AMH – et viktig hormon ved utredning av barnløshet

AMH (Anti-Müller Hormon) er et viktig hormon som vi måler i forbindelse med utredning av barnløshet. Det produseres i kvinnens eggstokker og kan måles i kvinnes blod. Enklet sagt forteller AMH hvor mange egg som er igjen i eggstokkene.

AMH oppgis i dag i pikomol per liter. Når verdien er mellom 3 og 60 oppfattes kvinnen å være i fruktbar alder.

AMH er viktig å vite for at vi skal kunne gi råd og veiledning og behandling samt hjelpe oss å velge rett hormondoser ved behandling.

Vi vurderer alltid AMH som en del av fruktbarhetsutredningen

Tar du en fruktbarhetsutredning hos Medicus får du en helhetlig vurdering av din situasjon inkludert AMH-verdiene dine.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

401 kommentarer

 1. Hei, jeg tok blodprøver dag 3 i syklus og fikk disse svarene
  B-HbA1c (mmol/mol):34 (26-42)
  S-TSH (mIE/L): 1 (0.30 -4.2)
  S-Fritt T4 (pmol/L): 12.6 (11.0 – 22.0)
  S-Østradiol (nmol/L) : 0.1 (0.00 – 0.30)
  Referanseområdet gjelder tidlig
  folikkelfase.
  S-SHBG (nmol/L): 147 (25 -165)
  S-FSH (IE/L): 6.3 (1.0 – 12.0)
  Referanseområdet gjelder ikke midtsyklus
  S-LH (IE/L): 5.3 (1.0 – 14.0)
  Referanseområdet gjelder ikke midtsyklus
  S-Prolaktin (mlE/L): 178 (100-500)
  Lutealfase 100-700 mlE/L
  Lutealfase 100-700 mIE/L.
  S-anti-Muller hormon, AMH (): 19

  Legen skriver bare at dette er normalt, men lurte på om du kunne fortelle meg litt mer om hva disse tallene viser i forhold til alder og fruktbarhet.
  Jeg fylte 40 for et par dager siden og har barn fra før.

  1. Hei!

   Blodprøvene er normale. Du har god eggreserve med AMH verdi på 19, som er over det man forventer i din aldersgruppe. Hovedutfordringen mtp. fertilitet er alder, og kvaliteten på eggene. Hos alle som er 40 år begynner kvaliteten å bli betydelig redusert. Dersom du har aktivt barneønske bør ikke dette, av den grunn, utsettes. Og dersom dere har forsøkt en stund uten å lykkes kan det evnt. være aktuelt å ta kontakt med Fertilitetsklinikk mtp assistert befruktning.

   Lykke til!

 2. Hei, jeg har fått påvist en premutasjon i FMR1-genet og har blitt anbefalt å undersøkes for prematur ovariesvikt. Jeg er 23 år nå og hadde for 5 år siden en AMH på 19. Hvilke tester anbefaler dere og hvor lenge burde man gå uten p-piller for å få en realistisk AMH-verdi?

  1. Hei!

   For å få en bedre avklaring på eggreserve og fremtidig fertilitet vil jeg foreslå at du stopper med p-pille 2-3 mndr før nye blodprøver tas, samt en skikkelig vurdering hos Fertilitetslege som da også inkluderer ultralyd og vurdering av eggstokker / follikkeltelling.

   Mvh
   Finn

 3. Hei,

  Vi har forsøk å bli gravid i 8 mnd. Jeg er 35. Tok blodprøver på dag 22 i syklus:

  S- Progesteron 32
  AMH 10,1

  Er dette normale prøver? Hvis ikke, hva burde jeg gjøre?

  1. Hei!

   Blodprøven viser at du har hatt eggløsning (progesteron på 32), som passer med hvor du er i syklus da prøven ble tatt. Videre har du normal eggreserve(AMH) for din aldersgruppe på 10,1. Siden dere har forsøke å bli gravide 8 mndr uten å lykkes kan det være naturlig å snart ta kontakt med en Fertilitetsklinikk for ytterligere utredning av både deg og partner.

   MVh
   Finn

 4. Hei!

  Jeg er en kvinne på 38 (39 om fire mnd) som har forsøkt å bli gravid med partneren min i halvannet års tid. Kan dere gi meg noen råd basert på disse prøvesvarene?

  Prøve 1 (tatt på dag 3 i syklus, desember 2023)
  FSH 9 U/L
  LH 3 U/L
  Østradiol-17beta 0,12 nmol/L
  Anti-Müller Hormon 9,8

  Prøve 2 (tatt på dag 22 i syklus januar 2024)
  Østradiol-17beta 0,62 nmol/L
  Progesteron 29 nmol/L

  For flere år siden fikk jeg påvist en subserøs muskelknute på livmor (ca 8 x 10 cm) som jeg har fikk utført en embolisering av den 14.02.22, se siste vurdering av lege ved siste undersøkelse som skjedde 6 mnd etter inngrepet: «24.08.22: Betydelig reduksjon av symtomer, litt reduksjon av myomet i størrelse ved UL, men
  fortsatt stort myom – subserøst myom anteriort 85 x 103mm i god avstand til rgm endomerium. Størrelsen kan reduserers ytterligere kommende året etter UAE. Myomet gir
  litt redusert fertilitet, usikker effekt av myomektomi ved subserøst myom. Hun forsøker nå å bli
  gravid, dersom ikke oppnår graviditet ila kommende året, kan rehenvises mtp vurdere
  myomektomi.»

  Ønsker å vite om det er noe i prøvesvarene mine som tilsier at jeg heller bør oppsøke privat hjelp eller hva som blir beste fremgangsmåte for å lykkes med å bli gravid dersom jeg er fertil.

  1. Hei!

   Blodprøvene dine er normale, og viser normal eggreserve (AMH) ut fra din aldersgruppe. Prøve 2 viser at du har gjennomgått eggløsning. Du har et relativt stort myom i livmoren din, plassert på utsiden (subserøst). Denne plasseringen har minst betydning når det kommer til fertilitet, i og med at det er god avstand til livmorhulen (endometriet). Det er bra. Det er derfor svært usikkert om det å eventuelt fjerne myomet vil ha noen effekt på fertiliteten din. Vanligvis fjerner man derfor kun subserøse myomer hvis de gir trykksymptomer / plager – og ikke grunnet fertilitetsproblematikk alene.

   Du er nå snart 39 år, og dere har forsøkt å bli gravide i 1,5 år. Har partner sjekket sædkvaliteten? Grunnet alder og prøvetid bør dere nå uansett vurdere videre utredning og behandling med assistert befruktning. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom dere ønsker hjelp til dette.

   Mvh
   Finn

 5. Hei,

  Jeg er 35 år og ønsker barn om ca 2 år.
  Fikk resultat på AMH blodprøve i dag: 25,5.
  Bør jeg fryse ned egg?

  Mvh Hilde 🙂

  1. Hei!

   Du har en veldig fin eggreserve med AMH på 25.5, det er et godt utgangspunkt. Eggfrys kan derfor være en fornuftig strategi dersom det ikke er aktuelt med graviditeter før om en del år frem i tid. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker for videre planlegging og informasjon.

   MVh
   Finn

 6. Hei.
  Jeg ble nettopp 43 år. Har akkurat fått noen prøvesvar tilbake. Jeg har ikke all den infoen å komme med som andre har her. Jeg er usikker å lei meg. Eneste jeg vet er at UL viste at «alt var fint» men få egg. 3 eggposer på hver side. Mld fra gyn nå var at «alle hormonprøver så fine ut men AMH va lav, 1,9» Ingen videre info.
  Jeg har hatt flere aborter de siste 7 år. Siste 2 år har man prøvd aktivt hver mnd.
  Hans sædprøve fikk vi beskjed om at var normal.

  Vil dette si at vi ikke trenger å prøve lenger, for det vil ikke skje naturlig uansett?
  Finnes det muligheter eller er det over?

  1. Hei!

   Alder er den viktigste enkeltfaktor når det gjelder fertilitet. Ved 43 års alder er sjansen for naturlig graviditet lav, kun ca 5 %. Samtidig er risikoen for spontanabort relativt høy dersom man blir gravid. Dette skyldes aldersbetinget eggkvalitet. Din AMH (eggreserve) er lav, men ikke helt uvanlig verdi i din aldersgruppe. Jeg vil råde dere til å ta kontakt med en Fertilitetsklinikk, gjerne oss, for utredning og veiledning. Assistert befruktning (IVF) kan være en mulighet, så alt håp er ikke over.

   Lykke til!

 7. Hei
  Jeg er snart 31 år og fikk disse verdiene på blodprøver tatt med spiral:
  S-FSH: 7
  S-LH: 4
  S-Østradiol-17beta: 0.30
  S-Progresteron: 33
  S-Anti-Muller-Hormon: 2.4

  Etter 3 måneder uten spiral fikk jeg disse verdiene. Blodprøven ble tatt ca. 1 uke etter menstruasjon.
  S-TSH: 1.3
  S-Fritt T4: 13.8
  S-FSH: 23
  S-Proklatin: 156
  S- Østradiol-17beta: 0.42
  S-Progesteron: <3
  S-Anti-Muller-Hormon: 3.1.

  Hva sier disse prøvesvarene deg? Forstår at jeg har lav AMH basert på alder, men hvordan vil dette resultatet egne seg for IVF/nedfrysing av egg? Og er det veldig liten sannsynlighet for å få barn uten IVF basert på prøvesvarene ovenfor?

  Hilsen Ida

  1. Hei!

   Første blodprøvesett er tatt i lutealfase, dvs. etter en eggløsning. AMH er lav med verdi 2.4. Andre blodprøvesett er tatt i follikkelfase, AMH vedvarende lav på 3.1.
   Som du selv skriver har du lav AMH, og du bør derfor ikke utsette barneønske. Eggfrys vil ikke være noe fornuftig strategi da det i ditt tilfelle vil kreve mange egguthentinger for å få ønsket antall ubefruktede egg på frys. (15-20 egg) Du vil absolutt ha mulighet for spontan graviditet, men mitt råd vil være å ta kontakt med en Fertilitetsklinikk, gjerne en av våre, for samtale / ultralyd og rådgivning slik at en fornuftig tidsplan legges.

   Lykke til!

 8. Hei!

  Du kan absolutt blir gravid med slike verdier, men IVF bør nok relativt raskt vurderes for å øke sjansen, samt forkorte tiden, for å oppnå graviditet. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom du ønsker ytterligere hjelp!

  Mvh
  Finn

 9. Hei,
  vi har prøvd å bli gravide, alt er bra med meg men samboer har hatt nedsatt sædkvalitet oligospermi. Nå etter 1 år med bruk av vitaminer og kosthold endring har han fått resultater som viser dette:

  Konsentrasjon: 25 (10E9/L)
  Bevegelighet: 65 %
  Antall: 88 (10E6)
  Viskositet: 2
  volum: 3,5 mL
  Levende spermier: 2 – (ref område 2-4)

  Er dette gode resultater og skal det være mulig å bli gravid nå med disse resultatene? Bør verdiene være enda bedre for å oppnå graviditet?

  Viser resultatene at han nå er fertil?

 10. Hei, jeg har fått prøveresultat på blodprøver som jeg tok på syklusdag 3 og jeg lurer på om prøvesvarene er normale? Jeg er 30 år.
  TSH: 2.84
  Fritt T4: 15.4
  LH: 4.9
  FSH: 6.8
  Prolaktin: 483
  Østradiol: 102
  AMH: 10.7

 11. Hei. Jeg er en kvinne på 32 år.
  Har forsøkt å bli gravid siden juni 2022 og har hatt en spontanabort i uke 8 siden det. Har alltid hatt stabile sykluser på 28 dager men forrige menstrasjon dukket ikke opp som vanlig og gikk til lege og fikk disse prøvesvarene på det som ble dag 34 i syklusen:
  TSH 0,83
  FSH 5
  LH 2
  Prolaktin 166
  Østradiol 0,15
  Progesteron < 3
  Testosteron 0,4
  SHBG 82
  AMH 51,9

  Dagen etter prøven ble tatt, dukket menstrasjon opp. Er prøvesvarene normale eller er det noe som tilsier at jeg kan ha problemer med å bli gravid?

  1. Hei!

   Blodprøvesvarene er passende med verdier man ser rett før ny mens / ved starten av mens. Du har en eggreserve (AMH) som er relativt høy, og over normalen. Så lenge du stort sett har regelmessige sykluser har ikke dette betydning. Ut fra dine blodprøvesvar, samt tidligere historie, vil jeg absolutt si at du har gode sjanser for spontan graviditet innen rimelig tid. Dersom ikke ny graviditet innen sommeren 2023 kan det være fornuftig å ta kontakt med en Fertilitetsklinikk for vurdering.

   Lykke til!

 12. Hei!

  Jeg fikk tilbake noen prøveresultater tatt på syklusdag 2, og fikk med disse verdiene beskjed om at alt ser fint ut ifht. eggløsning. Vi har allikevel prøvd i snart ett år og jeg har regelmessig syklus (26-30). Reagerte også på høy AMH-verdi selvom det står at referansen er mellom 4-84. Tok UL på syklusdag 13 i syklusen før prøvene ble tatt og gynekolog kunne da ikke se noen modne follikler.

  TSH – 2.7
  FSH – 7.8
  LH – 4.2
  Østradiol – 0.11
  AMH – 66

  Hva tenker dere?

  1. Hei!

   Beklager sent svar. Blodprøven viser en høy AMH, som du selv bemerker. Denne prøven sier jo bare noe om eggreserven din, og så lenge du har regelmessige sykluser (og da også regelmessige eggløsninger) ville jeg ikke lagt så mye vekt på den. De andre prøvene er helt normale og viser verdier forenlig med tidlig i syklus. Prøver tatt tidlig i syklus gir oss ingen info om eggløsning, for å påvise dette må det tas Progesteron, som først blir målbart om det har vært en eggløsning, ved regelmessige sykluser skjer dette vanligvis rundt syklusdag 13-16.

 13. Hei!

  Sluttet på p-pille november 2020. Har ikke fått tilbake menstruasjonen. Gikk til fastlegen i april, fikk da Prolaktin tabletter for å få i gang menstruasjon. Fikk da mensen en gang, men kom ikke tilbake. Jeg hadde vektnedgang for 2 år siden, og var undervektig til 2019. Bedre vekt når jeg slutte på p-piller, men var fremdels svært aktiv og utfordrende tanker til mat. Gikk til gynekolog i august. Utralyd viste mange små cyster. Grunnet dette og uteblitt menstruasjon mente hun det var PCOS. Men etter blodprøvesvarene kom trodde hun kanskje det var grunnet hormonforstyrrelse som betydelig vektnedgang og mye trening. Har behov for flere tanker i forhold til dette. Kan tidligere vektnedgang og svært mye trening føre til flere små cyster på eggstokkene? Eller er det stor sannsynlighet at jeg har PCOS? Hadde regelmessig mens før jeg startet på p-piller, og vekt på ca 62 kg. Ingen fertilitetsproblemer i familien. (Hadde p-piller i 8år). Blodprøvene i august i år viste dette:

  TSH: 2,4
  FSH: 7
  LH: 3
  Prolaktin: 103
  Østradiol 17-beta: 0,07
  Testosteron: 0,5
  Shbg: 55

  I 2018 var jeg på det verste 50 kg og 167 høy. Blodprøvene ble tatt i august, men usikker hvilke dag i syklus da jeg ikke har menstruasjon. Har siden møte med gynekolog i september hatt fokus på å spise nok og trene litt mindre. Er nå i mye sunnere vekt, 64 kg. Dette i håp om at menstruasjon skal kome tilbake. Meg og min samboer tenkte i utgangspunkt å prøve bli gravid til neste år, men usikker om jeg burde tatt kontakt allerede for evt. hjelp til eggløsning.

  1. Hei!

   Blodprøvene dine viser normal til lav FSH, lav LH og lav østrogen. Dette kalles hypogonadotrop hypogonadisme og sees ikke helt sjeldent hos kvinner med lav vekt (f.eks pågående eller tidligere spiseforstyrrelser) og høy treningsintensitet. Dette er ikke PCOS, da ville blodprøvebildet vært helt annerledes. En del kvinner vil oppleve at syklusen normaliseres når vekt (BMI) normaliseres og trening reduseres, men ganske mange vil dessverre ha vedvarende amenore (manglende syklus) selv om disse faktorene blir normale. Hvis barneønske vil man da være avhengig av hormonstimulering for eggløsning. Det vil da ikke fungere med Femar / Letrozolstimulering (grunnet lav østrogen), men du må stimuleres med hormonsprøyter som inneholder både LH og FSH (Menopur eller Pergoveris). Dersom det blir aktuelt bør du nok ta kontakt med IVF-klinikk / fertilitetslege som har erfaring med dette.

   Det er heller ikke bra å gå for lenge uten syklus siden man da er lav i østrogen over lang tid. Frem til graviditet planlegges bør du derfor settes på østrogen, for å erstatte det du ikke produserer selv grunnet manglende syklus. Siden du trolig planlegger graviditet innen 1 års tid ville jeg gått for Sequidot plaster, men det kan du evnt også diskutere med din gynekolog.

   Håper dette ga deg noen svar.

   Mvh
   Finn

 14. Hei,
  Jeg fikk akkurat svar på AMH 5 og TSH 1,1. Jeg er 33 år (blir 34 neste sommer). Med en AMH på 5, burde vi da starte med barn nå? Vi har egentlig ikke tenkt å begynne før neste sommer (fordi jeg har lyst på vårbaby om ting skulle klaffe), men ble litt usikker nå. Det siste året har jeg hatt veldig lite blødning ved menstrasjon sammenlignet med tidligere år. Jeg har gått på p-ring nå i 6 år og p-piller før dette fra jeg var 17. Vi ønsker oss to barn (jeg kanskje tre, men er også fornøyd med to). Mamma fikk lillebror når hun var 40, så har ikke stresset så mye med barn pga dette.

  Og så lurer jeg på: hvor mange egg har man sånn ca. ved AMH 5?

  1. Hei!

   Det kommer ikke frem om AMH er tatt mens du samtidig bruker p-ring eller ikke. Dersom du fremdeles bruker p-ring vil AMH verdien være falskt for lav. For å få “riktig” verdi bør man helst være uten hormonell prevensjon i 2-3 mndr før blodprøve tas. Dersom AMH prøven er tatt uten bruk av hormonell prevensjon siste mndr er verdien i nedre normalområdet for din aldersgruppe, noe som tilsier at barneplanlegging ikke bør utsettes vesentlig.

   Mvh
   Finn

 15. Hei, jeg er en kvinne på 30 år. Ønsker barn. Sluttet med hormonell prevensjon for 1,5 år siden. Har de siste 6 mnd hatt regelmessig syklus på 29-31 dager. Tok en blodprøve før sommeren på syklusdag 21 som viste:
  FSH: 7
  LH: 9
  Østradiol: 0,24
  Progesteron: 8
  Testosteron: 0,6
  SHBG: 110

  Hadde planlagt å ta prøven tidligere pga uregelmessig syklus første år etter p-pille slutt. Men så stabiliserte syklus seg og jeg tok den ved en tilfeldighet da jeg var innom legekontoret.

  Jeg tenkte å ta nye prøver tidlig i syklus og på dag 21-22. Vil du anbefale å sette i gang med utredning?

  Vennlig hilsen Kristine

  1. Hei Kristine
   Hormonprøver tatt omkring syklusdag 21 er for å sjekke om det har vært eggløsning. Hormonprøver tatt syklusdag 1 – 3 er for å sjekke eggstokk kvaliteten og kapasiteten og se til at det ikke er ubalanse i andre deler av hormonsystemet. Prøvesvarene fra din 21. syklusdag minner mest om slik vi ser noen få dager før en ny menstruasjon, med litt lavt progesteron og synkende østadiol, men det stemmer ikke med syklusen din. Jeg vil anbefale å sette i gang med en utredning.

 16. Hei!

  Jeg er en 36 år gammel og mine prøvesvar (fra dag 2) er som følger:

  AMH: 2
  Østradiol: 0,34 nmol/L
  FSH: 20 U/L
  SLH: 10 U/L
  Prolaktin: 50 mU/L
  Progresteron: >3 nmol/L
  Testosteron: 0,6 nmol/L
  SHBG: 84 nmol/L

  I løpet av siste 8 måneder har jeg hatt en forsinket og en uteblitt menstruasjon.

  Jeg er klar over at mine prøvesvar i utgangspunktet ikke ser bra ut, men lurer på om
  situasjonen min kan se litt bedre ut om man tar mine tidligere prøvesvar/graviditeter med i vurderingen:

  Dette er min AMH-utvikling:
  5 da jeg var 29 år
  3-4 da jeg var 31 år
  5 da jeg var 33 år
  2 nå (36 år)
  Altså ikke en veldig dramatisk nedgang på 8 år.

  Dette er min FSH-utvikling:
  FSH 6 og 11 (to prøver) ved østradiol ca 0,2 da jeg var 31 år.
  FSH 12 og FSH 8,1 (to prøver) på østradiol 0,07 – 0,08, da jeg var 33 år.
  Altså relativ høy FSH på lavt østradiol

  Likevel fikk jeg to barn, ett da jeg var 32 år og ett da jeg var 34 år gammel, og ble lett gravid.

  Mine forsøk
  Barn 1: 1 forøsk med AID.
  Barn 2: 1 IVF og 4 AID forsøk, hvor jeg ble klinisk gravid ved samtlige forsøk og fjerde forsøk med AID førte til fødsel.
  Jeg har altså hatt seks forsøk til sammen, hvor jeg har blitt klinisk gravid på alle forsøk, selv med lav AMH og
  høy FSH.

  Spørsmål:

  1.
  siste FSH er målt på litt høyt østradiolnivå, men indikerer dette likevel at FSH ville ha vært relativt høy
  også på noe lavere østradiol?

  2.
  Er det mulig at min lave FSH ikke nødvendigvis indikerer at jeg har dårlig kvalitet på egg med tanke
  på at jeg har blitt lett gravid med høy FSH tidligere?

  3.
  Hva betyr så høyt østradiolnivå på dag 2? Er det et tegn på overgangsalder?

  4.
  Er det på noen måte formildende for mine dårlige prøvesvar, at jeg har fått 2 barn i løpet av få forsøk
  siste 4 år, med nesten like dårlige prøvesvar som nå?

  5.
  Ut i fra prøvesvar (+ 1-2 uteblitte menstruasjoner) og min bakgrunn:

  Vil jeg risikere at sjansene mine for gravididet reduseres betraktelig om jeg venter 1 – 1,5 år med å få barn?
  (siste prøvesvar er forresten 6 mnd gamle nå…)

  Vennlig hilsen,
  Emma

  1. Hei Emma
   For å gjøre det kort og tilknyttet de siste prøvene, som er de som er av betydning, så ser det ikke helt bra ut. Du framviser forhøyet FSH selv på moderat høy østradiol. Din LH er også litt høy og AMH er lav for din alder. Vi får forholde oss til de verdiene som foreligger nå og slik jeg ser det er sjansen for å få et barn til allerede nå betydelig redusert, så å vente i 12 – 18 mnd tror jeg nok ikke er særlig lurt.

 17. Hei og takk for god info.
  Kan man starte hormonbehandling for eggfrysning på første mensdag etter at man har stoppet med p-piller? Eller bør man vente en syklus?
  Kan amh-prøven påvirkes av at man bruker ppiller når den tas?

  Hilsen Anette

  1. Hei Anette, beklager for sent svar!

   Du må vente på første naturlige menstruasjon etter å ha stoppet med p pillen.
   AMH kan påvirkes av p pillebruk, blir som oftest lavere den sanne verdien.

 18. Hei! Takk for mye nyttig informasjon på deres nettside. Jeg har et spørsmål jeg håper dere har anledning til å svare på.

  Jeg er en singel kvinne på snart 36 år, som har et ønske om å få barn. I den forbindelse har jeg tatt noen blodprøver hos fastlegen. Jeg skulle imidlertid gjerne visst litt mer om hva resultatene betyr. Går det an å si noe, ut fra disse verdiene, om muligheten for å bli gravid ved inseminering eller IVF?

  Prøvene er tatt på syklusdag 1 (eller 2, litt avhengig av hva som regnes som menstruasjonsstart).

  AMH: 16.7
  Østradiol: 0.15
  FSH: 8.0
  LH: 6.3
  Fritt T4: 18
  TSH: 1.46
  Prolaktin: 291

  På forhånd takk for svar!

  1. Hei Caroline, beklager for sent svar!
   Det er ingen ting ved prøvesvarene som tilsier at du skulle få noe problem med å bli gravid. Det er det heller ikke når det gjelder alderen. Om du ikke har en partner eller ikke ønsker å bruke donor kan eggfrysing være et alternativ. Da kan du ha «unge» egg på lager til senere bruk.

 19. Hei, Jeg er 25 år har prøvd å bli gravid i 14 måneder uten å lykkes. Mann er 31 år. Har blitt utredet og fått svar på prøvene:

  AMH: 41 (6 dager før mens)
  FSH: 4 (6 dager før mens)
  FSH: 7 ( 2.Mensdag)
  LH: 4 (6 dager før mens)
  LH: 6 (2.mensdag)
  Progesteron: 37.0(6 dager før mens)
  T4: 14.14(6 dager før mens)
  TSH: 1.32(6 dager før mens)
  Østradiol: 0,51 (6 dager før mens)
  Østradiol: 0,17 (2.mensdag)

  Har fått svar at disse prøvene er normale og at vi skal prøve i 6 mnd til. Mannens sædprøve er litt lav men likevel nok til befruktning. Hva tenker dere om disse prøvene? burde vi fortsette å prøve eller er IVF noe for oss?

  1. Hei Lea, beklager for sent svar!

   Prøvene er fine. Du har normal eggstokk kvalitet og høy eggreserve. Prøvene før mens viser at du har hatt eggløsning. Dersom du har regelmessig syklus også så tenker jeg at det er litt rart at du ikke har blitt gravid, forutsatt at dere har vært sammen regelmessig. Ønsker dere å gå for behandling er det nok IVF som er det rette valget.

   1. Takk for svar. Jeg ble gravid i mai, men endte i kjemisk abort. Tenker du at vi skal prøve naturlig graviditet?

    1. Det tenker jeg at dere skal gjøre. En kjemisk graviditet, en SA eller en MA kan ramme, alle uten at det betyr noe for neste svangerskap.

 20. Hei!
  Jeg er en ung kvinne på 27 som ønsker barn.
  Har fått vite at jeg har 10 folliker på venstre side og ferre på høyre. I tillegg er Antimullerhormon på 1,6.
  resten skal være normalt:
  FSH: 8,0, Prolaktin: 250, androstendion: 3,1, testosteron:1,1, Østradiol:294, LH: 3,7.
  Vil det fremdeles være mulig for meg å få barn? Bør jeg fryse egg?
  Gåt på medisiner som gjør at jeg ikke kan få barn før om 1år

  Mvh,

  fortvilet ung kvinne

  1. Hei ung kvinne 27! Beklager for sent svar.

   Din AMH er svært lav for din alder. Det er flere forhold som kan påvirke AMH-verdien. Kan det tenkes at den er lav pga medisinen du bruker? Antall follikler som er sett henger ikke sammen med den lave AMH-verdien, det skulle bare vært 2 – 3 på hver side hvis AMH var så lav. De andre prøvene er som du sier å oppfatte som normale. Slik det ligger an vil jeg tro at du egentlig har høyere AMH enn 1.6 pmol/l, du får sjekke den på nytt og gjerne i løpet av de 10 første syklusdagene.

 21. Hei! Jeg er 28 år gammel og har akkurat funnet ut av at min AMH er på 1…
  Mitt største ønske er å få bli mamma, men jeg har fått beskjed om at jeg kun kan få 1 «testforsøk» med IVF. Hvorfor får jeg ikke lov til å ta flere enn dette? Og hva innebærer det at min AMH er på 1? Kan jeg ikke bli gravid dersom ikke det resulterer i graviditet med den ene forsøket?

  1. Hei Marianne! Beklager for sent svar.

   Hos oss betyr testforsøk at vi gjennomfører et ordinært prøverørsforsøk for å se om vi kan få ut egg og få et embryo å sette tilbake og på den måten prøve å finne ut om dette vil være en bra behandling for deg. Vi gir normalt ikke testforsøk på lav AMH alene, men hvis FSH samtidig er for høy som tegn på lav eggreserve og nedsatt eggstokkfunksjon. Vellykket testforsøk viser at det er muligheter. Hvis det ikke blir noe å sette tilbake bør det være til ettertanke og tas med i betraktningen om du vil forsøke en gang til.

 22. Hei, takk for en flott nettressurs dere har!

  Jeg er 35 år (ingen barn) og gjorde en fruktbarhetssjekk hos dere i oktober 2020 med gode resultater. Uregelmessige sykluser 23-29 dager. På syklusdag 1 var østradiol 0.13; FHS 4 og AMH 39. Folikkeltelling ga 13+18.

  Ettersom jeg er plaget med mye spotting og småblødninger mellom eggløsning og menstruasjon ba jeg også om progresteron tatt syklusdag 23, den var på 24. Alt så med andre ord bra ut. Men: i syklusene etter sjekken har mellomblødningene økt i styrke og jeg blør rikelig friskt blod fra eggløsning til etter mens; jeg har hatt uvanlig ømme bryster; mye murringer i eggstokkene; generelt følt meg i ulage. Jeg venter på ultralyd i det offentlige, men er bekymret. Ultralyd vil forhåpentligvis utelukke de mest alvorlige scenarioene (kreft). Kan dette ellers være en form for hormonforstyrrelse som kan gjøre det vanskelig å få barn? Jeg var nettopp så lettet fordi det ser ut som om jeg har noen fruktbare år igjen…

  Veldig takknemlig for svar (og jeg forstår at det blir spekulasjoner mens jeg venter på ultralyd)!

  1. Hei Mari! Beklager for sent svar.

   Det kan virke som om det er noe som ikke fungerer som det skal etter eggløsningen og at du kunne hatt nytte av progesterontilskudd fra etter eggløsning og i 14 dager. Det kan også tenkes at du har problemer med selve eggløsningen. Oppfølging med UL omkring syklusdag 10 – 12 for å bekrefte voksende follikkel + eggløsningssprøyte (Ovitrelle) når follikkelen er 17 – 19 mm og progesteronstøtte fom den 4. dagen etter Ovitrelle og fram til du vet svaret på gravisttetstesten kan være et bra opplegg. Hvis positiv test fortsetter du med progesteron fram til UL i uke 7.

 23. Hei! Takk for informativ video!

  Jeg er 30 år, har ikke hatt eggløsning på 1,5 år etter p-pilleslutt. Har polycystiske ovarier og lav SHBG, men blodprøver viser ikke andre pcos-symptomer som forhøyet testosteron-verdier og lignende. Forsøkt tre runder letrozol uten eggløsning (to av dem doble).

  Har fått henvisning til ivf, og fikk beskjed om å skulle måle AMH. Målte AMH i januar til å være 87, og tok ny måling nå i desember – og nå var den 144!! Det høres jo nesten ikke riktig ut – kan det øke så voldsomt? Hva kan det skyldes?

  Kan ellers si at jeg ikke har sjekket om egglederne er tette, men det sjekkes kanskje ved utredning for ivf?

  1. Hei!

   Beklager sent svar. Du har svært høy AMH verdi som du sier – som man oftest ser ved PCOS. Forskjellen i verdiene kan nok skyldes økende tid siden du stoppet med p-pille, da p-pille reduserer AMH-verdien. Dersom ikke ovulasjonsinduksjon med Letrozol fungerer er det fornuftig å blir henvist til IVF-klinikk for videre utredning / planlegging.

   Lykke til!

 24. Hei!
  Vi er et friskt par som har forsøkt å bli gravid i ca et år.
  Jeg er 30år, min mann 32.
  Sædprøve viser normalt resultat. Jeg har lave eggreserver med AMH på 6, FSH på 10, østradilol <0,10, LH 6,0 og TSH 1,50. Disse prøvene er tatt dag 2 i syklus. Resultatet har samstemt med telling under UL.

  Vi er per nå under behandling i offentlig sektor, men føler oss litt dårlig ivaretatt og vurderer privat sektor.
  Vi har hatt et forsøk, stimulering med 412,5 mg menopur, fyremandel og ovitrelle. Hadde kun stimulering i 6 dager, startet på syklusdag nr.3. Før klinikken ønsket uttak og dette var etter UL hvor de telte kun 2 follikler på str 15 og 18 mm + 3 stk i str 10-11 mm. På uttak fikk de kun ut et egg, resterende 3 poser var tomme. Dette egget ble bekfruktet men hadde ikke ønsket deling og forsøk avbrutt. Klinikken ønsker nå å prøve samme regime igjen.
  Stusser noe over dette grunnet så lite eggrespons, og redd dette vil skje igjen.

  Hvordan vurderer dere mine sjanser til å stimulere frem egg? Høres det håpløst ut med såpass dårlig respons på høy dose menopur?

  1. Hei!

   Beklager sent svar. Mulig har dere hatt et nytt forsøk siden du skrev melding. Jeg er enig i at det var dårlige respons enn forventet ut fra AMH, FSH og UL-funn. Det er ikke noe å hente på å øke dosen ytterligere, personlig går jeg sjelden over 300 IE uansett eggreserve. Jeg tror fremdeles det er gode muligheter for å kunne få respons på stimulering, jeg ville startet med 300 IE fra syklusdag 1 – i håp om å få rekruttert så mange follikler som mulig helt fra starten.

   Lykke til!

  2. Hei Silje

   Beklager alt for sent svar. Enig med deg at det ble for dårlig utbytte. Jeg tenker at prøvene dine er bra, men litt lav eggreserve. Tenker jeg ville startet med stimulering på syklusdag 1, med en dose omkring FSH 350 IE. DA ville vi trolig fått med flere follikler og flere egg. Hver syklus hentes det fram en gruppe egg som skal være med i akkurat den syklusen. Ved eggløsning er det bare ett egg igjen, de andre har gått i atresi (celledød). Ved å starte stimuleringen tidlig berges flere egg som kan vokse og bli store, enn om man starter stimuleringen sent.

 25. Hei! Jeg er 34 (snart 35) og ønsker søsken til vår gutt på 2. Han satt på første ivf. Vi trenger hjelp pga manglende eggløsning. Jeg tok en blodprøve som viste AMH på 3, FSH på 6 (lav østradiol) og LH på 4. Men ved ultralyd så legen tilsammen 20 eggposer (antrale follikler). Kan AMH være feil? Legen sa det ikke var noe tegn til at det var tomt for egg snart. Hva ‘teller’ AmH eller ultralyd?

  1. Hei!

   Både AMH og AFC (follikkeltelling på UL) er nyttige hjelpemidler. Jeg er enige i at det her var påfallende stor forskjell. Jeg ville derfor i første omgang tatt ny AMH for å se om den er konstant.

   mvh
   Finn

 26. Hei.
  Jeg har fått kommentar på mine blodprøver pr. telefon, men lurer på om jeg kan ha misforstått/hørt feil. Ber derfor om skriftlig synspunkt på disse resultatene da det er lettere for meg å forstå/huske.

  Litt om meg: 28 år, amh 18, fsh normal rundt 8. Regelmessige sykluser på 27 dager +/- 2 dager. Flere år siden p-pille slutt.

  Jeg tok blodprøver for å se om jeg har eggløsning. Dette fordi jeg ikke fikk utslag på eggløsningstest selv om jeg sjekket morgen og kveld fra CD dag 10-20.

  Tok blodprøve på CD 19, og fikk mensen CD 27/28. Altså er prøven tatt 8-9 dager før. Tok også Ultralyd som Ikke kunne gi noe svar på om eggløsning hadde vært. Svarene på prøven var:

  P-LH: 5
  P-progesteron 5
  S- østradiol-17beta: 0,19

  Slik jeg husker det fra telefonsamtale fikk jeg beskjed om at det virker som jeg har hat EL da ref. verdi for progesteron er < 3.

  Når jeg søker på ref. verdi for progesteron på nett forstår jeg at mine verdier er veldig lave? Der står det at den burde være på over 8,4-67 i lutealfase.
  Lurer på om jeg kan ha misforstått ved at prøven min var normal og at jeg mest sannsynlig har eggløsning?
  Mistenker også at jeg har kort lutealfase.

  1. Hei!

   Skjønner at du ikke blir helt klok på disse prøvene. Det at du har regelmessig syklus pleier å være ensbetydende med regelmessig eggløsning. Vanligvis vil man da se fin progesteronstigning som tegn på dette. Østradiolverdien er på sitt høyeste rett for eggløsning, vanligvis opp mot 0.8 – 1.0. Deretter faller den gradvis i lutealfasen. Blodprøvene dine sier du er tatt på sd. 19, 8-9 dager før mens. Jeg hadde ut fra dette forventet at både progesteronverdien og østradiolverdien skulle vært litt høyere. Dine prøver er mer passende med det vi ser like før menstruasjon. For å få avklart din syklus enda bedre vil jeg foreslå at du følges med blodprøver gjennom syklusen, dvs FSH, LH og Østradiol på sd 2 og 10. FSH, LH, Østradiol og progesteron på sd 20 og 24. Man kan også samtidig vurdere om man vil ta en ultralyd på sd. 10-12 for å se om man får fin follikkelutvikling. Ut fra dette vil man da kunne danne seg et godt grunnlagt mtp ovulasjonen.

  2. Takk for raskt svar.
   Ok, jeg vet at jeg ikke fikk beskjed om at jeg burde ta videre utredning/blodprøver på telefon. Jeg er ganske sikker på at hun sa alt var normalt, men som du sier virker prøvene noe lave.

   Vil du si prøvene er så avvikende at det ikke er mulig å bli gravid slik de står? Eller er de bare litt avvikende, ref. du skriver «skulle vært litt høyere».

   Vurdere å vente to-tre månd. før jeg starter med videre utredning om det er håp med de prøvene jeg har nå. Om de ser håpløse ut kan jeg like så greit starte med utredning nå.

   Som jeg nevner fikk jeg ikke utslag på eggløsningstester, og det var derfor jeg oppsøkte dere. Prøvene var helt hvite (null teststrek) frem til dag 17 da jeg fikk en relativt sterk teststrek (men ikke så sterk at den var positiv). Deretter ble testene hvite igjen. Mistenker at jeg kan ha hat en stigende LH rundt dette? Dvs. da si at jeg muligens hadde eggløsning rundt dag 17-18 om jeg hadde det, og at blodprøven ble tatt på dag 19 om det har noe å si.

   Mvh
   m

   1. Hei igjen!

    Slik jeg forstår det har du helt regelmessig syklus som betyr at du har regelmessige eggløsninger. Du har også fin AMH (eggreserver) og optimal alder mtp fertilitet. Med andre ord veldig gode forutsetninger for å lykkes med å bli gravid! Blodprøvene som nå nylig er tatt endrer ikke på dette. Du kan godt forsøke å bli gravid på egen hånd noen mndr til hvis du vil, evnt. i en av syklusene ta en ultralyd syklusdag 10-12 for å se om du får fin follikkelutvikling – som man jo skal ha ved regelmessig syklus.

 27. Hei 🙂
  Er 30 år og fødte tvillinger i desember.
  Min AMH for 1.5 år siden var på 6, og tok en ny prøve nå for å se om AMH hadde synket, og hvor god tid jeg har om jeg ønsker flere barn.

  AMH viser nå 9. Er litt sjokkert. Kan det ha økt så mye? Hva er riktig? Kan det ha noe å si at jeg har født for 3 mnd siden? At det er en «falsk» økning? Samtidig så fikk jeg også beskjed om for Over 1 år siden at innvendig ultralyd ikke helt samsvarte med AMH på 6 da jeg hadde 7 follikler på hver side.

  Hvilken AMH skal jeg se på? Bør jeg sjekke en gang til?
  Litt forvirret egentlig.

  1. Hei!

   AMH kan variere litt når den er tatt i syklus. Videre endret man for noen år siden analysemetode på laboratoriene – som gjør at AMH målinger tatt før og nå kan vise en del forskjell. AMH på 9 passer bedre med AFC 7+7 (follikler ved ultralyd), og er den verdien jeg ville tatt utgangspunkt i.

   Mvh
   Finn

 28. Hei!
  Jeg er en kvinne på 42 (snart 43). Prøver å bli gravid med ny partner. Har to barn fra før, 18 og 15 år.
  En spontanabort jaunar 2018, etter dette sjekka vi oss hos dere i Oslo.
  Partner hadde veldig gode resultat. (26 år)
  Jeg fikk amh resultat på 12 og etter 8 mnd 14. jeg er så usikker om det står 1,4 eller om det faktisk er 14. (ser ingen bindestrek)
  Østradiol 0.10
  Fsh 10
  Lh 5
  Hvorfor har det endret seg fra 12 til 14?

  Ha ein fin dag 🙂

  Tine

  1. Hei!

   AMH kan variere noe gjennom syklus, så dersom prøvene er tatt til noe ulik tid i syklus vil man kunne se slike små variasjoner. Om AMH er på 12 eller 14 har imidlertid liten praktisk konsekvens. I din aldersgruppe er dette veldig gode verdier.

   Mvh
   Finn

   1. Hei!
    Jeg er en kvinne på 38. Prøver å bli gravid på nytt. Har ett barn fra før, 2,5 år.
    En spontanabort august 2020, etter dette sjekka flere ganger hos gynekologen.
    Partner hadde veldig gode resultat på sædkvaliteten . (37 år).
    Jeg fikk amh resultat på 3 i februar 2020 og etter 8 mnd på 1. Målte flere ganger med samme svar på 1.
    Østradiol 2,24
    Fsh 6
    Lh 6
    Hvorfor har amh endret seg fra 3 til 1 på så kort tid? Har jeg noen sjanser til å blir gravid på naturlig måte, evt stimuleres med Letrozol 2,5 mg ? Er jeg kandidat for prøverørsbefruktning ?

    Ha en fin dag 🙂

    1. Hei Anna
     AMH – resultatene kan varierer ganske mye. Har du flere tester med AMH = 1 så har du nok så sikkert svært lav eggreserve. Hormonprøvene kan ikke brukes til å vurdere kvaliteten på eggstokkene. Prøven må tas mellom 1. – 3. – blødningsdag. Tar du den senere vil østradioverdien bli for høy. Ta en ny 1. dagsprøve og kontakt oss igjen med nye prøvesvar.

 29. Hei

  Jeg er 36 år gammel, med 24 AMH pmol/l.
  Gynekologen sier at alt er fint og jeg har god eggstokk og alt ser fint ut (:O)
  Det jeg lurer på om er, hvis referanseområde for min aldersguppe er 1-54, er egentlig 24 fint resultat?

  takk på forhånd

  1. Hei!

   Medianverdien i din aldersgrupppe er AMH på 14,2. 1,05 og 53,5 er hhv 2,5 persentilen og 97,5 persentilen. Din verdi på 26 er med andre ord i øvre normalområdet for din aldersgruppe. Så jeg er helt enig med din gynekolog om at din AMH verdi er veldig god som tegn på gode eggreserver!

 30. Hei,
  Jeg er en kvinne på 34 år, som har prøvd å bli gravid i et drøyt år. AMH på 10. Partners sædkvalitet normal. MA etter 6 måneders prøving. Litt uregelmessig syklus (26-36 dager). Jeg har vært hos gynekolog som sa at alt så normalt ut.

  Burde vi prøve IVF?

  1. Hei!

   Synes hvertfall det kan være lurt at dere kontakter en Fertilitetsklinikk for en skikkelig utredning av dere begge. Etter dette kan man gjøre en vurdering på om dere skal fortsette med å prøve på egen hånd en stund til, eller om assistert befruktning vil være det beste. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker, så hjelper vi dere videre.

  2. Hei!

   Vi er i prosess hvor vi forhåpentligvis vil få tilbud om fertilitetsbehandling og har startet utredning hos gynekolog.
   Jeg er 30år og min mann 32.
   Jeg har tatt bl.pr dag 2 i syklus som viste
   FSH 11
   AMH 6
   Østradilol < 0.10
   LH og TSH – var innenfor referanseområder.
   Sædprøve normal.

   Klar over at AMH er svært lav og FSH er helt i øvre siktet. Men er dette verdier man normalt får tilbud om fertilitetsbehandling på, og er det håp for oss med egne egg?

 31. Hei,

  jeg er en 32 års gammel kvinne. Hadde svangerskap utenfor livmoren i Nov 2018 og fikk methotrexate og alt gikk fint. i april 2019 min AMH var 0.95 ng/ml og siden det jeg har prøvd å bli gravid men ingen lykke. hva må jeg gjøre nå? jeg er veldig redd for å ikke kunne bli gravid, jeg har veldig lyst å få barn 🙁 har ingen fra før første gang jeg prøvd jeg ble gravid med engang men det var ectopic 🙁

  Hilsen
  Nour

  1. Hei!

   For å få avklart dette ytterligere vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en gynekolog for nærmere utredning. Man kan da ta ultralyd og evnt. hormonstatus dersom man finner grunn til det.

   Lykke til!

 32. Hei Jeg fjernet spiralen i mars. Har siden hatt stabile sykluser på 26-28 dager med positiv el test dag 13/14. Men, i august fikk jeg aldri positivt utlslag og mens kom dag 24. Heller ikke denne måneden har jeg fått positivt utslag på el test enda jeg har testet fra dag 9. Har jeg ikke eggløsning? Hva kan dette være? Og hva gjør jeg nå? Hilsen redd

  1. Hei!

   Det er ingen grunn til å være redd. Mulig har du hatt sykluser hvor du ikke har hatt eggløsning. For å sjekke ut dette mer nøye ville jeg oppsøkt en klinikk eller gynekolog som kan ta ultralyd, helst syklusdag 10-12 for å se om du utvikler en moden follikkel (eggpose) som tegn på normal syklus og påfølgende eggløsning. Man kan også følge deg med blodprøver gjennom en måned for å se om du utvikler egg og deretter eggløsning.

   1. Tusen takk for svaret. Jeg dro til gynekolog som ser mange egg som ligger klare. Men det kunne se ut som det var en stund siden egg var sluppet. Jeg tok progesteronprøve dag 22 som var 8. Forrige gang jeg testet i mai var nivået 33 dag 21. Jeg har altså ikke hatt eggløsning denne måneden og antagelig ikke forrige. Fikk clomifen. Hva kan det komme av? At eggløsning plutselig hoppes over?

    1. Hei igjen!

     Progesteron er et hormon som stiger raskt etter eggløsning (dvs. har høyest verdi rett etter eggløsning) og som faller etter en stund (dersom man ikke har blitt gravid vel og merke). En verdi på 33 er en typisk verdi kort tid etter eggløsning, mens en verdi på 8 er typisk verdi mot slutten av en lutealfase (dvs 10-12 dager siden eggløsning, og rett før ny mens). Hvordan har din syklus vært tidligere, når du ikke har brukt hormonell prevensjon? Helt regelmessig eller tendens til lang, dvs over 35 dager? Det kan være flere årsaker til uregelmessig syklus (og dermed ureg. eggløsning). Clomifen kan være til god hjelp hos kvinner med uregelmessig syklus.

     1. Takk for så raskt og fint svar! Jeg har hatt regelmessige sykluser både før og nå etter spiral ble fjernet. Frem til juli. Så fikk jeg plutselig kort syklus og ingen positive el tester. Aner ikke hvorfor.. virker som lutealfasen stabiliserte seg på 12-13 dager. Bør jeg være bekymret? Fsh er 8 og amh 19. 🙂 hva kan det komme av at el plutselig ikke kommer?

      1. Hei igjen!

       Ingen grunn til bekymring. Husk på at slike tester iblant ikke fungerer som de skal. Uansett, for å få nærmere klarhet i dette kan det være nyttig å følge deg med hormonprøver gjennom en syklus, det benytter vi oss av iblant. Vi tar da blodprøver syklusdag 1 (FSH, LH, Østradiol), 10 (FSH, LH, Østradiol), 20 (FSH, LH, Progesteron og østradiol) og 24 (FSH, LH, Progesteron og østradiol). Poenget med dette er å se om du utvikler en follikkel/eggpose (vil vise seg ved økende østradiol) – når eggposen er moden og rett før den går i eggløsning er østradiol på sitt høyeste, vanligvis opp mot 1 (evnt. 1000 med annen type måling) Blodprøvene tatt dag 20 og 24 er for å så om du har vært gjennom eggløsning. Dersom blodprøvene viser gjennomgått eggløsning er det de som er fasiten, og ikke eggløsningstesten.

 33. Hei. Jeg er 33 år, fyller 34 år om 3 måneder. Min AMH er 5,1. FSH normal. Vi trenger prøverør da mannen min er sterilisert.
  Jeg har lav AMH, men hvor kritisk lavt er dette?
  Kan man anta hvor mange fruktbare år jeg har igjen?
  Kan denne verdien ligge stabilt en stund, eller vil den rase fort nedover? (Verdien var 6 for 2 år siden.)
  Kan jeg gjøre noe for å bremse utviklingen? Jeg har lest at noen anbefaler DHEA. Hva tenker du om det?
  Har jeg rimelig OK sjanser til å bli gravid ved ICSI med mine verdier, eller vil det bli vanskelig?

  1. Hei!

   AMH på 5 i din aldersgruppe er som du sier en lav verdi, og absolutt noe jeg synes du skal ta hensyn til. Jeg ville ikke utsatt oppstart av behandling vesentlig, selv om du nok har flere fruktbare år foran deg. AMH verdien vil gradvis falle de neste årene, og jeg kjenner ikke til at DHEA kan bremse dette. Du har enda gode sjanser for å bli gravid! Lykke til!

 34. Hei,

  Takk for slik en fantastisk web-side med dyktige leger som bruker tid på å svare så utfyllende som dere gjør- det er simpelthen fantastisk! 😀

  Jeg fyller 35 år om et par måneder. Jeg og kjæresten min har prøvd å bli gravide i 2 mnd nå uten hell (og jeg vet at man bør prøve i opptil ett år på egenhånd, men jeg er litt stressa på tid og alder)… I forkant av prøvingen (ca. 3 mnd siden) tok jeg blodprøver for å sjekke hvordan det står til med meg, og fikk følgende resultat;

  Blodprøven tatt syklus dag 3:

  LH: 3.8
  Østradiol: 0.17
  TSH: 2.5
  AMH: 33
  FSH: 6.3
  Progesteron: 19 (tatt dag 21)

  Jeg forstår det slik at min Østradiol verdi på 0.17 er altfor høy, så det bekymrer meg.
  Ellers er jeg også bekymret for om jeg kan ha Pcos pga Amh verdien.- Hva er normal Amh-verdi for kvinne i min alder egentlig?

  Har ellers 28 dagers syklus og regelmessig mens.
  ingen barn fra før, aldri vært gravid.
  Jeg er kanskje litt overvektig- BMI på 27. Er 1.55 høy og veier 64 kilo på en god dag!
  Sjekket meg hos gynekolog samtidig som jeg tok blodprøver og ultralyden viste seg å være helt fin/normal, og at jeg hadde mange egg i hver eggstokk.
  Er henvist for å sjekke egglederne.
  Min kjærestes sædprøve tatt rundt samme tid som mine prøver, var fin og normal.

  Hvordan vurderer du vår sjanse for å bli gravid naturlig innen 1 år?
  Bør vi kutte ned prøvingen til 6 mnd med natur-metoden, for så å oppsøke hjelp?

  Tusen takk for svar!

  1. Hei!

   Først, dine blodprøver er helt normale og ikke noe å bekymre seg over. Østradiol på 0,17 på dag 3 er helt fint. AMH på 33 er over gjennomsnittet for din aldersgruppe, men godt innenfor normalen den også. Du har regelmessige menstruasjoner. PCOS har du derfor trolig ikke. Dere har bare forsøkt å bli gravide i 2 mndr, og har derfor god tid. Hva er grunnen til at du allerede er henvist til sjekk av eggledere?? Jeg tror dere har veldig god sjanse for naturlig graviditet innen 1 år, og jeg synes ikke det er grunn til å tenke assistert befruktning før dette med mindre det skulle dukke opp annen info senere som skulle tilsi noe annet.

   Lykke til med prøvingen!!

 35. Hei. Jeg håper du kan svare meg på noen spørsmål. Hadde blitt veldig takknemlig for det. Jeg er 34 år. AMH og FSH ble målt for 2 år siden. AMH var da 6 og FSH var 7. Jeg har aldri fått ut mange egg, det har vært 5-6 stk. Som regel bare ett befruktet egg (ICSI). Aldri noen som kunne fryses. Sist gang fikk jeg plutselig ikke frem et eneste egg. St.Olavs mener at jeg kanskje har gått tom for egg. Det jeg ikke informerte de om, var at jeg i forkant av dette forsøket gikk mye ned i vekt. Jeg har BMI på 34, og gikk ned 10 kg på 3 måneder. Trente spinning 4-5 ganger i uken og spiste veldig lite mat. Mellom 800 og 1200 kalorier per dag. Veldig sunn mat, men lite mat. Fortsatte med denne livsstilen mens jeg ble stimulert med sprøyter også. Helt frem til egguttak, som altså ikke gikk så bra.

  1. Kan kombinasjonen hard trening, svært lite mat og rask vektnedgang ha påvirket utfallet? Kan det være derfor det ikke kom noen egg?

  2. AMH og FSH verdiene for 2 år siden, hva tenker du om de? Kan jeg ha gått tom for egg? Hvor fort kan disse verdiene forverres?

  3. Jeg vurderer akupunktur for å øke blodsirkulasjon til eggstokkene. Hva er dine tanker om den type behandling?

  1. Hei Liv.

   1. Om de faktorene alene var årsaken synes jeg blir vanskelig å si noe sikkert om. Generelt tenker jeg nok likevel at lavt kaloriinntak (som gir påfølgende økt utskillelse av stresshormonet kortisol) hvertfall ikke gjør utfallet av IVF-behandling bedre.

   2. AMH på 6 for en kvinne på 32 år (2 år siden) er helt i nedre normalområdet for aldersgruppen, så således en lav verdi. FSH verdien lar seg best vurdere når man samtidig har østradiolverdien, men prøven er tatt syklusdag 2, så trolig er din FSH-verdi helt normal. For å få en ny og sikker status på disse i dag vil jeg anbefale at du tar en ny blodprøve i starten av en syklus (syklusdag 1-3) – så kan man gjøre en ny vurdering.

   3. Jeg kjenner ikke til studier som viser at akupunktur kan øke blodsirkulasjonen til eggstokkene, og jeg kan vanskelig se for meg hvordan det skal gå til. Det er heller ikke et tema som blir diskutert innen fagmiljøet for IVF, og er ikke noe jeg kan anbefale.

   Ta gjerne kontakt med vår klinikk om du ønsker å ta nye blodprøver og ny vurdering.

 36. Jeg er 32 år og har en sønn på 3 år. Jeg ble raskt gravid med han. I desember i fjor hadde jeg en MA der forsteret ble målt til 9+2. Ble gravid igjen etter to nye forsøk, men det endte i en kjemisk graviditet. Nå har vi hatt to nye prøveperioder, uten at jeg har blitt gravid. Jeg fikk nettopp målt AMH til 9,4. Denne ble målt rett før eggløsning. Fikk beskjed av gynekolog at dette var lavt for alderen, og at jeg burde vurdere IVF. Eventuelt fryse ned egg derom vi ville ha enda flere barn i framtiden. Etter dette føler jeg virkelig at min verden har rast sammen. Jeg har alltid vært veldig avslappet til det å bli gravid, da vi har lykkes så fort tidligere, men nå har jeg mistet alt håp.

  Kan min lave AMH være årsaken til at jeg opplevde MA og kjemisk?

  Kan min lave AMH plutselig gjøre det vanskelig for oss å bli gravide framover? Bør vi bare gå igang med behandling med en gang?

  Eller kan jeg nevnte at jeg er frisk, slank, aldri røyket eller snust. Det samme gjelder mannen min (som også er 32 år). Jeg har veldig stabil syklus på 27/28 dager, og 14 dagers lutealfase. Eggløsning er lett å finne, både fordi jeg får vondt i magen, og fordi jeg får positivt utslag på tester. Min mor fikk forøvrig barn da hun va 37 år, og min mormor da hun var 40.

  På forhånd tusen takk for svar.

  Hilsen engstelig

  1. Hei Vilde

   Din AMH verdi er i nedre normalområde for din aldersgruppe, men på ingen måte kritisk lav. Denne prøven sier noe om eggreservene dine, men lite om eggstokkfunksjonen generelt. For å få best oversikt over dette bør man såfall ta hormonstatus i starten av en mens (syklusdag 1-2). Ut fra din alder og historie må man anta at du har normal eggstokkfunksjon, det vil overraske meg om evnt. blodprøver tatt tidlig i syklus viser noe annet. Jeg tror ikke din AMH verdi kan settes i sammenheng med at du opplevde Missed abortion og nå sist kjemisk graviditet – er nok andre, mer tilfeldige faktorer som da spiller inn. Fortsett med å forsøke og bli gravid på egen hånd en stund til – dere har alle forutsetninger for å lykkes med å oppnå en normal graviditet! Dersom kommende fremtid mot formodning skulle vise noe annet kan dere ta kontakt med en av våre klinikker for videre utredning og evnt. planlegging av tiltak. Lykke til!

 37. Hei. Vi fikk barn ved ICSI i 2016, på første forsøk. Vi har hatt 4 søskenforsøk på St.Olavs uten å lykkes.
  1.forsøk: Kort regime med Bemfola 300ie/Menopur 75ie. 3 egg ut, ingen befruktning.
  2. forsøk: Langt regime med Synarela/Menopur/Bemfola. 6 egg ut. Ett bedruktet og satt inn. Negativt.
  3.forsøk: 7 egg ut, 5 befruktet. 1 blastocyst satt tilbake. Ingen på frys. Tok samtidig AMH prøve som var 6. Ble gravid, men hadde MA i uke 15.
  4.forsøk: 2 tomme eggposer. Avbrutt.

  Vi vurdere å skifte til privat klinikk for å se om vi kan få andre resultater. Jeg er snart 34 år. AMH var 6 for 1 år siden. Siden jeg fikk ut 7 egg for et år siden og ingen nå, kan det tyde på at AMH har sunket svært drastisk? Kan det være tilfeldigheter? Jeg har høy BMI (33,5). Kan det påvirke? Kan jeg (selv med lav AMH) få ut flere egg om jeg går ned i vekt? Jeg gikk ned 10 kg de siste 2 månedene før egguthenting. BMI var høyere før det. Kan så rask vednedgang påvirke resultatet?

  1. Hei May
   Det virker å kunne foreligge en eggfaktor i og med at befruktningen blir så dårlig og det blir ett eller ingen å sette tilbake. Forsøk 3 er litt annerledes, da selve befruktningen ble bedre, men likevel ble det bare en blastocyst som kunne brukes. Det er lite trolig at AMH har falt så dramatisk på kort tid at du ikke skulle ha flere egg igjen. Tror heller det var en dårlig syklus.
   Hvis funksjonen av eggstokkene også har begynt å avta kan man oppleve sykluser med svært forskjellig utfall. Funksjonen bedømmes ut fra FSH-verdien på 1. eller 2. mensdag.
   Både overvekt og livsstil kan virke inn hos både kvinner og menn. Stort mer kan jeg ikke si ut fra det du forteller i din mail. Det er mulig å prøve an annen type stimulering for å sjekke ut om kvaliteten på eggene blir bedre. Uansett ville en hormonutredning på 1. eller 2. mensdag vært svært interessant å se.

 38. Hei, jeg har fått mitt prøvesvar i 1,77 mikrogram/liter, og jeg lurer derfor på hva det blir i pikomol/liter som måles her?

  1. Hei Sofie
   Regner med at det er AMH du referer til. Verdien i pmol/l skulle bli 3.82.

 39. Hei Terje,

  Jeg er 39 år gammel (blir 40 i april) og evig singel. Jeg har tidligere blitt rådet fra å ikke fryse egg (da jeg var 37), men har ennå ikke funnet en partner og ønsker å fryse nå. Sæddonor føles nemlig ikke riktig ut for meg, så jeg håper jeg kan kjøpe meg litt tid på denne måten.
  Jeg har nå brukt glonal f i 7 dager og var på ultralyd både på syklusdag 3 og i dag på syklusdag 10. Ultralyd dag 3 var normal med 5 folikler på ene siden og 6 på den andre. I dag: hø side 2 på 10 mm og 2 på 9. Ve side 1 på 18 mm, 1 på 17 mm og 2 på 16 mm.
  Blodprøver tatt på Aker hormonlaboratoriet dag 3: AMH 7, fsh 12, lh 6.1, prolaktin 244, shbg43, testosteron 0,74 og østradiol 0.1

  Jeg bekymrer meg mye for tiden, både for mulighetene for å få barn og for at jeg skal komme relativt tidlig i overgangsalderen. Moren min var 55 da dette skjedde meg henne.

  Kan du si noe om mine muligheter for graviditet på naturlig måte? Hvor fort må jeg forte meg? Jeg har ingen partner ennå, men dater en som jeg håper det vil ordne seg med.

  Er det noe utifra mine blodprøver som er tyder på at jeg vil gå inn i klimateriet snart? Jeg ser jo at amh er i nedre referansenivå, men er det «normalt» for alderen?

  Håper du har anledning til å svare! På forhånd takk 🙂

  1. Skal du fryse egg bør det gjøres i ung alder, og selv da er sjansen for at mange faller fra når de tines og skal brukes. Når årene går og det genetiske innholdet i eggene blir dårligere, blir sjansen for vellykket behandling ennå lavere. Det beste er nok å fryse ned embryo, altså befruktede og delte egg, men da må du ha en partner eller donor. Prøvesvarene dine synes jeg er fine, eggstokk kvaliteten virker normal og du har god eggreserve. Klimateriet er nok langt unna ennå.

 40. Hei Medicus!

  Jeg har vært hos dere hos Anne Ragnhild. Jeg er 29 år og fikk påvist er noe lavt amh nivå på 11 i september 2017 (var da 27 år) etter to MA. Jeg har nå i november fått en sønn 🙂 Jeg ønsker å sjekke mitt AmH nivå nå for å se om det har sunket mye og hvor lenge jeg kan «vente» med barn nr 2. Så mitt spm er:
  1. Hvor raskt etter en graviditet kan jeg sjekke amh hos dere? Er nå 7 uker siden fødsel.
  2. Ift noe lav eggreserve- er hormonspiral et dumt prevansjonsalternativ for meg (ettersom man da få eggløsning). Fullammer og vil samtidig sette inn spiral på timen hos dere. Har resept på Kyleena

  1. Hei Caroline
   Du kan sjekke AMH allerede nå. Det brukes nå en annen test enn den som ble brukt i 2017, så svaret kan påvirkes noe av dette, men vil gi et inntrykk av din egg – reserve og hvordan den er nå i forhold til i 2017.
   Om du venter til du kommer i syklus igjen kan det være at verdien blir høyere enn om du måler nå.
   Det er nok helt greit med Kyleena til deg. Det er faktisk ikke slik a man «sparer» eggreserven selv om man står på p piller i stedet for spiral. Det er nok andre mekanismer som er med og styrer dette.

 41. Hei Sol
  FSH er ikke forhøyet i noen av prøvene, men jeg tror nok at den kan være nær grenseverdien på 12.5 IU dersom østradiolverdien var nede mot 0,10 nmol/l. FSH endringene skjer over tid og du kan godt ha hatt se samme verdiene også den gangen du ble gravid først.
  De andre prøvesvarene ser greie ut og du bør nok få regulert TSG til < 2,5 mIE/L når du planlegger å bli gravid igjen. AMH kan variere mer enn vi tidligere trodde, både pga målemetoden og hvor i syklus den blir tatt. Du sier ikke noe om din alder, men hvis den ikke er 40 eller over tenker jeg dere kan forsøk noen mnd til da du har blitt gravid så raskt tidligere.

 42. Hei! Jeg er 32 år gammel og prøver å bli gravid. Vi har prøvd i 1,5 år. Sædprøve til mannen min er helt fint. Jeg fikk resultat på blodprøven og den viser lav TSH 0,01 og høy ST4-27,5. AMh 27, FSH 6, østradiol 0,07, SHBG 16. Prøven er tatt på 1.mens dag. Jeg tar euthurox 50 for stoffskifte men er bekymret for at dosen er for høy siden TSH er så lav. Hva slags sjanse har jeg for å bli gravid?

  1. Hei Kate
   Prøvene diner virker helt fine, selv om du nok er litt «overdosert» på Euthurax. Du har god eggreserve og normal FSH på adekvat lav østradiolverdi. Kan ikke se svar på LH men regner med at den også er lav og normal. Alder og prøver tilsier at du skal være på ditt mest fertile!

   1. Tusen takk for raskt svar, Terje 😊 Prøvesvar på LH var 5. Jeg har bestilt timen hos dere og håper å bli gravid snart. Godt nyttår til deg!

    1. Hei igjen Kate
     Regnet med at den lå omtrent der ja. Takk for hilsen og et godt fruktbart nytt år til deg.

 43. Hei, jeg blir 39 år om noen måneder og mannen vil fortsatt vente med å få barn. Han er like gammel som meg og har barn fra før. Jeg har ingen barn fra før, og har aldri vært gravid. Har endometriose som jeg er operert for og har hormonspiral Mirena for å holde dette i sjakk. Likevel har jeg lett menstruasjon hver måned i 7 dager, syklusen varierer fra 25-32 dager. Har tatt prøver på dag 21 av syklus som ble på 25 dager denne måneden. Prøvesvarene var:
  S-AMH: 7
  S-FSH: 1,2
  S-Østradiol: 0, 53
  S-Prolaktin: 746
  S-Progesteron: 29,4
  S- SHBG: 82
  Nå lurer jeg på om jeg kan feste lit til disse svarene tatt mens jeg har hormonspiral, på dag 21, ikke fryst ned? Og hvis så, hvordan er disse verdiene for en på min alder? Hvor mye kan jeg forvente at AMH går ned på et år? Og hvordan vurderer dere våre sjanser for å kunne bli naturlig gravide nå, eller om et års tid?

  1. Hei Sara, neida, det bare tar lang tid å komme seg igjennom alle kommentarene innimellom når det også er veldig mange pasienter. Skal se på spørsmålet ditt og gi svar snart. Beklager sen tilbakemelding!

  2. Hei Helene
   Prøvene sier at du gar hatt eggløsning, kanskje 5 dager tidligere. FSH lar seg ikke vurdere på denne tiden i syklus. AMH er ennå grei, selv om den kanskje er i nedre normalområde for kvinne i din alder.
   Bare ut fra alder er din sjanse for å bli gravid raskt fallende og dere bør nok finne ut av om dere skal ha barn sammen eller ikke. I fall dere skal ha barn sammen er det nok like godt å starte med de første. Du kan ha problemer knyttet til tidligere endometriose så det kan være smart å få gjort en ordentlig utredning hvor både livmorhulen og egglederne også blir sjekket. Partner bør også sjekkes.

 44. Hei,
  Jeg er en kvinne på 33 år som har ett barn på 2,5 år. Da jeg sist ble gravid gikk det med en gang. Nå har jeg og min mann forsøkt i ca. 6 mnd å få barn nr. 2 uten hell. Min mor kom i overgangsalderen da hun var 40 år, og Derfor har jeg vært til utredning hos volvat. AMH er lav (2) og FSH er 18 målt syklusdag 2, og østradiol er 0.13. Min mann har testet sædkvaliteten og denne var helt normal. Hva er våre sjanser for å få barn nr. 2 og kan IVF være noe for oss? Vi ønsker oss så fryktelig et til barn, men hvis det ikke er mulig må jeg legge det fra meg og leve videre. Vi er ellers friske og raske:) veldig takknemlig for svar

  1. Hei
   Alderen din er fin, men blodprøvene er ikke helt bra. Jeg vil anbefale IVF-behandling. Det vil være bedre og mer effektivt enn å fortsette på egen hånd. Utgangspunktet ditt er dårligere enn svarende til alderen, men sjansen for å lykkes er til stede.

 45. Hei!
  Jeg har hatt to IVF-stimuleringer som ikke har ledet frem til noen befruktede egg som kunne settes tilbake. Vurderer å bytte klinikk neste runde. Hvordan ville dere behandlet/stimulert en 27-åring med følgende verdier? Hans prøver er upåklagelige, jeg har ingen påviste sykdommer eller tilstander.

  TSH 1,3
  T4 14,5
  LH 13
  FSH 11

 46. Hei
  Mulighet for gravid med verdier AMH 0,4 , FMH 4 og østrediol 0,19 ?
  Jeg er 44 år og har 2 voksne barn.

  1. Hei har Spm om frukbarhet tok blodprøver 2 menstruasjon dag ,er 26 år :
   Fsh 5.1
   Østradiol 0.10
   Lh 2.3
   Progestrone <1.5
   Amh 26 pmol/l

 47. Hei. Da jeg var til dere å fikk en undersøkelse hadd jeg en amh på 0,5 lure da på om det er noen alternativer jeg kan prøve for å bli gravid?

 48. Hei!
  Er det normal for en kvinne på 30 år og ha AMH på 10,6 pmol/L?
  Min mor fikk meg som 37 åring.
  Jeg har i tillegg Hypothyreose og RA. Kan dette påvirke fertiliteten? Hva bør TSH og fritt-T4 ligge på?
  Burde jeg være bekymret? Jeg er så redd for å vente for lenge med å få barn, men vil ikke forhaste meg.

 49. Hei. Jeg er en kvinne på 21 år, vi har prøvd og bli gravide i ca 1 år. Vært imellom 4 aborter. Fra uke 5 til 8. Fått svar på min amh som var 75. Hva kan dette fortelle?

  1. Hei Silje Amanda. Det forteller at du har svært høy eggreserve, på nivå med det vi ser hos kvinner med PCO. Dersom du har hatt 4 aborter mellom uke 5 og 8 og du mener spontanaborter eller MA forteller det at du bør søke hjelp hos noen som kan hjelpe deg og din partner til å finne ut om det er noe som bør gjøres for å unngå at det skjer igjen.

 50. Hei,

  Takk for en fin side og mange gode svar. Jeg trenger å få litt tilbakemelding på noen resultater jeg har fått.
  Om ikke annet for å vite hva jeg har å forholde meg til 🙂
  Jeg er 39 og skal i gang med IVF forsøk. Jeg satset på at prøver fra juli 2017 holdt mål.

  Den gang hadde jeg
  AMH: 16
  FSH: 9
  LH: 3
  Østradiol: 0,15

  Er ikke sikker, men tror at disse ble tatt i dag 1 eller 2 av syklus.

  (En annen måling jeg hadde i 2016 viste
  AMH: 20
  FSH: 10
  LH: 4
  Østradiol: 0,12
  Også denne tatt dag 1 eller 2 av syklus)

  UL viste nå veldig få follikler. Og tok ny prøve.
  Nå viser AMH kun 9.. og jeg er ganske nedslått fordi den har sunket så drastisk.

  Men kan man si noe om eggkvaliteten ut ifra resultatene over?
  Hvordan vurderer du muligheter videre?

  Tusen takk for svar!

  1. Hei Ramona
   Prøvene dine fra juli 2017 og fra 2016 er meget bra. Du har god eggreserve og normal eggstokk kvalitet. Ul burde uansett vist flere antralfollikler i eggstokkene dine, men hvis undersøkelsen ble gjort sent i syklus, rett før eller etter eggløsning, vil antall follikler være lavere enn om målingen ble gjort tidlig i syklus. Mange sykehus har tatt i bruk en ny metode for måling av AMH og da endrer grensene seg også. Det er trolig grunnen til du fikk lavere verdi i siste måling, men det kan også være tiden i syklus da prøven ble tatt. Det viser seg, i motsetning til det vi trodde tidligere, at AMH kan variere betydelig i løpet av en syklus. Så jeg tror fortsatt du ligger godt an!

   1. Hei igjen Terje,

    Tusen takk for svar 🙂
    Når tenker dere det er best å ta amh prøven?

 51. Hei

  Jeg har nettopp hatt et mislykket forsøk- med icsi og donorsæd. Det endte med blastocyst score 4aa på 5 dag. ICSI fordi jeg har et noe hard membran på mine egg. Jeg trodde imidlertid det skulle funke denne gangen ettersom det ikke er funnet noe galt med mge. Grunnen til prøverør i utgangspunktet er dårlig sæd hos samboer. Jeg har ellers regelmessig menstruasjon, 38 år, slank, god form, ikke røyk, AMH 79. Er blitt utredet for PCOS, men det har jeg ikke. Har PCO. Eggene mine er tydeligvis av god kvalitet ettersom jeg fikk så gode blastocyster. 13 egg ut, 7 befruktet og 4 blastocyster. Kort protokoll med menopur. Jeg begynner å lure på om det noe i veien med min livmor- om jeg må begynne å undersøke noe der hvis det ikke er optimale forhold? Eller eventuelle andre tips som dere gjør i et sånt tilfelle? Burde jeg hatt en annen progesteron støtte enn crinone? Er det alderen min som taler imot meg her? At 4aa hos meg er ikke det samme som 4aa hos en 25 åring?

  1. Hei Ann Kristin
   Det som er sikkert er at flere av eggene blir genetisk unormale ved økende alder hos kvinnen. Det kan gi seg til kjenne selv etter dag 5, så kanskje er det forskjell på en 4AA hos en på 25 i forhold til en som er eldre. Det virker ikke som om du er utredet med sjekk av livmorhule og eggledere. I så fall tenker jeg at du bør få gjort det. Hvis alt er normalt og din alder ikke over 40 år kunne kanskje donorinseminasjon også været et alternativ for dere. Når det gjelder støttebehandling bed progesteron er nok Crinone, Lutinus og Duphaston likeverdig gode preparater.

 52. Hei! Jeg er ei jente på 23 år som sammen med min samboer er blitt utredet for ufrivillig barnløshet. Min kjæreste var blant annet hos dere og tok prøver, mens jeg har vært hos Ellen i Kristiansund. Vi har allerede vært gjennom et ICSI-forsøk, som dessverre ikke gikk slik vi hadde håpet. Nå er vi i gang med runde nr 2, men har møtt på noen spørsmål på veien.

  På første forsøk brukte jeg 12 mg rekovelle over 12 dager. Dette resulterte kun i 3 egg, hvorav ett ble befruktet og satt inn. På vårt 2 forsøk økte vi dosen med rekovelle til 24 mg, som jeg nå har gått på i totalt 8 dager (skal ta en dose til i morgen, søndag, og på ultralyd nr. 2 på mandag). Første ultralyd vistes kun 2-3 follikler. Disse var samlet på samme side, altså den ene eggstokken hadde ikke produsert noen egg denne gangen. Hva kan dette bety, og er det normalt at det bare produseres egg på en side? På forrige forsøk hadde jeg 2 follikler på hver side, så dette overrasket meg litt.

  Jeg ble også fortalt at jeg har uvanlig lav eggreserve i forhold til alderen min, og at jeg sannsynligvis vil komme unormalt tidlig i overgangsalderen. Jeg har alltid sett for meg å ha 2-3 barn, men det begynner å gå opp for meg at dette kanskje vil bli vanskelig å oppnå med våre verdier (kjæresten har også veldig dårlige svømmere)? Kan du si meg noe om hva jeg egentlig kan forvente meg fremover, og hvilke utsikter har vi til å lykkes med å få barn? Og hvor kritiske er egentlig tallene våre? Det synes jeg er vanskelig å finne et skikkelig svar på.

  De verdiene/prøvene jeg har fått skriftlig er følgende:
  – Fritt tyroksin: 14,4 pmol/L
  – FSH 12,2 IE/L
  – LH: 5,6 IE/L
  – Prolaktin: 192 mIE/L
  – THS: 1,52 mIE/L
  – Østradiol: 0,13 nmol/L

  Kjæresten har følgende opplysninger om sin sædprøve:
  – Volum: 4>1,5 ml
  – Spermiekons: 2,57>15 mill/mL
  – Totalt antall spermier (mill): 10,28>39 mill
  – Motile sperm (A+B) mill/mL: 0,18
  – Prog.motile sperm (P) mill/mL: 0,18
  – Motive sperm (A+B) %: 6,92
  – Slow (C) %: 0
  – Immotile (D) %: 93,08
  – Progressive (P) %: 0,18
  – Aggresjon (0-4): 0
  – Viskositet (1-3): 1

  Ellers har jeg regelmessig menstruasjon, og en syklus på 30-31 dager. Jeg er ellers frisk, og har genrelt god helse med et normalt kosthold. Jeg er litt tynn (51kg, 172 høy), men det har jeg alltid vært, så har hverken lagt på meg eller slanket meg de siste 5-8 årene hvis dette har betydning.

  Håper dere har tid til å gi meg et bilde av realiteten og hva vi kan forvente oss videre.
  Mvh. Mari.

  1. Hormonprøvene dine er normale, eller med en tendens til lett forhøyet FSH om østradiolverdien hadde vært litt lavere (0,10 eller lavere). Som du selv sier så er sædkvaliteten til partner kraftig nedsatt. Du utvikler få egg på høye doser FSH (Rekovelle). Din AMH er lav, men hvor lav sier du ikke noe om. Uansett er du en «low responder» med tegn til lett nedsatt eggstokkkvalitet. Du bør fortsette forsøkene med å hente ut egg og få dem befruktet med partners sædceller med ICSI.
   I deres tilfelle kunne det vært aktuelt med duo-stim, at vi henter ut egg to ganger i samme behandlingssyklus. Det oppfattes som den mest effektive måten å få flere egg fra kvinner med lav eggreserve. Flere egg gir større sjanse for nedfrysing av embryo, som senere kan brukes i fryse / tine – sykluser. Vitrifiserte embryo blir ikke eldre og gir samme sjanse for graviditet senere som på ferskforsøket.

 53. Hei!
  Kvinne 34 år. Endometriose grad 3.
  Har tatt prøver på syklusdag 1-2 ( spottet første dagen)
  Amh= 12
  S-FSH= 3
  S-Østradiol= 0.30
  S-LH= 6

  Hvilke muligheter har jeg?
  Hva tenker du om mine sjanser ved IVF?

  Amh-verdiene mine har blitt målt:
  Høst 2013: 48
  Høst 2015: 36
  Høst 2017: 12

  Hvor mye tid har jeg? 1-2 år? Vil jeg komme tidlig i overgangsalder?
  Kan reduksjonen i amh verdien skyldes 2 endometrioseoperasjoner med fjerning av endocyster på eggstokkene?
  Skal operere igjen før jul og lurer på hva dine tanker er om det? Bør jeg gå direkte til IVF? Har små cyster og oppblussing av endometriose.

  1. Nå vet jeg ikke hvor mye endometriose du har i eggstokkene, men i utgangspunktet vil jeg tro at det kunne vært lurt med IVF i lang protokoll (nedregulering for å stagge endometriosen) og uthenting av egg, en eller flere ganger før du eventuelt igjen opereres for endometriosen. Du kan velge å fryse alle embryoene for senere tilbakeføring etter operasjonen eller vente med operasjonen til etter en eventuell graviditet. Et svangerskap er god behandling mot endometriose.

 54. Hei, jeg er 24 år og har i et halvt år (siden jeg sluttet på ppiller) hatt en del rare greier. Jeg har mistet mye hår, særlig i vikene. Jeg har gått opp en del i vekt, jeg har av og til fått veldig høy puls og jeg har fått «hjertebank». Plaget mye med hodepine. Får også veldig ofte hovne fingre, særlig på morgenen. I tillegg har jeg følt meg veldig trøtt, kan fint sove 14 timer i strekk. Har hatt mye humørsvingninger. Jeg har mensen ca. hver 14. dag, men ofte veldig sparsomt og kun et par dager. Ultralyd på syklus dag 12 viste at jeg ikke hadde noen modne eggposer. Ett skilte seg ut som større og var 0,8 (gynekologen sa den burde vært ca. 2). Ultralyd viste også ekstrem tynn slimhinne i livmor. Gynekologen sa det ikke virket som jeg hadde eggløsning og at jeg hadde en slags hormonforstyrrelse/ubalanse. Tok videre blodprøver på syklus dag 1. Amh verdien min var 16. Fsh 7 og østradiol 0,09. Bmi da jeg sluttet på ppiller var normal, nå lett overvektig. Gått opp 7 kg på 6 mnd. Blodtrykk normalt.

  I utgangspunktet passer det ikke med barn enda, men er veldig redd for at jeg skal slite med det når jeg om feks. 2-3 år har lyst. Har samboer som jeg har vært sammen med lenge og vi vet vi vil ha barn, men det hadde passet bedre om noen år. Hva tror du «feiler» meg og hvordan er utsiktene mine for å bli gravid? Bør jeg gjøre noe for å rette opp i hormonene mine? Kan jeg trygt vente noen år med å prøve å få barn?

  1. Hei K24
   Det høres ut som om du kan ha en eller annen hormonubalanse. FSH verdien er helt normal på lav østrogenverdi og AMH – verdien er normal, så det virker som at du trygt kan vente noen år med å få barn, så ung som du er i tillegg. Be fastlegen utrede hormonene dine eller henvise deg til en endokrinolog for en ordentlig sjekk. Hvis alt er OK bortsett fra at du ikke går i syklus og har lave østrogener vil jeg anbefale at du
   blir stående på p pille fram til du ønsker å få barn og så får vi ta det derfra når den tid kommer.

 55. Hei!
  Jeg er en kvinne på 36 år som på 4. ICSI fikk en sønn sommeren 2015. Grunnen til at vi måtte hjelp var at min mann har redusert sædkvalitet. Vi er i gang med søskenforsøk, men de to første forsøkene (ett frys og ett avbrutt pga dårlihg stimulering) har ikke vært vellykket. Jeg tok nå blodprøver på dag 4 i syklus (grunnet helg imellom), og dette var resultatet:
  TSH: 1.2
  Fritt T4: 15.8
  FSH: 13
  LH: 5
  Østradiol: 0.17
  AMH: Ikke klart ennå
  Vi er selvfølgelig bekymret grunnet sædkvaliteten og min alder, men jeg håper vi kan lykkes med nytt ICSI etterhvert. Hvordan anser du at våre sjanser er mtp disse prøveresultatene?

  1. Glemte å skrive at jeg også hadde et søskenforsøk for 1 år siden hvor jeg ble gravid men mistet dessverre i uke 10. Jeg måtte ha en utskrapning som følge av dette.

  2. Hei Linn
   Slik jeg ser det er eggstokkfunksjonen noe mer nedsatt enn forventet ut fra alder. Det kan være av betydning for stimuleringen og for kvaliteten på eggene dine. Jeg mener likevel at dere bør ha en rimelig sjanse til å lykkes, men det kan kanskje kreve noe flere tilbakesettinger enn da eggstokkene var noen år yngere. AMH vil si noe om hvor mange egg du kan forvente å få hentet ut ved hver stimulering.

   1. Hei! Jeg er en kvinne som fyller 40 år nå i september. Var hos gynekolog for litt siden og har nå fått svar på hormonprøvene mine. Fikk et nedslående svar på AMH 0,66. De andre hormonprøvene var; FSH 1,6. LH 1,5. Østradiol 0,74. Prolaktin 263. Er alt håp ute for meg å bli naturlig gravid eller på noen annen måte? 🙁

    Hilsen en meget trist og lei seg kvinne.

    1. Hei Trine
     Du har for så vidt grunn til å være bekymret over AMH-vedien din og du bør ikke utsette det med å prøve å bli gravid om du er i en slik fase nå. Din basale FSH, som sier noe om kvaliteten på eggstokkene kan jeg ikke si noe om da østradiolverdien er for høy. Prøven virker å være tatt nær midtsyklus heller enn på dag 1 – 2. Var det en unormal syklus? Hvis prøven blir tatt på dag 1 – (2) i syklus når østrogenverdien er på sitt laveste (0,10 nmol/l) vil du få et svar på din basale FSH. Hvis den ikke er over 12,5 IE er den normal. Høyere verdier gir lavere sjanse for å lykkes. Om FSH-verdien er normal eller bare lett forhøyet og du er i en prøvefase og i et etablert forhold vil jeg anbefale dere IVF for maksimal sjanse til å få ut og befrukte noen av eggene som du fortsatt har igjen.

     1. Hei Terje og takk for svar. Det viste seg at prøvene ble tatt ca. i midtsyklus istedenfor syklusdag 1-2. Syklus har vært litt rar de siste 2 mnd. Har nå tatt nye prøver som heldigvis ble tatt på riktig syklusdag 1-2. AMH viste denne gangen 0,85 og de andre hormonprøvene var helt normale ut fra gynekolog på klinikk. (Har ikke fått tilsendt eksakte svar på hormonprøvene enda) Vi ble anbefalt 1 IVF forsøk og jeg og samboer går selvfølgelig for dette! Vi er veldig spente for vet det ikke er noen garantier, men krysser alt vi har for å få oppleve livets unnder <3 Har dere opplevd vellykket forsøk på 1 IVF forsøk? Mvh Trine

      1. Hei Trine
       Klart vi har opplevd vellykket 1. forsøk. Men, du skal ikke bli for skuffet om du ikke lykkes med en gang.

 56. Hei:) jeg er 32 år, og med fast jobb , mann og rekkehus på plass passer det nå å få barn.

  Er normalvektig men har aldri hatt regelmessig menstruasjon. Gyn sa pcos. Blodprøver viste : S-TSH: 1.66 S-fritt t4: 13.7 S-Fritt: 5.2 S FSH: 5.2 S-LH : 18.3 S-Prolaktin: 320 S-østradiol: 0.16 S-progesteron <1.5 S-testosteron: 1.2 SHBG: 30 S-antimüllerhormon 141.

  Ut i fra funn på innvendig ultralyd ga gyn meg letrozol enkeldose. Når prøvesvarene kom ringte hun og sa jeg måtte bestille time for ultralyd når jg tok letrozol og gjorde forsøk da det var stor sjanse for overstimulering ved så høy AMH.

  Kan du si noe om hvordan blodprøvene mine ser ut, sånn ellers? Og om jeg fortsatt har en sjanse til å bli gravid. Jeg har vært uten prevensjon i snart 1 år, men kun hatt 2 menstruasjoner.

  1. Supplerende info. Fikk skrevet ut letrozol nylig, så har ennå ikke startet opp med det. Hilsen Johanne

  2. Hei Johanne
   Diagnosen PCOS stemmer nok den. Årsaken til at du ikke går i syklus skyldes nok den høye LH-verdien som virker som en brems på eggutviklingen. Synes det er greit å begynne med Letrozol for å se om den enkle stimuleringen kan løsne på bremsen og gi eggutvikling. Ultralydoppfølging mener jeg er nødvendig uansett for å følge med at det utvikler seg en dominant follikkel og bedømme når du kan forvente eggløsning. Vi pleier å gi en eggløsningsprøyte når eggsekken er stor nok (18 – 20 mm) for å sikre at eggløsningen vil skje, slik at dere kan planlegge ut fra det. Normalt sjekker vi mannens sædkvalitet og om kvinnen har åpne eggledere før vi starter stimulering for å sjekke at det ikke foreligger tilleggsfaktorer som gjør det nødvendig med mer avansert behandling. Du bør absolutt ha mulighet til å få barn, ved enkel stimulering eller ned prøverørsbehandling hvis det foreligger tilleggsfaktorer som gjør det vanskelig å bli gravid.

 57. Hei!

  Jeg er 37 år og har prøvd å få barn i ni måneder. Jeg ble gravid første prøvesyklus, men mistet raskt (omtrent samtidig som jeg skulle hatt mensen). Jeg ble deretter gravid på nytt rett etterpå (uten mens først) og mistet igjen ca 5+0. Jeg ble så gravid enda en gang uten mens mellom og gikk da til uke 11+0 før det ble oppdaget at det var en MA og embryoet hadde stoppet å utvikle seg 6+3. Etter to medisinske aborter + utskrapning (for samme MA), brukte jeg noen måneder før jeg ble gravid igjen. Begynte da å blø 5+2 og siden livmoren var tom, sa gynekologen at det var en spontanabort. Fem uker senere, viste det seg at det ikke var en spontanabort likevel, men et ekstrauterint svangerskap og jeg har nå akkurat fjernet den ene egglederen.

  Som du skjønner, blir jeg veldig lett gravid, men mister igjen. Har tatt en privat utredning av både meg og mannen og alle prøver er normale, men AMH er på 5 og dermed litt lav. Tenker du at IVF/ICSI vil kunne hjelpe oss med å få barn, eller vil det ikke være noen hjelp i det og vi like godt kan forsøke igjen på egenhånd?

  AMH 5
  S-FSH 7,8 IE/L
  S-LH 4,6 IE/L
  S-Progesteron 0,9 nmol/L
  S-SHBG 102 nmol/L (hadde fortsatt hcg i blodet da jeg tok prøven)
  S-T4 fritt 14 pmol/L
  S-TSH 2,0 mIE/L
  S-Østradiol 0,23 nmol/L

  Håper på svar!

  1. Hei Anna
   Du høres ut til å være veldig fruktbar. Det kan tenkes at livmoren din er litt ukritisk når det gjelder hvor god kvaliteten er på det embryoet som den tillater å feste seg. Hos ca. 30 % av de som opplever hyppige tidlige opphør av graviditeten kan det være tilfelle. Normalt greier livmoren å skille mellom embryo med god kvalitet og embryo med dårlig kvalitet. Hvis den gjør det kan det ta litt lengre mellom hver graviditet, men de utvikler seg oftere normalt. Hvis livmoren er mer ukritisk kan kvinnen bli oftere gravid, men opplever flere graviditeter som stopper pga at genetisk unormale embryo startet å utvikle seg men stoppet. Din AMH er normal, men relativt lav. Jeg mener at IVF vil være en god behandling for dere. Da kan embryoet vise sine kvaliteter og evne til å overlege i inntil 5 døgn i laboratoriet og embryologen kan velge ut det mest normale med best kvalitet å sette tilbake. Sjansen for en normal graviditet bør da være høyere.

   1. Tusen takk for svar! 🙂

    Dersom vi går for ivf, tenker du at det da er viktig å dyrke embryoet så lenge som mulig/fem dager for å være sikre på at vi får det beste? – Eller er det da stor sjanse for at alle embryoene dør underveis slik at det ikke blir noen igjen til å sette inn? Vil de som eventuelt dør i løpet av de fem dagene uansett ha dødd i livmoren hvis de hadde blitt satt inn tidligere? Ser man om man bør sette inn et embryo tidligere hvis man i utgangspunktet har planlagt fem dagers dyrkning (for å forhindre at alle går til grunne)? Hvor mange dager trengs for å se om det er noe galt med embryoet eller kan man egentlig ikke se det uansett? Vil jo gjerne ha størst mulig sjanse for å bli gravid og størst mulig sjanse for at graviditeten opprettholdes…

    Jeg har forstått det som at jeg ikke kan regne med å få ut så mange egg ved ivf, siden antral follikeltelling (eller hva det nå kalles) har vist fem og sju egganlegg de to gangene jeg har vært hos gynekolog som har sett etter det og AMH-verdien min er fem. Hvor mange egg kan jeg eventuelt regne med å få ut da ved stimulering?

    Håper du vil svare! 🙂

    1. Hei Anna
     Med AMH omkring 5 kan du vel regne med et sted omkring 5 egg. Om noen av embryoene dør som følge av å bli dyrket lenge utenfor kroppen kan nok tenkes, men trolig ville de stoppet opp etter noen dager om de ble satt inn tidlig. Sjansen for å bli gravid i den aktuelle syklusen er størst ved å sette tilbake dag 5 embryo, men risikoen er at det ikke blir noe å sette tilbake fordi ingen utvikler seg til en høykvalitets blastocyst. Embryoene vurderes kontinuerlig og unormal utvikling kan oppdages på hvilket som helst stadium.

 58. Hei!
  Jeg tok AMH-prøve idag, på sykehus (Volda). De skulle sende den videre til St.Olavs.
  Jeg spurte om ikke den måtte fryses, men fikk da til svar at det ikke er så lenge siden de sluttet med det. Stemmer dette?

  Har også tatt FSH (6,6) og LH (9,1) på syklusdag 3, ser dette greit ut? Jeg er 26 år.

  1. Hei Hanne G
   Det stemmer at prøven ikke trenger å fryses. Din FSH og LH virker grei, men med forbehold, da jeg ikke vet hva den samtidige østradiol-verdien var.

   1. Takk for svar! Østradiol har ikke blitt testet, men det er ingen indikasjoner på at jeg skal ha fertilitetsproblemer. Jeg tar prøvene pga IUI-D i Danmark.
    Ble gravid i desember, på første forsøk, men mistet i midten av februar.

    1. Hei Hanne. Den er god, men østradiol hører med om man tar hormonstatus. Uten den kan man ikke vurdere eggstokk kvaliteten. Det er nå min oppfatning. Flott AMH forresten!

 59. Hei.

  Jeg prøver å bli gravid og har tatt blodprøver for å teste østrogennivå og progesteron-nivå. Resulatet sier meg veldig lite:

  S-Progesteron <3 nmol/L foll.fase0,10 syklusavh

  Er dette normalt? Prøvene ble tatt på syklusdag 6

  Takk 🙂

  1. Hei Hanne
   Mener du at på syklusdag 6 var østradiol 0,10 nmol/l og progesteron < 3nmol/l? I så fall er din østradiol lav for å være på dag 6, noe som kan være normalt hvis du har lang syklus. Progesteron skal være lav tidlig i syklus, den stiger først etter eggløsning og bør måles sent i syklus, mellom syklusdag 20 – 24 avhengig av sykluslengden for å bekrefte om det har vært eggløsning.

 60. Hei! Jeg lurer kort sagt på sannsynligheten for om jeg kommer til å lykkes med IVF. Jeg er 42, blir 43 om 2 mnd. Jeg ble gravid naturlig da jeg var 40,5 år, men spontanaborterte i uke 11 ca. Etter det har jeg ikke egentlig hatt noen reelle naturlige forsøk, siden det viste seg at han jeg var sammen med hadde dårlig sædkvalitet (vi prøvde 8 ganger etter spontanaborten). Nå har jeg siden nyttår hatt 3 inseminasjoner og 1 IVF forsøk i Danmark. Vet enda ikke resultatet på IVF-forsøket, men begynte å spotte rosa i dag (noe jeg alltid gjør før mensen), så antar resultatet blir negativt. Prøvene mine på dag 4 i syklus fra november 2016 viser bl.a. AMH 17 (var 19 i oktober 2015), FSH 5, Østradiol 0,23. Slik jeg har forstått det så er AMH verdien min ganske bra. Jeg lurer da på om det ikke bør være en liten sammenheng mellom høy amh og god eggkvalitet? Antar at AMH kan si noe om når jeg kan forvente overgangsalder, og at hvis det er mer enn ti år til så burde jeg kunne anta at i hvert fall noen av eggene er bra? Tror min mor fortsatt hadde mensen da hun var 54 el 55. Det sies jo at IVF skal forlenge den fruktbare perioden, så siden jeg ble gravid naturlig da jeg var 40, burde det jo kanskje gå med IVF litt til?

  1. Tilleggsopplysninger: Forsøkene i Danmark har til vært med donorsæd. Ved IVF forsøket fikk jeg ut 6 egg, hvorav 3 ble befruktet. 1 av dem delte seg perfekt og ble satt tilbake. De to andre skulle vurderes for videre utvikling til blastocyst og nedfrysning, men det gikk altså ikke. I følge legen så kan det bli bedre resultat hvis jeg bytter medisin.

  2. Hei Kari
   Du virker å ha godt med egg fortsatt. Trolig er FSH fortsatt normal også. Alderen er likevel, i seg selv, en begrensende faktor vi må regne med som viktig. Antall egg med genetiske defekter er nok rimelig høyt. IVF er nok den metoden som vil gi deg høyest sjanse til å lykkes da det gir mulighet til å velge det beste embryoet å sette tilbake. Forslagsvis bør de dyrkes til dag 5, blastocyst, før tilbakesetting for å luke ut de som vil stoppet på dagg 3 eller 4.

   1. Tusen takk for svar. Det jeg lurer på er om det er vanlig å ha godt med egg og at ingen kan brukes? Jeg vet veldig godt at alderen er av meget stor betydning, men er det slik at det ikke er mulig å anta noe som helst på bakgrunn av prøvene mine? Jeg får liksom følelsen av at så lenge alderen min er som den er så har prøveresultatene ingen betydning, og det gjør meg veldig bekymret.

    1. Hei Kari
     Jeg kan godt forstå at du blir bekymret, men det er slik at prøvesvarene kan være normale på tross av aldersbetingede forandringene i eggenes genetiske innhold. Slik er det bare. Står fast på tidligere anbefaling.

 61. Hei, Jeg er ei jente på snart 31 år, jeg har fått målt AMH verdien min til 4 og 5. FSH verdi til 9 (eller 8,5 jeg husker ikke helt) Jeg har også fått målt om jeg har hatt eggløsning og det har jeg hatt. Jeg har en sønn fra før, og vært gravid 3 ganger de siste 3 årene, men mistet før uke 5. Tror du det er sjans for oss å lykkes med IVF?

  1. Hei Camilla
   Det begynner å skrante med egg-reserven (AMH). Om eggstokk-kvaliteten er normal (FSH) kan jeg ikke si noe sikkert om, da jeg ikke vet østradiolverdien. Ut fra din alder vil jeg anta at kvaliteten er normal og i så fall tror jeg at IVF kan være en god behandling. Du vil kunne få ut flere egg og få satt tilbake et embryo med god kvalitet og slik ha høyere sjanse til å bli gravid enn i en naturlig syklus. Er du riktig heldig kan du få fryst ned ett eller noen gode embryo til senere bruk.

 62. Hei,

  42 år, ikke værr gravid før, ingen partner. Fikk beskjed om å ta prøver 4. dag i syklus og så ca 2 uker etterpå (5 dager før neste menstruasjon)

  Resultat 4. dag:
  AMH 2
  FSH 7,5
  Østradiol 0,50

  Resultat 22. dag:
  AMH 6
  FSH 5,9
  Østradiol 0,49

  Alder er selvfølgelig en faktor. IVF-klinikken i Danmark mener at AMH på 2 betyr at jeg ikke kan bli gravid. Min egen gynekolog ga beskjed om at AMH på 6 var helt i orden (nevnte ikke den på 2) Har lest at AMH holder seg stabilt gjennom syklusen men det virker ikke å stemme for min del.

  Har adherranser fra endometriose i venstre eggleder og har fått beskjed om at den «ikke fungerer». Kan det ha noe å si ifht AMH prøver?

  1. Hei Anne
   Dette høres merkelig ut, AMH skal ikke endre seg så mye i løpet av noen dager, den er relativt stabil over tid. Det er heller ikke vanlig å måle AMH flere ganger i samme syklus. Din østrogenverdi er like høy på dag 4 som på dag 22, det er heller ikke vanlig. Det er ikke mulig å si noe om din basale FSH og dermed eggstokk kvaliteten pga den høye østradiolverdien. Det er mulig jeg tar feil, men kanskje du burde bli vurdert av gynekolog med spesiell kompetanse på utredning av barnløshet før du tar endelig beslutning om veien videre. Det er ikke umulig å bli gravid selv med lav AMH, om kvaliteten på eggene er god, det har vi flere eksempler på.

 63. Hei
  Jeg er 33år, blir 34 i sommer. Har forsøkt å få barn i ca 4 år. Har hatt 4 forsøk på ivf, hvorav forsøk 1 ble avbrutt etter at det ikke kom ut egg, forsøk 2 ble gjennomført og fikk ut rundt 12 egg og ett egg satt tilbake uten å bli gravid, forsøk 3 fikk ut 5/6 egg men de var imodne så ingen ble satt tilbake, forsøk 4 ble gjennomført og et perfekt egg ble satt tilbake og resulterte i kortvarig graviditet (1 uke) før blødning kom.
  Har også blitt gravid ca 4 ganger naturlig senere år, men det resulterer i sa i senest uke 8. Tok også abort kirurgisk i 2010. Problemet virke å være at ingenting fester seg godt nok.
  Har også gått i 2 år til oppfølging pga knute i skjoldbruskkjertel, hvorav ul blir tatt, men det virker å være fint og de kaller det knutestruma.
  I forkant av neste ivf runde har det blitt tatt flere blodprøver og gentesting som ser ut til å være bra. Men jeg bekymrer meg for min AMH som har gått fra 6 til 3 på 1,5 år. Siste prøver ble målt 27/2-17 på syklusdag 3 og viser
  TSH – 0,31
  FT4 – 17
  Østradiol – 0,06
  FSH – 8,6
  LH – 5,2
  Prolaktin – 230 x 10E-3 IU/L
  Testosteron -1,2
  SHBG – 33
  Vit B9(folsyre) – >45
  Homocystein – 7

  Blodprøver målt 14/2-17
  Progesteron – 5,7
  Anti tpo- <10
  Androstenedion – 4.2

  Hvordan tolker du prøvene mine og mine utsikter ? Mannen er frisk og alt ok med hans prøver, jeg er også frisk.

  1. Hei M
   Hormonprøvene på dag 3 ser bra ut. Du har en normal FSH tidlig i syklus som betyr at eggstokk kvaliteten bør være bra. AMH er lav for din alder, så eggreserven er lavere enn forventet. Du har fått satt tilbake to ganger og ble kortvarig gravid etter den siste. I tillegg har du hatt flere graviditeter på egen hånd som det ikke har blitt noe av. Det er vanskelig å si noe om dine utsikter til å lykkes med barneprosjektet, men jeg tror det kunne være grunn til å få sjekket livmorhulen med vannscanning før nytt forsøk for å sjekke at alt er i orden der etter aborten i 2010. Tror også jeg ville sjekket deg for koagulasjonsforstyrrelse og autoantistoffer for å se om det er noe som kan rettes på. Om alt er normalt må du bare forsøke nytt forsøk i håp om å treffe ”gullegget”.

 64. Hei.

  Jeg har tatt en del prøver i forbindelse med prøverør, men syns det er vanskelig å lese prøvene.
  Fikk målt AMH til 62,2, gynokolog skriver i brevet at dette er en normal hormonprøve. Men når jeg leser på nett, er jeg under den oppfatning at dette er veldig høyt? og at det er muligheter for psco?
  Tok også disse prøvene:
  FSH – 9 U/L
  LH – 12 U/L
  Progesteron <3nmol/L (referanseområde: foll.fase<3,lut
  Prolaktin- 171 mU/L
  Østradiol – 0.13 nmol/L

  Hva betyr disse?

  1. Hei Silje
   Du virket å kunne ha et «snev» av PCOS ut fra verdien av AMH og forholdet mellom LH og FSH. Dersom du er inne i en prøverørsprosess bør ikke det være noe problem. Jenter med PCOS vil i tillegg gjerne ha lav verdi for SHBG og normal eller forhøyet testosteron og / eller androstendion.

 65. Hei.
  Jeg er en 27 år gammel kvinne som fikk diagnosen PCOS i mai grunnet behåring og eggstokker med 10-12 cyster hver. Jeg går p piller, men når jeg ikke gikk på dem kom alltid mensen som normalt (sist gang i desember 2014). Jeg tok blodprøver i medio mai når jeg var midt p pille brettet. Svarene ga:
  S-AMH 68 pmol/l.
  S-SHBG 80 nmol/l
  S-Østradiol <0,06 nmol/l
  S/P TSH 1,5 mIE/L
  SP FSH 4,5 IE/L
  SP LH 4,8 IE/L
  De andre prøvene viste normalt blodsukker, triglyserider, kolesterol. Ingen tegn til insulinresistens eller diabetes.

  Hva sier disse verdiene? vil jeg trolig få problemer med å få barn med PCOS, og disse veridiene på prøvene? Prøvene ble tatt p piller om det har noe å si(midt på brettet). Vi har ikke prøvd å få barn ennå, men om prøvene indikerer at jeg blir å få problemer må vi revurdere det. Jeg er en aktiv løper (rundt 40-50km i uka) og er normalvektig (163cm, 65kg. Mye muskler). Jeg ble da ganske trist over å få diagnose der overvekt, livstil og insulinresitens ble beskrevet som årsaker til sykdommen.

  1. Hei kvinne 1989
   AMH høyere enn 60 pmol/l kan være knyttet til PCOS. Blodprøvene ellers er som forventet hos kvinne på p piller. Det finnes også slanke PCOS-kvinner. Hvor lett det vil bli for dere å bli gravid vil avhenge av hvordan syklusen blir når du har sluttet på p pillen. Om du får regemessig syklus og alt annet er i orden har du normal sjanse til å bli gravid. Om syklusen blir lang eller svært uregelmessig kan det bli vanskelig å finne tidspunktet for selve eggløsningen. I så fall finnes det relativt enkle metoder som kan være med å regulere syklusen og eggløsningene. Du har ingen tidsnød med å prøve å bli gravid, men det kan være greit å sjekke om din partner har normal sædkvalitet og at du har normal livmor og åpne eggledere, slik at dere kan få den rette hjelpen som gir høyest sjanse til å bli gravid allerede fra starten.

 66. Hei. Nyere forskning har vist at kvinner som tar p-piller, får mindre eggstokker enn kvinner som ikke gjør det. Også AMH blir ca 19% lavere om man måler verdien av AMH når man bruker pillen. Også legeforeningen støtter seg til dette, og dier at man ikke kan stole på en AMH verdi målt mens man ennå bruker/nettopp hadde sluttet på p-piller. Hvordan stiller du deg til dette?
  Er selv 35 år, brukt p-piller i 12 år. Ingen barn. En SA i uke 5. Fikk målt min AMH verdi til 3,3 da jeg akkurat hadde sluttet på pillen. Hilsen en som støtter seg iherdig til overnevnte forskning 🙂

  1. Hei Trude80. Når «Nyere forskning sier at» vil det som regel etter kort tid komme ennå «Nyere forskning » som sier noe helt annet.
   Jeg tror gjerne at oppfatningen om at AMH er uavhengig av andre forhold ikke er riktig. Vi ser ikke sjelden at AMH varierer kraftig hos samme kvinne i prøver tatt med relativt kort mellomrom. Den kan både bli målt til lavere eller høyere verdier. AMH er altså ikke så stabil som vi trodde i starten. Dersom din AMH skulle være 19 % for lav pga p pillen skulle den være 3.9 pmol/l etter at du sluttet med p pille. Dette er uansett en lav verdi for en kvinne på din alder, som du må vektlegge når det gjelder å planlegge når du ønsker å bli gravid.

 67. Hei
  Først litt bakgrunnsinformasjon:
  Jeg og samboeren har prøvd å få barn i snart 3 år nå.
  Gått til utredning hos gynekolog og har ikke fått noe svar på hva som er årsaken til at vi ikke får det til på naturmetoden.

  Mannen(30år i 2015, BMI 28) tok en sædprøve i august der bevegelighetsgraden var 1-2(normalområde var 3-4), ellers alt ok. Ny sædprøve ved oppstart IVF i mai 2016 og da er alt i topp stand iflg embryolog på ivf-klinikken.

  Kvinnen(27år i 2015, BMI 23) har varierende lengde på syklusene fra 36-47dager. Stabil lutealfase 13dager.Har fulgt temperaturen stort sett hver syklus i vertfall 2år, får markant stigning i lutealfasen. Prøvd pergo laveste dose uten effekt på syklus. Gikk rett over til femar 2,5mg, eggløsning(EL) på dag 13 og ble gravid i første syklus, men mistet i uke 5+2. Forsøkte samme styrke senere, men fikk da 40dagers-syklus. Doblet dosen i tre sykluser senere og da EL på dag 14-18, og vet vi har »truffet rett» med samleiene vertfall to av disse tre siste syklusene med femar.

  Blodprøver av kvinne:
  AMH: 15,6 ( tatt 28.07.15/ 4.syklusdag)
  25-OH-Vit D: 35(07.04.14)-112(19.08.14)-63(28.07.15) Tatt tilskudd i 2014 og tar tilskudd nå.
  Ferritin: 6(13.03.14), 28(02.04.14), 54(13.10.14), 44(28.07.15). Tar tilskudd med jevne mellomrom.
  Østradiol: 0,15 (28.07.15/4 syklusdag))
  FSH: 6,0 (28.07.15/4.syklusdag)
  LH: 1,6 (28.07.15/4 syklusdag)
  Progesteron: <1(02.04.14). Tok også denne rett etter eggløsning samma syklus som jeg ble gravid og gynekologen sa da at den var ''veldig fin'' uten å nevne noe spesifikt tall.
  Prolaktin: 190 (02.04.14)
  Testosteron: 1,6 (02.04.14)
  SHBG: 59 (02.04.14)
  Fri androgen inde: 2,7 (02.04.14)
  TSH: 3,35(02.04.14). 4,10(13.10.14)
  T4-fritt: 14(02.04.14), 12(19.08.14), 13(13.10.14)
  T3-fritt: 5,1(13.10.14)
  Anti-TPO: <3
  C-peptid: 246 (02.04.14)
  Vit B12: 357(02.04.14), 474(28.07.15)
  Folat: 12,1 (13.03.14), 17,1(28.07.15). Tar tilskudd daglig nå.

  Så til det jeg egentlig vil spørre om:
  Har nylig vært til første IVF-forsøk. UL fredag og uttak mandag. På UL var det sett ca 13 stk 17-20mm follikler. Var stimulert med Puregon 150ie fra 14.mai-20.mai. Orgalutran 0,25mg fra 18.mai til 21.mai. Ovitrelle 250mcg kl 00:30 22.mai. Og oppmøte til uttak 23.mai kl 11:30, selve uttaket var nærmere kl12 tenker jeg.
  Ved uttak fant de store fine follikler, men alle var tomme! Ble forsøkt å flushe/skylle vertfall 1 gang som jeg fikk med meg, men ingen egg ut til tross for dette.

  Fikk ikke noe godt svar på hva som kunne ha gått galt, ''sånn som kan skje'' sa de.
  Kan det være at jeg ikke har respondert på ovitrellen så eggene ikke har modnet? eller at det var gått for kort tid fra eggløsningssprøyte til uttak? (35-36timer).
  Hvordan kan det ha seg at alle de 13 store fine follikler er tomme?

  1. Hei Martia
   Det er ikke normalt at alle follikler er «tomme», med de bra verdiene du har både når det gjelder eggstokkenes kvalitet og eggreserven. Noen ganger, når eggløsningssprøyten ble satt et døgn for sent, 12 timer før selve egguthentingen, har vi opplev det samme, at det ikke kom egg ut fra noen av eggsekkene. Slik jeg forstår skjedde ikke det hos deg, og derfor har jeg ingen god forklaring på det som skjedde dere.

 68. Hei. Har prøvd på nr 2 i ett år nå med ny mann. Sønnen er 5. Har målt hormoner og alt ok. Undersøkelse av eggledere med saltvann ok. Progesteron etter el ok. Er 25 og mannen 39. Sædprøven derimot viser totalt i hele prøven 21 mill motile sædceller og 11 mill progressivt motile. Stod ikke noe om formen på di. Ble henvist videre til ICSI. Han har tatt flere prøver men di har vært enda dårligere.Er mengden så lav? Første gang ble jeg gravid på 2.forsøk når jeg fikk guttungen. Riktignok med en annen mann. Hvor mange sædceller er ideelt for å bli gravid på vanlig måte?

  1. Hei Anonym
   Sjansen for å bli gravid og få barn innenfor en gitt tid vil nok være best hvis dere velger å gå for en ICSI – behandling. Dere kan trolig bli gravide på egen hånd, når rett sædceller er på rett sted til rett tid, men det er ikke mulig å si hvor lang tid det kan ta.

 69. Hei. Jeg er snart 26 år med en AMH på 2,9. Jeg blør ikke av meg selv lenger. Legene finner ikke ut om det er tidlig overgangsalder eller hypogonadotrop hypogonadisme. Mellom 2012 og 2016 har jeg fått målt FSH til å være mellom 4 og 7 når østradiol har vært mellom 0,06 og 0,17. Noen av prøvene er tatt mens jeg gikk på trisekvens. Gjelder det også for meg at fordi FSH er normal når østradiol er lav (selv om ikke alltid under 0,10) så er ikke det med lav AMH så viktig? Eller gjelder dette kun de som har naturlig syklus? Øvrig informasjon: Har hatt to mislykkede IVF forsøk. På første forsøk hadde jeg en follikel i riktig størrelse. Et pent todelt egg ble satt inn, men det førte ikke til graviditet. Andre forsøk hadde jeg to follikler i riktig størrelse, men disse var tomme. Det andre forsøket bør muligens sees bort i fra, fordi jeg gikk rett på nytt forsøk etter mislykket første forsøk, uten pause og uten å ta trisekvens igjen. Funderer på om jeg er på vei i overgangsalderen, eller om jeg har eggstokker som har gått i dvale – selv om jeg vet dette gjelder ytterst få. Jeg skal i gang med nytt IVF forsøk om noen måneder tenkte jeg.

  1. Hei ES
   Tror ikke du er i ovargangsalder, heller hypogonadal hypogonadisme eller forstyrrelse i hypothalamus pga undervekt? Hvis det siste er rett må du opp i vekt, hvis det første er rett må du stimuleres med både FSH og LH, i så fall Menopur eller kombinasjon av rekombinant FSH og LH. Din AMH er veldig lav sett opp mot alder, men det bør likevel være mulig å få ut noen bra egg som kan befruktes, føres tilbake og gi opphav til barn. Fortsett med IVF, det vil gi deg best mulig sjanse til å lykkes, tiden er ikke på din side.

 70. Hei,
  jeg har noen spm. gjeldende blodprøve verdier og tolkning av disse.
  Jeg er 33 år og ikke barn fra før.
  Syklus varierer mellom 30-34 dager.
  Sammen med en mann som er 45 år og som har reversert en sterilisering i november 2015 (5 år mellom sterilisering og reversering). Han har 2 barn fra før. Sædprøve i august viser 40 millioner per ml, ny sædprøve i februar 2016 viser 10 og 15 millioner per ml, 60% mobilitet.

  Mine verdier:
  FSH (tatt syklusdag 2) : 6
  AMH: 19,4
  D vitamin: 111
  Prolaktin (tatt syklusdag 2): 388
  Prolaktin ( tatt syklusdag 28) : 1000
  Jern: 11
  LH (tatt syklusdag 2): 4
  Østradiol (tatt syklusdag 2): 74
  Jern: 12
  Folat: 41

  Hva er dine tanker ift. å klare å bli gravide selv basert på ovenforstående?

  Til info har jeg hatt en runde med IVF hos en annen klinikkk og det resulterte i 2 egg ut, men ingen befruktning.
  – 7 follikler ble skylt
  – totalt 16 follikler på UL, men 7 vokste i takt med hverandre
  – gikk på Menopur 150 + Orgalutran + Ovitrelle sprøyte før egguttakk.

  Hva er dine tanker om dette resultatet basert på mitt pasientbilde?

  Håper på et snarlig svar:)

  1. Hei GH
   Antar at benevningen på østradiolverdien var pmol/l, slik at verdien i nmol/l = 0,074, i så fall er bpde FSH og LH verdien normale. Din AMH er god og dermed også din eggreserve. Lurer litt på hvem som har rekvirert prøvene dine, litt annerledes enn vanlig. Prolaktin på dag 28 er forhøyet, mens dag 2 er rimelig normal, altså har du ikke vedvarende forhøyet prolaktin. Hvis lengere syklus og senere eggløsning enn normalt for deg kan prolaktin være fysiologisk forhøyet. Din partner ble refertilisert i november 2015, hvordan kan sædprøve i august vise 40 millioner / ml? Hvis han har så bra sædkvalitet som angitt etter refertiliseringen og du har så bra eggreserve og eggstokk kvalitet som prøvene kan tyde på bør sjansen til å bli gravid være bra forutsatt normalegglederfunksjon og normal livmorhule hos deg. Ditt IVF-forsøk gir likevel grunn til ettertanke om det kan være noe der som kan gjøre det vanskeligere enn man i utgangspunktet skulle tro ut fra prøvreresultatene. I og med at han ble refertilisert i november 2015 har dere ikke «prøvd» så lege ennå, så det er vel bare å stå på noen måndeder til for å se om det lykkes. Forutsatt åpne eggledere burde det ikke stå på deg.

   1. Hei, jeg mente august året etter reversering. Beklager.
    Det er legesenter/ fastlege som har utført rekvisjon av blodprøver.

    Vi har prøvd ivf en gang til – da fikk vi ut 11 egg. 8 modne, 2 umodne og 1 GV.
    Min mann hadde da 10 mill. per ml, og totalt 2 ml. Ingen befruktning på dette forsøket

    Vi gjorde et nytt forsøk – ICSI.
    10 egg ut, 6 modne. Alle på ICSI. 3 befruktet. 2 hadde delt seg 2 til 4 slik som de skal. Disse er nå satt inn og vi venter i spenning.. jeg går også på metformin nå..Mannen hadde 24 mill. Per ml og totalt 2.5 ml. 20% mobilitet.
    Legene har kun sagt at vi har vært uheldige med forsøkene…

    Hva tenker du om dette løpet så langt?:-)
    Er der håp om at en dag sitter spiren hos oss også? 🙂

    Tar Menopur 225 og genotropin 9 dager og deretter ovitrelle.

    Mvh GH

    1. Hei GMH
     Det er vel absolutt håp om at dere skal lykkes med ICSI. Antall egg som ble befruktet og antall gode embryo ligger nok litt under det man kunne ønske. Du lager bra med egg, men modenheten varierer.
     Det er mulig gjøre noe for å forsøke å få flere modne egg. Hvordan det gjøres avhenger om det er i en lang nedregulert syklus eller kort protokoll med antagonist.

 71. Hei! Jeg er en kvinne på 40 som aldri har hatt noe ønske om barn før nå da jeg endelig har møtt mannen i mitt liv. Jeg har akkurat fått resultat på AMH prøven som er 9. Vi skal starte å prøve nå. HVordan er sjansene med et resultat på 9? Er det håp?

  1. Hei Jorunn
   AMH på 9 pmol/l er ikke dårlig for en kvinne i din alder. Din fruktbarhet er likevel raskt synkende pga alder, så jeg vil råde dere til å ta en full utredning hos en gynekolog med kompetanse på barnløshet for å sjekke at alle andre forhold er normale hos deg og din partner, slik at dere ikke kaster bort dyre bar tid på å prøve om det skulle være noe annet «galt» å finne hos noen av dere.

 72. Hei.
  jeg er 27 år gammel, og under utredning hos dere.
  fikk svar på AMH prøven min i dag, den er på 48,9, er det bra?
  alle andre prøver er normale, men jeg harpåvist HPV med små celleforandringer.kompliserer det en evt behandling?

  1. Hei Merethe
   Din AMH er mer enn bra. Du har veldig god eggreserve. «Små» celle forandringer er ikke noe problem, men moderate og alvorlige celleforandringer må fjernes før vi kan starte behandling.

 73. Hei!
  Jeg og min mann fikk vårt første barn vha ivf(1.forsøk) på St.Olavs for ca 2 år siden. Vi var da 28 (jeg) og 30 år (han). Vi fikk diagnosen «uforklarlig barnløshet» etter utredningen. Vi er selvsagt svært takknemlige for den hjelpen vi fikk på St.Olav – å endelig få bli foreldre er fantastisk! , men opplever at vi i dag står med en del ubesvarte spørsmål. Mine utredningverdier er: Dag 3: østradiol 0,13 nmol/L, SHBG 56 nmol/L, testosteron 0,8 nmol/L, Androstendion 4,5 nmol/L. AMH 13,0 pmol/L. Dag 25: østradiol 0,25 nmol/L, progesteron 25,7 nmol/L, FSH: 5 LH:4 . Egglederne er åpne (hydroskopi), og alle andre UL-funn var ua. Jeg var/er normalvektig og fysisk aktiv. Jeg har ikke gått på hormonell prevensjon. Det siste året før ivf «tempet» jeg og fikk påvist temp.endring som samsvarte med eggløsningssmerter (som jeg kjenner hver måned) og eggløsningstest som har fikk utslag på (hver måned). Jeg har syklus på 30/31 dager og lutealfase på 11-12 dager. Jeg har aldri vært gravid før jeg fikk ivf-behandling. Vi har hatt hyppige samleier+ timet de. Jeg ble satt på synarela-nesespray og deretter fostimon 150 ie. Opprinnelig skulle jeg gå på fostimon i 9 dager, men måtte forlenge dette og komme på flere UL-undersøkelser da folliklene ikke svarte like godt på medisineringen som forventet (til sammen tot.14 dager). Vi fikk til slutt «høstet» 7 egg. 2 av eggene fikk vi vite var ubrukelige der og da. Kun 1 egg ble fertililsert (ivf)/overlevde natten. Jeg forstod det slik at det fertiliserte egget ikke var av toppkvalitet mtp celledeling. (Men det var tydeligvis gullegget for oss!) Gikk deretter på lutinus i 14 dager fram til positiv test. Mannen min har hatt testikkeltorsjon som barn. Sædprøvene hans viste normale verdier, men muligens i nedre på motilitet(skala 0-4): 2-3 (normal verdi oppgitt til 3-4). Under innsett fikk jeg høre av legen som utførte dette at jeg ikke hadde fått optimal behandling i forkant: H*n forstod ikke hvorfor jeg hadde blitt satt på fostimon (er visst ikke så mange som settes på dette i min aldersgruppe?) og synarela, når jeg hadde regelmessig mensen. Og h*n lurte også på hvorfor vi ikke hadde fått icsi på halvparten av eggene. En annen gynekolog mente også at amh-verdiene mine var lave mtp min daværende alder (28). Vi ønsker oss flere barn, men er litt usikre på hva vi må ta hensyn til. For det første: 1)Jeg vet ikke om jeg klarerer lang protokoll en gang til (4 uker med nesespray i forkant) – er det noen grunn til å bli satt på dette i mitt tilfelle mtp utredningen? 2) Har jeg lav amh? Kan disse prøvesvarene+ min respons på ivf si noe om vi har dårlig tid på å få et søsken til barnet vårt?(Vi fikk beskjed om at vi ikke burde vente lenge på neste runde med ivf om det ikke ble positiv test (noe det ble), men da skulle vi få slippe lang protokoll og få icsi på halvparten) 3) kan litt nedsatt motilitet være den eneste grunnen til at vi ikke har blitt gravide? 4) Etter mange år som prøvere og timet samleie er det noe håp å klare å bli gravid på egenhånd med nummer 2? 5) Kan lutinus alene være en mulighet for å forlenge lutealfasen og dermed hjelpe til med å «etablere» en graviditet i mitt tilfelle? 6) har eventuelt medicus noen andre alternativer som kan være aktuelle for meg (utenom ivf/icsi)? med vennlig hilsen kvinne30år

  1. Hei Kvinne30år
   Hormonprøvene fra dag 3 er «normale». Antar at FSH og LH også tilhørte dag 3 og ikke dag 20, da vi normalt bare måler østradiol og progesteron.
   Valg av stimuleringsprotokoll kan være litt tilfeldig ut fra hvilken lege som beslutter stimuleringen, eller velges ut fra kapasiteten til inntak i avdelingen, da lang protokoll lettere lar seg styre til det passer avdelingen å starte stimuleringen, 4 uker på Synarela før oppstart stimulering kan tyde på det, da 2 uker normalt er tilstrekkelig for å nedregulere hypofysen. Stimulering i 14 dager er ikke unormalt når kvinnens syklus er 30 dager eller lengre. Fostimon kjenner jeg ikke så mye til, da den ikke er i bruk hos oss, men de fleste preparatene på markedet er tilstrekkelig gode til den jobben de skal gjøre. Leger som sier at det som andre har gjort er feil eller dumt har som regel et stort behov for å framheve seg selv på andres bekostning. Vi gjør ICIV (50% IVF og 50% ICSI) ved første forsøk når diagnosen er uforklarlig. Det gjør vi for å unngå avbrutt forsøk hvis årsaken til barnløsheten skulle være befruktningssvikt. Hvis befruktningen er like god ved begge metodene velger vi IVF ved senere forsøk, ellers velger vi ICSI.
   Din AMH er normal (3 – 60 pmol/l) og du bør ha eggreserve nok til å kunne vente ennå en stund. Ved tvil kan den kontrolleres for å sjekke hvor raskt den faller. Menn operert for testikkeltorsjon har bør ha normal sædkvalitet, mens menn operert for testikkelretensjon normalt har nedsatt sædkvalitet.
   Dere har hatt god erfaring med hjelp til å bli gravid med den første og jeg synes dere skal søke hjelp til å få nummer to også. Det er noe der som gjør at dere ikke lykkes på egen hånd.
   Kort protokoll er som regel et like godt alternativ og mindre krevende for deg.

 74. Hei,
  Jeg er en 31 år ganmel kvinne som har gjennomgått to insemineringer og to IVF forsøk ved St.Olavs uten å ha lyktes. Det første forsøket fikk legene ut 7 egg, 6 ble befruktet, men kun 1 egg delte seg normalt. På det 2. forsøket fikk de ut 13 egg, 12 ble befruktet, 1 perfekt delt egg ble satt inn, og 2 5-dagers blastocyster ble lagt på frys. Jeg har nå satt inn de to blastocystene, men har fortsatt ikke lyktes. Jeg har blitt stimulert med 150 ml menopur På det 2.forsøket. Jeg har tatt hormonprøver på dag 2. Resultatet var: AMH på 10,9, FSH på 11,4, østradiolverdi på 0,18, lett forhøyet LH nivå og prolaktnnivå. Er ikke dette et veldig dårlig resultat? Veldig høy FSH nivå og høyt østradiolverdi? Da jeg tok testene gikk jeg på cyclogest. Vet ikke om dette har noe å si for resultatet? Ellers ser alt bra ut. Både livmoren, livmorslimhinnen osv? Vurderer å ta laproskopi for å se om jeg kan ha endometriose.. Eller tror dere det kan være noe galt med eggene? Jeg har ellers en ganske lav BMI på 19. Kanskje dette har noe å si for resultatet? Det er i utgangspunktet samboeren min som gjør at vi gjennomgår IVF forsøk. Men nå lurer jeg på om det er noe «galt» med meg også..? Håper å få svar fra dere!

  1. Hei Sarah
   Hvorfor tok du 2. dagsprøver samtidlig som du sto på Cyklogest?
   Uansett virker det som du kan ha en forhøyet FSH som tegn på nedatt eggkvalitet. I så fall må du påregne flere tilbakesettinger før et genetisk normalt egg befruktes og deretter fortsetter å utvikler seg normalt fra blastocyst til et barn. Slik jeg oppfatter det fra dine opplysninger kan det være et kombinert problem med nedsatt sædkvalitet og nedsatt eggkvalitet i deres tilfelle. Eggreserven (AMH) virker å være «normal».

   1. Takk for et ærlig svar! Jeg gikk på cyclogest fordi jeg hadde satt inn et egg. Cyclogesten gjorde at mensen ble utsatt med fem dager. Har vanligvis regelmessig mens (28 dager mellom hver mens). Tok testen 2. dag jeg startet å blø. Ellers hadde jeg også en høy LH verdi på 12. Hadde vært fint å få en tilbakemelding på om det er noen vits i å fortsette meg prøverørsbehandling. Det tærer på kreftene med bare mislykkede forsøk, og dersom det et liten sannsynlighet for at vi vil lykkes, vurderer vi heller adopsjon. Hva tenker du er lurt for oss å gjøre?

    1. Hei igjen Sarah
     Jeg ville forsøkt noen ganger til og anbefalt lang protokoll for å få god kontroll på LH – hormonet før stimuleringen starter opp.

   2. Hei igjen Sarah
    Jeg ville forsøkt noen ganger til og anbefalt lang protokoll for å få god kontroll på LH – hormonet før stimuleringen starter opp.

 75. Hei. Jeg lurer på om du kan si noe om mine prøver tatt syklusdag 2.har prøvd å bli gravid 8 mnd. Jeg har fra før 1 barn på 4 år som ble til etter 2 mnd forsøk. Har nå ny partner. Jeg er 24 år. Jeg er normalvektig. Sykluser på 30-33 dager. Gynekologen har sett ca 7-8 små cyster/eggposer på eggstokkene mine, men ikke mange nok til å ha pco. Heldighvis.

  Østradiol 0.20
  Lh 6
  Fsh 2
  Progesteron 2
  Testosteron 0.2
  Shbg 46
  Proaktin 153

  Jeg fikk også målt d vitamin da jeg fikk høre lavt nivå reduserte fruktbarheten, samme med jern. Jernlager var bra. D vitamin på 51. Begynte på tilskudd.

  Hadde også normalt stoffskifte men husker ikke verdiene.

  6 dager etter eggløsning var progesteron på 46 og østradiol 0.62

  Har fått målt progesteron etter eggløsning noen sykluser og da har det vært 19, 39, 46 i naturlig syklus og 137 med stimulert(clomifen)
  Syklusen med clomifen fikk jeg også målt livmorslimhinnen dagen før jeg fikk mens og da var den bare 7 mm. Er dette for lite? Gynekologen sa hu kunne se på slimhinnen at jeg ikke var gravid så da tolket jeg det som at den var for tynn?

  Jeg får ømme bryst en uke etter eggløsning og har hørt det kan være et symptom på progesteronmangel?

  Mannen har tatt 2 sædprøver

  Nr 1 viste kort fortalt 6 mill pr ml. 24 mill totalt, og 17 millioner motile. Fikk vite at det ikke var bra.

  Nr 2 viste 3.6 mill pr ml og kun 8 mill motile spermier totalt. Fikk da vite at vi måtte ha ICSI. Får litt forskjellige beskjeder. Fertilitetsklinikken mente vi kunne få det til på naturlig måte men gynekologen sier noe annet. Er det tilstrekkelig med svømmere til feks iui?

  Jeg har fått påvist passasje i begge eggledere ved vannscanning.

  På forhånd takk!

  1. Hei Liselotte
   Hormonprøvene dine er fine. AMH er ikke målt, men ut fra antall antralfollikler bør den være normal, hvis det var 7 på hver side. Hvis det var 7 til sammen kan det tyde på relativt lav AMH. Det kommer an på når i syklus målingen ble gjort. Hvis det var like før eller etter eggløsning vil antallet være lavere enn det man normalt kan finne tidlig i syklus.
   Progesteronverdiene virker å være normale, verdiene varierer avhengig av hvor nært eller langt fra selve eggløsningen den ble målt. Selve eggløsningen skjer 24 – 36 timer etter at du måler positiv El-test, men det vet du sikkert.
   For meg virker det som om problemet kan ligge i sædkvaliteten og at dere må påregne at det kan ta en del tid før rett spermier er på rett sted til rett tid. IVF eller ICSI vil rimeligvis kunne gi ønsket resultat raskere.
   Clomifen blokkerer østrogenreseptorer, også i livmorslimhinnen, og det er kjent at den blir tynnere i clomifenstimulerte sykluser, men det er ingen andre enkle stimuleringer som her gitt så mange barn som clomifen! Så det er ikke sikkert at det tynnere endometriet er av så stor betydning.

   Og lutealfasen er akkurat passe lang!

   1. Takk for svar

    Det var dagen før jeg fikk mens at hun så 7-8 eggposer på hver side.

    Oppga litt feil resultater ser jeg etter å ha dobbeltsjekket prøvesvarene.

    Lh var på 5 og fsh 6 på syklusdag 2.

    Tror nok problemet ligger i sædkvaliteten. Jeg fikk jo lett barn for 4 år siden og er jo nå 24 år.

    Så lenge jeg har eggløsninger uten hormoner, så er det vel lite poeng i å ta pergotime? Så lenge sædkvaliteten er såpass redusert? Progesteronverdiene jeg har oppgitt er tatt fra 6-8 dager etter at egget har sluppet. Kan det være en ide å spare opp sæd før eggløsning?

    1. Hei Liselotte
     Enig med deg. Hvis du har regelmessig syklus og eggløsning er det ikke noe poeng i å ta pergotime eller letrozol. Hvis sædkvaliteten er nedsatt vil valget være å ta livet med ro og fortsette med prøvingen inntil dagen da rett spermie er på rett sted til rett tid, eller søke hjelp i form av IVF uten eller med ICSI avhengig av sædkvaliteten, om det å vente blir for langdrygt og vanskelig.

 76. Hei,
  Jeg sendte spørsmål til deg i januar 2014 vedrørende problemer med å bli gravid etter 2 år, samt stimulering med Progynova og Pergotime et halvt år i forkant. Jeg hadde da AMH på 5, T4 på 10.2, FSH på 7, og Østradiol på 0.10. Du svarte da følgende (28.01.14):
  «FT4 bør kontrolleres og hvis den fortsatt er lav vil jeg anbefale at den korrigeres ved at du settes på en lav til moderat dose Levaxin. FSH -verdien din er normal, AMH – verdien er grei, du har fortsatt nok tilgjengelige egg, men bør ikke drøye for lenge om du ikke blir gravid på “naturlig” måte. Kvinner med regelmessig syklus har normalt både eggutvikling og eggløsning og trenger ikke ytterligere stimulering (Pergotime). Hvis du småblør i dagene før forventet menstruasjon kan det være tegn på progesteronmangel og Crinone kan være til hjelp. Hvis du ikke oppnår graviditet i løpet av 3 – 6 mnd. vil jeg anbefale at dere går videre til IVF. Regner med at dere begge er utredet, at livmorhulen er sjekket og egglederne er åpne, hvis ikke kan dette enkelt gjøres ved det vi kaller HysCos (vannscanning av livmorhulen og kontrastundersøkelse av egglederne).»

  Vi ble gravide 2 mnd senere og fikk barn for 15mnd siden. Vi ønsker nå et barn til og føler at tiden løper fra oss. Vi har forsøkt siden sommeren, og med Progynova og Pergotime (som sist) siden september, uten hell. Hva anbefaler du oss å gjøre nå, to år senere? Bør vi allerede nå ta kontakt med fastlegen for henvisning til IVF, eller skal vi fortsette prøvingen noen sykluser til? Har vi tid til å vente?

  Håper på svar…

  1. Hei igjen A
   Så bra at dere lyktes med å få det dere så inderlig ønsket dere. Mitt forslag er at dere tar en ny hormonutredning på syklusdag 1 for å sjekke eggstokk kvaliteten og en ny AMH for å sjekke eggstokk kapasiteten (antall egg tilgjengelige). Hvis undersøkelsene viser normal FSH (12,5 IE eller lavere) på adekvat lav østradiol (0,10 nmol/l) og AMH > 3 pmol/l) kan dere fortsatt forsøke, men hvis det er grenseverdier eller lavere vil jeg anbefale IVF. Din alder vil uansett være av betydning og har den passert 40 kan det i seg selv være grunn til å velge den mest effektive behandlingsmetoden, IVF.

 77. Jente 26 år. På 3 år har jeg kun hatt 2 eggløsninger av meg selv som jeg vet om, og ellers 3 ved doble pergotimekurer, men ingen graviditet. Over 20-30 cyster på hver side ved ultralyd. Lurer på om du kan si noe om mine blodprøveverdier:
  T4-fritt: 14
  TSH: 1,46
  Østradiol: 0,21
  FSH: 9,3
  LH: 7,0
  Prolaktin: 153
  Testosteron: 1,3
  SHBG: 24
  DHEAS: 9,6
  Androstendion: 5,7
  AMH: 67,3

  1. Hei Prøver26

   Din AMH er så høy at du kan være i gruppen PCOS. Dine problemer med langt mellom naturlige eggløsninger trekker i samme retning. Din relativt lave SHBG viser at ditt testosteronnivå egentlig er høyere enn det verdien av fritt testosteron viser. Det som er litt ut over det «vanlige» er at din FSH er høyere enn verdien for LH. Kan det tenkes at dine eggløsningsproblemer er vektrelatert? Vesentlig overvekt eller undervekt kan gi et hormonelt bilde som kan likne på PCOS.
   Du kan fortsatt forsøke Pergotime i 3 sykluser til, men da vil jeg anbefale at du får sjekket om egglederne er åpne og om din partner har normal sædkvalitet. Hvis det er problemer hos deg eller han kan det tenkes at dere bør velge en mer «avansert» behandling for å få barn.

 78. Hei, jeg fylte 44 for noen måneder siden, og vi hadde egentlig bestemt oss for eggdonasjon, men nå sier en lege at jeg bør prøve iallfall en gang med egne egg først. Resultater på blodprøve tatt syklusdag 3 er som følger:
  AMH 4
  Fsh 13
  Fritt T4 16.6
  LH 7
  Østradiol 0.12
  SHBG 70
  Prolaktin 182

  Fsh er ganske høy og AMH er ganske lav, men er de for høye/lave til å forsvare å gjøre iallfall et forsøk med ICSI?

  1. Selv om sjansen er lav, alene på grunn av alderen, er prøvene så bra at jeg faktisk ville gitt deg et forsøk med egne egg.

   1. Takk for svar. Bor innlandet, og det har vært problematisk å få tak i Menopur som legen ved klinikk i Danmark har gitt resept for. Et par andre ting kom også i veien. Men fra slutten av mars setter vi i gang. Selv om ikke forventningene er høye så var iallfall ditt svar noe oppløftende

 79. Hei.
  Jeg er 36 år gammel og vi har prøv å bli gravide i 2,5 år.Jeg har bmi på ca 20. Ingen barn fra før.Et graviditet med Letrozol som endte med sa i uke 5.To ivf nå ved sykehus. Stimulering med pergo 125 økning til 175 ga et egg som ble befruktet og satt tilbake.2 forsøk 150 og økning til 200 av pergo ga 7 egg hvor fem ble befruktet men ingen tålte frysing et satt tilbake men ingen graviditet.
  Blodprøvene mine:
  testosteron:0,96
  Dheas: 3,7
  hba1c: 4,8
  Shbg:100
  Tsh:1,38
  Prolaktin:375
  LH:8,1
  Østradiol:0,12
  AMH:35
  To antistoff:610
  Progresteron::32 dag 21 (syklusene er på 31 dager)
  Fsh: 12 på 2 dag
  Legen mente at Fsh ikke kan stemme når en ser den i sammenheng med de andre blodprøver.De trodde først at jeg hadde pco men blodprøver understøtter ikke dette.Hva tenker du?Hvordan er mine sjanser for å bli gravid?De ønsker å kjøpe en lang stimulering på meg nå.Har hatt to kortstimuleringer fra før.

  1. Hei prøver
   Hormonprøvene dine er fine og passer ikke med PCOS, det gjør heller ikke din respons på stimuleringen. Du har godt med egg og en FSH i øvre normalområde. Ut fra det og din alder vil jeg tro at du skal ha normalt god sjanse til å lykkes og at du skal holde motet oppe. De ønsker vel å prøve noe nytt ved å sette deg på lang protokoll, men den er litt mer krevende for deg enn kort protokoll.

 80. Hei,
  Jeg er en kvinne som fyller 43 år i desember. Vi har en datter på 4,5 år og ønsker oss veldig et søsken. Jeg målte mine verdier i første kvartal i år som viste en lav AMH (3), og ellers gode verdier på FSH osv. Jeg hadde en SA august 2013, og en MA i september 2014. Desverre ikke aktive prøvere før etter siste MA. Siden i fjor høst har vi altså vært aktive – men uten eggløsningstester og hormoner (foruten Crinone) før nå i august da vi begynte med pergotime og el testing – responderte ikke bra på pergotime (tynne slimhinner etc.), og er nå på min 2 runde med Letrozol, det så bra ut forrige eggløsning. Skal følge opp syklus nr. 2 på tirsdag. Jeg ble anbefalt å prøve Letrozol i 3 måneder, og deretter eventuelt hormonsprøyter. Og kanskje sette oss en prøve frist til påske. Det er blitt nevnt av gynekolog og akupunktør at IVF er boprtkastet på oss. Hva tenker dere?

  1. Hei 1972. Din alder ligger godt utenfor det vi kaller kvinnens mest fruktbare alder. Du har lav AMH (få egg igjen). Du sier at din FSH er god, og det er i så fall bra. IVF har mye høyere suksessrate pr. behandling enn enkel stimulering med Pergotime eller Letrozol. Min anbefaling er derfor IVF, før tiden løper fullstendig fra dere.

 81. Er 42 år og har en barn fra før. Mine verdier sist syklus dag 2 var:
  Amh 11
  P østradiol 0,18
  P TSH 3,03
  P prolaktin 73
  P lh 6,0
  P fsh 10
  Jeg har vært gravid tre ganger på fem inseminasjoner de siste 9 mnd. Mistet i uke 11,6 og 4 i den rekkefølgen.
  Gyn i Danmark anbefaler prøverør nå.
  Fastlegen tenker annerledes , jeg blir jo gravid men mister. Og miste kan jeg gjøre med prøverør også. Jeg ønsker helst ikke prøverør.
  Jeg har lyst å stresse ned noen måneder for å prøve inseminasjon igjen .
  Synes du det er uklok beslutning?Og hva betyr verdiene mine egentlig ? Amh er uforandret fra første måling i desember 14. Jeg har regelmessig mens men noen ganger tidlig eggløsning rundt dag 11/12
  (Blodprøver er tatt i Norge)

  1. Hei Bente
   Du har godt med egg (AMH 11pmol/l). Litt høy østradiol på dag 2 gjør at basalverdien av FSH ikke blir representativ, men trolig er den normal eller lett forhøyet ved østradiol 0,10 nmol/l eller lavere. I din alder vil mange av eggene være genetisk unormale. Ved prøverør får man ut flere egg som kan befruktes og det er mulig å tilbakeføre det eller de embryoene som utvikler seg mest normalt og som gir størst sjanse for graviditet og barn. Jeg ville anbefale IVF neste gang.

 82. Hej

  Jeg er 30 år, bor i Danmark og har fået målt mit AMH-verdi i maj 2015.
  Mit AMH-værdi var på 7,8.
  Jeg har fået scannet mine ovarier og begge så fine, normale ud.
  Min livmoder var også fin og stor. Lægen talte 4-5 antrale folikler i hver af mine ovarier. Da scanningen blev lavet var jeg på 4. dag af min menstruation.

  Jeg vil gerne vide især omkring mit AMH om det er meget lavt?
  Jeg har ikke fået foretaget målinger af østradiol, FSH eller LH-verdi.

  1. Hei Dikte
   Din AMH er litt lav for din alder, men du har fortsatt en god eggreserve. Scanninge ble gjort på rett tid i syklus og antallet antralfollikler (eggposer 2 – 10 mm) svarer bra
   til den målte AMH verdien. Vi sjekker alltid FSH, LH og østradiol tidlig i syklus (dag 1 – 2) for å få et bilde av eggstokk kvaliteten. I din alder er den som regel normal, men det er bra å få det bekreftet i hormonprøver.

 83. Hei. Jeg 26 år, og har hadde fraværende mensturasjon etter at jeg sluttet på p-piller (diane) i mai 2013 og fram til januar 2015. Fikk da mensturasjon, og hadde fire mensturasjoner med seks ukers mellomrom. Har nå ikke hatt mensturasjon siden slutten av mai. Har tidligere prøvd klomifen to ganger uten resultat. Vaginal ultralyd tatt i mai 2015 viste at » slimhinne er tynn, livmoren er anteflektert normal stor. Begge eggstokkene er uppfallende i leie og form med små antrale folikler» Resultat blodprøve tatt i mai: AMH: 29, Ø2: <0,10, LH:4,1, FSH: 9,9. Er disse verdiene normale? Har tidligere fått beskjed om at jeg ikke får mensturasjon pga for lav utskillelse av FSH og LH fra hypofysen. Sliter til tider veldig med nattesvette, og er redd for at jeg kan være kommet i overgangsalderen alt for tidlig, men har forstått det slik at da skulle FSH og LH vært forhøyet. På forhånd takk for svar.

  1. Hei! Hormonverdiene dine er egentlig normale for en kvinne tidlig i syklus (syklusdag 1).FSH er normal på en lav østrogenverdi, altså er kvaliteten på eggstokkene god. AMH er normal og viser at du har høy eggreserve. Grunnen til at du ikke går i syklus er nok ikke «overgangsalder», men kan skylde funksjonsforstyrrelse i hypofysesystemet pga stress eller lav kroppsvekt. Da hjelper ikke stimulering med klomifen. Du får tenke over dette og se om det er noe du kan gjøre noe med eller få hjelp til å gjøre noe med. Det er ikke bra for deg hvis du blir gående med så lav østrogenverdi over lang tid.

 84. Hei,
  Jeg er 39 (fyller 40 i oktober) og traff mannen min sent i livet. Har ingen barn fra før. Har nå tatt tester for å se på mulighet for å bli gravid. AMH tatt midt i syklus var på 8 pmol/l.
  Ellers viste blodprøver tatt på 2. dag følgende resultater:

  FSH 8 U/L
  LH 4 U/L
  Østradiol 0,23 nmol/l
  Prolaktin 245 mU/L
  Fritt T4 15,2 pmol/l
  TSH 2,8 mU/L

  Gynekologen gav tilbakemelding om at dette var bra resultater, alderen min tatt i betraktning. Jeg leser imidlertid her i bloggen at østradiolverdien bør være lavere så tidlig i syklus. Hva har dette å si for muligheten til å bli gravid? Gynekologen fant for øvrig en vanncyste på den ene eggstokken to uker før blodprøvene ble tatt. Kan det ha spilt inn på østradiolverdiene? (Cysten har siden da gått tilbake.)

  Et helt annet spørsmål: Ser at det enkelte steder nevnes at det er krav til lengde på samboerskap for å få godkjent IVF. Mannen min og jeg traff hverandre sent i livet, for et halvt år siden, og har bodd sammen siden dag. Vi føler jo at vi ikke har noe tid å miste, siden vi begge ønsker å få barn. Dersom IVF er aktuelt, har lengden på samboerskap noe å si???

  1. Hei! Om dere gifter dere har parforholdets varighet ikke noen betydning, ellers må dere kunne dokumentere samboerskap på samme adresse i minst 12 mnd, noen krever 2 år. Tidlig i syklus er østradiolverdien lav (0,10 nmol/l eller lavere). Da vil FSH være på sitt høyeste (basal FSH) for å stimulere til østrogenproduksjon. Når østrogenverdien stiger slapper FSH av og legger seg på et lavere nivå. Hvis basal FSH er høyere enn 12,5 IE sier vi at den er forhøyet. Jeg tror at din FSH fortsatt ville være lavere enn 12,5 selv om østradiolen var så lav som 0,10. I så fall skulle forholdene fortsatt ligge bra til rette for behandling.

 85. Hei

  Jeg har fått svar på mine prøver og lurer på om disse viser at jeg er infertil?

  I følge min lege i Danmark bør jeg kunne få hjelp og at testene under ikke nødvendigvis er et dårlig resultat. Jeg er allikevel bekymret.

  Jeg er 28 år, vi skal bruke donorsæd i Danmark da min mann er steril.

  S-Androstenedion: 2.7
  S-ANTI-TPO: <10
  S-Antimüllerhormon: 3
  S-Fri testosteron-indeks: 0.4
  S-Fritt T4: 15.2
  S-FSH: 7.3
  S-LU: 1.4
  S-PROGESTERON:<1.5
  S-Prolaktin: 334
  S-SHBG: 20
  S-TESTOSTERON: 0.78
  S-TSH: 1.47
  S-ØSTRADIOL: 0.13

  I følge notatet er det særlig S-FRI testosteron-indeks og S-SHBG det reageres på, de er vel litt lave? Venter på at min gynekolog skal komme hjem fra ferie slik at jeg kan få et svar. Men håpet kanskje dere kunne hjelpe?

  Mvh Yvonne

  1. Hei Yvonne! Alle prøvene dine er perfekte, men eggreserven (AMH) er lav for en kvinne på 28 år. Derfor bør dere bare komme i gang med behandling så snart som mulig. At SHBG er i nedre område betyr bare at den har bundet til seg mye testosteron og at du har mer testosteron enn målingen viser (0,78). Vi har ingen ventetid og tilbyr behandling med donorsæd så hvis dere ønsker hjelp her til lands så send gjerne inn pasientopplysninger så ringer vi dere raskt tilbake.

   1. Hei igjen og takk for tilbakemelding.

    Undersøkelser tatt viser at det øvrige du nevner er normale.

    Skulle gjerne visst hvor raskt verdiene mine vil gå «nedover», dvs vil verdiene mine bli forverret for hver måned som går?

    Og er det mulig å anslå når min AMH på 3 vil gå under den magiske grensen og ikke lengre tilhøre «fruktbarhetsalderen» mellom 3 og 60?

    1. Hei A42
     Det er vanskelig å spå, særlig om framtiden. Det jeg kan si er at du ikke har lang tid på deg, ut fra alder, FSH-verdi og AMH. Hvor lang tid er det ingen gitt å si med sikkerhet.

     1. Når legen sier at det er mulig man har lavt østrogennivå, er det det same som lavt AMH-nivå?

      Min mor kom ikke i overgangsalderen før hun var 46 år, jeg er 40…..

      FHS-verdiene var derimot ikke forandret, som de blir ved overgangsalder…gynekolog vil derfor jeg skal ta nye blodprøver….jeg vet nesten ikke om jeg tør-

      1. Lavt østrogennivå er ikke det samme som lav AMH. Østrogen varierer gjennom syklus og er lavest omkring første menstruasjonsdag og høyest ved eggløsning. Østrogen produseres av celler på innsiden av eggsekken som utvikler seg. AMH er stabil gjennom syklus og sier noe om hvor mange egg kvinnen her i eggstokkene. Hvis din FSH er normal når østrogenverdien er lav er det et godt tegn, om AMH – verdien er høy eller lav. Hvis FSH – verdien er høy når østrogenverdien er lav er det et dårlig tegn. Det er bedre å vite enn å tro, så du bør vel velge å sjekke hormonprøvene dine.

 86. Hei!
  Jeg er 37 år og har hatt ett mislykket inseminasjonsforsøk i Danmark. Blodprøvene mine ser slik ut:
  FSH 4,8 IE/l
  FT4 13,7 pmol/l
  LH 3,3 IE/l
  prolaktin 214 mIE/l
  thy.perox.antis <10 IE7ml
  TSH 1,40 mIE/l
  østradiol 100 pmol/l
  AMH 35,9

  Med tanke på alderen min lurer jeg på om jeg burde gått rett på IVF eller om forholdene ligger til rette for å lykkes med inseminasjon? Jeg tok en vaginal ultralyd på dag 4 i syklusen min, alt så fint ut sa gynekologen.

  1. Hei Hildegunn
   Prøvene dine ser veldig bra ut. Hvis du ikke har fått sjekket om egglederene bør du få gjort det. Hvis de er åpne kan du godt forsøke inseminasjon igjen. Om du ikke blir gravid i løpet av året bør du gå for IVF.

 87. Hei!

  Jeg har en søster som i en alder av 30 fikk vite at hun hadde lave AMH-verdier etter lengre tids forsøk på å bli gravid. Hun ble likevel omsider gravid ved naturmetoden rett før et prøverørsforsøk.
  Selv er jeg 26 år og barnløs, men har samboer og vi ser for oss å få barn ila. 2-4 år.
  Er det noe som tilsier at jeg også sannsynligvis har lave AMH-verdier, da søsteren min har det?
  Hvis ja, kan jeg teste meg for å finne ut om vi bør fremskynde planene om å stifte familie selv om vi ikke har forsøkt å få barn enda? Jeg går på Yasmin p-piller om det skulle ha noen betydning.

  1. Hei Jente26
   Selv om du står på p-pille kan du få en rimelig sikker pekepinn om eggreserven din ved å få målt AMH. De andre hormonene slik som FSH og østradiol vil det ikke være mulig å si noe om når du står på p-pille. Det kan være en familiær disposisjon når det gjelder eggreserven, men ikke nødvendigvis. Jeg synes du skal sjekke AMH – verdien slik at du bedre kan planlegge når du skal forsøke å bli gravid. Du kan også lese mer om vårt tilbud om fruktbarhetssjekk her og se om du synes dette er noe for deg.

 88. hei!
  Jeg er en kvinne på 40 snart 41 år.Jeg har har 3 barn på 18,16 og 2.5 år.Nå vil jeg gjerne ha ett barn til. Siden jeg blir 41 år i oktober har jeg sjekket mine hormomnivåer.Jeg har jo seff googlet endel etter resultaten, og finner mye forskjellig om Fsh,men stort sett leser jeg at ett hormon nivå over 12 betyr dårlig eggkvalitet.En amh på 10 skal være innenfor normalen.Lurer på om disse resulatene vil gjøre det vanskelig for meg å få flere barn?

  AMH: 10
  FT4: 12 pmol/L
  s-Anti-TPO : 12kIE/L
  S-FR T3: 4.1 pmol/L
  S-Fsh(tatt sykluddag 3) ; 13.7 IE/L
  S-SHBG; 36 nmol/L
  S-Testosteron: 0,69
  S-TRAS: 1
  S-østradiol:(syklusdag 3) 0.12 nmol/L
  TSH: 1.9 mlE/L

  Håper du kan gi meg ett svar på dette 🙂

  mvh
  Ann

  1. Hei Ann
   Din AMH er fin, FSH er knapt forhøyet, så slik sett virker forholdene bra. Likevel er kvinnens alder av vesentlig betydning pga økende grad av genetisk unormale egg. Det betyr at mange av eggene som blir befruktet ikke vil være av en slik kvalitet at det blir barn av dem. Hos en kvinne i din alder vil opptil 80 % av eggene være genetisk unormale. Det er den viktigste årsaken til at det kan ta tid før et normalt egg blir befruktet, som er en forutsetning for at det kan gi resultere i et barn.

   1. Kan man gjøre noe for å bli raskere gravid?
    Jeg er nå inni min 5prøve periode og er enda ikke gravid.
    Før har jeg brukt 3 pp for å bli gravid.

    1. Hei Ann! Det viktigste er å ha samleie slik at det finnes sædceller på stedet når egget løsner. Sjansen for å bli gravid er ca. 20 % hver mnd. og nesten 90 % når dere har forsøkt i 12 mnd.
     Det er med andre ord ikke unormalt å måtte prøve en stund før det lykkes.

 89. Hei. Er 35 år (36 i oktober). Vært syk, alvorlig anoreksi fra jeg var 17 til ca.29 år. Opp og ned i vekt , vært lengre periode veeeldig lav og syk. Er «frisk» nå og har fått 2 barn. Ønsker oss et til og har vært hos dere og tatt prøver. Amh 1.2, østradiol 0.04 og FSH 15.5. Er ellers sprek og lever sunt. Spiser litt av alt og har BMI på ca 18.5 nå. Syklus på 25 dager.
  Hva er sjansen? Burde vi starte prøverør eller kan vi vente? Har vi tid til å vente? Er det noe jeg kan gjøre for at ikke amh synker videre raskt?
  Takk for svar.

  1. Hei Kristin Beate
   Du har ikke tid til å vente. Med de verdiene du har for FSH og AMH vil du hos oss få tilbud og et «testforsøk» for å se om det er mulig å få ut egg med tilstrekkelig kvalitet til at de kan gi dere et barn til. Testforsøk er et fullverdig forsøk, men vil gi svar på om det er vits i å forsøke videre.

   1. Takk for svar:-)
    Hvordan er det med pris for testforsøk i forhold til 1.ivf forsøk som koster
    28 000kr?

    1. Hei Kristin Beate
     Et testforsøk er et helt ordinært IVF – forsøk og prisen er den samme. Ordet testforsøk betyr at vi ønsker å teste om IVF vil være til nytte for paret ut fra de forutsetningene som foreligger. Hvis forsøket gir egg og embryo av tilstrekkelig god kvalitet for tilbakeføring vil vi tilby flere forsøk, om testforsøket ikke fører til graviditet og barn. Hvis testforsøket ikke gir egg eller embryo av slik kvalitet at de kan tilbakeføres vil det bekrefte at denne behandling ikke er til hjelp for det aktuelle paret.

 90. Hallo, fikk svar på prøver, men jeg er ikke sikkert hva det betyr. Jeg er nesten 30 år, og
  Har en AMH på 24.4, FSH på 9.6, østradiol på 1774, S-LH på 4.5, S-SHBG på 89, S-Testosteron på 0,7 og en S-TSH på 1,5.
  Hva vil dette si?
  Jeg hadde 2 laparaskopi og tenker om IVF i natural cykle. Hva tenker dere?

  1. Hei Gi
   AMH verdien er fin. FSH sier ikke så mye så lenge østradiolverdien er så høy. Prøven virker å være tatt midtsyklisk med minst en moden eggsekk. De andre verdiene er greie. Jeg tenker at IVF i naturlig syklus er risky. Ett eneste egg er lite å jobbe med og at det er synd å la de andre eggene som er med i samme syklus bare gå til grunne fordi man ikke vil la seg stimule med FSH for å bryte seleksjonen av den ene dominante follikkelen i stedet for å la flere få vokse til de gir et befruktbart egg.

 91. Hei

  Jeg er en kvinne på 39 år som hadde en MA i januar. Ble da gravid i oktober på første forsøk. Ingen barn ellers. Det ble i etterkant tatt innvendig ultralyd og masse hormonprøver, alt ser normalt ut. AMH er på 9.3. Vi har nå prøvd igjen i 3 sykluser, hvor lenge skal vi fortsette å prøve på naturmetoden før det blir aktuelt med mer drastiske tiltak?

  1. Hei Kvinne39år
   Du ble raskt gravid, noe som trekker i retning av at det meste fungerer normalt hos dere. Hos kvinner i din alder er sjansen for MA høyere enn hos yngere pga økt antall genetisk unormale egg. Hvis dere ikke blir gravide på nytt innen12 mnd bør dere melde dere på en utredning for barnløshet og eventuelt raskt komme i gang med behandling.

 92. Hei,
  Vil hormonbehandling med pergotime ha innvirkning på AMH verdien? I forbindelse med ivf behandling har jeg fått rekvisisjon til å ta AMH prøve, jeg går på pergotime og lurer da på om jeg må vente med å ta denne blodprøven til jeg er ferdig med pergokuren?
  MVH Mari

  1. Hei Mari
   Pergotime hjelper deg med å utvikle en dominant follikkel (eller flere). Det bør ikke påvirke din AMH – verdi (antall tilgjengelige egg).

 93. Hei, fikk svar på prøver, men skjønner ikke egentlig hva de betyr. Jeg er 37 år, og har en BMI på 22,8.
  Har en AMH på 69, FSH på 7, østradiol på 0,08, S-LH på 6, S-SHBG på 53, S-Testosteron på 2,5 og en S-TSH på 1,5.
  Hva vil dette si?
  Hilsen Karin

  1. Hei Karin
   Det vil si at du har høy eggstokk kapasitet (mange egg) og normal eggstokkfunksjon. Altså et strålende prøveresultat!

 94. Jeg er 36 år og fikk nylig beskjed om at AMH var 1. Legen er derfor bekymret for mine muligheter til å bli gravid. AMH ble testet 2. syklusdag og da viste FSH 17. Har lest her at denne kan være høy tidlig i syklus, så jeg skal få målt denne igjen. Progesteron var 75 på 17. syklusdag. Jeg har normalt 24-26 syklusdager. Alle andre verdier var innenfor referanseområdet.

  Er det så umulig for meg å bli gravid som min lege tror? (Jeg har aldri prøvd å bli gravid tidligere – og dette vil skje via inseminasjon).

  Er det noe jeg kan gjøre for å påvirke AMH? Jeg har en svært stressende jobb – kan stress påvirke verdiene, eller er det andre ting som kan påvirke? Jeg skal teste AMH igjen, da legen mente at det kunne være feil, men statistisk sett er det vel små sjanser for det.

  Vil en fertilitetsklinikk i det hele tatt godta meg med disse verdiene? Forstår jo at jeg i så tilfelle bør starte prosessen med det samme.

  Takker på forhånd for svar!

  Hilsen Marit

  1. Hei Marit

   Du er nok på grensen for å kunne lykkes. Du har trolig «ikke målbar AMH» og lett til moderat forhøyet FSH tidlig i syklus. Du har typisk også relativt kort syklus. Min anbefaling er å starte prosessen med det samme og å velge prøverørsbehandling i håp om å få ut noen egg før de blir enda «eldre». Du er på eller litt over grensen, men jeg ville nok gitt deg tilbud om et forsøk for å se om vi kunne hjelpe deg, hvis forholdene ellers ligger til rette for det.

 95. Hei,
  jeg fyller snart 36 år, og har en AMH verdi på 79. Hva kan dette indikere? Jeg husker ikke de andre prøveresultatene, men de var visst normal.Jeg fikk forøvrig høre at jeg måtte ta hormonprøvene mellom 1 dag mens og 3 dag mens for å få de beste resultatene, men leser her at du sier at det ikke er tilfelle? mulig jeg misforstod. Jeg har lest om PCO, men jeg har ingen andre indikasjoner på at jeg har dette. Jeg er ellers normalvektig, ingen cyster på eggstokkene og har regelmessig menstruasjon hver måned. Ca 32 dagers syklus. Min samboer avsluttet cellegiftbehandling i mai 2014, og har fått påvist nedsatt sædkvalitet. Han har fått resept på pergotime. Hvor effektivt er dette på menn? Skal vi i gang med IVF, er det vel ICSI som er tingen for oss? Jeg hørte fra min gynekolog at jeg muligens må få redusert dose av hormonbehandling pga risiko for overstimuli. Hva vil dette si i praksis? Kan vi bruke uthenting av egg i naturlig syklus? Er oddsene gode til det? Hvilke metoder anbefaler dere på Medicus?

  1. Hei Anki
   Det betyr at du har spesielt høy eggreserve. AMH – verdier over 60 pmol/l er en indikator på PCO (eggstokker med mange små eggsekker ved UL). Mange med så høy AMH her lange eller sjeldne menstruasjonssykluser og typisk hormonprofil med forhøyet LH i forhold til FSH, lav SHBG og forhøyet verdi for androstendion, en hormonprofil som passer med PCOS. Hos deg forstår jeg at dette ikke er tilfelle. Du må gjerne ta prøvene mellom dag 1 – 3, men jeg foretrekker dag 1. Da vil østrogenverdien være lavest og FSH – verdien være på sitt høyesye og enklest å tolke med sikkerhet (forhøyet hvis den er > 12,5 IE). Forhøyet FSH indikerer nedsatt kvalitet av eggene. Vet ikke hvorfor din samboer har fått cellgift, men han bør være erklært frisk før dere starter prøverørsbehandling. Pergotime hos menn øker testosteronnivået, som også er nødvendig for produksjonen av sædceller. Regner med at dere vil trenge ICSI. Du bør stimuleres med lave doser FSH for å begrense antall egg som utvikler seg. Vi ville valgt en kort protokoll med antagonist for å få kontroll over LH – hormonet og gitt Gonapeptyl (GnRh – analog) som eggløsningssprøyte i stedet for hCG for å utelukke overstimuleringssyndrom dersom det utviklet seg svært mange egg. ICSI i naturlig syklus vil jeg ikke anbefale da sjansen for at det ene egget blir skadet eller ikke utvikler seg til et godt embryo kan være stor.

 96. hie nå jeg svar på alle min hormonprøvene er fine og normale . men den ene prøven ,min AMH er svæet lav, minder enn 1,1
  Hva skal hjelpe meg?
  Jeg har en barn
  Jeg er 37 år.
  takk hilsen malin.

  1. Hei Malin
   AMH mindre enn 1,1 nmol/l betyr at den er så lav at den ikke er målbar. Dette betyr at du har svært få egg igjen. Hvis din FSH er normal kan det likevel være håp, men du har ikke tid til å vente. Hvis alle endre forhold ligger til rette for det bør du velge å gå for en prøverørsbehandling. Om du ønsker kan du sende inn vårt skjema «pasientopplysninger» så vil en av våre profesjonelle medhjelpere raskt ta kontakt med deg for å avklare hva vi kan hjelpe dere med.

   1. hie Terje sørdal hordan jeg skal kontati dag , kan du gi meg non telfon,E-post takk for hjlpe meg malin

 97. Hei kom over dette fine nettstedet og benytter anledningen til å spørre, jeg er en kvinne på 36 ,5 år . Møtte mannen min godt men sent. Nå ønsker vi barn. Hr vært ho en god gynekolog . Tatt ultralyd av eggstokker og det så fint ut. Har en AMH på 13,6 . Er det bra? For 6 årsiden tok jeg en medisinsl abort så har vært gravid en gang. Nå er alt lagt til rette og vi prøver å leve sunt og normalt . Håper så inderlig det lykkes. Mvh Mathilde

  1. Hei Mathilde, AMH-verdien er helt fin og sier at du fortsatt har rikelig med egg igjen.
   At ultralyden også var fin er et godt tegn. I din alder ville jeg likevel sjekke hormonene tidlig i syklus og få tatt en test av sædkvaliteten til din partner. Hvis alt er normalt er det bare å stå på. Hvis noe er galt bør dere ikke vente for lenge med å søke hjelp i din alder (unnskyld).
   Du vil ellers snart finne med om fruktbarhetssjekk på våre nettsider!

 98. Hei!

  Jeg fikk prøvesvar i posten nå. Der står det at jeg har AMH på 48, FSH på 3 og østradiol på -17 beta.

  Det står diagnose: Uspesifisert kvinnelig infertilitet N97.9 og Polycystisk ovarie syndrom E28.2

  Vil dette si at jeg er infertil? Ikke kan få barn? Evt er vi avhengig av IVF?
  Jeg er samboer med en kvinne og vi skal benytte inseminasjon.

  Jeg ble veldig lei meg da jeg leste dette.

  Jeg er for øvrig 30 år.

  Håper dere kan svare.

  Vennlig hilsen Tonje

  1. Hei Tonje
   Ikke vær lei deg! Du har mange egg og virker å ha normal FSH. Dere trenger behandling med donorsæd, men ikke nødvendigvis IVF. Hvis du har regelmessig syklus og åpne eggledere bør forholdene ligge til rette for inseminasjon. Hvis du har sjeldne eggløsninger kan det tenkes at du trenger litt hjelp for å få eggutvikling og eggløsning.

 99. Hei
  Jeg var nettopp hos en spesialist for kontroll. Jeg er 25 år og har AMH-verdi 11. Hun sa alikevel at om jeg ønsket å få barn uten problemer på naturlig måte, burde jeg sette i gang snart. Er du enig i dette?

  1. Hei Miriam
   Hvis du ikke er i slik situasjon at du har en partner du ønsker å få barn med ennå vil jeg forslå at du får målt AMH årlig. Da vil du få et inntrykk av hvor raskt verdien synker og hvor god tid du har. Du bør nok planlegge å få barn i løpet av de nærmeste 5 årene framfor å vente til du blir 35, men det haster ikke akkurat nå.

 100. tok tester for noe dager siden og fikk dette som svar:

  stsh=3.3
  Sfritt=T4
  SFRITT3=4.6
  S-FSH=5
  S-LH=10
  S-PROLAKTIN=10
  S PROALKTING =0.17
  TESYOSTERON=3.2 nmol/l
  S-SHBG =16 NMOL/L
  FRI TESTOSTERION INDEKS=2.0

  mannen min har også tatt de prøvene han skal og det er normalt , hva sier disse svarene deg *? håper du kan gi meg ne god forklaring
  S-ØSTRIADAL=0.17

  1. SHBG er lav og testosterom i øvre normalområde eller over. LH litt høy i forhold til FSH.
   Mange med slik hormonprofil har problemer med eggutvikling og har skjeldne menstruasjoner. I slike tilfeller kan det være tilstrekkelig med enkel stimulering med Pergotime eller Femar. Snakk med din gynekolog om dette. Østradiolverdien er grei sett opp mot de andre prøvesvarene.

 101. Hei. Kan man teste AMH når man er i «overgangsalder» pga cellegift? Fikk beskjed om at det er stor sjanse for at jeg bevarte fertiliteten men at det kan ta så mye som 1-2år å få menstruasjon tilbake. Det er nå 9mnd siden siste cellegift. Lurer på om jeg vil få riktig svar på hvor mange eggceller det er igjen selv om jeg er i «chemopause» nå?
  Mvh Maria

  1. Hei Maria

   Resultatet av AMH-måling nå kan gi en falskt for lav verdi eller en rett verdi avhengig av hvilken type behandling du fikk (hvilken type cellegiftkombinasjon du fikk). Tror det kan være lurt å vente til ett år etter avsluttet behandling med å ta denne prøven. Da er sjansen høy for at du får et rett svar.

 102. Hei!
  Kom over denne siden, og tenkte jeg kunne gi litt håp til dere kvinner med lav amh. Jeg fikk kreft 33 år gammel, og etter cellegift og stråling viste min amh under 1. Jeg slo fra meg det å få barn, men 2 mnd senere var jeg gravid med toeggede tvillinger på helt naturlig måte. De er i dag 5 mnd gamle, og det er tatt en ny amh test som fremdeles viser verdier på under 1. Så ikke gi helt opp, selv om det virker mørkt!!:-)

  Marte

  1. Hei Marte
   Hvis du har lest noen av mine tidligere innlegg vil du se at jeg ikke er så engstelig for en lav AMH, så lenge FSH er normal når østrogenverdien er lav. Du er selv et bevis på at en lav AMH ikke betyr at man skal gi opp tanken på å bli gravid og få barn. Vil du ha mer kunnskap om din situasjon kan du be om å få undersøkt FSH + LH + østradiol i en prøve tatt første menstruasjonsdag. Hvis FSH er normal på en lav østradiolverdi (0,10 nmol / l eller lavere) er kvaliteten god selv om antallet egg er lavt. Du trenger ikke mer enn ett egg hver mnd for å bli gravid.

 103. Hei igjen!

  Jeg har tatt nye hormonsprøver og ultralyd. Jeg har noen spørsmål til…hvor fort kan eggposene forsvinne..ved ultralyd kan man jo se disse, men kvaliteten og hva man ser avhenger over hvor man er i syklus, stemmer ikke det? Gynekologen min ble overrasket over hvor fort fonniklene endret seg..i november i fjor så de helt fine ut, mens de nå i april så langt verre ut? er det normalt? er det slik fertiliteten går nedover i raserfart? Jeg fikk ikke mye svar på disse spm av min gynekolog. Når i syklus bør man ta ultralyd?

  1. Eggposene forsvinner ikke med rasende fart, men det avhenger til en viss grad av kvinnens alder. Den beste tiden å telle antralfollikler er nok tidlig i syklus, like etter avsluttet menstruasjon kan være en fin tid. Like før eggløsning og etter eggløsning er nok den dårligste tiden å telle antralfollikler på. AMH kan tas når som helst i syklus.

 104. Hei

  Jeg har er 36 år, har AMH på 35 og FSH på 5. Er en såpass høy AMH et tegn på pco? Slik at jeg vil trenge hormonstimulering eller IVF?

  1. Hei AMH35
   AMH eller FSH er i seg selv ikke indikasjon for hormonstimulering eller IVF.
   Hormonstimulering er indisert hvis kvinnen ikke har eller har sjeldne eggløsninger. IVF er indisert når et par ikke er i stand til å oppnå graviditet på egen hånd. Du har en fin og høy AMH som betyr at du har mange egg til disposisjon. Din FSH betyr trolig at du har godt fungerende eggstokker (forutsatt at østradiol i samme prøve var mindre enn ca. 0,20 nmol/l). Hvis du har regelmessige sykluser, åpne eggledere og din partner har normal sædkvalitet burde du hverken trenge hormonstimulering eller IVF.

 105. Hei! Jeg og min mann har vært utredet for barnløshet og skal nå i gang med IVF. Er veldig spent og etter lang prøvetid uten å lykkes er jeg også engstelig for at vi ikke vil lykkes med IVF heller. Jeg vet ikke eksakt FSH og østradiol verdier, men iflg utredende lege var disse normale (så da antar jeg at de ikke var forhøyet ift min alder..?) Jeg fikk målt AMH til 11 og syntes dette var litt lavt? Under utredningen ble det oppdaget at jeg har en bicorn uterus med et lite septum. Har jeg veldig lav AMH ift min alder ( 33 år) og kan min misdannelse på livmor være årsak til infertiliteten? Vil vi da ha noen reell mulighet til å lykkes ved IVF? Iflg utreder er vi uforklarlig barnløse, men jeg synes det er vanskelig å lure på om misdannelsen på livmor kan være årsak og er redd dette også kan forverre sjangsene ved IVF.

  1. Hei Tittente
   Husk at det meste vi bekymrer oss over aldri kommer til å hende. Din AMH er normal for din alder, du har mange egg til disposisjon. Et lite septum i livmoren betyr normalt ikke at det er vanskeligere å bli gravid. Diagnosen uforklarlig barnløshet betyr at det som er funnet under utredningen ikke forklarer hvorfor dere ikke blir gravid. Lykke til med IVF-behandlingen!

 106. Hei, vet ikke om du fremdeles svarer her inne, men prøver meg likevel. Har vært hos gynokolog og sitter igjen med flere spørsmål enn svar. Ved telling av antrale follikler var dette svært lavt (mellom 4 -8) de var små, og hun mente jeg derfor har svært liten mulighet til å bli gravid uansett måte. Men vi så et fint modent egg. Med stabile sykluser og eggløsning hver måned kan jeg ikke helt forstå dette. Ett egg er vel nok for å bli naturlig gravid? Vil det være noe poeng å bruke pergotime for å stimulere flere follikler til å vokse? Er det endre ting som jeg bør undersøke?

  Hilsen Mari

  1. Hei Mari
   Jo da, vi svarer fortsatt på bloggen, selv om det noen ganger kan gå litt tid. Ett genetisk normalt egg er nok til å bli gravid, forutsatt at andre forhold slik som sædkvalitet og egglederfunksjon er normale. Det er normalt å ha få antralfollikler og lav AMH når man er 45 år. Det er også normalt at mer enn 3/4 av eggene er genetisk unormale. Derfor er sjansen til å bi gravid lav. Pergotime vil kunne gi eggløsning av mer enn ett egg og slik øke sjansen til å bli gravid i hver syklus. Sjansen for flerlinger øker også i noen grad.

 107. Hei!
  Jeg er en dame som fyller 40 år denne mnd. Jeg har ingen barn, men hadde en MA i uke 11 for 1 1/2 år siden og en tidlig spontanabort forrige måned.
  Jeg har tatt følgende tester
  FSH 6
  Østradiol 0,13
  AMH 34

  Det kan virke som om eggstokkfunksjonen er i orden. Vi har vært prøvere nå siden jul.
  Siden jeg blir gravid på normal måte har vel ikke ivf eller noe annet noe for seg?
  Kan gynekologen teste for koagulasjonsdefekt eller antistoffer ( er meget allergisk for mange ting). Er noe blodpropptendens på min fars side.
  Kan det være lurt å ta 75 mg dispril for sikkerhets skyld? Hva med prednisolon?

  Føler ikke at jeg har tid til å vente på evnt full utredning ifht habituell abort.

  Takk for svar

  1. Hei Spirrevipp! Høres ut som du blir rimelig raskt gravid og prøvene dine er meget bra alderen tatt i betraktning (unnskyld). Utredning for koagulasjonsforstyrrelse eller autoimmunantistoffer tar normalt ikke mer enn 4 – 5 uker å få svar på. Kan ikke anbefale medisinering uten at det foreligger medisinsk indikasjon, men lavdose acetylsalicylsyre skal vist ikke skade noen om de ikke er allergiske eller reagerer med mageirritasjon.

 108. Jeg har fått målt min AMH til å være 4,5. Var gravid (2 uker etter eggløsning) når blodprøven ble tatt, uten at jeg visste det. Får det ikke til å stemme at amh er så lav, da jeg har vært gravid 4 ganger det siste året. Kan graviditeten ha påvirket AMH-testen?

  1. Hei Toril! Det finnes studier som viser at AMH-verdien blir lavere under graviditet enn det den ellers vil være så det kan være en forklaring.

  1. Hei Penokan
   Da tar du kontakt med en gynekolog som kan utredning av fertilitet. Der kan du få sjekket om du har eggutvikling og eggløsning, om livmoren og egglederne er normale og hvor mange egg du har til disposisjon. Om alt er normalt er det ikke garantert at du blir gravid straks når du ønsker det. Det er mange forhold som kan spille inn, for eksempel framtidig partners sædkvalitet.

 109. Hei.
  Har nylig målt FSH på 5 og AMH på 50. Jeg er 39 år og
  skal strax igang med ivf igjen etter fire avbrutte forsøk for noen år siden pga overstimulering.
  Sier denne kombinasjonen på FSH og AMH noe om kvalitet på eggene?
  Har forsøkt å bli gravid i flere år uten å lykkes…

  1. Hei Mia
   Prøvesvarene sier at du har mange follikler (egg) til disposisjon, altså en høy eggstokk kapasitet. FSH verdien virker også fin, forutsatt at du samtidlig hadde en østradiolverdi
   som var 0,17 nmol/l eller lavere. Hvis østradiolverdien var høyere lar det seg ikke gjøre å si noe fornuftig om din «sanne» FSH og dermed eggkvaliteten. Med så høy AMH kan jeg forstå at du kunne bli overstimulert, håper det går bra denne gangen slik at du kan få satt tilbake embryo.

 110. Hei !

  Jeg skal gjennom mitt siste icsi (5) forsøk iløpet av feb.2014. Jeg er nå 41 år og har fått påvist et AMH nivå på 11 – noe som skulle være bra…Men når man leser rundt i denne virituelle verden står det jo så mangt. Jeg har vært gravid to ggr.,,,den ene gangen til uke 26+3 – P. var en frisk gutt , men jeg som mor ble ikke sett og hørt..( jeg ble utsatt for en sykehustabbe i mars 12.) VI døde sammen , men kun jeg ble «reddet» ,. Pga det fikk jeg 3 nye forsøk…..8 mnd etterpå ble jeg gravid igjen men mistet i uke 5+4 , så et negativt forsøk for 15 mnd..siden og nå på siste runde. Tidligere har jeg fått Puregon 225 IE – og da fått ut mellom 4 til 6 egg. de tre første førsøkene så har 2 blitt befruktet , ingen på frys. Ved siste negative var det kun 3 egg ut og 1 som ble befruktet. I siste runde nå har jeg blitt satt på Menopur. Denne skal øke kvaliteten på eggene – men hva med antall da ???? Jeg hadde på første ul 3 eggposer på hver side. Hvis ikke dette forsøket lykkes har vi bestemt oss for å prøve en siste gang…og den gang privat…som ett siste sprell med å kunne få oppleve å bli foreldre til et levende barn….ikke bare et » engle-barn».
  Har dere noen alternative løsninger til meg..??
  Ellers så er mine verdier fine…, mannen har få svømmere…derfor icsi….( har hatt donor i reserve som aldri har vært nødvendig ).
  Takk for flott infoside…
  Klem fra Tussikos 😉

  1. Hei Tussikos
   Et koselig kallenavn forresten. Tror jeg ville vurdert en stimuleringsprotokoll med Elonva fra dag 2 og deretter 250 IE FSH i en antagonistsyklus, forutsatt at du ikke har for mange antralfollikler (eggsekker sett ved UL). Målet ville vært litt flere egg og kansje litt flere embryo med god kvalitet. Det er mange ting som skal ligge til rette for å få et godt resultat, håper du lykkes i ditt neste forsøk.

 111. jeg vil legge til noe til:

  FHS-verdiene var normale og fine, hva betyr det?

  Jeg synest det er rart at gynekologen ikke ga meg noen tall på verdier, men sa østrogennivået var lavt, og at det ikke var bra….For ett halvt år siden var østrogennivået helt fint og normalt, men det kan gå frykteleg fort nedover? har også hatt ustrabil menstruasjon, noe som legen flere ganger har ment henger sammen med stress over svært lang tid….

  Legen min sa derimot at FHS-verdiene og prostediol(?) var fine…men disse kan varierere, helt anpå hvor man er i syklusen, ikke sant?

  1. Hei Hulda
   Enig med deg. Tall på verdiene er viktige. Få tallene og fortell meg litt mer om deg og deres situasjon, så kan vi se nærmere på saken!

 112. Hei,
  I januar i fjor viste prøvene mine lav FSH verdi og høy AMH (102), noe som indikerer pcos, uten andre symptomer enn manglende mens. Etter en kur med metformin og pergotime i desember ble det endelig påvist el. Tok da nye prøver, som viser at AMH er sunket til 50.
  Er det vanlig at verdiene går så fort nedover? Hva er prognosene, og hvordan er verdiene med tanke på ivf?

  1. Hei Hanne
   Den gangen du hadde manglende menstruasjon tror jeg at du hadde en «opphopning» av AMH – produserende eggsekker. Når du nå er i syklus er forholdet mellom AMH – produserende eggsekker og ikke AMH – produsende follikler normalisert slik at den siste verdien gir et bedre bilde av din egentlige eggreserve, som er mer enn høy nok! Et godt utgangspunkt for graviditet om det nå skal skjer på naturlig vis eller ved hjelp av IVF.

 113. Hei,

  Jeg sender noen bekymrede spørsmål i håp om oppklarende og positive svar.
  Jeg er 32 år og samboer. Vi ønsker oss barn, og jeg sluttet med p-piller juni 2012. Det tok 5 mnd før menstruasjonen kom tilbake, og etter dette har vi forsøkt uten hell. I oktober fikk jeg resept på Progynova og Pergotime, samt Crinone til bruk fra eggløsning til menstruasjon. Vi har ikke lykkes i de tre forsøkene etter at jeg startet på disse. Vi har også tatt henholdsvis hormonprøver og sædprøve, og begges prøvesvar var ifølge laboratoriet og gynekolog normale. Men min AMH er på 5, og jeg blir da bekymret. T4 er på 10.2, FSH på 7, Østradiol på 0.10.

  Jeg er redd for at det er vanskelig å bli gravid, og dette plager meg veldig.
  Hvilke råd og anbefalinger har du?

  1. FT4 bør kontrolleres og hvis den fortsatt er lav vil jeg anbefale at den korrigeres ved at du settes på en lav til moderat dose Levaxin. FSH -verdien din er normal, AMH – verdien er grei, du har fortsatt nok tilgjengelige egg, men bør ikke drøye for lenge om du ikke blir gravid på «naturlig» måte. Kvinner med regelmessig syklus har normalt både eggutvikling og eggløsning og trenger ikke ytterligere stimulering (Pergotime). Hvis du småblør i dagene før forventet menstruasjon kan det være tegn på progesteronmangel og Crinone kan være til hjelp. Hvis du ikke oppnår graviditet i løpet av 3 – 6 mnd. vil jeg anbefale at dere går videre til IVF. Regner med at dere begge er utredet, at livmorhulen er sjekket og egglederne er åpne, hvis ikke kan dette enkelt gjøres ved det vi kaller HysCos (vannscanning av livmorhulen og kontrastundersøkelse av egglederne).

 114. Hei,
  Jeg er 32 år og sluttet på p-piller for snart 2 år siden fordi min samboer og jeg ønsker oss barn. Menstruasjonen kom tilbake først etter et halvt år. De siste 3 syklusene har jeg også brukt Pergotime og Progynova etter anbefaling fra lege/gynekolog, men uten hell foreløpig. Min samboers sædprøver er normale, og ifølge min gynekolog er mine hormonprøver også normale. Men jeg har lavt T4 (10,1), og nå har jeg fått svar på AMH som kun er på 5.

  Jeg ble veldig lei meg og vi frykter nå at det blir vanskelig å få barn.
  Kan man på noen måte øke AMH? Hva anbefaler du i vårt tilfelle?

  1. Din FSH er normal, AMH er også grei, du har fortsatt en god del tilgjengelige egg. FT4 er litt lav og bør kontrolleres / korrigeres hvis forsatt lav. Vi gjør alltid undersøkelse av livmorhulen og egglederne med kontastultralyd før vi anbefaler enkel stimulering med Pergotime og følger opp stimuleringen med ultralydundersøkelse og eggløsningssprøyte (hCG) for å sjekke et det utvikler seg egg og sikrer at det kommer en eggløsning. I ditt tilfelle har du ikke lyktes etter tre stimuleringer og har en AMH som er lav for alderen, men altså fortsatt grei. Jeg vil anbefale at dere nå søker IVF – behandling for å unngå at tiden går fra dere.

 115. Hei

  Jeg prøver å bli gravid og har hittil hatt tre mislykkede insemineringer i naturlig syklus. Jeg er 35 år og AMH er 12 pmol/l, FSH er 8, østradiol er 0,08 målt på 1.syklusdag. Jeg tror ikke det skulle være noe i veien, men ønsker å ta en utredning for å sjekke at det er i orden før jeg fortsetter. Kan HysCos erstatte lapraskopi? Jeg er redd for narkose og hvis det finnes en enklere måte å finne det ut på foretrekker jeg heller det. Jeg hadde en utskrapning for noen år siden, kan det har gjort det vanskeligere å bli gravid? Hva vil dere anbefale? Takk for svar.

  1. HysCos er en god undersøkelse og gir normalt svar på det vi trenger å vite. Det er stor internasjonal enighet om at dette er en enkel og god undersøkelse som avdekker om det er problemer i livmorhulen eller i egglederne. Laparoskopi er sjelden nødvendig. Din FSH og AMH er normal. Sædprøven sier du ikke noe om, men den er også viktig. Inseminering (IUI) fungerer best med enkel stimulering, ultralydoppfølging og eggløsningssprøyte ved omslag eller moden follikkel. Støttebehandling etter eggløsning kan også være aktuelt. Du har fortsatt tid til noen insemineringer, eller du kan gå videre til IVF som gir vesentlig høyere sjanse til graviditet. Slik jeg ser det bør livmorhulen og egglederne sjekkes før tilbud om inseminasjonsbehandling slik at man vet at forholdene i livmorhulen og egglederne er normale slik at forholdene ligger til rette for å oppnå graviditet ved IUI.

 116. Hei!
  Prøvd og bli gravid ii 10 mnd, hadde en spontanabort i sommer. Nylig fått påvist AMH på 5, er 31 år. Tar de andre blodprøvene denne syklusen så jeg vet ikke FSH enda.
  Brukte pergotime sist syklus, hjalp ikke noe og fikk bare mye smerter.
  Lurer på om det er noe vits i å prøve å bli naturlig lenger eller om vi bare skal sette i gang med ivf? Vil vi kunne få behandling hos dere med så lav AMH verdi??
  Sædprøven til min mann var normal. Og vi er ellers friske såvidt vi vet.

  1. Hei Christine
   Ja, du kan få behandling hos oss selv om AMH = 5 pikomol/l, hvis ikke FSH samtidlig er vesentlig forhøyet. dere kan godt forsøke noen mnd til, men ikke veldig lenge (6 mnd.)
   Forutsatt at andre forhold ligger til rette for det kan det da være grunn til å stimulere til utvikling av flere egg, hente dem ut og befrukte dem i laboratoriet. Ofte vil vi kunne fryse ned høykvalitets overskuddsembryo for eventuell senere tilbakeføring. Disse kan oppbevares inntil 5 år og vil ikke bli «eldre» enn de var da de ble hentet ut.

   1. Takk for svar! Ble litt mer optimistisk nå. Fikk svar på øvrige prøver i dag. FSH 5, LH 4, Østradiol 0,11, Prolaktin 184, Fritt T 4 og TSH 0,47
    Prøvene ble tatt på 2 syklusdag. Er disse verdiene gode i forhold til å bli gravid ved ivf?

    1. Heiigjen Christine
     Prøvene er helt fine. Helt normal verdi for FSH på passe lav østradiolverdi. Fine verdier også mtp IVF.

 117. Hei,

  Jeg har prøvd å bli gravid i over 2 år uten hell.
  Tatt blodprøver på syklusdag 3, FSH 6, Østradiol 0,24, AMH 6
  Mannen er sjekket, alt OK.
  Syns jeg har litt lav AMH verdi på min alder. Henvisning er sendt til IVF på rikshospitalet. Mamma kom tidlig i overgangsalder, slet med å bli gravid igjen etter 30 års alderen.

  1. Hei Si
   Enig med deg, AMH er lav for din alder og indikerer at du kan være disponert for tidlig overgangsalder. FSH lar seg ikke vurdere med sikkerhet da østradiol er litt høy, men trolig vil den være normal selv ved adekvat lav østradiol (0,10 nmol/l eller lavere). La det ikke gå for lang tid før du får starter behandling.

 118. Hei,

  Jeg er en jente på 33 år som i forrige uke tok en dag-2 prøve på Volvat. Fikk tatt en test da vi har forsøkt å bli gravid i 2 år nå uten å lykkes. Svaret kom i posten idag, og jeg er nå litt forvirret. Prøvene viste en FSH på 7 og LH på 6. Normal stoffskifte og fin østrogen. Men, gynekolog skrivet at jeg har relativt høy AMH-verdi på 34. Min gynekologi skriver så videre at dette kan tyde på PCO. Hun vil nå at jeg skal få sjekket om egglederne er åpne, og at hun om så kan gi meg resept på Pergotime.

  Har jeg grunn til å være bekymret om AMH-verdi er 34? Kan jeg ha PCO. Ingen symptomer å dette, ut ifra det jeg nå har lest meg opp på. Har i mine yngre dager vært gravid, men aborterte. Slik at jeg vet jo at jeg kan bli gravid igjen..

  Mvh
  Håpefull, ønsker så inderlig å bli gravid!

  1. Hei EllenT
   Ikke vær bekymret. Du har en fin AMH som sier at du har god eggreserve. Men noe må det vel være når du ikke har blitt gravid på 2 år. Enig i at du bør sjekke både livmorhulen og egglederne etter så lang prøvetid. Din partner må sjekket sin sædkvalitet. Kanskje finner dere en forklaring på hvorfor det tar tid. Livmorhulen og egglederne kan undersøkes med ultralyd, se våre nettside om HysCos. Håper din gynekolog kan tilby slik undersøkelse, ellers må du gjennom hysteroskopi og laparoskopi som er mye mer omfattende og krever narkose.

   Du er selvsagt velkommen til å ta kontakt med oss. En av våre IVF-sykepleiere hjelper deg gjerne med de spørsmål du har hvis du ringer oss på 73 87 14 80.

   1. Ville bare si takk for utrolig god hjelp hos dere. Var på utredning i April 2013. Profesjonelle folk som kan sitt område. Siden sist jeg skrev til dere, så har jeg fått en velskapt datter. Lille jenta er nå 10 mnd. Ordner seg!

 119. hei:- takk for svar men jeg tok enAMH prøve på dag6 ijuli 2013 og om egglederne er normal men har lav fertitit som lege sa over ett år jeg prøve bli gravid uten lykket .

 120. Hei,
  Jeg tok en AMH-prøve i juni og den viste 8 med en DHS på 5,6 og østradiol på 0,12.
  Nå, tre måneder senere tok jeg en ny AMH prøve som viste 4 og FSH på 8.
  Begge gangene har jeg tatt prøven på syklusdag 2.
  Den første prøven var hos aker og ble da ikke fryst, mens den andre prøven måtte sendes inn fryst.
  Jeg mener å ha hørt at frysing av AMH prøve kan påvirke resultatet noe? Er det virkelig slik at min fertilitet har endret seg så drastisk på bare 3 mnd?
  Jeg er 39 år og skal igang med IVF forsøk om ikke så lenge.
  Men jeg er nå litt engstelig for at det går mye fortere nedover med meg enn jeg trodde.
  På siste scan hadde jeg 8 antralfollikler.

  1. Hei Linda
   Fin FSH, kansje litt lav AMH i siste prøven, men passser vel med antall antralfollikler.
   Tror ikke du skal engste deg, kansje blir det ikke så mange egg, men kvaliteten vil trolig være bra. Hvis prøven ikke når laboratoriet frys kan svaret bli opptil 20 % for høyt. Forøvrig virker det som om AMH – analysen ikke gir så stabile resultater som vi trodde i utgangspunktet.

  1. Hei Rasa
   Vanskelig å si noe sikkert om det, det er mange faktorer som er viktige, slik som mannen sin sædkvalitet, om egglederne er normale, om FSH ble tatt tidlig i syklus mens østrogenverdien fortsatt var lav. Det er trolig en stund siden du tok AMH prøven, antar den er gitt som mikrogram / l, i så fall vil den være nærmere 3 pmol/l som er den måleenheten vi bruker på denne prøven i dag. Om alle andre forhold er normale skulle du fortsatt ha sjanse til å bli gravid.

 121. Hei,
  Jeg er 42 år og har akkurat fått vite at jeg har AMH på 3 og FSH på 13 (målt 2. mensdag). Lavt antall eggposer på venstre side og «ok» med poser på høyre side. Jeg har ikke barn fra før.

  Hva vil dere si om disse verdiene og mine sjanser for å få barn den naturlige måten? Er det noe jeg kan gjøre for å øke mine sjanser for å få barn naturlig (hormonbehandling?)eller vil eneste mulighet være kunstig befrukning? Og hva er evt da sjansen for å bære frem et frisk barn?

  1. Hei A42
   Ut fra verdiene virker det som du har drøyet litt lenge med prosjektet å få barn. Forutsatt at alle andre forhold er normale, slik som åpne eggledere, normal livmor og normal eller tilnærmet normal sædkvalitet er vel sjansen fortsatt til stede. Litt enkel stimulering med f. eks. Pergotime kan bidra til at det utvikles mer enn ett egg hver syklus og slik være med å øke sjansen for å bli gravid på egen hånd. Assistert befruktning kan vi tilby par som ikke er i stand til å få barn på egen hånd, noe som normalt betyr at de ikke her oppnådd graviditet i løpet av 12 mnd. på tross av regelmessig samliv.

 122. Hei,
  Jeg skriver dette for å nyansere synet på AMH.

  Jeg kontaktet dere for to år siden etter å ha fått påvist AMH på 1. Var 40 år. Tilbakemeldingen var at det ville være svært vanskelig for meg å bli gravid og at Medicus neppe ville tilby behandling.

  Jeg fikk henvising av legen min til Aleris i Oslo. Aleris baserte seg i hovedsak på ultralydbildet før eggløsning (som viste ok egg-«rekruttering» for alderen) samt min generell helse og mente jeg hadde mange år igjen til overgangsalder. Jeg ble anbefalt naturmetoden en stund før vi gikk til IVF (min lave AMH var avdekket i fm at jeg ble 40, var i et nytt forhold og før jeg hadde forsøkt å bli gravid).

  Jeg prøvde pergotime to ganger, og responderte på disse (UL viste flere egg til EL). Vi ble gravid i prøveperiode 10, uten pergotime) og har nå en velskapt datter.

  I min familie har kvinnene fått barn langt opp i 40-årene, kanskje de alle har lav AMH? Lav AMH kan nok bety at man har lav eggreserve, men det kan vel også være at man er «småprodusent» og ikke rekrutterer så mange egganlegg av gangen (og derfor alltid produserer lite AMH), slik at den lave AMHen ikke MÅ indikere at reserven er i ferd med å ta slutt? Håper i alle fall flere klinikker ser på totaliteten, inkl UL-bilde og generell helse og arv, ikke ensidig på AMH.

  1. Hei Britt
   Gratulere med et vellykket resultat! Hvis du leser i bloggen (se innlegget om AMH og FSH) vil du se at jeg absolutt ikke legger ensidig vekt på AMH. Min holdning er at så lenge FSH er normal på en adekvat lav østradiolverdi, så legger jeg ikke stor vekt på AMH. Vi behandler kvinner som har så lav AMH et den ikke er målbar (< 1 pmol/l) så lenge FSH er normal eller tilnærmet normal. Det betyr at så lenge kvaliteten på eggene er normal så spiller det ikke så stor rolle om hvor mange egg vi henter ut. Vi utreder kvinnen hormonelt, vi måler AMH og vi teller antralfollikler. Hvis varigheten av samboerforholdet, omsorgsevnen, BMI og eggstokkfunksjonen var OK kan jeg nesten ikke forstå at du fikk avslag hos oss på en lav AMH alene.

 123. Hei!

  jeg har syklusdag 1 (- innen 24 timer fra start blødning)i oktober fått målt AMH 8, FSH 8, østradiol 137, S-LH 1 og S-TSH 0,99. Jeg har hatt flere IVF forsøk, hvorav resultat har vært bl.a. en SA og en MA. Hvordan vurderer du mulighetene for å lykkes med IVF med egne egg? På forhånd takk for svar! 🙂

  1. Hei Torhild
   For å si noe fornuftig om AMH burde jeg vite hvor ung du er. Hvis du er 23 er AMH lav for alderen, om du er 43 er AMH meget bra, men uansett har du rimelig god eggreserve. FSH er normal, trolig også på en adekvat lav østradiolverdi. Din verdi er litt høy for å gi en sikker vurdering. Dette kan være et tegn på at du har en relativt kort syklus, kanskje omkring 25 dager? Jeg synes LH er rimelig lav og ville trolig valgt å stimulere med hMG (Menopur) for å tillført noe LH-aktivitet om LH gjennomgående er lav også i andre prøver. Så til ditt spørsmål, ut fra foreliggende opplysninger har jeg ingen grunn til å tro at du ikke skulle lykkes med egne egg. Om det skulle gjenta seg med SA eller MA bør det iverksettes utredning for habituell abort.

   1. Hei,

    takker for tilbakemelding. Ang. alder er jeg nå 44+, og min syklus er fortsatt 27/28 dager. Vil tro det derfor er genfeil som er årsaken til at vi ikke har lykkes, og at bruk av EmbryoGen som jeg ser dere og enkelte klinikker i utlandet benytter derfor ikke kan være til hjelp for oss -stemmer det?

    1. Hei igjen
     Enig med deg at det nok så sikkert er genetsiske forandringer i eggenes genetiske materiale knyttet til kvinnens alder. Mot dette hjelper ikke EmbryoGen. EmbryoGen kan hjelpe der hvor et ellers normalt embryo har nedsatt evne til å etablere normal kontakt med endometiet (livmorslimhinnen) slik at det får fester og implantert seg.

 124. Hei,

  Jeg er en kvinne som runder 40 år om en måned.

  I fjor, 3 måneder før min 39-årsdag, mistet jeg min datter i dødfødsel (i uke 33) pga blodpropp i morkaka. I løpet av de påløpende 10 månedene har jeg vært gravid to ganger og hatt én kjemisk graviditet. Begge endte i spontanabort etter at vi fikk se hjerteslag på tidlig UL.

  Etter dødfødselen fikk jeg også påvist lupus antikoagulant og har fått både fragmin og albyl-e ved mine neste svangerskap. Dette har ikke hjulpet foreløpig, men det kan jo ha vært noe galt med fosteret.

  Jeg har for øvrig opplevd MA da jeg var 25 og 33 også (med annen partner).

  Har spurt min mor når hun kom i overgangsalder, og hun sier at symptomene begynte da hun var 48. Hun valgte imidlertid å fjerne eggstokkene da hun var 50, så når overgangsalderen ville vært fullendt er vanskelig å si.

  Jeg skal ta utskrapning i morgen pga siste MA og cytotec som ikke biter på meg.

  I forhold til ovennevnte opplysninger – vil dere tro at jeg er en kandidat som har et par år igjen eller bør jeg ta en blodprøve?

  På forhånd takk for svar.

  P.s. Ved et potensielt svangerskap har jeg nå også fått resept på crinone.

  Jeg har også et barn på 8 år fra før.

  1. Kjære Heidi
   En trist historie du forteller. Jeg synes du skal få tatt en AMH som forteller noe om antall egg du har tilgjengelig. Du bør også ta FSH og østradiol tidlig i syklus (gjerne på første blødningsdag). Disse prøvene vil kunne si noe om kvaliteten på eggstokkene. Kom gjerne tilbake når du har fått svar på prøvene. Husk at AMH må fryses og nå laboratoriet i fryst tilstand. Det kan være et problem om du tar prøven på et vanlig legekontor.

   1. Tusen takk for svar

    Jeg bor i Vestfold. Vet du hvor jeg kan henvende meg slik at disse prøvene blir tatt skikkelig?

    Spurte gynekologen som var tilstede da jeg tok utskrapning, og hennes svar var at «disse prøvene kan vi selvsagt få tatt» uten at det gjorde meg nevneverdig klokere.

    Jeg sitter også igjen med en følelse av å ikke bli tatt alvorlig, da alle legene jeg har snakket med avfeier min alder siden jeg har vært gravid flere ganger i løpet av kort tid. For min del hadde det vært interessant å få en utredning umiddelbart, da jeg ikke har lyst til å prøve til jeg er 45 før det evt er aktuelt med IVF.

    Mulig jeg også hadde gitt opp nå hvis jeg «bare» hadde opplevd MA og SA, men etter å ha vært nesten i mål med et perfekt lite nurk på 2,5 kilo – vil jeg ikke føle meg hel som menneske før jeg har et levende barn i armene.

    Jeg føler meg maktesløs og deprimert og vet ikke hvor jeg skal henvende meg.

    Selvsagt er jeg også over alderen hvor man får x-antall forsøk gratis, og selv om vi ikke sulter ihjel er det begrenset hvor mye midler vi har til slikt. Jeg er rådvill og vet ikke i hvilken ende jeg skal begynne for å komme i mål.

    1. Hei igjen

     Du kan få rekvisisjon på prøvene fra oss og så drar du til nærmeste større sykehus og får tatt prøvene. Når prøvesvarene kommer inn får du høre fra meg. Det er da viktig at de som tar prøvene bruker vår rekvisisjon og mitt ID-nummer for at jeg skal få prøvesvarene.

     For å kunne sende deg utfylte rekvisisjoner trenger vi en del informasjon, som vi lettest får om du fyller ut vårt pasientopplysningsskjema.

     Ellers tror jeg at du ville ha stor nytte av en samtale med Tone Bråten. Les mere på Tones nettsted.

     1. Tusen takk for hjelpen så langt. Sendte et skjema over i går, så tar vi det derfra 🙂

      Mvh
      Heidi

     2. Hei,

      Jeg har nettopp begynt å ta blodprøvene – disse som skal tas hhv dag 1, 10, 22 og 26 i syklusen.

      Dag 1 og 10 er fullført, og jeg har fått beskjed om at anti-tpo viser 1300. Allikevel er TSH på 2,3 og fritt T4 på 17,6 – noe som er innenfor normalen, og som tyder på normalt stoffskifte.
      Siden anti-tpo allikevel er såpass høyt tenker jeg da at det er noe autoimmunt, spesielt siden det er påvist at jeg har lupus antikoagulant (og jeg tenker videre på SLE).

      Snakket med en av deres hyggelige resepsjonister i dag, og hun sa at mange blir satt på prednisonol for å dempe autoimmune reaksjoner, så jeg tenkte å legge dette frem for fastlegen min.

      Hun sa imidlertid også at det er optimalt med TSH på 0,5 – 1,5 under et svangerskap. Her ligger jeg jo over. Betyr dette at jeg allikevel bør settes på levaxin?

      Takk for all hjelp så langt!

      Mvh
      Heidi

     3. Hei igjen,

      Beklager mas, men i dag fikk jeg nettopp svar på AMH, østradiol (tatt dag 1 i syklusen) og FSH.

      AMH var på 17, FSH 6 og østradiol på 0,10. Er ikke det veldig bra for en 40 år gammel «tante» eller jubler jeg for tidlig? (føler meg som en 30-åring etter disse prøvesvarene 🙂 )

      Er klar over at jeg har en del annet som må behandles, og startet i dag med 50 microgram Levaxin/dag, men ut i fra hva tallene sier om egg og eggreserver ser det kanskje ut til at vi kan få det til på gamlemåten en god stund fremdeles?

 125. Hei!

  Jeg er 38 år, og har nettopp vært gjennom utredning ift habituell abort. Alle hormoner og andre prøver ligger godt innenfor normalområdet, og AMH er på 9. Jeg har to barn fra før, vært gravid 5 ganger og blitt gravid på første forsøk alltid. Nå har jeg siden mai 2012 opplevd en spontanabort i uke 6, og to missed abortion, en i uke 17 og en i uke 14. Vi har veldig lyst på et barn til, men ønsker å vente litt med å prøve igjen…vi gifter oss i juni neste år, og vil egentlig vente til etter det. Men min gynekolog stresset meg veldig på alder, og mente vi hadde dårlig tid. Hva tenker du om dette? Er abortene tegn på dårlig eggkvalitet? Og hva sier en AMH på 9?

  På forhånd takk for svar 🙂

  1. Hei Lin

   Jeg synes at din AMH er normal for alderen, altså at du virker å ha en bra eggreserve. Kvaliteten mener jeg vises best gjennom måling av FSH og østradiol på syklusdag 1. Jeg vet ikke om du har samme partner som tidigere, men antar det. I så fall kan det være at eggkvaliteten er redusert og at det er lengere mellom genetisk normale egg. Hvorfor absolutt vente til etter at dere skal gifte dere, når dere har forsøkt gjentatte ganger allerede? Fruktbarheten blir ikke bedre med årene! Regner med et du er utredet mtp koagulasjonsdefekter og autoantistoffer, men er livmorhulen sjekket med vannscanning? Det mener jeg hører med i utredningen av habituell abort. Polypper, muskelknuter eller sammenvokstninger i livmorhulen kan noen ganger medvirke til abort. Om dere skulle komme til å be om hjelp i form av assistert befruktning vil jeg anbefale at dere ber om dyrkning i «EmbryoGen», et produkt som er utviklet for å hjelpe kvinner som har hatt flere tidligere aborter (hab. ab.).

   1. Tusen hjertelig takk for svar!

    Ja, alt er fint ift koagulasjonsfaktorer og annet. Og jeg har faktisk myomer i livmoren. Jeg fødte sist et velskapt barn til termin i 2008, og da hadde jeg ikke myomer. Så dette er nytt. 3 myomer har de sett, men de er veldig små…og ved uke 12 i de svangerskapene jeg mistet, så har de kun vokst til mellom 3 og 4 cm på det største. Nå etter svangerskap kunne de kun se et myom, på ca 1 cm i livmoren, så de mener dette ikke har noe å si. De snakket om hysteroskopi, men mente det ikke var nødvendig. Jeg har målt østradiol og FSH, men det ble tatt 2 dager før forventa menstruasjon. Men verdiene var da følgende: FSH 2.67 og Østradiol 0.46. Vet ikke om du kan si noe mer om dette? Grunnen til at vi ønsker å vente litt, er fordi jeg er mye syk under svangerskap, både med hyperremesis og bekkenløsning, og blir gjerne sykemeldt tidlig. Det siste året har jeg vært mye sykemeldt pga aborter og påfølgende utskrapning, og må nå jobbe hvertfall 6 mnd før jeg igjen har rett på sykepenger.

    1. Hei Lin

     Det er ikke mulig å si noe sikker om FSH når østradiolverdien er så høy som i den prøven. Ved tilstrekkelig høy østradiol vil alle ha normal FSH. For å få en sikker vurdering bør du ta en tilsvarende prøve tidlig i syklus (dag 1 – 2). Med bakgrunn i det du har vært gjennom skjønner godt at du trenger litt tid til å komme til hektene igjen. Et myom på 1 cm vil normalt ikke være av betydning så lenge det ikke ligger inne i selve livmorhulen.

     1. Hei, og takk for svar igjen!

      Jeg skal få tatt nye prøver på riktig tidspunkt. Dette myomet på 1 cm ligger inne i livmorhulen. Hva kan det ha å si?

      1. Hei igjen Lin
       Om myomet på 1 cm ligger inne i livmorhulen vil det forstyrre sjansen for at et embryo fester og utvikler seg. Du bør få fjernet myomat, få gjort en transcervical myomreseksjon. Om myomet ikke ligger inne i livmorhulen har det trolig ingen vesentlig betydning. For å avklare dette sikkert bør du ha gjort en hysteroskopi eller vannscanning av livmorhulen (hydrosonografi).

 126. Takk for svar. Leser at man er i fertil alder når man har en amh mellom 3 og 60. Har nå fått tatt ny amh prøve som allerede har sunket til 3. Har også tatt ny fsh osv som legen sa var normale (disse tatt utenom syklus i og med jeg ikke hadde fått tilbake mens etter fødsel) er disse verdiene til å stole på da? Legen sa de andre prøvene var normale. dvs fsh osv. En amh på 3 og normal fsh gir det muligheter for å bli gravid ved ivf? Eller er det best å slå seg til ro med det barnet vi har fått? Om det er gode muligheter med ivf, ønsker vi evnt gå privat for å få gjort dette uten køer i det offentlige siden vi har dårlig tid. takk for en fin side hvor man kan spørre proffesjonelle .

  Ida.

  1. Hei Ida

   Som du vil se av tidligere innlegg i bloggen er jeg ikke så bekymret for AMH, selv om den er litt lav. AMH – svarene kan variere over tid hos samme person, altså en viss usikkerhet i svarene. FSH er ikke mulig å tolke uten å vite den samtidlige østradiolverdien. Jeg ville ikke satset på en prøve tatt etter fødsel og i ammeperiode. Ta en ny prøve av FSH og østradiol på 1. eller 2. syklusdag i den 2. naturlige syklusen du får når menstruasjonen er kommet tilbake. Hvis FSH er 12.5 IE eller lavere på en østradiol som er 0.10 nmol/l eller lavere kan du regne det som normal FSH og sjansen til å bli gravid igjen burde være rimelig god.

 127. Hei! Jeg har fått bekreftet at jeg har antimuller hormon nivå på under 1. Da er vel ikke sjanesene store for og bli gravid på vanlig måte. Det skal sies at jeg er 41 år gammel.

  1. Hei HKS
   Det betyr at AMH – verdien ikke er målbar, altså svært lav, selv for «alderen».
   Hvis FSH på adekvat lav østradiol er normal mener jeg at sjansen er til stede, men trolig nedsatt i forhold til det den ellers ville vært.

 128. Hei.
  Jeg er ei jente på 25 år som har fått en datter ved hjelp av IVF. Hadde en lav AMH på 6 da vi begynte det første forsøket i mai 2012. FSH var normal. Gikk på store doser hormoner , men produserte kun 4 egg på første forsøk og 2 på andre forsøk. Ble gravid på begge. kun 1 lot seg befrukte og sette tilbake i livmor begge gangene. Ved første forsøk mistet jeg i uke 10 , mens andre forsøket fødte jeg en datter som nå er 8 uker gammel. Tenker allerede nå på å få et barn til siden jeg vet tiden er knapp å få dette til på. Så mitt spørmål til deg er ; Har jeg overhodet noen sjanse? Er min Amh nivå blitt redusert enda mer, og vil jeg ha igjen egg til å få til et barn til? Og finnes det overhodet en sjanse til å få til et barn laget på naturlig måte nå som jeg har født et barn, eller er nytt IVF forsøk eneste mulighet? Kan jeg kontakte fastlege for å få tatt ny amh prøve , eller må jeg oppsøke dere for dette? (bor langt unna)

  takk for svar..

  1. Hvis du har lest noen av de tidligere innleggene om FSH og AMH vil du se at jeg ikke legger for stor vekt på AMH – verdien så lenge FSH er normal på en samtidlig adekvat lav østrogenverdi. Du har lav AMH for alderen og utvikler få egg, men likevel ble du gravid begge gangene du fikk satt tilbake. Dette skal du se på som et godt tegn og som en bekreftelse på at kvaliteten på eggene er god, selv om det er få av dem. Den mest effektive metoden for et barn til er IVF, jeg ville ikke brukt tid for å se om det lyktes på ”normal” måte. Du må ha slutte å amme og fått tilbake regelmessige mens før du starter nytt IVF – forsøk.

 129. Hei. Jente 32, fikk nettopp resultat om at AMH var 3 og at jeg har det travelt. Men for meg er det litt vanskelig å prøve siden jeg er lesbisk og trenger prøverør. OG egentlig passer det ikke NÅ, siden jeg kun er vikar. Men er det mulig å fryse ned egg? Hvor raskt vil jeg «gå tom»? Jeg har hele livet ønsket meg barn. Men dette ser umulig ut:-/

  1. Som du selv sier, du har lav AMH for alderen. Dette betyr at du har ganske få egg igjen og at du kan forvente å komme tidligere i menopausen enn normalt. Om ønsket om å få barn er sterkt bør dette veie tungt når du velger hva du vil gjøre framover. Dette dreier seg om forhold som vi har liten eller ingen mulighet til å påvirke. Du vil ikke få fryst ned egg i Norge. Som lesbisk vil du få IVF med donorsæd i Norge om du er gift eller lever i et ekteskapslikt samboerforhold og aksepterer ikke – anonym donor. Det er vanskelig å spå om når du vil komme i menopausen, men sjekk litt hvordan det var med andre kvinner i din nærmeste slekt, så får du kanskje en pekepinne.

 130. Hei.
  Jeg er ei jente på snart 33 år. Jeg og min mann har forsøkt aktivt å bli gravide i to år, uten hell. Jeg har aldri før vært gravid, men han har ett barn fra tidligere forhold. Han var steril i 8 år, men er nå refertilisert og sædprøven viser rikelig med spermier av god kvalitet.

  Mine verdier er som følger
  AMH: 2 pmol/l
  FSH: 6
  Østradiol -17b: 0,25
  Fsh og østradiol målt på dag 4 av syklus.

  Jeg er klar over at AMH er svært lavt for ei jente på min alder, men håper likevel at det kan være mulig å bli gravid med IVF. Jeg har påvist eggløsning med hjemmetester, og ved innvendig ultralys kunne min gynekolog se 5 eggposer på den ene siden og 7 stk på andre eggstokk. Hva tror dere om sannsynligheten for at jeg kan bli gravid? Og hvordan henger AMH sammen med overgangsalder? Min mor kom i overgangsalder da hun var 43 år, og jeg frykter selvfølgelig at jeg vil miste eggproduksjonen raskt iom at AMH allerede er så lav.

  Så kommer det en faktor til innn i bekymringen: jeg har hatt milde-moderate celleforandringer i cervix siden jeg var 18 år gammel. Celleforandringene har alltid gått tilbake fra moderat-mild i løpet av tre måneder, så det har aldri vært behov for å konisere eller fryse. Men kan hormonstimulering med diverse legemidler ved et evt IVF forsøk, øke risiko for kreft i livmorhalsen, gitt at jeg allerede har celleforandringer? Eller er denne typen kreft mindre hormonsensitiv, enn f.eks ovariecancer?

  Ellers har jeg hatt behov for glidemiddel ved samleie i ganske mange år, og tørre slimhinner på øyne og i munn. Ettersom jeg kan forstå er dette type plager som kvinner ofte kan få i overgangsalderen. Dette gjør meg naturligvis svært urolig ifht min sjangse for å bli mor.

  Hvis man klarer å modne og få ut flere egg av god kvalitet; er det da mulig å fryse disse ned til senere? Og hvor lenge kan eggene ligge «på lager»?

  Setter svært stor pris på svar. Ventetiden på å komme inn til behandling i det offentlige er virkelig slitsom på psyken, når man er bekymret.

  1. Hei Tonje
   Fint antall eggposer ved ultralyd. FSH er litt vanskelig å vurdere fordi østradiolverdien er litt høy, men jeg antar at den vil være rimelig normal selv på lav østradiolverdi. Derfor tror jeg det vil være mulig å bli gravid ved IVF. Litt forundret over at sædkvaliteten er så god som du beskriver, men det er jo bare fint.

   Det er rimelig sammenheng mellom AMH og alder for menopause. Tror nok at du vil likne litt på din mor.

   Behandlingen øke ikke risikoen for livmorhalskreft, men cellebildet kan ofte se verre ut en det egentlig er under graviditet, men det vil i så fall bli fulgt nøye opp.

   Trolig skyldes ikke tørre slimhinner overgangsalder, slik jeg tolker hormonprøvene dine. Det finnes en tilstand som gjør at noen kvinner får slike plager likevel.

   Høykvalitets befruktede og delte egg kan fryses ned og oppbevares inntil 5 år. Vi kan ikke fryse ned ubefruktede egg.

 131. Hei! Er bloggen aktiv? Jeg lurer i så fall på dette med AMH. Jeg er 22 år og har fått en sønn uten noe hjelp fra medikamenter. Gikk faktisk på p-pille når jeg ble gravid. Nå når jeg og kjæresten min vil prøve å bli gravide igjen så skulle det ikke være så lett allikavel… AMH på 5. Og FSH på 6 (?) Jeg har begynt på dobbel pergo, men kan ikke jeg kan si jeg har så mye tro på det når jeg hører til og med om folk som har fått IVF når de har AMH på 6… Kan pergoen hjelpe meg noe særlig? Eller drev ikke sjansene mine noe gode.?

  1. Hei Charlotte
   AMH-verdien din er lav i forhold til din alder og det er derfor lurt å forsøke å bli gravid igjen. FSH verdien din ser normal ut, uten at jeg kjenner nærmere til østrogenverdien da prøven ble tatt. Det er vel ingen grunn til å tro at det har skjedd vesentlig endring i sædkvaliteten hos din partner eller skade på egglederne hos deg etter at du var gravid sist, men om du ikke blir gravid igjen etter 12 mnd. med prøving bør dere få sjekket om alt er normalt. Stimulering med Pergotime brukes normalt hos kvinner som ikke har naturlig eggutvikling / eggløsning. Hvis dette er tilfelle hos deg vil slik stimulering øke sjansen for å bli gravid, hvis du har normal eggutvikling og eggløsning vil det bare øke sjansen for flerlinger.

 132. Da har vi akkurat fått nytt nettsted så noen av de siste kommentarene datt ut. Fyller inn det som mangler…

  Av – 9. Oktober 2011, 16:50
  Hei, jeg skrev til dere 22.sept og dere svarte 25.sept (tusen takk for det :)) Jeg har et lite oppfølgingsspm. Min AMH er 2 og FSH og Ø er innenfor de grensene du nevnte. Jeg har på mitt første uttak fått ut 5 egg, hvorav 4 modne. Kun ett ble befruktet normalt. Påvirker amh verdien eggets evne til befrukting? Er det slik at mine egg er vanskeligere å befrukte? Eller påvirkerer det deling? Har satt inn ett egg, påvirker min lave amh det befruktede eggets evne til å feste seg eller har jeg samme odds som «normale»?

  Hei igjen,
  For det første synes jeg du skal være glad for at du fikk 5 egg. Hvis det er riktig som du sier, at FSH var normal, på en adekvat lav østradiolverdi, så vil jeg tro at eggenes kvalitet skulle være normal og at kvaliteten på det embryoet som ble satt inn skal gi deg en normalt god sjanse til å bli gravid. Hilsen Terje.

  Ellers driver vi på med et litt større blogginnlegg som skal gi dere siste som har kommentert et svar…

 133. Hei alle som har skrevet nå, men ikke fått svar. Vi har ikke glemt dere, men vi har hatt det veldig travelt.

  Vi skal se om vi får gitt dere et svar så fort som mulig – kanskje i et nytt innlegg 🙂

  Beklager ventetiden. Vi ønsker å respondere raskt her, men noen ganger når fagpersonalet har arbeid opp over skuldrene kan det ta litt lengre tid!

 134. Hei Terje

  Jeg har akkurat fått beskjed om at jeg har en AMH verdi på 5, jeg lurte på om det er nøvendig og ta en ny test? Jeg er ganske nedbrutt over nyhetene da vi har holdt på i over 2år uten hell. Jeg har også funnet ut at syklusen min er sen. Dette er noe jeg har funnet ut i nyere tid.Hvor ille ser dette ut? kan jeg be om en FSH måling som du referer til i andre innlegg? NY AMH test? Kan jeg bli gravid på egenhånd med denne verdien? Sitter og venter på svar fra riksen om vi får bistand eller ikke, og informasjonen er latterlig dårlig. Fins det håp?

  Mvh

  Meget lei seg tone 26 år :/

 135. Hei igjen,

  Jeg skrev tidligere om lav amh- under 1, men normal fsh 5,4. Østradiol samme dag var 0,41. Ultralyd gjort nylig har visst en relativt stor vanncyste som tar nesten hele høyre eggstokk. Mens venstre virker normal. Kan cyster ( som forhåpentligvis kommer og går) påvirke amh? Og påvirker cyster resultatene av ivf?

 136. Hei!
  Jeg er 36,5 år og har fått vite at AMH nivå er på 5 pmol/l, dvs. veldig lavt. Bor i utlandet nå, og flytter tilbake til Norge om ett år. Er det mulig å si noe om AMH nivået mitt om 1 år? Dvs. kan det være så lavt at jeg bør gjennomføre IVF i utlandet? Har et IVF barn på 3 år fra før. Takk for svar og også takk for nyttig blogg!

 137. Hei og takk for svar. Imidlertid fikk jeg ikke helt svar på det jeg lurte på. Kan AMH variere gjennom året (jeg ser dere nevner det til annen innsender) og hvor vanlig er det? Og hender det at prøvene er feilanalysert? Og hva forklarer forskjellen mellom lav AMH og ultralyd som viser gode eggreserver?

 138. Hei J40.

  Hvis din AMH er angitt som 1 pmol/l er dette en svært lav verdi. AMH mindre enn 3 pmol/l anses som en verdi man finner hos kvinner i overgangsalderen eller i menopausen. Det er lite trolig at eggkvaliteten fortsatt er god når eggreservene er så lave. Vi ville ikke gitt tilbud om assistert befruktning under slike forhold. AMH-verdien er uavhengig av når i syklus den blir målt. FSH-verdien, derimot, må måles tidlig i syklus for å gi grunnlag en meningsfull tolkning. For å kunne si noe om FSH-verdien må prøven tas så tidlig i syklus at den samtidlige østradiolverdien er 0,12 eller lavere. Dette kan bety at prøven hos noen må tas på 1. eller 2. syklusdag heller enn på 3. dag. Hva gjeder din sjanse til å bli gravid med egne egg oppfatter jeg denne å være svært lav.

 139. Hei Lulu
  Det ser egentlig mørkt ut, AMH på 2 pmol/l er en svært lav verdi for en kvinne på 31 år. Verdier under 3 pmol/l oppfattes å være forenelig med overgangsalder eller menopause.

  Alderen tatt i betraktning bør det være grunn til å vurdere FSH-verdien på en samtidlig adekvat lav østradiolverdi, altså en prøve tatt tidlig i syklus, på syklusdag 1 eller 2. Om FSH-verdien er 12,5 IE/l eller lavere på en østradiolverdi som er 0,12 nmol/l eller lavere kan det likevel være sjanse for at det finnes egg av god kvalitet, selv om antallet er betydelig nedsatt. Hvis østradiolverdien er høyere må prøven gjentas tidligere i syklus. Det er typisk hvis eggstokkfunksjonen er nedsatt, at østradiolverdien er for høy allerede på dag 3 i syklus. Prøven må da tas på dag 1 eller 2.

 140. PS Ref mitt forrige innlegg, hvis det ikke kom klart frem: Hva sier egentlig AMH om kvaliteten og kan det være feil info fra min lege at kvaliteten er dårlig? Og hva er sannsynligheten for at AMH kan endre seg over året? Og kan det være feilmåling siden ultralyden viser tilsynelatende normal egg-produksjon? Begge mine bestemødre fikk barn over 40 (41 og 47 ved fødsel), og min mor var sen i overgangsalderen. Jeg ble derfor litt overrasket over at det så så mørkt ut som jeg føler nå, men skulle gjerne ha svar på sannsynligheten for at jeg overhodet ikke kan få egne barn.

 141. Hei, jeg er 31 år og har et amh nivå på 2. Ifølge riksen er dette såpass dårlig at de vurderer det dithen at ass. befruktning ikke vil ende i graviditet. Skal prøve privat nå og riksen vil se epikrise for å se hvor mange egg som blir tatt ut. er det virkelig så mørkt? Hva kan jeg gjøre?

 142. Hei, jeg har aldri prøvd å bli gravid men tok tester fordi jeg fylte 40 og nettopp har fått kjæreste og bør tenke gjennom dette. Ultralyd viste normal produksjon i venstre eggstokk, nedsatt i høyre. Alle blodprøvene var normale, bortsett fra AMH som var 1. Jeg leser på deres og andre sider at den sier noe om eggstokk-kapasitet, dvs eggreserver. Gynekologen min sier at det ikke er riktig men at AMH sier noe om eggkvaliteten og at dette indikerer lav eggkvalitet og at mine egg ikke kan bli befruktet. Hun anmoder om ny blodprøve dag 3-6 etter menstruasjonen, for sikkerhets skyld i tilfelle noe var feilmålt og siden de andre prøvene var normale, men jeg leser på nettet at når i syklusen man tar prøven ikke spiller noen vesentlig rolle da AMH er stabil gjennom hele perioden. Jeg blir urolig av at gynekologen min (som jeg ikke har vært til før og derfor ikke kjenner) sier noe annet enn informasjonen jeg finner på seriøse nettsteder.

 143. Hei 38 år.

  AMH 1 er en lav verdi som indikerer at det er svær få egg tilbake i eggstokkene. FSH 5,4 høres bra ut, men lar seg ikke vurdere uten at den samtidlige østradiolverdien er kjent.

  Hvis østradiolverdien er høyere enn 0,12 nmol/l vil ikke FSH kunne vurderes med sikkerhet. FSH synker når østradiolverdien stiger. Jeg har sett flere tilfelle hvor AMH-verdien hos samme kvinne har variert sterkt, noe man teoretisk sett ikke skulle forvente.

  Mitt forslag er at du tar nye prøver på syklusdag 1 eller 2. Du skal ta AMH, FSH og østradiol. AMH-prøven må tas på et sykehus som analyserer prøven eller sendes og nå laboratoriet i fryst tilstand, ellers vil verdien kunne bli feil. Når du har gjort dette og har svarende kan du kontakte oss igjen.

 144. Hei,

  jeg har målt AMH og har fått svar under 1 og ble avvist av Rikshospitalet på det grunnlaget. Min fSH er detimot normal ville jeg tro 5,4 (dag 3 i syklus). Er det muligheter å oppnå graviditet ved IVF. Jeg har gjennomgått ivf for 8 år siden og lyktes på første forsøk. Er det for sent nå?

 145. Hei 29

  Din AMH er helt normal og helt optimal. Du må ikke sammenligne din verdi med verdier fra andre typer tester eller tester som oppgir svaret i andre verdier. Det blir som å sammenligne 8 kroner mot 8 euro, antallet er det samme men verdien er forskjellig!
  Du har allerede fått 3 barn noe som tyder på høy fruktbarhet. Hvis det ikke har skjedd andre store endringer eller hendelser siden sist er det vel ikke grunn til å tro at fruktbarheten er nedsatt. Noen ganger tar det bare litt lengre tid.

 146. Hei 31 år

  Din AMH ligger i normalområdet. Verdien påvirkes ikke av at du sto på p pille. Om du skulle til IVF – behandling hos oss ville du blitt vurdert som kandidat for mild stimulering. Dette betyr at vi ville ventet å få tilstrekkelig antall egg selv på en lav dose hormoner. Hvor raskt antall eggsekker vil reduseres hos kan jeg ikke si noe om, men statistisk reduseres sjansen for graviditet ganske raskt fra 37 års alder.

 147. Da har vi det tekniske på plass igjen og vi får til å legge inn svar. Beklager ventetiden 🙂

 148. Hei
  Vi er prøvere på barn nr 4 og har prøvd i snart 11 måneder.Har vært hos dere og fått påvist eggløsning samt ultralyden viste at alt var fint.Fikk svar på blodprøven som gjaldt AMH og den var 16.8pml/l og fikk svar at det var helt fint.er snart 29 år.Jeg leser på nettet at det nivået er en plass helt normalt og fint,mens andre steder er det helt nederst i normalsjiktet.Påvirker en slik AMH verdi mulighetene for å bli gravid igjen?

  Hilsen anonym 29

 149. Hei. Jeg er 31 år gml i år, og har stått på p-piller i 12 år nå, og er redd for at jeg har utsatt graviditet for lenge, og lurer på hvor god tid jeg har på meg… Har derfor tatt AMH og fått verdien 9 pmol/l. Dette er innenfor normalen, men mot nedre grense -men hvor raskt bør jeg begynne å prøve aktivt på å bli gravid? Prøven ble tatt mens jeg stod på p-piller, vil det ha noe å si for resultatet?
  På forhånd takk for svar!

 150. Hei 36 år
  Din AMH ligger innenfor normalområdet for kvinne i fruktbar alder. Hvis måleenheten er pikomol/l ligger den i nedre del av normalområdet. Det er ikke mulig å forutsi når du kommer i overgangsalderen ut fra dette, da er det sikrere å sjekke med din mor, hvor gammel hun var da hun kom i overgangsalderen. Assisted hatching er ikke tillatt i Norge, myndighetene tolker de som forskning på egg. De fleste har ikke nytte av slik «hjelp til klekking».Hos eldre kvinner (> 40) og kanskje ved tilbakesetting av fryste tinte embryo hos eldre kvinner kan metoden kansje øke sjansen til å bli gravid.

 151. Hei 36 år! Beklager at du ikke har fått svar her enda, vi har vært på ferie og bloggadministrator (meg) kom hjem i dag!

  Skal se hva fagfolket sier om dette spørsmålet!

 152. Hei,
  Jeg har fått påvist amh nivå på 5. Jeg er 36,5 år gammel. Prøver nå å bli gravid og lurer på mulighet/sannsynlighet for å bli: 1.naturlig gravid 2.gravid ved ivf. Når kan jeg forvente å komme i overgangsalderen med dette amh nivået? Kan dere si noe om attached hatching, hva er det ig hvorfor gjlres ikke dette i norge. Tusen takk for svar!

 153. Hei 33 år.

  AMH gjenspeiler antall gjenværende egg i eggstokken, og varierer svært lite. Du må derfor regne med at verdien gjenspeiler at det er svært få eggsekker igjen i eggstokken.

  Kombinasjonen av lav AMH og høy FSH indikerer at sannsynligheten for å bli gravid med assistert befruktning desverre er tilnærmet ikke tilstede.

 154. Hei,

  Jeg er 33 år og nettopp fått beskjed om veldig høy fsh nivå- som indikerer tidlig overgangsalder. Men legen sa at dette kunne være midlertidig. I tillegg har jeg nå fått beskjed om at jeg ligger i det laveste nivået når det gjelder amh.

  Kan amh stige igjen, eller er dette et konstant nivå?

  Håper du har anleding til å svare.

 155. Din AMH er i nedre normalområde, noe som betyr at antall egg som er tilgjengelig er lavt, men eggene kan fortsatt være av god kvalitet. Dette får man bedre inntrykk av gjennon FSH tatt i tidlig syklus (se senere innlegg om FSH og AMH). Har du lang syklus kommer eggløsningen senere enn hos de som har kort syklus. Hvis lutealfasen er 11 – 12 dager er dette OK. Dere har forsøkt i 2 år allerede og min mening er da at dere raskt bør vurdere IVF i stedet for enkel stimulering. Mild IVF vil alltid være et godt alternativ. Det finnes ingen dokumentert naturmedisinsk alternativ til bruk i stedet for eller sammen med IVF, så langt jeg kjenner til. Hvis du har fått anbefalinger, så be om dokumentasjon på at det virker.

 156. Hei! Tusen takk for en informativ video. Vi har prøvd i over to år å bli gravide, jeg er 31 år, slank og ellers frisk. Sædprøve normal.
  Jeg har begynt utredning, med en kur med pergotime. Blodprøver har vist hormonnivåer innenfor det normale og ultralyd ser bra ut, men nå har jeg fått påvist AMH på 12 pmol/l, som jeg har fått høre er lavt for min alder.
  Jeg har forøvrig mistenkt at hormonbalansen ikke er helt optimal da jeg er litt plaget med uren hud i kjake/hals området og noe hårvekst. Jeg bør også nevne at jeg har sen eggløsning i syklus og en lutealfase på gjennomsnittlig 10-11 dager, hele syklusen varierer fra 31-35 dager gjennomsnittlig.

  Andre måned når jeg tok pergotime tok jeg en ultralyd rundt eggløsning og da kunne hun se 2 egg og ellers bra forhold.

  Kan lav AMH være grunnen til at vi ikke har blitt gravide?
  Vil du anbefale oss og komme igang med IVF så fort som mulig? Kan isåfall mild IVF være aktuelt? Eller bør jeg ta pergotime flere måneder?

  Er det noe innen naturmedisin/alternativ behandling som du tror kan bedre hormonbalansen?

  Er det ellers lange ventelister hos dere for behandling?

  Tusen takk for svar.

  Mvh Siri

 157. Hei igjen Trine. Jeg ville ringt oss på 73 87 14 80 for å få en prat med en av våre IVF-koordinatorer. Forklar situasjonen til dem så finner dere ut av det. Hvis mannen ikke skal utredes blir det selvsagt noe billigere.

  Ring oss mellom 0815 og 1515 du, Line eller Kari Mette vil gi deg god hjelp!

 158. Takk for svar Magnus 🙂

  Men det er kun jeg som vil sjekke meg, han er det ikke noe galt med. Jeg vil bare vite om jeg er i en begynnende overgangsalder, egg-reserver, om jeg har vanncyster(sjekker dere sikkert ved ul) og blodpanel. Jeg er mest interessert i å finne ut om jeg har eggløsning og hvor fruktbar jeg er, for dette med å ikke vite synes jeg er stressende 🙁 Jeg bruker nå Clearblue sin ferilitetsmonitor, har gjort det i 4 mnd, og har enda ikke fått max utslag, kun opp til høy – så jeg undres jo om jeg i det hele tatt har el(regelmessig mens 26 dg kun siste som var uregelmessig og på 45 dg men det var mye rundt meg da). Har brukt CB’s el-tester før og de har slått ut på dag 12 og 13, noe jeg ser en økning på monitoren også på pinnen, men monitoren og sjekker flere hormoner så jeg er så forvirret… Så hvis kun jeg skal sjekkes, hvordan ligger det an pris messig da, og er dette noe dere gjør eller er det bare par som kan utredes slik?

  Vennlig hilsen
  Trine

 159. Hei Beate.

  Det er vanskelig for våre leger å gi noe endelig svar på dine spørsmål basert på disse opplysninger. Du bør sende oss alle dine prøvesvar samt fylle ut vårt pasientopplysningsskjema så vi får et fullstendig bilde av din situasjon.

  Skjema lastes ned på våre nettsider – se ute til venstre i menyen når du trykker på ikonet for «Barnløshet» som ligger i toppen av nettsiden.

  Informasjonen sendes via vanlig post av hensyn til personvern.

 160. Hei Trine. Det er fult mulig å bestille utredning hos oss. Dette gjør du ved å sende inn pasientopplysningeskjema til oss via vanlig post. Skjema lastes ned på våre nettsider – se ute til venstre i menyen når du trykker på ikonet for «Barnløshet» som ligger i toppen av nettsiden.

  En fullstendig utredning kan komme på ca 3.000 – 4.000 kroner, litt avhengig av hva som må gjøres. Dette inkluderer alle blodprøver, legebesøk for begge, sædprøveanalyse og eggelederundersøkelse. Hva dere trenger å gjøre av utredning blir dere enig med fagstaben vår om.

  Vi har ingen ventetid på utredning eller behandling.

  Les forøvrig mer om utredning på følgende linker: http://www.medicus.no/utredning-av-barnloshet/

 161. Hei, Jeg er 39 år og har spontanabortert 3 ganger de siste 1,5 årene, har lav amh på 0,3 ng/ml, vært i gjennom et prøverørsforsøk uten befruktning. Har jeg forsatt noen sjangse med egne egg? Vil jeg sannsynligvis komme tidlig i overgangsalderen? På forhånd takk for svar!

 162. Hei. Jeg lurer på om det er mulig å bestille time hos dere for å sjekke egg og hormoner(infertilitet/når overgangsalder).Jeg er 40 nå og har lyst på ett barn til. Har ikke brukt prevensjon på 2 år, og vet at vi skulle ha truffet eggløsning flere ganger men ikke noe hell. Jeg har barn fra før og de ble jeg gravid med raskt, og den siste i høy alder. Dette er bare jeg som vil gjøre, for å sjekke statusen på ting for jeg vil bare se om alt er greit der nede så vi bare kan fortsette å ta ting som de kommer. Og hva koster en slik utredning med Ultralyd og blodprøver koste? Og er det noe ventetid på dette
  På forhånd takk 🙂
  Vennlig hilsen Trine

 163. Hei! Jeg er 41 år med VELDIG lav ahm, 0,3. min siste fsh måling var på 4. Har 1 barn fra før, og har nå prøvd i over 1 år å bli gravid med min nye samboer. Hans sædkvalitet er normal. Mitt spørsmål er om det er noen sjanse for at jeg kan bi gravid, eller er alt håp ute? Har det noen hensikt å prøve behandling av noe slag?
  Takknemlig for svar!:)
  Mvh Nina

 164. Hei Jane !
  AMH på 1,8 mikrogram/l er en høyere, og følgelig en bedre verdi, enn det de fleste kvinner har som er på din alder. Basert på ditt AMH-nivå har dere utmerkede sjanser til å bli foreldre ved et nytt prøverørsforsøk med ICSI.
  Lykke til!

  Vennlig hilsen
  Erling

 165. Et PS til min forrige mail: d står at referanse-området for normalen er 2,2-6,8 mikrog. og fikk altså målt d til 1,8 for noen måneder siden. På forhånd takk for svar.

 166. Hei! Jeg er snart 43 år og har fått målt AMH til 1,8, som d står er under normalt (under 2,2??)?. Jeg har hittil hatt «normal» FSH dvs, rundt 7-8. Vi har gjgått flere ICSI pga svært dårlig sædkvalitet hos min mann uten resultat (altså: neg hcg etter innsett av «fine embryoer» flere ganger, bortsett fra en gang som «satt» i 8 uker før d gikk skeis). Hva er nå mine sjanser ved evt ytteligere forsøk?? Hva bør vi vurdere som beste alternativ??

 167. Hei Trine. Snakket med lege Terje Sørdal om dette, og vi kan gi deg følgende svar.

  Laboratoriets faglige vurdering for AMH mellom 3,0 og 60 er at du er en kvinne i fertil alder.

  Vår anbefaling når AMH er mellom 29 og 60: eggstokk kapasitet i øvre normalområde, FSH-dose kan vurderes redusert for mild IVF.

  (Mild-ivf er et uttrykk vi bruker om måten vi vanligvis gjennomfører prøverørsbehandling på)

  Gjorde det deg klokere?

 168. Hei. Jeg har fått målt min AMH og fikk til svar at den var på 37… Lurer på hva det vil si??. Jeg er 30 år.
  Takk for svar 🙂

  Trine

 169. Til Hildes spørsmål angående prøverørsklinikker som tilbyr behandling til kvinner over 45 år.

  Grunnen til at de fleste klinikker har en 45 års aldersgrense er at sannsynligheten for å lykkes vanligvis er ekstremt lav. Vi har ikke full oversikt over alle klinikkers regelverk, men vi tror ikke det er noen i Norge som tilbyr dette i alle fall.

 170. Hei Hilde. Dette spørsmålet har gått oss hus forbi, men her kommer ditt svar!

  Det er litt uklart hva som ligger i beskrivelsen av din partners sædkvalitet. Hvis det har vært nevnt at selve befruktningen bør gjøres ved hjelp av ICSI, så tyder det på at sædkvaliteten er sterkt nedsatt. Sjansen for naturlig befruktning er i så fall minimal. Sjansen for å bli gravid, når kvinnens alder er 46 år, svært lav. AMH-verdien som er målt hos deg sier at antall gjenværende egg er lavt. Alt i alt må jeg dessverre si at det ikke ser lyst ut med tanke på at dere skal oppnå graviditet og sjansen blir nok ikke nevneverdig høyere om du bruker Femar eller Pergotime, som har liknende virkninger.

 171. Min venn har noe mindre sædceller p.g.a. «brokk», har fått beskjed om han kan gjøre en ung kvinner gravid, og at den vanlige behandlingen er ICSI. Med alder på 46 år og AMH på 4.0, vil Femar kune øke våre sjanser til naturlig graviditet? Ser ut til at ICSI ikke er en opsjon for meg p.g.a alder, det som står igjen ser ut til å være evt. naturlig befruktning eller eggdonasjon.

 172. Hei Anne!

  Det avhenger av hvor lav AMH er. Om man er kommet i overgangsalderen er det svært få eller ingen egg igjen i eggstokkene. Hvis dette er tilfellet, er det beste alternativet å satse på eggdonasjon, alternativt adopsjon.

  Mvh
  Erling

 173. Hei! Har målt min AMH ved Fertilitetsbehandling, denne var svært lav og indikerte tidlig overgangsalder (36 år).Vi ble derav rådet til eggdonasjon, og står i kø for det. Har lest din artikkel om forskning og erfaringer ved bruk av Legemiddelet Femar.Er det verdt å prøve Femar ved lav AMH?

 174. Jeg har FSH på 9, og ble gravide ved prøverørsbehandling i Danmark i august,men aborterte. Imidlertid har de 45 års grense, så det er for seint å prøve flere ganger. Kjenner dere til seriøse klinikker som tilbyr prøverørsbehandling for kvinner eldre enn 45 år?

 175. Hei Hilde!

  Går igjen ut i fra at du mener 4,0 picomol per liter.

  Ut i fra dette er nok sannsynligheten for å bli spontant gravid veldig liten, men det kan fortsatt være en liten mulighet ved prøverørsbehandling.

  Du ligger nok ikke an til å komme i overgangsalder før tidligst ca 52 år.

  Lykke til!

 176. Godt forklart! Det har vært noen seine graviditeter (49 år) i familien. Jeg er 46 år gammel og lurer på hva AMH på 4.0 indikerer i forhold til sjanse for å bli naturlig gravid? Vi står i kø for eggdonasjon, og jeg lurer på om AMH på 4.0 gir noen indikasjon på om det er vits å prøve å bli naturlig gravid i ventetiden (opptil ett år)? I tillegg, hva indikerer dette om tidspunkt for overgansalder?

 177. Jeg går ut i fra at det er 8,8 picomol per liter. Det er en normalverdi for en kvinne som er 38 år, men når man er på din alder tikker den biologiske klokken ganske raskt.

  Om du ikke oppnår spontan graviditet innen 6 mnd bør du derfor vurdere å gjøre prøverørsbehandling.

 178. Hei!
  Jeg har fått målt min AMH ved St Olav. Fikk til svar at min verdi (8,8) var tilfredsstillende til å kunne bli gravid igjen, men skulle gjerne likt å vite referanseområdet for målingen og hvordan jeg ligger an i fht det. (Har prøvd å google litt på nettet, men finner ikke ut av det). Kan du svare meg på det? Hilsen Julia, 38 år

 179. Hei Hanne! Bra du synes den var godt forklart – takk for tilbakemelding!

  Lykke til med å bli gravid en siste gang!

  1. Hei

   Kvinne på 42 som har to barn på 8 og 4 som ble til på enkelt og naturlig vis. Hadde en MA i 2017 som medførte endel komplikasjoner og inngrep, så vi slo da fra oss å prøve igjen. Nå har vi derimot fått den følelsen av at det er nå eller aldri og tenker på å få en til. Var imidlertid hos legen og tok blodprøver som så dårlige ut, med beskjed om at det vil være vanskelig å bli gravid på normalt vis. Det jeg lurer på er hvor ille disse prøvesvarene er. Er det helt for sent allerede, eller er det noe håp, og hva kan vi eventuelt gjøre for å forbedre sjansene?

   AMH = 2,56
   FSH = 14,1

   1. Hei!

    Du har nå nådd en alder hvor fertiliteten naturlig begynner å bli svært lav. Dine blodprøver viser også lav eggreserve med AMH 2,56. FSH verdien lar seg best vurdere hvis man også har østradiolverdien, men er uansett i grenseland mtp. eggstokkfunksjon. Med andre ord begynner dere å få dårlig tid, men alt håp er ikke ute! Deres største sjanse vil nok være ved assistert befruktning. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker for nærmere info.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.