ved flere anledninger opplevd betydelig variasjon i verdien av AMH hos samme kvinne i løpet av kort tid. I starten trodde vi at AMH var entydig og stabil gjennom og mellom sykluser og i liten grad endret seg selv om kvinnen brukte p pille eller gikk i naturlig syklus. Slik er det ikke, derfor teller vi også antralfollikler. Til sammen minst 7 antralfollikler er ikke dårlig og passer bedre med AMH = 4 enn
   AMH = 1.
   Prøvens tilstdand når den ankommer laboratoriet kan være av betydning, den skal være fryst. Men det er åpenbart også andre faktorer som spiller inn og fører til betydelige variasjoner.
   Din alder er viktig når det gjelder kvaliteten på eggene og du er fortsatt i det vi kaller kvinnens mest fertile alder som er 25 – 35 år. Kvaliteten er viktigere enn kvantiteten.
   Hold motet oppe så skal du se at du lykkes

   1. Tusen tack för uppmuntrande svar. Oron och förvirringen är stor. När man är en del av det offentlige och inte går privat är inte uppföljningen speciellt tät och man sitter med många frågor. Den första fertilitetslegen jag var hos gav mig inte mycket hopp och baserade hela min framtid enbart på AMH till trots att allt annat såg bra ut. Snart är vi inne i försök två, hoppas innerligt att det ger bättre utdelning.

 108. Hei,

  Jeg fyller 37 år om 1 måned.
  Har prøvd å bli gravid siden november 2015.
  Tok hormonprøver i januar 2016
  medfølgende resultater:
  S-TSH 1.51 mlU/i
  S-Fritt T4 15.3 pmol/l
  S-Fritt T3 5.8 pmol/l
  S-Anti-TPO <10 klU/i
  S-FSH 9.0 UI/I
  S-LH 4.6 UI/I
  S-Prolaktin 499 mlU/i
  S-østradiol 0.19 nmol/l
  S-AMH 13 pmol/l
  S-Progesteron 51 nmol/l

  Resultatene tilsier at det var normale funn.
  Leser på nettet at FSH på 9 kan være litt for høy. Østradiol ser også ut til å være i den øvre delen av hva som er normalt.

  Hva sier resultatene om eggkvaliten og burde jeg ikke vente lenge og forsøke IUI eller IVF?

  På forhånd takk for svar,

  Marina

  1. Hei Marina
   Med en progesteron på 51 nmol/l er hormonscreeningen tatt etter eggløsning. Det er ikke rett tid for vurdering av østradiol og dermed FSH. Dersom disse prøvene er tatt på samme dag føler jeg at østrogenverdien er litt lav sett opp mot progesteronverdien. Hvis prøvene er tatt på forskjellig tid i syklus blir det litt vanskelig å uttale seg sikkert. Din AMH er bra, du har godt med egg til disposisjon. Aldersmessig har du nådd dit hvor fertiliteten begynner å falle, men du har ikke prøvd i mer en maksimalt 4 mnd. ennå og bør derfor ikke fortvile over at du ikke har blitt gravid ennå. For å være på den sikre siden bør din partner få gjort en sædanalyse og du bør få tatt en hormonscreening på syklusdag 1 eller 2. Da vil det være mulig å si noe om din basale FSH og dermed eggstokk kvaliteten. Dersom sædkvaliteten er normal og FSH – verdien er normal på adekvat lav verdi av østradiol er det bare å fortsette
   prøvingen i alle fall fram til nærmere november 2016. Da vil det være 87 % sjanse for at du har blitt gravid.

   1. Hei Terje,

    Takk for oppmuntrende ord! Vi skal selvsagt prøve videre og satse på at dette vil fungere på en naturlig måte 🙂
    Partneren har tatt SA analyse, prøvesvaren var «normale funn» med
    Volum 2,000 ml
    Konsentrasjon 40,9 M/ml
    Totalt antall spermier 81,9 M
    Antall motile 64,6 M
    Motilitet 79%
    Rask motilitet 67%
    Moderat motilitet 12%
    Progressiv molilitet 47%

    Hormonprøver ble forresten tatt på dag 3 i syklusen, med unntak av progesteron som ble tatt på dag 21 eller 22 i syklusen.
    Jeg planlegger å gjenta den første hormonprøven på syklusdag 1. Burde jeg i så fall ta progesteronprøve på nytt også?

    Mvh,
    Marina

    1. Hei Marina
     Sædkvaliteten virker veldig bra. Du trenger ikke ta progesteron på syklusdag 1, den vil være lav og uintressant på den tiden i syklus. Det er først og fremst østradiol og FSH og forholdet mellom dem som er viktige i den prøven, samt å se at de andre delene av hormonsystemet framviser normale verdier.

 109. Hei,

  for ca 1 år siden tok jeg prøver på dag 3 og dag 21 i syklusen. Egg-reservene var bra og jeg hadde eggløsning.

  Jeg vet ikke når i syklusen jeg har eggløsning, men når prøvene dag 21 var bra- kan det indikere nå ca jeg har el.?

  Takk for svar.

  1. Hei Catrine
   Det er nok for få opplysninger til at jeg kan si noe spesifikt om din eggløsning. Du sier ikke noe om sykluslengden og ikke hva verdiene for østradiol eller progesteron var på dag 21. Generelt kan jeg si at selve eggløsningen skjer 12 dager før neste første menstruasjonsdag. I en 28 dagers syklus omkring 16. dag, i en 32 dagers syklus omkring 20. syklusdag. Positiv eggløsningstest får du 24 – 36 timer tidligere, altså før egget slepper.

 110. Hej.

  I forbindelse med udredning for PCO (grundet uønsket hårvækst – hvilket jeg dog kun har i meget begrænset omfang) fik jeg taget nogle blodprøver tidligere på året.
  Da jeg nu overvejer at forsøge at blive gravid indenfor det næste års tid, er jeg lidt usikker på om disse prøver er ok.

  De første tal blev taget på dag 21 i min cyklus, og her var tallene således:
  Progesteron 12,2 (faldende til 10.9 på dag 24)
  LH: 6.8
  FSH: 2.9

  Umiddelbart blev disse tal vurderet som lidt uregelmæssige, og jeg fik efterfølgende taget blodprøver på dag 3 i min cyklus, som var:
  FSH 10,9
  Østradiol 0.10
  LH 11.9
  Progesteron 1,3
  AMH 14

  Yderligere blev der målt blodsukker, testosteron og TSH – som alle var normale. Desuden blev jeg scannet, og der så alt normalt ud, og det blev vurderet, at jeg umiddelbart ikke havde PCO.
  På scanningen kunne man desuden se, at jeg formentlig netop havde haft ægløsning.

  Jeg er lige fyldt 38 år og har et normalt BMI.
  Jeg har regelmæssig cyklus på 30 dage (ægløsning ca. dag 18 efter hvad jeg kan mærke).
  Jeg har tendens til let pletblødning omkring ægløsning + et par dage op til menstruationen (normale celleskrab).

  Tallene blev kun vurderet i forhold til PCO. Men hvordan vurderer du tallene i forhold til at kunne blive gravid? Og har vi travlt med at komme i gang? (min mand bor i Danmark og jeg i Norge meget af tiden….så det kræver lidt planlægning).

  Jeg er også blevet lidt bekymret for, om den meget lave progesteron på dag 21 + 24 kan blive et problem? (og kan målingen i det hele taget anvendes, når jeg nok har ægløsning lidt sent i cyklus).
  Jeg kan forstå, lav Progesteron kan gøre det svært at blive gravid (kort lutealfase) + øge risikoen for abort ved graviditet. Kan jeg selv gøre noget for at øge Progesteron?

  Med Venlig Hilsen
  Karoline

  1. Hei Karoline
   Du har normal AMH og godt med egg, du har det ikke travelt av den grunn. FSH på dag 3 er også normal slik at kvaliteten på eggene oppfattes som god. Din alder alene tilsier at du ikke bør vente for lenge med å få barn da antall genetisk unormale egg øker raskt etter fylte 40 år. Din LH er høy i forhold til FSH på dag 3, slik vi ofte ser hos kvinner med PCOS. Du har eggløsning til rett tid i forhold til din sykluslengde og en lett pletblødning ved eggløsning er ikke unormalt. Det kan tenkes at høy LH tidlig i syklus påvirker eggene i negativt og at det kan ligge bak en forstyrret eggløsning med litt lav progesteron på dag 21. Det er sett eggløsning ved UL. Hvis det stadig er lav progesteron på dag 20 – 21 i kommende sykluser kan det vurderes å prøve med vaginal progesetronstøtte fra dagen etter oggløsning og til du vet om du ble gravid. Det finnes flere medisiner for lutealfasestøtte, slik som Crinone og Lutinus.

 111. Hei!

  Vi ble utredet for ufrivillig barnløshet for ca 10 år siden. Mannen hadde normal sædkvalitet. Jeg fikk påvist pcos og en tett eggleder, var overvektig. Konklusjonen var at kroppen prøvde på eggløsning, men at den siste modningen ikke fant sted. Vi fikk for 7 år siden et barn ved hjelp av trippel dose Pergotime. (fikk mange kurer, neste skritt var ivf)

  Nå har vi ikke brukt prevensjon på flere år, jeg er normalvektig, 36 år og frisk. Relativt stabil syklus på 28-30 dager, men kan plutselig bli kortere av og til. Har kort lutealfase fra tegn på eggløsning til spotting og mens, ca 9 dager. Gyn. har «friskmeldt» meg fra pcos’en da ul ikke viser cyster på eggstokkene mer.

  Nå skal mannen levere ny sædprøve, og om den er normal vil gyn gjennomføre en lapraskopi for å sjekke om den ene egglederen fremdeles er åpen. Om så er, vil Pergotime være aktuelt igjen, ev ivf.

  Gyn rekvirerte blodprøver som ble tatt på syklus dag 3:
  Østradiol 0.05
  FSH 6.1
  LH 4.2

  Fikk et kort notat om at prøvene var normale, men litt lav Østradiol. Hva tenker du om prøvene og oddsen videre? Ville du tatt andre prøver i tillegg?

  1. Hei Monica
   Blodprøvene fra dag 3 oppfatter jeg som normale. I alle fall har du normal verdi for FSH på adekvat lav østradiol. Den kan være så lav hvis syklusen var 30 dager den gangen prøvene ble tatt. Du har en tett eggleder og derfor en «tubefaktor». Jeg synes det er litt i overkant å gjenomføre en såpass omfattende undersøkelse som laparoskopi for å kontrollere om det fortsatt er slik. Min anbefaling ville være IVF direkte uten ytterligere utredning enn sædprøve av din partner. IVF ble oppfunnet for å hjelpe kvinner med egglederskade. Forholdene for din del virker ellers å være normale.

 112. Hei!
  Jeg er 37 år og har fått tatt endel hormonprøver.
  Jeg og min partner hadde i utgangspunktet tenkt på inseminasjon med donorsæd, men etter og ha undersøkt litt rundt så ser vi at mange går rett på ivf forsøk.Hva ville du anbefalt når du ser blodprøvesvarene mine?

  AMH på 7 pmol/L

  S-KREATI 66 [45 – 90]
  S-eGFR (CKD-EPI) 102 [>60]
  S-TSH 1.9 [0,20 – 4,0]
  S-Fritt T4 14.5 [11,0 – 23,0]
  S-FSH 10 [<12, syklusavhe]
  S-LH 5 [<17, syklusavhe]
  S-PROLAK 109 [0,10 syklusavh]
  S-PROGES <3 [foll.fase<3,lut]
  S-Testosteron 1.1 [<3,0]
  S-SHBG 70 [23 – 100]
  Fri Testosteron indeks 0.2 [0,1 – 0,6]
  S-Vitamin D 43 [50 – 150]
  – Vitamin D3 43 [-]

  1. Hei Monica
   Jeg savner østrogenverdien fra den dagen prøvene ble tatt. Den er avgjørende for å kunne si noe om FSH-verdien din og dermed kvaliteten på eggstokkene dine. AMH-verdien er litt lav for din alder, men fortsatt er den tilstrekkelig med egg til disposisjon. De andre prøvesvarene av betydning er normale. Hvis FSH er < 12,5 IE når østradiol er 0,10 nmol/l eller lavere kan dere forsøke inseminasjon inntil 3 ganger før dere ev. går over til IVF. hvis FSH er høyere på adekvat lav østradiol vil jeg anbefale IVF fra starten.

 113. Hei, jeg er 38 år og møtte min samboer sent. Etter 1 års-prøving fikk jeg påvist tette eggledere. Jeg har forstått at det ikkje er noen poeng å åpne disse, stemmer det? Vi startet med ivf for litt siden. Jeg begynte på kort behandling med høy dose, men dessverre ble det for liten eggutvikling og prøvingen ble avlyst. Min AMH er på 3,3 noe som ikke er så lovende dvs. jeg har liten eggreserve, har jeg forstått. Om en mnd. skal jeg til med lang behandling på et annet middel enn tidligere. Tror dere det er noen mulighet for meg? Er det noe sannsynlighet for å få stimulert mer egg ved lang behandling og er det eventuelt noe jeg kan gjøre selv? (Kosttilskudd, annen behandling)

  1. Hei Snoopie
   Du har lav eggreserve, men ikke kritisk lav. Uansett stimulering vil du lage forholdsvis få egg, men om kvaliteten på eggene er god kan resultatet bli bra likevel. Det skal mye til før vi avbryter en behandling pga få egg hos en kvinne med lav AMH. Vi velger å hente ut de eggene vi kan få, vi vet jo aldri om det blir flere egg neste gang.
   Resultatet vil i stor grad avhenge av om du har normal FSH i blodprøve fra syklusdag 1 – 2. Den vil si noe om kvaliteten på eggene. Det er absolutt å foretrekke IVF framfor å forsøke å operere egglederne. Du får bare stole på at klinikken velger det som de mener er best for deg ut fra erfaringene fra første forsøk.

 114. Hei, jeg og min samboer har begynt å tenke på eggdonasjon da sjansen for å bli gravid med mine egg visst er minimale. Amh<1.1 pmol, fsh 9.9 ie/L dag 3 i syklus. Progesteron ca 7 dager før menstruasjon: 0,7 nmol/L. Etter å ha tatt ultralyd av eggstokkene mine var en ekspert ikke i tvil om at sjansen var veldig liten for suksess med vanlig prøverørbehandling.

  Hadde du vurdert det likt utfra opplysningene?

  1. Hei Anna
   Vanskelig å si noe sikkert ut fra de opplysningene du gir. Alder vil være av betydning, FSH virker å være bra, men hvis østradiolverdien var 0,15 nmol/l eller høyere kan din basale FSH (dag1) likevel vise seg å være forhøyet.
   Hvis basal FSH er forhøyet, AMH < 1,1 pmol/l og din alder er 43 eller høyere vil jeg nok være enig med "eksperten".

 115. Hei, jeg er en kvinne på 47 år som prøver en siste gang. For oss er det ikke snakk om å prøve noe annet enn på den naturlige måten. Jeg ble gravid for 1,5 år siden men mistet. Nå har jeg vært og målt hormonverdier og fått følgende:
  FSH 16
  LH 8
  Østradiol 0,33.
  Jeg har fått tilbakemelding at FSH indikerer begynnende overgangsalder.
  MEN testen ble tatt på dag 12 i syklus og ikke dag 2 som du sier er viktig. Bør jeg ta ny prøve på dag 2? Jeg har fremdeles ganske jevn syklus, med påvist eggløsning hver måned. Jeg leste på nettet at dersom FSH er høy vil det være mulig å senke denne med behandling med ethinyl østradiol. Er dette en kjent behandlingsform i Norge? Jeg gjør dette kun for å vite at jeg gjorde det som jeg kunne for å få et barn.
  mvh Mari

  1. Hei Mari

   Du har forhøyet FSH selv på en moderat høy østradiol. Prøve tatt tidligere i syklus, når østradiolverdien er lavere, vil vise ennå høyere verdi for FSH.
   Østradiol senker FSH, men bedrer ikke sjansen til å bli gravid. FSH er høy fordi eggstokkene trenger kraftigere stimulering for å fungere. Å senke FSH ved å tilføre østradiol utenfra fører til svakere stimulering av eggstokkene.
   Dere må bare fortsette å prøve, selv om sjansen for å lykkes er lav. Det hender at noen sykluser er bedre enn andre.

 116. Var til fastlegen og fikk tatt hormonprøver da menstruasjonen kommer sjeldnere. Alle prøver var normale/adekvat verdi, LH og østradiol, men forhøyet fsh 29. Jeg er 39 år, har et barn på 8 år og lurer på om det er noen mulighet for å bli gravid med høy fsh. Min mann og jeg har prøvd i 2 år uten at noen graviditet har funnet sted.

  1. Hei Linda
   Din FSH er slik vi kan se hos en premenopausal kvinne. Litt underlig at LH var normal, den pleier som regel også å være forhøyet, men ikke så høy som FSH-verdien. Kunne vært interessant å hør hva verdiene for LH og østradiol var. Hvis din FSH er reelt forhøyet, slik det tyder på, tror jeg det vil være vanskelig å bli gravid igjen.

   1. Tusen takk for svar. Jeg vet ikke eksakt hva LH og østradiolverdien er, bare at de andre prøvesvarene var normale. Det jeg stusser på er om det er verdt forsøket å prøve med pergotime, da dette ble anbefalt av fastlegen dersom vi ønsket oss flere barn.

    1. Hei igjen Linda
     Pergotime stimulerer eggutviklingen og kan hos noen føre til at det utvikles mer enn ett egg. Det gir større sjanse for å bli gravid hvis det løsner flere egg, men det gir ikke egg med bedre kvalitet. Det skader vel ikke å prøve.

 117. Hei
  Jeg har fått tatt disse blodprøvene 2 dag i syklus, kan du si noe om hva de betyr i mitt forhold. Jeg har endo. To barn uten ivf, ønsker meg en til og vurderer ivf grunnet endo. Hvordan er eggstokk kvaliteten? antall egg produksjon? Hva kan du si når du ser prøveresultatet?

  AMH 7
  TSH 1,2 mU/L
  FSH 9 U/L
  Luteinizing Hormone 4 U/L
  Fritt Thyroksin 14,7 pmol/L
  Prolaktin 122 mU/L
  Estradiol 0,12 nmol/L
  Progesteron <3 nmol/L
  Testosteron 0,7 nmol/L

  Progesteron i dag 23 i syklus: 26 nmol/L

  1. Hei Sara
   FSH er normal og vil være det selv når østradiol er 0,10 nmol/l eller lavere.
   AMH er fortsatt grei, og du har tiltrekkelig med egg, men kansje i nedre del av normalområdet for en 31 år gammel kvinne.
   I utgangspunktet oppfatter jeg altså forholdene som tilfredsstillende og om forholdene ellers er normale hos deg og din partner så bør sjansen være god, enten dere prøver på egen hånd eller velger å gå for IVF.

 118. Hei,
  Jeg er 29 år gammel og tok blodprøver vedr hormonnivåene på dag 3 i syklus. Verdiene var
  FSH: 9
  AMH: 14
  Østradiol: 0,16
  S-TSH: 2,6
  S-SHBG: 85
  S-prolaktin: 508
  Min mor kom tidlig i overgangsalder, slutten av 30-årene.
  Ut fra ovennevnte opplysninger, er verdiene normale? mener du at jeg burde sette i gang med å få barn eller kan jeg vente i 2-3 år til?
  På forhånd takk for svar!

  1. Hei Gabrielle
   Jeg tror at du kan vente 2 – 3 år til. Når du tar prøvene på dag 3 vil ofte østradiolverdien være så høy at den kan bli vanskelig å si noe sikkert om FSH, spesielt hvis den ligger i øvre del av normalområdet i 3. dagsprøven. Likevel tror jeg at din FSH vil være normale selv når østradiolverdien er 0,10 nmol/l. AMH verdien er normal. For å være på den sikre siden ville jeg sjekket FSH, østradiol og AMH igjen om 2 år for å holde kontroll med eventuelle uventede endringer.

 119. Jeg er en kvinne på 41 år, som lurer på muligheten for å bli gravid. Har et barn på 11 år, som ble unnfanget ved IVF. Etter utredning den gang var det sagt at vi skulle kunne bli gravid på vanlig måte(til tross for endometeriose), men jeg ble altså ikke det. Har nå ny partner de siste to årene , og vi har prøvd å bli gravide i ca 1 1/2 år. Tok en rekke prøve i februar, og vi var gjennom et IVF-forsøk i Danmark i juni. Fikk da ut kun ett egg, og det utviklet seg ikke, slik at det ikke ble noe innsett. I samtale med legen i Danmark ble det ikke anbefalt nytt IVF-forsøk da han mente sjansene for å lykkes var forholdsvis lav(10-15%). Hvis vi skulle prøve anbefalte han Menopur som behandling i stedet for Gonal F. Nå er vi usikre på om vi skal prøve nytt IVF forsøk eller eventuelt eggdonasjon. Prøvene i februar viste følgende: AMH 5, FSH 3,8, Østradiol 0,87, LH 3,4, progesteron 1.2. Ser at mange av resultatene er utenfor referanseområdet, også noen av de jeg ikke har nevnt her. Hverken gynekologen her eller legen i Danmark mente at prøvene var noe hinder for å forsøke med IVF… Hva tanker du i fht eventuelle videre forsøk? Og hvis vi skal vurdere eggdonasjon, hvor kan vi henvende oss for å få nærmere informasjon?

  1. Hei Afrodite
   Din AMH trekker i retning av at det skulle være mulig å få ut mer enn ett egg.
   Din basale FSH kan jeg ikke si noe om da denne prøven er tatt nær midtsyklus, med en høy østradiolverdi (snart modent egg). For å si noe nærmere om kvaliteten trenger jeg derfor en prøve fra syklusdag 1 eller 2, da østradiolverdien er på sitt laveste og FSH viser sitt «sanne ansikt». Hvis du ønsker nærmere informasjon om eggdonasjon vil jeg foreslå at du kontakter «Ønskebarn» som vet om bra steder.
   Hvis du ønsker en mer utfyllende vurdering av sjansen med egne egg vil jeg anbefale at dere sender inn vårt skjema «Pasientopplysninger» så bistår vi med nødvendige prøver og vurdering.

   1. Prøvene er faktisk tatt på dag 2 eller 3. Derfor jeg synes de virker å være veldig «unormale». Bør jeg ta flere blodprøver til ulike tider i syklusen for å kunne vurdere om det er noen mulighet til å forsøke med egne egg?

    1. Hei igjen Afrodite
     Nå får du meg til å undre litt over prøveresultatene. Hvis østradiolverdien er angitt i pmol/l er prøvesvarene dine helt normale. Hvis den er angitt i nmol/l, slik jeg er vent, til svarer den til et nesten modent egg og passer ikke med en prøve tatt på dag 2 eller 3. I så fall ville jeg tatt en ny prøve av FSH og østradiol på neste dag 1 – 2.

 120. Hei.
  Jeg (28 år, 55 kg, 162 cm) har vært gjennom to IVF-behandlinger (et avbrutt pga. at ingen egg ble befrukta) og et (ICSI) med tilbakesetting av blastocyst (+ 3 på frys). Dessverre negativ. Fikk blødning på testdag og venter nå på neste blødning, jeg er snart fire uker på overtid. Jeg er såkalt uforklarlig barnløs, men vet at eggløsning er problemet – den dukker aldri opp. Relativt regemessige sykluser etter at jeg trappet ned på treningen (da gikk den måneder mellom hver gang). Jeg har hørt snakk om hypofysesvikt – hva er dette og er det noe jeg kan gjøre med det?
  Er det mulig å igangssette neste syklus med medisiner/hormoner slik at jeg kommer i gang med neste forsøk selv om menstruasjon uteblir)?

  1. Hei Ingun. Første forsøk viste at det var et befruktningsproblem, ingen egg befruktet ved IVF. I tillegg sier du at du ikke har eggløsninger, så «uforklarlig» er det vel ikke lenger. Hvis du skal til et tineforsøk kan det gjøres i en «substituert» syklus. Da bygges livmorslimhinnen opp med tilført østrogen og modnes deretter med progesteron i tillegg, før tilbakesetting. Hvis du skal starte nytt ICSI – forsøk kan det også være mulig uten forutgående menstruasjon. Det vil nok bli nødvendig med hormonprøver og ultralyd først for å sjekke at forholdene ellers ligger til rette for det. Hypofysesvikt eller unormal hypofysefunksjon kan sjekkes med hormonprøver. Ellers kan jo en tidlig graviditet gjøre at mensen ikke kommer!

 121. Hei!

  Jeg er ei jente på snart 23 år. Var hos gynekolog som virket svært bekymret for mine eggreserve. Han talte tre egg ved den ene eggstokken, og fire på den andre. Jeg tok AMH blodprøve, hvor det viste seg at AMH verdien var 5. Snakket såvidt med de på klinikken, hvor de anbefalte meg å starte med IV behandling med tanke på min lave alder. De sa også at det ikke var i det laveste skiktet, noe jeg også forstår ut i fra filmen ovenfor, men hva betyr egentlig det for min lave alder? Vil verdien mest sannsynlig synke fremover, og vil det da si at jeg har dårlig tid? Jeg er bare 23 år, og hadde i utgangspunktet ikke planer om å bli gravid fortløpende, men min samboer og meg er enig om å legge all prevensjon til sides hvis tiden løper fra oss. Aner ikke hvordan FSH skal testes, eller om den er blitt testet, men fikk hvertfall ingen informasjon om hvordan verdien er på den.
  Håper noen kan svare meg, jeg trenger i grunn litt råd om hva jeg bør gjøre fremover…

  1. Hei Marte
   Eggreserven er svært lav for en kvinne i din alder, den vil falle og du har dårlig tid.
   FSH testes i en blodprøve tatt tidlig i syklus, gjerne på dag en eller to, sammen med hormonet østradiol. Hvis FSH er 12,5 IE eller lavere samtidlig som østradiol er 0,10 nmol/l eller lavere er eggstokk kvaliteten i orden. Din partner bør få sjekket sædkvaliteten slik at dere ikke bruker tiden på å prøve hvis sjansen for å lykkes er nedsatt pga dårlig sædkvalitet. Den lyse siden er at du har en partner du kan tenke deg å få barn med, så sett i gang først som sist. Om FSH er normal og dere dere ikke lykkes innen 12 mnd. bør dere nok velge å gå for IVF. Hvis FSH er forhøyet bør dere gå for slik behandling tidligere. Dere kan sende oss informasjon om dere via vårt elektroniske pasientopplysningsskjema hvis dere ønsker å prate med noe her hos oss.

 122. Hei Terje.
  Vi er snart i gang med IVF i Trondheim. Etter prøver som er tatt henholdsvis CD1 og CD21 er dette resultatet; progesteron 53,6 (cd21). Jeg har forresten lutealfase på «bare» 10 dager. dette har jeg funnet ut ved å måle basaltemp i mange mnd. Kan det være grunnen til at jeg ikke har blitt gravid, og hvorfor tar dere ikke slike «problemer» med i utredning? Bare nysgjerrig.
  På cd 1 viste prøvene dette: Østradiol: 0,25
  FSH: 3,3
  LH: 4,2
  AMH: 40,8 (ikke tatt på cd1)
  Vil du si at det er noe abnormalt med disse?
  Du sier at østradiol ikke skal være over 0,20.. Det er jo min. Hva er evt årsaken til det?
  Og kanskje viktigst, hvilke konsekvenser vil det evt ha for resultatet på IVF?
  Østradiolverdiene mine ellers i syklus er 0,81 midtsyklus og 0,61 på cd21.
  Vil du si at jeg har høye østradiolverdier? Og er det negativt i forhold til fruktbarheten min?
  Jeg er forresten 30 år og er ellers veldig frisk og rask.

  Håper på svar for dette har jeg lurt på den stund 🙂

  1. Hei Håper

   Luteafasen varer fra selve eggløsningen og fram til dagen før neste første mensdag. Selvfølgelig legger vi vekt på lutealfaslengden, det er derfor vi tar 4 prøver i løpet av en syklus. Hvis det eneste vi finner ved utredningen er en for kort lutealfase anbefaler vi progesterontilskudd fra dag 2 etter EL og fram til testing. Ved positiv test fortsettes støtten til ut uke 10.
   Østrogenverdien er lavest tidlig i syklus og stiger fram til EL. Det er den voksende follikkelen som produserer østrogen, mere jo større den blir. Østrogenverdien varierer fra
   0,07 nmol/l på dag 1 og til 1.0 nmol/l ved EL. Når østradiolverdien er som lavest vil FSH verdien være på sitt høyeste (stimulerer eggsekkene til å vokse). Når østrogenverdien stiger synker FSH verdien som svar på stigningen.
   Hvis jeg skal kunne si noe om basalverdien av FSH (høyeste verdi) må målingen gjøres når østradiolverdien er på sitt laveste, altså så tidlig i syklus som mulig (dag 1). Hvis østradiolverdien er høyere enn for eksempel 0,20 nmol/l vil ikke FSH verdien vise sitt «sanne ansikt». Din FSH er likevel så lav på 0,25 nmol/l at den ville vært normal også på en lavere østradiolverdi.

   Prøvene dine ser normale ut og alderen er fin, så lykke til med forsøket!

   1. Tusen takk for svar og lykkeønskinger 🙂
    PS: jeg mente ikke å kritisere deg/dere når jeg satte spørsmål om utredning. Jeg har vært hos noen andre og syns det var rart at de ikke fant ut at jeg har sein eggeløsning og kort lutealfase.

 123. Hei,

  Jeg er 42 år og singel. Normal BMI. Har tatt blodprøver ibm mulig assistert befruktning i Danmark. AMH: 11, FSH: 14, Østradiol: 0,08. Jeg røyker. Vil ev røykeslutt kunne behjelpe FSH nivået? Jeg tar ingen hormonstimulerende preparater. Er dette et long shut, eller har jeg en mulighet for å bli gravid hvis jeg setter igang.

  Takk på forhånd!

  Else

  1. Hei Else
   AMH er normal, du har altså god eggreserve. FSH er lett forhøyet og tyder på at eggstokkfunksjonen begynner å skrante litt. Alderen sier at det begynner å bli lengre mellom genetisk normale egg. Sjansen for at du skal bli gravid på egen hånd er likevel fortsatt til stede, men fruktbarheten er som du forstår nedsatt. Røyking virker negativt på kvinnens eggreserve og vil uansett ikke være bra om du skulle bli gravid. Din beste sjanse til å bli gravid på kortest mulig tid er nok IVF.

 124. Hei. Har nettopp vært hos dere hos gynekolog og tatt blodprøver. Har vært gravid 3 ganger, to nydelige barn og en MA i uke 14 . Ønsker oss et varn til men er litt usikker på muligheten fa jeg har vært syk halve mitt liv, ungdom ( alvorlig anoreksi, vært frisk flere år).
  Blodprøver tatt siste syklusdag viste AMH 1,2 østradiol 0.04 progesteron 2.4 LH 6.7. Tror ikke FSH ble tatt da. Tok nye prøver i går på 1.syklusdag.
  Hva tror du??? Ønsker oss såååå en hjerteknuser til. Mvh Kristin

  1. Hei Kristin
   Du har lav eggreserve, altså få egg til disposisjon. Synd at du ikke kunne gi meg FSH verdien, da kunne jeg lettere antydet hvilken sjanse dere har. Hvis FSH er forhøyet til 20 IU eller høyere på østradiol som er 0,10 eller lavere tror jeg sjansen er minimal.
   Hvis FSH er normal (12,5 IU eller lavere) kan det forstatt være sjans for å lykkes, hvis også alderen er på din side.

 125. Hej.
  Da jeg ønsker at få børn – men egentlig gerne vil vente lidt endnu – har jeg fået udført nogle undersøgelser/blodprøver for vurdering af min fertilitet.

  I januar 2014 blev Progesteron målt til 8.5 på dag 21 og til 6.5 på dag 24. Vældig lavt, så jeg blev derfor henvist til en gynækolog, hvor tallene (januar 2014 på dag 2 i min cyklus) var således:

  AMH: 25 pmol/L
  FSH: 8,8 iu/L
  Østradiol: 0,10 nmol/L
  LH: 11,8 iu/L
  Progesteron: 1,0 nmol/L
  Sexualhormonbindende globulin: 61 n/mol
  Testosteron: 0.40 nmol/l
  Thyroid-peroxidase: < 10
  P-Thyrotropin(TSH): 3,14 miu/L

  En supplerende scanning viste normale forhold uden tegn på PCO.

  Nu har jeg i marts 2015 fået gentaget AMH, FSH (og østradiol), som på dag 3 i min cyklus var:
  AMH: 17,3 pmol/L
  FSH: 9,3 iu/L
  Østradiol: 0,11 nmol/L

  Mit spørgsmål er nu: Bør jeg være bekymret over den oprindeligt målte (og lave Progesteron), det store fald i AMH på bare et år, samt den stigende FSH, i forhold til at udsætte ønsket om at få et barn lidt endnu?

  PS: Jeg er netop fyldt 36 år (april), har normal BMI og regelmæssig cyklus på 30/31 dage.

  Håber det går, at læse min mail på dansk (jeg skriver ikke så godt på norsk :-))
  Mange Hilsner fra Mette.

  1. Hei Mette
   Du har normal eggstokk fuksjon (normal FSH på tilstrekkelig lav østradiol) og eggstokk kapsitet (antall egg). Du trenger der ikke bekymre deg for å venter litt med å bli gravid.
   Den lave progestronverdien tror jeg ikke betyr noe så tidlig i syklusen. Imidlertid har du høy LH på dag 2 i syklus, noe som kan forstyrre eggutviklingen. Usikkert hvorfor du har så høy LH. Det er noe vi kan se hos kvinner med PCOS, men du har ikke andre tegn på det. Endringene i FSH er avhengiv av østradiolverdien og AMH ser vi ofte kan variere noe, men du har uansett mange egg tilgjengelig.

   1. Mange tak for svaret.
    Angående den forhøjede LH på dag to i cyklus, så skal det nævnes, at jeg for 8 år siden (tilfældigt) fik konstateret cyster på æggestokkene – dog uden andre tegn på PCO, hvorfor der ikke blev gjort noget (og jeg glemte alt om det). Jeg vejede dengang ca. 10-12 kilo mere end i dag, og var derfor overvægtig. Kan den høje LH evt. hænge sammen med, at jeg tidligere har haft cyster på æggestokken (og evt. kan have lidt tendens til PCO?).
    Cysterne er jo angiveligt væk nu ifølge scanningen fra 2014 (evt. på grund af vægttabet) og jeg havde tilfældigvis ægløsning på tidspunktet, hvor scanningen blev udført.
    Eneste tegn på PCO på nuværende tidspunkt kan være den høje LH samt jeg jo i 2014 fik målt lav Progesteron på dag 21 og 24 i min cyklus (Progesteron var der 8,5 og 6,5).
    Er det muligt at have PCO, uden der ses cyster ved en scanning? Og i givet fald – er det noget man behandler, når man ikke har gener af sygdommen? Og bør det tænkes ind i overvejelser omkring udsættelse af en eventuel graviditet?

    Med Venlig Hilsen
    Mette

    1. Hei Mette
     Forhøyet LH sammen lange eller sjeldne menstruasjoner kan være et tegn å PCOS.
     PCO betyr «mange små eggsekker i eggstokkene» sett ved utralyd, og har ikke noe med cyster å gjøre. Hvis du har høy AMH eller mange små eggsekker så har du trolig PSOS.
     PCOS kan ikke behandles, men sjansen til eggløsning kan økes med Metformin og / eller med enkel stimulering med Letrozol eller Pergotime.

 126. hei jeg her noen og spøre dere jeg er en dama på 37 år jeg her 3 barn 18,17, og 7. men de elste barn er fra min forste mann. nå er jeg gift på nytt og vi her fått et barn me Ivf. hun er en helt frisk ungen jeg kan ikke blir gravis norma jeg i 2000 fikk spiral og hadde den 5 år men så fikk jeg store infesjon at tubene minne bler tette.jeg prov og fikse den men klarte ikke det, etter jeg fikk min datte på 7 år ble jeg gravis uten fra livmora,jeg måtte på sykehus og de tokkenne tuben fordig den var helt ogdelagt,men jeh her en til og på brevet fra sykehus de stod atden ene var fin normal og slank me normal fimbire. jeg vet ikke om den andre er tett enda jeg her bestil ny timer hoss ginekolg for og sjeke om den andre som jeg her gjen hvid den er tett vil gjerne tar bort også den vil ikke blit gravid uten fra livmor gjen.her dere noen suar for meg om dette me tubene.

  1. Hei marisol
   Normalt er det ikke nødvendig å fjerne tuben hvis den er normal og åpen. Det samme gjelder hvis den er tett helt inne i livmoren. His den er tett helt ute i enden, ved eggstokken kan det være grunn til å ta den bort. Graviditet utenfor livmoren oppstår nesten bare hvis eggleder på forhånd er skadet.

   1. hei tusem takk for din suar så når jeg dra til ahus kan jeg ved de vare og sr om den ene av tuben er åpne fordig nå her jeg vare en tuben kjonner de tokk bort når jeg ble gravis uten fra livmor jeg her lyst på et barn til me min mann kjonner. men skal gjore alt hva jeg kan jeg fikk min siste me han me iv.så det gikk bra men her fått en frisk jenta som er nå 7år men du tusem takk for din suar takk

    1. Hei marisol
     Bra at svaret var til hjelp. Dere kan bli gravide på egen hånd hvis den andre egglederen er åpen, men sjansen vil være best om dere velger behandling med IVF.

 127. Hei.
  Jeg får nok alle svarene jeg trenger, men er usikker på en liten ting som ingen har sagt til meg.
  Vi er forøvrig fullt utredet. Jeg har regelmessig mens, alltid 28-30, aldri mer eller mindre. Sædprøve er mer enn bra nok. Progesteron på dag 21- 53,6. Har også fått sjekket eggledere, og de er åpne begge to. Jeg har masse egg og bra slimhinne. Det ble tatt fsh, lh og østradiol midtsyklus hos fastlegen(har skjønt nå at dette var feil tidspunkt). Da hadde jeg østradiol på 0,81. Fsh: 11 og Lh 30,4. Jeg har jo blitt bekymret for at lh er så mye høyere enn fsh. Men, ut i fra det du sier så trenger jeg ikke og bekymre meg for det? De verdiene sier ingenting?
  Østradiol tatt på cd21 var 0,61. Er ikke det litt høyt? Jeg hadde tatt pergotime mnd før, kan det være grunne til så høy østradiol i lutealfasen? Hvis ikke, kan det være et problem?
  Har tatt amh prøve nå, og skal ta nye fsh,lh og østradiol på cd 2 om 2 uker.
  Ut ifra dette, klarer du og si noe om sjansene vår for og lykkes med ivf?
  Ikke noe gøy og være uforklarlig barnløs.

  Hilsen «litt bekymret»

  Takk for svar! 🙂

  1. Hei du som har strevet i 20 mnd.
   Prøvene dine er helt fine ut fra hvor i syklus de er tatt. Hvis du får et prøvesvar der LH er høyere enn FSH vil det alltid være når eggløsningssignalet kommer. Hvis FSH er høyere enn LH er det alltid rett før eller etter menopause! Prøvene viser at du både har fin eggutvikling og fine verdier etter eggløsning. Uforklarlig barnløshet betyr bare at med de undersøkelsene som så langt er gjort er det ikke funnet en årsak.
   IVF er god behandling for «uforklarlig barnløshet». Ut fra det du forteller virker alt fin og sjansen for å lykkes bør være god. Din alder vil være av vesentlig betydning, men den vet jeg ikke noe om.

   1. Hei og takk for svar!
    Jeg er 30. Så det vel ikke noe stor bekymring enda antar jeg 🙂

 128. Hei

  Jeg og partneren min har forsøkt å bli gravide 6 måneder hvor vi har brukt eggløsningstester og funnet eggløsning. Jeg har litt uregelmessige sykluser, har som regel 35 dager, men har hatt både mer (da har jeg vært ute og reist) og mindre. Har som regel eggløsning på dag 25, og da går det kun 10 dager fra postitiv eggløsningstest til mensen kommer. Har vært hos gynekolog som har tatt blodprøver, hun sier hormonverdiene er helt normale, egglederne er sjekket og de er åpne, og hun kan se at jeg har hatt eggløsning. Idag nevnte hun at jeg har mange egg og nevnte PCO, men da jeg spurte om jeg har cycster sa hun at jeg ikke har noen cyster og hormonene er fine, så da kan det ikke være PCO som jeg leser om på nettet? Hun har bedt meg komme tilbake på dag 18 i syklusen min for å «time» eggløsning. Betyr det at hun skal prøve å sette den i gang? Hvordan kan det være noe bedre enn å få den naturlig? Jeg får det jo i hver syklus. Burde jeg bekymre meg? Syns det virker som alt er bra, men da hun nevnte PCO ble jeg bekymret. Håper på svar, for har bare mer spørsmål etter jeg har vært hos henne.

  1. Hei Forvirret
   Det er ikke bare du som blir forvirret når det blir nevnt PCO. Det er en ulykke at det brukes ordet cyste i denne sammenhengen. Med cyste forbinder de fleste en stor væskefylt blære i eggstokken(e). Med cyste i denne sammenhengen mener man mange (12 eller flere) små follikler i eggstokkene (mellom 2 – 10 mm). Hvis legen fant dette har du PCO. Det finner vi hos over 20 % av alle kvinner. For å ha PCOS må du ha forhøyet verdi for testosteron eller androstendion eller lange, skjeldne eller ingen sykluser. Ved PCOS finner vi normalt forhøyet LH -verdi i forhold til FSH -verdie, lav SHBG og som nevnt over forhøyet eller normal testosteron og gjerne forhøyet androstendion. Jenter med forhøyet LH-verdi kan få utslag på eggløsningstesten uten at det er et eggløsningssignal. Eggløsningen skjer normalt 24 – 36 timer etter positiv LH – test. Det bør være minst 12 dager fra eggløsning til menstruasjon. Ved 35 dagers syklus bør eggløsningen senest skje på dag 24, med positiv LH -test på dag 22. Følg legens forslag om UL og eventuelt eggløsningssprøyte. Da vil du få mer klarhet i hva som skjer og sikre eventuell eggløsning.

   1. Ok, men hormonverdiene mine er helt der de skal være, og jeg har fått påvist eggløsning, både hos gynekolog og på eggløsningstester. Jeg har vært hos to andre gynekologer også som ikke har sagt noe om PCO. Kan jeg ha misforstått henne, og at det er noe annet hun mener? Jeg er 178 høy, veier 65 kg, og ser at PCO er forbundet med overvekt. Kan ikke skjønne at det er det jeg har, og at ingen har nevnt det før? Er det veldig vanskelig å bli gravid med PCO? Må man ha hjelp? Vi har jo kun prøvd et halvt år, og jeg vet jeg har eggløsning så vi har vurdert å bare prøve på egenhånd…

     1. Hei igjen forvirret.
      Som nevnt i mitt forrige svar så betyr PCO at men ved UL kan se til sammen 24 eller flere små eggsekker i eggstokkene. Det er ikke noe galt i å ha mange egg så lenge alt annet er i orden. Det er da heller positivt. Forøvrig har du ikke forsøkt å bli gravid i mer enn 6 mnd., og det er ikke snakk om «barnløshet» før etter 12 mnd. uten å lykkes. Du er sjekket og funnet normal, har eggutvikling og eggløsning, så bare stå på så blir du nok gravid.

    1. Hei igjen «forvirret».
     Du forteller om hvor bra alt er, at du har eggutvikling og eggløsning, at du er normalvektig og ikke har økt hårvekst og at egglederne er åpne. Hvorfor da være så forvirret? Forøvrig er det ikke noe skummelt med PCO, det betyr bare at kvinnen har mer enn 12 eggsekker i hver eggstokk mellom 2 – 10 mm ved UL. Hvis det i tillegg er sjeldne eller manglende sykluser, forhøyde verdier for testosteron og / eller androstendion så snakker vi om PCOS, som sikkert er det du leser om på nettet. Av de med PCOS er det noen som trenger hjelp for å få barn, for eksempel det vi hos oss kaller «enkel stimulering».

 129. Hei,
  har noen spørmål ang. min sædprøve.
  Min sædprøve viste
  «normalt antall sædceller med god generell bevegelse, men få som beveger seg svært fort.»

  Vi fikk altså ikke svar på om dette var grunnen at kona mi ikke ble gravid inntil nå, vi prøver siden 2år. Hennes blodprøver og kikkehull-OP viste at alt var som det skal være.

  Noen som kan svare på dette? Eller har erfaring ift. min sædprøve?

  Hilsen

   1. Hei Tabi – Kathi!

    Hvis din kone har regelmessig syklus, eggutvikling og eggløsning, normal livmor og åpne eggledere, er det trolig slik at redusert målrettet bevegelse hos sædcellene kan være årsak til at det tar lengre tid enn vanlig å bli gravid. Dere kan trolig bli gravid på egen hånd, men det kan være vanskelig å si noe om hvor lang tid det tar. Hvis det blir stress og dere er utålmodige kan dere få hjelp til å bli gravid raskere med prøverørsbehandling.

    Ønsker dere vår vurdering så kan dere sende inn pasientopplysningsskjema så blir dere ringt opp av vår pasientvert i løpet av en dag eller to!

 130. Hei,

  Jeg er en dame på 39 år som ønsker barn med min mann. Vi har begge barn fra tidligere forhold uten hormon eller ivf-behandling. Mannen min er imidlertid sterilisert for noen år siden, så vi må da bruke ivf hvis vi ønsker å få et barn til. Jeg har tatt noen blodprøver hos legen min for å finne ut av mulighetene våre med ivf og pesa-behandling. Jeg ville gjerne vite litt mer om hva «prognosen» er. Prøvene er tatt på dag 3.
  FSH 10,0
  LH 5,5
  TSH 1,40
  Østradiol: 0.15
  Fritt T4: 12,3
  Progesteron (dag 21): 26,3

  Har ikke målt AMH enda. Ellers ingen sykdommer og god helse/form for øvrig.

  Kan du si noe om hvordan sjansene våre er i forhold til å bli gravid med ivf?
  Og er det slik at man bruker icsi-metoden uansett når sæd tas ut med Pesa, eller er det noe man eventuelt velger? Har blitt litt usikker på icsi etter å ha lest om mulig skade på fosteret.

  1. Hei Lill
   Den viktigste faktoren hos dere er at din partner er sterilisert og er i behov av å få hentet ut sædceller fra bitestikler (PESA) eller testikler (TESA eller TESE). Vi foretrekker TESE da det gir minst skade på testikkelvevet.

   Den nest viktigste faktoren er din alder. Mannen produserer en ny generasjon sædceller hver 3. mnd., mens kvinnen er født med alle de eggene hun noen gang vil ha. Med alderen oppstår det genetisk skade i eggene hos kvinnen, men også i sædcellene hos mannen, spesielt etter 45 års alder.

   Prøvene dine synes jeg virker å være bra. AMH vil fortelle hvor mange egg du har til disposisjon. Jeg vil anbefale TESE / ICSI som behandling for dere, men din partner må få gjort en diagnostisk TESE først for å bekrefte at det er mulig å finne sædceller som kan brukes til å befrukte eggene som hentes ut fra deg. Etter min erfaring er barn født etter ICSI like normale som andre barn. Din alder er ennå slik at dere kan påregne rimelig god sjanse til å få barn sammen om din partner har sædceller som kan brukes til å befrukte eggene.

   Ønsker dere hjelp fra oss kan dere sende inn vårt elektroniske pasientopplysningsskjema så tar vår pasientvert Magnhild kontakt med dere i løpet av en dag eller to.

 131. Hei,

  Jeg har i desember vært igjennom mitt første IVF forsøk på grunn av tette eggledere. Jeg ble gravid, men for 2 uker siden ble det konstatert MA. Var da 9 uker på vei. Opplever dette veldig tungt og er så redd for å ikke bli gravid igjen. Jeg blir 36 år i april. Legene på klinikken har sagt at jeg har gode eggreserver og således er en fertil kvinne. De mener vi vil lykkes igjen. Leser jo alltid at etter 35 år synker fruktbarheten drastisk, men er dette individuelt? Mine blodprøveresultater er som følger:
  AMH tidlig i syklus: 33
  FSH tidlig i syklus: 4
  FSH senere i syklus: 6
  S-Østradiol-17 beta tidlig i syklus: 0,36

  Jeg har for øvrig lavt stoffskifte, men er medisinert for dette og justerte dosen da jeg startet IVF-behandlingen. Er det andre blodprøveverdier som er avgjørende for fertiliteten?

  Hvilke sjanser tror du vi har for å lykkes? Min samboer er 41 år og har topp sædkvalitet. Jeg er slank og lever et sunt og aktivt liv. Mitt høyeste ønske i livet er å få barn og det var så fantastisk å være gravid. Jeg er så livredd for å ikke oppleve det igjen. Hva tror du?

  1. Hei Kvinne 35
   Slik jeg ser det kommer du høyst sannsynlig til å bli gravid og få barn! Forstår godt at du ble lei deg for det som hendte, men det har ingen betydning for hvordan det kommer til å gå ved neste graviditet. Du er ennå i en fin alder og har masse egg.

   1. Hei Terje,
    Takk for svar, ikke minst oppløftende svar 🙂 Det hjelper å høre en fagperson tror vi vil lykkes med stor sannsynlighet når sorgen og usikkerheten gnager.

 132. Hei,
  Jeg er jente på 32 år som har slitt i 4 år med å bli gravid. Har prøvd 3 ivf forsøk og en gang pergotime – alt mislykket. Legene sier at prøveresultatene og hormonverdiene mine og til mannen min (34 år) er normale: tidlig i syklus: s-ca125 11, tsh 1.4, fritt t4 17.2, anti-tpo 44, fsh 9, lh 5, østradiol 0.11, shbg 74. Etter eggløsning er progesteron på 19. Erfaringen fra ivf forsøkene er at det ikke er rikelig med egg, tatt ca 4-10 stk hver gang, mange befruktes men bare en gang har jeg fått satt inn egg med topp kvalitet. Ingen har kunnet blitt fyrst pga mye fragmentasjon. Jeg har også prøvd predisolon i tilfellet, dette har heller ikke fungert. Jeg har tatt lapraskopi og det eneste de fant var en trang livmorhals. Relativt stabile sykluser, men de har blitt kortere over årene mellom 26-27 dager. Sterke menstrusjonssmerter. Jeg har aldri lykkes med å bli gravid og er derfor primær infertil. Normal vekt, sunn og aktiv. Har fått påvist intoleranse på en rekke matvarer men nivåene er ikke skyhøye. Hva kan det skyldes at jeg ikke lykkes med å bli gravid? Noen råd?

  1. Hei Lotte
   Som du allerede vet er hormonverdiene og AMH helt normale. Du sier at mannens hormonverdier er normale, hvordan var sædkvaliteten? Regner med at den er normal i og med at du ikke nevner noe om den og at dere gjorde IVF og ikke ICSI. Progesteronverdien etter eggløsning virker litt lav, men det avhenger selvfølgelig av hvor lenge etter eggløsningen den ble målt. Regner med at du får eggløsningssignal senest på dag 12 og at selve eggløsningen skjer på dag 14. Hvis prøven er tatt på dag 20 kan den være normal, om den er tatt på dag 16 er den lav. Under IVF – behandlingene fikk du støttebehandling med progesteron, så da skulle du ha tilstrekkelig med progesteron uansett.

   Slik jeg ser det er 10 egg et tilstrekkelig og ønskelig antall. Det blir bare spekulasjon hva det skyldes at kvaliteten på embryoene blir dårlig. Normalt burde du fått tilstrekklig antall gode embryo fra 10 egg til at det ble noen å fryse. Om problemet er en eggfaktor eller en sædfaktor er det vanskelig å si noe sikkert om.

   Du nevner matallergier. Det er kjent at cøliaki kan være negativt for fruktbarheten og man ikke holder seg til glutenfri kost. Dine kraftige menstruasjonssmerter kan skyldes trang livmorhals.

   Vi har nettopp tatt i bruk en spesiell teknikk for å rense sædprøven før vi befrukter eggene. Metode fjerner sædceller i tidlig dødsfase, før andre metoder har mulighet til å påvise det. Slik unngår vi å befrukte eggene med sædceller som er døende. Hvis den dårlige embryokvaliteten skyldes en sædfaktor kan det tenkes at en slik separasjon kan være til nytte i deres tilfelle. Ta gjerne kontakt med oss for utfyllende informasjon.

   1. Takk for utfyllende og interessant svar. Er det noe man kan gjøre/teste for å undersøke om den dårlige embryo kvaliteten er en eggfaktor eller sædfaktor?

    1. Hei igjen Lotte
     Befrukt halvparten av eggene med partners sæd og den andre halvparten med donorsæd. Men det er jo litt krevende og vanskelig test å få gjort. Mitt forslag er å gjøre spermseleksjon (ny teknologi vi har begynt med) og deretter ICSI med de gode sædcellene. Da vil dårlige sædceller bli fjernet og de eggene som er modne vil bli rett befruktet.

 133. Hei.
  Jeg ser at De skriver her at østradiol bør vere 1nmol/l eller lavere. Dette gjør meg forvirret.
  Jeg har 0,07 nmol/l per dags dato, og får beskjed om at dette er altfor lavt, men at alle andre hormonprøvene er fine. I over 5 år har jeg hørt at mitt østerogennivået mitt er altfor lavt, og at jeg burde begynne med p piller for å øke det, og at menstruasjonen da sikkert vil komme tilbake. Men jeg ønsker ikke å gå på p-piller, da det har en del negativ effekter på meg.
  For øvrig mistet jeg mensen da jeg var normalvektig (174 cm og 65 kg). Fikk deretter påvist cøliaki og andre intoleranser etter å ha gått dramatisk ufrivillig ned i vekt (48 på mitt tynneste). Veier i dag mellom 54-56 kg og spiser minst 3000 kcal/dag i gj.snitt. Jeg trenger alt dette for å holde vekten min stabil, men ikke merket noen vektøkning når jeg spiser mer enn dette heller, noe jeg synest er helt merkelig.

  Ellers har jeg blitt satt på 10 dagers «kur» med provera for å se om det kom en blødning og stadfeste om jeg noen gang kan bli gravid viss jeg i framtiden skulle ønske det(jeg er nå 25 år), men det gjorde det ikke. Hva tenker du om alt dette? Har du noen råd?:)

  1. Hei Erika

   Mulig jeg har uttrykt meg uklart. Når det gjelder vår hormonutredning så tar vi hormonprøver på syklusdag 1, 10, 20 og 24 når kvinnen har en normal sykluslengde mellom 26 – 32 dager. Når jeg skal vurdere prøven fra 1. syklusdag ønsker jeg en østradiolverdi som er 0,10 nmol/l eller lavere for å kunne si noe sikkert om hennes basale FSH – verdi (kvaliteten på eggstokken). Utover i syklus vil østradiol stige etter hvert som eggutviklingen går sin gang og nå sin topp like før eggløsningssignalet utløses (LH). Da vil østradiolverdien være omkring 1,0 nmol/l. Østradiolverdien svinger altså med en faktor på 10 fra helt tidlig i syklus og fram mot eggløsning. Derfor har du en gjennomgående for lav østradiolverdi hvis du hele tiden ligger omkring 0,07 nmol / l. Derfor er det også at du blir anbefalt p-pille. Den vil gi tilstrekkelig østrogennivå slik at du ikke taper kalk fra skjelettet eller får såre og tynne slimhinner. Gestagenkuren (Provera) vil få livmoren til å tro at det har vært eggløsning, når du stopper med tablettene vil den tro at du ikke ble gravid og svare med en menstruasjonsblødning dersom du har hatt tilstrekkelig høyt østrogennivå til å bygge opp en slimhinne som kan avstøtes. Hvis ikke får du ingen blødning.

   Jeg vil foreslå at du sender inn vårt skjema for fruktbarhetssjekk, da vil vi ta kontakt med deg og iverksette en hormonundersøkelse som vil kunne fortelle meg mer om din situasjon.

   1. Tusen takk for svar. Nå har jeg vært hos ny spesialist på sykehuset, og hun mente at jeg skulle gå på estradot 100 mcg/24 timer i 3 mnd. Dette for å forebygge beinskjørhet og fordi livmoren var veldig liten. Hun mente det var umulig for meg å få menstruasjon før livmoren hadde volst. Deretter kunne vi prøve provera om livmoren har vokst nok om 3 mnd. Jeg kjøpte estradot med en gang, men blir veldig skremt når jeg leser bruksanvisningen. Det frarådes jo veldig å bruke østerogen uten gestagen og i tillegg den sterkeste dosen. Risikoene det gir uten gestagen er jo skremmende, alvorlige og virker veldig sannsynlige. Jeg ble rett og slett veldig bekymret pg usikker. Dette var en god Dr. som jeg jo ønsker å stole på, men ville gjerne høre om De støtter dette eller fraråder det?

    1. Hei igjen Erika
     Du kan bruke Estradot i 3 mnd. uten noen risiko. Ensidig østrogenstimulering kan være risikabelt over lang tid (år), men ikke over noen få måneder. Når du deretter får gestagen (Provera) vil livmorslimhinnen modnes og komme ut som en menstruasjon et par dager etter at du sluttet med pillene. Jeg mener du kan stole på gynekologen din.

     1. Dette har ikke gått bra. Jeg reagerte fort sterkt på plasteret, og merket betydelig at humøret mitt ble mer nedstemt og aggresivt. I tillegg la jeg merke til økt behåring på alle stedene på magen der plasteret var festet. Den siste måneden har hårveksten blitt skremmende kraftig, og det vokser mer og mer for hver dag, på ALLE deler av kroppen. Det vokser der menn har hår, og på samme måte. Dette er utrolig trist for meg. I tillegg klør det overalt, stikker, brenner, har akne, tørr hud +++. Jeg har ringt både lege, og sykehus flere ganger, men de sier bare at jeg må vente til timen jeg har om to uker. Jeg er utrolig stresset og bekymret for hvor mye hår jeg kommer til å ha om hele to uker. Jeg vil virkelig ha dette bort, for alltid. Har aldri hatt hår på mage, rygg, armer, og så kraftig på ben og bikinilinje (+ også noe i ansikt, skinn og panne). I tillegg fikk jeg en liten blødning på mandag 1 uke etter at jeg tok av meg østerogenplasteret. Deretter ingeting mer, før en liten ny blødning 2 dager senere, altså i går. Jeg er så bekymret. Dette kan jo vere alvorlig, men jeg er rett og slett mest bekymret for om jeg må ut med svimlende mange tusen kroner. Det har jeg som student ingen anledning til, men denne hårveksten er ikke noe jeg ønsker å leve med. Livet mitt var trist nok fra før av, men jeg trengte i alle fall ikke å gjemme kroppen min før.

      Hva er galt med meg?

      1. Hei Erika
       Du har antakelig for høyt nivå av androgener. Det er i alle fall det som pleier å gi økt hårvekst, ikke østrogenplaster. Høye nivåre av androgener ser vi hos kvinner med PCOS, kvinner med økt androgenproduksjon fra binyrene eller eggstokkene eller kvinner med genetisk defekt i et enzymsystem. Dette vil gynekologen din kunne finne ut av. Tror du kan være rolig når det gjelder økning av hårveksten, hår vokser normalt langsomt. Hvis økt hårvekst skyldes unormal androgenproduksjon kan man i Norge få støtte til behandling. Snakk med gynekologen din om dette. Det er også noen som har arvet en familiær tendens til økt hårvekst og da finner vi ikke noe galt med hormonene.

     2. Forhøyet produksjon av androgener? Er det testosteron og S-SHBG som testes da, eller er det noe mer?
      Testosteron-verdien min er <0,6 og S-SHBG er 47. S-FSH og S-LH er <1. S-prolaktin er 207 og progesteron <3. Den familiere tendensen aner jeg ikke hvor kan komme fra. Min far eier ikke hår på kroppen, og har aldri hatt det heller i følge min mor. Min mor har heller ikke slik hårvekst som jeg opplever. Ligger generelt ikke til familien, men kanskje langt tilbake i tid?

      Ellers har jeg lav vekt, og har hatt en vekt som varierer fra 53-59 i ca. 5 år nå(174 cm høy). Har et energiinntak på 3000 kcal i gjennomsnitt per dag, men vekten går likevel ikke opp. Har likevel aldri hatt problem med kroppsbehåring, men kan det vere mulig at dette er en reaksjon på for lav kroppsvekt over lengere tid, selvom den er veldig plutselig, og har utartet seg så og si over natten, og stopper heller ikke.

      Beklager at denne samtalen bare fortsetter. Men jeg føler du er veldig dyktig i ditt fagfelt ifht.til De legene jeg møter på, og har mer svar å komme med.

      Mvh
      Erika

      1. Hei Erika
       Vi måler testosteron, SHBG, androstendion og DHEAS. Din verdi for testosteron og SHBG er normale. Når ikke noe er galt og det ikke er noen historie på rikelig hårvekst i slekten er det vanskelig å si noe fornuftig om hvorfor du plutselig har fått slik voldsom økt hårvekst. Håper at du blir klokere når du har vært til timen på sykehuset.

 134. Hei jeg er 40 år og fått målt mine verdier. Min lege mener det ikke burde være problematisk for meg å bli gravid, men en klinikk for inseminasjon mente det motsatte etter å ha sett prøveresultatene. AMH 4, FSH 7, LH 4, TSH 0,79, østradiol 0,06.

  1. Hei Charlotte
   Verdiene dine er veldig bra, bortsett fra AMH som begynner å bli lav. På bakgrunn av dette burde du kunne bli gravid på egen hånd, forutsatt at du har en partner som du ønsker å få barn med nå og forholdene forøvrig er normale. Dette innebærer at din livmor og egglederne er normale og at din partner har normal sædkvalitet. Du har ikke så stor eggreserve at du bør utsette å forsøke.

 135. Hei!

  Jeg er en 24 år gammel jente med uteblitt menstruasjon siden januar 2012. Har tidligere gått på hormonbehandling, så vanskelig å si om den noen gang har vært regelmessig. Jeg har BMI på 20. Over de to siste årene har østrogen og AMH blitt målt flere ganger, og verdiene er lave hver gang. PCOS er sjekket ut av saken, og ultralyd viser at eggstokkene ser normale ut. Jeg går ikke på noen form for hormonbehandling. Eneste tilskudd er kalsium og D – vitamin grunnet lett osteoporosis.

  Jeg har overhodet ikke mulighet til å få barn i løpet av de to neste årene grunnet studier. Jeg har heller ingen partner, og når den tid kommer er barn ved hjelp av sæddonor eneste alternativ.
  Har jeg i det hele tatt noen sjanse på å få barn? Hvem har rett til å få frosset ned egg? Kan dere øke sjansene mine når tiden er moden?

  Jeg har noen av verdiene her, tatt 26. mars 2014, 20. april 2014, 10. juni 2014:
  AMH har ligget på 8.3, 5.0, 7. 8 pmol/L og den 07. november 2014 på kun 3 pmol/l.
  Østrogen har ligget på 0.15, 0.12 og 0.17 nmol/L. For to uker siden var den også lav.
  FSH har ligget på 5.0, 4.6 og 5.6 int. enh./l
  LS har ligget på 3.9, 5.4 og 4.6 int. enh./l
  Kolesterol har ligget på 6.75 (LDL 4.17) og 6.6 mmol/L (LDL 4.2 mmol/L).

  Takk for innspill.

  1. Hei ES
   Hormonene dine virker rimelig normale hva gjelder FSH, LH og østradiol. At AMH varierer så mye som hos deg over kort tid forundrer meg noe, men bekrefter det vi har sett tidligere, at AMH – verdien ikke er så stabil som tidligere antatt. Det som forundrer meg mer er din historie med osteoporose, tidligere hormonbehandling og ingen menstruasjon siden januar 2012, etter at du sluttet med hormonbehandling (?).
   Føles som om det ligger noe vesentlig under som ikke kommer klart fram i historien. Du vil ikke få fryst ned egg slik reglene er i Norge, men kan få fryst ned egg utenlands, for eksempel i Sverige. Kvaliteten vil svare til det den var da de ble fryst, og du bør minst ha nedfryst 10 egg for å ha en rimelig sjanse for å bli gravid når tiden er inne.

 136. Hei!
  Jeg er en dame på snart 39 år, som sluttet på p-piller for litt over ett år siden. Ble gravid i feb-14, men gjennomførte en MA i mai. Har kjent pco, men rimelig regelmessige menstruasjoner, mellom 35-40 dagers syklus. Fikk i dag svar på blodprøve som viser følgende:
  AMH 76
  FSH 6
  LH 15
  Østradiol 0,15
  Målingen er gjort relativt tidlig i syklus.

  Samboeren min har FSH på 19.

  Hva tror du om mulighetene våre for å bli gravid på naturlig vis igjen?
  Takknemlig for svar!

  Mvh Lene.

  1. Hei Lene
   Dine prøver er som forventet. Høyt antall eggsekker som produserer hormonet AMH, og forhøyet LH / FSH – ratio. Ingen svar som sier noe om SHBG eller androgener, noe vi normalt sjekker hos alle. Heller ikke noe om stoffskiftet og prolaktin. Du har som forventet et litt lang syklus, men dermed også eggutvikling og eggløsning. sjansen for å bli gravid på «vanlig måte» burde være til stede. Hvis din samboer er mann, noe jeg regner med, ut fra at dere ble gravide sammen i februar, så bør han få sjekket sædkvaliteten. Med en FSH så høy som 19 forventer jeg at han har betydelig nedsatt sædkvalitet. Hvis det er rett og din alder er 39 år bør dere søke hjelp for å bli gravide, da det ellers kan ta lang tid før du blir gravid igjen, og det har du ikke tid til å vente på. Selv om du har mange egg vil kvaliteten reduseres kraftig for hvert år som går.

 137. Hei. Jeg er en 25 år gammel kvinne som sluttet på p-piller (diane) for 17 mnd siden. Mensen har uteblitt siden. Jeg har tatt blodprøver som viser lav FSH for et år siden, og på nytt for to måneder siden. Jeg har prøvd pergotime, dette ga ingen effekt. Gynekologen mente injeksjoner med FSH ville være riktig behandling, og henviste meg til IVF poliklinikk. Var der i dag, og fikk da beskjed om å gå opp i vekt. Jeg er 170 og veier 53-55 kg, alt etter som. Jeg har ikke noe lyst å gå opp i vekt. Ut i fra det gynekologen min sa var jeg innstilit på at jeg skulle få injeksjoner med FSH, men legen på poliklinikken mente jeg heller burde prøve å gå opp i vekt først. Jeg ser overhodet ikke sykelig tynn ut, jeg ser helt vanlig ut. Jeg spiser når jeg er sulten, og forsøker å stoppe å spise når jeg er mett. Jeg har overhodet ikke har noen form for spisevegring, og jeg er veldig fornøyd med å være tynn samtidig som jeg har et uanstrengt forhold til mat. Jeg løper/går på fjellet/går på ski 1-3 ganger i uken fordi jeg liker det, trener ingenting styrke fordi jeg syns det er kjedelig. Er det sannsynelig at vekten er årsaken til at jeg ikke har mensen, når jeg verken sulter meg eller overtrener? Tror du jeg får mensen tilbake om jeg legger på meg? Kan den komme tilbake av seg selv om jeg bare venter og ikke gjør noe? Jeg begynte på p-piller da jeg var 15 år pga. akne. Før jeg begynte på p-piller hadde jeg mensen, ganske så regelmessig mener jeg å huske.

  1. Hei Linn
   Bra at du er fornøyd med kropp og vekt. Når du veier 53 kg har du BMI 18,3. Ved BMI < 19 kan menstruasjonen bli borte pga undervekt. Typisk vil du da ikke gå i syklus og ha lav FSH, lav LH og lav østradiol. Da vil du heller ikke respondere på stimulering med Pergotime eller Femar. Da tenker jeg at det er mer fysiologisk å øke vekten enn å kjøre på med FSH - stimulering. Hvis du ikke kommer i syklus med BMI > 20 er det grunn til å utrede deg nærmere mtp hypofysesvikt.

 138. Hei.
  Jeg er 32 år og har prøvd å bli gravid siden mars 2013, da jeg sluttet på p-piller. Hadde en spontanabort i August 2014.
  Har tatt en del blodprøver, og kommet frem til at jeg har D-vitaminmangel.

  På prøvene kom det også frem LH- og FSH verdier, og ble veldig interessert om dette kan ha noe å si i forhold til at det tar så lang tid. Dette ble ikke diskutert med lege, da jeg fant ut først dagen etter hvilken syklusdag jeg var på.

  Prøvene er tatt på syklusdag 10, og resultatet var:
  Eggløsning var utfra egen beregning med temp, på dag 16. men dette er usikkert.
  LH: 13
  FSH: 12

  Kan dette ha noen betydning i forhold til problemet mitt med å bli gravid?
  Hva annen informasjon kan ha noe å si?
  Kan Total IgE ha en betydning? Har påvist psoriasis, og utredes for psoriasisartritt.

  Parathormon : 7.2
  Vitamin-D: 44
  TSH: 1.44
  FT4: 17.8
  TIBC: 88
  Hemoglobin: 14
  Jern: 21
  Total IgE: 93

  1. Hei Marianne
   Det var ikke mye å forholde seg til, men verdiene for LH og FSH i prøven fra dag 10 kan tyde på en begynnende stigning og eggløsningshormonene. Det er ved eggløsning vi ser at LH er høyere enn FSH. Trenger verdien for østradiol og progesteron fra samme dag for å kunne si noe mer sikkert om dette.
   IgE over referanseområdet tyder på allergi, spesielt atopi. Hvilket referanseområde som gjelder avhenger av hvilket laboratorium som analyserer prøven. Tror likevel ikke at dette har betydning for om du blir gravid eller ikke.

 139. Hei! Jeg vurderer mulighetene for IVF. Tok testen på dag 3 i syklusen. Jeg har studert svarene ovenfor , men er forvirret over de ulike måleenhetene så er svært takknemlig om du kan kommentere resultatene mine:)
  Jeg er 34 år

  S-TSH 2,65 mIE/L

  S-FT4 17.0 pmol/L

  S-LH 6.5 IE/L

  S-FSH 8.8 IE/L

  S-PROLAKTIN 261 mIE/L

  S-SHBG 76 nmol/L

  S-TESTOSTERON 0.5 nmol/L

  S-ØSTRADIOL 200 pmol/L

  S-progestoron < 0.5 nmol/L

  1. Hei Mari
   Alderen er jo fin. Det samme oppfatter jeg prøvesvarene dine å være. Østradiolverdien er litt høyere for å kunne vurdere FSH med sikkerhet, men slik jeg ser det vil verdien være normal også på en adekvat lav østradiolverdi (100 pmol/l eller lavere). Når prøven blir tatt på dag 3 er det å forvente at østradiolverdien er som i ditt tilfelle. Vi tar slike prøvene på dag 1 eller 2 i syklus og da er østradiolverdien lavere og FSH mer representativ. Uansett virker dine prøvesvar normale og betryggende.

 140. Hei.

  Jeg ble ufrivillig singel som 34 åring og stresser litt med at muligheten min for å få barn ebber ut. Jeg er straks 35 år. Normalvektig, ikke røykende og aktiv. Mamma fikk et barn da hun var 45 (uten hjelp) så klamrer meg litt til håpet. Jeg dro til legen og tok blodprøve på 2 blødningsdag for å få en pekepinn på hvordan det står til. Nå er jeg redd for at FSH er høy i forhold til LH og at det kanskje er et dårlig tegn? Her er prøve resultatene:

  Fritt thyroxin : 16
  FSH 11,4
  LH 6,8
  Progesteron <1
  TSH 2,45
  Østradiol 0,11

  Kan du si noe om dette.?

  Mvh Ingrid

  1. Hei Ingrid
   Din FSH er helt normal. Når du tar blodprøven tidlig i syklus vil FSH være litt høy fordi østradiolverdien er lav. FSH stimulerer eggstokken til eggutvikling. Når egget vokser produseres mer østradiol og vil FSH vil bli lavere, mer likt LH verdien. Hvis du får målt AMH vil du også få vite hvor mange egg du har å gå på. Vi har et tilbud som kalles «fruktbarhetssjekk«, et tilbud til kvinner og menn som ønsker å vite mer om egen fruktbarhet.

 141. Hei.
  Jeg har vært hos legen fordi jeg ikke har hatt menstruasjon siden mai.
  Jeg er 24 år og fikk disse verdiene på prøven:
  LH 0,9 IE/L
  FSH 6,3 mIE/L
  Prolaktin 40 mIE/L
  Androstendion 2,6 nmol/L
  SHBG 39 nmol/L
  Testosteron 0,6 nmol/L
  Østradiol 53 pmol/L
  Progesteron < 0,5 nmol/L

  Jeg og samboeren min har ikke planer om å få barn før om et par år, men er redd for at det kan bli vanskelig når vi først ønsker det på grunn av lav FSH. Legen skrev Lav FSH tross svært lav østradiol. Svært lav LV. Men det sier ikke meg så mye. Har jeg grunn for bekymring? Hvilke andre alternativer har jeg i så fall?

  1. Hei Olga
   Min første tanke er at du kanskje er undervektig (BMI < 19). I så fall kan syklusen normaliseres om vekten øker med noen kilo. Hos noen kan stress eller overtrening føre til manglende syklus. En annen mulighet er at det har oppstått en skade hypofysen slik at den ikke fungerer normalt, i så fall vil du trenge hjelp til å sette i gang eggutvikling og eggløsning. Kvinner på p pille kan også ha liknende verdier, men da vil SHBG oftest være høyere. Uansett mener jeg at du kan komme i syklus ved egen hjelp om problemet er vekt, stress eller treningsrelatert, eller få behandling som vil hjelpe deg når den tid kommer. I mellomtiden bør du tilstrebe tilstrekkelig østrogenverdi for å beskytte beinmassen, for eksempel ved å stå på en p pille fram til du har tenkt å bli gravid. Om syklusen deretter ikke raskt kommer tilbake bør du søke kvalifisert hjelp, for eksempel hos oss!

 142. Heisann!
  I vår familie ser det ut til at vi har en arvelig tendens til tidlig overgangsalder (rundt 40 år).
  Jeg lurte på om dere kunne si noe om disse verdiene sett i forhold til en evntuell tidlig overgangsalder (de er tatt på dag tre i menstruasjonen):
  S-FSH 13,4 IU/L
  S-LH 8,6 IU/L
  S-Østradiol < 0,10 nmol/L
  Hilsen kvinne 39 år

  1. Hei Hilde
   FSH viser tendens til forhøyelse, ikke alarmerende, men et lite signal om at eggstokkene trenger litt ekstra push for å utvikle egg. AMH ville gitt utfyllende informasjon. Det er omkring 70 % sjanse for at datter følger mor når det gjelder tid for menopause. Ikke vent særlig lenge hvis du planlegger graviditet. Vi har forøvrig et tilbud om fruktbarhetssjekk og rådgivning som du kan lese om her.

 143. Hei ! Jeg tok blod prøver på 7 dag etter første mens dag, kan du fortelle meg sjansene for å bli gravid med disse resultater: fsh:16 Lh:10 Østradiol-17b:0,39 Pogestron:1 ? På forhånd takk 🙂 mvh Cecilie

  1. Hei Cecilie
   Når FSH er høyere enn LH er det et signal om nedsatt eggstokkfunksjon. Når FSH er så høy som16 IE samtidlig som østradiolverdien er så høy som 0,39 nmol/l er det et betydelig negativt signal med tanke på sjansen for å bli gravid.
   Om østradiolverdien var adekvat lav (0,10 nmol/l eller lavere) er jeg redd for at FSH ville være opp mot 25 IE, altså premenopausal verdi. Beklager!

 144. hei 🙂
  jeg er 28 år og har fått henvisning til laboratoriet for å måle Fsh. på arket står det at jeg skal ta den ved eggløsning. etter å ha lest her så er jeg veldig forvirret. her måler folk 1., 2 og 3. menstruasjonsdag å sånn. når burde jeg dra ned på legekontoret å ta den? setter veldig pris på svar.

  1. Hei 28 år
   Normalt måler vi FSH tidig i syklus (1. – 3. dag), og den bør alltid måles sammen med østradiol. Uten den samtidlige østradiolverdien kan man i alle fall ikke si noe om eggstokkfunksjonen din. Om du ønsker utredning for barnløshet eller en fruktbarhetstest synes jeg du skal ta kontakt med noen som kan dette, for eksempel oss.

 145. Hei .
  Jeg er 39 og vil bli gravid.Jeg har 3 barn fra för.Mannen min er 42.Mine verdier i 1 syklusdag
  Fsh 3,9
  LH 5,3.
  Tror du det finnes håp for oss å få barn på naturligvis?Kan jeg bli gravid med assistert befruktning?

  1. Hei Ksenia
   Det var litt sparsomt med opplysninger, men forutsatt at østrogenverdien (østradiol) var 0,15 nmol/l eller lavere vil jeg si at FSH-verdien er normal. Du bør også få sjekket AMH-verdien, mannens sædkvalitet og få gjort en ultralydundersøkelse av livmoren og eggstokken. Hvis alt er normalt er det bare alderen din som trekker i negativ retning.
   Kvinnens alder er viktig når det gjelder kvaliteten på eggene og dermed sjansen for å bli gravid. Vent ikke for lenge før dere sjekker om dere kan få hjelp til å bli gravid.

 146. Hei! Jeg har akkurat fått svar på blodprøver jeg har tatt for å sjekke mine muligheter for å bli gravid. Jeg fyller 39 år om et par måneder. Svaret var nedslående fordi AMH er 1, men jeg øyner fortsatt et lite håp. Jeg lurer på hva prøvene sier i forhold til eggkvalitet. Hvis jeg forstår dette korrekt, så sier ikke FSH noe om eggkvaliteten fordi østradiolnivået var for høyt til å kunne si noe sikkert om FSH. Jeg skal ta en ny AMH fordi jeg er under stress nå, og det kan visst påvirke prøven. Så for å være sikker tar jeg den en gang til når jeg er ute av stressituasjonen. Men burde jeg ikke ta østradiol og FSH en gang til også? For hvis kvaliteten er god så er det vel mulig å hente ut egg? Jeg fikk mens mandag og tok prøven fredag samme uken, altså dag 4-5. Burde jeg ta den tidligere i syklusen i forhold til FSH og østradiol?
  Jeg fikk følgende resultat på dag 4-5:
  LH: 3
  Progesteron: <3
  Fri Testosteron indeks: 0,2
  SHBG: 50
  AMH: 1
  FSH: 4
  Testosteron: 0,9
  Østradiol-17beta: 0,36

  Er svært takknemlig for svar da jeg endelig har funnet mannen i mitt liv og håper at det ikke er for sent for meg i forhold til barn selv om jeg innser at det ikke ser lyst ut.